Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KALAH DI SUNGAI BAKAP PETUNJUK MASA DEPAN YANG GELAP BUAT ANWAR

PRK Dun Sungai Bakap adalah pilihan raya kecil kelapan yang diadakan selepas Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri.

Sebelum ini PRK telah berlangsung di Kuala Terengganu, Pulai, Simpang Jeram, Pelangai, Jepak, Kemaman dan Kuala Kubu Bharu.

Meskipun PRK Sungqi Bakap adalah yang kelapan diadakan, tetapi ia merupakan yang pertama kali ditandingi oleh PKR, parti yang menerajui gabungan PH.

Dalam konteks parti Semenjung yang membentuk kerajaan perpaduan, Amanah, DAP dan UMNO telah berjaya mengecapi kejayaan dalam PRK yang mereka sertai sebelum ini.

Namun, berbeza sekali buat PKR, selain pertama kali menyertai PRK di Sungai Bakap, apa yang lebih malang ialah pengalaman pertama itu ditimpa dengan kekalahan dan bukan kemenangan.

Sudahlah begitu, majoriti kekalahan yang diterima dalam PRK kali ini juga lebih besar berbanding PRN Pulau Pinang pada Ogos tahun lalu.

Dalam PRN lalu, PKR tewas di Sungai Bakap dengan kekurangan 1,563 undi, tapi semalam jumlah kekurangan itu menokok kepada 4,267 undi.

Jika ikut logik, terutama kerana Sungai Bakap adalah tempat kelahiran Anwar; Pengerusi PKR Pulau Pinang ialah Nurul Izzah (anak Anwar); Ahli Palimen Nibong Tebal di mana terletaknya Dun Sungai Bakap merupakan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek; Pengarah Pilihan Raya ialah Rafizi Ramli, Menteri Ekonomi merangkap Timbalan Presiden PKR; ditambah dengan calon PH, Dr Joohari Ariffin adalah seorang yang berkelulusan tinggi, hakikatnya tak masuk akal sama sekali kekalahan boleh menimpa.

Selain itu, menteri-menteri yang turun berkempen, termasuk Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi sendiri, boleh dikata paling ramai sekali berbanding semua PRK yang lain.

Pengumuman projek-projek pembangunan dan bantuan yang dihulurkan pula tidak kurang meriahnya.

Mengapa akhirnya boleh kalah juga?

Tanpa ragu-ragu boleh disimpulkan kekalahan calon PKR di Sungai Bakap adalah disebabkan isu-isu nasional seperti kenaikan harga diesel, Blackrock dan kepimpinan Anwar yang dilihat gagal mengemudi negara menjadi lebih baik.

Peratusaan keluar pengundi Cina yang rendah, jauh berbanding Kuala Kubu Bharu adalah mesej penolakan kaum tersebut terhadap Anwar, khusus dalam soal ekonomi yang tidak menampakkan keadaan berubah kepada lebih baik berbanding sebelumnya.

Ditambah lagi dengan kenaikan harga diesel yang tinggi yang menyebabkan ramai peniaga-peniaga Cina terjejas, menambah lagi kesedapan penolakan itu.

Ramai kawan-kawan Cina saya yang berniaga turut mengeluh dan merungut tentang langkah memulihkan ekonomi Anwar yang mereka lihat belum menampakkan apa-apa hasil setakat ini.

Dengan itu, bagi saya mesej penolakan kaum Cina melalui peti undi di Sungai Bakap adalah peringatan pertama mereka yang tidak boleh dipandang ringan oleh Anwar.

Pengundi Melayu, selain memang menolak PH sejak PRU15, diteruskan lagi dalam PRN enam negeri, keputusan di Sungai Bakap memperlihatkan kerajaan madani masih gagal menambat hati serta jiwa mereka.

Keadaan bertambah buruk bila mana sebahagian besar orang Melayu yang dulunya menaruh harapan terhadap Anwar, kini sudah ramai yang putus asa kerana mereka melihat Anwar tetap “Anwar yang dahulu” yang lebih gemar menonjolkan diri sebagai sosok populis dengan mengulang-ulang ungkapan sakau, rasuah, tatakelola dan sebagainya, tetapi semakin lupa terhadap janji-janji sebelum berkuasa, baik janji lama mahupun janji baru yang disebutnya pada dua tiga tahun lepas.

