WALAUPUN MAHU NOVEMBER, MAHATHIR AKAN LEBIH DIHARGAI JIKA BERPEGANG PADA JANJI ASAL MEI

Semakin dewasa, apatah lagi kalau semakin tua, cakap seseorang biasanya lebih mudah untuk dipercayai.

Ini kerana dengan kedewasaan dan ketuaan, seseorang itu menjadi semakin matang dan banyak memikirkan perasaan orang lain berbanding ketamakan diri sendiri.

Untuk itu, mereka akan bercakap dengan berhati-hati, menyelitkan hanya fakta yang boleh dipercayai serta berjanji sesuatu yang boleh ditunai atau dilaksanakan saja.

Adalah malang sebenarnya dalam kehidupan ini jika semakin seseorang dewasa atau tua, kata-katanya semakin dicemuh dan janji tidak lagi dipercayai.

Tetapi, itulah yang mahu tidak mahu, harus kita akui sedang berlaku kepada Tun Mahathir Mohamad sekarang ini.

Berikutan hujahnya yang banyak berdalih daripada melaksanakan janji manifesto, diikuti dengan terlalu berdolak-dalik berhubung janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim, Tun Mahathir kini menjadi orang yang paling tidak dipercayai kata-katanya di negara ini.

Kata-kata Tun Mahathir bahawa Buku Harapan yang mengandungi janji manifesto bukanlah sebuah kitab suci yang wajib ditunaikan, pada hakikatnya benar-benar mengguris hati rakyat setelah mereka memberi kemenangan kepada PH dan meletakkannya sebagai Perdana Menteri semula.

Lebih terluka hati rakyat dibuatnya apabila beliau juga mengatakan janji-janji itu terlalu sukar dilaksanakan kerana ia dirangka dalam keadaan PH tidak menyangka akan mencapai kemenangan dan mampu menumbangkan BN.

Adakah begitu tahap kata-kata yang sepatutnya daripada seorang yang ada pengalaman menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sebelum ini?

Diburukkan lagi ialah apabila Tun Mahathir juga terus berdolak-dalik berkenaan janji peralihan kuasa, walaupun tidak pernah lupa menyelitkan ayat akan tetap mengotakan janjinya itu.

Kepada rakyat, jika benar akur kepada janji, mengapa cakap Tun Mahathir tidak pernah konsisten dan berubah-ubah serta sentiasa membuka ruang kepada elemen yang boleh menggagalkan peralihan kuasa itu?

Sebab itu, selain orang-orang Melayu sendiri mula menolak dan mempertikaikan Tun Mahathir, orang bukan Melayu juga secara terbuka tidak lagi suka kepadanya.

Pengundi dan peniaga Cina yang sebelum ini rata-rata menyanjung tinggi Tun Mahathir, sekarang ini boleh dikata 90 peratus sudah jadi benci kepadanya.

Hujah kebencian mereka itu tidak lain ialah kerana dalam tempoh 20 bulan ini beliau didapati lebih banyak bermain politik dan mencatur politik daripada menguruskan soal ekonomi serta menyelamatkan negara.

Bagi kaum Cina, janji Tun Mahathir sebelum PRU14 lalu di mana mengatakan matlamatnya menjatuhkan Najib Razak bagi menyelamatkan negara dan memulihkan ekonomi hanyalah auta belaka.

Dalam isu yang peralihan kuasa yang terus berlarutan pula, daripada berjanji dua tahun, Tun Mahathir telah mengubahnya sendiri kepada November iaitu sehingga selesai Sidang Apec 2020.

Sekali lagi, janjinya ini juga tidak dipercayai oleh rakyat jelata dan ini adalah sesuatu yang malang bagi seseorang yang setua 95 tahun usianya.

Di mana-mana terdengar rakyat bersuara bahawa ini hanyalah helahnya untuk terus berkuasa dengan lebih lama atau sementara muncul muslihat baru untuk mengelakkan peralihan kuasa itu.

Untuk itu, sementara ada yang mendesak agar tarikh khusus serah kuasa segera dimuktamadkan dalam mesyuarat Majlis Presiden pada 21 Februari ini, tidak kurang yang mahukan janji itu tetap ditunaikan pada Mei dan bukannya November.

Tetapi, dalam keadaan kepercayaan rakyat kepadanya kian merosot dan cakapnya lebih banyak tidak dipercayai, Tun Mahathir setidak-tidaknya dapat menjadikan dirinya dihargai semula jika sedia kembali kepada janji asal iaitu Mei sebagai muktamadnya beliau berundur dan melakukan peralihan kuasa.

Bukankah penghargaaan sesuatu yang lebih penting untuk ditinggalkan selepas kematian? (ShahbudinHusin 20/02/2020)

Updated: 20 February 2020 — 1:00 pm

149 Comments

Add a Comment
 1. Atok menghadiri mesyuarat semlm dlm kedudukan terancam sebenarnya. Atok dah terperangkap di penjuru. Mesyuarat semlm sebenarnya adalah satu battle siapa ader telo dan siapa xde telo….

  Ternyata walupun Nadey dah dlm kedudukan yg lenah kerana dia dah langgar dan khianati Konsensus PH…tetapi ATOK held his guts dan tunjuk dia ada telo ….manakala Presiden PKR, Amanah dan SUA SAP penakut dan xde telo !

  Mereka patut paham kalau ATOK menang semlm KERAJAAN PH YG MEREKAGAGASKAN DULU DAH HANCUR ….KERAJAAN ATOK DAH SECARA RASMI MENJADI KERAJAAN UMNO BN PM KE 4 VERSI 2.0 !!….Mereka patut bertindak LEBIH TEGAS memberi kata putus ATOK MESTI TURUN SEGERA, BUKAN LAGI MEI 2020!!…Mereka srpatitnya mempertaruhkan Kerajaan PH untuk mempertahankan prinsip PH dan KONSENSUS yg sudah di langgar oleh ATOK !!…

  Apa nak takut? ATOK hanya gertak je, dia xde kekuatan pun…MEREKA patut gertak ATOK balik dgn buat tuntutan ATOK LETAK JAWATAN SEGERA ATAU PECAT HE ATOK !!….tetapi sayang, mereka xde telo…mereka rwla ATOK tukar Kerajaan PH menjadi Kerajaan UMNO BN PM KE 4 VERSI 2.0

  Aku dah putus harapan dgn pemimpin2 utama PH ni….

 2. Tak guna mahacai cakap berdegar2 tapi madey penakut kluar dan tanding sendiri..

  Madey tak ada kekuatan sendiri…mahacai je cakap besar…berlagak lebih…

 3. Madey jangan jadi penakut…kluar lah dari PH bubar parlimen tanding sendiri…baru boleh berlagak tuan besar..

  Menompang orang tapi berlagak tamak.

  1. Mahacai pon takut gesa madey kluar PH tanding sendiri…jangan tumpang orang..baru boleh cakap besar dan berlagak..

   Penakut pengecut semua tu..telor kecik.

 4. Nak tumpang orang nak belit orang plak…tamak…kalo dah rasa kuat kluar tanding sendiri laa…baru orang respek..

 5. 70% BUMI MELAYU TELAH HANGUS…..API TERUS MEREBAK NAMUN MELAYU SIBUK DAN LEKA PEREBUTAN KUASA ANTARA BAPAK DAN BAPOK………. ASET2 NEGARA TELAH DIGADAI DAN DIBAWA KELUAR NEGARA…..MALANG BETUL PENYOKONG2 PH YANG SESAT DAN BANGSAT……..

  Orang Melayu Silap Kalau Anggap Pemimpin DAP Bodoh Dan Tak Tahu Mentadbir Negara, DAP Bukan Bodoh Tapi Licik……

  Masyarakat Melayu silap sekiranya menganggap pemimpin DAP bodoh dan tak tahu mentadbir negara.

  Kita akui, sejak Kerajaan Pakatan Harapan yang didominasi oleh DAP mengambil alih kuasa pemerintahan dari Kerajaan Barisan Nasional selepas PRU 14 yang lalu, rakyat dan negara berada dalam kegelisahan.

  Ekonomi jatuh merudum, indeks pasaran saham di Bursa Malaysia jatuh merudum, nilai matawang Ringgit jatuh merudum, ramai rakyat kehilangan pekerjaan, aset-aset strategik negara terutamanya milik masyarakat Melayu Islam seperti aset PNB, TH, MARA, Khazanah dijual dalam skala mega, duit Petronas dijarah dan berbagai-bagai lagi onar yang dilakukan oleh DAP dalam melemahkan masyarakat Melayu Islam.

  Persoalannya, apakah benar pemimpin-pemimpin DAP memang bodoh dan tidak tahu menguruskan ekonomi negara atau itu memang strategi licik mereka?

  Strategi Politik Dan Kuasa Pemerintahan DAP

  DAP sejak dari dulu tahu, melalui politik tidak mungkin mereka akan dapat menguasai kuasa pemerintahan negara sekiranya bersendirian.

  Ini adalah kerana dalam sistem demokrasi, kuasa pemerintahan akan ditentukan melalui pilihanraya.

  Parti politik yang mendapat mandat terbesar dari rakyat akan membentuk kerajaan.

  Mandat majoriti akan ditentukan oleh kaum majoriti.

  Kaum majoriti di Malaysia adalah masyarakat Melayu dan Bumiputera yang membentuk 69.1% dari keseluruhan penduduk Malaysia atau lebih dari 65% dari pengundi berdaftar di Malaysia.

  Ini adalah satu hakikat yang terpaksa ditelan oleh DAP dan tidak akan dapat diubah dengan cara yang drastik dan cepat.

  Untuk mendapatkan kuasa pemerintahan di Putrajaya, mahu atau tidak, suka atau tidak, DAP terpaksa mendapatkan pengaruh dari parti politik atau pemimpin politik yang mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat Melayu Islam.

  Bukan satu perkara yang mudah malah boleh dikatakan mustahil untuk menarik sokongan pemimpin Melayu Islam dari parti politik asal mereka kerana mereka sudah mempunyai pengaruh dan kedudukan yang selesa.

  Apa yang DAP lakukan ialah menunggu peluang dan ruang yang sesuai.

  Ketika berlaku perpecahan dalam UMNO pada tahun 1989, kumpulan Tengku Razaleigh dan Musa Hitam bertindak meninggalkan UMNO dan membentuk Angkatan Perpaduan Ummah (APU) bersama-sama PAS dan beberapa parti komponen yang lain.

  Namun ianya kurang menarik minat DAP kerana APU dilihat hanya berpengaruh di kawasan pantai timur Malaysia dan prestasi mereka dalam 2 PRU iaitu PRU 1990 dan PRU 1995 tidak memberangsangkan (BACA DI SINI).

  Namun bila berlakunya sekali lagi perpecahan dalam UMNO, bila Anwar Ibrahim dipecat pada September 1998.

  Maka lahirlah Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada tahun 1999 (BACA DI SINI).

  Melihat kepada gelombang sokongan rakyat terutamanya masyarakat Melayu Islam terhadap Anwar yang ketika itu dianggap sebagai ikon mangsa kezaliman pemerintahan kuku besi Dr. Mahathir, DAP pantas menggunakan peluang yang sudah sekian lama ditunggu.

  Apa lagi dilihat gelombang kebangkitan rakyat terhadap pemerintah ketika itu melanda hampir seluruh negara, DAP menyedari ianya satu peluang yang tidak boleh dibiarkan.

  Menggunakan alasan perjuangan kepada keadilan dan menentang kezaliman, DAP berusaha memainkan watak utama.

  Bagai orang mengantuk yang disorongkan bantal, Anwar pemimpin yang bertopengkan watak warak, telah mendapat perhatian dan simpati dari pemimpin PAS, parti politik kedua terbesar masyarakat Melayu Islam.

  Lalu tertubuhnya Barisan Alternatif (BA) yang terdiri dari 3 parti utama iaitu DAP, PKR dan PAS serta beberapa parti komponen yang lain.

  Walau pun BA gagal menyingkirkan Barisan Nasional di Putrajaya, namun beberapa negeri seperti Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan berjaya ditawan dalam beberapa PRU.

  Bila sekali berlaku perpecahan dalam UMNO akibat dari persengketaan antara DS Najib yang merupakan Presiden UMNO dan Perdana Menteri ketika itu dengan pantas DAP menyarankan Dr. Mahathir supaya menubuhkan parti Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada 2016 (BACA DI SINI).

  DAP merasakan inilah peluang keemasan yang terbaik untuk merealisasikan impian mereka untuk menguasai Putrajaya.

  UMNO sudah dilemahkan dengan 3 kali perpecahan manakala PAS pula sudah dilemahkan dengan 1 kali perpecahan.

  PKR akan menjadi aset kerana mempunyai pengaruh Anwar, PPBM pula akan menjadi aset yang lebih berharga kerana mempunyai pengaruh Dr. Mahathir dan Muhyiddin Yassin.

  DAP tidak bimbang dengan ketiadaan PAS kerana DAP yakin, pengaruh Dr. Mahathir dan pengaruh Anwar sudah cukup untuk menarik undi masyarakat Melayu Islam.

  Untuk mengikat Dr. Mahathir, DAP memberikan agihan kerusi yang banyak iaitu sebanyak 52 kerusi parlimen dalam PRU 14 tetapi kebanyakannya adalah kubu kuat UMNO.

  Akhirnya, walau pun mendapar agihan kawasan bertanding yang banyak, PPBM cuma berjaya memenangi 13 kerusi parlimen dari 52 kawasan parlimen yang PPBM bertanding.

  DAP tidak risau dengan PKR kerana tidak semua calon PKR yang bertanding terdiri dari pemimpin Melayu.

  Lalu DAP, PKR, PAN dan PPBM membentuk sebuah kerjasama yang dipanggil Pakatan Harapan.

  Strategi DAP membuahkan hasil apabila dalam PRU 14, Pakatan Harapan berjaya tumbangkan Barisan Nasional dan yang lebih bermakna bagi DAP bila berjaya menjadi parti yang dominan dalam Pakatan Harapan yang membentuk kerajaan.

  DAP tahu rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu akan menolak seandainya DAP tuntut untuk menjadi Perdana Menteri.

  Seperti di Selangor, DAP tidak mahu jawatan Menteri Besar tetapi mahukan Menteri Besar yang berada di bawah telunjuk DAP.

  Begitu juga di Putrajaya, DAP tidak mahu jawatan Perdana Menteri tetapi DAP mahu seorang Perdana Menteri yang berada di bawah telunjuk DAP dan itulah yang sedang berlaku sekarang.

  Strategi Ekonomi DAP Dalam Mengekalkan Kuasa Politik

  Portal ini telah membongkar sebahagian dari strategi ekonomi DAP untuk mengekalkan kuasa penguasaan pemerintahan negara (BACA DI SINI).

  Dasar Bumi Hangus adalah strategi tentera dalam peperangan di mana bila merasakan mereka akan kalah atau terpaksa berundur maka kawasan atau negeri yang akan ditinggalkan itu akan dimusnahkan segala aset strategik seperti lapangan terbang, markas ketenteraan, sumber air dan makanan, kubu pertahanan, kemudahan logistik dan lain-lain yang difikirkan perlu supaya musuh tidak dapat apa-apa menafaat.

  Strategi yang sama telah dan sedang dilakukan oleh DAP.

  Dengan penurunan sokongan pada Dr. Mahathir dan Anwar, kemarahan rakyat pada Pakatan Harapan yang tidak menunaikan janji, DAP tahu bahawa tidak mungkin mereka dapat mengekalkan kuasa di Putrajaya selepas PRU 15.

  Maka apa yang mereka lakukan ialah mewujudkan kebergantungan pemerintah yang baru kepada proksi mereka.

  Masyarakat Melayu Islam mesti dilemahkan dari sudut ekonomi.

  Malaysia mesti diletakkan dalam keadaan tidak berdaya di mana akhirnya nanti siapa juga yang akan membentuk kerajaan selepas PRU 15, terpaksa melutut kepada proksi DAP.

  Maka semua aset strategik masyarakat Melayu Islam dijual dalam skala yang besar, hutang luar ditambah dengan sewenang-wenangnya tanpa mengambil kira kemampuan negara untuk membayar hutang di masa akan datang.

  Setiap kali DAP menjarah harta masyarakat Melayu Islam maka DAP akan mengalihkan perhatian dan kemarahan masyarakat Melayu Islam kepada beberapa isu ciptaan mereka seperti isu penghinaan kepada Islam, isu penderhakaan kepada Raja Raja Melayu, isu abu Chin Peng, isu ICERD, isu Statut Rom, isu Tulisan Jawi dan lain-lain lagi.

  Walau siapa pun yang menjadi kerajaan ketika itu, satu-satunya pilihan yang mereka ada ialah melutut pada proksi DAP.

  Apabila ini berlaku, sebagaimana DAP tidak memerlukan jawatan Menteri Besar, sebagaimana DAP tidak memerlukan jawatan Perdana Menteri, begitu jugalah ketika itu, DAP tidak lagi memerlukan kuasa di Putrajaya kerana mereka boleh mengawal segala dasar dan keputusan yang dibuat di Putrajaya melalui proksi mereka.

  Benar ketika itu kita kembali menguasai kuasa politik tapi kuasa politik tanpa dana yang mencukupi untuk membangunkan negara adalah ibarat tanaman yang tidak berbaja.

  Apakah kita akan atau mahu membiarkan keadaan ini berlaku?

  Kerajaan yang ditunggangi DAP mesti kita tumbangkan segera.

  Jangan terus terpedaya melayani isu kosmetik ciptaan DAP kerana setiap kali isu-isu tersebut dibangkitkan, pasti ada harta masyarakat Melayu Islam yang secara senyap dijual oleh DAP.

  Jangan sampai nanti kita ibarat menang sorak tapi akhirnya kampung tergadai.

  Cukuplah masyarakat Melayu Islam hanya mempunyai satu Pak Kaduk dalam sejarah bangsa.

 6. TUN KEKAL PM SAMPAI PRU 15

  PASTI!

  1. Saya mahukan dia teruskan hingga selepas PRU15 asalkan dia larat physically and mentally.

   Dia doktor, isteri dia pun doktor, InsyahAllah dia larat.

  2. Poorah..tun penakut..takut tanding sendiri ..nak tumpang orang tapi eksyen..

 7. TABUNG SUDAH KASI SAMA TOKONG…..HAJI DAH JADI SWASTA…..PENYAMUN TARBUS PEROMPAK HARAM PH BELUM 2 TAHUN DAH POKAI TABUNG……CILAKO CILAKO DAN CILAKO…….

  Maklumat Tidak Telus, Lebih Baik Tutup PH, Bukan TH…….

  JANGAN pertikai hak rakyat dan pembangkang untuk menyuarakan kritikan terhadap Tabung Haji kerana banyak maklumat yang disampaikan tidak telus.
  Jika disorot dari awal, isu ini bermula daripada pertikaian terhadap laporan audit yang dikeluarkan oleh PriceWaterhouseCoopers (PwC) yang dilihat bercanggah dengan audit Ernst & Young dan Laporan Ketua Audit Negara.
  Susulan itu, banyak tindakan yang diambil oleh LTH dan Menteri (Agama) seperti subsidi haji dan penamatan operasi empat Hotel THHR ditempelak oleh rakyat.
  Saya turut mengikuti isu perpindahan aset LTH yang bernilai RM19.9 bilion kepada syarikat Urusharta Jamaah Sdn Bhd. Sebahagian daripada ekuiti yang dipindah milik boleh dipersoalkan seperti pegangan LTH dalam Digi, Hap Seng Plantation dan MISC.
  Adakah ekuiti-ekuiti tersebut mengalami kerugian belum direalisasikan melebihi 20 peratus?
  Begitu juga 29 buah hartanah strategik yang dipindah milik atau dijual kepada UJSB.
  Adakah hartanah (hotel, bangunan komersial dan tanah) tersebut tidak mencatatkan hasil (yield) melebihi 2 peratus?
  Persoalan ini timbul disebabkan maklumat penyata kewangan terutama melibatkan hartanah seperti rangkaian hotel TH tidak didedahkan kepada awam.
  Tambahan pula, Laporan Tahunan Tabung Haji Tahun 2018 masih belum diterbitkan. Mengapa?
  Hal yang sama turut berlaku bulan lepas mengenai transaksi penjualan dua anak syarikat TH Plantations Berhad kepada Tamaco Plantation Sdn Bhd. Siapakah jurunilai yang dilantik dan bagaimana ia membuat penilaian rosot nilai daripada RM380 juta (2017) kepada hanya RM122 juta sahaja?
  Banyak maklumat tidak telus dan tidak selaras berlaku termasuk daripada Menteri (Agama) sendiri. Ia menggambarkan kelemahan pentadbiran dan komunikasi sangat serius.
  Jika hal penting ini gagal diselesaikan, lebih baik tutup operasi PH kerana merugikan rakyat.
  Sekian, terima kasih.
  AHMAD MARZUK SHAARY

 8. Wau bole…

  Berani tak tun kluar PH panggil pru dan tanding sendirian bhd?…

  Bersatu boleh tanding 150 kerusi termasuk sabah dan serawak…Bersatu sudah ada di semua negeri…Tun ada nama yg gah…

  serawak serah kpd wau bole yg terer bercakap..

  Susah kalo hidup menumpang dgn orang…

  Kalo takut jangan banyak songel…buat cara menompang….

  1. Amacam Wau bole ooit….cakap jer besar..tapi nak menumpang

   1. we will see sapa cakap besar sapa macai pengecut

    1. Kluar lah dari PH tanding sendiri kalo dah rasa kuat sangat…tapi masih nak menumpang….puuiii..tak sedar diri.

  2. Apa guna jadi pm8 kalau tewas pada pru15?

   Sebab itu Rais kata,”Something may happen before Nov – Rais adds intrigue to the transition plan”

   1. Ape guna hidup menumpang orang tapi nak berlagak…
    Kluar gi tanding sendiri baru boleh tahu boleh menang ker tidak…

    Sebenarnye penakut..

 9. Irah,

  💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
  Abg ini spt biasa lah, besok Kedah Jumaat cuti
  Mlm nanti, abg nak gi mmcing sbg satu aktiviti
  Tntang hobi abg ini diharapkan dinda mengerti
  Nmun wlau ke mana abg prgi, Irah tetap di hati
  💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

  💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

 10. PERKARA PALING MUDAH BAGI PAK DAJJAL IALAH SATU KECAMAN …..ITU SAHAJA…..ITU PUN PAK SHEIKH TAK MAMPU….. MACAM MANA NAK JADI PM……..

  Tamat operasi usaha lumpuh ekonomi umat Islam?……

  SAYA amat bimbang penamatan operasi dan perkhidmatan 4 buah hotel milik TH Hotel & Residence Sdn Bhd (THHR) adalah usaha terancang pihak tertentu untuk melumpuhkan ekonomi umat Islam.

  Tiba-tiba sahaja umat Islam di Malaysia dikejutkan dengan pengumuman bahawa THHR akan menamatkan operasi dan perkhidmatan 4 buah hotel miliknya, iaitu TH Hotel Kota Kinabalu, TH Hotel Pulau Pinang, TH Hotel & Convention Centre Alor Setar dan TH Hotel & Convention Centre Terengganu, pada 1 April depan.

  Mengikut Pemangku Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif THHR, Zulkefli Ahmad, penamatan operasi dan perkhidmatan tersebut merupakan satu keputusan yang tidak dapat dielakkan memandangkan operasi dan pengurusan hotel-hotel yang terlibat tersebut telah dan/atau akan diambil alih oleh, Urusharta Jamaah Sdn Bhd (UJSB), dan bangunan hotel-hotel yang terlibat juga telah dipindah milik kepada UJSB.

  Seperti yang kita semua tahu, UJSB adalah syarikat milik Kementerian Kewangan yang ditubuhkan di bawah Pelan Pemulihan dan Penstrukturan Lembaga Tabung Haji, dan seperti yang kita semua juga tahu, Kementerian Kewangan adalah dikuasai oleh pemimpin tertentu.

  Walau apa sekalipun alasan yang diguna bagi menamatkan operasi dan perkhidmatan 4 buah hotel milik THHR ini, umat Islam di Malaysia wajar bangkit menentang tindakan ini kerana hotel-hotel ini bukan sahaja tidak diketahui mempunyai apa-apa masalah besar tetapi adalah juga lambang kebanggaan ummah.

  Hotel-hotel ini adalah bukti bahawa ekonomi umat Islam boleh dimajukan dengan menceburi sektor yang didominasi oleh orang bukan Islam sehingga ia menjadi pilihan bukan sahaja kepada umat Islam tetapi juga bukan Islam tanpa mengabaikan prinsip kepatuhan syariah.

  Kewujudan hotel-hotel yang memberikan jaminan perkhidmatan patuh syariah serta pematuhan kepada kehendak penyediaan makanan ‘halalan toyyiban’ ini juga adalah pembuka kepada jaringan yang sangat besar dalam mengembangkan ekonomi umat Islam.

  Pertamanya, hotel-hotel milik THHR ini memberi ruang pekerjaan yang luas kepada tenaga kerja dan profesional Islam yang kurang diterima dalam sektor lain mahupun dalam sektor perhotelan konvensional, termasuk golongan wanita yang berhijab, untuk berkhidmat.

  Lebih jauh dari itu, hotel-hotel milik THHR ini juga telah membuka jaringan yang sangat besar dalam pelbagai industri halal milik umat Islam dan keluaran Bumiputera, contohnya ialah syampu dan sabun serta haruman berasaskan buahan tempatan seperti tembikai susu.

