Shahbudin…

Mencatat Hitam Putih Malaysia

RM7 JUTA SEORANG: VISI KU LI YANG TAK KESAMPAIAN

Oleh Abdul Halim bin Husin
(Bekas Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Melayu Malaysia)

“Kalau kita buat masa itu, hari ini setiap rakyat Malaysia ada RM7 juta… RM7 juta seorang, Halim.” – Tengku Razaleigh Hamzah, 23 Ogos 2025.

Perjumpaan Yang Membuka Rahsia

Pada petang 23 Ogos 2025, saya duduk di ruang tamu kediaman Tengku Razaleigh Hamzah, tokoh yang sering digelar Bapa PETRONAS. Rumahnya sederhana, tetapi sejarah yang dibawanya sangat besar. Hari itu, perjumpaan kami bersama Alumni Universiti Islam Antarabangsa (UIA) berlangsung santai, sehinggalah saya mengajukan satu soalan yang membawa kepada jawapan yang mengejutkan saya.

Sebagai bekas Setiausaha Agung Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM), saya bertanya:

“Apa pandangan personal YM Tengku tentang hubungan PETRONAS dengan PETROS sekarang?”

Beliau tersenyum nipis, kemudian menjawab dengan tenang tetapi penuh makna:

“Ramai orang lupa PETRONAS ini tidak lahir dengan mudah. Saya berbincang dengan Tun Abdul Rahman Ya’kub, Ketua Menteri Sarawak waktu itu. Kami sepakat, hasil minyak adalah milik negara, bukan hanya negeri. Sebab itu kita buat Petroleum Development Act 1974.”

Namun, selepas seketika, beliau menambah satu kenyataan yang lebih pedih:

“Hari ini, PETRONAS sudah jadi alat negosiasi supaya seseorang terus kekal jadi Perdana Menteri.”

Kata-kata itu menikam kesedaran saya tentang betapa jauhnya kita telah menyimpang daripada visi asal PETRONAS.

RM7 Juta Yang Hilang

Kemudian, nada Tengku berubah menjadi serius. Beliau merenung jauh sebelum mengucapkan kata-kata yang saya tidak akan lupakan:

“Sebelum saya tinggalkan PETRONAS, saya cadangkan supaya kita wujudkan satu tabung untuk rakyat Malaysia. Tabung ini menjamin pendidikan percuma dan kesihatan percuma, dari lahir sampai umur 100 tahun. Kalau kita buat masa itu, hari ini setiap rakyat Malaysia ada RM7 juta. RM7 juta seorang, Halim. Tapi sayang… ia tidak dibuat.”

Bayangkan – RM7 juta untuk setiap rakyat Malaysia. Bukan dalam bentuk wang tunai diberi percuma, tetapi jaminan untuk pendidikan dan kesihatan seumur hidup, tanpa hutang PTPTN, tanpa kos perubatan yang menjerat.

Pull Quote:

“Kalau kita buat masa itu, hari ini setiap rakyat Malaysia ada RM7 juta… RM7 juta seorang, Halim.”
— Tengku Razaleigh Hamzah

Jika Malaysia Mencontohi Norway

Untuk memberi perspektif, lihat Norway:

Mereka mula Government Pension Fund Global pada 1990 (16 tahun selepas PETRONAS ditubuhkan).

Hari ini dana Norway bernilai USD 1.4 trilion (lebih RM6.5 trilion) untuk hanya 5.5 juta rakyat.

Setiap rakyat Norway memiliki lebih RM1 juta aset negara.

Malaysia pula telah mengutip hasil petroleum bernilai ratusan bilion ringgit sejak 1974. Jika sebahagian (contohnya 30%) disimpan dan dilaburkan, dana kita hari ini mungkin mencapai RM6-8 trilion, cukup untuk RM7 juta setiap rakyat.

Kenapa Kita Gagal?

Jawapan mudah: politik jangka pendek, tadbir urus lemah, dan ketirisan.

Era 70-an memang perlukan pembangunan segera, tetapi itu tidak menafikan pentingnya tabung masa depan.

Kepentingan politik mengatasi strategi negara. Kata Tengku sendiri, PETRONAS kini dijadikan alat tawar-menawar kuasa.