Di samping orang Melayu kekal dengan keselesaan mahu “Kerajaan Melayu” mentadbir negara ini, keyakinan mereka juga masih kuat bahawa PH lebih dipengaruhi oleh DAP dalam beberapa pendekatan seperti cubaan mengiktiraf kampung baru Cina sebagai tapak warisan Unesco, jaminan penempatan di matrikulasi untuk semua kaum yang mendapat 10A dalam SPM dan sebagainya.

Isu ini meletakkan mereka semakin menjauhi Anwar dan kerajaan madani ini lantaran merasakan kedudukan Melayu semakin tidak selamat ketika ini.

Jika keadaan masih tidak berubah selepas ini dan Anwar tidak melakukan perubahan drastik, amatlah sukar untuk meyakini PH mampu kekal lagi bersama kuasa selepas PRU16 akan datang.

Sungai Bakap adalah petunjuk tidak baik kepada masa depan PH dan jalan di hadapan sebenarnya lebih gelap buat Anwar.

Anwar jangan terlalu mengejar sokongan Ahli-Ahli Parlimen semata-mata sehingga mengabaikan untuk menarik sokongan pengundi melalui bagaimana untuk memastikan rakyat tidak semakin koyak poket mereka di bawah label madani ini,

Ungkapan menerima kekalahan dan suara rakyat dihormati tidak memberi sebarang makna jika beban kesusahan tetap datang menimpa di sebalik apa saja dasar atau pendekatan kerajaan selepas Sungai Bakap ini.- ShahbudinHusin 07Julai2024.

4.8 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

69 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 3:46 pm

VP UMNO Datuk Jo sehaluan dengan Presiden UMNO dan MKT pandangan jauh UMNO guna kekuatan incumbency dalam Kerajaan Perpaduan dan berkerja erat dengan PMX untuk majukan Malaysia dan berkhidmat untuk Rakyat.Strategi kestabilan ini akan bantu UMNO baiki dan bina balik Parti. Pendirian ini sanggah pendirian Geng Trojan PN dalam UMNO yang mahu bunuh diri dan dibunuh oleh BERSATU: Tok Mat, Mail Bera Blur, H2O, Akmal hidung kepek apek. PMX dan Presiden UMNO perlu sisihkan musuh2 dalam selimut. Gayanya Tok Mat bukanlah team player Kerajaan Perpaduan. Bagi dia rehat. Datuk Jo boleh langkah bendul ambik tapak Tok Mat dalam hiraki UMNO… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 3:24 pm

İni kerja Hamzah Zainuddin PN dengan anak dia ko? Saje tanya, jangan mare. Kaki Sakaw kang.

222kg minyak masak peket bersubsidi disorok dalam stor kena sita
Bernama

08 Jul 2024, 03:19 PM
Sebuah premis di Taman Makmur, Kulim dikesan melakukan tindakan itu selepas anggota penguat kuasa KPDN menjalankan Op Samar semalam.

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 1:54 pm

Kami dah dapat rentak untuk pilihan raya akan datang’

Oleh Zaid Salim
Julai 7, 2024 @ 3:04pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/07/1268287/kami-dah-dapat-rentak-untuk-pilihan-raya-akan-datang
________________________________________
HA HA HA.. SAKIT LER MADANON/ UMNGOK, PRK NENGGIRI NANTI…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086544
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 2:04 pm
Reply to  Anonymous

Kemenangan di Sungai Bakap bukti PN bakal ambil alih UMNO – Razali

Oleh Essa Abu Yamin
Julai 8, 2024 @ 11:38am
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/07/1268534/kemenangan-di-sungai-bakap-bukti-pn-bakal-ambil-alih-umno-razali
________________________________________
HA HA HA.. SAKIT LER MADANON/ UMDAP, PRU16 NANTI…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000066364
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 2:06 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. WAK & PAPA PASTI RESAH BIMBANG!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Rakyat benci dngn k’jaan munafiq lidah bercabang Lebih² lagi, hanya asyik gah dngn retorik & gebang PN menang itu, banyak jugak undi Umno sumbang Berdepan PRU-16, Umno-Pas akan spt adik-abang! 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

