Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

PAU OGOS INI WAJIB LULUS USUL DESAK PMX BERTERUS-TERANG TENTANG TITAH ADENDUM

Saya ditanya oleh beberapa orang, apakah yang patut UMNO lakukan selepas ini berikutan keputusan Mahkamah Tinggi semalam menolak semakan kehakiman Najib Razak untuk mengesahkan kewujudan titah adendum yang membenarkannya menjalani tahanan rumah?

Beberapa yang lain pula secara terus-terang berkata, eloklah UMNO keluar saja daripada kerajaan madani ini.

Sebagaimana kita semua sedia maklum, isu tahanan rumah Najib menjadi isu yang berterusan kerana kerajaan enggan berterus-terang mengenai kewujudan titah adendum itu.

Meskipun dilaporkan Menteri MITI, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz adalah yang paling awal mengetahui wujudnya titah adendum itu, kemudian beliau memaklumkannya kepada Timbalan Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Besar Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail, tetapi semua mereka tidak pernah meminta kerajaan, khususnya Perdana Menteri, Anwar Ibrahim untuk berterus-terang tentangnya.

Apa yang Zahid Hamidi dan Wan Rosdy lakukan hanyalah membuat afidavit sokongan terhadap semakan kehakiman yang dibuat Najib.

Anwar pula, sementara tidak mengia atau menafikan wujudnya titah adendum itu, tetapi pernah memberi pandangan bahawa Yang di-Pertuan Agong hanya perlu mempertimbangkan tahanan rumah kepada bekas Perdana Menteri itu selepas kes perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dihadapinya selesai.

β€œJika Agong meminta nasihat saya, saya akan berkata, ‘Tuanku, lalui proses itu dahulu’,” katanya ketika wawancara bersama Bloomberg di Qatar.

Oleh kerana ketika Anwar memberi pandangan itu semakan kehakimam telah difailkan dan Zahid Hamidi serta Wan Rosdy juga sudah memfailkan afidavit yang mengesahkan titah adendum itu wujud, ia memberi gambaran seolah-olah Perdana Menteri tidak setuju dengan titah tersebut.

Malangnya, Anwar tidak berterus-terang dalam kata-katanya dan tak tahulah sama ada keputusan hakim Mahkamah Tinggi semalam turut didorong oleh kenyataan Perdana Menteri di Qatar itu.

Sekarang ini, berikutan hakim semalam juga menyebut bahawa asas penolakan terhadap semakan kehakiman Najib kerana tiada bukti titah adendum itu wujud, bahkan menyifatkan afidavit Zahid Hamidi dan Wan Rosdy hanya sekadar khabar angin, mengwsahkan kesahihan titah adendum itu wujud atau tidak adalah jalan paling mudah menutup segala wayang cerita.

Untuk itu, sesuai dengan janji UMNO dan Zahid Hamidi sendiri untuk terus memperjuangkan pembebasan Najib, parti itu kini tiada pilihan lain melainkan mesti mendesak kerajaan, khususnya Perdana Menteri untuk segera berterus-terang.

Dalam hal ini, kebetulan UMNO bahagian-bahagian ketika ini sedang mengadakan mesyuarat perwakilan tahunannya (21 Jun hingga 29 Julai), maka inilah masa paling terbaik untuk dikemukakan usul berkaitan perkara itu.

Seterusnya, dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU2024) pada 21 hingga 24 Ogos depan, jika parti itu masih ingat kepada janji untuk membebaskan Najib, adalah wajib untuk dibahas dan diluluskan usul agar kerajaan atau PMX mengesahkan secara terbuka mengenai kewujudan titah adendum itu.

Kalau wujud, katalah wujud dan kalau tiada, katalah tiada.

Menaikkan harga minyak pun boleh dilakukan, walau bertentangan dengan janji…apalah sangat setakat nak mengakui wujud atau tidak sebuah titah adendum?

Jangan disimpan dan dibuat mainan politik titah adendum itu kerana ketika menitahkan agar Najib dibenar menjalani tahanan rumah itu, Sultan Abdullah pada waktu itu adalah dalam kedudukan sebagai Yang di-Pertuan Agong atau Ketua Negara Malaysia ini.

Apakah jenis kita ini jika tak reti menghornati titah Raja?