Tiada keberanian untuk menubuhkan dana bebas politik, seperti Norway lakukan.

Legasi PETRONAS, Isu PETROS

Hari ini, tuntutan negeri kembali hangat. PETROS (Petroleum Sarawak Berhad) menuntut penguasaan lebih besar dalam operasi minyak dan gas. Ada suara mengatakan PETROS mahu mengambil sebahagian fungsi PETRONAS. Saya bertanya pandangan Tengku, beliau menjawab tegas:

“Petroleum Act itu undang-undang negara. Ia lebih besar daripada mana-mana negeri. Kalau dilaksanakan dengan betul, tiada siapa boleh ambil alih PETRONAS.”

Namun, katanya lagi, isu sebenar bukan siapa urus, tetapi bagaimana hasil diurus.

Inspirasi Dari Norway: Masih Ada Harapan?

Kita memang sudah terlewat, tetapi tidak bermakna kita tidak boleh bermula semula. Malaysia masih ada sumber minyak, nadir bumi, sawit, dan pendapatan strategik lain.

Jika ditubuhkan hari ini, sebuah dana kekayaan negara boleh menjamin kesihatan dan pendidikan percuma generasi akan datang – walaupun bukan RM7 juta seorang, mungkin RM500,000 seorang dalam 30 tahun.

Jika Dana Dimulakan 1974:
Hasil petroleum kumulatif: ±RM1.6 trilion
Jika 30% disimpan & dilabur → RM6-8 trilion
Populasi 34 juta → RM7 juta seorang

Norway (2025):
Dana: USD 1.4 trilion
Populasi: 5.5 juta

Aset per kapita: ±RM1 juta

Kesimpulan: Masa Untuk Bangkit

Ketika saya meninggalkan rumah Tengku Razaleigh petang itu, kata-katanya terngiang-ngiang:


“Kita boleh tanggung semua rakyat, Halim. Pendidikan, kesihatan… semua percuma. Duit ada, sumber ada, cuma kita tak buat.”

Visi RM7 juta seorang mungkin tinggal kenangan, tetapi inspirasi daripadanya harus menjadi pemangkin. Malaysia memerlukan keberanian politik untuk menubuhkan dana kekayaan negara yang bebas daripada pengaruh politik. Jika tidak, kita akan terus mengulang kesilapan – negara kaya hasil, rakyat miskin peluang.

Nota Penulis:
Saya, Abdul Halim bin Husin, hadir sendiri dalam perjumpaan bersama Alumni UIA di rumah Tengku Razaleigh pada 23 Ogos 2025, dan mendengar sendiri kata-kata ini. Saya menulis artikel ini kerana percaya rakyat Malaysia berhak tahu bahawa peluang untuk masa depan cerah pernah wujud – tetapi terlepas kerana kegagalan kepimpinan.

Sumber – https://www.facebook.com/share/p/16vhCh3SEW/?mibextid=wwXIfr

4.3 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini

13 responses to “RM7 JUTA SEORANG: VISI KU LI YANG TAK KESAMPAIAN”

  1. Anonymous Avatar
    Anonymous

    Kalaulah yang ganti Tun Hussain Onn bukannya Dr Mahathir….tapi Tengku Razaleigh….tentu sejarah negara kita berubah. Namun apakan daya, sudah suratan takdir kerana rakyat yang memilih pemimpin. Kata peribahasa…kita akan tuai apa yang kita semai…..

    10 tahun pertama menerajui negara Dr Mahathir memang hebat…..membangunkan ekonomi kita dari pergantungan kepada dagangan komoditi ke era industri ….itu adalah di antara jasa-jasa besar beliau. Malangnya beliau ditimpa penyakit yang sering dialami oleh para diktator dunia apabila memegang kuasa terlalu lama…..Tiada siapa yang mampu menyanggah kehendak beliau. Ada yang lebam mata dan merengkok dalam penjara, ada yang kena ISA, ramai yang hilang jawatan atau berhenti seperti Tan Sri Ani Arop yang pernah menerajui Lembaga Letrik Negara/TNB. Ani Arop tidak bersetuju dengan dasar pengswastaan yang merugikan rakyat dan menguntungkan kroni………Vincent Tan, Ananda Krishnan dan ramai lagi yang tak bersunat dibiarkan rakus memperkosa sumber kekayaan negara di bawah Tun M.

