Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

DUA BERITA GEMBIRA BUAT RAKYAT MALAYSIA

Dua berita ini – mengheret Najib Razak ke muka pengadilan berkaitan skandal 1MDB dan membuka semula kes pembunuhan Altantuya Sharibuu – ia adalah antara perkara yang paling ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia selepas jatuhnya regim BN pada 9 Mei lalu.

Dalam kes 1MDB, selepas lebih sebulan tumbangnya BN, ia kini paling dinanti-nanti oleh mereka yang menyokong Pakatan Harapan sehingga gabungan itu berjaya menjadi kerajaan menggantikan BN.

Sebagaimana yang selalu disebut sebelum ini, antara keutamaan rakyat bersatu hati menumbangkan BN ialah untuk melihat skandal 1MDB dibongkar hingga ke akar umbi dan seterusnya Najib mesti diheret ke mahkamah serta dijatuhkan hukuman yang sewajarnya.

Pengakuan Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad bahawa kerajaan ketika ini sudah mempunyai kes yang hampir sempurna terhadap Najib  berkaitan skandal 1MDB, tentu saja menambah kelegaan kepada penantian rakyat sejak lebih sebulan yang lalu.

Dalam hal ini, kerajaan harus cepat menahan atau mendakwa Najib agar keyakinan rakyat terhadap Pakatan Harapan tidak pudar di pertengahan jalan.

Lebih lama Najib dibiarkan bebas dan tidak didakwa, sambil beliau boleh ke sana ke mari dan memutar tajuk berita bagi menagih simpati, ia lama kelamaan mungkin mengundang simpati rakyat terhadapnya, meskipun hakikatnya skandal 1MDB yang terkait secara langsung dengannya, jika diteliti dengan mendalam betapa besarnya kecurian wang yang dilakukan, tidak ada sesiapa yang sudi memaafkan kesalahannya.

Meskipun rakyat secara umumnya sedar kerana angkara 1MDBlah yang menyebabkan kehidupan mereka jadi sengsara dan dibebankan dengan pelbagai kesusahan yang menyulitkan lagi kehidupan, namun terlalu lama membiarkan Najib tidak didakwa boleh juga mengundang persoalan seolah-olah kerajaan tidak cukup bukti untuk mendakwanya.

Namun, penjelasan Tun Mahathir bahawa pihak berkuasa sudah ada kes yang hampir sempurna terhadap Najib, secara tidak langsung bermakna bekas Perdana Menteri itu akan ditahan dan didakwa tidak berapa lama lagi.

Ramai yang gembira dengan apa yang diperkatakan oleh Tun Mahathir ini.

Begitu juga dalam kes pembunuhan Altantuya, perjalanan perbicaraan selama ini adalah memalukan negara kita. Tidak kita siapa mangsanya, perbicaran kes itu jelas memperlihatkan kita tidak cukup terpuji dalam menjunjung keadilan.

Tidak pernah dalam kes yang melibatkan pembunuhan, motif mengapa Altantuya dibunuh dianggap tidak penting dan diabaikan dan pelakunya terus dihukum begitu saja.

Meskipun Sirul Azhar Umar dan Azilah Hadri, dua anggota UTK yang menjadi pengiring kepada Najib (ketika beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri) didapati bersalah, tetapi oleh kerana kedua-duanya tidak mengenali Altantuya, maka motif pembunuhan dan siapa yang mengarahkannya mestilah dicari.

Mengabaikan motif pembunuhan samalah seperti menidakkan keadilan.

Razak Baginda yang pada mulanya dituduh bersubahat, tetapi kemudian didapati tidak bersalah, tetapi persoalan paling misteri ialah mengapakah pihak pendakwaan tidak mengemukakan rayuan terhadap pembebasannya?

Adakah pembebasan Razak Baginda menggembirakan pihak pendakwa, maka rayuan tidak dikemukakan?

Bukankah pihak pendakwa sepatutnya hanya berasa gembira jika pihak yang dituduh disabitkan kesalahan dan bukannya jika dibebaskan?

Hari ini bapa Altantuya dilaporkan dibawa oleh peguamnya, Ramkarpal Singh untuk bertemu Peguam Negara, Tommy Thomas dan esok pula dengan Tun Mahathir.

Kenyataan Ramkarpal bahawa petunjuk baru telah dikemukakan kepada Peguam Negara dan membayangkan ada petanda positif kes itu akan dibuka semula, ia adalah satu lagi berita gembira buat sesiapa jua yang mencintai keadilan.

Dengan membuka semula kes itu, ia bukan saja dapat menegakkan keadilan dan memastikan mereka yang terlibat dihukum dengan sewajarnya, malah juga mampu memberi imej baik kepada negara di mata dunia.

1MDB dan Altantuya, dua kes besar ketika Najib menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, kini giliran rakyat untuk mengetuai kebenaran hakiki mengenainya. (ShahbudinHusin 19/06/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

105 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
105
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x