APA KHABAR RUU355?

1. Dun kelantan luluskan 1993

2. Dun tganu luluskan 2000

Kenapa tak boleh laksana? Sbb tiada kuasa politik pd peringkat kjaan pusat.

Di atas prinsip memperjuangkan hukum islam maka Marang bentangkan sebg rang undang2 persendirian. Bukti kesungguhan πŸ‘πŸ½. Kemudian .. mati di situ.

Hari ini sebuah kjaan Melayu Islam terbentuk(abaikan wpun jln khianat). Menteri agama .. bekas mufti. Menteri undang2 pula dari parti Islam.

Majoriti ahli kabinet melayu Islam .. tolak wee ka siong, saravanan, ronald kiandee.

Peguam negara bukan lg tommy tomas tp idrus harun .. muslim. Kuasa politik di tangan kjaan melayu Islam πŸ’ͺ🏿πŸ’ͺ🏿πŸ’ͺ🏿

Setahun sudah mjadi kjaan. Tiada kertas kabinet utk laksanakn RUU355 dibentangkan oleh menteri agama atau menteri undang2.

Tiada dibentang dlm kabinet bermaksud tiada juga dibentang dlm parlimen.

Tiada desakan sekelumit pun di parlimen oleh 18 Ahli2 parlimen parti Islam termasuk Marang.

Apa khabar RUU355?

SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu

7 Februari 2021.

Updated: 7 February 2021 — 1:31 pm

39 Comments

Add a Comment
 1. DENGAR SAJA HUDUD SEMUA ORANG TAKUT DAN KECUT……..SUDAH TENTU BERJAYA MENCEGAH RASUAH DAN JENAYAH..
  …….

  SEBAHAGIAN RUU 355 ADALAH HUDUD……..

  KAFIR DAN MUNAFIK TIDAK SOKONG HUDUD….. MEREKA MASIH RAMAI…….

  PAS Jawab Khabar RUU355…….

  (Suara TV) – PAS tampil menjawab persoalan dibangkitkan berhubung RUU355 yang didakwa sepi selepas parti Islam itu menjadi sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) bahkan memiliki sepenuhnya kuasa politik.

  Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary menegaskan bahawa kerajaan hari ini komited untuk membentangkan RUU355.

  Beliau turut memperincikan kalendar kronologi perjuangan PAS dalam usaha melaksanakan RUU355.

  β€œPada Ogos 2020 rombakan keanggotaan jawatankuasa teknikal.

  β€œManakala pada September 2020, Jawatankuasa Teknikal baru tersebut telah mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal untuk meneliti dan membahaskan RUU355 dengan lebih terperinci.

  Ahmad Marzuk yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa turut memberitahu pada Oktober 2020, draf RUU355 berjaya digubal berdasarkan input-input perbincangan dan perbahasan Jawatankuasa Teknikal.

  Terkini katanya, pada awal tahun 2021, ranacangan untuk membentang cadangan pindaan RUU355 yang telah digubal kepada negeri-negeri.

  Semalam, Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, hampir satu tahun kerajaan PN yang dibentuk bersama parti Bersatu, Pas dan UMNO mentadbir tetapi belum kedengaran suara hendak melaksanakan hukum hudud atau RUU355.

  Sebelum ini, pada Februari 2017, ketika Barisan Nasional (BN) masih memerintah, pemimpin kanan dari Pas lantang menuntut diadakan pindaan pada Rang Undang-Undang (RUU) 355 sehingga sanggup melakukan himpun besar-besaran di Padang Merbok, Kuala Lumpur.

  Kini, selepas hampir setahun Pas menjadi sebahagian dari pembentukan kerajaan PN, kenapa diam membisu.

  Katanya, laungan Pas untuk melaksanakan hukum hudud juga telah mendapat kelulusan dua negeri iaitu Kelantan pada 1993 dan Terengganu pada 2000, tetapi sampai sekarang tidak dilaksanakan.

 2. Assalamualaikum tuan, minta tuan komen tentang video ini https://youtu.be/7WpPK7oQrG8

 3. AKHIR ZAMAN YANG JAHAT DAN SESAT YANG DIANGKAT………….

  ALBONTO WALAU DIMAKI HAMUN SELURUH DUNIA OLEH MEREKA YANG BERINTEGRITI TINGGI TAK MALU NAK JADI PEMIMPIN……….

  ALJUBON LANGGAR DASAR PHD4PIG BILA BERSUBAHAT DENGAN KLEPTOKRAT UMNO PATUT DISINGKIRKAN DARI PH………

  HERO HUDUD AKAN DISANJUNG RAKYAT……….

  PH sendiri tak boleh diharap usahakan RUU355, jawab MP PAS……….

  Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata Pakatan Harapan (PH) sendiri tidak boleh diharap untuk melaksanakan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, atau lebih dikenali sebagai RUU355.

  Ahmad Fadhli berkata demikian mengulas kenyataan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail semalam yang mempersoalkan mengapa tiada desakan daripada pemimpin PAS berhubung perkara itu.

  “Pada saya, pertanyaan itu yang ditujukan kepada ahli parlimen PAS sangat β€˜valid’ kerana ia sekali gus menunjukkan pengiktirafan beliau terhadap PAS sebagai parti yang bersungguh-sungguh bersuara ke arah pemerkasaan undang-undang syariah.

