Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SYABAS UMNO, JANGAN TAKUT UNTUK BERTINDAK LEBIH BERANI SELEPAS INI

Hampir semua portal berita utama semalam melaporkan tentang bantahan menteri-menteri UMNO dalam mesyuarat kabinet terhadap cadangan penjualan saham Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) kepada Global Infrastructure Partners (GIP), anak syarikat Blackrock.

Bersama bantahan itu, mereka mahu penjualan saham MAHB itu tidak diteruskan.

“Kita menteri-menteri UMNO memberikan pandangan jika boleh perkara ini tidak diteruskan tetapi transaksi itu sudah terlampau maju.

“Jadi kita tengoklah macam mana, kita pun tidak tahu sama ada diteruskan atau tidak kerana Khazanah di bawah Kementerian Kewangan,” kata Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan.

Meskipun perkara ini hanya dinyatakan oleh Timbalan Presiden, bukan Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi, tetapi setidak-tidaknya ini menampakkan UMNO tidak berdiam diri dan sentiasa berani bersuara dalam isu-isu yang bersangkut dengan Islam serta perkara yang mendapat bantahan ramai.


Harus diketuai, Blackrock yang bakal mengambil alih GIP adalah sebuah syarikat yang mempunyai pertalian dengan Israel, selain turut melabur dalam syarikat yang membekal senjata kepada rejim Zionis.

Dengan itu, atas pertimbangan apa pun, membenarkan GIP memiliki sehingga 25 peratus dalam MAHB adalah sesuatu yang tidak dapat diterima, melainkan jika Malaysia mengubah pendirian tidak lagi menyokong perjuangan rakyat Palestin.

Blackrock, meskipun sejak sekian lama sudah melabur dalam banyak syarikat di negara ini seperti TNB, Telekom, Sime Darby, MISC dan hampir 100 syarikat yang lain, tetapi ia berbeza dengan MAHB.

Pertama, peratusan pemilikan mereka dalam semua syarikat itu adalah kecil iaitu antara 1 hingga 3 peratus saja, bukan mencecah sehingga 25 peratus.

Kedua, semua pemilikan saham dalam syarikat-syarikat itu dibuat melalui pasaran terbuka, tidak sepertimana rancangan Khazanah menjual secara terus 25 peratus saham MAHB kepada GIP.

Ketiga, dengan pemilikan sebanyak 25 peratus itu, GIP secara automatik berhak menduduki Lembaga Pengarah MAHB bagi menentukan perjalanan syarikat, tetapi kalau setakat 1 hingga 3 peratus saham dimiliki, nak letak kerani cabuk pun mereka tiada kuasa.

Keempat, melalui rancangan penstrukturan baru yang menyaksikan Khazanah memiliki 40 peratus saham, KWSP 30 peratus, GIP 25 peratus dan Abu Dhabi Investment Authority 5 peratus, MAHB akan dirancang untuk dikeluarkan daripada syarikat senaraian awam di BSKL.

Kepada golongan pentaksub, itulah bezanya antara pemilikan saham oleh GIP, syarikat yang ada kaitan dengan Blackrock dalam MAHB dengan pemilihan saham Blackrock di syarikat-syarikat lain di negara ini.

Dalam hal ini, bantahan menteri-menteri UMNO harus diberikan pujian kerana pemimpin-pemimpin parti itu membuktikan mereka masih sedar diri dan tidak tenggelam dalam gemerlapan kuasa apabila berdepan dengan isu-isu yang melibatkan kepentingan agama.

Ingin juga diketahui, adakah menteri-menteri Melayu/Islam lain dalam kabinet, terutama daripada PH, turut sama membuat bantahan?

Setetusnya, paling ingin diketahui, apakah respon Perdana Menteri, Anwar Ibrahim dalam mesyuarat kabinet terhadap bantahan menteri-menteri UMNO itu?

Pemimpin-pemimpin UMNO, khususnya yang berada dalam kerajaan, mereka haruslah terus konsisten dengan tidak menyembunyikan suara dalam perkara-perkara yang jelas mendapat bantahan ramai.

