Shahbudin…

Mencatat Hitam Putih Malaysia

GOLONGAN MUDA BELUM BOLEH JADI PM MALAYSIA

Dalam riuh-rendah orang bercakap tentang “Turun Anwar”, ada yang bertanya – siapa calon Perdana Menteri yang mahu ditonjolkan sebagai penggantinya?

Adakah Muhyiddin Yassin, Hamzah Zainuddin atau Ahmad Samsuri Mokhtar?

Lalu, yang lain pula yang menyampuk – tiadakah calon daripada golongan muda?

Misalnya kata mereka, mengapa tidak ditonjolkan Rafizi Ramli, Khairy Jamaluddin (KJ) atau Syed Saddiq sebagai calon Perdana Menteri bagi menggantikan Anwar?

Dalam banyak perbahasan, memang tidak dinafikan bahawa mereka yang tidak berparti lebih cenderung mahukan calon baru daripada golongan muda sebagai calon Perdana Menteri selepas Anwar.

Kata mereka, jika calon daripada generasi muda yang ditonjolkan, ia akan lebih “menangkap” minat rakyat berbanding calon-calon tua yang sedia ada itu.

Secara idealnya, memang tidak dinafikan ada kebenaran bahawa calon muda atau yang berusia di bawah 50 tahun lebih menarik berbanding calon yang sudah tua.

Di banyak negara lain pun sudah lama melahirkan golongan muda sebagai Perdana Menteri dan mereka terbukti diterima baik oleh rakyat di negara berkenaan.

Tetapi, dalam konteks negara kita, meski kebenaran menonjolkan calon muda itu tidak dinafikan daripada segi keupayaan menggamit sokongan rakyat, tetapi realitinya kita belum sedia ke arah itu.

Rafizi, walaupun ramai orang melihat ada potensi pada dirinya sebagai calon Perdana Menteri, tetapi beliau ketika ini sudah dipelantingkan daripada hireaki partinya sendiri.

Nasibnya sama ada dicalonkan atau tidak oleh PKR pada PRU16 akan datang, masih lagi kelihatan tidak pasti.

Rafizi juga nampaknya belum sedia untuk menubuhkan parti baru atau menyertai parti lain kiranya beliau dicicirkan oleh PKR sebagai calon pada PRU16 akan datang.

Beliau sekarang berusia 48 tahun dan tidak ternampak ada jalan untuknya akan jadi Perdana Menteri selepas PRU16 nanti.

Ertinya, kalau pun mungkin Rafizi ada rezeki jadi Perdana Menteri suatu hari nanti, ketika itu pastinya beliau sudah pun berusia tua juga.

Sama dengan KJ, potensi untuknya sebagai calon Perdana Menteri memang tidak dinafikan, namun beliau masih tiada parti.

Selepas dipecat daripada UMNO, KJ nampaknya selesa tidak berparti, sambil semacam menunggu-nunggu  untuk diterima kembali ke dalam parti itu.

Pada PRU16 akan datang, nasibnya kekal masih kabur dan yang pasti, selagi Zahid Hamidi memimpin UMNO, laluannya untuk kembali sebagai ahli UMNO masih dipenuhi duri.

Jika pada PRU akan datang beliau tidak bergelar Ahli Parlimen, jalan di hadapannya dipercayai akan terus berkabus.

Sistem politik negara kita meletakkan, kalau mahu jadi Perdana Menteri, waima mengetuai kerajaan negeri sekali pun, seseorang itu mesti ada parti.

Ahmad Faizal Azumu atau Peja misalnya, dapat jadi Menteri Besar Perak walaupun ketika itu beliau hanya satu-satunya Adun Bersatu di negeri itu.

Selagi KJ tiada parti, tidak mungkin beliau dapat jadi Perdana Menteri.

Beliau kini berusia 49 tahun dan sama seperti Rafizi, kalau ditakdirkan suatu hari nanti dirinya dapat jadi Perdana Menteri, usianya ketika itu pasti bukan lagi muda.

Syed Saddiq, walaupun baru berusia 33  tahun, satu keberaniannya yang boleh dipuji ialah beliau tidak takut menubuhkan partinya sendiri – Muda untuknya meneruskan perjuangan selepas dipecat daripada Bersatu pada 2020 lalu.

Cuma, Ahli Parlimen Muar itu dilihat masih kurang pengalaman, terlalu muda, bahkan pernah gagal dalam mendepani ujian kuasa ketika dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan selepas PRU tahun 2018 lalu dengan pelbagai kontroversi  singgah dalam hidupnya.

Lagi pun, partinya tidak cukup kuat dan tidak pasti berapa banyak kerusi boleh dimenangi Muda pada PRU16 akan datang bagi menjadikannya ada harga untuk tawar-menawar, lantaran pada PRU akan datang dipercayai tiada mana-mana parti akan beroleh kerusi yang dominan untuk membentuk kerajaan secara sendirian.

Oppps…bagaimana dengan Azmin Ali?

Walaupun Azmin kelihatan macam orang muda, beliau sebenarnya sudah berusia 60 tahun sekarang ini.

Dengan itu, beliau dengan sendirinya terkeluar daripada perebutan calon-calon muda untuk dipotensikan bagi menerajui negara.

Barangkali, hatinya saja yang tetap dan sentiasa muda.

Berdasarkan apa yang dibentangkan di atas, sama ada jika Anwar berjaya diturunkan dalam waktu terdekat ini atau pun kalau partinya tidak lagi mendapat sokongan pada PRU16 akan datang, hakikat yang nyata ialah impian untuk memperolehi Perdana Menteri daripada kalangan orang muda masih sukar menjadi kenyataan.

Politik kita adalah politik orang tua dan sebagaimana Anwar sebelum  ini jadi  Perdana Menteri pada usia 75 tahun, Perdana-Menteri terdahulu juga, kecuali Tun Razak, semuanya menjadi Perdana Menteri pada usia lebih 50 tahun.

Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj jadi Perdana Menteri pada usia 54 tahun, Tun Razak pada usia 48 tahun, Tun Hussein Onn di usia 54 tahun, Tun Mahathir Mohamad pada 56 tahun dan 93 tahun, Tun Abdullah Badawi di usia 64 tahun, Najib Razak pada usia 56 tahun, Muhyiddin Yassin di usia 73 tahun dan Ismail Sabri Yaakob ketika berusia 61 tahun.

Dengan itu, ditambah kerana tiada kebarangkali ada calon muda, apalah salahnya calon berusia, tetapi kaya pengalaman sekali lagi jadi Perdana Menteri kita.

Kecuali Muhyiddin (kini 78 tahun), calon lain yang dilihat berpotensi sebagai calon Perdana Menteri iaitu Hamzah (68 tahun) dan Ahmad Samsuri (54 tahun), mereka belumlah lagi boleh dikategori terlalu tua berbanding Anwar, Perdana Menteri sedia ada pada tahun 2027 akan datang sudah pun 80 tahun usianya. – ShahbudinHusin 21July2025.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini

10 responses to “GOLONGAN MUDA BELUM BOLEH JADI PM MALAYSIA”

  1.  Avatar
    Anonymous

    Azam Baki adakan kunjungan hormat ke atas KPN

    Muhaamad Hafis Nawawi
    [email protected]

    https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2025/07/1243294/azam-baki-adakan-kunjungan-hormat-ke-atas-kpn#google_vignette
    ____________________________________

    HI HI HI.. TAK MUSTAHIL BERLAKU SENARIO MCM INI:😂
    ____________________________________

    TAN SRI:
    “Apa khabar Dato’ Seri.. tahniah lah di atas perlantikan Dato’ Seri tuh..”

    DATO’ SERI:
    “Tahniah juga lah kembali kpd Tan Sri sbb dilantik semula berkali-kali..”

    TAN SRI:
    “Sakit jugak saya ni Datok Seri.. bkn saya nak sgt dilantik semula tuh.. tapi, klau ingkar, tst ler.. tau sama tau lah.. kita faham² saja lah kan!”

    DATO’ SERI:
    “Maksud Tan Sri?”

    TAN SRI:
    “Klau ingkar, ke dalam ler saya.. bkn Dato’ Seri tak tahu pasal saham saya dulu tu.. la ni saya kena jadi kuda kepang lah..”

    DATO’ SERI:
    “Entah lah Tan Sri.. saya ni pun tak tau lagi apa yg nak jadi.. berat kerja ni Tan Sri oi.. berat tanggung jawab tu satu hal tapi yg dok takut tu berat tanggung dosa..”

    TAN SRI:
    “Maksud Dato’ Seri?”

    DATO’ SERI:
    “Tak kan Tan Sri tak tahu? Bro Razarudin dulu tu tak nak sambung kontrak sbb emak dia tak benarkan.. Agaknya org tu tak sanggup tengok anak dia terus bergelumang dgn dosa..”

    TAN SRI:
    “He he he.. gitu lah kami ni nak hidup Dato’ Seri oi..”

    DATO’ SERI:
    “Takut nanti hal serupa juga menimpa saya.. bak kata lirik lagu Headwind, ‘Kita Serupa..’.hi hi hi..”

    TAN SRI:
    “Awat Dato Seri kata mcm tu?”

    DATO SERI:
    “Yer lah, cuba Tan Sri tengok.. rakyat dok jangka Bro Ayob Khan yg akan naik jadi KPN tapi tiba² saya pula yg dapat.. Semua org tahu Bro Ayob tu tegas & berprinsip, susah nak dicucuk hidung mcm kita nih..”

    TAN SRI & DATO’ SERI:
    “Hi hi hi.. ha ha ha.. kah kah kah kah kah..”
    ____________________________________

    HA HA HA.. RAKAN² RASA MCM MANA?🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  2. […] GOLONGAN MUDA BELUM BOLEH JADI PM MALAYSIA Share on FacebookPost on XFollow usSave ←APABILA YANG BERBEZA SUDAH BOLEH BERSAMA, INI PETANDA BAHAYA […]

  3.  Avatar
    Anonymous

    Saya akan letak jawatan jika terbukti curi duit rakyat – Anwar

    Oleh Malinda Abdul Malik –
    19 July 2025

    https://malaysiagazette.com/2025/07/19/saya-akan-letak-jawatan-jika-terbukti-curi-duit-rakyat-anwar/#google_vignette
    ____________________________________

    HI HI HI.. SAMALAH JUGA JIKA DIA BUAT AYAT BEGINI:😀

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya menipu rakyat..”😃 ATAU

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya menganiaya rakyat..”😄 ATAU

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya terlibat sembunyikan Titah Addendum..”😆 ATAU

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya mencampuri urusan kehakiman..”😅 ATAU

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya amalkan nepotisma..”😂 ATAU

    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti saya menipu dlm pemilihan parti..”🤣

    HI HI HI.. SELAGI DIA BERKUASA, MMG SEMUA ITU TAK DPT NAK DIBUKTIKAN..😥

    HA HA HA.. DIA FIKIR SEMUA RAKYAT BEBAL DUNGU DAN MUDAH DIPERBODOHKAN MCM PUAK² WALANON KER?😆

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    ____________________________________

    TAK MAHU LETAK JWTAN SBB TAK CURI DUIT RAKYAT?😄

    https://youtube.com/shorts/a4yE2qYi-bQ?si=Po4-ZSj5tox3n9n3

    DENGAR INI, APA KATA ANAK MUDA, NAIM BRUNDAGE, BEKAS PEMUDA PKR NI:😆
    ____________________________________
    “Saya hanya akan letak jawatan jika terbukti curi duit rakyat?

    Ehh Anwar, kau sembang pasal apa ni? Kau tu Perdana Menteri, mcm mana org nak buktikan kau curi duit atau pun tidak? Peguam Negara kau yg lantik, hakim dilantik atas nasihat kau dan bila kau ada kes mahkamah kau pergi mohon immuniti..