  “Pertanyaan yang sama tidak kedengaran ketika Pakatan Harapan (PH) menjadi kerajaan kerana semua orang tahu PH bukanlah pakatan politik yang boleh diharapkan untuk mengusahakan perkara ini.

  “Bahkan ketika menjadi kerajaan pun, ia bukanlah agenda beliau dan partinya kerana semua orang tahu agenda utama beliau dan partinya hanyalah memastikan individu tertentu menjadi perdana menteri. Itu sahaja, tidak lebih dan tidak kurang,” katanya menerusi hantaran di akaun Facebook hari ini.

  Semalam, Saifuddin dalam hantaran di akuan Facebooknya mempersoalkan mengapa tiada desakan daripada ahli parlimen PAS berhubung RUU355.

  Jelas Saifuddin, meskipun sudah setahun menjadi kerajaan, masih tiada kertas kabinet dibentangkan berhubung pelaksanaan pindaan akta tersebut.

  β€œTiada desakan sekelumit pun di Parlimen oleh 18 ahli-ahli parlimen parti Islam termasuk Marang (Abdul Hadi Awang),” kata Saifuddin.

  Mengulas lanjut, Ahmad Fadhli berkata dia agak pelik dengan kenyataan Saifuddin.

  Katanya, dia sendiri telah bertanya kepada Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin di Dewan Rakyat mengenai usaha yang dijalankan kerajaan untuk memastikan RUU355 dapat dilaksanakan.

  1. Partai Anak2 Shaitan

 4. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  4.7 rate pada 34 komen ternyata grup Auntie TN tidak ambil peduli hal agama lebih2 lagi bawaan Pas. Tahu.

 5. DAPIG PENUNGGANG AGAMA KRISTIAN DAN SYIAH……..PAK DAJJAL LIBERALKAN AGAMA SUPAYA LEBIH RAMAI MURTAD………

  AKIBAT LEBIH UTAMAKAN SWAB TEST DAN VAKSIN DARI PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU……..

  Jumlah pesakit Covid-19 meninggal di rumah meningkat………….

  Seramai 10 pesakit Covid-19 meninggal dunia di rumah pada minggu lalu sebelum sempat mendapatkan rawatan di hospital.

  Pesakit paling muda membabitkan seorang gadis berusia 18 tahun yang meninggal dunia sebelum sempat tiba di Hospital Selayang, Selangor.

  Kematiannya dilapor oleh Kementerian Kesihatan dalam statistik harian yang dikeluarkan semalam.

  Berdasarkan semakan Malaysiakini, seramai 22 orang yang dijangkiti Covid-19 meninggal dunia sebelum sempat mendapatkan rawatan pada Disember tahun lalu. Manakala 41 orang lagi meninggal dunia pada Januari tahun ini.

  Ini bermakna sejak Disember, seramai 73 daripada 512 kematian direkodkan berlaku sebelum tiba di hospital.

  Awal bulan lalu, Menteri Kesihatan Adham Baba memaklumkan bahawa pesakit Covid-19 yang memiliki gejala ringan atau tidak memiliki gejala, dibenarkan menjalani rawatan di rumah.

  Ini bermaksud tidak ada pakar kesihatan boleh memantau sekiranya keadaan pesakit Covid-19 bertambah buruk.

  Situasi ini berlaku di tengah-tengah peningkatan kes Covid-19, yang memaksa Kementerian Kesihatan (KKM) memilih pesakit yang harus diberi keutamaan untuk dirawat di hospital.

  Pada 27 Jan, seorang pegawai polis yang dijangkiti Covid-19 meninggal dunia ketika menjalani kuarantin di rumah. Dia meninggal pada hari keenam ketika menjalani kuarantin.

  Kematian di rumah menunjukkan betapa pentingnya Pusat Penilaian Covid-19 (CAC), yang telah ditubuhkan oleh kerajaan di setiap daerah.

  Salah satu CAC terbesar adalah di Stadium Malawati di Shah Alam, yang boleh menampung sehingga 1,500 pesakit sehari.

  CAC ditugaskan untuk menilai sama ada pesakit Covid-19 harus dimasukkan ke hospital, dihantar ke pusat kuarantin dan rawatan berisiko rendah (PKRC) atau dibenarkan menjalani pemulihan di rumah.

  Secara umumnya, pesakit yang memerlukan rawatan yang lebih serius akan dihantar ke hospital, manakala mereka yang berisiko rendah tetapi masih memerlukan pemantauan akan dihantar ke PKRC.

  Kementerian Kesihatan juga menasihati pesakit Covid-19 yang dibenarkan menjalani kuarantin di rumah supaya melaporkan keadaan mereka secara berkala melalui aplikasi MySejahtera.

  Mereka juga harus mendapatkan rawatan segera sekiranya keadaan bertambah buruk.

  Kalau anda terlepas…

  Catatan pengalaman doktor positif Covid-19
  Setakat ini, pesakit Covid-19 paling muda yang meninggal dunia melibatkan seorang remaja perempuan berusia 15 tahun di Hospital Lahad Datu.

  Remaja berkenaan yang mempunyai penyakit lain sebelum itu dilaporkan meninggal dunia pada 24 Disember.

  Majoriti pesakit Covid-19 yang meninggal dunia kebanyakannya berumur melebihi 40 tahun.