    As far as PETRONAS is concerned….entiti tersebut dibawah kawalan penuh seorang Perdana Menteri. Berapa hasil dapat, mana mau belanja, lucrative contracts mau kasi sapa…will be dictated by the Prime Minister. Sepatutnya hal ehwal PETRONAS kena la dilaporkan di Parlimen baru betul. Persetankan cadangan mau ambil duit PETRONAS buat Tabung Rakyat, kerana apabila keadaan memerlukan ianya boleh digunakan untuk bail out anak pinak.

    Bila time dia ni p0ulak jadi PM….dia pi bagi hak kawalan PETRONAS pepada kerajaan negeri Serawak sebab takut gengster2 Sawak tu tak sokong dia untuk jadi PM. Kalau si Sembab mana naik jadi PM sekaliu pun, dia akan buat perkara yang sama. Sebabnya PETRONAS telah lama dijadikan alat politik.

  2.  Avatar
    Anonymous

    Rafizi tak gentar Farhash – sedia jumpa di mahkamah

    Diterbitkan:  Aug 25, 2025 11:35 AM
    Dikemaskini: 11:44 AM

    https://m.malaysiakini.com/news/753301#google_vignette
    ____________________________________

    HU HU HU.. MMG HEBAT DAN TERBAIKLAH DATO’ SERI RAFIZI RAMLI MANTAN MENTERI EKONOMI NI..👍😅

    HI HI HI.. RAFIZI PUN BERSIKAP ANAK JANTAN MCM DS SANUSI & DR AKMAL JUGAK.. “NO FEAR NO SURRENDER”…💪👏😂

    HA HA HA.. NAMPAKNYA PIJI PUN IKUT JEJAK LANGKAH DR AKMAL, JADI KUDA TROJAN PN..🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  3.  Avatar
    Anonymous

    MAAF🙏.. SAYA INGIN MERUJUK BALIK KPD KOMEN SAYA YG DI POSTING YG LEPAS:😅
    ____________________________________
    Anonymous
    25 August 2025

    UCAPAN MANTAN TIMBALAN PRESIDEN PKR YG TEWAS KPD RAFIZI😀

    https://vt.tiktok.com/ZSHGpH8xPSVP2-rvV96/
    ………………………..
    ………………………………………………..
    ____________________________________

    POKKARUDDIN LEPAS KENA BAYAR SAMAN RM670K😅

    https://vt.tiktok.com/ZSHGpTg1FR1Nm-KP7xz/

    HI HI HI.. ADA LEBIH 6,200 (ENAM RIBU DUA RATUS) KOMEN DARI PARA NETIZEN DLM VIDEO INI..😂
    ………………………..
    ………………………………………………..
    ____________________________________
    HI HI HI.. MASA SAYA MULA² POS VIDEO “POKKARUDDIN” NI, BILANGAN KOMEN NETIZEN DLM VIDEO NI MENGHAMPIRI 6,200.

    HU HU HU.. SELEPAS 1 JAM, IANYA DAH MENCECAH 6,900 KOMEN..😅

    MLM TADI, LEBIH STGH JAM BERIKUTNYA, BIL KOMEN MENCECAH 7,600.😆

    KINI BILANGAN KOMEN NETIZEN DAH MELEBIHI 8,700 (LAPAN RIBU TUJUH RATUS).😂

    HA HA HA.. MMG POPULAR BETULLAH “POKKARUDIN” NI DI KALANGAN RAKYAT, SERUPA “BOSS” DIA JUGAK LAH…🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    1.  Avatar
      Anonymous

      OWHH.. MAAF🙏.. LUPA PULAK NAK TUNJUKKAN PERIBAHASA/ BIDALAN👇:😂
      _________________________________
      1. BAPAK BOREK ANAK RINTIK.

