Shahbudin…

Mencatat Hitam Putih Malaysia

NAJIB LEBIH BERJAYA LAKSANA REFORMASI BERBANDING ANWAR, KATA BEKAS BOSS SPRM

Bekas ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tampil dengan kritikan pedas terhadap kerajaan campuran yang diterajui Pakatan Harapan (PH), menyifatkan pentadbiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim bukan sahaja gagal melaksanakan slogan “reformasi” yang dilaungkannya, tetapi beberapa siri tindakan bertentangan hak asasi yang dilakukannya menjadikan ia lebih teruk daripada pimpinan terdahulu.

Latheefa Koya, yang dilantik sebagai ketua pesuruhjaya SPRM pada kemuncak pendakwaan kes-kes berkait skandal 1MDB, turut memberikan markah “negatif 10” kepada kerajaan kerana gagal melaksanakan pembaharuan undang-undang.

“Jika selalunya gred atau skala diberi antara kosong hingga 10, namun, dalam konteks reformasi undang-undang negara di bawah kerajaan sekarang, bukan sahaja kerajaan tidak melakukan sebarang reformasi, namun situasinya lebih teruk,” katanya dalam wawancara bersama Mingguan Malaysia, edisi mingguan akhbar Utusan Malaysia.

Peguam yang mengetuai SPRM selama sembilan bulan itu turut memberi amaran badan pencegah rasuah itu semakin dilihat sebagai alat politik.

“Persepsinya adalah SPRM hanya diguna untuk menyiasat orang yang dikatakan tidak selari dengan kerajaan,” kata Latheefa, yang meletak jawatan sejurus selepas kejatuhan kerajaan PH pimpinan Dr Mahathir Mohamad pada Februari 2020.

Menurut Latheefa, SPRM di bawah pimpinannya tidak dipolitikkan atau dijadikan alat mengaibkan musuh kerajaan.

“Sebab itu semasa saya berada di dalam SPRM, saya tidak membenarkan sesiapa yang dituduh atau direman dibawa mahkamah memakai baju lokap berwarna oren.

“Saya tidak peduli sama ada individu itu orang kenamaan atau tidak, jangan sehingga tahap memalukan mereka sebelum disiasat, dituduh atau disabit bersalah kerana mereka mempunyai maruah serta ahli keluarga yang mesti dijaga,” tambah.

Pujian untuk Najib

Latheefa turut memuji bekas perdana menteri Najib Razak, yang menurutnya telah menunjukkan komitmen lebih serius melaksanakan reformasi berbanding Anwar yang sepanjang lebih dua dekad melaungkan slogan “reformasi”.

“Semasa pentadbiran Najib pun, beliau tidak melaungkan reformasi, tetapi kita melihat dari segi apa yang beliau lakukan untuk negara seperti pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA). Saya tidak boleh bayangkan jika ISA masih ada hingga hari ini.”

Bagaimanapun, Latheefa, yang ketika mengetuai SPRM menghadapkan berpuluh-puluh individu, entiti dan syarikat dengan pertuduhan jenayah melibatkan ratusan juta ringgit berkait 1MDB, berkata pandangannya itu tidak bermakna dia menyokong Najib.

“Kita tolak ke tepi soal korupsi Najib, kerana ini perkara berbeza,” kata Latheefa, yang pernah membongkar rakaman audio perbualan telefon membabitkan Najib, isterinya Rosmah Mansor dan beberapa watak utama skandal 1MDB.

“Saya cuma menjadi objektif sebagai rakyat Malaysia. Kena adillah. Kita bercakap soal reformasi tetapi yang melakukan reformasi pula orang lain,” kata Latheefa, bekas ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR yang pernah menjadi sebahagian daripada pasukan peguambela Anwar.

Anwar berdepan kritikan yang semakin meningkat susulan kegagalan memenuhi janji melaksanakan pembaharuan politik dan ekonomi, di samping tindakannya memperkenalkan beberapa pindaan undang-undang dan perlembagaan yang disifatkan sebagai regresif.

Ini termasuk pindaan melibatkan hak kewarganegaraan yang diluluskan baru-baru ini, dan cadangan memperkenalkan sebuah akta memperincikan kuasa mufti Wilayah Persekutuan yang mencetuskan bantahan aktivis hak asasi manusia dan pemimpin Islam.

Sejak mengambil alih kuasa, kerajaan Anwar dilihat menyasarkan musuh politiknya menggunakan pelbagai undang-undang yang pernah ditentangnya, di samping dakwaan beliau mencampuri urusan SPRM.

Sepanjang sembilan tahun pemerintahannya, Najib memperkenalkan beberapa pembaharuan ekonomi dan politik, bermula dengan keputusannya memansuhkan ISA, undang-undang era penjajah yang digunakan selama beberapa dekad oleh kerajaan terdahulu untuk memenjarakan musuh politik tanpa bicara.