  Bayangkanlah betapa ramai yang akan terjejas ekoran penamatan operasi dan perkhidmatan hotel-hotel ini yang melampaui nasib malang para pekerjanya yang akan kehilangan kerja mereka, sedangkan sebelumnya hotel-hotel ini dirancang untuk diluaskan ke seluruh negara.

  Sekian.“Islam Memimpin Perpaduan”

  DATO’ DR MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI
  Ahli Parlimen Kuala Nerus

 11. HAHAHAHAHAHAHHAHA

  “Farhash, Yusoff Rawther case is small, don’t politicise, says Anwar”

  Aih…..lontar batu sembunyi tangan……ngelabah kut?

  1. Tengok muka mamak barang tak naik langsong..

 12. Mahathir and I shouldn’t be pressured on transition, says Anwar.

  APA INI? INI APA?

  1. Nak kata TAKUT…tak juga

   Nak Kata CUAK…besar kemungkinan

   Nak kata terrer…hampeh

   1. Berani madey kluar PH..bubar parlimen tanding sendirian bhd..

    1. Dgn keadaan semasa sangat elok madey umum kluar PH…bubar parlimen…tanding sendirian bhd…

     Banyak masalah hidop tumpang orang…kena belit sana belit sini…

     Kalau ada brani laa dan rasa telor cukup besar..

 13. Irah,

  💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
  Maafkanlah abg ini..duhai intan bunga nirwana
  Ptg tadi..abng agak keletihan, dan telah terlena
  Bukan lah abg tak ingat, dekat Irah kat US sana
  Abg prlu, sedikit masa, utk tibai musuh durjana
  💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

  💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

  1. 💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
   Musuh utama ada lah, si anjing gila tua bangka
   Anjing tu le yg slalu tuduh kata Irah tu abg reka
   Tpi, dia dh teruk kena dgn abg, itu anjing puaka
   Abg tibai lanyak pun..dia tidak lgi, angkat muka
   💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

   💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷💐ðŸŒļðŸ’ŪðŸĩðŸŒđ🌚ðŸŒŧ🌞🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘âĪ💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘âĪ💓💕💖💗💙

 14. PART OF A LETTER WRITTEN BY ONE Ahmad Ghazali Abu Hassan, The Malaysian Insight TO ANWAR IBRAHIM.

  Read this with an open and intelligent mind….there is so
  much truth……wallahuaklam

  ………..Unfortunately, as the prime minister in waiting, we have not heard anything substantial from you as to how you are going deal with all these issues. What we heard the loudest are calls for Dr Mahathir to step down and for you to take over. Our obsession is not with having Anwar as prime minister but in having the reform agenda implemented.

  In this regard, may we ask you, in the context of the current situation, what is your agenda for reform and how do we move forward from here?

  Unless this question is answered, we cannot but feel that your agenda and obsession is only becoming the next prime minister. We earnestly hope that we are wrong…….

 15. There was an Anonymous comment in Malaysiakini Today commenting on an article captioned, “PKR MPs approached to sign two different SDs (Statutory Declarations)”

  Anonymous Comment
  —————–
  If I were AI (Anwar Ibrahim) supporter, I would be working on winning the next GE. It would be a pity if AI gets to be a PM now or after November and loses it at next GE.

  My comment…It is VERY TRUE especially should Anwar gets the seat placed on a silver platter (with no sweat)…what a shame

  1. Kalo madey terus pm PH tumbang…ini yg pas dan umno nak..

 16. PALING MUDAH PAK SHEIKH BOLEH BUKTIKAN TIDAK MENYEBELAHI MUJAHAT MUNAFIK DENGAN KUTUK HABIS2 AN PEROGOLAN DAN PEMERKOSAAN TERHADAP TH……..TIADA APA YANG DIBUAT OLEH ALJUBRI SEKADAR MENANTI MENANTI DAN MENANTI………

  Anwar perlu contohi Pak Lah……..

  TIDAK habis dengan polemik peralihan kuasa Perdana Menteri, negara dipanaskan pula dengan pendedahan rancangan ‘pelan B’ bagi memastikan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat kuasa mentadbir negara dengan segera.

  Pendedahan itu boleh dianggap menggemparkan lantaran Perdana Menteri daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tun Dr Mahathir Mohamad sudah memberi jaminan akan menunaikan janji menyerahkan kuasa kepada Anwar.

  Plot terbaharu polemik peralihan kuasa itu timbul apabila Ahli Parlimen Selayang yang juga bekas Bendahari PKR, William Leong membuat kenyataan terbuka pada majlis kupasan politik semasa di Damansara pada 16 Februari lalu.

  Dalam majlis itu, William memberi bayangan sesuatu perlu dilakukan termasuk tekanan daripada pandangan awam sekiranya proses peralihan kuasa antara Dr Mahathir dan Anwar tidak berlaku.

  Meskipun William tidak mendedahkan butiran bagaimana pelan B akan dilaksanakan, namun perkembangan itu dianggap tidak baik.

  Lebih-lebih lagi kedua-dua pemimpin utama Pakatan Harapan (PH), Dr Mahathir dan Anwar mengesahkan isu peralihan kuasa Perdana Menteri akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Presiden PH yang akan diadakan pada Jumaat ini.

  Lantaran perancangan pelan B menyingkirkan Dr Mahathir dicadangkan secara terbuka oleh kem penyokong Anwar, mampukah rancangan itu direalisasikan mereka?

  Tidakkah lebih baik kem penyokong Anwar atau pemimpin itu sendiri mencontohi bekas Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang sabar memastikan proses transisi peralihan kuasa berjalan lancar sebelum menggantikan Dr Mahathir?

  Gerakan

  Tidak dinafikan sememangnya wujud beberapa usaha menggerakkan pelan B bagi menyingkirkan kepimpinan Perdana Menteri dan ia didalangi pemimpin politik yang kebiasaannya ada atau pernah mempunyai jawatan dalam Kabinet serta kerajaan.

  Menurut catatan buku Kesinambungan dan Perubahan: Malaysia di bawah Pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi tulisan Datuk Dr Chamil Wariya, hal itu dibuktikan pada tahun 1987 apabila gabungan bekas Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tun Musa Hitam dan Tengku Razaleigh Hamzah mencabar kepimpinan Dr Mahathir yang menjadi Perdana Menteri keempat.

  Keputusan Musa bergabung dengan Tengku Razaleigh membentuk team B dibuat setelah beliau meletakkan jawatan Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1986 apabila tidak mendapat kepercayaan Dr Mahathir.

  Gabungan itu bagaimanapun gagal dalam pertandingan pemilihan kepimpinan tertinggi UMNO dengan Dr Mahathir menerima sokongan Ketua Pemuda UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika itu. Dr Mahathir berjaya mengekalkan jawatan Presiden UMNO.

  Begitu juga dengan pertembungan Anwar dengan Dr Mahathir sendiri apabila Anwar yang ketika itu merupakan Timbalan Perdana Menteri dipecat daripada kerajaan dan parti pada 2 September 1998.

  Pada masa itu, Anwar dilihat ghairah untuk menggantikan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri sehingga dikatakan sudah mengatur pelbagai gerakan bagi membolehkan proses peralihan kuasa Perdana Menteri dilakukan lebih awal.

  Namun, dengan kedudukan dan kuasa sebagai Perdana Menteri, Dr Mahathir berjaya menewaskan Anwar yang kebetulan tidak sehaluan dengannya dan dalam menangani krisis kewangan ekonomi tahun 1997.

  Selain itu, umum pastinya tidak melupakan peristiwa pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO pada Jun 2016 sewaktu era pentadbiran kerajaan BN di bawah Najib.

  Tidak terburu-buru

  Mengulas polemik peralihan kuasa ketika ini, seorang pemimpin politik veteran dalam PH berpendapat Anwar perlu mencontohi sifat tidak terburu-buru Abdullah atau lebih dikenali Pak Lah sewaktu menjayakan transisi peralihan kuasa Perdana Menteri daripada tangan Dr Mahathir pada 31 Oktober 2003.

  Menurutnya, apabila Dr Mahathir mengumumkan hasrat meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri, bekas Ahli Parlimen Kepala Batas itu langsung tidak menunjukkan keterujaan dinamakan sebagai pengganti apatah lagi merencana strategi mempercepatkan proses peralihan kuasa.

  “Apabila timbul spekulasi Dr Mahathir mungkin tidak jadi meletak jawatan pada awal tahun 2003, terdapat segelintir penyokong pro Pak Lah mula bimbang dan mendesak beliau membuat persiapan awal bagi menjadi Perdana Menteri.

  “Bagaimanapun, cadangan itu ditolak Pak Lah yang hanya menyerahkan perkara itu kepada ketentuan takdir dan tidak berhasrat melakukan apa-apa strategi licik yang mungkin pernah dilakukan Musa dan Anwar sebelum ini,” katanya.

  Pengamat politik terkemuka, Datuk Dr Chamil Wariya turut bersetuju dan menganggap langkah Anwar tidak terburu-buru menuntut janji peralihan kuasa akan meningkatkan lagi imejnya pada mata rakyat.

  Bagaimanapun, beliau berpandangan Anwar tidak akan mengulangi sikap yang diambil Pak Lah berhubung isu transisi peralihan kuasa Perdana Menteri.

  Dr Chamil Wariya
  Menurutnya, perbezaan personaliti dan sejarah perjalanan politik di antara Anwar dan Pak Lah juga menjadi faktor utama mengapa Anwar melalui kem penyokongnya akan terus memberikan tekanan kepada Dr Mahathir.

  “Anwar dilihat mempunyai personaliti berbeza seperti agresif, bercita-cita tinggi dan penuh strategi dan ia dapat dilihat menerusi kemampuan Anwar mendaki jawatan Timbalan Perdana Menteri dalam tempoh sangat cepat.

  “Pak Lah pula dilihat lebih mengikuti arus, bersabar dan patuh kepada ketua sehinggakan beliau digelar Mr Nice Guy dalam kalangan rakan-rakan,” katanya.

  Chamil berkata, polemik peralihan kuasa berterusan dibangkitkan kem Anwar mungkin disebabkan Presiden PKR itu dilihat mempunyai peluang paling baik untuk menjadi Perdana Menteri pada ketika ini susulan partinya menang paling banyak kerusi Parlimen bersama parti-parti lain dalam PH.

  “Faktor kedua pula ialah Anwar bimbang sejarah lama dipecat oleh Dr Mahathir sewaktu menjadi TPM pada tahun 1997 berulang.

  “Faktor ketiga membabitkan sentimen pertukaran segera Perdana Menteri dimainkan kem penyokong Anwar bagi memenuhi kepentingan peribadi masing-masing,” katanya.

  Di sebalik usaha agresif kem penyokong Anwar mendesak transisi peralihan kuasa Perdana Menteri dipercepatkan, Chamil tidak bersetuju dengan cadangan mengajak orang awam turun ke jalanan sebagaimana dilakukan Presiden PKR itu pada tahun 1998.

  Sementara itu, Felo Penyelidik Institut Kajian Politik Malaysia Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Achmed Dzariean Mohd Nadzri menyifatkan pihak tertentu yang cuba mencetuskan pelan B untuk menukar segera kepimpinan negara adalah golongan tidak sabar dan terlalu terdesak mendapatkan kuasa.

  Dr Achmed Dzariean
  Menurutnya, desakan sebegini sedikit sebanyak memberikan cerminan negatif kepada keperibadian Anwar sendiri yang akhirnya menjejaskan imej Ahli Parlimen Port Dickson itu pada kaca mata masyarakat.

  “Desakan itu juga menunjukkan mereka sendiri sudah memberi satu tanggapan negatif bahawa proses peralihan kuasa mungkin tidak berlaku.

  “Saya yakin pertemuan antara Anwar dan Dr Mahathir kerap berlaku dan sudah pasti isu peralihan kuasa dibincangkan mereka secara tertutup.

  “Namun, bila ada pihak menyokong Anwar merancang pelan B menyingkirkan Dr Mahathir, senario itu bukan sahaja menunjukkan Anwar tidak positif dengan Dr Mahathir, bahkan memperlihatkan cita-cita besar beliau untuk menjadi Perdana Menteri sentiasa jadi keutamaan,” katanya.

 17. I like this
  I told you so
  Power balancing and correcting actions to follow

  “Something may happen before Nov – Rais adds intrigue to the transition plan”

  1. Kalo ada perancangan rahsia orang tak bukak kpd umum..kalo dah bukak itu tembak angin… Bahlol..

 18. GS BOLEH SOKONG ALJUBRI NAMUN DENGAN SYARAT BIAR MAHKAMAH PH BERSIH KAN NAMA DIA…….. SEKURANG2NYA DR MANDELIAR DAH BUKTIKAN TAK LULUSKAN ICERD DAN UEC…… ALJUBRI TAK BERMINAT NAK BUKTI APA2…..AMBIL JAWATAN MOF DARI TOKONG BUKTIKAN DIA BAGUS PACU EKONOMI NEGARA…….

  Siapa Khianat Tabung Haji, BN Atau PH?………

  1. Kemelut yang melanda Tabung Haji (TH) hari ini bukan berpunca dari penyelewengan, curi duit atau pelaburan palsu seperti yang cuba digambarkan oleh Pakatan Harapan (PH).

  2. Keuntungan Bersih TH pada 2017 ialah RM3,412 juta, RM2,486 juta (2016), RM3,536 juta (2015), RM2,979 juta (2014).

  3. Manakala Hibah yang dibayar menggunakan peruntukan sejumlah RM3,324 juta (2017), RM2,871 (2016), RM3,220 juta (2015) dan RM3,237 juta (2014). Terlebih bayar hibah berbanding keuntungan pada 2014 dan 2016 telah di offset dengan pengurangan hibah pada 2015 dan 2017.

  4. Justeru adalah sangat tidak benar dakwaan seorang ekonomis populis pro-PH yang pergi memberi tahu orang kampung bahawa TH di bawah BN beroperasi seperti sistem Pak Man Telo atau skim piramid; yang menggunakan wang pelabur bagi membayar dividen.

  5. TH adalah satu institusi pelaburan besar yang mencatatkan keuntungan berbilion ringgit setahun. Ia tidak sama langsung dengan skim Pak Man Telo atau mana-mana skim Piramid seperti cuba digambarkan oleh ekonomis ini. Skim Piramid tidak mempunyai pelaburan luar yang mampan dan mencatatkan keuntungan.

  6. Kemelut TH bukan sebab Azeez Rahim curi duit atau berlaku penyelewengan berbilion ringgit. TH menjadi kontroversi kerana PH memerlukan naratif politik bahawa UMNO khianat institusi melayu dan Islam.

  7. Apabila PH menjadi kerajaan, orang Melayu/Islam tidak mempercayai mereka dan melihat PH sebagai ikatan politik yang didominasi oleh DAP.

  8. Keadaan ini tidak dapat dielakkan kerana 70% orang Melayu tidak mengundi PH. Perdana Menteri Melayu PH datang dari parti yang mempunyai mempunyai kerusi tidak sampai separuh dari DAP. Jawatan-jawatan penting diberikan kepada mereka yang berasosiasi dengan DAP.

  9. Justeru PH perlukan batu loncatan untuk menarik sentimen orang Islam di negara ini. Salah satu naratif ialah TH kerana agensi ini sangat dekat dengan hati dan emosi umat Islam.

  10. Maka dibesar-besarkan aset semasa kurang dari jumlah wang pendeposit. Digembar-gemburkan TH telah melanggar Akta Tabung Haji 1995 kerana membayar hibah walaupun liabilitinya melebihi aset.

  11. Benar ini berlaku. Tapi ini bukan kehilangan wang seperti cuba dikelirukan oleh PH. Kebanyakan aset TH yang rosot nilai ialah pegangan saham di Bursa Malaysia. Ia boleh berubah bila saham meningkat kembali.

  12. Ambil contoh, rosot nilai aset TH pada 2017 ialah RM4.1 bilion meningkatkan kepada RM10 bilion pada 2018 apabila Bursa Malaysia jatuh teruk akibat kegagalan pentadbiran PH.

  13. Namun kita tahu sebahagian aset yang mengalami rosot nilai atas kertas ini memberi pulangan dividen yang tinggi setiap tahun.

  14. Ambil contoh Malakoff, TH beli sahamnya 500 juta saham pada harga RM1.80 sesaham, namun pada penghujung 2018, akibat kegagalan pentadbiran PH, Bursa Malaysia merosot dengan teruk, maka harga sahamnya jatuh kepada 80 sen seunit. Ia bermakna TH rugi atas kertas RM500 juta.

  15. Kerugian TH ini hanya atas kertas. Jika tahun hadapan saham ini meningkat semula maka aset TH akan kembali meningkat. Namun dalam masa yang sama TH mendapat dividen sekitar RM30 juta setahun daripada Malakoff.

  16. Kini apabila saham Malakoff dipindahkan kepada Urusharta Jamaah Sdn Bhd (UJSB), dividen sekitar RM30 juta setahun ini akan diterima oleh syarikat ini. UJSB tidak perlu membayar sesen pun kepada TH kecuali pada Sukuk yang tamat pada 7 dan 10 tahun lagi.

  17. Siapa tidak mahu berniaga bagi satu sijil hutang dan anda dapat RM30 juta setahun?

  18. Ambil contoh kedua, TH telah membeli tanah di Tun Razak Exchange dengan harga RM186 juta. UJSB di bawah Kementerian Kewangan telah mengambil alih tanah ini dengan memberi satu surat hutang sebanyak RM400 juta kepada TH yang perlu dijelaskan dalam tempoh 7 atau 10 tahun.

  19. Tanah ini telah dinilai mempunyai GDV minima sekitar RM900 juta apabila dibangunkan kelak. Bayangkan berapa banyak sub projek yang akan diwujudkan di bawah pembangunan ini. Jika di bawah TH ia akan memberi peluang kepada usahawan dan kontraktor Islam. Apabila di bawah SPV bawah kawalan MOF, anda fikir sendirilah.

  20. Siapa pun boleh berniaga macam UJSB ini. Tidak perlu keluar apa-apa modal. Bagi dua kertas Sukuk tanpa jaminan, anda dapat perniagaan yang bernilai berpuluh bilion ringgit.

  21. Sekarang orang Islam fikir sendiri siapa khianat Tabung Haji, Barisan Nasional atau Pakatan Harapan.

  Ab Jalil Backer

  MR : Tulis panjang-panjang puak PH ni bodoh nak faham

 19. MENURUT SEORANG SAINTIS BARATâ€Ķ..MAKHLUK ASING HIDUP BERSAMA MANUSIA DI DUNIA KITAâ€Ķ.MEMANG TEPAT SEKALIâ€Ķ.ADA SEKOR TU JADI PM7 TAPI TAK DAPAT SOKONGAN KERAJAANâ€Ķ.YANG MENYOKONG PEMBANGKANGâ€Ķ.ADA SEKOR LAGI MAKHLUK ASING KAKI LIWAT DAN SUNDALâ€Ķ.BERANGAN NAK JADI PM8â€Ķ.. MANUSIA OTAK KAT BONTOT YANG MENYOKONGâ€Ķâ€ĶDEMIKIANLAH KISAH MAKHLUK ASING DI TANAH MELAYUâ€Ķâ€Ķ..

  Khairuddin: Anwar manusia berpenyakit, penyangak, suka ‘mimpi di siang hari’â€Ķâ€Ķâ€Ķ.

  Menurut Khairuddin, kedudukan Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah bidang kuasa sokongan majoriti ahli-ahli dewan rakyat melalui proses parlimen dan bukannya keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan. Malaysiakini
  ØŪŲŠØą اŲ„ØŊŲŠŲ†: اŲ†ŲˆØą Ų…ØĢŲ†ØģŲŠ ØĻØąÚĪÚ―Ø§ŲƒŲŠØŠØŒ ÚĪÚ―Ø§Ú Ø§Ų‚ØŒ ØģŲˆŲƒ ØĄŲ…ŲŠŲ…ÚĪŲŠ ØŊ ØģŲŠØ§Ú  Ų‡Ø§ØąŲŠØĄ

  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan semalam menasihati Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak tunduk pada tekanan dari kalangan penyokong Datuk Seri Anwar ibrahim yang disifatkan olehnya sebagai “penyangak.”

  Menyifatkan Anwar sebagai “manusia berpenyakit,” Khairuddin menzahirkan rasa yakinnya Mahathir memiliki “sokongan majoriti ahli-ahli yang berhormat di dewan rakyat untuk terus memimpin negara malaysia secara lebih gemilang sepenuh penggal.”

  “Andaikata Anwar Ibrahim merasakan beliau mempunyai cukup sokongan di Dewan Rakyat, saya cabar beliau untuk siapkan senarai penuh bagi dipersembahkan kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan menjawat jawatan Perdana Menteri ke-8.
  “Para penyokong penyangak Anwar Ibrahim pun harus menasihati bos mereka untuk mengambil tindakan selaras dengan kehendak perlembagaan negara. Jangan sentiasa mimpi di siang hari!”

  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan semalam menasihati Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak tunduk pada tekanan dari kalangan penyokong Datuk Seri Anwar ibrahim yang disifatkan olehnya sebagai “penyangak.”

  Sepupu kepada Anwar itu turut berkata, penyokong Anwar berserta segelintir ahli PKR cuba tunjuk “samseng” apabila menggea Mahathir memberikan tarikh spesifik peralihan kuasa Perdana Menteri kepada Anwar.

  “Siapa mereka hendak tunjuk samseng, mana boleh kita sokong peliwat untuk jadi khalifah bagi memimpin ummah di tanahair kita?

  “Ini bukan soal politik tetapi ini pegangan ajaran agama islam yang berteraskan kepada al- quran serta as-sunnah. Tolong jangan sesiapapun mempersendakan ajaran agama islam,” kata Kharuddin.

  Menurut beliau lagi, kedudukan Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah bidang kuasa Yang di-Pertuan Agong dan berdasarkan sokongan majoriti ahli-ahli dewan rakyat melalui proses parlimen, bukannya keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan.

  “Keputusan yang dibuat oleh majlis presiden PH tidak boleh diterima pakai oleh perlembagaan negara.

  “Apa yang termaktub dalam perlembagaan adalah sokongan majoriti di dalam dewan rakyat yang bakal menentukan kedudukan seseorang perdana menteri secara sah ataupun tidak,” katanya.

  Khairuddin kemudian beralih ke soal kewujudan “perjanjian peralihan kuasa” yang sebelum ini didakwa Anwar wujud secara bertulis.

  “Sebelum Pilihan Raya ke-14 dulu pun tiada perjanjian bertulis bahawasanya Tun Dr Mahathir Mohamad akan menjawat jawatan perdana menteri hanya sehingga bulan Mei 2020.

  “Mana-mana ‘malaun’, termasuk ‘penyangak’ Anwar Ibrahim, harus membuktikan sekiranya ada perjanjian bertulis bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad kena serah jawatan Perdana Menteri kepada beliau pada bulan Mei 2020.”

  Menyifatkan Anwar sebagai “manusia berpenyakit,” Khairuddin menzahirkan rasa yakinnya Mahathir memiliki “sokongan majoriti ahli-ahli yang berhormat di dewan rakyat untuk terus memimpin negara malaysia secara lebih gemilang sepenuh penggal.”

  “Andaikata Anwar Ibrahim merasakan beliau mempunyai cukup sokongan di Dewan Rakyat, saya cabar beliau untuk siapkan senarai penuh bagi dipersembahkan kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan menjawat jawatan Perdana Menteri ke-8.

  “Para penyokong penyangak Anwar Ibrahim pun harus menasihati bos mereka untuk mengambil tindakan selaras dengan kehendak perlembagaan negara. Jangan sentiasa mimpi di siang hari!”

  THE THIRD FORCE

  Reply

  Reply

 20. NAMAPUN PAK DAJJAL DAH TENTULAH HEBAT DALAM MANIPULASI DAN TIPU HELAHâ€Ķ..GENG PAK DAJJAL MENGGELUPUR KEPANASAN SEPERTI MASA BERGERAK TERLALU PERLAHANâ€ĶLAMBAT NYERRR TUNGGU MEI 2020â€Ķâ€Ķ.

  Anwar pandai ‘wayang kulit’ biarpun kubu kosongâ€Ķâ€Ķ..

  “Inilah masalah sebenar dengan Anwar. Beliau selalu menjadi “overconfident,” “overexcited” dan “overemotional” (3O) semakin beliau mennghampiri garisan penamat, menyebabkan beliau menjadi kurang teliti dan banyak melakukan kesilapan”

  اŲ†ŲˆØą ÚĪŲ†ØŊاŲŠ ‘ŲˆØ§ŲŠÚ  ŲƒŲˆŲ„ŲŠØŠâ€™ ØĻŲŠØ§ØąÚĪŲˆŲ† ŲƒŲˆØĻŲˆ ŲƒŲˆØģŲˆÚ 
  Menjelang akhir tahun 1990-an, hubungan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Tun Dr Mahathir Mohamad mula tegang, dicetuskan oleh pandangan yang bercanggah berhubung hal ehwal urus tadbir negara.

  Pada ketika itu, Mahathir berulang kali memberitahu wartawan bahawa Anwar akan mengambil alih tugas Perdana Menteri apabila tiba masanya kelak.

  Biarpun tahu Mahathir bersungguh-sungguh, Anwar tidak sabar ingin menjadi Perdana Menteri dan kerap bercerita kepada wartawan perihal isu “peralihan kuasa.”

  Saban hari, sokongan terhadap Anwar dari kalangan pemimpin bahagian UMNO makin meningkat biarpun jauh ketinggalan dari Mahathir di peringkat akar umbi.