1000023020
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 2:08 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA SALAM 4K, PAS/PN MENGIRIM SALAM🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Seronok le kt Sg Bakap kapal Madanon tenggelam Lungkup ghuyub juga rejim PH-BN kaki putar alam Kemenangan ini, bawa makna yg amat mendalam! Dengar cerita, ada yg buat kenduri, 7 hari 7 malam 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

1000086580
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:08 pm

TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN PARA PEMUDI😂 https://youtube.com/shorts/Lzq-MTsjHdE?si=SdlI75lZB_bU1Lk4 ________________________________________ HA HA HA SERONOK BETUL DGN PARA BIDADARI🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Sg Bakap, PH-BN bagai mengalami mimpi yg ngeri Perasaan seram akan terbawa sampai ke Nenggiri Demi bela kebenaran, pemuda Pas ini terus berdiri Tambah semangat ler dgn hadirnya srikandi puteri 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 💚 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌… Read more »

135344
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:34 pm
Reply to  Anonymous

TERIMA KASIH JUGA KPG ORG² UMNO SG BAKAP YG MASIH MENGHAYATI LAGU WARISAN🤣

https://youtube.com/shorts/vOB5aZ8-5gA?si=OumSqyhteZ58VGee
________________________________________
🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥 🔥
Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang
Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:35 pm
Reply to  Anonymous

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Peribumi merintih sendiri
Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:36 pm
Reply to  Anonymous

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri
Kita sudah tiada masa
Majulah dengan semangat wajar
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara
💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪
________________________________________
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000085571
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:48 pm
Reply to  Anonymous

LAGU INI SAYA BOLEH HAFAL, SBB DOK NYANYI 10 TAHUN LEBIH, MASA DOK JADI PENYOKONG UMNO SBLUM PRU15 DULU…😂

HA HA HA.. LA NI, LEBIH BANYAK BERSALAWAT, SOLAT SUNAT & BACA QURAN LAH PULAK…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

145115
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 1:01 pm
Reply to  Anonymous

HA HA.. PERJUANGAN ISLAM, KINI JADI WADAH!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Dgn Umno itu, saya ambil langkah berpaling tadah Kerna tak mau bersama Wak Sakau menjilat ludah Kini, lbih damai bersama Pas, menjalankan ibadah Keris dah tinggal, kerna lbih tenang dngan sejadah 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 🤲 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌… Read more »

1000086568
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 11:06 am

Tanda protes pengundi kecewa

LIZA MOKHTAR –  8 Julai 2024

https://pru.sinarharian.com.my/info-berita/14028/tanda-protes-pengundi-kecewa
________________________________________
HA HA HA.. TERINGAT LAGU AHMAD JAIS:😂

Bila ku kenang ku renung remuk redam rasa tak tertanggung
Harapan bahagia nan menggunung terhampar hanyut terapung
Harapan ku kecewa, dlm manis madu kata²
Dgn pujukan yg hanya dusta, aku terpedaya😭

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

132180
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:43 pm
Reply to  Anonymous

LAGU INI SAYA BOLEH HAFAL SBB DOK NYANYI 10 TAHUN LEBIH, MASA DOK JADI PENYOKONG UMNO SBLUM PRU15 DULU…😂

HA HA HA.. LA NI LEBIH BANYAK BERSALAWAT, SOLAT SUNAT & BACA QURAN LAH PULAK…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

145115
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 12:43 pm
Reply to  Anonymous

EHHH.. SILAP COLUMN.. MAAF🙏🤣

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:26 am

KERJA DIA HARI² IALAH BERETORIK & GEBANG KARI..😆
________________________________________
PM Anwar seru NGO, gerakan belia tolak rasuah, salah guna kuasa