Kerajaan Najib turut menggubal Akta Perhimpunan Aman, di mana rakyat tidak perlu lagi memohon permit polis bagi menganjurkan demonstrasi aman.

Latheefa memberi contoh bagaimana pihak berkuasa sehingga kini masih gagal mendakwa seorang polis pengiring rombongan diraja yang dirakam menyerang seorang pemandu e-hailing yang kurang upaya, serta penggunaan Akta Hasutan yang semakin kerap, sebagai bukti Anwar memungkiri janji reformasi.

Beliau berkata, paling tidak kerajaan Najib telah meminda Akta Hasutan di mana sebarang kritikan ditujukan kepada kerajaan tidak lagi menjadi kesalahan jenayah.

“Sekarang bukan sahaja rakyat tidak boleh mengkritik atau menyindir kerajaan, malah terus ‘diheret’ ke balai polis dan sekarang kerajaan sudah melakukan satu undang-undang jenayah yang tidak wujud pun dalam konteks undang-undang iaitu kesalahan di bawah 3R (kaum, raja dan agama).

“Undang-undang mana yang menyebut perkara ini? Tiada langsung, tetapi kerajaan begitu mudah mengkategorikan kritikan seseorang yang menyentuh hal berkaitan 3R.”

Latheefa turut menyelar kerajaan kerana aktif menggunakan Akta Komunikasi dan Multimedia terhadap lawan politik, menyifatkannya satu bentuk buruan terhadap sesiapa sahaja yang mengkritik kerajaan.

Katanya, pemimpin PH harus berhenti mempertahankan kegagalan melaksanakan pembaharuan dengan berselindung di sebalik alasan mereka kini sebahagian daripada “kerajaan perpaduan” yang disertai pelbagai parti lain.

“Cuba dahulu (laksanakan pembaharuan) dan biarlah parti politik beritahu sendiri jika mereka tidak sokong. 

“Ini, belum apa-apa lagi sudah beri alasan tidak dapat laksana manifesto kerana bukan kerajaan tunggal. Ini alasan remeh dan tiada iltizam politik membawa perubahan yang mereka sendiri janji.”

Sumber – https://www.malaysianow.com/my/news/2024/11/03/tak-laung-reformasi-tapi-najib-lebih-berjaya-laksanakan-reformasi-berbanding-anwar-kata-bekas-bos-sprm

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

40 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Warning: file_put_contents(/home/shahbudindotcom/public_html/wp-content/uploads/wpdiscuz/cache/users/98adb9f6857b4187761d2b58ea2053a7): Failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/shahbudindotcom/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzCache.php on line 165

Warning: file_put_contents(/home/shahbudindotcom/public_html/wp-content/uploads/wpdiscuz/cache/users/de3268154f682168cddd06ee31395ce0): Failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/shahbudindotcom/public_html/wp-content/plugins/wpdiscuz/utils/class.WpdiscuzCache.php on line 165
Anonymous
Anonymous
8 November 2024 8:17 pm

Bekas boss SPRM ni sour grape (anggur masam)…. suruh dia pi main layang2 (go fly kite).

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:37 pm

Dia ni sour grape… termasuk dalam team Sheraton. Patut pun nak marah lat PMX.

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:38 am

SEKALI PMX GUNA PERKATAAN “KETIMBANG”, MENGELUPOR SETENGAH ORANG, KATA SORANG CAI WALANON PENTAKSUB.🤣

https://vt.tiktok.com/ZSjY4Yecs/

1000007499
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:39 am
Reply to  Anonymous

KESIAN CAI TU, DIA TAK TAHU MAKNA “KETIMBANG”.. INI HAH, APA YG DIMAKSUDKAN DGN KETIMBANG TUH…🤣

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:40 am
Reply to  Anonymous

Namanya Pi Ti Pi Ti En di Malaysia ni.. tak ada guna klau saya ingat saya mimpi nak jadi perdana menteri.. saya tak ada guna jadi perdana menteri klau bebankan rakyat, anak org miskin bayar nak masuk universiti, malu.. malu muka saya sbg pemimpin negara ini..”🤣

1000007507
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:40 am
Reply to  Anonymous

“..tak pikir soal rakyat, pikir nak amik alih kuasa saja.. Sedagha, kita ada formula, kita yakin.. dan saya ulang mlm ini.. Sesungguhnya di antara sbb mengapa kita mahu mengambil alih kerajaan ialah kerana hari ini kita ambil alih kerajaan, esok harga minyak tetap turun..”🤣

1000007508
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:41 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… KENCING..🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000004659
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:42 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… TIPU..🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000004577
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:43 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… SEMBANG..🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000007509
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:46 am
Reply to  Anonymous