  Tetapi Anwar tidak mengendahkan perkara tersebut kerana tahu sokongan boleh dibeli dengan wang. Beliau juga tahu bahawa sentimen perwakilan UMNO yang akhirnya menentukan kedudukan Presiden dikawal oleh sekumpulan pemimpin yang tamakkan wang, kuasa dan kedudukan (wkk).

  Justeru, Anwar membuat keputusan untuk mencabar Mahathir secara halus di Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 1998 sebelum melancarkan gerakan besar-besaran mencantas Mahathir sepenuhnya.

  Untuk jayakan rancangan ini, Anwar menjadikan gejala “nepotisme dan kronisme” dalam UMNO sebagai bekalan di perhimpunan UMNO dan menyerang pentadbiran Mahathir secara terbuka.

  Niat Anwar pada ketika itu adalah untuk membuktikan kepada para perwakilan bahawa beliau benar-benar berani, progresif dan seorang reformis Melayu.

  Walaubagaimanapun, sebilangan besar projek kerajaan yang dirunding secara terus dijalankan oleh mereka yang mempunyai pertalian persaudaraan dengan Anwar serta kuncu-kuncu dan kroni-kroni beliau.

  Untuk membuktikan perkara ini, Mahathir nekad menerbitkan senarai pemilik syarikat yang dianugerahkan projek kerajaan bagi mendedahkan kepada para perwakilan siapa sebenarnya yang giat memarakkan gejala “nepotisme dan kronisme” dalam UMNO.

  Inilah masalah sebenar dengan Anwar. Beliau selalu menjadi “overconfident,” “overexcited” dan “overemotional” (3O) semakin beliau mennghampiri garisan penamat, menyebabkan beliau menjadi kurang teliti dan banyak melakukan kesilapan.

  Tidak lama kemudian, sehari selepas sambutan Merdeka, Anwar dipecat dari kerajaan dan UMNO atas dakwaan melakukan hubungan seks luar tabii bersama adik angkatnya dan seorang pensyarah universiti.

  Pada ketika itulah majoriti pemimpin UMNO sedar bahawa kubu Anwar sebenarnya kosong, di mana kebanyakkan retorik yang dimainkan berhubung “sokongan padu yang tidak berbelah-bahagi dari majoriti pemimpin” semuanya pembohongan belaka.

  Ya, Anwar akan menceritakan kepada semua perihal malaikat yang dating ke kubunya dan unta yang turun dari langit untuk meragut rumput di halaman kubunya biarpun tahu kubunya itu kosong dan dipenuhi aura kejahilan dan dosa yang pasti tidak disukai malaikat.

  Reply

 21. KELDAI D4P TAK HABIS2 JILAT BONTOT TOKONGâ€Ķâ€Ķ.MUJAHAT WAKAKAâ€Ķâ€Ķ

  Since when did Mujahid become Dong Zong’s spokesperson?â€Ķâ€Ķ.

  When the Jawi polemic got out of hand, Dong Zong refused to budge. It was clear testimony that the group was anti-Islam and racist. And this isn’t the first time this has happened. Source (pic): TTF Files
  ØģØŽŲ‚ ØĻŲŠŲ„ا Ų…؎اŲ‡ØŊ ؎اØŊŲŠ ØŽŲˆØąŲˆÚ†Ø§ŲƒÚĪ ØŊŲˆÚ  ØēŲˆÚ ØŸ
  Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa’s claim that Dong Jiao Zong (Dong Zong) met him yesterday and admitted that the teaching of Jawi was not an attempt to bring non-Muslim students under the influence of Islam doesn’t help solve problems.
  Dong Zong simply cannot hope to let Mujahid do the talking and pretend as if “it’s all over.” Since IT was bold enough to fly straight in the face of Malaysian Muslims with racially and religiously toned lies, it should face these Muslims directly, not through Mujahid.
  Let’s face it, Dong Zong just wasn’t bothered to set the record straight even though it was pointed out over and over again that Jawi was constitutionally a part of the national language and that its learning was the prerogative of the Ministry of Education.
  Not only do Dong Zong’s actions rhyme with prejudice, racism and bigotry, it’s open opposition towards the learning of Jawi was unconstitutional and bordered on national security given that lies were openly spread regarding a very sensitive issue.

  SUBANG JAYA: Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa’s claim that Dong Jiao Zong (Dong Zong) met him yesterday and admitted that the teaching of Jawi was not an attempt to bring non-Muslim students under the influence of Islam doesn’t help solve problems.

  The group should instead issue a public apology for pitting the non-Muslims against Muslims, the religion of Islam, Islamic administration and the Islamic way of life by alleging that the learning of Khat Calligraphy and Jawi would Islamise education in Malaysia.

  Dong Zong simply cannot hope to let Mujahid do the talking and pretend as if “it’s all over.” Since it was bold enough to fly straight in the face of Malaysian Muslims with racially and religiously toned lies, it should face these Muslims directly, not through Mujahid.

  Don’t be cowards.

  Let’s face it, Dong Zong just wasn’t bothered to set the record straight even though it was pointed out over and over again that Jawi was constitutionally a part of the national language and that its learning was the prerogative of the Ministry of Education.

  Instead of taking the matter up with then Education Minister Dr Maszlee Malik through formal and amicable means, the group preferred to stir the issue up in public and was even supported by the DAP and the MCA.

  And when things got out of hand, its representatives refused to budge. It was clear testimony that the group was anti-Islam and racist. And this isn’t the first time this has happened.

  On the 30th of December 2019, I wrote:

  Back in the eighties, when the Ministry of Education decided to appoint some 100 senior assistants and supervisors to Chinese-medium primary schools, concerns were raised by Chinese politicians and organizations that the appointees were not Chinese-educated

  These politicians and organisations implied that students and parents would be forced to forgo the Chinese language and use English or Malay to communicate with school personnel in Chinese vernacular schools.

  The concern was first raised by Dong Zong. Instead of calling for a meeting with the Minister of Education to discuss the concern, the group decided to go public with it, impressing upon the Chinese that the GoM was “slowly nationalising vernacular schools.”

  This caused a furore among Chinese educationists and parents. As if things weren’t bad enough, on the 11th of October 1987, Dong Jiao Zong organised a 2,000-strong gathering at the Hainanese Association Building beside the Thean Hou Temple in Kuala Lumpur.

  Interestingly enough, the MCA and Gerakan openly teamed up with the DAP during the event and shared a stage to call for a three-day boycott in Chinese schools if the government did not settle the appointment issue.

  What was so ironical about the whole affair was the fact that the MCA and Gerakan were both part of government but chose to stand alongside the DAP to call for policy reviews.

  And that was at a time when PAS kept a ten foot pole distance from UMNO, each trying to outdo the other to prove it was more Malay and more Muslim.

  Not only do Dong Zong’s actions rhyme with prejudice, racism and bigotry, it’s open opposition towards the learning of Jawi was unconstitutional and bordered on national security given that lies were openly spread regarding a very sensitive issue.

  Mujahid should stop behaving like Dong Zong’s spokesperson and get the group to issue a public apology instead.

  RJ RITHAUDEEN

  Reply

 22. TAK PAYAH NAK BAGI TEMPOH LAGI KEPADA PHâ€Ķ..MAKIN LAMA TEMPOH DIBERI MAKIN JAHANAMâ€Ķâ€Ķ BUBARKAN PARLIAMENT SEKARANGâ€Ķâ€Ķ

  Harga barang tidak turun lepas hapus GST antara kegagalan besar PH, kata pakar ekonomiâ€Ķâ€Ķ.

  Seorang pakar ekonomi berkata antara kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (PH) setelah kira-kira setahun berkuasa ialah tidak berjaya menurunkan harga barang walaupun selepas menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

  Prof Barjoyai Bardai berkata, rakyat mahu GST dihapuskan supaya harga dan kos barangan turun, tetapi keadaan sebaliknya berlaku, iaitu harga naik lebih banyak.

  “Nampak kerajaan telah silap. Di satu pihak ia hilang RM20 bilion sumber cukai (daripada GST) dan di pihak lain ia tak berjaya menurunkan harga barang-barang.

  “Rakyat melihat ini sebagai satu kegagalan besar PH,” katanya kepada FMT.

  Beliau mengulas dapatan terbaru Merdeka Centre yang berkata tahap kepuasan pengundi terhadap pencapaian Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri merosot daripada 71% yang dicatatkan pada Ogos 2018 kepada 46% pada Mac tahun ini.

  Kajian itu juga mendapati hanya 39% pengundi bersikap positif terhadap kerajaan PH berdasarkan bancian yang dijalankan badan penyelidik bebas itu di seluruh negara pada Mac.

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan Jumaat lalu, Merdeka Center berkata, kemerosotan sokongan awam kepada kerajaan persekutuan boleh dilihat pada peningkatan jumlah pengundi yang beranggapan “negara menuju ke arah yang salah” daripada 24% pada Ogos 2018 kepada 46% pada Mac 2019.

  maka adalah jelas bahawa isu paling penting bagi pengundi adalah masalah ekonomi negara.

  Beliau berkata ekonomi berkait rapat dengan harapan rakyat untuk melihat kos sara hidup yang tinggi dapat dikurangkan bagi membolehkan mereka menjalani kehidupan yang lebih baik.

  “Dari segi pendapatan misalnya, ia dilihat masih sangat rendah berbanding kos sara hidup. Secara purata lebih 50% penduduk berpendapatan kurang RM2,000 sebulan.

  “Sedangkan Kos sara hidup minimun adalah RM2,500 sebulan. Jadi sebenarnya, rakyat semakin susah dalam tempoh setahun ini. Pendapatan tak cukup bagi menampung perbelanjaan. Jadi terpaksa pinjam, menyebabkan ramai yang terjerat dengan hutang dan sebagainya,” kata beliau.

  Barjoyai berkata, kebanyakan pengundi muda hilang harapan kepada PH dan dilihat mula memindahkan sokongan mereka kepada Barisan Nasional (BN).

  Merujuk kepada tahap populariti Dr Mahathir yang dikatakan menurun ke tahap 46%, Barjoyai berkata beliau bukanlah individu yang mahukan popularti sebaliknya lebih fokus kepada agenda jangka panjang untuk melakukan pembaharuan, khususnya melibatkan orang Melayu.

  “Kerajaan masih berpeluang untuk melakukan perubahan dalam 3 atau 4 tahun lagi sebelum pilihan raya umum ke-5 akan datang,” katanya.

  Penganaslis ekonomi, Mohd Nazari Ismail juga senada dengan Barjoyai mengenai harapan rakyat yang mahukan PH menyelesaikan masalah ekonomi dan kos sara hidup.

  “Populariti PH merosot kerana rakyat tidak merasai berlakunya perubahan dalam kualiti hidup mereka, terutamaya dari kos sara hidup yang dihadapi,” katanya.

  berapa cepat respons kerajaan dalam mengatasi masalah itu akan menjadi perhatian ramai dan sepatutnya ditonjolkan.”

  FMT

  Reply

 23. TOM CAT JAGA UNDANG2 MACAM JAGA GOLâ€Ķ..HABIS KES2 MAHKAMAH DITEPISNYA KELUARâ€Ķâ€Ķ

  Richard Malanjum Dah, Tommy Tomato Bila Pulak?â€Ķâ€Ķ.

  Dah Selamat Ker Malaysia Nie?

  Pejam celik, pejam celik, dah dekat dua tahun PH memerintah Malaysiaâ€Ķ

  Teringat masa pra PRU 14, dulu, slogan2 Selamatkan Malaysia antara slogan yang paling kerap di laungkanâ€Ķ

  Kalau ada pertandingan slogan paling popular dalam Malaysia nie, slogan Selamatkan Malaysia mesti kat carta teratasâ€Ķ

  Sekarang nie, apa yang dah di selamatkan?

  Yang admin tahu dan pasti, harta benda orang Melayu memang dah selamat kena jual!!!

  ‘Report Card’ Tommy Tomato

  Penasihat Kepada SPB YDP Agong Mengenai Hal Ehwal Ugama Islam

  Antara perkara WAJIB yang mesti macai DAP (saper lagi kalau bukan Atok) buat ialah lantik Tommy Thomas (peguambela Guan Eng dalam kes rasuah banglo dan peguambela Chin Peng, Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya) jadi Peguam Negaraâ€Ķ

  Ramai yang tak setuju sebab antara tugas dan tanggungjawab Peguam Negara ialah memberi nasihat perundangan mengenai hal ehwal Ugama Islam pada DYMM SPB YDP Agongâ€Ķ

  Nama pun dah Tommy a/l Thomas dan bukannya Mohd. Tommy bin Mohd. Thomas, ugama pun dah memang ugama Kristian, macam mana dia nak bagi nasihat perundangan tentang Ugama Islam pada Agong?

  Berak dengan kencing pun tak beristinjak, inikan pula nak cakap pasal hukum hakam Ugama Islam dari sudut perundangan?

  Dah gilaker apa!!!

  Terang2 dah fail si Tommy nieâ€Ķ

  Tapi, DON’T SAY NO TO DAP!!!

  Tak Fasih Bahasa Melayu

  Carilah mana2 negara dalam dunia nie yang Peguam Negaranya tak fasih bahasa kebangsaan atau bahasa ibunda sendiriâ€Ķ

  Gerenti tak ada, cuma Malaysia punya Peguam Negara jer yang tak fasih Bahasa Kebangsaanâ€Ķ

  Admin pelik juga sebab dah berpuluh tahun si Tommy nie duduk dalam Malaysia, mengaku rakyat Malaysia dan dah jadi Peguam Negara pun tapi tak fasih bercakap dan menulis dalam bahasa kebangsaan mat Nepal dengan mat Bangla yang baru empat lima tahun duduk Malaysia pun dah boleh kita kategorikan fasih, walau pun cakap ada bunyi ‘kacang dal’ lagi!!!

  Taraa malukah AVANG Tommy?

  Sebab Tommy tak fasih bahasa kebangsaan, dia minta prosiding di bacakan dalam Bahasa Inggerisâ€Ķ

  Baca Di Sini dan Di Siniâ€Ķ

  Gugurkan Kes Rasuah Banglo LGE

  Nie kes pencabulan Kedaulatan Undang Undang yang ‘RARE’ dalam planet bumiâ€Ķ

  Kalau tak percaya cubalah google, ada tak mana2 negara dalam dunia nie yang batalkan kes yang tengah berjalan dalam mahkamah? (BACA DI SINI)â€Ķ

  Lagi ‘EPIC’ bila yang buat arahan tu ialah Peguam Negara sendiri!!!

  Siapa lagi kalau bukan avang Tommy Thomas!!! (BACA DI SINI)â€Ķ

  Yang syahdunya, satu negara di landa fenomena TERKEJUT!!! (BACA DI SINI)â€Ķ

  Inkues Kes Adib Di Adakan

  Masih belum kering airmata ayah dan ibu Allahyarham Mohd. Adibâ€Ķ

  Tak ada yang di inginkan oleh kedua ayah dan ibu Allahyarham Mohd. Adib cuma keadilan untuk anak merekaâ€Ķ

  4 ekor Mat Sentol dah di kenal pasti oleh PDRMâ€Ķ

  Ada beberapa perkara yang timbulkan keresahan masyarakat :

  1) 4 ekor Mat Sentol yang pada peringkat awalnya di dakwa bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang membawa tuduhan cubaan membunuh telah ‘di arahkan’ untuk di bebaskan dengan jaminan polis!!!

  Kes cubaan membunuh tu kot, belum pernah berlaku di bebaskan dengan jaminan polis, yang biasanya berlaku ialah pihak DPP akan cuba menahan jamin kerana di khuatiri suspek akan membahayakan mangsa, tapi 4 ekor Mat Sentol nie, di bebaskan dengan jaminan polis, dah tentulah ‘happy se happy happynya’, apa lagi passport antarabangsa tak di rampas dan sekatan untuk buat passport antarabangsa tak di keluarkan oleh mahkamah!!!

  2) Keengganan Tommy Thomas untuk meluluskan permohonan pihak polis supaya pindaan di pinda dari Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh) kepada Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh), selepas kematian Allahyarham Mohd. Adibâ€Ķ

  Ini adalah prosedur biasa bagi OKT yang pada awalnya di tuduh bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), bila mangsa meninggal dunia, pertuduhan akan di pinda pada Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh) yang membawa hukuman gantung sampai mati mandatoriâ€Ķ

  Tapi permohonan pihak polis di jawab dengan keputusan mengadakan inkues terhadap punca kematian Allahyarham Mohd. Adib!!! (BACA DI SINI)â€Ķ

  Nak siasat punca kematian apa lagi, semua dah ada dalam IP (Kertas Siasatan) polis masa pertuduhan bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), kalau tak ada bukti yang kukuh, polis tak akan buat pertuduhanâ€Ķ

  Lebih pelik lagi, masa kes bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), Tommy Thomas setuju pendakwaan di buat, maksudnya setuju 4 Mat Sentol tu pukul Allahyarham Mohd. Adib, tapi bila nak di pinda pertuduhan bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh), dah tak setuju pulak, tak ker vavie namanya tu!!!

  Ada persepsi yang mengatakan, wujud konspirasi untuk melepaskan 4 ekor Mat Sentol tu dengan membuktikan bahawa Allahyarham Mohd. Adib tidak di pukul tapi di langgar oleh kenderaan Jabatan Bomba dan Penyelamat dari keterangan saksi yang akan di panggil nanti, ini terbukti bila ada saksi buat lapuran polis dengan mengakui mereka di ugut untuk beri keterangan palsu masa di panggil oleh Mahkamah Inkues (BACA DI SINI)â€Ķ

  Tidak Berakhlak Dan Tidak Melambangkan Budaya Bangsa Malaysia

  Kita faham dan kita tahu yang Tommy Thomas nie kafir harbiâ€Ķ

  Tapi janganlah tunjukkan perangai tak bermoral tu di khalayak umumâ€Ķ

  Kalau kau nak mabuk ker, berzina ker, beronani ker, rakyat Malaysia peduli apa kalau kau buat kat tempat tertutupâ€Ķ

  Sebagai Peguam Negara, Tommy Thomas mesti membuktikan beliau mendukung sepenuhnya 5 Prinsip Rukun Negaraâ€Ķ

  Nie nak tanya Tommy Thomas, prinsip kelima Rukun Negara tu apa yer?

  Kesopanan dan Kesusilaan atau Berjoget Macam Yahudi Mabuk?

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)â€Ķ

  Bersikap Prejudis Dan Bias Pada Parti Politk Yang Mewakili Kerajaan

  Perlu di ingatkan, sistem pentadbiran negara terbahagi pada dua :

  》Eksekutif (Kumpulan pembuat dasar, ahli politik)â€Ķ

  》Legislatif (Perundangan yang terdiri dari hakim2 dan peguam2)â€Ķ

  Kedua2 badan melapur terus kepada sistem monarki (SPB YDP Agong)â€Ķ

  Maksudnya, badan legislatif MESTI bebas dari sebarang pengaruh badan eksekutif dan begitulah sebaliknyaâ€Ķ

  Tapi perbuatan Tommy Thomas memfailkan saman terhadap Kerajaan Negeri Kelantan mengenai isu tanah orang asli ketika kempen PRK Cameron Highland (BACA DI SINI), menimbulkan persoalan :

  1) Apa relevannya kes yang lama tiba2 di naikkan semula?

  2) Sudahkah pihak Peguam Negara merujuk pada badan penasihat perundangan Negeri Kelantan sebelum memfailkan saman?

  3) Kenapa di buat tergesa2 dan di waktu menjelang PRK Cameron Highland yang di ketahui undi penentunya ialah masyarakat Orang Asli?

  Kalau nak berpolitik, ‘gentlelah’ Tommy Thomas, letak jawatan dan masuk politikâ€Ķ

  Atau kalau rasa tak boleh lepas dari cengkaman tangan ghaib, eloklah letak jawatan, main dengan anak cucu kat rumah, atau kalau tak ada anak cucu, main nyorok2 dengan bini, kan tu permainan yang lebih sesuai untuk ‘kanak2 Dumex’!!!

  Janganlah jadi bahan sejarah sebagai Peguam Negara yang mencemarkan integriti institusi Peguam Negara!!!

  Lepaskan Suspek Pembunuh Kim Jong Nam

  Serius, ini satu keputusan yang sangat2 bodoh dan membahayakan negaraâ€Ķ

  Kalau si Tommy nie lupa, Kim Jong Nam bukannya orang ‘bisher bisher’â€Ķ

  Mendiang ialah abang kepada Presiden Korea Utaraâ€Ķ

  Dan pembunuhan mendiang berlaku di Malaysiaâ€Ķ

  Betul, Mahkamah Tinggi Shah Alam buat keputusan ‘melepaskan TANPA membebaskan’â€Ķ

  Takkan Tommy Thomas tak faham maksud lepas tanpa bebasâ€Ķ

  Biasanya keputusan lepas tanpa bebas di buat mahkamah bila pihak mahkamah percaya dan mengakui kesalahan OKT tapi pihak pendakwaraya kekurangan fakta yang kukuh untuk sabitkan kesalahan pada OKTâ€Ķ

  Jadi mahkamah menangguhkan kes dengan melepaskan tanpa membebaskan OKT untuk beri peluang pada pihak pendakwaraya mencari fakta atau bukti yang lebih kukuhâ€Ķ

  Pada bila2 masa, bila pihak pendakwaraya dah bersedia, pertuduhan baru boleh di buat dan kes boleh di jalankan semulaâ€Ķ

  Benat, ada permintaan dari pihak Peguam Negara Indonesia untuk melepaskan Siti Aisyah (BACA DI SINI) tapi :

  1) Adakah Tommy Thomas dah buat semakan semula kes tersebut?

  2) Adakah Tommy Thomas dah rujuk dan maklumkan pada pihak Korea Utara sebelum membebaskan Siti Aisyah?

  Sekali lagi di ingatkan, mangsa ialah ABANG kepada Presiden Korea Utara dan Korea Utara ialah salah satu dari kuasa nuklear besar dunia, hingga Amerika sendiri cuma berani menyalak dari jauh tapi apa yang Tommy buat ialah menusuk jarum terus ke hati Korea Utara!!!

  Jangan suka bermain apai dengan kuasa besar apa lagi kuasa nuklear dunia!!!

  Iktiraf UEC Sebelum Kabinet Buat Keputusan

  Wah, nie betul2 tindakan yahudi mabuk yang tak tahu undang2â€Ķ

  Lagi pelik bila yang buat tindakan nie ialah si Tommy Thomas, Peguam Negaraâ€Ķ

  Belum pernah terjadi dalam sejarah manusia, Peguam Negara satu2 negara merasakan ada kuasa untuk mengubah satu2 dasar negara sebelum merujuk dan mendapatkan persetujuan dari kabinet kerajaanâ€Ķ

  Cuma Tengku Tommy Thomas jer yang buat camtu, ingat aney, lu sudah lawan abang busat DYMM Mahathir Mohamad!!!

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)â€Ķ

  Gagal Siapkan Dokumen Kes SRC-Najib Hingga Prosiding Tertangguh

  Nie nak gelak ker nak maki nie!!!

  Kes SRC ialah ker berprofil tinggi dan di ikuti oleh bukan jer rakyat Malaysia tapi seluruh dunia, sebab melibatkan mantan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najibâ€Ķ

  Dan Tommy Thomas terlibat secara langsung dan menganggotai barisan pendakwa dalam kes tuâ€Ķ

  Tapi bila prosiding nak di mulakan, dokumen pun tak siap lagiâ€ĶðŸĪĶ‍♂ïļðŸĪĶ‍♂ïļðŸĪĶ‍♂ïļ

  Apa punya haprak Peguam Negara Malaysia nie (BACA DI SINI)â€Ķ

  Kes Belum Berjalan Tapi Bahan Bukti Kes Dah Di Lupuskan (Di Jual)

  Pertuduhannya ialah, kapal mewah Equanimity di dakwa di beli oleh Jho Lo hasil dari penipuan dalam kes 1MDBâ€Ķ

  Jho Lo masih lagi gahal di kesan, kes 1MDB pun belum lagi di adili di mahkamah dan kapal mewah Equaminity sudah pun di lupuskan dengan di jualâ€Ķ

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)â€Ķ

  Baik, beberapa persoalan yang timbul ialah :

  1) Apa alasan sebenarnya kapal Equanimity di bawa pulang dari Indonesia selepas pihak berkuasa Indonesia merampasnya tapi pihak CIA sendiri mengakui ianya tiada kaitan dengan kes 1MDB?

  2) Sudahkah keterangan Jho Lo di ambil, sudahkah di sahkan kapal Equqnimity tu kepunyaan Jho Lo?

  3) Kalau kapal mewah Equanimity bukan kepunyaan Jho Lo atau memang kepunyaan Jho Lo, maka kerajaan Malaysia akan di anggap kerajaan penyamun kerana menjual hak milik orang lain tanpa kebenaran dan tanpa apa2 asas yang kukuh!!!

  Sepatutnya Tommy Thomas cadangakan pada pihak yang nak sangat ada kapal mewah macam Equanimity tu supaya jual aset TH ker, aset Felda ker atau aset PNB, bukan kata satu kapal mewah, sepuluh kapal mewah boleh tempah, boleh bagi sorang satu, macam tak biasa pulak!!!

  Gagal Urus Isu Statut Rom

  Dulu ICERD, Tommy Thomas bagi maklumat salah, sekarang Statut Româ€Ķ

  Depan Majlis Raja Raja, Tommy dengan Menteri Luar, Salehuddin Abdullah, cakap lain, depan media cakap lain!!!