Bernama
07/07/2024 23:45 MYT

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pm-anwar-seru-ngo-gerakan-belia-tolak-rasuah-salah-guna-kuasa-478042
________________________________________
TAK PAYAH NAK BAGI TAHULAH, “PAPA BILLIUN” OI..😅

SEMUA ORG MMG TAHU RASUAH ITU SALAH.😂

HA HA HA.. SEMUA RAKYAT BENCI SALAH GUNA KUASA YG MCM KAMU SENDIRI DOK BUAT TU…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133600
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:33 am
Reply to  Anonymous

MARI KITA LIHAT, KOMEN SEORANG PENYOKONG TEGAR KERAJAAN PERPADUAN, DLM BLOG BG BUDIN INI SENDIRI:🤣

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:34 am
Reply to  Anonymous

Azizan 7 July 2024 7:04 am

– subsidi minyak ditarik , ini menyebabkan harga diesel melambung. Kesan buruknya…semua org tahu. Pi mana janji dulu nak turun harga minyak?
– tol…tak turun2 walau 1 sen…dulu kata free tol bila kita perintah.
– nilai rm dah naik ke rm 4.71 berbanding 1 USD. Semasa era DS Najib,,hanya rm 3.83.
– kronisme tetap ada…dulu kutuk mahathir. Ni dah kira menjilat ludah sendiri.

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:34 am
Reply to  Anonymous

– campur tangan dlm mahkamah…Hakim buat keputusan bodoh…boleh Hakim kata sbb tolak rayuan DSN kerana tiada alasan kukuj dan hanya Khabar angin. Affidavit dari tpm dan mb Pahang itu Khabar angin ka? Bila Hakim pun bodoh tahap lembu,,ini menunjukkan kerajaan yg diketuai pmx sama2 bodoh. Org2 umno confirmed boikot pru sg bakap ni.
– pmx sendiri tak adil…dia pun mohon keampunan dan diamoun penuh…kenapa tak berlaku perkara yg sama kpd DSN? Kinon parti keadilan..?

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:35 am
Reply to  Anonymous

– Isu pemilikan saham black rock dlm mahb…
– ptptn pun tak selesai…
Jika mcmni la pentadbiran pmx….hanya indah Khabar dari rupa.
Mana dia geng2 abim yg dok bangga sangat depa “Islam lebih” dari org lain tu…p la nasihat iKon hampa tu…tak kan lepas bungkuih pru16 baru nak nasihat kut?

 Reply

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:37 am
Reply to  Anonymous

NAMPAK TAK? BRO JIJAN KATA:😅

“– campur tangan dlm mahkamah…”

BUKAN SALAH GUNA KUASA KER TU?😂

HA HA HA.. “PAPA BILLIUN” IBARAT KETAM🦀 NAK AJAR ANAK BERJALAN DGN BETUL…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000029175
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:44 am
Reply to  Anonymous

KATA BRO JIJAN LAGI:😆

kronisme tetap ada…dulu kutuk mahathir. Ni dah kira menjilat ludah sendiri.”
________________________________________
TAKUT PULA KLAU TERJILAT LUDAH YG JATUH ATAS TAIK AYAM KER, TAIK KUCING KER, TAIK ANJING KER.. BOLEH BAWA KANSER USUS TU…😅

KLAU PENYOKONG TEGAR KERAJAAN MADANON PUN BOLEH CERCA MCM TU, BAYANGKAN LAH MAJORITI RAKYAT KAT LUAR YG MENENTANG “PAPA BILLIUN” SPT DI SG BAKAP TU…😂

HA HA HA.. MMG PENYET LUNYAI DIA DIKERJAKAN DEK RAKYAT…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138778
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:52 am
Reply to  Anonymous

KATA BRO JIJAN LAGI:😅
________________________________________
Mana dia geng2 abim yg dok bangga sangat depa “Islam lebih” dari org lain tu…p la nasihat iKon hampa tu…tak kan lepas bungkuih pru16 baru nak nasihat kut?”
________________________________________
LPS DIA BUNGKUIH PRU16 TU, NAK NASIHAT HAPA NYA LAGI, BRO…?😂

HA HA HA.. KITA BAGI WARDER SG BULOH INN LER PULAK, TOLONG NASIHATKAN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000057708
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:20 am
Reply to  Anonymous