  Namun, sejak Januari, terdapat peningkatan jumlah pesakit Covid-19 yang lebih muda meninggal dunia.

  Sebelum ini, Malaysiakini juga melaporkan semakin ramai pesakit Covid-19 yang berusia muda meninggal dunia, walaupun warga emas menyumbang jumlah terbesar kematian.

 6. BAWA LAH USUL HUDUD KE PARLIAMENT TENGOK PHD4PIG SETUJU KE TIDAK……..

  DARURAT PH DAN TOK MUDIM AKAN DITOLAK RAKYAT………

  Malaysians Of Chinese Ethnicity Now Facing Political Isolation……

  It was bound to happen sooner or later. And now, 70 years later, after the idea of the Alliance Party or Parti Perikatan was first mooted in 1951, Malaysians of Chinese ethnicity finally face political isolation.

  To be fair, the idea to form the Alliance Party did not come from the Malays (meaning Umno) or the Chinese (meaning MCA). And the Indians (meaning MIC) were opposed to the idea and rejected it. The Alliance Party, in fact, was a British idea.

  At that time, after the formation of the Federation of Malaya or Persekutuan Tanah Melayu in 1948, the British were discussing with the Malays the possibility of Independence or Merdeka. But they were worried that once Malaya was granted Merdeka, the Chinese and Indians would be kicked out of the country.

  The British wanted to ensure that the Chinese and Indians not only had a place under the Malayan sun, but also a sort of power-sharing arrangement could be formulated so that the Chinese and Indians could participate in the government.

  That was the reason for the official launching of the Alliance Party in 1952. Whether the Alliance Party can work or not was tested in 1955 where they won 51 of the 52 seats they contested (PAS won the other one.)

  The 1955 election showed that the Alliance Party works and the Chinese and Indians were able to share political power with the Malays. So, in 1957, Britain granted Malaya Merdeka.

  In 1951, the Malays agreed to share political power with the Chinese and Indians

  Would Malaya have been given Merdeka in 1957 had the Malays, Chinese and Indians not been able to agree on a power-sharing formula and the Alliance Party had not been born? That would be like asking: would Adolf Hitler have invaded Poland had Neville Chamberlain listened to Winston Churchill?

  Merdeka would still have been granted but it might not have been in 1957. It would have been much later once the threat of Communism had been eliminated or reduced. Chin Peng and the Communist Party of Malaya (CPM) would have delayed Merdeka, probably until the 1960s instead of in 1957 β€” and most likely β€œMay 13” in 1969 would not have happened as well.

  But, of course, we will never know that β€” since it did not happen. What we do know, however, is the British agreed to Merdeka in 1957 because the Malays, Chinese and Indians (meaning Umno, MCA and MIC) came out with a power-sharing formula (meaning the Alliance Party or Parti Perikatan).

  This peace was shattered 18 years later (or 12 years after Merdeka) by β€œMay 13”, the 1969 race riots. This basically split the Malays and non-Malays into β€˜Malays for government and non-Malays for opposition’, with the Islamists as the β€œthird force”.

  Tun Razak Hussein and Tun Hussein Onn created Barisan Nasional so that the non-Malays can once again be given a voice in the government

  Racial harmony was restored (sort of) with the creation of Barisan Nasional in 1973. DAP, however, refused to join Barisan Nasional because any power-sharing arrangement with the Malays was considered repugnant (jijik) to this Chinese chauvinist party (even wearing a songkok was considered jijik).

  Today, what the founding fathers tried to create through the formation of the Alliance Party in 1952 and Barisan Nasional in 1973 is gone. What we have today is the Chinese in the opposition and the Malays in the government.

  This was what the British tried so hard to avoid (especially then, when the Chinese were not yet granted Malayan citizenship). But 70 years after the British steered the country into a multi-racial or multi-ethnic power-sharing direction, the Chinese have now pushed themselves into the opposition with no strong voice or representation in the government.

  What used to be what Tun Dr Mahathir Mohamad once called β€˜The Malay Dilemma’ has now been turned into β€˜The Chinese Dilemma’. The effort of the British to make sure that the Chinese and Indians shared political power with the Malays has been totally destroyed.

  What is even more alarming is that the Chinese are very happy about this and proudly claim that more than 90% of the Chinese support and vote for DAP-Pakatan Harapan.

  The non-Malays no longer have any voice in the government and have no right to make demands
  This is not something to celebrate. This is extremely dangerous. This is okay if the Malays are spit into five (while more than 90% of the Chinese are united). But what happens if the Malays also unite or even just 60-70% of the Malays support and vote for a Malay alliance?

  The Chinese have always assumed that the Malays will be split into five or more groups, and hence are no threat to the non-Malays. That would be true if the Chinese are also split into three groups like in the past. But once the Chinese unite, like now, then the Malays will also unite.

  DAP’s success at uniting 90-95% of the Chinese under Pakatan Harapan is also its failure. If DAP-Pakatan Harapan is the government, then no problem. It would actually work in their favour. But if DAP-Pakatan Harapan is in the opposition, then that would be disastrous. The Chinese will no longer have any voice or representation in the government.

  Today, the government must not layan the Chinese demands too much. If they do, then it would give the impression that Prime Minister Muhyiddin Yassin is weak (or scared) and hence needs to bow down to the Chinese demands. To the Chinese, kowtowing is a sign of weakness.