      2. BAGAIMANA ACUAN BEGITULAH KUIHNYA.

      3. KE MANA TUMPAH NYA KUAH KALAU TIDAK KE NASI.

      4. BUSUK IKAN BERMULA DI KEPALA.

      5. BILA CIKGU KENCING BERDIRI ANAK MURID KENCING BERLARI.
      _________________________________

      HA HA HA.. TAK KAN TAK BOLEH FAHAM LAGI KOT.. “KAKI FITNAH”!!!🤣

      🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄
      KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  4.  Avatar
    Anonymous

    INI SEBAHAGIAN KOMEN DARI SORANG CAI WALANON PENTAKSUB DIPETIK DARI BAWAH:😄
    ____________________________________
    Anonymous
    26 August 2025

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!

    Semua SetPol, SU, Balaci tgh bicara diMahkamah kekayaan luar biasa dan mitak komisen dari Syarikat2.
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    BILA MELIHAT KPD LENGGOK TULISAN DI ATAS ITU, SAYA DAPATI IA SEAKAN-AKAN HASIL TANGAN NEK PUAKA “ET TU BRUTE”…😄

    SBB NYA.. DARI PENGGUNAAN IMBUHAN “di”.. DIA TULIS “diMahkamah”…😆

    DULU SAYA DAH SEKOLAHKAN BETINA PUAKA TU BERTAHUN-TAHUN BAHAWA:
    “di” kena rapat dgn perkataan bersifat perbuatan DAN
    “di” kena renggang dari perkataan bersifat benda, tempat atau situasi…😅

    CONTOH:
    dilihat, dikesan, didapati, diketahui, dimakan, ditangkap.. dsb…😂

    di sekolah, di pejabat, di tengah rembang mentari, di dalam kesedihan, di kala sepi ini, di saat kerinduan menerjah di hati.. dsb…🤣

    MANA BOLEH “diMahkamah”! SBB PERKATAAN “Mahkamah” ITU BERSIFAT TEMPAT.
    KALAU “diterjemah” ATAU “dimamah” ATAU “dijamah” ATAU “didemah” ATAU “diberi ceramah” ATAU “dibina rumah” ATAU “didapati lemah” ATAU “dijawab dgn berhemah” ATAU “digula²kan dgn Madani & Rahmah” ATAU “ditutoh puki Kak Timah” ATAU “ditutoh pungkoq Ucop dlm khemah”.. TAK APA LAH…😂

    HU HU HU.. ADAKAH BETINA PUAKA NEK ET TU BRUTE ITU DAH BANGKIT DARI ALAM KUBUR DAN MENJADI HANTU MCM HANTU MAK LAMPIR MATA TERBELIAK YG DOK MENJERIT-JERIT, “JANGAN USIK.. JANGAN KACAU.. JANGAN USIK.. JANGAN KACAU..” TU?😅

    HI HI HI.. KLAU RAKAN² MASIH INGAT, DEK KERANA NAIK FED UP DOK MENGAJAR NEK PUAKA TU SEPERTI MENCURAH AIR KE DAUN KELADI, MAKA SAYA KELUAR DGN PELBAGAI MAKI HAMUN…😂

    HA HA HA.. ANTARA MAKI HAMUN SAYA ITU IALAH:
    “ASTAGHFIRULLAHAL ‘ADZIIIIMMM.. LAA KHAULA WALA QUUWATA ILLA BILLAAHH.. MENGAPALAH MANGKOK AYUN MANGKAQ PEKAK BADAK NI SAMPAI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NIH? KENAPALAH DIA TAK MAMPOS SEMASA KECIL SUPAYA TIDAK MENYUSAHKAN ORANG MASA DIA DAH BESAR?
    ALAHAI LAH.. KENAPA LAH SAMPAI TAHAP INI PUNYA BENGAP BODOH BINGAI BEBAL BAGHAL BANGANG BONGOK BENGONG BAHAHOL BADIGOLNYA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING BETINA JALANG TUA PUAKA PUKI LUAS KELENTIT PANJANG LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT NIH..?”🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    1. Anonymous Avatar
      Anonymous

      Hallamak…..luka lama berdarah kembali…
      engkaukah itu yang hadir dalam mimpi ngeriku….et tu brute…..?

  5.  Avatar
    Anonymous

    MAAF🙏.. SAYA INGIN MERUJUK BALIK KPD KOMEN SAYA YG DI BAWAH TADI👇:😅

    INI SEBAHAGIAN KOMEN DARI SORANG CAI WALANON PENTAKSUB DIPETIK DARI BAWAH:😄
    ____________________________________
    Anonymous
    26 August 2025

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!