OWW.. MAAF🙏.. LUPA PULAK NAK BAGI TAHU ..😅

ADA LEBIH 3,400 KOMEN DLM VIDEO ITU DI MANA PARA NETIZEN MENGANJING SI KETIMBANG SHEIKH ABUNON KARI AL-MEKDI…😂

HA HA HA.. MMG LUNYAI LER SI KETIMBANG TU KENA DIKERJAKAN DEK RAKYAT…🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000004650
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:51 am

JOM REHATKAN MINDA SAMBIL BERHIBUR..😀

LAGU PATRIOTIK – KERANA MU MALAYSIA😃

https://vt.tiktok.com/ZSjY9VnrD/

ADA LEBIH 4,700 PEMINAT BERKOMEN DLM VIDEO INI ..😄

1000007480
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:52 am
Reply to  Anonymous

LIRIK:😂

BURUH, NELAYAN DAN JUGA PETANI
GAYA HIDUP KINI DAH BERUBAH
ANAK ANAK TERASUH MINDANYA
LAHIR GENERASI BIJAK PANDAI
PAKAR IT, PAKAR EKONOMI
JAGUH SUKAN DAN JUGA JUTAWAN
BERKERETA JENAMA NEGARA
MEGAH MENYUSUR DI JALAN RAYA
ALAM SIBER TEKNOLOGI TERKINI
KEKAYAAN SEMAKIN HAMPIRI
BIAR DI KOTA ATAU PUN DESA
KITA SEMUA PASTI MERASA BANGGA🤣

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:53 am
Reply to  Anonymous

INI, LIRIK BERGAMBAR:🤣

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:54 am
Reply to  Anonymous

BURUH🤣

1000007481
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:54 am
Reply to  Anonymous

NELAYAN🤣

1000007482
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:56 am
Reply to  Anonymous

DAN JUGA PETANI🤣

1000007483
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:57 am
Reply to  Anonymous

GAYA HIDUP KINI DAH BERUBAH🤣

1000007484
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:58 am
Reply to  Anonymous

ANAK ANAK TERASUH MINDANYA🤣

1000007485
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:58 am
Reply to  Anonymous

LAHIR GENERASI BIJAK PANDAI🤣

1000007486
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:59 am
Reply to  Anonymous

PAKAR IT🤣

1000007487
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 10:59 am
Reply to  Anonymous

PAKAR EKONOMI🤣

1000007488
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:00 am
Reply to  Anonymous

JAGUH SUKAN🤣

1000007490
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:01 am
Reply to  Anonymous

DAN JUGA JUTAWAN🤣

1000007489
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:01 am
Reply to  Anonymous

BERKERETA JENAMA NEGARA🤣

1000007491
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:01 am
Reply to  Anonymous

MEGAH MENYUSUR DI JALAN RAYA🤣

1000007492
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:02 am
Reply to  Anonymous

ALAM SIBER TEKNOLOGI TERKINI🤣

1000007493
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:02 am
Reply to  Anonymous

KEJAYAAN SEMAKIN HAMPIRI🤣

1000007494
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:03 am
Reply to  Anonymous

BIAR DI KOTA🤣

1000007495
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:03 am
Reply to  Anonymous

ATAU PUN DESA🤣

1000007496
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:04 am
Reply to  Anonymous

KITA SEMUA🤣

1000007497
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:04 am
Reply to  Anonymous

PASTI MERASA BANGGA🤣

1000007498
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 11:06 am
Reply to  Anonymous

REJIM MADANON DGN KONCO² MACAI NYA…😂

HA HA HA… PASUKAN PUAK KETIMBANG.. MCM HAPRAK…🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000004660
Anonymous
Anonymous
4 November 2024 9:39 am

Bala Kifarah BERSATU. Pakar tikam belakang/ pengkhianat tikam belakang sama sendiri. BERSATU adalah Parti Melayu Islam yang nak jadi parti dominan politik Malaysia dan ambil alih Kerajaaan Perpaduan kerana Melayu, Islam terancam dan anti-PH PKR/DAP/Amanah. Ironi, parti dominan Melayu Islam ini diambang demise bunuh diri sendiri teloq dihujung tanduk dek pakar2 tikam belakang / pengkhianat dok tikam belakang sama sendiri walaupun konon mereka ekstrimis Melayu dan Islam. Memang karma politik bila anda berharap keburukan kepada orang lain, sebalik anda pulak terbeban dgn keburukan itu. Karma = Bala Kifarah dari Allah. ‘Gelombang keluar parti’ akibat tak puas hati pemilihan Bersatu ‘diatur’,… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 November 2024 5:44 am