    Dan kalau kau ingat lagi lah Anwar, kes Najib sebesar-besar alam tu pun, dia hanya mula disiasat lepas dia bukan lagi jadi Perdana Menteri..

    Jadi kau letaklah jawatan dulu, baru kita boleh siasat!”
    ____________________________________

    TERBAIKLAH ANAK MUDA👍😅

    BETUL SGT TUH! DIA INGAT RAKYAT BODOH SGT KER?😂

    MCM MANA NAK BUKTIKAN DIA CURI DUIT RAKYAT KLAU SEMUA DIA DAH CEKAK & GENGGAM? SIAPA YG NAK SIASAT DIA? PDRM, SPRM, PEGUAM NEGARA SEMUA BAWAH GENGGAMAN DIA.. NAK SIASAT & BUKTIKAN MCM MANA?😡

    HA HA HA.. KLAU GENTLEMAN, LETAK JAWATAN DULU, BARU RAKYAT BOLEH BUKTIKAN YG DUIT RAKYAT DIA CURI ATAU TIDAK!🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    ____________________________________

    ANWAR AKAN LETAK JAWATAN JIKA TERBUKTI DIA CURI DUIT RAKYAT?😅

    https://youtube.com/shorts/hhP8kxxnRZ0?si=0bmznynYYFWM0MUd

    DENGAR APA KATA ANAK MUDA ADIL QAYYUM INI:😂
    ____________________________________
    “Anwar Ibrahim kata, klau terbukti dia curi duit rakyat dia akan letak jawatan.. Tapi kita semua tahu zaman skrg nak mencuri pun boleh mencuri melalui org lain..

    Sbg contoh, waktu Najib terkenal dgn Jho Lo, manakala utk Anwar Ibrahim ramai yg mengatakan org kuatnya adalah bekas org kanannya iaitu Farhash Wafa Salvador..

    Tak pelik ker, lps Anwar jadi Perdana Menteri, Farhash Wafa tiba² naik mendadak.. dia jadi pengerusi utk syarikat tersenarai mcm Apex Equity, Seven Eleven, MMAG Holdings & Haitech Padu.. Lps tu, pada Mac 2024 Farhash diumumkan sbg pemegang saham terbesar dlm Haitech dan tak lama lps tu syarikat tu masuk senarai tender kerajaan.. waktu itu Anwar kata dia akan semak dgn perbendaharaan tapi sampai hari ini, diam…

    Kemudian Bloomberg pernah dedahkan 3 sumber dalaman kata Anwar arah SPRM supaya jangan siasat Farhash. Anwar jawab itu adalah tidak benar dan ugut utk menyaman Bloomberg tapi sehingga kini Anwar tak saman lagi Bloomberg..

    Kemudian pada Julai 2025, Farhash sekali lagi menjadi perhatian.. Syarikat miliknya dilapor diberi lesen carigali mineral di Sabah seluas 73,000 ekar.. itu adalah 3 kali ganda lebih besar dari Kuala Lumpur.. Rasa² berapa juta atau billion nilai projek sebesar itu?

    Adakah semua ini berlaku secara kebetulan? Atau anda rasa semua yg berlaku ini ada kaitan antara Anwar & Farhash?

    Rakyat semua tahu, kuasa sebenar bkn atas kertas tapi di belakang tabir.. Klau benar Anwar pegang prinsip, letaklah jawatan.. Skrg pun Anwar ada kes serangan seksual yg masih berjalan di mahkamah..

    Apa² pun, jangan lupa utk berhimpun aman pada 26 Julai jam 12:00 tgh hari di Dataran KL…”
    ____________________________________

    HI HI HI.. MMG HEBAT & TERBAIKLAH ANAK MUDA👍😅

    BETUL SGT TUH! DIA INGAT RAKYAT SEMUA BODOH SGT KER?😂

    ____________________________________

    HA HA..ANWAR PANAS BGAI KENA SALAI🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Anwar mmg licik mcm jebon atau cerpelai
    Pasti ada sbb kenapa Farhash itu dia belai
    Woww sakan projek berbillion² punya nilai
    Tapi tk bleh buat apa..tk laku repot di balai
    😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
    Kita sbg rakyat tk bleh ler terus leka & lalai
    Jgn lah dibiar, diri kita ni terus Anwar gulai
    Rejim Anwar tu, kita kena kasi hancur relai
    Sbg permulaan. jom le berhimpun 26 Julai
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  4.  Avatar
    Anonymous

    MAAFKAN🙏 SAYA…😆

    SAYA INGIN MERUJUK BALIK KPD KOMEN SAYA YG DI BAWAH TADI:😅
    ____________________________________
    ____________________________________
    Anonymous
    21 July 2025

    KSN jangan kurang ajar dengan Rukun Negara – aktivis

    Diterbitkan: Jul 21, 2025 1:01 PM
    Dikemaskini: 1:05 PM
    ………………………..
    ………………………………………………….
    https://m.malaysiakini.com/news/749641
    ………………………..
    ………………………………………………….
    ____________________________________

    BILA SAYA BACA BALIK KOMEN SAYA ITU, SAYA DAPATI PANTUN² BERKAITAN AGAK BERKECAMUK SIKIT.. JADI SAYA NAK SUSUN SEMULA LAH DI SAMPING NAK MENAMBAH BEBERAPA RANGKAP PANTUN LAGI DI SINI:😂