    Semua SetPol, SU, Balaci tgh bicara diMahkamah kekayaan luar biasa dan mitak komisen dari Syarikat2.
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HI HI HI.. “BICARA DI MAHKAMAH”? YG DI BAWAH NI BKN KES MAHKAMAH KER?👇:😆

    ____________________________________
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HE HE HE.. CUBAAN ROGOL JANTAN, FITNAH ORG & PM TAK SAH…😂

    HA HA HA.. ITU ANTARA SBB RAKYAT MAHU SI DIA TU TURUN…🤣
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HI HI HI.. TIGA SAMAN MENUNGGU: YR, TUN M & WAYTHA..😅

    https://youtube.com/shorts/SU1oKUv0Dyk?si=iawnH6HvklZmjKiK

    JOM DENGAR APA KATA ANAK MUDA INI:😂
    ____________________________________
    “Dah sedap jilat tengkuk Yusoff Rawther, kan.. org tu saman kau, ni kau tak nak jawab pulak.. kau dah jilat tengkuk, org tu dah dakwa kau jilat tengkuk, kau pergi lah lawan sana, kan.. ini melibatkan maruah, kan..

    Tak habis dpd tu, Yusoff Rawther ni, ehh kena saman pulak dgn Tun Dr Mahathir Mohamad.. Tun M saman, haa.. Tun M kata apa, yg dia tak boleh terima, Anwar ni dah jadi perdana menteri pun nak fitnah saya.. Ini adalah satu.. satu tu.. apa tu org cakap.. satu personaliti yg tak bagus.. tak perlu dicontohi.. Jadi, Tun saman.. Tun M saman terus Anwar Ibrahim.. 150 juta, tau! haa..

    Jadi, Anwar Ibrahim.. aku ni bkn apa, aku ni harap kau pergilah lawan, kau bawak lah bukti² kau yg berkotak-kotak tu kan.. pergi Anwar Ibrahim, pergi lawan Tun M tu, buktikan kat mahkamah.. Kalau tidak, benda ni mmg betul² kau fitnah! Dah ada kesempatan tu, dah ada fail saman tu, kau pergi jawab, kau bawa bukti² yg kau cakap tu! Kalau tidak Anwar, pentaksub², penjilat² kau ni Anwar akan terus hanyut membusuk dgn fitnah² yg dia percayakan dpd kau tu Anwar! Jadi, kau tolong sila jawab Anwar, jgn nak pergi mintak immuniti pulak, kan..

    Belum habis ke tu, Waythamoorthy dgn Tuan Rafique bukak satu.. satu kes tentang kehalan thoyiban PMX.. dia ni sah ker tak sah ni jadi perdana menteri? Nak tau sah ker tak sah ker kau pergi bercakap di sana.. Hey Anwar, kau pergi mahkamah tu.. mahkamah dah panggil nanti, suruh dia pergi.. Jgn nak mintak immuniti pulak! Haa ini tentang betul ke tak betul kau jadi perdana menteri ni, sah ker tak sah, halal ke haraamm, heh! Ha ha ha..

    Pentaksub², penjilat², klau benda ni dibuktikan di mahkamah pun korang tetap nak kata benda ni fitnah ke atas Anwar Ibrahim.. puiiihhh.. kau pergi masuk muka kau tu kat lubang jamban kau pam sendiri.. baru kau.. baru korang boleh sedar nanti..”
    ____________________________________

    HA HA HA.. ADA HAMPIR 500 KOMEN YG PADU² BELAKA DARI PARA NETIZEN.. TENTANG BENTUK KOMEN² TU KITA TST (TAU SAMA TAU) DAN FAHAM² SAJA LAH KAN!🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    1. Anonymous Avatar
      Anonymous

      Apa cakap jilat-jilat tengkok ni…geli la tau!!! eiiiii….jilat poen lagi syedappp….kah kah kah….

  6.  Avatar
    Anonymous

    INI SEBAHAGIAN KOMEN DARI SORANG CAI WALANON PENTAKSUB DIPETIK DARI BAWAH:😄
    ____________________________________
    Anonymous
    26 August 2025

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!