KATA BRO JIJAN LAGI:😅
___________________________________________
“subsidi minyak ditarik , ini menyebabkan harga diesel melambung. Kesan buruknya…semua org tahu. Pi mana janji dulu nak turun harga minyak?”
___________________________________________
HA HA HA.. LPS TU, “PAPA BILLIUN” KATA PULA, KLAU PAKAI HILUX TU GOLONGAN MAHA KAYA…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135081
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:22 am
Reply to  Anonymous

AKIBATNYA, “PAPA BILLIUN” KENA TABOH DGN AKAK PENJUAL BUAH..😅
___________________________________________
https://vt.tiktok.com/ZSYX6RmUp/

PMX:
Klau blum dpt bantuan, saya bleh arah bantu skrg.. tapi dia jwb, saya kata utk apa? Utk saya pakai. You pakai kereta apa? Hilux. Saya ingat 120 ribu kereta tu.. Hang pakai kereta mahai tu hang bayaq la (subsidi diesel)
___________________________________________
KLAU PAKAI ALPHARD, VELFIRE, MERCZ, BMW, AUDI, DIA TAK KATA MAHAL PULAK?😂

HA HA HA.. JOM TENGOK APA YG AKAK TU KATA…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:23 am
Reply to  Anonymous

Owwhh.. awak pakai kereta Hilux, awak org kaya lah? 120 ribu kepala hotak pak hang.. aku beli kereta ni baru 40 ribu ringgit.. 40 ribu ringgit ni, aku beli kereta ni.. 120 ribu ringgit tu hak baru koyak plastik.. hak ni aku beli kat tangan org, 40 ribu ringgit..
Hang nak buat kat org luaq, sekali sekali ngan rakyat sekali habis kena.. 😂

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:25 am
Reply to  Anonymous

Hey, hang tengok, hang tengok.. aku pengguna diesel.. ni, pengguna diesel ni.. I don’t understand! Bagi alasan yg tak munasabah.. hang dok kata kami pakai kereta ni, kami org kaya? Kepala hotak pak hang.. Jamil tak mampoih mampoih lagi.. Jamil mampoih kalu.. assalaamualaikum…”😅
________________________________________
HA HA HA.. AMIK KO, PMX KENA.. TERDUDUK, TERTIARAP, TERSEMBAM, TERLENTANG…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133602
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:26 am
Reply to  Anonymous

OWHH.. LUPA PULAK…😆

UTK MAKLUMAN SEMUA, “JAMIL” YG DIMAKSUDKAN OLEH AKAK TU IALAH WATAK UTAMA DLM CITER FILEM P.RAMLEE, “MADU TIGA”…😅

MMG SI JAMIL TU TERPAKSA HIDUP DLM BERBOHONG, AUTA, KELENTONG & PUTAR ALAM SETIAP HARI DLM HIDUPNYA.. DIA JUGA MENJADI BAHAN GELAK KETAWA ORG RAMAI..😂

HA HA HA.. TIPU BINI², TIPU PAK MERTUA, TIPU KAWAN².. UTK NAK HIDUP…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086170
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:39 am
Reply to  Anonymous

AYAT TERAKHIR AKAK TU, MMG POWER:😆

Jamil tak mampoih mampoih lagi.. Jamil mampoih kalu.. assalaamualaikum…”😅

MAKSUDNYA:

Si penipu, bukak mulut bohong tu belum lagi nak mati.. klau dia mati, selamat sejahtera lah ke atas kamu semua..”😂

HA HA HA.. MAKAN DALAM TUH.. MMG HEBAT & TERBAIKLAH AKAK…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133599
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:21 am
Reply to  Anonymous

KLAU JADI PM SETAKAT NAK BERETORIK HARI², SIAPA PUN BOLEH JADI PM..😂

HA HA HA.. SAYA PUN BOLEH.. BG BUDIN LAGI LER BOLEH…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138558
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:26 am
Reply to  Anonymous