    ____________________________________

    HA HA HA..ALAHAI LAH, KSN PENDEDAK🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Malang, KSN kita akal tahap budak-budak!
    Dlm Rukun Negara, nyata dia pekak badak
    Dia buat ‘tafsiran’ ikut dia punya kehendak
    Padan sgt le dgn pelajar dia dh kena ledak
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN, MCM TAK ADA PELAJARAN🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Itulah..bila tak cerdik nk cari kemasyhuran
    Pelajar tibai KSN itu, mmg satu kewajaran!
    Tindakan dpd pelajar, bkn sekadar teguran
    KSN jgn le kurang ajar, pelajar beri amaran
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..MALU LE KSN KITA OTAK UDANG🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Sedih lah bila KSN tak tau undang-undang
    Dh tu kerja menjilat je jadi dia pnya bidang
    KSN, dh mmbuat anak muda jdi meradang
    Klau dkat mmg ler pelajar bagi penendang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..KSN BODOH CUBA NK BERSUARA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Anak muda bengang, KSN pnya gara-gara!
    Sbb KSN pamir kebodohan yg amat ketara
    Mmg pnjawat awam kita akn jdi huru hara
    Berat le bila KSN tak faham Rukun Negara
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…MALANG KITA KSN MCM BARUA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    KSN tidak faham, Rukun Negara yg kedua!
    Org bodoh mcm tu camner bleh jadi ketua
    Apakah dulu mamat ni sekolah di dlm gua
    Lgi baik klau dia jadi KSN di negara Papua
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..PMX DH JADI KSN PUNYA KIBLAT🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk pertahan PMX, lalu KSN tampil bersilat
    Bab Rukun Negara, dia cuba nk jdikan alat
    Namun ternyata, dia bebal & otak berkulat
    Berat le negara KSN busuk mcm taik palat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA KESIAN BETUL LE KSN TAIK KUDA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk bela PMX tu KSN tampil mndabik dada
    Tapa cara berhujah tu spt dia ilmu tak ada
    Bahkan, dia pamir bodoh berganda-ganda
    Padan sgt ler, dia dilanyak dek anak muda
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN DAH SILAP GAYA MELATAH!🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Himpunan 26 Julai, dia cuba nk kasi patah
    Kata nya, ikut Rukun Negara pnya perintah
    Tapi dia spt pamir bodoh yg tk ada noktah
    Amik ko, dgn anak muda dia kena le getah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN CAKAP, PAKAI MAIN REDAH!🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Pnjwt awam berdemo, naper KSN gundah?
    Akibatnya dgn pelajar dia dh terima padah
    Cuma muka KSN tu tak kena pelajar ludah
    Dan pelajar tk kata KSN mcm haram jadah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..TERUK KSN KENA PELAJAR TIBAI🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    26 hb Julai ini Dataran Merdeka melambai
    Pelajar² menyokong perjuangan Pak Lebai
    Marah le pelajar bila integriti KSN dah abai
    Cuma depa tak kata KSN serupa ma ci bai
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA MENIBAI KSN MMG KERJA AFDAL🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Utk nak pertahan KSN tu cai tk ada modal
    Bila cai terjah jer, terus kena cgu ni sendal
    Padan sgt lah, KSN dah kena pelajar bedal
    Sbb, perangai KSN serupa dgn sial sundal!
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..TAK LAMA DAK KOT NAK KIAMAT🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    KSN nak berlagak juah tapi dia tak cermat
    Hanya nak menjilat je di hati nya tersemat
    Tapi..nampak bodoh, spt sekolah tk tamat
    Dgn KSN bebal mmg negara ini tk selamat
    😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
    Negara spt mendapat buruk punya alamat
    Apakah di sebaliknya terselindung hikmat?
    KSB bodo, bikin anak muda jdi riuh gamat!
    Mmg teruk KSN tu, anak muda pijak lumat
    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    Mmg tk berguna sesen pun lah, itu mamat
    Tak mustahil, dia geng dgn tauke KK Mart!
    Malang lah kita dpt KSN yg bodoh teramat
    Dh mangkaq sgt camner rakyat nk hormat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  5.  Avatar
    Anonymous

    INI SEBAHAGIAN DARI KOMEN SORANG CAI WALANON PENTAKSUB SAYA PETIK DARI BAWAH:😆
    ____________________________________
    Anonymous
    22 July 2025

    Utk Walaun2 Himpunan Qazaf 26 Julai 2025:

    a. Mesti akur fatwa Hadi 2021 Tebuk Atap, kalau tak setuju dengan Kerajaaan sila berambus

    b.Mesti akur fatwa Hadi 2021 Tebuk Atap, harga barang naik kerana masaalah dunia
    ………………………..
    ………………………………………………..
    ____________________________________

    SIAN CAI NI, DIA TAK RASA JEMU DAN MALU ASYIK DOK ULANG² SEBUT PASAL KERAJAAN 33 BULAN & KERAJAAN TEBUK ATAP SBG MODAL NAK PROMOSI DAN JUGA NAK PERTAHAN KEBURUKAN REJIM MADANON…😅

    HE HE HE.. SEBAB APA? SEBAB DAH TAK ADA MODAL LAIN DAH UTK NAK BERKEMPEN.. NAK TUNJUK KELEBIHAN REJIM MADANON, TAK NAMPAK SATU PUN.. KLAU KEBURUKAN TU MMG BANYAK LAH…😂

    HU HU HU.. CAI² & JUAK² PH NAK GUNA MODAL APA PULA UTK KEMPEN MENGHADAPI PRU16 NANTI?🤣

    MODAL PERPADUAN?😆

    HI HI HI.. PERPADUAN TAIK KUCING!!!😅

    UMNO DGN DAP BERCAKARAN, DAP DGN MCA BERCAKARAN, UMNO DGN PKR BERCAKARAN, SESAMA PKR PUN BERCAKARAN…😂

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    ATAU NAK KEMPEN GUNA MODAL² INI KER:
    TURUN HARGA MINYAK?😃
    TURUN KADAR LETRIK?😄
    TURUN CUKAI?😆
    ISU GST?😅
    KERETA MURAH?😅
    TURUN HARGA BARANG?😂
    HAPUS TOL?🤣
    HAPUS PTPTN?😄
    PENDIDIKAN PERCUMA?😅
    EPF SURI RUMAH?😂