Kalau contohnya dalam waktu terdekat ini Anwar atau kerajaan secara rasmi mengatakan titah adendum itu tidak pernah wujud, maka dengan sendirinya tutuplah segala cerita.

Rasanya peguam Najib pun dengan senang hati tidak akan meneruskan lagi rayuan ke Mahkamah Rayuan.

Najib pula dengan sendirinya boleh redha dengan nasib dirinya serta semakin mengenali siapa kawan sejati dan siapa kawan hanya di waktu senang. – ShahbudinHusin 04Julai2024.

3.7 3 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

85 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
6 July 2024 1:24 pm

DENGAR NI, TERUTAMANYA PEMUDA & PUTERI UMNO, PESANAN ARUAH…πŸ˜… ________________________________________ https://vt.tiktok.com/ZSYXhbsEL/ “Ini, pemimpin Umno, ambil wang rakyat begitu banyak, kemudian curah kpd org sblum pilihanraya.. maka beraturlah pemudaΒ² Umno dgn brigedΒ² puteri Umno dgn bajuΒ² baru mereka.. Saya nak nasihat kpd anakΒ² & adikΒ² saya, yg pemuda Umno & puteri Umno yg pakai baju.. klau diorang bagi baju, klau dah nak baju sgt, pakai tidur cukup.. jgn tunjuk malu kita.. malu kita klau kita pakai baju Umno & lambang Umno hari ini.. sbb, PEMIMPIN ROMPAK HARTA KITA, sbb, PEMIMPIN NAIKKAN HARGA MINYAK negeri kita, sbb, pemimpin rompak & hilangkan kuasa… Read more »

1000025758
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 7:06 pm

PMX KAKI CARI POPULARITIπŸ˜†
https://youtube.com/shorts/Bk2MgWueO00?si=dnQE-fCN6onekz6M
________________________________________
BAGI BANTUAN KAT ORG SAKIT PUN DIA NAK BERMEGAH..πŸ˜…

WAL HAL KLAU DIA ARAH UTK JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT URUSKAN LAGI MUDAH…πŸ˜‚

HA HA HA.. KLAU NIAT TU TAK IKHLAS, RAKYAT AKAN TERUS MELUAT & BENCI…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH 

138616
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 7:16 pm
Reply to  Anonymous

Perdana Menteri tunai solat bersama rakyat Seri Kembangan

Oleh Juani Munir Abu Bakar
5 Julai 2024, 2:57 pm

https://www.utusan.com.my/terkini/2024/07/perdana-menteri-tunai-solat-bersama-rakyat-seri-kembangan/
________________________________________
SOLAT JUMAAT PUN NAK MASUK BERITA. APA YG HEBATNYA? BIASA LAH, LELAKI ISLAM YG BALIGH WAJIB SOLAT JUMAAT.. YG AKAN PELIK KLAU TAK PERGI SOLAT JUMAAT..πŸ˜…

APA YG MEGAHNYA, “SOLAT BERSAMA RAKYAT”?πŸ˜‚

HA HA HA.. TAK KAN NAK SOLAT JUMAAT SORANG² KOT?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135365
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 6:28 pm

PENGARAH PILIHANRAYA PH PULAU PINANG, MOHAMAD ABD HAMID CUBA NAK UGUT PENGUNDIΒ² SG BAKAP. DGN KERJASAMA AKBAR SINAR HARIAN, DEPA BUAT SATU VIDEO TIKTOK.

TIKTOK SINAR HARIAN:
PRK Sungai Bakap: Satu Kerugian Pilih Calon PN – Mohammad

https://vt.tiktok.com/ZSYCtydRy/

1000085801
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 6:32 pm
Reply to  Anonymous

KONONNYA NAK UGUT RAKYAT LAH TU.. πŸ˜„

HARAPANNYA, DEPA AKAN DPT RAMAI PENYOKONG LAH NANTI DLM VIDEO TIKTOK TU…πŸ˜†

KESIAN.. RAKYAT TAK BODOH & TAHU MENILAI..πŸ˜…

MALANG SEKALI, HAMPIR SEMUA 4,000 LEBIH NETIZEN YG BUAT KOMEN DLM VIDEO ITU MENGANJING PH & REJIM MADANON…πŸ˜‚

HA HA HA.. KLAU DAH JAHAT & ZALIM, BUAT MCM MANA PUN RAKYAT TETAP AKAN BENCI…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