Ronnie Liu puji perubahan sikap Hidung Kepek desak RCI untuk Kes Nafas dan Kes Fashion Valet. Ini kerana kedua2 kes tidak libatkan DAP yg dah jadi seolah punching bag bagi semua isu kepada Hidung Kepek bersuara bagi pihak PN utk pecah belahkan Kerajaan Perpaduan. Kedua2 kes berlaku pada tahun sebelum Kerajaan Perpaduan dan libatkan Geng2 SAKAW PN dan Atok Saka. Kes Nafas 2022 di bawah Mail Blur PM9 dan libatkan Abang Mail Blur, yg dilantik Pengerusi Jemaah ALK Nafas, Menteri MOA Kiandee dari BERSATU dan Timbalan Menteri TALIBAN PAS Pasu Bunga/Reshuah Zawawi yg dulu masa Abah PM8 Pengerusi Nafas gok.… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 November 2024 8:19 pm

1BESTARINET : MUHYIDDIN ATAU RADZI JIDIN⁉️

Yg Abah cfm sbb Menantu cabut lari Abah suruh kerana bersalah dan Abah takut muntah kedarah semua BestariNet dan NiiSe yang Abah sedut.

Yg tissue lembik ini tugas Menteri Kanan MOE bagi Minyak Pelincir sedut dan Sakaw berjemaah BestariNet Abah punya. Yg lain2 Projek diMOE, tisu lembik punya solo.

https://wrlr.blogspot.com/2024/11/1bestarinet-muhyiddin-atau-radzi-jidin.html

AMIR Wartawan Rasmi LR at Sunday, November 03, 2024
Share

Anonymous
Anonymous
3 November 2024 7:48 pm

BERSATU dalam retak seribu tunggu masa bunuh diri oleh Kaki2 Tikam Belakang. Kluster Penjara berentap sama sendiri. Hamzah Sakaw vs Jemin Semburit Sakaw dan Rogol Mabuk. Berkocak di sebalik ‘pelan damai’Hishamuddin Aun – 03 Nov 2024, 08:30 AM Kemenangan Hilman Idham sebagai ketua Pemuda Bersatu mungkin hanya ‘puncak di bongkah ais’ mengenai pergolakan dalam Bersatu keseluruhannya.3 SHARES 1 1 1 0 Total Views: 836 https://www.freemalaysiatoday.com/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.freemalaysiatoday.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F04%2F7094bfa6-hishamuddin-aun-columnist-220424-1.webp&w=640&q=75 Ketika Pengerusi Tetap Pemuda Bersatu Akmal Zahin Zainal Zahir diumumkan secara tidak rasmi menang ketua sayap itu pada 27 Okt lalu, seorang rakan yang juga sumber dalaman Bersatu berkongsi melalui pesanan WhatsApp: “Saya tak pasti ini… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 November 2024 7:38 pm

Mamat PASTI TALIBAN PAS lupa punya anak perempuan berderet tak ingat dosa Qazaf.

Nah, lagi cantik subahat BFF pulak dgn Ketua Armada BERSATU Baru kaki arak, karaoke dan terkait kes balaci rogol mabuk teman wanita Boss sendiri, bersalah dihukum
Mahkamah Tinggi.

Inilah Barisan Pemuda PN yang kata Melayu dan Islam terancam.

Hancusss.

KUAT BOHONG. DOSA QAZAF TAK TERAMPUN. 

Nazril Iznil

 Nak cakap tiada pendidikan, beliau seorang yang berkelulusan Universiti Al-Azhar.

comment image

Tetapi sikapnya, tiada langsung cerminan orang yang berpendidikan dan berakhlak mulia.

 Selepas membuat tuduhan Qazaf di Muktamar PAS baru- baru ini, kini beliau berbohong pula. Semuanya demi perjuangan duniawi.

Iman Tak Dapat Di Warisi Dari Seorang Ayah Yang Bertaqwa

AMIR Wartawan Rasmi LR at Sunday, November 03, 2024

Share

Anonymous
Anonymous
3 November 2024 7:26 pm

SIAPAKAH YANG BERTANGGUNG JAWAB SKANDAL BAJA KEMENTERIAN PERTANIAN?
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memulakan siasatan berhubung dakwaan kewujudan kartel dalam pengagihan dan perbekalan kontrak baja padi di sebuah pertubuhan di bawah kawalan sebuah kementerian yang dianggarkan bernilai RM1.8 bilion.
Mengikut sumber SPRM, beberapa siri serbuan telah dilakukan suruhanjaya itu dalam tempoh dua hari ini di sekitar Kuala Lumpur termasuk di ibu pejabat pertubuhan terbabit, kementerian dan sembilan syarikat yang mendapat projek berkaitan.
Sumber memaklumkan projek di bawah kementerian berkenaan berjumlah RM1.8 billion itu telah dianugerahkan kepada pertubuhan terbabit bagi tempoh 30 bulan bermula tahun 2021 hingga 2023.
OMN KD
2 November 2024
AMIR Wartawan Rasmi LR at Sunday, November 03, 2024
Share

40
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x