  Kalau betul Statut Rom tu tak ada apa2 kesan pada DYMM SPD YDP Agong, kenapa tak jelaskan bila di panggil?

  (BACA DI SINI), (DI SINI), (DI SINI) dan (DI SINI)â€Ķ

  Oh ya, untuk menjawab apa yang di dakwa Tommy Thomas seperti dalam gambar di atas, sila (BACA DI SINI)â€Ķ

  Daripada ‘report card’ Tommy Thomas, berapa markah kita nak bagi diaâ€Ķ

  Nasaruddin Nasution dengan poyonya bagi diri dia sendiri 6.5 markahâ€Ķ

  Din Pudu pulak bagi dirinya sendiri 6 markahâ€Ķ

  Untuk Tommy Thomas, bagilah markah kesianâ€Ķ

  Tapi kalau ikut admin, baik Nasaruddin, Din Pudu apa lagi Tommy Thomas, yang terbaim ialah markah negatif, sebabnya, sejak dia orang pegang jawatan, tak ada satu pun kebaikan yang rakyat dapat!!!

  Reply

 24. PERANGAI DR MADEYLIAR DIA SUKA DESAK ORANG LETAK JAWATAN TAPI BILA DIA KENA DESAKâ€Ķ..MACAM DAUN PISANG BUSUK TAK MAHU LURUHâ€Ķâ€Ķ

  Senarai 8 individu yang pernah desak Tun Mahathir letak jawatanâ€Ķâ€Ķâ€Ķ

  TAHUKAH anda? pada zaman pentadbiran bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, ada lapan individu pernah mendesak beliau meletakkan jawatan sekitar tahun 1987, kira-kira enam tahun selepas beliau menjadi Perdana Menteriâ€Ķâ€Ķâ€Ķâ€Ķâ€Ķâ€Ķâ€Ķ

  Pada ketika itu pun, Dr Mahathir tidak mempedulikan desakan tersebut dan terus menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sebelum meletakkan jawatan pada 2003.

  Terdapat lapan individu yang pernah mendesak beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri yang pernah diperkatakan iaitu Tengku Razaleigh Hamzah, Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam, Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Tan Sri Syed Hamid Albar.

  Baki mereka yang mahu Dr Mahathir meletakkan jawatan ialah Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Datuk Seri Shahrir Abdul Samad dan bekas Menteri Perusahaan Awam Datuk Abdul Manan Othman.

  Kebanyakan daripada individu itu merupakan anggota awal Parti Semangat 46 dipimpin Tengku Razaleigh. Parti itu ditubuhkan selepas Dr Mahathir enggan meletakkan jawatan biarpun didesak.

  Daripada beberapa laman blog, ada mengatakan bahawa Dr Mahathir merupakan Perdana Menteri yang paling banyak menerima desakan untuk melepaskan jawatan.

  Tetapi beliau berkata “Saya tidak pernah didesak letak jawatan sepanjang jadi Perdana Menteri,” kenyataan yang dipetik The Edge baru-baru ini.

  Antara kejadian yang menyebabkan timbul desakan itu ialah peristiwa Memali, pemilihan Presiden UMNO 1987, pengharaman UMNO pada 1988, kerugian Bank Negara, kes Perwaja Steel dan isu berkaitan pemecatan Bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Beliau juga pernah didesak letak jawatan kerana skandal pembelian 88 buah pesawat pejuang jenis Skyhawk pada awal 80-an.

  Ia menjadi satu kontroversi kerana dari 88 buah yang dibeli, hanya separuh sahaja boleh digunakan itupun dengan pelbagai masalah teknikal sehingga dikatakan ramai juruterban Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hilang atau terbunuh dalam nahas

  Reply

  Reply

  Reply

  Reply

 25. KEPADA MEREKA YG MENDEWA DAN MENYUCIKAN DR MANDELIARâ€Ķ.SILA BACAâ€Ķ..

  10 kesilapan Mahathir Mohamadâ€Ķâ€Ķ

  (Oleh: Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle )â€Ķâ€Ķâ€Ķ
  Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah mengkritik kesemua perdana menteri Malaysia dari Allahyarham Tunku Abdul Rahman sehinggalah Najib Razak, kecuali dirinya sendiri.Mahathir juga telah mengkritik pemimpin dunia yang lain termasuk PM Britain, Tony Blair dan sudah tentu George W Bush, presiden Amerika Syarikat yang ke-43

  Setakat ini tiada yang berani bersuara terhadapnya.Ini tidaklah menghairankan memandangkan hanya seorang dua daripada PM- PM ini masih hidup termasuk Najib sendiri. Bagi pemimpin antarabangsa, sebahagian besar daripada mereka tidak mahu mempedulikan Mahathir, dan ini hanya menambah kemarahannya, tetapi tiadaapa yang boleh dia lakukan terhadap mereka. Walau bagaimanapun, dia boleh menjadikan hidup penggantinya sukardan dia telah berjaya melakukan ini.

  Setelah Mahathir bersara pada tahun 2003, selepas 22 tahun menjadi PM, ada yang mula bercakap tentang legasinya yang ‘hebat’ dan dia dikenali pula sebagai Bapa Pemodenan Malaysia. Kira-kira 9 tahun selepas dia bersara, kepincangandalam perancangan dan dasar ekonomi, sosial dan politik mula mendatangkan malapetaka besar pada negara lebih teruk daripada tsunami 2006 yang melanda sebahagian besar Asia Selatan.

  Pada usia 86 tahun, Mahathir kini dihina oleh kebanyakan rakyat Malaysia, dan dipersalahkan kerana rasuah besar-besaran yang boleh membankrapkan negara jika tiada tindakan pemulihan ekonomi yang diambil, dan untuk jurang antara kaum yang begitu ketara di kalangan pelbagai kumpulan etnik di negara ini.

  DEB

  Lihat sahaja Dasar Ekonomi Baru, yang merupakan idea pembuat dasar pada tahun 1960-an yang telah disalahgunakannya secara maksimum. Penyalahgunaan ini sahaja cukup untuk memastikan bahawa dia akan kekal sebagai ‘Penjahat terulung di Malaysia’ dan bukannya sebagai tokoh terbilang sepertimana yang difikirannya.

  Bagi rakan-rakan yang masih mengingatitujuan utama NEP termasuk bekas Menteri Kewangan TengkuRazaleighHamzah, dia berkata pada minggu lepas bahawa DEB tidak pernah bertujuan untuk mencipta atau digunakan untuk melahirkan golongan kelas kapitalis Melayu, tetapi untuk menangani kemiskinan dan meningkatkan tahap penyertaan Melayu ke dalam ekonomi.Ia tidak pernah bertujuan untuk seperti yang berlaku sekarang disalahgunakan oleh kerajaan hari ini untuk memilih kumpulan usahawan Melayu yang mereka mahu, memberikan mereka projek kerajaan yang mendapat diskaun hebat dan kemudian mengharapkan mereka untuk maju dan mewujudkan peluang ekonomi yang banyakbagi membantu meningkatkan keupayaanekonomi masyarakat.

  Ini adalah kesilapan Mahathir yang pertama dan utama. Tetapi adakah ia benar-benar satu kesilapan? Mereka yang ragu-ragu dan para pengkritik menyatakan kekayaan yang diperolehinya untuk kroni dan proksi melalui skim menjanawang berselindung di sebalik DEB, dan penswastaan aset kerajaan yang menguntungkan usahawan Melayu yang dipilih, seperti bekas pengerusi MASTajudinRamli. Tidak mampu untuk menguruskan‘kejayaansegera ‘ atau tekanan perniagaan berisiko tinggi, ramai yang terjebak dalam hutang semasa krisis kewangan Asia pada tahun 1998.Tajudin dan juga rakannya seperti HalimSaad telah menjadiorang yang terbuangberbanding zaman kegemilangan mereka.Merekakerugiansejumlah besar wang dan memerlukan jaminan kerajaan bagi jumlah yang banyak pula.

  Untuk kroni sahaja tapi yang lain tiada

  Kesilapan kedua Mahathir adalah kebodohannya.sebahagian besar kekayaan negara berada dalam tangan beberapa orang yang tertentu sahaja di Malaysia. Kali ini iatermasuk jutawan bukan Melayu seperti Vincent Tan, Robert Kuok dan Ananda Krishnan. Tan baru sahaja mengumumkan persaraannya. Kuok kerana tidak berpuas hati dengan hubungankaum yang parah di negara ini telah memilih untuk tinggal di Hong Kong, manakala Ananda dikehendaki oleh pihak berkuasa India kerana didakwa telah merasuah pemberi lesen telekom untuk membeli Aircel

  Reply

  Reply

  Reply

 26. D4P rembat aset TH. Sume marah kecuali pembawa virusGoneEng.
  UMNO/PAS kata Tun M khadam D4P.
  Bila UMNO/PAS sokong Tun M kekal PM sehingga habis penggal tidakkah ini bermakna korang sokong D4P terus merembat aset TH???!!!!

  Sokong je la anwar, supaya aset TH selamat dari virusAtok dan virusGoneEng.
  PRU 15, jika kerajaan inklusif anwar tak berjaya pulih ekonomi negara, tendang dia ke longkang.
  Ini pun payah utk dihadam???!!!

  D4P ngan 42 kerusi mmg kingmaker dlm kalangan pemimpin bani melayu berfikiran sempit n berpecah-belah. Huhuhuâ€Ķ.

  1. Cakap melalui lobang bontt kamu. Selepas Bang Ali masuk, amat busuk.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing kapiaq 🐕 5:58 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HUâ€Ķ

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     TN anjing betina kapiaq 🐕 5:58 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
     Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
     Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
     Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HUâ€Ķ

 27. Aku yakin tak de sekor pon penyokong madey yg cakap besar berani suruh madey dan Bersatu tanding sendirian….

  Semua takut madey dan Bersatu kojol…

  1. Toksah mengarut ler. Korang Umno dah kena tendang terajang ke longkang di Pru14. Awat nak hingaq.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing kapiaq 🐕 5:56 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HUâ€Ķ

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     TN anjing betina kapiaq 🐕 5:56 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
     Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
     Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
     Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HUâ€Ķ

   2. Cakap aie takut kojol..

   3. Cakap aje takut…tak perlu pusing kiri pusing kanan..

 28. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  ‘Sesuatu mungkin berlaku sebelum Nov’

  “Pengawas-pengawas PH mungkin tidak tahu apa yang ‘pukul’ mereka. Ada kuasa dan faktor lain sedang berjalan,” kata Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Rais Yatim.

  Pak Sheikh menggigit jari lagi?

  1. Hahaha…anwar gigit jari?..buatlah kalo nak tengok madeyy tergolek dog….

   1. Kamu tengok ler. 9 bulan mcm2 boleh berlaku. Rais pun dah cakap.

    1. Orang buat perancangan secara rahsia….kalo dah cerita awal2 itu tembak kosong…lu bongok..

  2. Rais tembak peluru kosong jer lebih…dia pon tahu Parti madey ciput boleh digulingkan…

  3. Bukak balik kes rogol Amah Indon, tengok Pengawas Bersatu yg tak dilantik ini mengigit jari ke tidak?

   1. Hahaha..Rais dah bayar miliyar tutup mulut…amah ni dah bina rumah bedar dan beli bendang….

  4. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   TN anjing kapiaq 🐕 5:16 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
   Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
   Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
   Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HUâ€Ķ

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing betina kapiaq 🐕 5:16 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
    Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
    Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
    Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    HU HU HUâ€Ķ

 29. Aku syorkan kepada penyokong2 madey gesa madey bawak Bersatu kluar dari PH…bubar parlimen …Bersatu tanding sendirian kerana pengaruh madey sangat kuat dan madey sangat hebat…madey boleh jadi pm sampai kiamat…

  Tak guna hidup menompang dgn peliwat….

  Ade brani jon dog wau bole man hindu TN keling gila dan sewaktu dgn nye….

  Tunjukkan keberanian anda sehebat cakap anda….jangan berani cakap tapi takut tanding sendirian…

  Kalo nak gabong dgn umno dan pas gn harap madey boleh jadi pm…sebab Bersatu ciput..

  1. Mimpi lah kamu, Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

   Gila bayang. Gila isim. Pigi jumpa doktor pakar sakit jiwa lah.

   1. Takut ker?….hihihihi..cakap besar tapi nak menompang..

   2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing kapiaq 🐕 5:24 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HUâ€Ķ

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     TN anjing betina kapiaq 🐕 5:24 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
     Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
     Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
     Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HUâ€Ķ

 30. SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKANâ€ĶPAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL â€ĶAPALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATUâ€ĶPAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOFâ€Ķ.MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

  TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNOâ€ĶSKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLIONâ€ĶBANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONIâ€ĶAKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..BERERTI KEKAYAAN NEGARA TELAH LESAP LEBIH DARIPADA SEPARUHâ€Ķ.MANIPULASI MINDA YANG DIMAINKAN IALAH KERANA ANGKARA SOROSâ€ĶOLEH KERANA KEJAYAAN MANIPULASI TERSEBUT MEMANG LAYAKLAH BELIAU DINAMAKAN FIRAUN MODEN YANG DIGELAR TONG Mâ€Ķ

 31. LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARAâ€Ķ WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARAâ€ĶHUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..â€ĶMEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPASâ€ĶBAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL â€Ķ..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAKâ€ĶKINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKAâ€ĶKEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARAâ€ĶRINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
  TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTASâ€Ķ.RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYATâ€Ķ..

  Reply

 32. PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDAâ€ĶTUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULUâ€ĶMEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARAâ€ĶLANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARAâ€Ķ
  LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARAâ€Ķ TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING KETARA IALAH ASET TABUNG HAJI TELAH DIROMPAK PH SEBANYAK RM 20 BILLION DENGAN MENYALAH GUNAKAN KUASA DI BERI RAKYATâ€Ķâ€Ķ.JIKA BERPULUH2 SYARIKAT KERAJAAAN DAN GLC TELAH DI BAILED OUT SEBELUM INI KENAPA PULA TABUNG HAJI DI ROBBED OUT?â€ĶTIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN TABUNG HAJI UNTUNG SEBENARNYA SEHINGGA DIROMPAKâ€Ķ.ASSET TABUNG HAJI MELEBIHI LIABILITYâ€ĶDUIT PETRONAS PULA TELAH DIJARAH RM 82 BILLIONâ€Ķ

 33. Bukan aja Mahathir, malahan semua cakap orang politik ngak harus dipercayai sepenuhnya, waima jubahnya meleret ke tanah atau serbannya sebesar bakul.
  Tidak terkecuali manusia yang bernama Anwar Ibrahim…..langsung tidak boleh dipakai. Keluar saja dari penjara terus declare mahu habiskan masa bersama keluarga. Belum tiga hari sudah melawat sana sini, berjumpa berbagai pemimpin dunia dan paling kerap jumpa media asing sebuk bagi tau dia PM in-waiting.
  Budin cakap orang2 china sudah tak sokong Tun. Ini sangat bahaya kerana jika Nuar bergantung hayat kpd orang2 bukan Melayu, belum sempat dia cucuk belakang, beliau akan dicucuk hidung dan dibawa berkrompomi…. jangan biar dia jadi PM.

  1. Dia punya tabiat Rear Admiral pun boleh di compromised.

  2. Boboi nak jadi MB pun mengagau mintak kesian kpd konsensus partner2 PH mintak sokongan.

   Habis geng2 Bersatu yg kena raid PDRM sedang cucuk Ketamin, free sex dan duit rasuah tak berkompromi? Kompromi ala Jho Low.

   Lagi tak berkompromi ke saham OPCOM naik melambung walaupun BSKL dan ekonomi lembap?

   Bro, not everyday is Sunday ada putaran dalam politik dan kehidupan. Sampai masa Boboi pun akan kena cucuk terima balasan.

   1. Apa pun asalkan jangan curi daylight robbery mcm Najib Klepto.

 34. EKONOMI JAHANAM BAWAH PHâ€Ķ.. PEMIMPIN2 PH BAGAIKAN TIKUS BAIKI LABUâ€Ķâ€Ķ. PENYAMUN TARBUS DAPAT KUASAâ€Ķ.. SEPERTI KERA DAPAT BUNGAâ€Ķâ€Ķ

  PH JUAL NEGARA KEPADA TIONGKOKâ€Ķ..

  Hartanah, jangan sampai rakyat merempat,â€Ķâ€Ķ.

  ULASAN | Seperti yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada awal bulan yang lalu, #Belanjawan2020 terus mendapat respons pelbagai pihak. Banyak isu yang dibangkitkan dan banyak juga yang digunakan sebagai strategi politik.

  Secara umumnya, yang paling menarik perhatian adalah jumlah belanjawan yang memperuntukkan RM297 bilion (18.4 peratus daripada nilai Keluaran Dalam Negeri Kasar atau KDNK dan 45.1 peratus daripada cukai pendapatan) dengan sasaran kadar defisit sebanyak 3.2 peratus.

  Hal ini membuatkan ramai yang terus mempersoalkan kemampuan kerajaan dalam mengurangkan kadar hutang negara yang dinyatakan bernilai RM1 trilion (24 Mei 2018) yang merangkumi hutang kerajaan persekutuan (RM686.8 bilion), jaminan kerajaan (RM199.1 bilion) dan bayaran pajakan (RM201.4 bilion).

  Terlalu banyak yang ingin diperincikan sebelum membuat rumusan, tetapi apa yang ingin saya fokuskan ialah tentang polisi baharu kerajaan dalam menangani lambakan hartanah yang tidak bertuan.

  Dalam belanjawan, kerajaan ada mengutarakan penyelesaian untuk mengurangkan bilangan kondominium dan pangsapuri yang tidak terjual di kawasan bandar dengan menurunkan harga minimum untuk pemilikan warga asing daripada RM1 juta kepada RM600,000.

  Seperti yang dijelaskan oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, fokus kerajaan hanya pada 3,938 unit daripada 54,078 unit yang tidak terjual dengan bertujuan mengurangkan lambakan hartanah yang tidak dimiliki yang sekarang ini mencecah nilai AS$8.9 bilion (RM37.2 bilion).

  Bagi pihak kerajaan, langkah ini perlu bagi memastikan kelangsungan penglibatan pemaju dalam ekonomi negara dengan adanya aliran tunai (cashflow) dan meningkatkan kadar kecairan dalam industri hartanah di Malaysia.

  Pihak kerajaan juga telah mengambil beberapa langkah proaktif di dalam melaksanakan cadangan ini. Sebagai contoh tawaran ini hanya akan berlangsung selama setahun (Januari 2020 sehingga December 2020), unit yang terlibat juga hanya tertumpu kepada kawasan bandar dan unit yang sudah siap dibina.

  Bagi pihak rakyat, kami melihat kerajaan seakan-akan memberi nyawa kepada pemaju untuk terus membina hartanah mewah yang berada di luar kemampuan warganegara. Langkah ini bukan sahaja menguntungkan pemaju, malah akan terus merancakkan peningkatan harga hartanah di negara ini yang dengan jelas tidak mampu milik oleh rakyat.

  Banyak yang mengharapkan pihak kerajaan memberi tekanan kepada pihak pemaju untuk menurunkan harga hartanah kepada harga mampu milik tetapi #Belanjawan2020 menunjukkan kerajaan mengambil langkah sebaliknya.

  Selain itu pemilikan hartanah oleh warga asing bukanlah suatu pertumbuhan yang sihat kepada ekonomi rakyat setempat untuk jangka masa panjang. Dengan harga matawang negara yang makin menyusut, hartanah di Malaysia dilihat mampu milik oleh warga asing terutamanya warga Hong Kong dan China.

  Ini dibuktikan melalui laporan South China Morning Post. Akhbar itu melaporkan Malaysia adalah negara kelima paling popular untuk pembeli daripada negara China dan laporan menunjukkan nilai itu meningkat sehingga dua kali ganda untuk lima suku terakhir ini.

  Nilai hartanah warga China

  Pada 2018, nilai hartanah yang dibeli oleh warga China ialah sebanyak AS$2.3 bilion (RM9.6 bilion) dan 75 peratus daripadanya berbentuk kediaman.

  Berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM), melalui kaedah median multiple yang digunakan oleh kebanyakan organisasi termasuk bank dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), nilai rumah di Malaysia diklasifikasikan sebagai sangat tidak mampu milik oleh rakyat.

  Kaedah ini mengambil kira perbezaan harga rumah dan juga pendapatan isi rumah dan keputusan menjukkan peningkatan 4.8 kali ganda berbanding 3.9 kali ganda pada 2012 sedangkan nilai pekali yang menunjukkan rakyat mampu memiliki hartanah adalah pada kadar 3.0 kali ganda.

  Laporan tersebut turut menyatakan harga purata hartanah di Malaysia pada masa ini ialah RM417,262 manakala kemampuan purata rakyat hanya pada nilai RM282,000, daripada nilai ini kita mampu lihat kadar ketidakmampuan rakyat memiliki rumah di negara ini adalah di kadar yang merungsingkan.

  Dalam laporan yang berasingan pula, BNM menyatakan kadar gaji permulaan siswazah baharu menurun berbanding 2010. Berdasarkan laporan itu, kelulusan diploma menerima RM1,458 (2010) dan RM1,376 (2018), manakala pemegang ijazah sarjana muda pula RM1,993 (2010) dan RM1,983 (2018).

  Hal ini berpunca daripada peningkatan kadar pengangguran siswazah peringkat pengajian Ijazah Pertama dan ke atas yang menurut Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Maslee Malik mencecah hampir 60 peratus.

  Pada umumnya berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia pada Mac 2019, kadar pengangguran rakyat Malaysia kekal pada 3.3 peratus. Kedua-dua laporan ini amat berkait rapat dengan pertumbuhan dan kestabilan ekonomi Malaysia pada jangka masa panjang dengan harga hartanah berada melebihi daripada paras kemampuan rakyat dan pada waktu yang sama paras gaji dilihat menurun.

  Bagi pihak kerajaan, mereka tidaklah melepaskan batuk di tangga, telah banyak inisiatif yang diambil oleh pihak kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia, paling tidak memiliki satu rumah setiap keluarga. Antara inisiatif yang di ambil ialah Skim Rumah Pertamaku, Skim Jaminan Kredit Perumahan, Skim Perumahan Belia dan inisiatif baharu di perkenalkan di dalam #Belanjawan2020 ialah Skim Sewa Untuk Memiliki (rent to own).

  Tidak kurang hebatnya langkah diambil oleh setiap kerajaan negeri untuk membina rumah mampu milik. BNM pula mengambil inisiatif tersendiri untuk membantu B40 memiliki rumah pertama dengan memperuntukkan RM1 bilion untuk jangka masa dua tahun.

  Ekonomi gagal total

  Dengan mengambil langkah mengurangkan nilai minimum untuk pemilikan warga asing boleh diklasifikasikan sebagai jalan mudah untuk kerajaan. Apa yang lebih rakyat mahukan adalah tindakan seterusnya yang kerajaan akan ambil untuk mengurangkan jurang pendapatan dan harga hartanah di Malaysia.

  Langkah sekarang hanyalah langkah sementara untuk kerajaan melarikan diri daripada isu sebenar iaitu ketidakmampuan rakyat membeli hartanah di negara sendiri.

  Sejauh manakah perancangan kerajaan untuk memastikan “insiden” seperti ini tidak akan berlaku lagi masih menjadi tanda tanya. Jika semua rumah yang ditawarkan kepada warga asing terjual, apakah pelan seterusnya?

  Membuka lebih banyak peluang kepada warga luar untuk membeli hartanah mewah di Malaysia dan terus membina lebih banyak rumah mampu milik untuk rakyat sendiri?

  Rakyat mahukan penyelesaian jangka masa panjang yang dipelankan secara rapi oleh pihak kerajaan untuk membela dan meningkatkan mutu hidup rakyat M40 dan B40 sepertimana yang dilaungkan di jalanan dahulu.

  Ini baru sahaja dibicarakan soal hartanah, tidak termasuk lagi sistem kapitalis yang makin menguasai industri kesihatan dan pendidikan negara yang juga sebahagian daripada keperluan asas rakyat.

  Kebimbangan rakyat memang berasas, pemilikan hartanah oleh warga asing pada masa ini di kadar 0.4 peratus tetapi jika warga asing benar benar mengambil kesempatan yang diberikan oleh pihak kerajaan sepanjang 2020, kenaikan yang drastik akan berlaku dan tidak mustahil peristiwa yang menimpa ke atas rakyat Singapura sekarang akan berlaku ke atas rakyat Malaysia juga.

  Peristiwa yang dirujuk ialah rakyat merempat di negara sendiri dengan hartanah dimiliki oleh warga luar makin meningkat. Tambahan pula, jika langkah ini boleh diambil oleh pihak kerajaan buat kali pertama maka tiada jaminan yang langkah ini tidak akan diambil pada masa hadapan.

  Kerisauan tentang harga hartanah akan terus meningkat pula boleh dikatakan kurang berasas jika bersandarkan kepada Malaysian House Price Index (MHPI) 2018 yang menunjukkan harga hartanah di Malaysia sedang menurun pada kadar sederhana iaitu 1.2 peratus (high-rise homes) dan 1.8 peratus (detached homes).

  Oleh yang demikian, kebimbangan rakyat perlu diambil kira oleh kerajaan bukan sahaja tentang pemilikan hartanah oleh warga asing tetapi juga kemampuan rakyat memiliki hartanah di negara sendiri. Negara memang ingin bergerak ke hadapan untuk bersaing dengan kuasa ekonomi serantau tetapi jangan pernah meninggalkan rakyat majoriti di belakang dan hanya fokus kepada kumpulan T20 dan pelabur luar yang memberi pendapatan terbanyak kepada negara.