138778
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 5:30 pm

CIKGU JO CALON PH KAT PENTAS PRK SG BAKAP SABOTAJ PAKATAN & SINDIR PMX?🀣

https://vt.tiktok.com/ZSYxmxE71/

1000085294
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 5:31 pm
Reply to  Anonymous

PETIKAN UCAPAN CGU JO PHD(AP):πŸ˜‚ “Terima kasih sdr pengacara cgu Fuad.. barisan kepimpinan parti Perikatan.. err pulak.. heh heh heh.. panik sebenarnya.. hari ini saya terpaksa naik atas pentas ini.. jadi panik tu ada.. assalaamualaikum wrt.. kacia hoi ya hoi.. heh heh heh.. itu pun sdg belajar.. jadi, barisan kepimpinan parti Perikatan.. eh parti.. parti Pakatan Harapan.. heh heh.. kenapa jadi mcm tu ya.. heh heh heh heh.. aaa.. takpa takpa jgn ungkit, biasa, cikgu kan? Cikgu yg buat salah dia minta maaf, itu lebih baik dpd org yg buat salah tak mau mengaku salah.. jadi saya silap tersasul ni… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 July 2024 5:39 pm
Reply to  Anonymous

NAMPAK TAK?:πŸ˜†

1. DUA KALI DIA MENYEBUT “BARISAN KEPIMPINAN PARTI PERIKATAN..”πŸ˜…

2. DIA BEKAS CIKGU, TAK KAN BOLEH BERAKSI MCM BADUT & BERKATA:
“HEH HEH HEH.. KENAPA JADI MCM TU YA.. HEH HEH HEH HEH.. AAAA.. TAKPA TAKPA..”πŸ˜‚

3. KENYATAAN NYA:
itu lebih baik dpd org yg buat salah tak mau mengaku salah..”
MCM DIA TUJU KAT PMX JER…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135074
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 12:16 pm

Bersara awal: KPM laksana pelbagai mekanisme naikkan semangat guru

Nur Izzati Mohamad
[email protected]

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/06/1105151/bersara-awal-kpm-laksana-pelbagai-mekanisme-naikkan-semangat-guru
________________________________________
HA HA HA.. DGN MENTERI MAK LAMPIR BEBAL MANGKOK AYUN KELABU ASAP NIH, MAKIN RAMAI LAGI LAH CIKGU² YG MEMOHON BERSARA AWAL..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000065556
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:43 am

β€˜Tolong siasat siapa dalang di sebalik penjualan saham MAHB kepada BlackRock’ – Wan Ahmad Fayshal

Oleh Latifah Arifin
Julai 1, 2024 @ 2:53pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/07/1265646/tolong-siasat-siapa-dalang-di-sebalik-penjualan-saham-mahb-kepada

Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:47 am
Reply to  Anonymous

HA HA..BERSEKUTU YAHUDI, KITA MMG MALANG🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Makin sehari makin berbau PMX punya tembelang Bersekutu dgn Zionis, mmg dia seorang petualang Jual saham MAHB kat Blackrock siapa Tok Dalang? Mmg terbaik le Wan Fayshal, PN punya hulubalang πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

1000084300
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:48 am
Reply to  Anonymous

Kerajaan perlu tarik diri labur dalam GIP – Wan Ahmad Fayhsal

OlehROSKHOIRAH YAHYA
02 Julai 2024 11:51pm

https://www.sinarharian.com.my/article/673035/berita/nasional/kerajaan-perlu-tarik-diri-labur-dalam-gip—wan-ahmad-fayhsal

Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:49 am
Reply to  Anonymous

HA HA..PUKULAN WAN FAYSHAL KIAN KENCANG🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dia bleh nmpak pntadbiran PMX bnyak yg pincang Jual saham MAHB..spt buat sndiri tidak dibincang Bagi tahu ler siapa Tok Dalang & siapa yg rancang? Mmg hebat & terbaiklah, Wan Fayshal MP Macang πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