  To retain Malay support, Perikatan Nasional must not be seen to be kowtowing to the non-Malays, especially DAP and PKR
  Secondly, this will upset the Malays, who form the backbone for Umno, PAS and PPBM. They are already saying that Perikatan Nasional is a Malay government or Malay-dominated government. Hence they need to prove this by being tough with the Chinese and Indians and not kowtow to their demands.

  This is not about race or racism. This is about politics. And this is the politics DAP and Pakatan Harapan are playing. Hence, to beat DAP and Pakatan Harapan, Muhyiddin Yassin and Perikatan Nasional need to also play this same game. You can only beat them at the same game, not if you are playing a different game.

  The Chinese and Indians have to be taught that they need to be in the government or part of the government. If they are outside the government or in the opposition, they will have no voice or representation in the government. And this means they cannot demand anything.

  DAP, MCA and Gerakan have declared again and again that 90-95% of the Chinese do not support the government. So, whatever the government does for them would be pointless. They will still not support the government anyway. Hence the government might as well just ignore them since listening to them has zero political value.

  1. Partai penuggang agama pergunakan emosi melayu untok menang jawatan dan mercedes..bantai dap dan icerd Dan liberal progressive melayu until tubohkan fantasy kerajaan Tolibon. The truth n noting but the truth.

 7. MahaVSAnwar 9.47pm – 7th Feb 2021

  Lagi teruk Malaysia, kini djajah diktator kerajaan yg konon melayu Isle//tpi rasuah, projek anak bini, ank menantu menjadi2. Tak caya tanya Moodin dan Tengku Zafrul. Ini kerjaan korupsi, kerajaan haram tak dapat mandat rakyat tpi melalui pintu belakang, disokong pu;a the Man in Royal Suit . Apa lagi naik tocang la PM dan PN. Tu yg boleh Daruratkan negara konon utk kekang Covid tpi semua tahu utk kekang kejatuhan empayar tebok atap serigala yg tak bole diharap menjaga kambing, musang (Lobai Pas) yg jaga ayam di reban. kah kah kah..akibat lingkop lah Negara ku yg dicintai ni ditangan mereka yg tak cekap,eprasuah, klepto (lagi teruk dari era Najib) bodoh, makan gaji buta..

 8. selain pas kapir semua ka
  patut bergabung cari jalan macam nak laksanakan hukum jinayah islam

  Apabila dikatakan kepada mereka: “Marilah kamu (tunduk) kepada hukum yang Allah telah turunkan dan kepada hukum Rasul”, niscaya kamu lihat orang-orang munafik menghalangi (manusia) dengan sekuat-kuatnya dari (mendekati) kamu.

  Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Filipina telah mengesahkan Rancangan Undang-undang (RUU) yang menyatakan bahwa 1 Februari diperingati sebagai Hari Hijab Nasional.

  Langkah tersebut diambil untuk mempromosikan pemahaman yang lebih mendalam tentang praktik Muslim serta toleransi terhadap agama lain di seluruh negeri.

  Kongres tersebut disetujui oleh DPR Filipina pada Selasa, 26 Januari 2021, dengan 203 anggota parlemen yang memberikan suara untuk RUU tersebut.

  Salah satu inisiator RUU ini adalah Politikus dari partai Anak Mindanao, Amihilda Sangcopan. Ia mengucapkan terima kasih kepada seluruh anggota parlemen karena telah mengesahkan RUU tersebut.

  Amihilda Sangcopan mengatakan bahwa UU tersebut sebagai bentuk upaya untuk mempromosikan pemahaman yang lebih besar di kalangan non-Muslim tentang praktik dan nilai mengenakan jilbab sebagai tindakan kesopanan dan martabat bagi wanita Muslim.

  Dikutip Pikiranrakyat-Bekasi.com dari Arab News pada Senin, 1 Februari 2021, Ia mendorong wanita Muslim dan non-Muslim untuk merasakan manfaat dari mengenakan hijab.

  Tindakan tersebut juga bertujuan untuk menghentikan diskriminasi terhadap perempuan yang menggunakan hijab dan kesalahpahaman terhadap jilbab.

  Di berbagai negara, hijab sering disalahartikan sebagai simbol penindasan, terorisme, dan kurangnya kebebasan.

  Maka dari itu, UU tersebut dibuat untuk melindungi hak kebebasan beragama bagi perempuan Muslim Filipina.

 9. Tak lama lagi serangan Anonymous Malaysia pula datang. Komplot minta komisyen vaksin sampai 3 billion itu hari jaga diri. Kahkahkah!

 10. Seminggu juga Jkom Puppet kena clear page Jokowi. Sibuklah Jkom sial anak haramjadah semua. Masuk hari ke 3 masih gagal nak kawal netizen walaupun depa spam konon macam orang gila adab sopan. Kahkahkah!

 11. TAK HABIS2 TANAH MELAYU KENA JAJAH……PENJAJAH INGGERIS PERGI DATANG PULAK PENJAJAH KERALA……LEPAS TU KOMUNIS TIONGKOK….. SEKARANG NI PUPPET DORAEMON PULAK….

  Ganja dan ketum: Tumbuhan asli Tanah Melayu…….