  Jika hal ini dibiarkan berterusan, hartanah di Malaysia akan terus di monopoli oleh golongan T20 dan juga warga asing. Yang paling menyedihkan ialah rakyat M40 dan B40 akan terus hidup menyewa di negara sendiri yang akan membawa kepada “yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin” dan secara nyata akan membuktikan pelan ekonomi kerajaan gagal secara total.

  Sebelum langkah memakan diri, adalah baik untuk kerajaan mengambil serius semua rungutan rakyat dan berjuang untuk rakyat majoriti dan bukannya minoriti dan membawa mutu hidup rakyat berjalan seiringan dengan kemajuan negara.

  AHMAD FADHLULLAH MOHAMED RAFI’E mempunyai kelulusan dalam bindang kewangan dan perakaunan dari Universiti Cardiff, United Kingdom.

  Reply

  Reply

  Reply

 35. PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARAâ€ĶMEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAMâ€ĶLANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIAâ€Ķ MALAYSIA BANKRAP â€ĶTINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLIONâ€ĶBURSA HILANG 200 MATAâ€ĶGDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7%
  ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15â€Ķ.. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% â€ĶITU PUN BELUM TENTU DITERIMAâ€ĶBERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULANâ€ĶHARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUMâ€ĶMEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAIâ€ĶCUKAI TANAH NAIK 800%â€ĶTARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK PH AMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARAâ€Ķâ€Ķâ€ĶNAK HARAP KAN SELANGOR SAMA JGKâ€Ķ.BELI SPLASH HARGA 10 KALI GANDA 2.7 BILLIONâ€Ķ.

 36. Manusia ni makin tua makin sensitif, makin degil, perangai pun cenderung kebudak2an. Tak dapat apa dihajat, merajuk dan cenderung protes. Ini masalahnya kalau kita terus juga nak bergantung kepada kepala keluarga yang dah terlalu tua yang anggota tubuh banyak dah cenderung selalu “vibrate”. Teraju yang tua wajar direhatkan saja @ banyak masalah akan berbangkit kelak. Cukup jadi tempat rujukan dan penasihat jer (bukan punahsehat macam era Pak Lah tu yang merajuk dan keluar landasan, merajuk yang kian merosakkan akhirnya).

  1. Anggota keluarga kau mcm gitu, Yang lain tidak.

 37. KEGAGALAN PM4 DIANGGAP KEJAYAANâ€Ķ..SEMOGA RAKYAT TIDAK TERTIPU LAGI DENGAN SANDIWARA PHâ€Ķâ€Ķ..

  Populariti PH menjunam: Jangan ‘kencing’ rakyat lagiâ€Ķâ€Ķ..

  Sempena ulang tahun pertama pemerintahan Pakatan Harapan (PH), para menteri sibuk mempromosi diri di dada akhbar dan media maya mengenai prestasi dan pencapaian masing-masing.

  Ada menteri yang memberikan markah seperti 6/10 dan 6.5/10 kepada diri sendiri. Ada juga menteri yang menyiarkan 10 pencapaian mereka sepanjang tahun lepas, termasuk senarai tugas yang sepatutnya mereka laksanakan.

  Ramai yang garu kepala melihat aksi “marketing” syok sendiri para menteri PH dalam keadaan ekonomi yang suram dan dibanjiri pelbagai laporan negatif media antarabangsa.

  Nilai ringgit yang tidak bermaya, Bursa Malaysia yang lesu dan peningkatan kos sara hidup yang membebankan, apakah mereka tidak dapat merasai denyutan hati rakyat yang semakin marah?

  Tidakkah mereka sedar rakyat adalah penilai terbaik prestasi kerajaan, bukannya para menteri? Bahaya perbuatan syok sendiri sedemikian ialah jika penilaian yang dibuat oleh menteri tidak selari dengan kenyataan yang dialami rakyat, maka rakyat yang sebelum ini suka akan jadi menyampah dan rakyat yang sudah menyampah akan berasa meluat.

  Inilah yang terjadi kini.

  Denyutan sebenar hati rakyat akhirnya didedahkan badan penyelidik bebas, Merdeka Center, minggu lepas.

  Badan itu mendapati kadar sokongan terhadap kerajaan PH merosot kepada 39% berbanding 79% pada 31 Mei 2018 berdasarkan kajian yang dijalankan di seluruh negara pada 5 hingga 11 Mac lalu.

  Bukan itu sahaja, jumlah pengundi yang berpuas hati terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad juga didapati menurun daripada 71% pada Ogos 2018, jatuh kepada cuma 46% sahaja Mac lepas.

  Jumlah pengundi yang berasa negara menuju ke arah yang salah meningkat sebanyak 46% pada Mac 2019 berbanding 24% pada Ogos 2018, tambah Merdeka Center lagi.

  Jadi di manakah asasnya markah 6/10 atau 6.5/10 yang diberikan menteri PH terhadap prestasi sendiri sedangkan kepuasan hati terhadap pentadbiran Dr Mahathir hanya dalam lingkungan 46%?

  Rakyat boleh bayangkan prestasi PH jika Dr Mahathir tidak ada untuk memimpin Kabinet. Ke lautlah jawapannya!

  Antara punca utama kemerosotan populariti PH ialah rakyat terasa mereka “dikencing” oleh janji-janji PH, terutamanya yang terkandung dalam manifesto pilihan raya umum pakatan politik itu.

  Kedua ialah prestasi para menteri sendiri dan hujah menteri yang dikatakan merapu dan hipokrit.

  Jika PH berfikir bahawa Anwar Ibrahim boleh menjadi penyelamat kepada keadaan ini, maka rakyat tertanya-tanya bagaimanakah beliau boleh menjadi penawar tatkala Anwar memberitahu dunia akan menolak jawatan menteri kewangan jika ia ditawarkan kepadanya ketika ini susulan kekangan ekonomi negara yang tidak menentu.

  Jawapan Anwar menunjukkan seolah-olah beliau hanya mahu menjadi PM apabila segalanya sudah pulih.

  Perlu diingat, tahap populariti PH kini hanya tinggal 39% dan kepuasan hati rakyat terhadap pentadbiran Dr Mahathir berada di tahap 46%.

  Ini amat berbeza dengan keadaan pada 2003. Kemarahan rakyat ketika itu hanya tertumpu pada Dr Mahathir, tetapi pentadbiran Barisan Nasional masih diterima umum. Justeru apabila Dr Mahathir menyerahkan kuasa kepada Abdullah Badawi, BN menguasai 90% kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum yang ke-11.

  Kini kemarahan rakyat tertumpu pada PH, bukannya Dr Mahathir. Justeru, menggantikan Dr Mahathir dengan Anwar tidak akan memberi kesan seperti menggantikan Dr Mahathir dengan Pak Lah.
  Bagi rakyat yang sudah tidak menyukai PH yang diterajui Dr Mahathir hari ini, sudah pasti mereka juga tidak akan menyukai PH yang dipimpin Anwar.

  Bagi mereka, jika Anwar tidak sanggup menjadi menteri kewangan ketika ekonomi gawat walaupun ditawarkan, maka apakah beliau sesuai untuk menjadi perdana menteri kerajaan PH yang sudah hilang populariti dan kepercayaan rakyat?

  Walaupun 67% rakyat berpendapat kerajaan PH perlu diberi lebih masa untuk menunaikan janji mereka, namun janganlah rakyat dibohongi lagi agar mereka tidak mengubah fikiran tentang peluang masa itu.

  TIMMY SAY

  komen : Keputusan kajian pun mereka cuba putar belit dan kencingâ€Ķ

  Reply

  Reply

  Reply

  Reply

 38. BUKTI PH BERHASRAT TUBUHKAN NEGARA REPUBLIC SOSIALIST COMMUNISTâ€Ķâ€Ķ..

  Statut Rom, raja dan kerajaanâ€Ķâ€Ķ.

  KERAJAAN kelihatan tidak dapat menerima hakikat diminta oleh Majlis Raja-Raja Melayu agar menarik semula ratifikasi Statut Rom yang telah dibuat secara senyap dan tanpa perundingan awam yang mencukupi.

  Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang akhbar mengumumkan keputusan penarikan diri daripada Statut Rom, menyindir dan menampakkan perasaan amarah beliau terhadap keputusan Majlis Raja-Raja Melayu.

  Pada sidang akhbar tersebut Dr Mahathir menyatakan, “So I’d like to say to these cowards who during the last regime saw (ex-Prime Minister Datuk Seri) Najib (Razak) stealing money and doing all kind of things and they said nothing. A lot of cowards who want to benefit from Najib’s misadministration so that they too can benefit.”

  Siapakah golongan pengecut yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri mendiamkan diri ketika isu 1MDB? Dakwaan Dr Mahathir itu bertujuan mislead rakyat seolah-olah Raja-Raja Melayu menyokong pentadbiran lalu dan menentang pentadbiran hari ini.

  Apakah ini adalah kemuncak rentetan smear campaign terhadap institusi beraja yang tampak telah bermula sejak pentadbiran baharu mengambil alih kerajaan? Ramai masih ingat tulisan oleh penasihat media Perdana Menteri tahun lalu yang mendedahkan perbelanjaan Yang di-Pertuan Agong sehingga mewujudkan perbahasan tidak sihat dalam kalangan rakyat.

  Sebenarnya adalah tidak betul Raja-Raja Melayu tidak berbuat apa-apa dalam isu 1MDB. Pada tahun 2015 Majlis Raja-Raja Melayu telah menitahkan Ketua Pesuruhjaya, timbalan dan pegawai kanan SPRM, menyembahkan taklimat berkaitan isu syarikat itu pada 2015.

  Selepas taklimat tersebut, Majlis Raja-Raja Melayu dengan jelas mengeluarkan titah rasmi agar kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan 1MDB selain mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak terbabit.

  Ini telah dilaporkan secara meluas oleh media ketika itu. Maka seperti Statut Rom, Majlis Raja-Raja Melayu telah membuat titah dan arahan mengenai isu 1MDB setakat mana kuasa perlembagaan yang ada kepada mereka.

  Dr Mahathir turut menyatakan bahawa Kabinet membuat keputusan menarik diri daripada Statut Rom kerana tindakan seorang individu yang telah mengelirukan rakyat dan mahu dirinya di atas undang-undang.

  Raja-Raja Melayu yang membuat keputusan termasuklah Duli Yang Maha Mulia Sultan Dr Nazrin Muizzuddin Shah yang mempunyai pendidikan tinggi dalam pentadbiran awam dan falsafah politik dunia. Mustahil mereka boleh dipengaruhi oleh seorang individu.

  Isu sebenar apabila kita menentang tindakan meratifikasi Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bukanlah kerana kita mahu melakukan jenayah atau melindungi penjenayah.

  Sebaliknya tindakan kerajaan meratifikasi statut ini tanpa mendapat pandangan Majlis Raja-Raja Melayu dan rakyat adalah sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku.

  Kerajaan melakukan satu keputusan penting tanpa mengambil kira pandangan pihak berkepentingan dan pemegang amanah negara seperti Majlis Raja-Raja Melayu dan Parlimen.

  Ini kerana meratifikasi Statut Rom bermakna anda membenarkan para penyiasat asing bertindak melepasi batas perundangan negara.

  Statut Rom merupakan satu deklarasi yang membenarkan ICC menyiasat sebarang aduan mengenai empat jenayah utama dalam statut iaitu jenayah perang, jenayah pencerobohan, jenayah kemanusiaan dan jenayah pembunuhan beramai-ramai.

  Katakanlah esok ada rakyat Malaysia yang jahil membuat aduan mengenai jenayah kemanusiaan terhadap Sultan Kelantan yang membenarkan pelaksanaan hudud. Apakah anda boleh jamin ICC akan bertindak secara adil?

  Kerajaan tidak wajar mengelirukan rakyat seolah-olah tindakan tidak menyertai Statut Rom bermakna kita mahu menjadi penjenayah atau melindungi jenayah. Banyak negara di dunia ini tidak menyertai Statut Rom termasuklah Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand, Amerika Syarikat dan terbaru, Rusia turut menarik diri. Apakah negara-negara itu berhasrat melakukan jenayah atau melindungi penjenayah?

  Menyertai Statut Rom bermakna kita meletakkan sebahagian kawalan perundangan kepada pihak asing. Ia adalah baik jika semua negara di dunia menyertainya. Jika ada negara lain tidak menyertainya, mengapa kita perlu menyerahkan sebahagian kedaulatan kita kepada sistem perundangan pihak luar?

  Sejak Mei 2018 wujud tulisan-tulisan daripada anggota pentadbiran kerajaan baharu yang menyindir dan mengkritik institusi beraja negara. Ini menimbulkan kebimbangan jika Statut Rom sebenarnya adalah agenda setting bagi mewujudkan kebencian rakyat terhadap institusi Raja-Raja Melayu di negara ini. Tidak bolehkah negara ini ditadbir secara tertib, terhormat dan penuh diplomasi seperti budaya Melayu dan ajaran Islam?

  Persoalan lebih penting, Malaysia hanya ada sehingga Jun 2019 untuk menarik diri daripada Statut Rom yang ditandatangani pada Mac 2019. Adakah surat penarikan sudah dihantar?

  * Ab Jalil Backer ialah Presiden Angkatan Karyawan Nasionalis (Akar)
  SInaâ€Ķ.

  Reply

 39. DR MADEYLIAR TUMPANG JASA JIBENGâ€Ķâ€Ķ..

  Najib Punya Susu, Mahathir Dapat Namaâ€Ķâ€Ķ..

  Jadi, MoU yang ditandatangani pada 25 April 2019 bukannya satu MoU yang baru seperti yang di gembar-gemburkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan. Ianya hanyalah lanjutan atau sambungan perjanjian asal yang ditandatangani pada 23 November 2015 oleh Najib.

  “Hari ini Malaysia dan China telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi republik itu untuk membeli tambahan sebanyak 1.9 juta tan minyak sawit Malaysia dengan anggaran yang bernilai RM4.56 bilion untuk tempoh lima tahun (2019-2023),” kata Bernama.

  MoU tersebut telah ditandatangani di Beijing oleh Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) di bawah Kementerian Industri Utama (MPI) dengan Dewan Perdagangan Bahan Makanan dan Produk Asli China (CFNA) di bawah Kementerian Perdagangan. Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri China Li Keqiang.

  Yang sebenarnya, perjanjian diantara Malaysia dan China sudah pun ditandatangani dulu lagi. Ianya ditandatangani empat tahun yang lepas pada November 2015 oleh Najib Tun Razak, yang ketika itu Najib masih lagi menjadi Perdana Menteri Malaysia.

  Jadi, MoU yang ditandatangani pada 25 April 2019 bukannya satu MoU yang baru seperti yang di gembar-gemburkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan. Ianya hanyalah lanjutan atau sambungan perjanjian asal yang ditandatangani pada 23 November 2015 oleh Najib.

  Bukan ke ini yang di panggil: lembu punya susu, sapi dapat nama? Atau pun dalam kes ini: Najib punya susu, Mahathir dapat nama.

  Reply

  Reply

  Reply

  Reply

 40. KEPUTUSAN PENJARA DAH ADA CUMA PERLU SEDIKIT MASA LAGIâ€Ķâ€Ķ.

  SRC International: Tommy asak, Najib jawab balikâ€Ķâ€Ķâ€Ķ.

  Datuk Seri Najib Tun Razak yang disoal balas pasukan pendakwaan yang diketuai Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas semalam kelihatan begitu panas.

  Pada perbicaaran kes berprofil tinggi SRC International, bekas Perdana Menteri yang membela diri dari kandang saksi diasak dengan pelbagai soalan, ada ketika membuatkan beliau hilang sabar.

  Ini kerana pada pandangan Najib, Tommy mengemukakan soalan-soalan yang tidak relevan amalah ada yang seolah-olah terpesong jauh.

  Antara soalan yang tidak relevan diajukan seperti kem manakah yang disokong oleh Najib ketika krisis 1986 antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaliegh Hamzah bagi perebutan kerusi Presiden UMNO.

  Namun demikian ketika Tommy cuba mengaitkan Najib dengan menuduhnya sengaja melantik dirinya sendiri sebagai Menteri Kewangan ketika menjawat jawatan Perdana Menteri ke-6, Najib berjaya mendiamkan Tommy untuk seketika.

  Tommy melahirkan kemusykilan mengapa Najib yang sudah berjawatan Perdana Menteri dan Presiden UMNO serta Pengerusi Barisan Nasional (BN) masih perlu memikul beban sebagai Menteri Kewangan.

  Malah dakwa Tommy, adakah Najib telah mengambil kesempatan sebagai Menteri Kewangan untuk melulusan peruntukan tertentu bagi kepentingan peribadi.
  MGF13062019_NAJID-SRC-MAHKAMAH03
  Peguam Negara, Tommy Thomas
  Malah dalam nada bersahaja serta sinis, kata Najib, oleh kerana dirinya adalah Menteri Kewangan ketika itu, sejak memegang tampuk pemerintahan selama sembilan tahun, pertumbuhan ekonoimi negara telah meningkat.

  Kata Najib, negara mencatatkan Keluaran Dala Negara Kasar (KDNK) sehingga 5.9 peratus.

  “Saya bukanlah mahu bercakap besar atau besar kepala, hakikatnya kita telah berkembang dengan lebih cepat berbanding negara Asia lain. Pasaran saham kita baik, bukan roller coaster tetapi kita stabil dan berkembang.

  “Ringgit juga dalam keadaan stabil. Kebajikan rakyat terjaga, banyak inisiatif yang dinikmati oleh rakyat pada waktu yang sama. Bukan mahu berlagak tetapi ini berlaku kerana saya pegang jawatan Menteri Kewangan,” ujarnya.

  Tommy tidak menyoal lebih mendalam selepas mendengar jawapan Najib sekadar mengatakan ‘pengkritiknya’ tidak berpendapat sedemikian.

  Najib: Tetapi ekonomi berkembang. KDNK juga berkembang.

  Thomas: Ini bukan tempat untuk bercakap tentang perkara ini.

  Malah ketika Tommy mengasak bagaimanakah Najib boleh memegang dua jawatan penting, kata beliau, itu bukan kali pertama berlaku sebalikya ia adalah ‘tradisi’ yang mana Perdana Menteri terdahulu termasuk Dr Mahathir dan Tun Abdullah Badawi turut memegang jawatan tersebut.

  “Bukan baharu, mereka juga pegang dua jawatan. Malah saya juga telah melantik dua timbalan untuk jawatan-jawatan ini,” ujarnya.

  Selepas itu Tommy berhenti mengasak Najib, sebaliknya menyoal perkara lain.

  Pada 11 November lalu, mahkamah mengarahkan Ahli Parlimen Pekan itu membela diri atas semua tujuh pertuduhan kes pecah amanah, pengubahan wang haram dan menyalah guna kedudukan melibatkan sejumlah dana bernilai RM42 juta milik SRC International.

  Pendengaran kes di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung sekitar jam 9.30 pagi ini. – MalaysiaGazette

  Reply

  Reply

 41. BUBARKAN PARLIAMENTâ€ĶJANGAN SERAH PADA PAK DAJJALâ€Ķ..DAH PASTI PAK DAJJAL BAWA NEGARA KE NERAKA JAHANAMâ€Ķâ€Ķ..SETERUK2 DR MANDELIAR JAUH LEBIH JAHANAM PAK DAJJALâ€Ķ..

  Politik Malaysia akan berterusan caca marba selagi “situa” ego dan perasan diri terbaik itu tidak dinyahkan. PH akan rebah jika “sibangka” itu terus dibiar dipuncak kuasa. “Gunting Dalam Lipatan” dan “Parang Dua Mata” ini hakkatnya sedang membina kembali kekuatan gerombolannya sejak awal dulu lagi dan diketika yang sama berusaha terus untuk meruntuhkan PH secara halus. Sokongannya kepada PH selama ini aalah suatu yang terpaksa yang harus dilakonkan kerana beliau sedar akan “trend” penolakan rakyat terhadap UMNO BN dalam beberapa PRU lepas. Untuk beliau kekal dalam UMNO BN membahayakan dia dan kroninya kerana musuh politik tradisinya berkemungkinan akan berkuasa. Ini antara sebab kenapa beliau perlu bersama PH, yang kini tak ubah bagaikan “Batu Loncatan” bagi mencapai hasrat tersembunyinya. PKR, DAP dan AMANAH telah terpedaya dengan putar belit beliau. Lebih lama musuh dalam selimut ini dibiarkan, makin reput PH menunggu rebah.

 42. CUBALAH FIKIR LOGIK SIKTâ€Ķ.BOLEH KE NAK MINTA SYAITAN BUAT BAIK?â€Ķ.DAH NAMAPUN SYAITANâ€Ķ.SEKADAR TIPU PERKARA KECIK BAGI SYAITANâ€Ķ.BAHKAN SYAITAN DIA PUNYA SKIL ORANG TAK PERASAN KENA TIPUâ€Ķ.TAPI GENG DAJJAL SUKA LAH DENGAN SYAITANâ€Ķ.PASAL BOLEH CARI MAKANâ€Ķ.. HASILNYA LUMAYANâ€Ķ..

  Pelantikan GLC: Guan Eng didakwa menipuâ€Ķâ€Ķ.

  KUALA LUMPUR – Lim Guan Eng didakwa menipu apabila mendakwa hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional dilantik sebagai lembaga pengarah syarikat milik kerajaan (GLC).

  Ini kerana sejak memegang tampuk pemerintahan kerajaan beberapa ahli politik telah dilantik di dalam GLC.

  Mereka ialah Wong Tack, Naib Pengerusi DAP Pahang yang dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia; Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN); Dr John Brian Anthony, Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Lembaga Pelabuhan Bintulu.

  Selain itu, Chan Foong Hin, yang merupakan Setiausaha DAP Sabah, sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Labuan, LPA; Jeffrey Chew Gim Eam, mantan Penolong Bendahari DAP Pulau Pinang, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang Teluk Ewa dan Ean Yong Hian Wah, Timbalan Pengerusi DAP Selangor, sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang, PKA.

  Wong Kah Woh, Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Setiausaha DAP Perak, sebagai Pengerusi Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari dan Lanang, Alice Lau, yang merupakan Setiausaha Publisiti DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara.

  Ahli politik lain yang turut dilantik dalam GLC ialah Zakaria Mohd Salleh, ADUN Permas sebagai pengarah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora) dan Ismail Salleh PAN, ADUN Pengkalan Kundar sebagai lembaga pengarah Lembaga Kemajuan Kedah (Keda).

  “Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu! Begitu mudahnya puak DAP menipu rakyat tanpa rasa bersalah langsung!,” kata pemerhati politik, Dr Novandri Hasan Basri.

  Beliau berkata demikian selepas Setiausaha Agung DAP itu berkata, pelantikan ahli politik PH yang menyertai GLC tidak berleluasa dan bukan pada peringkat kebangsaan.

  “Malah jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari PH, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional.

  “Dan tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” kata Guan Eng yang mengulas kajian badan pemikir, Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (Ideas) yang mendapati pelantikan politik terus diamalkan di bawah pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad di sebalik janji-janji PH untuk melakukan pembaharuan. – MalaysiaGazette

  Reply

  Reply

  Reply

 43. AKHIR ZAMAN NIE BUKAN SAHAJA FITNAH DATANG DARI SYAITAN D4Pâ€Ķ.TAPI ULARMAK SYIAH,,TOK GARU WAHABI,,ALIM KUCING IKRAM PUN PANDAI BUAT FITNAHâ€Ķ.ITULAH SEBABNYA KELUAR PAK DAJJAL SEBAGAI PEMIMPIN MEREKAâ€Ķ..

  “Wardina murung, dikejarkan ke hospital, diagnosis ‘suicid@l “- FB Friends of Maszlee Malikâ€Ķâ€Ķ.

  Media sosial, 5 Nov : Laman facebook Friends of Maszlee Malik mendakwa bekas pelakon sitcom Spanar Jaya, Wardina Safiyyah mengalami kemurungan lalu dikejarkan ke hospital dan diberi diagnosis ‘suicidal’ (bunuh diri), akibat daripada laporan berita oleh Buletin TTKM yang menurutnya bersifat cyber bully.

  Laman facebook tersebut berkata demikian dalam satu aduan yang dibuat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

  “Pada pukul 1800 hrs, saya telah membaca ‘laporan’ di laman web Tentera Troll Kebangsaan Malaysia yang menghuraikan bagaimana Puan Wardina Safiyyah telah dibuli secara online oleh gerombolan netizen sehinggakan beliau mengalami kemurungan dan dikejarkan ke hospital dan diberi diagnosis ‘suicidal’. Saya membuat laporan ini untuk tujuan rekod bagi tindakan lanjut Pejabat YBM KKMM”– Laman FB Friends Of Maszlee Malik.

  koyak1.jpg

  Walau bagaimanapun, setakat ini Buletin TTKM mendapati tiada sebarang berita dari mana-mana sumber yang melaporkan Wardina Safiyyah ada dikejarkan ke hospital lalu didiagnosis ‘suicidal’ kerana kemurungan akibat dari laporan portal kami seperti yang didakwa.

  Sementara itu, seorang doktor yang enggan dinamakan apabila dihubungi Buletin TTKM berkata dalam terma perubatan, tiada sebarang diagnosis ‘suicidal’ seperti yang didakwa laman facebook Friends of Maszlee Malik itu , kerana jika dilihat dalam konteks, perkara tersebut adalah cubaan membunuh diri.