1000084408
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:21 am

Umno tak akan belajar dari kesilapan. UMNO kalah dalam PRU dulu pun kerana pemimpin mereka terlibat dengan rasuah . Rakyat pun tolak Umno/BN. Cukup2 lah dok jilat yang sakau duit negara. Buka lembaran baru kalau nak stay relevant. Jika tidak boleh tutup kedai…

Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:13 am

PRK Sg Bakap: Latar belakang Cikgu Joohari mampu tambat hati golongan muda

BERNAMA

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/07/1107845/prk-sg-bakap-latar-belakang-cikgu-joohari-mampu-tambat-hati-golongan-muda
________________________________________
OWHH.. MASA CALON ADA PHD, SIBUK DGN LATAR BELAKANG..πŸ˜‚

HA HA HA.. MASA NAK LANTIK MENTERI BODOH, IKUT PINTU BELAKANG…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

132166
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:17 am
Reply to  Anonymous

LATAR BELAKANG BG MAT LEMBUπŸ„ MAMPU TAMBAT HATI GOLONGAN MANA PULAK?πŸ˜…
________________________________________
Pendidikan

Mat Sabu bersekolah di Pulau Pinang sebelum menyambung pelajaran jurusan bidang Seni Kulinari di Institut Teknologi MARA (ITM, kini Universiti Teknologi MARA, UiTM).[1] Meskipun begitu, beliau menyatakan bahawa beliau tidak dapat menghabiskan jurusannya kerana dibuang dari ITM.[2]

https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Mohamad_Sabu
________________________________________
MASUK ITM PUN KENA TENDANG…πŸ˜‚

HA HA HA.. SEDIH MMG SEDIH.. MENTERI PERTANIAN MALAYSIA HANYA LULUSAN SPM.. ITU PUN ENTAHΒ² GRED 3 JERβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

143738
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:00 am

ISHAM JALIL TIBAI PMX TERTIARAP BERKAITAN ISU KENAIKAN HARGA DIESEL:πŸ˜†

https://vt.tiktok.com/ZSYyfE5Uv/
___________________________________________
ISHAM BKN JER GERAM DGN GEBANG KARI PMX, KONON HARGA MINYAK TAK TURUN KERANA DIA TAK JADI PM, TAPI BILA DIA JADI PM MINYAK NAIK PULAK..
LPS TU, PMX BAGI ALASANΒ² BODOH TERHADAP KENAIKAN DIESEL, MISALNYA PAKAI HILUX MAHA KAYA DSB..πŸ˜…

ADA DEKAT DGN 14,000 KOMEN DLM VIDEO INI DI MANA NETIZEN MENYOKONG ISHAM & MELANYAK GANYANG PMX..πŸ˜‚

HA HA HA.. MMG HEBAT & TERBAIKLAH ISHAM JALIL PAHLAWAN PEMBELA RAKYAT, PERWIRA PEJUANG BANGSA & AGAMA…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000016133
Anonymous
Anonymous
5 July 2024 10:50 am

Perbandingan Belanjawan PMX Anwar vs Perikatan Nasional* 1.0 *PMX Berjaya Mengurangkan Belanjawan Defisit*  2021 – 6.5% ( Muhyiddin )  2022- 5.6% ( Ismail Sabri )  *2023 – 4.9% ( Anwar )*  *2024 – 4.3% ( Anwar )*  2.0 *Subsidi Kepada Rakyat Tertinggi*  2021 – RM 28 Billion ( Muhyiddin )  2022 – RM 77.7 Billion ( Ismail Sabri )  *2023 – RM 64 Billion ( Anwar )*  *2024 – RM 81 Billion ( Anwar )*  3.0 *Bantuan Wang Tunai Tertinggi* 2021 – RM 6.5 Billion ( Muhyiddin ) – BPR 2022 – RM 7.8 Billion ( Ismail Sabri ) –… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 July 2024 11:23 am
Reply to  Anonymous

HI HI HI.. BILLIUN SANA, BILLIUN SINI, BILLIUN SITU..πŸ˜…

PM8 SAKAU 600 BILLIUN, PM7 CURI BILLIUN BILLIUN…πŸ˜‚

HA HA HA.. TAPI ABOK PUN TAK DAK, LASTΒ² “MAT BILLIUN” SAKAU SUBSIDI HAK RAKYAT…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000025758
85
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x