  KOLUM | Aku tidak akan menggunakan nama saintifik atau lebih tepat lagi nama kolonial terhadap dua tumbuhan asli milik bumi tropikal Tanah Melayu ini.

  Nama-nama yang bunyinya pelik lagi asing dan susah nak dieja. Nama-nama pelik ini pada hemat aku ini sengaja disebarkan untuk menakut-nakutkan orang yang mendengar.

  Dalam masa yang sama nama kolonial ini digunakan untuk nak menunjukkan betapa bijaknya sosok yang berupaya mengeja dan menyebut nama itu.

  Dua tumbuhan asli dari bumi tropikal Tanah Melayu yang ialah ganja dan ketum.

  Semua warga tahu apa itu ganja. Semua tahu apa itu ketum. Mustahil ada sosok yang mengada-ngada buat tidak tahu.

  Aku yakin semua warga yang akil baligh pernah mendengar nama ganja dan ketum sekurang-kurangnya sekali. Aku juga yakin ramai belum melihat rupa dua tumbuhan ini. Mungkin juga ramai juga yang tidak tahu apa guna dan peranan dua tumbuhan ini.

  Kalau masih ada lagi Mamat atau Minah yang kata tak pernah mendengar ganja dan ketum – kalau aku ada kuasa – aku akan gantung status kerakyatan hingga mereka kenal apa itu ganja dan apa itu ketum.

  Jangan risau dan jangan kecewa kalau tak pernah melihat ganja dan daun ketum. Tidak pernah melihat dua tumbuhan ini bukan satu jenayah.

  Penggunaan nama Latin untuk ketum dan ganja adalah mengarut. Ketum dan ganja mustahil akan tumbuh segar di tepi Sungai Tiber Rom Itali – tempat asal usul bahasa Latin.

  Satu Tanah Melayu tahu bahawa ganja dan ketum boleh hidup subur membiak di belakang kedai Pak Usin Batu Tujuh Bendang Raja Kuala Nerang.

  Pasal itu ada daerah dan orang-orang kampung di Tanah Melayu ini panggil Daun Ketum sebagai Daun Biak. Kerana senang membiak dalam alam bumi tropikal.

  Aku menulis tentang ketum dan ganja ini dengan tujuan yang amat jelas. Aku menulis bukan kerana aku diupah oleh tokan ganja atau tokan ketum. Tidak.

  Aku menulis ini untuk membuka pencerahan kepada anak semua bangsa dan bangsa semua agama. Untuk membuka wacana baru tentang daun ketum dan daun ganja.

  Untuk menjadikan ganja dan ketum perbualan harian. Membawang dan berlabun tentang ketum dan ganja dari sudut yang segar, cerah dan berpaksikan sejarah dan fakta.

  Sentimen anti dari konstruk sosial

  Akhirnya aku mahu meminta ahli-ahli parlimen kita menilai kembali sikap antiketum dan antiganja yang mereka anuti. Sikap antiketum dan antiganja ini telah melebar. Sikap anti pada dua tumbuhan asli Tanah Melayu ini muncul melalui apa yang dipanggil akta dan undang-undang yang diluluskan melalui apa yang dipanggil parlimen.

  Ahli parlimen dan senator – para YB – bertanggungjawab membuat dan meluluskan rang undang-undang.

  Undang-undang ini adalah konstruk sosial yang diwujudkan oleh daulah. Konstruk sosial bukan azali. Konstruk sosial ialah hasil perbuatan manusia. Ia tidak natural seperti petai dan kerdas atau pisang.

  Konstruk sosial ini diwujudkan oleh manusia seperti rumah atau reban ayam.

  Tetapi ia bukan macam reban ayam yang boleh dilihat dan dipegang. Konstruk sosial tidak dapat dilihat. Tetapi ia wujud. Konstruk sosial wujud dengan agenda dan tujuan masing-masing. Semua kontruk sosial memiliki agenda. Amin.

  Pada hemat saya para YB ahli Parlimen yang meluluskan akta dan undang-undang ini boleh juga mengubahnya sekali lagi.

  Undang–undang bukan macam air H2O – dua bahagian hydrogen dan satu bahagian oxygen apabila bercampur akan jadi air. Kombinasi H2O ini tidak boleh diubah-ubah.

  Akta antiganja dan antiketum bukan begitu. Hakikatnya apa sahaja yang dibuat oleh manusia boleh juga diubah atau dilupuskan oleh manusia.

  Opss… awas… betul ke para YB kita yang membuat akta antiketum dan antiganja ini?

  Opps… gua silap. Aku silap besar. Bila aku tanya Lebai Google tentang akta ini baru aku sedar apa yang sebenarnya telah berlaku. Bila aku selidiki lagi maka aku mendapat melihat dengan jelas lagi terang. Terang macam tengah hari jam 12.

  Jeng jeng jeng. Pencerahan sampai pada aku. Biar aku terangkan dan berkongsi apa pencerahan ini telah sampai ke dalam kepala aku.

  Undang-undang kolonial

  Awal wahid – selesai membaca tulisan aku ini para pembaca yang budiman sila beri perhatian teliti. Baca dengan teliti apabila membaca berita tangkapan ganja atau ketum yang dilaporkan oleh media.

  Pada hari Isnin, 1 Feb 2021, portal My Metro ada melaporkan sebuah lori dengan muatan 4.5 tan daun ketum ditahan dalam perjalanan dari Baling Grik Kedah ke Serambi Mekah.