  “Diagnosis adalah seperti depressi, mania atau schizophrenia. Suicidal bukan diagnosis” – Doktor perubatan.

  Pada hujung minggu lepas, netizen men’troll Wardina di bahagian komen pada satu hantaran laman facebook perniagaan menjual tudung dimana video yang menampilkan Wardina dinaikkan.

  Laman perniagaan tersebut kemudian telah ditutup gara-gara terlalu ramai ‘tentera bawang’ dari Malaysia berkampung dan membawang di ruang komen hantaran video itu.

  Lantaran itu, Wardina tampil secara langsung di akaun instagramnya menyatakan kekesalan terhadap rakyat Malaysia yang memberikan komen negatif di laman facebook itu .

  Beliau mendakwa komen-komen yang diberikan mengganggu (harassing) laman facebook perniagaan tersebut. Di akhir video, beliau menitiskan air mata lalu mengesatnya menggunakan tudung beliau.

  “Saya berasa sangat sedih. Saya tidak tahu. Ini tidak betul. Kesian dekat dia, ini sudah tentu bukan laman (FB saya). dia terpaksa tutup laman dia. Saya tidak mahu menangis. “ – Wardina

  Walau bagaimanapun, melalui beberapa komen yang ditunjukkan beliau, Buletin TTKM mendapati kebanyakan komen yang diberikan netizen adalah lebih kepada berbentuk sinis dan troll terhadap Wardina sendiri, antaranya:

  “Makcik Pakcik, Dia ni baik orangnya.. Baik sangatâ€Ķ Tol free”

  “Maszlee baik orangnyaâ€Ķ terus pakcik makcik percaya ***** Wardina. moga bahagia di akhirat nanti.”

  “This will contribute to toll demolish or not? If purchase from Malaysia, GST included?”

  “Shawl gambar tol Simpang Renggam warna merah PPBM ada tak? Kalau ada nak beli satu kasi Maszlee pakaiâ€Ķ”

  “I believe Maszlee Malik is a good man, i know him aunties!” yeah right, says a woman living in Australia. Thousand have lost their jobs and the figures keep counting”

  “Amboi kak! Lawa tudung tu.. Sesuai sangat-sangat kalau dipadankan dengan kasut hitam.. Meletop!”

  komen1.jpg
  Tangkap layar komen di FB perniagaan tudung yang ditunjukkan pada video IG Story Wardina.
  Tidak lama selepas Buletin TTKM melaporkan kejadian itu, akaun IG Wardina pula tidak dapat diakses dipercayai dinyahaktif.

  Untuk rekod, ketika kempen PRU 14 lepas, Wardina berkempen untuk Pakatan Harapan dan Dr Maszlee ( Pakatan Harapan-PPBM) bagi kerusi parlimen Simpang Renggam.

  “Dr Maszlee ni suka sangat tolong orang susah, miskin, kanak-kanak OKU, peramah sangat, kalau jumpa Dr Maszlee dengan keluarga insyaallah sejuk hati makcik.Bukan apa makcik, saya nak cakap macam ni makcik. Dr Maszlee ni memang orang yang baik makcik, jadi kitaâ€Ķ orang yang memang baik makcik, orang Simpang Renggam bertuah dapat Dr Maszlee Malik ni. Makcik, undilah Dr Maszlee Malik ni, dia orang yang jujur, orang yang ikhlas, makcik. Makcik dan pakcik, bukan apa, kita nak hantar orang baik-baik ni pergi parlimen insya allah makcik. Makcik, pakcik, undi Dr Maszlee Malik yeh? Dia orang baik makcik. Orang yang baik ni jangan kita lepaskan. “ – Wardina.

  Antara kempen yang dimainkan oleh Pakatan Harapan untuk Maszlee Malik adalah memansuhkan tol di Simpang Renggam sekiranya PH menang PRU 14.

  Walaubagaimanapun, setelah lebih setahun memenangi pilihanraya, plaza tol di Simpang Renggam masih tersergam indah dan pembayaran tol tetap berjalan seperti biasa. -Buletin TTKM-

  Jangan lupa kongsikan!

  Reply

  Reply

  Reply

 44. SYAITAN D4P TAK AKAN INSAF NYERRâ€Ķ.. MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN MANA TAHU KESIAN2 KAT ORANGâ€Ķ.KALAU ADAPUN NAK MERAYU UNDIâ€Ķ. KALAU MELAYU SENGSARA LAGI DIA SUKAâ€Ķ.TENGOK BILA DAPAT KUASA BERAPA BANYAK MELAYU KENA HALAU DARI RUMAHâ€Ķâ€ĶPARTI KUNYIT PUN LEBIH KURANG SAMAâ€Ķ..
  â€Ķ

  4 Beranak Redah Hujan Demi Sekampit Beras.. Sedarlah PH!â€Ķâ€Ķ

  4 Beranak Naik Motor Redah Hujan Untuk Sekampit Beras & Barang Dapur
  NASIB setiap insan berbeza-beza, dan dalam kesempitan wang pasti ada keluarga yang sanggup mengharungi segalanya demi sesuap nasi.

  Begitulah yang dialami seorang ibu yang menunggang motosikal bersama tiga anaknya meredah hujan renyai pada waktu malam.

  Pertemuan empat beranak itu untuk mendapatkan bantuan seorang guru yang sering terlibat dengan program kebajikan dipermudahkan.

  Menurut perkongsian Mohd Fadli Salleh di laman Facebooknya pada Sabtu, kedatangan mereka hanya mahu mendapatkan sekampit beras dan barang dapur.

  “Kali ini, aku serah troli kat dia. Akak pergi ambil apa keperluan akak. Nanti dah siap panggil saya. Saya bayarkan,” katanya yang berada di sebuah pasar raya.

  Ketika beratur untuk membuat bayaran, kata Mohd Fadli, wanita itu kemudian tiba-tiba bertanya untuk menambah barangan yang dibeli.

  “Cikgu. Boleh tak nak ambil ni? Kalau tak boleh saya letak semula,” ujar wanita sambil menunjukkan tuala wanita.
  “Ambillah. Keperluan tu kan,” jawab Mohd Fadli sebelum wanita tersebut mengucapkan terima kasih.

  Tidak sekadar sekampit beras, barang dapur dan tuala wanita, tiga beranak itu kemudian dipelawa untuk makan di sebuah restoran.

  “Meh makan dulu. Dah makan, pulanglah,” kata guru tersebut sambil disambut jeritan kegembiraan salah seorang anak wanita itu seperti menang cabutan bertuah.
  “Makan. Lima huruf sahaja. Hampir setiap kita tidak pernah terfikir ia sesuatu yang sangat menggembirakan sebahagian kanak-kanak dan keluarga,” tambahnya.

  Mohd Fadli berkata, anak kecil itu turut diberikan beg sekolah dan pensel warna, sekali gus keseronokan jelas terpancar di wajah mereka menerima pemberian itu.

  “Seronok betul budak-budak tu dapat pensel warna dan beg baharu. Terus mereka minta izin ibu mereka untuk bawa ke sekolah Isnin ini.
  “Mereka pulang dengan naik motor berempat, dengan kekenyangan dan barang yang sarat,” katanya.

  Menurut Mohd Fadli, kerana motosikal yang dinaiki mereka berempat dan barang yang dibeli di pasar raya juga banyak, maka mereka berulang-alik sebanyak dua kali.

  “Belajar elok-elok dik. Semoga kiriman beg dan pensel warna baharu ini menaikkan semangatmu untuk belajar bersungguh-sungguh seterusnya mengubah nasib keluargamu ini.
  “Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna,” katanya.

  Sumber: Mstar online

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sedarlah wahai PH! Kemskinan rakyat itu tanggungjawabmu juga! Jangan salahkan negeri pembangkang, sedangkan kerajaan Persekutuan pun terus menerus mengutip cukai di negeri pembangkang. Cara fikir bodoh kalau menganggap begitu.

  Reply

  Reply

  Reply

 45. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊💊
  The title, ‘Champion’, Kejora still, hold the crown
  He had beaten stupid dog TN, flat to the ground
  Then TN is thrown to the sewage tank drowned
  That’s why, the silly idiot dog is not seen around
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HUâ€Ķ

 46. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂
  Idiot TN is as if an old buffalo with broken horn
  The stupid idiot is left with smelly rotten image
  The bloody skunk’s dignity, cgu Kejora had torn
  Idiot dog TN’s reputation..Kejora had damaged
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HUâ€Ķ

 47. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing, dgn Kejora nampak nya dah menyepi
  Awal tdi, anjing tua ini, cuba nk bermain dgn api
  Bila Kejora berkasar..lari le anjing tua ni menepi
  Bodoh TN anjing tua ni mngalahkan lembu sapi
  🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HUâ€Ķ

 48. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing dah tua sngat, umur dah 87 thn lebih
  Mana mngkin..dia nk lwn Kejora yg msih muda
  Kini dia sdg mngurut2, kulit dia yg mnggelebeh
  Smbil dia tahan kemarahan, di atas kerusi roda
  â™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋâ™ŋ

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 49. What’s RU saying, Mr. Buuudiiinn…
  Esok petang, Ai jadi TPM. 11/11 jadi PM8. ZK gantung keahlian krr terus cutiiii 25/2???
  UmPas usul bubar dewan, pm7 terus full term dan ZK buat usul XXX Caya Ai TPM/PM8…..
  ZK n 15 PKR MPs Walk Out/Over 9/3…
  Mesyuarat Raja Raja teruja…

  1. Lu ngigau siang hari ker?..

   5 ato 6 ekor saja mp ikut azmin..azmin takut lawan rebut presiden PKR…

   Lu bilang 15 termasuk bukan mp…sorilah majlis presiden nak bagi mamak kerala full term…mamak sendiri canang lepas Apec..

   Zuraida sedang gelisah tunggu keputusan lembaga disiplin dan kena saman fitnah…

 50. “Apanya pelik ahli-ahli PKR ni. Dah hangpa semua lantik dia jadi PM. ”

  aku bukan ahli PKR nooooo tapi ada lg bende yg lebih pelik.

  1. Hadi/Zahid tolong acukan pistol air di kepala, atok bersemangat nak jadi PM SEBENAR hingga habih ponggal.

  2. Tun M adalah khadam D4P.
  https://www.bharian.com.my/berita/politik/2018/05/420956/tun-m-hanya-alat-dap-pas
  bukan u-turn lagi. Ni dah jadi round-about.
  Sokong atok terus kekal tak bemakna sokong D4P terus jarah aset TH???!!!

  PAS?UMNO berMN ngan anwar lebih bermakna. haaaaa….tunggu apa lagi.
  JOM pakat2 banteras virusAtok dan virusGoneEng.
  Bukan basmi nooo, hanya letak bawah kawalan.
  Kita kotakan pernyataan atok, tiada PM above the law.
  https://www.youtube.com/watch?v=S2ELQcrRz7k

 51. NAH KORANG NAK SANGAT SEMBURIT DISAMANâ€Ķ.. SEMBURIT HANYA BOLEH DISAMAN BAWAH SYARIAHâ€Ķ. BAWAH CIVIL LAW TAK LAKUâ€Ķ.PAS BAWA USUL RUU 355 KORANG LAWANâ€Ķ.TAPI KORANG NAK SANGAT POK MIN DI SAMANâ€Ķ..INSAFLAH KENGKAWAN MELAYU KUâ€Ķâ€Ķ

  Azmin Ali Taken To Court Over Unpaid Sandakan Travel Bill – EXCLUSIVEâ€Ķ..

  According to a writ lodged in the KL Sessions Court last week, Economics Minister Azmin Ali, who is also Deputy President of Malaysia’s biggest parliamentary party PKR, ran up a staggering travel bill of over RM300,000 ringgit, mainly for private family trips, in the course of just six months this year.

  Also listed in the claim brought by his travel agency for alleged unpaid costs, is the bill for what has become a notorious visit to Sandakan in May (leaving KL on 10th and returning 11th) during which Santubong Youth PKR Chief, Haziq Abdullah Abdul Aziz has claimed he was filmed having a sex session with his senior party boss at the Four Points Hotel.

  The material, which Azmin says is fake and a smear, has been widely distributed on WhatsApp. Police investigators say they have not proven its authenticity and are conducting a probe into who was guilty of circulating the intimate hour long video.

  What is not in dispute is that Azmin Ali was campaigning in Sandakan at that time and the travel company, who say they arranged his flights, are now suing him for non-payment of this and an extensive list of other travel services, following what they say have been numerous requests for him to honour the bill.

  Astonishing RM300,000 Travel Bill Run Up In Just Six Months
  Perhaps more noteworthy than the apparent failure to pay for a return local flight, is the staggering size of the over-all bill of over RM300,000 that the company, YHA Travel & Tours, alleges Azmin ran up in the course of just six months for flights alone, which they claim he has never disputed.

  They say he has merely refused on this occasion to pay it:

  Despite repeated demand of payments by the Plaintiff and/or its representative from the Defendant and/or his representative, the Aggregate Amount has not been forthcoming even though the claimed sum was never disputed.
  [Par 12 – writ WA-B52NCvC-505-11/2019 KL Sessions Court]

  The writ continues by saying this has broken an established pattern by which Azmin (described as a frequent traveller) would arrange to pay or send a representative to pay bills much more promptly:

  Due to the frequency of their travels, and by mutual understanding between the Plaintiff and the Defendant, payments have always been made and/or arranged by the Defendant and/or his representative every 1 to 6 monthsâ€Ķ.
  However, in this instance, the payments have been outstanding for far longer than the aforesaid time frame.” [Pars 9-10]

  The Economics Minister, who is seen as a contender seeking to leapfrog his boss in the succession to the top job, has merely listed his ministerial salary (RM50,000 per month) and a house worth just over one million ringgit in the declaration of assets that all elected parliamentarians are now required to submit under new laws.

  Under the circumstances it is therefore hard to understand how he ran up such enormous outstanding sums with a view to being able to meet the bill – many of the flights are for family members, who appear to have travelled business:

  One prolific traveller is son Ameer, apparently funded by his Dad, who has posted many of his experiences on Facebook. These earlier trips prior to the bill in question included KL to Dubai, Singapore to LA and ‘London Bound’ in 2018
  One prolific traveller is son Ameer, apparently funded by his Dad, who has posted many of his experiences on Facebook. These earlier trips prior to the bill in question included KL to Dubai, Singapore to LA and ‘London Bound’ in 2018

  According to the figures laid out in the claim Azmin ran up the RM300,000 between last September and June on what appear to have been a series of business/first class flights for various members of his family across the world.

  They include a New Year’s break in Morocco that became widely reported after it emerged the Azmin family spent time at a luxury resort together with a senior political rival, ex-Defence Minister Hishamuddin Hussein, who is the cousin of disgraced ex-PM Najib Razak now facing multiple charges over 1MDB.

  Athough all of Azmin’s six children are now adult the minister continues to pay for them and spouses to join him on holiday, according to the billing laid out in the statement of claim. Sarawak Report has enquired as to whether the Minister expects them to pay him back and if so how?

  Including interest, the travel company says it is now owed RM328,901 plus damages and costs largely run up by the Azmin family’s leisure trips:

  Alleged outstanding costs

  Nearly Rm100,000 (RM92,280.00) of the total bill appears to have been run up in flights enjoyed by the minister’s newly-wed son Mohamed Ameer Shazrin Mohamed Azmin and his spouse Mazreen Shanim Shaheen during their travel to Marrakech, London and Geneva. The lavish wedding ceremonies of the couple and that of another sibling were society high points in KL over recent months.

  The bill does not include hotels and other expenses involved in the trips, which raise concerns about further potential costs. Azmin is known to favour London’s top hotel Claridge’s when he comes to the UK (where he has frequently come to visit his children), which costs around RM4,500 a night according to online booking sites:

  Son Mohamed Ameer Shazrin Mohamed Azmin’s Facebook postings over the past couple of years have revealed he also has expensive tastes.

  He in the past uploaded a plethora of pictures boasting himself in first/business class cabins, wearing large quantities of designer clothing, enjoying top global holiday destinations, five star restaurants and expensive tickets to international sports events. These have been removed in recent weeks according to followers. Whether the family funded the items or whether they were gifted (and if so by whom) was not detailed.

  The pattern extends to other children in the family. According to reports, another daughter boasted on Facebook about her seat 1A (premier class) on a flight to London as recently as September before pulling down the posting. The designer outfits and accessories boasted by the family over the years has caused criticism on social media:

  Sarawak Report has forwarded a request for comment on this matter to the Economic Minister’s office, asking if he confirms the travel bills cited in the writ are genuine and undisputed, as claimed, and if so how he had planned to pay the bill?

  Customer for Two Decades

  Whatever the reason for Azmin’s alleged failure to pay this latest bill, the writ makes clear the travel firm claims a long relationship with this client going back twenty years, which now appears to have broken down:

  The Plaintiff and Defendant have had a long-standing history of business relationship which spans approximately 20 years. These separate account numbers with the Plaintiff are as per the Defendant’s instructions. (client to confirm)
  During this period, the Plaintiff has been instructed by the Defendant (whether by himself or through his representative) to make travel arrangements for the Defendant’s colleagues and/or family members and/or business associates and/or friends [Pars 4-5]

  In the past Azmin had paid up in reasonable time, the travel film claims. There is no indication as to whether the scandal that broke out over the Sandakan trip, one of the last items listed on the bill, is in any way linked to the sudden dispute with the agency.

  However, in order to establish whether the RM300,000 bill was especially high or an abberation, Sarawak Report contacted YHA and has learnt there is believed to be nothing unusual in the scale of the sum spent on travel by this client compared to other bills in recent years.

  Our informantion is that the minister’s travel bills have been in the region of one million ringgit annually and that these have been settled in the past by a regular third party envoy, who paid the KL office in cash.

  Sarawak Report has requested confirmation from the minister about the role of the individual named as the intermediary for these cash settlements and for his own comments on the matter.

  source : http://www.sarawakreport.org/2019/11/azmin-ali-taken-to-court-over-unpaid-sandakan-travel-bill-exclusive/

  Reply

 52. REVERSE PSYCHOLOGY SYAITAN D4Pâ€Ķ..HUTANG NEGARA RM1 TRILLIONâ€Ķ. SEBENARNYA DIALAH AKAN BUAT TAIK HUTANG SEBANYAK ITUâ€Ķâ€Ķ

  Hutang Langsung Negara Akan Benar-Benar Capai RM1 Trilion Pada 2023â€Ķâ€Ķ..

  AHLI Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi gambaran bahawa hutang langsung negara akan benar-benar capai RM1 trilion menjelang Pilihan Raya Umum 15 iaitu pada tahun 2023.

  Katanya, ini berdasarkan kepada trend defisit yang diamalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) sekarang.

  Malah kata Najib, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sendiri tidak dapat menjawab soalan yang ditanya di Parlimen mengenai hutang negara.

  “Saya tanya soalan di Dewan Rakyat. Mula-mula, Menteri Kewayangan cuba sindir saya.

  “Lepas itu, dia terperangkap.Soalan saya mudah. Berapakah andaian hutang langsung negara pada tahun 2023?

  “Dia pusing-pusing satu dunia tapi soalan tetap tak dijawab. Kerana dia tahu saya sudah mengira berdasarkan trend deficit kerajaan PH sekarang, ” kata Najib dalam hantaran di Facebooknya.

  Kata Najib, berdasarkan trend yang diamalkan kerajaan PH sekarang, hutang RM1 trilion itu mungkin dicapai lebih awal dari 2023.

  “Oleh itu, dia (Guan Eng) cuba sekali lagi kaburkan isu hutang dengan angka liabiliti dan PPP ciptaan mereka.

  “Dia kata syarikat penarafan antarabangsa pun tak terkejut dengean hutang “sebenar” besar yang dia “dedahkan” dan masih kekalkan penarafan Malaysia,” kata Najib.

  Padahal, menurut Najib, syarikat penarafan tidak tengok angka-angka ciptaan Guan Eng apabila mengira hutang sebenar negara.

  “Dah lama saya jelaskan tentang liabiliti dan PPP ini dan bagaimana PH gunakan angka-angka untuk mengkaburi mata dan mengelirukan Rakyat.

  “Akhirnya, dia tak jawab. Kerana malu nak sebut bahawa hutang negara akan benar-benar capai visi PH untuk RM1 trilion pada akhir penggal PH,” kata Najib.

  Reply

  Reply

  Reply

 53. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing, nak tunjuk baran, terkam dgn gelojoh
  Tk padan dgn diri, boncit botak pendek kemetot
  Mana mungkin lwn Kejora ni TN tu umur dah 87
  Cabut lari ler, anjing tua tu..btg peliaq dia sentot
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HUâ€Ķ

 54. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Malang sungguh..nasib TN anjing kurap jalanan
  Selalu, bapok tua tu, jadi Kejora punya makanan
  Tapi, hari ini..kapiaq ini kena tibai kiri dan kanan
  Petunjuk jelas..anjing ni rmai meluat tk brkenan
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 55. PARTI KUNYIT,,KUALI DAN TOKONG SEMUANYA ON TRACKâ€Ķ.MEREKA MESTI JADIKAN DR MADEYLIAR SEBAGAI KELDAI UNTUK MEREKA NAIKâ€Ķ.KALAU TIDAK PRU 14 KALAHâ€Ķ..INI KAN PEREBUTAN KUASAâ€Ķ..SIAPA PALING JAHAT DAN PINTAR DIA MENANGâ€Ķâ€Ķ

  Tindakan paling bodoh PKR,DAP dan AMANAH ialah melantik musuh no.1 mereka sebagai ketua mereka setelah menang..mmberi kuasa tanpa had kpd seteru lamaâ€Ķbodoh tahap gaban, mudah trtipu dgn lakunan musuh no.1, sebelum jd PM..jln pun hoyong hayang, suara pun terketar2..bila dpt jawatan semua berubah..

  Setelah selesa semangat juang sewaktu jd pembangkang cair.

  manefesto utk melantik jawatan trtinggi kerajaan oleh Parlimen bukan dgn kuasa mutlak PM pun tak dpt dilaksanakan..bukan perlukn modal.

  Dulu pembangkang ..susah, sekarang pemerintah.. sedang bersedap2 menikmati titisan2 madu sementara menunggu waktu untuk dicantas satu..persatu..

  HIPOKRITâ€Ķ

  Reply

 56. MANIFESTO PH UNTUK TANGKAP PEMBANGKANGâ€Ķâ€ĶMAT SABUN TIADA DALAM SENARAIâ€Ķâ€Ķ.. NEGARA SYIAH LAA WEIII……

  Kalau Najib Razak Bersalah, Mat Sabu Pula Macam Mana?â€Ķâ€Ķ.

  Boss SPRM, Latheefa Koya berkata, rakaman suara Najib Tun Razak sudah cukup untuk membuktikan yang beliau bersalah. Kalau macam itu, bagaimana pula dengan rakaman suara Mat Sabu? Adakah ini bermaksud Mat Sabu juga bersalah?….

  1. Tipah koyak peguam untuk sign perjanjian jual beli aje..tak ada pengalaman kes jenayah…rakaman suara jadi bukti…

  2. Roti John sesuci salju, suci lagi menyucikan! Tak caya tanya MAH!

 57. KES JHO LOW DALAM KES POLISâ€Ķ.MEMANG TENGAH BAWA PINDAH DARI LUAR NEGARAâ€Ķ.. PATUT KES MAHKAMAH JIBENG TAK BOLEH MULAKAN TANPA SAKSI UTAMAâ€Ķâ€ĶMASALAH SEMBURIT NI SUKA SAMA SUKAâ€Ķ..JADI BAWAH LIBERALISM PLURALISM LGBT ,,KEBEBASAN INDIVIDU ,,MACAM MANA NAK DAKWAâ€Ķ.INIKAN MALAYSIA BARU
  â€Ķ.

  #ApaMauTipuLagi : Apek Lim Guan Eng @ Nabita Kantoi Menipu Lagi!!!â€Ķâ€Ķ

  Kerajaan Pakatan Harapan jelas mungkir janji manifesto mereka sendiri yang tiada lagi lantikan politik dalam agensi dan GLC jika mereka mentadbir negaraâ€Ķ

  Bila ditekan, Guan Eng DAP dakwa jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari Pakatan Harapan, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasionalâ€Ķ

  “DAN tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” dakwa anak Lim Kit Siang dari DAP tu (BACA DI SINI)â€Ķ

  Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu!!!

  Memang ada wakil rakyat yang dilantik sebagai Lembaga Pengarah GLC!!!

  Contohnya :

  》Wong Tack DAP, Ahli Parlimen Bentong sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (MTIB) pada Ogos 2018â€Ķ

  》Chan Foong Hin DAP, Ahli Parlimen Kota Kinabalu sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (LPA) pada Februari 2019â€Ķ

  Ada beberapa orang lagi yang terlibat (BACA DI SINI)â€Ķ

  Bukan itu jer, ada lagi nieâ€Ķ

  》Zakaria Mohd Salleh PPBM, ADUN Permas sebagai pengarah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora)â€Ķ

  》Ismail Salleh PAN, ADUN Pengkalan Kundar sebagai lembaga pengarah Lembaga Kemajuan Kedah (Keda)â€Ķ

  》Charles Santiago DAP, Ahli Parlimen Klang sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018â€Ķ

  Begitu mudahnya puak DAP menipu rakyat tanpa rasa bersalah langsung!!!