    HI HI HI.. SEMUA ITU ADALAH JANJI PALSU² TAIK KUCING YG DAH TAK LAKU LAGI!!!🤣

    ATAU MODAL INI:
    TAKNGKAP AZAM BAKI?😄
    DEDAH SKANDAL LCS?😆
    ISU RASUAH?😅

    HU HU HU.. PIJI & IZZAH MASIH MAHU KER GUNA ISU AZAM BAKI INI SPT DIJANJI MASA KEMPEN BEREBUT JAWATAN TIMBALAN PRESIDEN PKR BARU² INI TU?😂

    HE HE HE.. MODAL PENIPU JANJI² PALSU DI ATAS TU MMG DAH TAK BOLEH PAKAI LAGI SBB DAH TERANG² KORANG MENIPU…🤣

    HI HI HI.. MODAL RASUAH & AZAM BAKI PUN KORANG DAH TAK BOLEH PAKAI LAGI SBB DAH TAK RELEVAN CAI OI.. LAGI PUN, GILIRAN KAMI PN PULA YG AKAN PAKAI MODAL AZAM BAKI TU…😆

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH
    ____________________________________

    MODAL² KEMPEN PRU15 DULU TU MMG SEMUA DAH TAK BOLEH PAKAI.. HABIS TU, CAI² NAK PAKAI MODAL APA PULAK NANTI?😂

    HE HE HE.. MODAL APA LAGI, MODAL KUTUK PAS/PN LAH SAJA YG KORANG ADA CAI OI…🤣

    DAH BOLEH BACA, NANTI MENJELANG PRU16 AKAN TERDENGARLAH JUAK² MADANON MERATIB MERABAN:
    “PAS TUNGGANG AGAMA”, “PN PARTI SAKAU”, “KERAJAAN 33 BULAN GAGAL”, “HJ HADI DUTA GAJI BUTA” DSB, MCM YG CAI DOK GUNA SKRG INI LAH… 😆

    HI HI HI.. BG BUDIN DAH PESAN,
    “ORG² KERAJAAN MENGUTUK HJ HADI TIDAK MEMBAWA APA² KEUNTUNGAN KPD KERAJAAN MALAHAN JAUH SEKALI DAPAT MERAIH ATAU MENAMBAH SOKONGAN RAKYAT KPD KERAJAAN..”😅

    HU HU HU.. BILA DAH TAK BERJAYA TONJOLKAN KELEBIHAN DAN TEPIS KEBURUKAN DIRI , KENA TONJOLKAN KEBURUKAN ORG LAH PULAK. MASA PRU15 TU BOLEH LER.. DULU PH TONJOLKAN KEBURUKAN BN BOLEH LAKU LER SBB BN KERAJAAN SEDIA ADA ATAU KERAJAAN BERTAHAN (DFFENDING CHAMPION). SKRG KORANG NAK KUTUK PN, PN BKN KERAJAAN.. APA YG AKAN BERLAKU IALAH PN YG AKAN KUTUK KORANG BERAPI🔥 DEK KEGAGALAH REJIM MADANON…😅

    SAYA NAK PESAN KAT CAI, TOK SAH LAH NAK BERKEMPEN DGN MEMPERBURUKKAN ORG KERANA NAK PERTAHAN KEBURUKAN DIRI…😂

    CAI ELOK AMBIL IKTIBAR DARI ANALOGI INI, “PAK KUDIN TUTOH BURIT BUDAK MILAH”.🤣

    CITER DIA BEGINI, CAI:😆
    ____________________________________
    PAK KUDIN DITANGKAP KERANA MEROGOL ANAK JIRANNYA, MILAH..😃

    MAKA, ADA LER BEBERAPA EKOR KONCO MACAI PAK KUDIN YG TAMPIL UTK MEMBELA DAN MEMPERTAHAN PAK KUDIN TU…😄

    MACAI 1:
    “PADAN LA DGN BUDAK MILAH TU PUN, DOK PAKAI T-SHIRT KETAT SAMPAI TERSEMBOI CEKANG TEK DIA TU..”😆

    MACAI 2:
    “DULU MASA PAK YA RABA PUNGKOQ KAK ETON, AWAT HANGPA TAK HINGAQ MCM NI PUN?”😅

    MACAI 3:
    “PAK DOLAH TU PUN TERUK, DIA TUTOH PUNGKOQ ADAM ANAK PENAKAN DIA TU..”😂

    MACAI 4:
    “PAK AKOB LAGI LA TERUK, DIA TUTOH PUKI LEMBU DIA YG DOK TIDOQ TGH PADANG..”🤣
    ____________________________________
    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

    NI, NAK TANYA CAI.. ADAKAH DGN HUJAH, MILAH PAKAI BAJU KETAT TERSEMBOL TETEK, PAK YA RABA PUNGKOQ KAK ETON, PAK DOLAH TUTOH PUNGKOQ ADAM DAN PAK AKOB TUTOH PUKI LEMBU ITU, MAKA KESALAHAN PAK KUDIN MEROGOL MILAH ITU DPT DINORMALISASIKAN?😆

    APAKAH DGN HUJAH² YG DIBAWA OLEH MACAI² ITU, MAKA PAK KUDIN DIKIRA TIDAK BERSALAH MENUTOH BURIT MILAH?😅

    SAMALAH KEADAANNYA, APAKAH DGN MEMBANGKITKAN PASAL KERAJAAN TEBUK ATAP ATAU KESALAHAN KERAJAAN 33 BULAN DAHULU, MAKA KESALAHAN² YG DIBUAT OLEH KERAJAAN SKRG BOLEH DIABAIKAN SAHAJA?😂

    HI HI HI.. DIHARAP CAI & KONCO² MACAI MADANON CARILAH MODAL LAIN UTK PERTAHANKAN REJIM MADANON MENJELANG PRU16 NANTI, TOKSAH DOK BUAT MODAI KERAJAAN 33 BULAN ATAU KERAJAAN TEBUK ATAP, OK!🤣