INI CONTOH KATA² RETORIK:😅
________________________________________
“JGN KITA MENGHASUT UTK MINIMBULKAN KEBENCIAN SESAMA KITA KERANA KEBENCIAN AKAN MEMBAWA KPD PERSENGKETAAN & SETERUSNYA MENJEJASKAN KEHARMONIAN DAN MENJURUS KPD KETIDAK AMANAN DLM NEGARA”
________________________________________
TAPI LAPUJI MANGKOK AYUN CAP AYAM KATA DULU, “KERJA KAMI IALAH MENGHASUT”😂

HA HA HA.. PUAK WALANON PULA HINGGA BERGULING GANTANG KAT JLN RAYA, MENGHASUT…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138691
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:35 am
Reply to  Anonymous

INI SATU LAGI CONTOH KATA² RETORIK:😂
________________________________________
“KITA KENA SENTIASA INGAT BAHAWA RASUAH ADALAH PENYAKIT DLM MASYARAKAT, DI MANA JIKA TIDAK DIUBATI SEGERA, AKAN MENJADI LEBIH PARAH DAN MEMBAWA KPD KEMUDARATAN, BAHKAN KEMATIAN.. MAKA KITA MESTI PERANGI RASUAH & JGN SESEKALI MELINDUNGI PERASUAH..”
________________________________________
TAPI, KERANA NAK BERKUASA, DIAMBILNYA PERASUAH YG SEBELAH KAKI DLM PENJARA & DIJADIKAN TIMBALANNYA..🤣

HA HA HA.. LPS TU BANTU PULA UTK BEBASKAN PERASUAH TU…😡

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

134831
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:42 am
Reply to  Anonymous

INI SATU LAGI CONTOH KATA² RETORIK:😅
________________________________________
“MALAYSIA ADALAH NEGARA RAJA BERPELEMBAGAAN DI MANA YDPA ADALAH KETUA NEGARA,.. OLEH ITU, KITA SBG RAKYAT HENDAKLAH SENTIASA MENUNJUKKAN TAAT SETIA YG TIDAK BERBELAH BAHAGI KPD YDPA & RAJA² DI NEGARA KITA..”
________________________________________
MASA NAK SURUH SOKONG DIA, DIKATA, “KERAJAAN PERPADUAN INI ADALAH KERAJAAN YDPA. MENENTANG KERAJAAN SAMALAH DGN MENENTANG AGONG”😂

HA HA HA.. MARI ISU NAK BEBAS NAJIB, DIA SEMBUNYI TITAH ADDENDUM AGONG…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000025758
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:54 am
Reply to  Anonymous

APA² PUN, TABIK & SYABAS LAH KPD BRO JIJAN, KERANA ANDA ADALAH “WALANON HADARI”, BKN MCM BRO CHILI “WALANON PENTAKSUB’ TUH…😆

BAGI BRO CHILI, APA YG “PAPA BILLIUN” CAKAP ATAU BUAT, IANYA SETARAF HADIS NABI.. DIA BAHKAN SANGGUP MENYOKONG ISRAEL DEMI MEMPERTAHAN “PAPA BILLIUN”..😅

TAK MUSTAHIL JIKA “PAPA BILLIUN” KATA MKN TAIK KAMBING BAIK UTK KESIHATAN, BRO CHILI AKAN MKN…😂

HA HA HA.. TAPI, SAYANG.. BRO CHILI DAH NYAH MELINGKUP TERUS & TAK AKAN KEMBALI KE SINI LAGI…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135736
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 9:57 am
Reply to  Anonymous

Cili 21 June 2024 11:40 am
 Reply to  Anonymous

Anonymous 19 June 2024 12:57 pm @ KAH4x

You kata “WALANON BINGAI BERBANDING ISHAM DGN 13,500 LEBIH NETIZEN YG MENYOKONG…” Ala nak heran apa, majoritinya guna akaun palsu (orang yang sama).You tunggu keputusan PRK Sg Bakap siapa yang akan menang? Kalau PAS/PN menang saya berazam akan mengundur diri dari blog Tuan Budin.