  Pengundi-pengundi PRK Tg. Piai mempunyai tanggungjawab yang besar dan harapan dari seluruh rakyat Malaysiaâ€Ķ

  Inilah peluang pengundi-pengundi di Tanjung Piai untuk bagi signal yang jelas dan dapat menyedarkan puak PH-DAP supaya tidak menipu lagiâ€Ķ

  Tolak calon PPBM-PH, Wak Karmane dan lantik calon nombor 2 dari Barisan Nasional, Datuk Wee Jeck Seng BN, wakil rakyat yang banyak pengalaman dan sudah pasti bukan ‘yes man’ PH-DAPâ€Ķ

  ‘Gula-gula PRK Tg. Piai’ yang Pakatan Harapan sedang ditaburkan, sebat jer, kalau tak sebat, rugi, lagi pun tu semua datangnya dari duit rskyat juga, tapi jangan bagi undi kepada calon PH-DAPâ€Ķ

  Lagi besar majoriti kemenangan calon Barisan Nasional, lagi bagus, kalau calon Pakatan Harapan hilang wang pertaruhan, lagi canteekkâ€Ķ

  Tak habis-habis nak menipu jer kerja Pakatan Harapan nieâ€Ķ

  Bila kantoi, bagi alasan-alasan bodoh, tak ker hamblau namanya tu, seolah-olah rakyat nie bodoh sangat dan akan telan apa jer alasan yang dia orang bagiâ€Ķ

  #ApaMauTipuLagi

  Dari tulisan asal :

  Fb Dr. Novandri Hasan Basri
  SnapShot

  Reply

 58. PATUT NEGARA KITA IKUT CYPRUSâ€Ķ.JUAL KEDIAMAN RM2 JUTA KE ATAS KEPADA ORANG ASINGâ€Ķ..HOBI PH JUAL NEGARAâ€Ķâ€Ķ

  Cyprus mahu teliti semula cara Jho Low dapat pasport,â€Ķâ€Ķ.

  Kerajaan Cyprus akan mengkaji semula Pelan Pelaburan Cyprus yang membantu ahli perniagaan Jho Low mendapat pasport negara itu, di saat penyiasat antarabangsa semakin hampir mengesannya berkaitan skandal 1MDB pada 2015.

  Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Cyprus Constantinos Petrides di Twitter hari ini, berkata kerajaan akan menyiasat isu yang dibangkitkan dalam laporan akhbar negara itu, Politis, bahawa Low mendapat status kewarganegaraan walaupun pemeriksaan latar belakang menimbulkan beberapa amaran (red flag).

  Katanya lagi, kerajaan negara itu juga akan menyiasat kes-kes lain yang serupa, di mana individu menyalahgunakan sistem tersebut yang turut membolehkan mereka mendapat status warga Kesatuan Eropah.

  ConstantinosPetrides
  @Petrides_C
  ÎĢÎĩ σχέση ΞÎĩ Ï„Îą ÎīηΞÎŋσÎđÎĩÏÎžÎąÏ„Îą πÎŋυ ÎąÏ†ÎŋρÎŋÏÎ― συÎģΚÎĩΚρÎđÎžÎ­Î―Îĩς πÎŋÎŧÎđτÎŋÎģÏÎąÏ†ÎŪσÎĩÎđς Ξέσω τÎŋυ ΚΕΠ, ΚιÎļώς ΚιÎđ ÎģÎđÎą τÎŋυς σχÎĩτÎđΚÎŋύς ÎĩÎŧέÎģχÎŋυς πÎŋυ ÎŪÎīη ÎīÎđÎĩÎūÎŪχÎļÎ·ÏƒÎąÎ― / ÎīÎđÎĩÎūÎŽÎģÎŋÎ―Ï„ÎąÎđ ÎģÎđÎą πÎŋÎŧÎđτÎŋÎģÏÎąÏ†ÎŪσÎĩÎđς πÎŋυ έÎģÎđÎ―ÎąÎ― στÎŋ Ï€ÎąÏÎĩÎŧÎļÏŒÎ―, τÎŋ ÎĨπ. ÎĢυΞÎēÎŋύÎŧÎđÎŋ ÎļÎą ÎĩÎ―Î·ÎžÎĩρωÎļÎĩÎŊ ÏƒÏ„Î·Î― ÎĩπόΞÎĩÎ―Î· ÏƒÏ…Î―Î­ÎīρÎđÎą ΚιÎđ ÎļÎą ÎŧηφÎļÎŋÏÎ― ÎąÏ€ÎŋφΎσÎĩÎđς

  24
  6:19 PM – Nov 4, 2019
  Twitter Ads info and privacy
  24 people are talking about this

  Sementara itu, Socrates Hasicos yang menjadi menteri dalam negeri ketika kewarganegaraan diberi kepada Jho Low, menggesa status itu ditarik balik jika terbukti lelaki kelahiran Pulau Pinang itu melakukan jenayah.

  Dalam hantaran di Facebook, Socrates berkata ketika kelulusan diberi, polis Cyprus memberitahunya bahawa Jho Low tiada rekod jenayah.

  Ia di sebalik laporan Low sudah pun dalam perhatian pihak berkuasa yang menyiasat skandal 1MDB.

  Menerusi Pelan Pelaburan Cyprus, individu boleh mendapatkan taraf warganegara dengan mendepositkan lima juta euro ke dalam bank negara itu untuk tempoh tiga tahun dan membeli kediaman kekal yang berharga paling kurang 500,000 euro.

  Laporan muka depan akhbar Cyprus, Politis hari ini mendakwa Jho Low menerima sokongan Ketua Biskop Cyprus Chrysostomos II untuk mendapatkan pasport dari negara kepulauan Mediterranean itu.

  Menurut laporan itu, ketua gereja Kristian Ortodoks itu dalam sepucuk surat kepada menteri hal ehwal dalam negeri ketika itu Socrates Hasicos bertarikh 1 September 2015, menyatakan permintaannya agar Jho Low diberikan status warga naturalisasi.

  Ia berkata Low kemudiannya diberi status warganegara pada 18 September 2015, selepas bertemu Hasicos dan membeli sebuah villa yang tidak siap berharga lima juta euro di negara itu bagi memenuhi syarat permohonannya.

  Semalam, ia melaporkan pemeriksaan latar belakang bagi permohonan Jho Low membangkitkan membangkitkan kebimbangan terhadap status Low sebagai ‘politically exposed person’ (PEP) serta dakwaan kegiatan pengubahan wang haram, penipuan dan pelanggaran undang-undang.

  PEP ditakrifkan sebagai individu yang diberi kepercayaan awam dan lebih berkemungkinan untuk terlibat dengan rasuah dan korupsi ekoran kedudukannya itu.

  Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) percaya sekurang-kurangnya AS$4.5 bilion telah diselewengkan daripada 1MDB dan kini bekerjasama dengan Malaysia untuk mendapatkan semula dana tersebut.

  Bekas perdana menteri Najib Razak kini dibicarakan atas dakwaan rasuah sementara Low masih tidak dapat dikesan.

  Reply

 59. KALAU IKUT AMARAN ALQURAN AWAL2 LAGI KAN SENANGâ€Ķ..JANGAN TERTIPU DENGAN KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUNâ€Ķâ€ĶTAPI TAK TIPU TAK BEST KANâ€Ķ.YANG HARAM TU LAH YG DIBURUâ€Ķ. WALAUPUN SEDAP SEKEJAPâ€Ķ..NEGERI MAFIA KOMUNIS RAKYAT TAK BOLEH CARI MAKANâ€Ķâ€Ķ

  Esok nak makan ikan atau konkrit, nelayan P Pinang demo bantah projek tambakan lautâ€Ķâ€Ķ.

  Sambil memegang keratan ikan mati dan gegantung mengecam cadangan projek mega tebus guna tanah, kira-kira 1,000 nelayan dan individu-individu yang simpati menunjuk perasaan di padang Esplanade hari ini.

  Dalam hartal satu hari, kira-kira 4,000 nelayan meninggalkan jala masing-masing bagi menunjuk perasaan terhadap projek tambakan laut di selatan Pulau Pinang (PSR), yang merancang untuk menebus guna lebih 1,800ha di kawasan yang dianggap kawasan perikanan paling subur di utara Semenanjung.

  Nelayan datang menaiki bot di ghaut North Beach, atau berkereta dari Seberang Perai, dan melaungkan slogan membantah tebus guna tanah selama hampir tiga jam.

  Ketua Persatuan Nelayan Pulau Pinang Nazri Ahmad berkata seramai 4,000 nelayan mahu menunjuk perasaan tetapi polis hanya membenarkan 1,000 orang mengikut permit perhimpunan aman.

  Nelayan dari Teluk Tempoyak menyertai hartal satu hari membantah projek PSR.
  Beliau berkata tunjuk perasaan hari ini menunjukkan pasar-pasar di negeri itu akan terjejas tanpa ikan segar dan pihaknya mahu menimbulkan kesedaran bahawa ia boleh berlaku.

  Nazri berkata isu ini bukan mengenai periuk nasi nelayan tetapi juga masa depan warisan makanan Pulau Pinang.

  “Dalam bebarapa tahun mendatang, mungkin tidak ada lagi udang untuk cucur udang dan mee udang. Char koay teow mungkin hanya ada seekor udang, dibelah dua,” katanya kepada hadirin.

  “Ancaman ini suatu kenyataan. Penambakan itu akan menjejaskan rantai makanan. Ia akan memusnahkan hidupan laut Pulau Pinang dan habitat. Kita nak makan apa esok? Ikan atau konkrit?”

  Para nelayan kemudian menyerahkan memorandum kepada wakil kerajaan negeri di Dewan Undangan Negeri dan kepada Adun Mohd Yusni Mat Piah.

  Yusni, seorang wakil rakyat PAS, memberi jaminan rungutan mereka akan dibawa ke mesyuarat DUN yang akan bersidang sehingga Jumaat.

  Projek PSR bernilai RM46 bilion itu merancang untuk membina tiga pulau buatan di selatan Teluk Kumbar, yang kemudian akan dijual kepada pembida tertinggi, sebagai bayaran untuk membina lebuh raya, laluan Transit Aliran Ringan, dan bentuk pengangkutan lain dalam Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang.

  FMT

  Reply

  Repl

  Reply

 60. WAHABI KETULAHANâ€Ķ..SEBELUM PRU-14 DIA KUAT MENYOKONGâ€Ķâ€ĶKENA SONDOL BABI BARU DIA TAHUâ€Ķ..PADAN MUKAâ€Ķâ€ĶSI MANGKUK HAYUNâ€Ķâ€Ķ

  Terdahulu Mohd Asri di laman Facebooknya mendakwa ramai beranggapan bahawa Islam berada dalam keadaan tidak selamat di bawah pentadbiran kerajaan hari iniâ€Ķâ€Ķ

  Baca: Mufti Perlis persoal penahanan anak murid Zakir Naik

  Beliau berkata demikian ketika mengulas penahanan pendakwah bebas, Muhammad Zamri Vinoth Kalimuthu awal pagi semalam atas dakwaan menghina agama Hindu dalam satu ceramah.

  “Inilah realiti yang kelihatan pada hari ini. Pelbagai kenyataan yang dibuat oleh individu-individu yang berada dalam kerajaan hari ini yang menghina Umat Islam dan menimbulkan ketegangan kaum, mereka hanya dipanggil untuk beri keterangan.

  “Betapa ramai yang menghina Nabi Muhammad dan mempersenda ajaran Islam, juga hanya dipanggil memberikan keterangan.

  “Tapi, ceramah dalam masjid untuk umat Islam sahaja di Kelantan oleh seorang yang menceritakan pengalaman peribadi menukar agama dan memilih agama Islam, telah menyebabkan beliau ditangkap,” tulis Mohd Asri.

  Mohd Asri mendakwa penangkapan itu menunjukkan masyarakat Islam semakin “dibuli” oleh kerajaan PH.

  “Suara-suara mempertahankan Islam sukar kedengaran dalam kalangan yang memimpin pentadbiran hari ini melainkan sejumlah kecil. Apakah ini suatu keadilan?

  “Realiti ini menjadikan rakyat makin akur bahawa Islam berada dalam keadaan yang tidak begitu selamat di bawah pentadbiran hari ini,” tegasnya.

  Reply

  Reply

  Reply

 61. PENYAMUN TARBUS PANDAI MENYAMARâ€Ķâ€ĶMALAM DIA LAH PALING JAHATâ€Ķ..SIANG HARI DIA LAH PALING ALIMâ€Ķâ€Ķ

  Pesara tentera tidak berpencen baru kenal kerajaan PH (kaki kencing)â€Ķâ€Ķ.

  Ramai golongan mengatakan kerajaan PH kaki kencing. Kini mereka mula sedar janji dan percakapan sebelum PRU-14 adalah bohong semata-mata.

  Dulu Roketkini (akhbar DAP) menyiarkanâ€Ķ
  Kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) bakal memberi makna yang besar kepada seluruh anggota keselamatan tentera dan polis.

  Selain meningkatkan peruntukan dan memastikan keberkesanan serta kemajuan teknologi pasukan keselamatan itu, Kerajaan HARAPAN tidak akan melupakan jasa bakti bekas anggota yang telah bersara dari perkhidmatan.

  Segala jaminan itu telah dimasukkan dalam Janji 20, Manifesto HARAPAN (Buku HARAPAN) untuk Menjadikan Angkatan Tentera Malaysia dan pasukan Polis DiRaja Malaysia sebagai sebuah pasukan yang dihormati dan disegani.

  “Untuk menjaga kebajikan pesara tentera dan polis, kadar pencen yang sedia ada akan dikaji semula dan diselaraskan dengan kos sara hidup semasa. Bagi pesara polis, kadar pencen sebelum tahun 1970 dan selepas tahun 1970 akan diselaraskan.
  Tapi apa terjadi?
  Semuanya kena kencing.

  Anda boleh baca di sini..

  PETALING JAYA: Pesara tentera tidak berpencen meluahkan rasa kecewa selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) memansuhkan skim Bantuan Bakti Negara (BBN) sebanyak RM1,200.

  Sebaliknya, Pertubuhan Kumpulan Veteran Tentera Tidak Berpencen Negeri Pahang berkata, jumlah bantuan itu dikurangkan kepada RM500 setahun di bawah program baru yang diberi nama Bantuan Harapan Negara (BHN) menggantikan BBN.

  Pengerusinya, Mohd Sani Ishak berkata lebih mengecewakan bantuan itu juga diberikan secara bersyarat dan tidak semua pesara tidak berpencen layak menerimanya.

  “Bantuan di bawah BBN RM1,200 yang kami dapat dulu sudah tidak ada, sekarang ini kerajaan sudah tukar nama, tiada lagi BBN, tukar kepada BHN dengan bayaran RM500 one-off, tapi ia hanya dimaklumkan tapi belum dapat lagi kita juga sedang tunggu.

  “Antara syarat yang diletakkan, pesara tidak berpencen layak bagi mereka yang mempunyai pingat perkhidmatan. Dulu semua pesara tidak berpencen dapat,” katanya kepada FMT.

  Mohd Sani Ishak.
  Sani berkata pihaknya bukan tidak bersyukur diberi bantuan RM500 tetapi jumlah itu tidak mencukupi memandangkan kos sara hidup sekarang semakin meningkat.

  “Kita perjuang demi negara pertahankan negara, kami kecewa, sebelum ini kami dapat RM1,200 sepatutnya dinaikkan kepada RM2,500 sepertimana cadangan sebelum ini, bukan dikurangkan kepada RM500.

  “Ia tidak cukup memandangkan kos sara hidup meningkat, kami tidak ada bantuan lain dari kerajaan. Dulu dapat juga BR1M boleh tambah-tambah pendapatan kami,” katanya sambil memaklumkan pesara tidak berpencen terpaksa berniaga sendiri untuk menyara keluarga.

  Katanya, pihaknya juga bercadang untuk bertemu Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad untuk membangkitkan perkara ini.

  “Kita juga bercadang untuk jumpa bekas perdana menteri, Najib Razak dan bekas menteri pertahanan supaya mereka boleh bawa permasalahan kami dalam Parlimen,” katanya.

  Skim BBN diperkenalkan di bawah pentadbiran Najib dan ia mula diagihkan pada 2016 pada kadar RM1,000 setahun dan dinaikkan RM200 pada 2017.

  Terdapat lebih 60,000 pesara tentera tidak berpencen seluruh negara.

  Pada 26 Mac lalu, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengumumkan kerajaan bersetuju dan meluluskan pelaksanaan inisiatif BHN 2019 sebanyak RM500 secara one-off kepada pesara tidak berpencen.

  Ia menggantikan BBN 2017 dan Sumbangan Veteran Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M) 2013 dan pelaksanaan inisiatif ini adalah lebih bersasar di mana penerimanya adalah veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam kumpulan B40.

  Kerajaan memperuntukkan RM79,684,000 untuk pelaksanaan BHN 2019.

  Antara kriteria penerima BHN 2019 yang ditetapkan menerusi laman sesawang Kementerian Pertahanan adalah penerima merupakan veteran ATM, tarikh tamat tempoh perkhidmatan (TTP) sebelum 31 Disember 2019, bermastautin di Malaysia, veteran yang layak menerima Bantuan Sara Hidup 2019 Persekutuan.

  Mereka juga perlu memohon untuk mendapatkan BHN 2019, veteran ATM tidak berpencen yang belum pernah memohon bantuan SVTB1M dan BBN 2017, veteran dengan jumlah pendapatan isi rumah kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah dan tidak dipanjangkan kepada balu, duda, tanggungan atau waris.

  Kementerian Pertahanan melalui Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM bertangungjawab melaksanakan inisiatif BHN dan permohonan dibuka pada 14 April lalu dan pembayaran akan mula dilaksanakan pada 27 Mei 2019.

  Nasir Ramlee
  nasirramlee@gmail.com
  https://www.facebook.com/nasirramlee89

  komen : Kini kena kencing dah biasaâ€Ķ yang pelik macai PH masih taat..macam tak ada akal nak berfikir

  Reply

  Repl

  Reply

 62. TUKAR PM BUBARKAN PARLIAMENTâ€Ķ..TUKAR MUPPETI TERAJANG JERRRâ€Ķâ€Ķ.

  Pantang di kritik sikit madey akan meloncat melolongâ€Ķ.nanti kena tibai lagi dgn TMJâ€Ķ

  Tukar pm ato tukar mupeti?..

  Asri: Saya tak pasti siapa yang pekak..,â€Ķ.

  Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin mempertahankan kenyataannya bahawa ramai orang kini beranggapan Islam berada dalam keadaan tidak selamat di bawah pentadbiran kerajaan PH.

  Beliau juga memulang paku buah keras terhadap kenyataan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad malam tadi bahawa tidak pasti siapa yang ‘pekak’ terhadap rungutan umat Islam itu.

  “Banyak berita pagi ini pasal kenyataan YAB Tun M: Mufti Perlis pekak sebab kritikan yang saya suarakan mempertahankan Islam kurang kedengaran dalam kalangan pimpinan kerajaan hari ini. Umat Islam rasa kurang selamat.

  “Namun, sesiapa yang mampu mendengar keresahan rakyat, itulah realiti yang disuarakan oleh setiap lapisan masyarakat Islam di negara ini.

  “Saya tidak pasti siapa yang pekak,” kata Asri di Facebooknya hari ini.

  Malam tadi, Mahathir menafikan dakwaan Mohd Asri bahawa kedudukan Islam semakin tidak selamat di bawah PH.

  “Pasal dia ‘pekak’.

  “Kalau dia boleh dengar, dia boleh dengar kita buat macam-macam untuk orang Islam, untuk Islam. Tapi dia tak dengar,” sindir Dr Mahathir

  Reply

  R

  Reply

 63. Mana Man Hindu..

  Takkan jaga dan mandikan tuhan dia yg besar di Batu Cave tak selesai lagi..

  1. Kamu Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib dah masuk hutan cari daun ketum? Jumpa pokok besar, pasang lilin di pangkal nya, kau clasp your hands, tonggang tonggek, sembahyang, yer?

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing 🐕 2:09 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Apa yg hang dok merapu TN anjing tua bongkok
    Tk dak nampak siapa pun kt sini, sembah pokok
    Agaknya hang anjing..dh tertelan puntong rokok
    Atau, Mt Jemin dh tutoh hang pnya lbg pungkok
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HU…

   2. Lu keling pariah gila asyik jilat jubo madey keling….merapu melolong siang mlm..

    Lubang hidong lu mcm serombong keretapi…kikikikikik..

  2. anon 1:50 pm,

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   Mana dia berani masuk lagi..Suman sami Hindu
   Gerun dia lihat..TN anjing dok kna pukulan padu
   Bala sengsara nk menimpa Suman dah dpt hidu
   Sebab dilihat, TN anjing hari2 menangis tersedu
   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   HAHAHA HOHOHO HIHIHI…

  3. Man Hindu tu yang nama Osman ke?

   Saje je nak tahu?

 64. SEKALI SEKALA BAPAK SKANDAL RASA DIA PM ORANG MELAYUâ€Ķ..SEKALI SEKALA DIA RASA PM ORANG CINA INDIAâ€Ķ.SEKALI SEKALA DIA RASA DI TANAH MELAYUâ€Ķ. SEKALI SEKALA DIA RASA DI TANAH BESAR INDIA DAN CINAâ€Ķ..

  ‘Kemelayuan’ Tun kan terlebih, jadi tak hairanlah Tun lupa segala kepincangan Tommy Thomasâ€Ķâ€Ķ.,

  Saya merayu kepada rakyat Malaysia untuk memaafkan Perdana Menteri kita, Tun Dr Mahathir Mohamad, kerana tidak sedar betapa jahilnya dan tersasarnya Tommy Thomas dari landasan perundangan yang betul.

  Maklum lah, Tun dah tua, kemelayuan dia dah terlebih, jadi sememangnya dia lebih mudah lupa daripada Melayu-Melayu lain betapa pincangnya Thomas biarpun kepincangan tersebut berlaku depan-depan mata Tun.

  Ya, disebabkan kemelayuan yang terlebih tu, Tun lupa akan kesemua laporan polis yang saya buat terhadap Thomas atas pelbagai tuduhan, termasuk tuduhan menyalahgunakan kuasa dan membocorkan maklumat sulit milik Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Tun lupa, pada 9hb Febuari 2019, saya membuat satu laporan terhadap kedua-dua Dato’ Ambiga Sreenevasan dan Tommy Thomas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya, Selangor.

  Dalam laporan tersebut, saya memaklumkan kepada pihak polis bahawa Ambiga pernah terlibat dalam satu konspirasi bersama Peguam Negara Tommy Thomas untuk menjatuhkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa Khalid masih lagi Menteri Besar Selangor.

  Kalau laporan yang dibuat tahun ini Tun boleh lupa, sedangkan dia boleh ingat laporan yang saya buat pada 16hb Julai tahun lepas, di mana saya meminta pihak polis menyiasat Thomas atas tuduhan bersubahat untuk mengaibkan Najib.

  Pada 29hb Mei 2019 pula, saya membawa perhatian umum kepada beberapa kejanggalan dalam kenyataan Thomas berhubung pengunduran peguam Nor Syazlin Mansor daripada inkues kematian Muhammad Adib Mohd Kassim.

  Tetapi Tun turut lupa akan perkara tersebut, kerana maklumlah, kemelayuan Tun dah teramat lebih, di mana orang yang terlebih kemelayuannya itu lebih cepat lupa daripada orang-orang lainâ€Ķ

  Mungkin sebab itulah Tun turut lupa pembongkaran saya berkenaan satu perjumpaan sulit melibatkan Thomas, Richard Malanjum (Ketua Hakim Negara pada ketika itu), Lim Guan Eng dan seorang lagi dari pihak pendakwaan kes Dato’ Seri Najib Tun Razak malam sebelum Guan Eng dilepas dan dibebaskan oleh Mahkhamah Tinggi Pulau Pinang (lihat video di bawah).

  Bersambung selepas video

  Pada 13hb Ogos 2018 pula, saya membuat satu laporan polis di IPD Petaling Jaya, di mana saya memberitahu pihak polis bahawa Thomas menyalahgunakan kuasa dan jawatannya apabila melantik Sitpah Selvaratnam sebagai penasihat Jabatan Peguam Negara dalam hal-hal bersangkut-paut perampasan kapal Equanimity.

  Saya memberitahu polis bahawa Thomas turut menyalahgunakan kuasa dan jawatannya sebagai Peguam Negara apabila menipu kerajaan Malaysia kononnya Sitpah terpaksa dilantik kerana Jabatan Peguam Negara tidak mempunyai unit perkapalan yang khusus dan kepakaran dalam undang-undang admiralty.

  Tetapi masakan Tun nak ingat laporan tersebut, sedangkan dia boleh lupa bagaimana Thomas cuba mempengaruhi inkues Adib dengan mengambil kedudukan mengenai punca kematian arwah Adib biarpun inkues sedang berjalan.

  Mungkin juga Tun termakan kata-kata Thomas bahawa beliau tidak percaya pada prinsip sub judis yang kononnya “tidak relevan dan tidak kena pada sistem perundangan kita” (lihat video).

  Bersambung selepas video

  Tetapi saya rasa tidak, saya rasa semua ini berpunca daripada kemelayuan Tun yang terlebih tu, di mana Tun lebih cepat lupa daripada Melayu-Melayu yang lain..