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀

    HA HA HA.. AKHIRKATA CAI, BIAR CAI BODOH SORANG² DAH LER, JGN BAGI ORG LAIN TUMPANG JADI BODOH.. KLAU ANAK CUCU CAI TAK APA LAH.. SIMPAN LAH BODOH CAI ITU UNTUK ANAK CUCU SAMA…🤣

    ____________________________________

    HA HA..CAI NI MCM TAK HABIS SEKOLAH🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Dek kerana dedak, cai teruk berpenat lelah
    Tapi citer 33 bulan tu org nk termuntah lah
    Klau tk ada modal toksah ler nak berhelah
    Elok cai baca, ‘Pak Kudin tutoh burit Milah’
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..CAI NI SERUPA KARTUN PIKACHU🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Agknya, cai ini bapok berbedak & bergincu
    Ada jugak nampak spt pelawak badut lucu
    Cuba cai hantuk² pala kt tiang punya bucu
    Bodoh cai itu, simpan sama utk anak cucu
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA HA PH-BN TERUK, CAI JDI SENTAP🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Cai² terkedu bila lihat PN semakin mantap
    Bila PMX dibenci..cai mmg sedih menatap
    Yg cai bleh buat, hnya membebel meratap!
    Balik² diguna modal basi kjaan tebuk atap
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…SIAAN CAI MELAYU PETUALANG🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Cai ni tak ubahnya mcm Pak Lebai Malang
    Kburukan PMX terdedah, dia tk dpt halang
    Tapi, komen mesti ada, tk boleh berselang
    Klau tk mari berkomen..nanti dedak hilang
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Dia tidak ada modal, utk PMX nak dijulang
    Lalu, kutuk k’jaan 33 bulan sja, yg diulang²
    Takda jemu, atau malu..serupa dgn jalang
    Mungkin tk cukup duit agknya kerja kilang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  6. Anonymous Avatar
    Anonymous

    HADIR DENGAN TANGGUNGAN SENDIRI RISIKO.

    Che Ibrahim.

    Penjawat awam tidak boleh sertai
    demo Turun Anwar – KSN

    Kalau nak juga terlibat dengan demontrasi, sila letak jawatan sebagaimana fatwa Hadi Tebuk Atap 2021.

    ‘Letak jawatan jika tidak selesa dengan
    kerajaan’
    Abdul Hadi

    MOHAMMAD KHAIRIL ASHRAF MOHD KHALID
    10 MAY 2021 6:30 PM

    Semua Ketua Setiausaha Kementerian
    Semua Ketua Jabatan Persekutuan
    Semua Y.B. Setiausaha Kerajaan Negeri
    Tuan, LARANGAN PENGLIBATAN PEGAWAI AWAM
    PERHIMPUNAN
    HARAM
    ATAU GERAKAN
    MENGANCAM KESELAMATAN NEGARA DALAM
    YANG Dengan hormatnya saya menarik perhatian tuan kepada perkara
    di atas. 2. Dimaklumkan bahawa penglibatan pegawai awam dalam perhimpunan haram atau apa-apa bentuk gerakan yang mengganggu ketenteraman awam dan mengancam keselamatan
    negara berlaku dalam beberapa bentuk, iaitu:
    a) penglibatan secara aktif di luar masa bekerja dengan menyertai apa-apa bentuk gerakan atau perhimpunan
    haram yang dianjurkan oleh mana-mana pihak;
    b) menggunakan masa pejabat dan meninggalkan pejabat untuk melihat dan menyertai gerakan atau
    perhimpunan haram; dan
    C) menggunakan peralatan pejabat seperti mesin cetak, mesin
    penyalin,
    komputer untuk mencetak
    dan mengedar risalah berkaitan dengan apa-apa gerakan
    atau perhimpunan haram.
    (Sila catatkan rujukan Jabatan ini apabila berhubung)
    “JPA PENERAJU PERUBAHAN PERKHIDMATAN AWAM”
    Walaupun Perlembagaan membenarkan Perhimpunan Aman, tetapi Penjawat Awam adalah terikat dengan Pekeliling dan Arahan Pentadbiran yang dikeluarkan.

    3.
    Dari segi peraturan, penglibatan pegawai awam dalam
    perhimpunan haram
    atau
    sebarang gerakan yang boleh
    mengancam keselamatan negara boleh disabitkan di bawah tiga
    (3) peraturan berikut iaitu:
    a)
    bj
    C) Peraturan 4(1), Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 iaitu seseorang pegawai awam hendaklah pada setiap
    masa memberikan taat setianya kepada Yang di-Pertuan
    Agong, negara dan Kerajaan; Peraturan 4(2)(a), (b) dan (c), Peraturan yang sama iaitu pegawai awam tidak boleh membelakangkan tugas awamnya atau berkelakuan dengan apa-apa cara yang mungkin menyebabkan syak yang munasabah bahawa
    mereka telah membiarkan
    kepentingan peribadinya bercanggah dengan tugas
    awamnya
    sehingga
    menjejaskan kebergunaannya
    sebagai pegawai awam; atau Peraturan 21(1) dan (2), Peraturan yang sama iaitu mengenai penglibatan pegawai awam dalam politik di mana Pegawai Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan Kumpulan Pengurusan dan Profesional dilarang sama sekali mengambil bahagian dalam politik manakala
    Pegawai
    Kumpulan
    Sokongan
    dan
    Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah hanya boleh memegang jawatan dalam politik setelah mendapat
    kelulusan
    bertulis daripada Ketua
    Pengarah
    Perkhidmatan
    Awam
    atau Ketua
    Setiausaha
    Kementerian mengikut mana yang berkenaan. 4.
    Ketiga-tiga
    peraturan
    di
    atas
    bertujuan
    untuk mempertahankan prinsip neutrality dan impartiality dalam perkhidmatan awam. Oleh yang demikian pegawai awam hendaklah melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang
    diamanahkan untuk memberi perkhidmatan kepada orang awam. Di samping itu peraturan di atas juga berlandaskan konsep integriti bagi memastikan perkhidmatan awam benar-benar merupakan perkhidmatan yang stabil serta berkecuali terhadap mana-mana
    pihak, kumpulan termasuk gerakan, fahaman dan parti politik.