 Reply
________________________________________
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135074
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 10:22 am
Reply to  Anonymous

Dr Joohari kalah sebab dasar Kerajaan Perpaduan – Hassan Karim

07 Julai 2024 09:09am

https://www.sinarharian.com.my/article/673763/berita/politik/dr-joohari-kalah-sebab-dasar-kerajaan-perpaduan—hassan-karim
________________________________________
DR JOHARI BADUT PHD(AP) TU SEORANG CALON YG BODOH DIPILIH OLEH KERAJAAN YG BODOH!😂

HA HA HA.. BKN SAYA KATA, BRO JIJAN YG KATA KERAJAAN BODOH YER:
Bila Hakim pun bodoh tahap lembu,,ini menunjukkan kerajaan yg diketuai pmx sama2 bodoh. “🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000082180
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 10:30 am
Reply to  Anonymous

TAK APALAH BRO JIJAN, BERSABAR SAJA LAH.. BKN NYA LAMA PUN.. 3 TAHUN JER LAGI…😅
________________________________________
PKR ada tiga tahun sebelum Anwar terima nasib Sunak

Hassan Abdul Karim
Diterbitkan:  Jul 7, 2024 8:15 AM
Dikemaskini: 8:15 AM

https://m.malaysiakini.com/news/711122
________________________________________
2027 NANTI, PKR BUNGKUS LER..😂

HA HA HA.. MASA TU “PAPA BILLIUN” PULA AKAN JADI KAWAN RAPAT BOSS KU…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086530
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:13 am

Isu perkauman, sentimen agama dimainkan PN bawa kemenangan di Sungai Bakap – Ahmad Zahid

Oleh Amir Mamat
Julai 7, 2024 @ 7:23pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/07/1268389/isu-perkauman-sentimen-agama-dimainkan-pn-bawa-kemenangan-di-sungai#google_vignette
________________________________________
WAK AMIK MODAL NURUL ANAK MANJA CIKGU KER?😅

TAK TAHU MENARI, DIKATA TANAH TINGGI RENDAH…😂

HA HA HA.. WAK CUBA NAK SEMBUNYI REALITI.. AKAR UMBI UMNO BANTU KEMENANGAN PN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138735
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:15 am
Reply to  Anonymous

MGNews: PRK Sungai Bakap: Pengundi UMNO Kini Sudah ‘Swing’ Ke Perikatan Nasional

Oleh Adib Omar
 27 June 2024

https://malaysiagazette.com/2024/06/27/mgnews-prk-sungai-bakap-pengundi-umno-kini-sudah-swing-ke-perikatan-nasional/
________________________________________
HA HA HA.. SEBENARNYA WAK MARAH BERAPI KAT AKAR UMBI UMNO…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135466
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:16 am
Reply to  Anonymous

AHLI UMNO SOKONG PN DLM PRK SG BAKAP😅

https://youtu.be/w6yUQKBc2T4?si=svDWJy2aAU7mfVRp

MOHD TAJUDIN B. MOHD SHARIF, AHLI CAWANG SERI AMAN, BATU KAWAN:
“Saya dtg ke Sg Bakap ini utk beri sokongan penuh kpd Perikatan Nasional dgn tujuan utk menumbangkan PKR..”😂
________________________________________
HA HA HA.. BUNGA² MUAFAKAT NASIONAL NAK HIDUP BALIK…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086278
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:10 am

Rakyat tolak dasar, kerajaan Anwar, kata pemimpin Bersatu
FMT Reporters

Adakah bila PN kalah 4 PRK2 straight sebelum ini termasuk PRK KKB tanda Rakyat tolak agenda PN nak kembali berkuasa untuk bebaskan Abah dan Hamzah dari Kluster Mahkamah dan masuk jel?

07 Jul 2024, 08:32 PM
Hamzah Zainudin dan Muhyiddin Yassin berkata, kemenangan di Sungai Bakap menunjukkan sokongan kuat rakyat kepada PN.