  Polis berkata : Suspek di reman sehingga 4 Februari depan untuk siasatan mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

  Pada 10 Jun 2020 portal Berita Harian telah melaporkan tentang sosok bernama Mat Tarzan dari Jalan Datuk Kumbar Alor Star telah ditahan kerana menanam ganja di halaman rumahnya.

  Polis berkata : Kes disiasat mengikut Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 kerana menanam pokok ganja dan Seksyen 15 (1) ADB 1952.

  Setelah membaca dua berita ini adakah pembaca nampak sesuatu?

  Bukan nampak daun ganja atau daun ketum. Tetapi sesuatu yang amat menonjol. Selama ini ia tenggelam dalam laporan berita. Selama ini mata kita hanya memerhati berapa kilo ganja dirampas atau berapa guni daun ketum ditemui dalam lori.

  Gambar polis berhadapan dengan daun ketum atau air ketum mengalihkan pandangan kita untuk menjadi teliti.

  Angka 1952 – perhatikan betul -betul – angka 1-9-5-2 – Akta Racun 1952. Akta Dadah 1952. Kuncinya di sini ialah angka 1-9-5-2.

  Kenapa aku mengatakan angka 1-9-5-2 sebagai kunci ?

  Elementri, bro…. 1952 ialah angka tahun akta itu dibuat. Sedarlah bahawa pada tahun 1952 kita belum ada Parlimen. Kita masih lagi dijajah oleh Inggeris. Maknanya undang-undang dan akta ini adalah hukuman dari kuasa kolonial Inggeris. Betul atau tidak?

  Ini bukan undang-undang dari parlimen Tengku. Bukan parlimen Tun Razak. Tapi kuasa kolonial Inggeris dan Baginda Queen yang membuat udang undang ini.

  Lu ada faham? Lu faham atau tidak faham?

  Undang-undang anti ganja dan ketum ini dibuat oleh kuasa kolonial Inggeris. Sesudah fakta ini difahami maka aku akan masuk ke satu bab yang baru.

  Fakta baru ini ialah di negara yang di jajah seperti Tanah Melayu – anak buah suku sakat kaum kerabat baginda Queen dari London awalnya datang dengan syarikat bernama East India Company. Ini sebenarnya lanun laut yang dipayung oleh baginda Queen. Datang untuk menjarah harta kekayaan Tanah Melayu.

  Lanun ini diberi taraf β€˜perniagaan’ oleh baginda Queen. Mereka melanun atas nama baginda Queen. Dapat senjata dan bantuan laut dari baginda Queen. Ini sama macam Najib mencuri duit 1MDB atas nama United Malays National Organisation – dibantu oleh segala kemudahan negara – atas alasan untuk menolong Melayu. Amin.

  Lanun penjajah ini telah mendirikan kilang Tiger Beer di Singapura pada tahun 1932. Pada tahun 1933 kilang Anchor beer didirikan juga di Singapura. Dua beer ini amat terkenal dalam dunia ini. Dua-dua beer ini berasal dari air Kallang di Singapura.

  Anak-anak muda jangan silap faham dan bertanya – ada apa tersangkut dengan Singapura.

  Singapura ini adalah sebahagian dari Tanah Melayu. Pulau ini kita boleh nampak dari Johor Baharu. Kalau kita menonggeng beramai-ramai dan terkentut di Johor Baru mengarah ke Singapura mungkin ada bangunan yang akan runtuh di Woodland.

  Bagaimana parti ketuanan Melayu – United Malays National Organisation belot hingga Singapura cabut lari – satu cerita lain. Bukan dalam surah ganja dan ketum. Amin.

  Apa yang hendak aku sampaikan disini ialah bagaimana kuasa kolonial Inggeris mahu memunculkan satu akta dan udang undang untuk melarang ketum dan ganja. Undang- undang ini di buat pada tahun 1952. Akta anti ketum dan anti hanja ini muncul 20 satelah Tiger dan Anchor bertapak di Singapura.

  Nampak atau tak nampak?

  Tujuan undang-undang antiganja dan antiketum dibuat agar orang ramai lari dari menghisap ganja dan meninggal meninum air ketum untuk membeli bir buatan syarikat kolonial Inggeris.

  Satu habuk pun aku tak percaya bahawa baginda Queen yang meluluskan akta antiganja dan antiketum ada niat untuk menjaga kesihatan anak-anak tanah jajahan. Poorah.

  Niat kesihatan ini tak timbul. Kuasa kolonial Inggeris datang untuk menjarah Tanah Melayu. Apa boleh dirembat akan dirembat. Apa boleh dilanun akan dilanun. Gali, tebang dan jual. Ini rukun iman kuasa kolonial Inggeris.

  Jangan lupa – rokok dan tembakau telah diperkenalkan ke Tanah Melayu seawal tahun 1912 – lebih awal dari Tiger dan Anchor. Di Kelantan walau pun klim sebagai Serambi Mekah menjadi wilayah penting untuk kaum tani menanam tembakau. Tidak ada undang-undang anti rokok yang bersabit dengan kesihatan sehingga tahun 1977.