    AMIR Wartawan Rasmi LR at Tuesday, July 22, 2025
    Share

    1. Anonymous Avatar
      Anonymous

      Utk Walaun2 Himpunan Qazaf 26 Julai 2025:

      a. Mesti akur fatwa Hadi 2021 Tebuk Atap, kalau tak setuju dengan Kerajaaan sila berambus

      b.Mesti akur fatwa Hadi 2021 Tebuk Atap, harga barang naik kerana masaalah dunia

      c. Arini terpampang dalam Star, Kebakaran Hutan Mega Di Sumatra mengakibatkan Sumatra Smoke. Jadi Pakar Jantung IJN dah bagi warning Atok Saka Kerala dan Hadi berisiko stress berganda2 dari asap api Sumatra dan asap api dendam dalam hati.

  7.  Avatar
    Anonymous

    SAYA INGIN MERUJUK BALIK KPD KOMEN SAYA YG DI BAWAH TADI:😂
    ____________________________________
    Anonymous
    21 July 2025

    KSN jangan kurang ajar dengan Rukun Negara – aktivis

    Diterbitkan: Jul 21, 2025 1:01 PM
    Dikemaskini: 1:05 PM
    ………………………..
    ………………………………………………….
    https://m.malaysiakini.com/news/749641
    ………………………..
    ………………………………………………….
    ____________________________________

    HA HA…KSN CAKAP, PAKAI MAIN REDAH!🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Pnjwt awam berdemo, naper KSN gundah?
    Akibatnya dgn pelajar dia dh terima padah
    Cuma muka KSN tu tak kena pelajar ludah
    Dan pelajar tk kata KSN mcm haram jadah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  8.  Avatar
    Anonymous

    SAYA INGIN MERUJUK BALIK KPD KOMEN SAYA YG DI BAWAH TADI:😂
    ____________________________________
    Anonymous
    21 July 2025

    KSN jangan kurang ajar dengan Rukun Negara – aktivis

    Diterbitkan: Jul 21, 2025 1:01 PM
    Dikemaskini: 1:05 PM
    ………………………..
    ………………………………………………….
    https://m.malaysiakini.com/news/749641
    ………………………..
    ………………………………………………….
    ____________________________________

    HA HA…KSN MCM DENGAN PETUALANG🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Pnjwat awam nak berhimpun, KSN halang
    Mmg jelas sgt busuk dia punya tembelang
    Dpt KSN bodo, mmg negara nasib malang
    Kemegahan dia tk dpt, maruah pula hilang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

  9.  Avatar
    Anonymous

    KSN jangan kurang ajar dengan Rukun Negara – aktivis

    Diterbitkan:  Jul 21, 2025 1:01 PM
    Dikemaskini: 1:05 PM

    Kumpulan pelajar membidas Ketua Setiausaha Negara (KSN) Shamsul Azri Abu Bakar kerana melarang penjawat awam menyertai demonstrasi menuntut Perdana Menteri Anwar Ibrahim meletakkan jawatan, Sabtu ini.

    “Ketua Setiausaha Negara (KSN), Shamsul Azri Abu Bakar jangan kurang ajar dengan rukun negara dan perlembagaan persekutuan. 

    “Inilah masalah apabila hanya mengambil rukun negara mengikut kehendak rasa, akhirnya gagal memahami konteks secara menyeluruh,” kata pemimpin kumpulan itu Hamdin Nordin.

    Dalam kenyataan hari ini, Hamdin menyindir Shamsul Azri sebagai menutup telinga ketika penjawat awam lain membaca Rukun Negara setiap minggu.

    Hamdin mengingatkan terdapat rukun lain iaitu keluhuran perlembagaan dan perkara 10 perlembagaan menjamin hak hak untuk berhimpun, bersuara dan berorganisasi.

    “Atau mungkin KSN setiap kali membaca Rukun Negara, dia hilangkan rukun ketiga tentang keluhuran perlembagaan,” perlinya.

    Hamdin Mengingatkan bahawa perlembagaan adalah dokumen tertinggi negara, bukan arahan lisan daripada mana-mana individu berkuasa. 

    “Sekiranya beliau sendiri gagal memahami prinsip asas negara, maka adalah lebih baik beliau melepaskan jawatan dan berhenti memalukan institusi perkhidmatan awam,” katanya.

    https://m.malaysiakini.com/news/749641
    ____________________________________

    HA HA HA..ALAHAI LAH, KSN PENDEDAK🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Malang, KSN kita akal tahap budak-budak!
    Dlm Rukun Negara, nyata dia pekak badak
    Dia buat ‘tafsiran’ ikut dia punya kehendak
    Padan sgt le dgn pelajar dia dh kena ledak
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN, MCM TAK ADA PELAJARAN🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Itulah..bila tak cerdik nk cari kemasyhuran
    Pelajar tibai KSN itu, mmg satu kewajaran!
    Tindakan dpd pelajar, bkn sekadar teguran
    KSN jgn le kurang ajar, pelajar beri amaran
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..MALU LE KSN KITA OTAK UDANG🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Sedih lah bila KSN tak tau undang-undang
    Dh tu kerja menjilat je jadi dia pnya bidang
    KSN, dh mmbuat anak muda jdi meradang
    Klau dkat mmg ler pelajar bagi penendang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..KSN BODOH CUBA NK BERSUARA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Anak muda bengang, KSN pnya gara-gara!
    Sbb KSN pamir kebodohan yg amat ketara
    Mmg pnjawat awam kita akn jdi huru hara
    Berat le bila KSN tak faham Rukun Negara
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…MALANG KITA KSN MCM BARUA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    KSN tidak faham, Rukun Negara yg kedua!
    Org bodoh mcm tu camner bleh jadi ketua
    Apakah dulu mamat ni sekolah di dlm gua
    Lgi baik klau dia jadi KSN di negara Papua
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..PMX DH JADI KSN PUNYA KIBLAT🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk pertahan PMX, lalu KSN tampil bersilat
    Bab Rukun Negara, dia cuba nk jdikan alat
    Namun ternyata, dia bebal & otak berkulat
    Berat le negara KSN busuk mcm taik palat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA KESIAN BETUL LE KSN TAIK KUDA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk bela PMX tu KSN tampil mndabik dada
    Tapa cara berhujah tu spt dia ilmu tak ada
    Bahkan, dia pamir bodoh berganda-ganda
    Padan sgt ler, dia dilanyak dek anak muda
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂KSN jangan kurang ajar dengan Rukun Negara – aktivis