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 6:33 am

WALAU PUN BUKAN HARI GURU, ANAK MURID NAK BAGI HADIAH KAT CIKGU..🤣
________________________________________
Zahid: Jika menang Sg Bakap, hadiah untuk Anwar

N Faizal Ghazali & Shahrin Aizat Noorshahrizam & Seth Akmal
Diterbitkan:  Jul 4, 2024 9:00 AM
Dikemaskini: 9:00 AM

https://m.malaysiakini.com/news/710789
________________________________________
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 6:34 am
Reply to  Anonymous

NAMUN, CIKGU TIDAK GEMBIRA…😭
________________________________________
PRK Sungai Bakap: ‘Anak murid beri hadiah mengecewakan cikgu’

Oleh MUKHRIZ MAT HUSIN
07 Julai 2024 12:19pm

https://www.sinarharian.com.my/article/673791/berita/politik/prk-sungai-bakap-anak-murid-beri-hadiah-mengecewakan-cikgu
________________________________________
KETUA PEMUDA PAS ANJINGKAN ANAK MURID & CIKGU…😂

HA HA HA.. MMG HEBAT & TERBAIKLAH AFNAN HAMIMI, ANAK KPD BEKAS IMAM BESAR MASJID NEGARA…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086487
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 6:35 am
Reply to  Anonymous

Bekas Imam Masjid Negara Tokoh Maal Hijrah Kedah 

Oleh JAMLIAH ABDULLAH
7 Julai 2024, 5:07 pm

https://www.kosmo.com.my/2024/07/07/bekas-imam-masjid-negara-tokoh-maal-hijrah-kedah/
________________________________________
KE MANA TUMPAHNYA KUAH, KALAU TAK KE NASI..😂

HA HA HA.. BAGAIMANA ACUAN, BEGITULAH KUIHNYA..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000086488
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 7:51 am
Reply to  Anonymous

Hadi fatwa lawan Perlembagaan Malaysia kerana diasaskan oleh Penjajah Kafir.

Paradoksnya, Hadi 24/7 doh cukup jumloh nak berkuasa balik dapat Gaji Buta, elaun dan pencen ADUN, MB, MP dan taraf Menteri.

Tengok Boss Pasti ini dengan kot berjenama dan tali leher gaya MP Klepto Umno tadak rupa nak lawan Perlembagaan Kafir. Rupa MP UMNO adalah tanpa cerut port diKL Hilton dok kira komisen Sakaw projek.

He He Taliban dah subahat dengan Penjajah Kafir.

Anonymous
Anonymous
8 July 2024 8:04 am
Reply to  Anonymous

ASTAGHFIRULLAAHAL ‘ADZIIM…😥

WALANON DGN FITNAH BERPISAH TIADA…😂

HA HA HA.. NI MESTI OTAK MCM MACAI² INTERNET HARUN BAPOK, WAN MAHUSIN BINGAI, WAN HADI FASIQ DLL..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

136070
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 5:54 am

APA KELEBIHAN SG BAKAP UTK PKR?😆

SG BAKAP TEMPAT KELAHIRAN “PAPA BILLIUN”, KETUA PKR @ PERDANA MENTERI MALAYSIA YG KE-10.😅

SG BAKAP DI PULAU PINANG, DI MANA KETUA WANITA PKR IALAH NURUL IZZAH, ANAK KPD “PAPA BILLIUN”.😂

HA HA HA.. YG PALIN UTAMA, SG BAKAP DLM KWSN PARLIMEN NIBUNG TEBAL, DI MANA MP NYA IALAH KETUA WANITA PKR MALAYSIA FADHLINA MAK LAMPIR…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000065556
Anonymous
Anonymous
8 July 2024 6:07 am
Reply to  Anonymous

NAMUN, PKR KECUNDANG TERUK DI SG BAKAP…😄
INI ADALAH KERANA:

1. KEBEBALAN MP MAK LAMPIR NYA..😆

2. DIBANTU OLEH KEDUNGUAN PANGLIMA PERANG PKR LAPUJI MANGKOK AYUN CAP AYAM🐓…😅

3. DITAMBAH PULA DGN CALON BADUT PKR DR JOOHARI PHD(AP)…😂

HA HA HA.. JOM TENGOK DR JOOHARI BADUT BERKEMPEN…🤣

https://vt.tiktok.com/ZSYxmxE71/

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000085294
69
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x