    Semua SetPol, SU, Balaci tgh bicara diMahkamah kekayaan luar biasa dan mitak komisen dari Syarikat2.
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HI HI HI.. “BICARA DI MAHKAMAH”? YG DI BAWAH NI BKN KES MAHKAMAH KER?👇:😆

    ____________________________________
    Mahkamah benarkan Anwar tangguh prosiding saman Yusoff Rawther

    Diterbitkan:  Jul 21, 2025 11:37 AM
    Dikemaskini: 6:46 PM

    Pada 10 Jun lalu, Mahkamah Rayuan mengeluarkan perintah penangguhan sementara terhadap semua prosiding dalam saman sivil tersebut, di mana Yusoff mendakwa Anwar melakukan serangan seksual ke atasnya pada 2018.

    https://m.malaysiakini.com/news/749622
    ____________________________________

    Kes saman fitnah Dr Mahathir, Anwar didengar JC lain

    NOOR AZLIDA ALIMIN
    11 Aug 2025 10:01 pm

    Dalam dokumen yang difailkan pada 3 Mei 2023, Dr Mahathir memfailkan saman fitnah terhadap Anwar dengan menuntut ganti rugi RM150 juta berhubung ucapan berkenaan.

    https://www.sinarharian.com.my/article/743019/berita/semasa/kes-saman-fitnah-dr-mahathir-anwar-didengar-jc-lain
    ____________________________________

    Waytha seret Anwar ke mahkamah, dakwa tak sah jadi PM

    Shakira Buang
    Diterbitkan:  Aug 12, 2025 5:55 PM
    Dikemaskini: 5:55 PM

    Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waytha Moorthy memfailkan saman pemula terhadap Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, dengan mendakwa pelantikan Anwar sebagai ahli parlimen dan perdana menteri melanggar berperlembagaan.

    https://m.malaysiakini.com/news/752038
    ____________________________________

    HU HU HU.. YUSOFF RAWTHER, TUN M & WAYTHAMOORTHY TU TGH BICARA KES MAHKAMAH KER?😅

    HE HE HE.. CUBAAN ROGOL JANTAN, FITNAH ORG & PM TAK SAH…😂

    HA HA HA.. ITU ANTARA SBB RAKYAT MAHU SI DIA TU TURUN…🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  7.  Avatar
    Anonymous

    INI SEBAHAGIAN KOMEN DARI SORANG CAI WALANON PENTAKSUB DIPETIK DARI BAWAH:😆
    ____________________________________
    Anonymous
    26 August 2025

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!

    Semua SetPol, SU, Balaci tgh bicara diMahkamah kekayaan luar biasa dan mitak komisen dari Syarikat2.
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HI HI HI.. KEKAYAAN LUAR BIASA? KEKAYAAN LUAR BIASA FARHASH WAFA SALVADOR DGN SEKELIP MATA TU, CAI TAK NAK PERTIKAI SAMA?😅

    HU HU HU.. NAPER ANWAR TAK BAGI SPRM SIASAT FARHASH?😂

    ____________________________________
    Anwar arahkan bos SPRM jangan siasat Farhash isu pembelian saham, kata laporan

    Sebaliknya, perdana menteri mengarahkan Azam Baki untuk memulakan siasatan terhadap Dr Mahathir Mohamad, anak-anaknya serta bekas menteri kewangan Daim Zainuddin, menurut sumber Bloomberg.

    MalaysiaNow
    September 26, 2024 2:14 tengahari

    https://www.malaysianow.com/my/news/2024/09/26/anwar-arahkan-bos-sprm-jangan-siasat-farhash-isu-pembelian-saham-kata-laporan
    ____________________________________

    HA HA HA.. KLAU FITNAH. BILA LAGI ANWAR NAK SAMAN BLOOMBERG TU?🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  8.  Avatar
    Anonymous

    INI SEBAHAGIAN KOMEN DARI SORANG CAI WALANON PENTAKSUB DIPETIK DARI BAWAH:😄
    ____________________________________
    Anonymous
    26 August 2025

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!
    ……………………..
    …………………………………………….
    ____________________________________