    Diterbitkan:  Jul 21, 2025 1:01 PM
    Dikemaskini: 1:05 PM

    Kumpulan pelajar membidas Ketua Setiausaha Negara (KSN) Shamsul Azri Abu Bakar kerana melarang penjawat awam menyertai demonstrasi menuntut Perdana Menteri Anwar Ibrahim meletakkan jawatan, Sabtu ini.

    “Ketua Setiausaha Negara (KSN), Shamsul Azri Abu Bakar jangan kurang ajar dengan rukun negara dan perlembagaan persekutuan. 

    “Inilah masalah apabila hanya mengambil rukun negara mengikut kehendak rasa, akhirnya gagal memahami konteks secara menyeluruh,” kata pemimpin kumpulan itu Hamdin Nordin.

    Dalam kenyataan hari ini, Hamdin menyindir Shamsul Azri sebagai menutup telinga ketika penjawat awam lain membaca Rukun Negara setiap minggu.

    Hamdin mengingatkan terdapat rukun lain iaitu keluhuran perlembagaan dan perkara 10 perlembagaan menjamin hak hak untuk berhimpun, bersuara dan berorganisasi.

    “Atau mungkin KSN setiap kali membaca Rukun Negara, dia hilangkan rukun ketiga tentang keluhuran perlembagaan,” perlinya.

    Hamdin Mengingatkan bahawa perlembagaan adalah dokumen tertinggi negara, bukan arahan lisan daripada mana-mana individu berkuasa. 

    “Sekiranya beliau sendiri gagal memahami prinsip asas negara, maka adalah lebih baik beliau melepaskan jawatan dan berhenti memalukan institusi perkhidmatan awam,” katanya.

    https://m.malaysiakini.com/news/749641
    ____________________________________

    HA HA HA..ALAHAI LAH, KSN PENDEDAK🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Malang, KSN kita akal tahap budak-budak!
    Dlm Rukun Negara, nyata dia pekak badak
    Dia buat ‘tafsiran’ ikut dia punya kehendak
    Padan sgt le dgn pelajar dia dh kena ledak
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN, MCM TAK ADA PELAJARAN🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Itulah..bila tak cerdik nk cari kemasyhuran
    Pelajar tibai KSN itu, mmg satu kewajaran!
    Tindakan dpd pelajar, bkn sekadar teguran
    KSN jgn le kurang ajar, pelajar beri amaran
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..MALU LE KSN KITA OTAK UDANG🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Sedih lah bila KSN tak tau undang-undang
    Dh tu kerja menjilat je jadi dia pnya bidang
    KSN, dh mmbuat anak muda jdi meradang
    Klau dkat mmg ler pelajar bagi penendang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..KSN BODOH CUBA NK BERSUARA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Anak muda bengang, KSN pnya gara-gara!
    Sbb KSN pamir kebodohan yg amat ketara
    Mmg pnjawat awam kita akn jdi huru hara
    Berat le bila KSN tak faham Rukun Negara
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…MALANG KITA KSN MCM BARUA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    KSN tidak faham, Rukun Negara yg kedua!
    Org bodoh mcm tu camner bleh jadi ketua
    Apakah dulu mamat ni sekolah di dlm gua
    Lgi baik klau dia jadi KSN di negara Papua
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..PMX DH JADI KSN PUNYA KIBLAT🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk pertahan PMX, lalu KSN tampil bersilat
    Bab Rukun Negara, dia cuba nk jdikan alat
    Namun ternyata, dia bebal & otak berkulat
    Berat le negara KSN busuk mcm taik palat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA KESIAN BETUL LE KSN TAIK KUDA🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nk bela PMX tu KSN tampil mndabik dada
    Tapa cara berhujah tu spt dia ilmu tak ada
    Bahkan, dia pamir bodoh berganda-ganda
    Padan sgt ler, dia dilanyak dek anak muda
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA…KSN DAH SILAP GAYA MELATAH!🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Himpunan 26 Julai, dia cuba nk kasi patah
    Kata nya, ikut Rukun Negara pnya perintah
    Tapi dia spt pamir bodoh yg tk ada noktah
    Amik ko, dgn anak muda dia kena le getah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    HA HA..TAK LAMA DAK KOT NAK KIAMAT🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    KSN nak berlagak juah tapi dia tak cermat
    Hanya nak menjilat je di hati nya tersemat
    Tapi..nampak bodoh, spt sekolah tk tamat
    Dgn KSN bebal mmg negara ini tk selamat
    😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
    Negara spt mendapat buruk punya alamat
    Apakah di sebaliknya terselindung hikmat?
    KSB bodo, bikin anak muda jdi riuh gamat!
    Mmg teruk KSN tu, anak muda pijak lumat
    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    Mmg tk berguna sesen pun lah, itu mamat
    Tak mustahil, dia geng dgn tauke KK Mart!
    Malang lah kita dpt KSN yg bodoh teramat
    Dh mangkaq sgt camner rakyat nk hormat
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

    ____________________________________

    🤣😂😅😆😄😃😀🤣😂😅😆😄😃😀
    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x