  Ya, maafkanlah Tun, kerana bukan niat dia untuk membela orang yang terbukti jahil dan tersasar dari landasan perundangan yang betul, cuma Tun dah tua, dan kemelayuan Tun dah terlebih, jadi Tun ni orang yang teramat mudah lupa, jauh lebih mudah daripada orang-orang lainâ€Ķ

  Reply

  Reply

  Reply

 65. Hah, nama TN di sebut di permulaan komen. Terer jugak TN tuh. Gamak nya gerun Beruk Tua Geng Najib kat dia. Belum apa hal pun dah disebut nya dulu. Trying to pre-empt TN’s entry.

  It’s no fun being in Beruk Tua Geng Najib’s shoes. He has to defend Najib Klepto Al Jibo no matter what. But not much to defend with. Al Jibo is largely indefensible. The whole world knows he songlap RM2.6 billion of the rakyat’s money in 1MDB.

  No matter May or November or never. Beruk Tua Geng Najib must lurk around every corner to hear when is the handover of power. Not that he has a legitimate interest in it. He just wants to say Kesian Bossku.

  1. Memang keling sigila terer hearsay….bukti yilekss..

   Terer merapu meroyan…

   Terer tahan jubo kpd Bang Ali roti..kikikiiikik..

  2. Kan aku dah cakap keling ni akan masuk merapu….betul tak?…

  3. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   TN anjing kapiaq 🐕 1:42 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
   Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
   Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
   Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   HU HU HUâ€Ķ

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing betina kapiaq 🐕 1:42 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
    Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
    Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
    Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    HU HU HUâ€Ķ

 66. INILAH AKIBATNYA BERSEKONGKOL DENGAN SYAITAN D4P MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHANâ€Ķâ€Ķ MELAYU PH HARAP KEMBALI KE PANGKAL JALANâ€Ķ..

  Muslim housewife charged with insulting Islamâ€Ķâ€Ķ..

  Fadhilah faces the maximum RM50,000 fine or one year imprisonment, or both if found guilty and can also be additionally fined RM1,000 for each day the offence continued to be committed post-conviction. Source (pic): NST Online
  Fadhilah Abdulhamid, 42, pleaded not guilty to all of the charges which were read separately before judges Saifulakmal Mohd Said and Tengku Shahrizam Tuan Lah.
  She was charged under Section 233(1)(a) Communication and Multimedia Act 1998, which is punishable under Section 233(3) of the same Act.

  SEPANG: A housewife was charged at the Sessions Court here today with six counts of insulting Islam.

  Fadhilah Abdulhamid, 42, pleaded not guilty to all of the charges which were read separately before judges Saifulakmal Mohd Said and Tengku Shahrizam Tuan Lah.

  According to the charge sheet, Fadhilah, in her right mind, had uploaded postings that insulted Islam on her personal Facebook account and that her actions triggered dissatisfaction among other Facebook users.

  She was accused to have committed all of the offences between 8.52pm on Feb 19 and 1.25pm on March 4.

  She was charged under Section 233(1)(a) Communication and Multimedia Act 1998, which is punishable under Section 233(3) of the same Act.

  Fadhilah faces the maximum RM50,000 fine or one year imprisonment, or both if found guilty and can also be additionally fined RM1,000 for each day the offence continued to be committed post-conviction.

  Deputy public prosecutor Norhani Mohamad Adzhar prosecuted. Both judges fixed Dec 18 as mention and for the accused to appoint a lawyer.

  Source:

  Reply

  Reply

  Reply

 67. TAK BOLEH NAK SALAHKAN SESIAPAâ€Ķ..SEMUA MENTERI2 KABINET BERSALAHâ€Ķ..BUBAR PARLIMEN SAHAJA JAWAB NYERRRRâ€Ķâ€Ķ.

  Apanya pelik ahli-ahli PKR ni. Dah hangpa semua lantik dia jadi PM. Siapa yang berkuasa dalam kerajaan sekarang? Tu dah kira bertuah, Tun dah janji nak serah jawatan, cepat atau lambat, itu hak dia. Tu pun dah kira beruntung. Rakyat dok perati, macam Anuar dan penyokong-penyokong beliau tergila-gilakan jawatan PM tak boleh nak sabar dah. Asyik kompang dia diperlukan untuk mambantu memenuhi kehendak rakyat dan menifesto, untuk meningkatkan kadar ekonomi dan membenteras rasuah, apa? barisan kerajaan sekarang tak buat ke? Maksudnya Anuar dok peleceh dan memberikan pandangan negatif kepada barisan kabinet, pemimpin dan peneraju kerajaan dan badan kerajaan sekarang. Anda rasa apa perasaan komponen PH yang lain dalam hal ini? Memang pun semua berhak bersuara, tetapi apakah sumbangan Anuar untuk membantu selain darpada memperleceh? Kalau anuar berterusan bertindak seperti ini, saya percaya beliau tak akan dapat kepercayaan penuh dari parti komponen lain dalam PH untuk menerajui negara.

 68. HEBAT TEKTIK MAHA KELENTONG
  â€Ķ.

  Siapa sebenarnya pencuri?â€Ķ..

  ORANG KITE!!

  Bila seseorng berteriak PENCURI!!!,
  maka ramailah yg turut berteriak pencuri! pencuri! pencuri!â€Ķwalau tidak siapa tahu siapa sebenarnya pencuri,barang siapa di curi,apa yg di curi???

  Di sinilah bijak nya Atok 94,beliau ketepikan cara yg betul ikut perundangan atau ikut syariat.Yang beliau mahu ialah supaya ramaiÂē turut berkata pencuri! pencuri!dan ikut cakapnya.

  Hari ini ada yg ikut cakap Atok 94 itu.Satu strategi yg baik.Malah pencuri sebenar yg telah lama mencuri pun memilih utk berteriak pencuri!,supaya dapat mengalih perhatian orang dari melihatnya sebagai pencuri!.Taktik ini di panggil “DIVERSIONS”.

  Saya pernah bertanya seorang CHARTERED ACCOUNTANT salah seorang individu yg terlibat memeriksa akaun 1MDB.Berapa billion wang 1MDB hilang atau di curi? Kalau dah ada pencuri kenapa kita tidak check dulu apa dan berapa di curi? Bagaimana ada pencuri tapi tiada apa yg hilang di curi?

  Akauntan itu menjawab, kontroversi itu di sekitar pelaburan 1MDB dalam IPIC/PETRO SAUDI..kira kira USD 1.8b..saya tanya lagi,berapa yg hilang atau di curi?Beliau jawab,inilah anehnya.Jarang orang tanya soalan ini,katanya.

  Apa jawapan pada soalan saya?Beliau jelaskan bahawa dari USD 1.8b yg di laburkan 1MDB telah dapat kembali sejumlah USD2.3 billion.Bukan saja tak hilang tapi 1MDB untung dari pelaburannya.Katanya dari jumlah tersebut USD1.4billion adalah tunai dan bakinya dlm unit unit yg sedang dlm proses “monetisation”..
  Nah!fakta ini tidak siapa bicarakan.
  Mereka tak minat.Mereka lebih minat utk terus berteriak pencuri! pencuri! kerana yg mereka perlukan adalah perhatian orang ramai supaya menangkap “pencuri”.Dgn cara itu orang terlupa bahawa orang yg mula mula berteriak itu sudah lama mencuri dan mengintai peluang utk mencuri lagi..

  Taktik ini boleh di pakai utk seketika.Tapi tidak selamanyaâ€Ķbila tiba masanya RAMAI YG AKAN TAHU SIAPA SEBENARNYA PERNAH MENCURI DAN APA YG DI CURIâ€Ķ

  Siapa yg mulakan adegan cerita diatas?
  FB
  Wan Khairu

  Komen : Tanya lagi siapa sebenarnya kena kencing

  Reply

  Reply

  Reply

 69. CAKAP KOSONG BOLEH LAâ€Ķâ€Ķ UNDANG2 SARANG LABAH2â€Ķâ€ĶYANG KECIL DAPAT TANGKAPâ€Ķ..YANG BESAR DENGAN UNDANG2 SEKALI HABIS KOYAKâ€Ķâ€Ķ

  Rampas harta Ahli Parlimen hidup mewah melebihi pendapatan — SPRMâ€Ķâ€Ķâ€Ķ..

  PARLIMEN perlu mengambil tindakan susulan selepas mewajibkan pengistiharan harta dengan tindakan tegas bagi memastikan semua ahli parlimen tidak hidup mewah melebihi pendapatan, kata Ketua Pengarah SPRM Latheefa Koya.

  Latheefa Kota SPRM

  Menurut Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), buat masa ini undang-undang mewajibkan pengistiharan harta di Dewan Rakyat hanya memerlukan ahli parlimen, pasangan dan anak-anak berumur di bawah 21 tahun untuk mendedahkan harta dan pendapatan mereka namun tidak ada langkah susulan bagi mengekang salah laku.

  “Langkah Dewan Rakyat untuk meluluskan pengistiharan harta adalah sesuatu yang patut diwar-warkan. Namun ia tidak patut berhenti di situ.”

  “Di negara-negara lain, pengistiharan harta termasuklah langkah dimana sekiranya seseorang ahli parlimen itu didapati hidup mewah melebihi harta yang diistiharkan, harta-harta mereka akan dirampas,” katanya dalam program Soal Rakyat terbitan TV3, malam tadi.

  Latheefa berharap kerajaan boleh mengambil langkah yang sama sebagai tindakan susulan selepas ahli parlimen mengistiharkan harta-harta mereka.

  Buat masa ini, daripada 222 ahli parlimen, hanya sejumlah 160 telah mengistiharkan harta-harta mereka kepada SPRM dalam satu kenyataan bersumpah bertarikh 5 Disember, sebagaimana tarikh akhir yang diberikan oleh Speaker Dewan Rakyat.

  Kesemua 139 ahli parlimen dari kerajaan pemerintah, Pakatan Harapan telah mengisytiharkan harta mereka, termasuk tiga ahli parlimen Barisan Nasional, dan 14 dari Gabungan Parti Sarawak (GPS), dan 3 lagi dari Parti Sarawak Bersatu, dan Parti Bersatu Rakyat Sabah, kata menteri undang-undang, Datuk Liew Vui Keong.

  Speaker Tan Sri Muhamad Ariff Md Yusof, telah melanjutkan tarikh akhir kepada tiga lagi ahli parlimen dari GPS, untuk mengistiharkan harta lapor sumber berita Bernama malam tadi.

  Reply

  Reply

 70. MUSYRIKUUN KERAP JUGA JADI FAASIQUNâ€Ķâ€Ķ

  Ramkarpal is too much of a hypocrite to be taken seriouslyâ€Ķâ€Ķâ€Ķ

  ØąØ§Ų…ŲƒØąÚĪŲ„ ØŠØąŲ„اŲ„Ųˆ Ų‡ŲŠÚĪŲˆŲƒØąŲŠØŠØŒ ØŠŲŠØŊŲ‚ ØĻŲˆŲ„ŲŠŲ‡ ØŊØĢŲ…ØĻŲŠŲ„ ØģØąŲŠŲˆØģ
  Initially, when I read Ramkarpal’s statement regarding the need for Tun Dr Mahathir Mohamad to take responsibility over Pakatan Harapan’s defeat in five by-elections, I thought of penning an article to put into perspective causes for the defeat.

  But then, it’s not as if I have never written about them before. From the incessant calls by Datuk Seri Anwar Ibrahim’s men for Mahathir to set a timeframe for power transition to Lim Guan Eng’s failure as Minister of Finance, I’ve pointed out over and over again the real reason our economy is suffering more than it should.

  You can read the summary of it by clicking on the link below.

  What I’m here to tell you is why Ramkarpal isn’t at all the “principled and righteous” lawyer he tries very hard to portray himself to be. Take the two explosive Statutory Declarations that made headlines these past four months or so as cases in example.

  On the 16thof September 2019, former Bukit Aman VAT 69 Combat Driver Azilah bin Hadri shocked the nation by alleging that he was ordered to kill Altantuya Shaariibuu by Datuk Seri Najib Tun Razak and political analyst Abdul Razak Baginda.

  The allegation was contained in a Statutory Declaration dated the 17thof Oct 2019, in which Azilah further alleged that Najib told him Altantuya was a “foreign spy” who needed to be “arrested and destroyed.”

  This was Ramkarpal’s ‘lightning-speed’ response to the SD:

  “There is no need to await a police report on the matter as the police can act on the said SD itself.

  “A fresh statement must be taken from Azilah himself now and those he had implicated in his said SD, including Najib and I urge Inspector-General of Police Hamid Bador to do so forthwith in light of the seriousness of the said allegations.”

  However, when Muhammed Yusoff Rawther made public a Statutory Declaration (SD) accusing Datuk Seri Anwar Ibrahim of assaulting him physically and sexually, Ramkarpal took an entirely different approach.

  On the 5th of December 2019, a day after the SD went viral, Ramkarpal issued a letter of demand on behalf of Anwar seeking to discover if Yusoff had indeed made a statutory declaration against Anwar.

  Double standards?

  In the case of Azilah, Ramkarpal was so sure the SD belonged to Azilah hours after it went viral. In the case of Yusoff, Ramkarpal was unsure if the SD was by Yusoff even a day after it went viral.

  Ironically, it was Yusoff himself who read out the contents of his SD to a press conference, unlike Azilah, whose SD mysteriously wended its way to Malaysiakini before being made public by the portal.

  And I ask you again, double standards?

  Reply

 71. KALAU BINA KUIL GEREJA CEPAT PULAK PUAK HAPRAKâ€Ķâ€Ķ.GENG PANJI HITAM MINTA JAWABâ€Ķâ€Ķ

  Pembinaan projek dua buah masjid di Kg.Parit Hj Ali dan masjid di Kg.Parit Awang ,kawasan Parlimen Ayer Hitam,Johor yang dibatalkan oleh kerajaan PH walaupun telah diluluskan sebelum ini oleh kerajaan terdahulu adalah amat dikesali dan sangat mendukacitakan”kata AJK Dewan Muslimat PAS Malaysia ,Normala Sudirman .

  Seharusnya dendam politik dan kebencian terhadap individu atau idealogi politik berbeza tidak harus diamalkan sehingga menyebabkan rakyat dimangsakan dan dinafikan dari mendapat peruntukan masjid baru apatah lagi ianya merupakan tempat ibadat bagi umat Islam.

  Ahli Parlimen Ayer Hitam dari BN,YB Dr.Wee Ka Siong berkata di Dewan Rakyat baru -baru ini berkata sepatutnya mereka yang terlibat membatalkan projek ini perlu rasa berdosa kerana menghukum rakyat yang telah mengundi BN dalam PRU 14 yang lalu.

  “Kerajaan Pakatan Harapan perlu bersikap professional dan memiliki pendirian telus tanpa bersikap ‘double standard’ ,apa sahaja projek pembangunan yang menguntungkan rakyat dan membawa manfaat kepada penduduk haruslah disokong dan perlu
  diberi peruntukan yang sewajarnya bukan membuat tindakan membatalkan apa yang telah diluluskan oleh kerajaan BN terdahulu”kata Normala lagi.

  ” Justeru ,kerajaan Pakatan Harapan digesa agar memberikan alasan yang konkrit mengapa pembinaan dua buah masjid dibatalkan tanpa sebab sekaligus seolah-olah mahu mendendami pengundi yang tidak sealiran idealogi politik dengan mereka “Kata Normala lagi yang juga merupakan AJK Badan Perhubungan Negeri Johor merangkap Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Johor

  : Jual agama jual kuasa kerana politik tak bijakâ€Ķ.

  Reply

 72. GENG PANJI HITAM ADA 313 PENGUNDI AJEâ€Ķ.MANA NAK MENANG PILIHAN RAYAâ€Ķâ€ĶGEBANG JE LEBATâ€Ķâ€Ķ

  PARTI REPTILES TAK RETI MALUâ€Ķ..TAK DE MARUAH PUNYA PARTIâ€Ķâ€Ķ.BANSAT DAN SESATâ€Ķâ€Ķ

  Trend lompat parti menganggu kestabilan politik
  Tukang Merepek: Prince of Noob
  Ramainya pemimpin BN kini dilihat meninggalkan parti dan mahu lompat ke parti kerajaan terutamanya dari parti UMNO ke parti PPBM (Bersatu) dilihat sebagai suatu trend yang membimbangkan, bukan sahaja kepada parti pembangkang itu sendiri malah kepada iklim politik keseluruhannya.

  Parti kerajaan sepatutnya menasihatkan pemimpin parti pembangkang selesaikan masalah dalaman mereka dan membaik pulih semula parti mereka, bukan menerima pemimpin pembangkang lompat masuk parti mereka.

  Nak biar parti pembangkang hancur lingkup terlungkup terus ke macam mana?

  Berita dari Mstar.

  Kita tak perlu kerajaan yang terlalu kuat dan pembangkang yang lemah kerana ia akan mengganggu keseimbangan dan kestabilan politik dalam negara kita.

  Kita perlukan pembangkang yang kuat sebagai check and balance dan menjadi wakil kepada suara rakyat yang tidak didengari kerajaan.

  Kalau kerajaan terlalu kuat dan pembangkang pula terlalu lemah, kerajaan boleh melakukan apa-apa sahaja termasuk perkara yang tidak menguntungkan rakyat.

  Pembangkang yang lemah pula tidak mampu nak bersuara mempertahan dan memperjuangkan isu-isu berbangkit berkaitan rakyat.

  Contohnya isu berkaitan ICERD tempoh hari. Ramai rakyat terutama orang Melayu bersatu membantah kerajaan yang pada mulanya ada ura-ura untuk melaksanakannya sehingga tercetusnya perhimpunan beramai-ramai. Maka parti pembangkanglah yang sepatutnya mengambil peluang ini untuk memperjuangkan isu yang bertentangan dengan kerajaan.

  Himpunan bantah ICERD di Johor Bahru.

  Himpunan bantah ICERD di ibu kota Kuala Lumpur.

  Ini orang Melayu nampak macam sudah makin bersatu, tapi pimpinan kat atas semakin berpecah belah. Tatkala yang bawah bersatu padu, yang kat atas hancur lebur. Kalau macam ni memang rakyat hilang lah tempat berpaut untuk membangkang kerajaan.

  Aku harap parti kerajaan hari ini, janganlah terima lagi pemimpin dan ahli-ahli dari parti pembangkang. Dan parti pembangkang pula, kau orang buat lah apa pun untuk baiki dan kuatkan parti korang semula demi untuk rakyat juga.

  Pemimpin pembangkang kena ingat, kau tinggalkan parti bukan bermakna kau tinggalkan parti kau sahaja, tetapi kau dah tinggalkan para penyokong dan pengundi yang dah memberi kepercayaan mereka pada kau untuk mewakili perjuangan dan suara mereka.

  Kalau ada masalah, baiki masalah tu, bukan lari dari masalah dan tinggalkan penyokong kau terkontang kanting. Biarlah di pihak yang kalah, asal tidak mengkhianati kepercayaan orang yang telah mengundi anda.

 73. Eau Bole ooit..

  Kenape lu suka jaja fitnah dari hearsay?..

  Ooo lu bebal…..patut ler..kalau orang cakap babi boleh terbang lun pon sebarkan lah…

 74. Jon dog!!

  Kenape kamu suka temberang?…kamu putarbelit hadis nabi pasal panji hitam dan pemoda bani Tamim ….kamu pon keturunan kerala ker?..

  Temberang dan putarbelit dgn Joni Dog berpisah tiada…

  1. Nama macam orang puteh, Joni Dog tu Mamat yang selalu tulis panjang2 bende2 merapu tu ke?

 75. Penasihat Media ini apa?
  Apa ini Penasihat Media?
  Tidur malam langsung tak lena?
  Gila jawatan tak terkira?

  1. Lu buat spekulasi..lu fitnah budin tanpa bukti….lu jawab lah di akhirat…ato lu di kecualikan dari kena soal?.m

  2. http://www.financetwitter.com/2020/02/umno-pas-should-stop-hallucinating-about-a-new-government-mahathir-is-toying-with-them.html

   Ex-PTD or EX-GLC STFU bodoh bangang mcm kau patut baca Finance Twitter nak tahu fakta atau auta. Ini kamu dok hadam shit dari Tukar Tiub, khadam berbayar Azmin Semburit berhalusinasi 24/7.

   Spt Budin, Finance Twitter adalah response terbaik kpd mereka di keliling Madey yg berkerja keras nak batalkan konsensus PH dan sekat Anwar.

   Finance Twitter memberi analisa terbaik Mexican triple standoff yg di hadapi Madey: 1. back to basic tunaikan janji JV konsensus PH 2. ikut hasutan dan godaan syaitan oportunis2 dan Tentera2 Panji Hitam supaya kencingkan konsensus PH dan Anwar dihalang atau 3. Clear and present danger to lost everything termasuk berpecah PH, collapse Kerajaan PH termasuk kedudukan dia sbg PM dan snap election PRU15.

   No need rocket science, pilihan No. 1 yalah pilihan seorang yg berumur 95 tahun yg tahu dia dah berjanji dgn sukarela tanpa paksaan kpd Anwar dan PH. Disaksikan 30 juta rakyat Malaysia. Dia dah takda masa lagi nak menzalimi orang lain. Sebab itu, Madey asyik bilang dia akan tunai janji kpd Anwar.

   Bukan hanya Finance Twitter, ramai yang masih ingat dengan segar iklan PH Atok dan cicit2 diPRU14. Atok dah tua, tak lama dah lagi. Inilah premonition yg jelas kpd kpd penjilat2 syok sendiri Madey.

   Allah bagi Madey boleh beronggeng lagi, Allah pun bagi Madey peluang tunaikan janji, jangan jadi Munafik dan menzalimi orang.

 76. Sekali menipu sampai mati tak dipercayai lagi.

  Sekali membelit sampai tua pon nak membelit…

  Madey dah syook membelit dan menipu…

  keturunan kerala…

  Melayu penyokong madey kerala pon dah syook kena tipu dan belit

  1. Kesian, penyokong Najib Klepto Al Jibo pun tak boleh syiok, Najib Al Jibo ha nya boleh di boooooooo.

   Dalam Umno pun dia selalu di boo. Mengharapkan peranan substantif dalam Umno. Tapi Wak Jahit dah kata, dalam Umno ha nya ada sorang nakhoda.

   Ke kiri salah, ke kanan salah si Najib Al Jibo. Hanya ke mahkamah saja yang dia tak sesat jalan. Aku harap jalan itu terus ke penjara. 10-20 tahun jadi lah.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing kapiaq 🐕 1:52 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HUâ€Ķ

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     TN anjing betina kapiaq 🐕 1:52 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
     Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
     Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
     Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HUâ€Ķ

   2. Bukti yileks…lu tau tak ape itu yileks?..

 77. Kanak2 bermasalah, boleh gak dipujuk ngan memberi bende yg dia lebih suka.
  bende apa yg atok suka selain jawatang pee em?

  1. Ko tanya Bang Ali lah. Dia tak payah jawab, dia kenyit mata kpd kau ajer. Lepas jumpa dia kau jalan kengkang ler.

   Ingat, komen baik dibalas baik. Dan yang di sebalik nya juga.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing kapiaq 🐕 1:56 pm,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN..klu tiada beban, jgn pula batu dijinjing
    Ajaran Kristian, di sini, jgn kau cuba berdakwah
    Ko dah kecut batang pelir kah, wahai TN anjing
    Naper tk jwb, nun bnyak pntun Kejora kt bawah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    HU HU HUâ€Ķ

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     TN anjing betina kapiaq 🐕 1:56 pm,

     🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
     Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
     Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
     Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
     Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     HU HU HUâ€Ķ

   2. Ooo Bang Ali yg rodok jubo luu..terbeliak mata luu..

    LUu Berak mesti lawass punye..

 78. Jap lagi keling pariah gila mangsa cucuk Bang Ali roti akan sampai untuk merapuu..

 79. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Hoi, TN anjing, barua lahanat pukimak ma ci bai
  Kau anjing penyangak jgn ler nak berlagak lebai
  Dipersilakan msuk ini cgu Kejora sdg melambai
  Aku tnggu hng anjing, ni tngah dok gian nk tibai
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  HU HU HU…

 80. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Cikgu Kejora skrg ni, tk ada kelas & agak lapang
  Kini Kejora mnunggu dgn pantun bkn senapang
  Berhajat sgt nak tibai..TN anjing anak gampang
  Nk bagi anjing tua tu bertambah cacat tempang
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  HU HU HU…

 81. IBNU ZUBAIR AL AWWAM

  BERPANTUN DAN BERPANTAT ADALAH KEGEMARAN KU!!!

  KAH KAH KAH KAH KAH

  ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—ðŸĪ—

  1. Mencaci, mencacah dan menyanyah juga.

   Emak dia kata budak ini di peranakkan di bulan gelap.

   Itu pasal tabiat nya asyik malap.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing betina kapiaq 🐕 1:59 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
    Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
    Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
    Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    HU HU HUâ€Ķ

 82. IBNU ZUBAIR AL AWWAM

  ATOK KERALA NI PON 2X5 JER PERANGAI DENGAN ONANI MOUSE DAN WAK SUMAN!!!

  KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Tapi perangai Beruk Tua Geng Najib jauh sekali berbeza dari Najib Klepto Al Jibo.

   Itu adalah sebab dia tak dapat peluang songlap berbilion dari 1MDB. Kalau tak, semua di songlap nya, termasuk Rosymah.

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    TN anjing betina kapiaq 🐕 2:03 pm,

    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Hoi kapiaq tua TN anjing betina biol gila sawan
    Nun, atas & bwh Kejora tibai, naper tk melawan
    Apa ko anjing ni sakit puki, baru lps mengawan
    Atau puki ngko tu, dah tumbuh kulat cendawan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    HU HU HUâ€Ķ

Leave a Reply

Your email address will not be published.