    HE HE HE.. SEJUTA RAKYAT MEMBANJIRI IBU KOTA RAYA KUALA LUMPUR 26 JULAI 2025 MENDESAK ANWAR TURUN😆

    https://vt.tiktok.com/ZSHGnRPv1nE3p-NeHwU/

    HI HI HI.. TAK KAN SEJUTA RAKYAT YG MENDESAK ANWAR TURUN TU PENYAKAU BELAKA..😅

    HU HU HU.. ITU YG DPT HADIR KE HIMPUNAN TU.. YG TAK DPT HADIR PULA BERPULUH KALI GANDA LEBIH BANYAK DPT ITU..😂

    HA HA HA.. SIAN CAI CUBA NAK CIPTA NARATIF MURAHAN.. CAI NI TAK DPT TERIMA HAKIKAT YG IDOLANYA TU DIBENCI RAKYAT…🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  9. Anonymous Avatar
    Anonymous

    Trend PN Penyakaw Nasional, inilah sebab utama nak sangat PMX turun!

    Semua SetPol, SU, Balaci tgh bicara diMahkamah kekayaan luar biasa dan mitak komisen dari Syarikat2.

    Kes Mejoh Minyak Masak yg jadi Menteri KDN PN tgh bicara2 anak sakaw Sabsidi Minyak masak, anak mitok komisen dari HeiTech Padu Projek KDN dan SetPol mintak komisen dari Syarikat yg dapat kontrak radio dgn PDRM.

  10. Anonymous Avatar
    Anonymous

    RM250,000 withdrawn from company account, says witness in trial of Hamzah’s ex-aide

    YESTERDAY
    FMT Reporters
    Share
    RHB branch manager says the bank statement of Nexuscorp Two Sdn Bhd’s account in December 2020 shows the withdrawal.

    Sayed Amir Muzzakkir Al Sayed bernama pic 25825
    Sayed Amir Muzzakkir Al Sayed Mohamad faces two counts of receiving RM350,000 in bribes from NexusCorp Group Sdn Bhd’s managing director Wan Azhar Yusof. (Bernama pic)
    PETALING JAYA: The sessions court hearing the corruption trial of the former political secretary to ex-home minister Hamzah Zainudin was told today that RM250,000 had been withdrawn from a company’s bank account.
    Nurzaiti Wahid, 41, manager of RHB Bank’s Jalan Tengku Ampuan Zabedah branch in Shah Alam, told the court the bank statement of Nexuscorp Two Sdn Bhd’s account from Dec 1 to 31, 2020, showed a withdrawal of RM250,000 on Dec 16.

    “I confirm that this is the original RHB Islamic Bank cheque belonging to Nexuscorp Two for RM250,000 dated Dec 16, 2020.

    “The cheque was issued by the account holder of Nexuscorp Two, which the RHB Bank at the Jalan Tengku Ampuan Zabedah branch in Shah Alam received on the same day,” Bernama reported her as saying.

    Nurzaiti, the first prosecution witness, was testifying at the trial of Sayed Amir Muzzakkir Al Sayed Mohamad, 42, who faces three corruption charges involving a total of RM350,000.

    Sayed Amir was charged on May 23 with two counts of receiving RM350,000 in bribes from NexusCorp Group Sdn Bhd’s managing director, Wan Azhar Yusof.

    The cash was said to be an inducement for the accused to help the company secure the tender to maintain and supply the spare parts for the infrastructure, server, software, and RMPNET radio system for the police, worth RM381,112,042.44.

    The offences were allegedly committed at the office of Yayasan Tanah Aku, Solaris Dutamas at 4pm on Dec 4 and 3.30pm on Dec 16, 2020.

    Sayed Amir was charged with soliciting a cash bribe of RM350,000 from the same individual for the same purpose at the Nexuscorp Group office in Section 7 Industrial Area, Shah Alam, Selangor, at 4pm, early December 2020.

    The charges are framed under Section 16(a)(A) of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) Act 2009 and punishable under Section 24(1) of the same law, which provides for up to 20 years’ imprisonment and a fine of not less than five times the amount or value of the bribe, or RM10,000, whichever is higher, upon conviction.

    Deputy public prosecutor Hazel Tan led the prosecution, while lawyers Yunos Shariff and Asmadi Hussin represented the accused.

    The trial before judge Rosli Ahmad continues tomorrow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x