  Para perancang syarikat beer pasti sedar bahawa ganja dan ketum adalah dua tanaman asli Tanah Melayu. Ini memberi persaingan yang maha hebat kepada Anchor dan Tiger. Voila! Maka undang-undang yang berselindung di sebalik kesihatan dibuat.

  Konon untuk mengawal dan menjaga kesehatan anak tanah jajahan dari makan racun. Maka dimunculkan Akta Racun 1952. Pukrak mukrak apa ? Ganja dan ketum tidak penah menjadi racun dalam alam Melayu. Tak ada siapa kena racun. Ganja dan ketum wujud selari dalam budaya kehidupan kaum tani, nelayan dan buruh cucu cicit anak Bani Melayu.

  Tetiba Mat Salleh para penjajah ini mengatakan ganja dan ketum ini racun. Ganja dan ketum tidak baik untuk kesihatan. Untuk berehat dan bersantai salepas memburuh di bendang atau pulang dari menangkap ikan buka sebotol Harimau atau sebotol Sauh.

  Apakah para pembaca budiaman tidak melihat kenapa harimau dari hutan dan sauh dari laut telah dijadikan logo?

  Ini taktik kuasa kolonial Inggeris di belakang Akta Racun 1952. Tak percaya ?

  1. Lagi teruk Malaysia, kini djajah diktator kerjaan yg konon melayu Isle//tpi rasuah, projek anak bini, ank menantu menjadi2. Tak caya tanya Moodin dan Tengku Zafrul. Ini kerjaan korupsi, kerajaan haram tak dapat mandat rakyat tpi melalui pintu belakang, disokong pu;a the Man in Royal Suit . Apa lagi naik tocang la PM dan PN. Tu yg boleh Daruratkan negara konon utk kekang Covid tpi semua tahu utk kekang kejatuhan empayar tebok atap serigala yg tak bole diharap menjaga kambing, musang (Lobai Pas) yg jaga ayam di reban. kah kah kah..akibat lingkop lah Negara ku yg dicintai ni

 12. Menteri Liverpool sibuk esok kena layan bola lawan pendahulu liga Man City. RUU355 ditangguhkan sampai Menterinya mampus dimakan babi. Kahkahkah!

 13. Selepas bertake beer dan berjack pot 22 kali depan pagar masjid yang dikunci, dijemput semua berjemaah di pub dan kelab malam parti ganja sampai mabuk. Indahnya bersama Melayu Islam tanpa kapir harbi dan komunis. Kahkahkah!

 14. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
  Keadaan nenek dah spt ke loji najis dia dihumban
  Kat posting yg lama, dia masih lgi meroyan raban
  Akibat mau tunjuk juah..hidup dia susah terbeban
  Agak nya kini, sdg cabut bulu puki nya yg beruban
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

  1. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
   πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
   Dek kencing tak basuh..puki nenek jadi sgt busuk
   Dia masih meroyan kat posting lama..spt terasuk
   Didedahkan yg dia dulu nya SJK, hatinya tertusuk
   Nk berkomen di posting baru..dia malu nk masuk
   πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

   πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

 15. kah,kah,kah………..mane leh bising nanti kena potong elaun menteri, fulus lebih penting, pribsip letak tepi ler!

 16. Pemuda Pas main semburit dan pedofilia. Armadadah main ganja. Pemuda Umno main bunga. Siapa nak jaga RUU355 lagi? Kahkahkah!

 17. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
  Nenek kini dah jadi terdiam kaku serupa dgn tugu
  Agaknya dipujuk Bg Ali..dia menangis tak berlagu
  Komen2 kat posting ni, dia dah tak berani ganggu
  Mananya boleh penjual obat nak lawan dgn cikgu
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

 18. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
  Naper pula nenek kini dah jadi tosonyap monyopi
  Pagi tadinya kemain lagi nenek tu kencang berapi
  Mari lah masuk, dekat blog ini, bkn perlu ikut SOP
  Kejora guna pantun jer, bukan pakai santau jampi
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

  1. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
   Nampak nya..nenek macam udah mengaku kalah
   Teruk betul nenek itu, dgn Anon, dia kena sekolah
   Mmg le dlm BM, nenek tu sgt banyak bermasalah
   Puncanya, tak lain tak bkn sebab dia dulu SJK lah
   πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

   πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
   Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
   🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

   1. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
    Bukan sja nenek dah tua tak mampu lagi memikir
    Karat, kat otak nenek itu, perlulah dikikis dgn kikir
    Pembaca udah nampak, yg BM nenek, sgt tak o.k.
    Mmg bukti sah dan nyata..yg nenek dulu sek SJK
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
    Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    1. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
     Keadaan nenek dah spt ke loji najis dia dihumban
     Kat posting yg lama, dia masih lgi meroyan raban
     Akibat mau tunjuk juah..hidup dia susah terbeban
     Agak nya kini, sdg cabut bulu puki nya yg beruban
     πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

     πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

 19. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
  Nenek tua awalnya kemain kencang macam ribut
  Tapi, bila kantoi dia sekolah SJK, dia kelam kabut
  Tiada pilihan lagi nenek tu melainkan belah cabut
  Agaknya kini, sdg gunting bulu puki yg berserabut
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
  Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

 20. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
  πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
  Nenek tua itu hatinya kotor, penuh kudis dan daki
  Tak sedar diri pempuan tua nak lagak mcm lelaki
  Masuk buat komen pun, hanya ejek, cerca & maki
  Agknya kini, dia sdg sibuk menggunting bulu puki
  πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
  Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
  🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

  (INI ADOLAH MONGIKUT PONDAPEK YG DIKATO-AN DEK ZUNNUN)

 21. Agaknyo memang botul lah soporti apo yang si Zunnun kato-an tu.

  Hah ha haa.

  1. zunnun
   3 February 2021 7:43 pm
   Reply to Anonymous

   auntie tn kena asyik mengunting bulu puki dan membelek2 lubang puki depan cermin…

   jgn ganggu….

   Reply

   1. zunnun
    7 February 2021 7:42 am
    Reply to Anonymous

    auntie tn, pagi ni masih dlm keadaan β€˜sober’, semalaman asyik menjolok2 lubang puki nya…

    tak juga2 merasakan orgasm nya…

    serba tak kena pagi nih, hilang bisa kebiasaan menyalak nya….

    Reply

 22. Mano poyi auntie TN, bocuti ker diyo?
  Tak do pulo diekori dan dicarut-an komen-komen yang molando-lando dari Ane Bo Lui dan NBR.

  Jangan pulo alasan nyo soporti apo yang Zunnun kato-an tu..dibuek nyo kek dopan coromin…

  Hah ha haa.

  1. Tak koluar-koluar jugo auntie TN tu, dah lamo kito monunggu. Agaknyo botul lah macam yang Zunnun kato-an tu, auntie tu sodang sibuk monggunting bulu puki nyo kek dopan coromin.
   Hah ha haa.

 23. Jkom overtime duduk page Indonesia. Hudud dan RUU355 kena simpan dulu. Tak boleh balik sebab Pak Jokowi lambat update newfeeds baru. Kahkahkah!

 24. Ulama Sultan Anjing Marang kata siapa sebut Hudud sekarang ialah Syaitan dan Iblis. Hudud dan RUU355 ni ada dalam Quran tak? Kahkahkah!

 25. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  RUU itu Rekaan Utk Undi hisap lah rokok 35 … 5 kali sehari … ni ha. Tahu. kihkihkih πŸ˜‚

 26. Hudud dah kena flush ke lubang tahi Sultan Anjing Marang. Kahkahkah!

 27. TAK TAHU LAGI KE DAPIG JAUH LEBIH FANATIC DARI KOMUNIS MAINLAND……….

  Ismail Sabri puzzled over backlash at CNY SOPs, says Chinese religious bodies, associations consulted first……….

  : Chinese religious bodies and cultural associations were engaged in preparing the standard operating procedures (SOPs) for Chinese New Year, which is why Senior Minister Datuk Seri Ismail Sabri finds it puzzling that the SOPs were heavily criticised by the public.

  The Defence Minister said that if the National Unity Ministry wanted to make changes to the SOPs, it can present its views to the National Security Council (NSC) for consideration.

  He said that strict SOPs had been implemented for every festivity since the pandemic, where for non-Islamic festivities, the SOPs would be what was presented by the National Unity Ministry with the approval of the NSC special meeting.

  β€œBefore presenting the proposed SOPs, the ministry must hold discussions with representatives of religious and cultural bodies and get their agreement.

  “The ministry will then bring the outcome of its discussions to be discussed again with the NSC and the Health Ministry, in particular, to evaluate the health risks.

  β€œAfter a decision has been reached between the ministries, the health authorities and the NSC, the National Unity Ministry will send the SOPs to the NSC special meeting for approval.

  β€œOnce it is approved, the SOPs will be announced to the public, ” he said in a statement Friday (Feb 5).

  Ismail Sabri cited an example where before the SOPs for Deepavali, Thaipusam, Christmas, Gawai and Kaamatan were announced, the National Unity Ministry had discussed and obtained the agreement from the relevant religious leaders to develop the SOPs.

  β€œGenerally, to respect decisions that had been made, the government rarely changes the SOPs that have been determined by the ministry together with the relevant religious and cultural leaders, ” he said.

  On the issue of Chinese New Year, Ismail Sabri said the ministry had said that two engagement sessions involving 21 religious bodies and Chinese cultural associations, Chinese Chambers of Commerce as well as groups from Sabah and Sarawak had come up with the SOPs together.

  β€œThat is why, it is rather puzzling when the Chinese New Year SOPs were presented, it received heavy criticism from the public.

  β€œHowever, if there are any changes which the National Unity Ministry wants to make after hearing views from the public, it can make a presentation to the NSC again for consideration, ” he said.

  On Thursday (Feb 4), Ismail Sabri announced a list of SOPs for Chinese New Year, which, among others, stated that reunion dinners are to be held only among family members in the same house and that prayers in temples were only allowed to be held with the presence of five temple committee members.

  1. Sondol jangan xsondol walaupun lari tajuk

   1. Hahaha dah memang dasar babi belaan Pas dan anjing suruhan Lobai Hadi Bawang..memang sondol ajer lah huhuhu.JG tak tau dia ni la kepala cyber trompah Pas dan PN..tgk tu asal Tuan Budin buka Tajuk ..hari2 dia yg menyondol dulu..sbb setiap baris ayat dan komen nya di bayar seringgit kot.. Kerja kuat lah..fulus masyuk huhuhuhu

Leave a Reply

Your email address will not be published.