Ini kerana perjuangan UMNO dalam membela Islam, kepentingan Melayu, adalah perjuangan yang berterusan serta tidak pernah padam.

Berbeza dengan PKR, perjuangannya hanyalah untuk meletakkan Anwar sebagai Perdana Menteri dan disebabkan ia sudah tercapai, matlamat perjuangan lain boleh diumpama seperti buih-buih di lautan saja – kadang-kadang ada dan kadang-kadang tiada.

Maka, UMNO perlu terus dan harus lebih berani dalam bersuara serta bertindak bagi menentukan ia kekal merupakan wadah yang dipercayai oleh penduduk majoriti negara ini, terutama jika Khazanah kekal dengan pendirian mahu menjual juga saham aset strategik seperti MAHB kepada pihak yang terkait dengan Israel, sekaligus memandang sepi bantahan yang dibuat dalam mesyuarat kabinet.

Walau macam penumpang, tapi ingat satu perkara, tanpa bantuan UMNO, kerajaan madani ini tidak mungkin ada di muka bumi Malaysia – ShahbudinHusin 24Jun2024.

3.5 2 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

34 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
25 June 2024 1:32 pm

APA CITER NI BG BUDIN? UMNO DAH KENA WARNING DGN ABG BESAR KER?😂
____________________________________________
Isu BlackRock: Ahmad Zahid sifatkan kenyataan Tok Mat bersifat peribadi

Astro Awani
24/06/2024 22:04 MYT

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/isu-blackrock-ahmad-zahid-sifatkan-kenyataan-tok-mat-bersifat-peribadi-476146
____________________________________________
HA HA HA.. MESTI ABG BESAR DAH GERTAK WAK NIH…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

144748
Anonymous
Anonymous
25 June 2024 10:24 am

‘Nada’ lain Muhyiddin terhadap penyasaran subsidi diesel lumrah politik, kata penganalisis Shahnon Azeem – 25 Jun 2024, 08:00 AM Dua tahun lalu, Muhyiddin Yassin berkata kerajaan mampu menjimatkan perbelanjaan sebanyak RM20 billion setahun melalui pelaksanaan skim subsidi bersasar. Kini Muhyiddin Yassin menganggap penyasaran subsidi diesel oleh pentadbiran Anwar Ibrahim sebagai menekan rakyat. PETALING JAYA: Seorang penganalisis berpendapat sudah menjadi lumrah dalam politik buat pembangkang termasuk Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin untuk mengkritik penyasaran subsidi bahan api bermula dengan diesel. Felo Majlis Profesor Negara Azmi Hassan berkata apa jua langkah mahu diperkenalkan walaupun baik dan pernah dicadangkan sendiri mereka ketika… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 June 2024 8:13 pm

BUKTI SEORANG PEMIMPIN KAKI AUTA GEBANG KARI KUAT KENCING😄 https://youtu.be/ftEjBNKwJXY?si=ccd2_5th-Y9lTfkO (17 JULAI 2022:) “Ramai yg sindir.. owhh menang hari ini, turun minyak esok, mengapa tak jadi? Mengapa tak jadi.. kita tak perintah, saya tak jadi perdana menteri.. nak buat mcm mana..” “Kalau skrg, dgn keadaan harga minyak skrg, tidak ada sebab mengapa harga minyak tidak boleh turun..” MASA DIA BERUCAP INI, HARGA MINYAK DUNIA IALAH 106 DOLLAR AMERIKA SE TONG.😆 _________________________________________ (22 MEI 2024:) (Skrg kita perintah.. saya sudah jadi perdana menteri dah setahun setengah..)😅 HARGA DIESEL DINAIKKAN 56% ATAU RM1.20 SE LITER PADA KETIKA HARGA MINYAK DUNIA IALAH 81… Read more »

1000025221
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 8:22 pm
Reply to  Anonymous

ADA DEKAT 1,000 KOMEN DLM VIDEO INI DI MANA PARA NETIZEN MENGANJING PMX…😂

HA HA HA.. AKIBAT KUAT KENCING, BERBOHONG, SPIN & PUTAR ALAM, PENYET LUNYAI PMX DILANYAK GANYANG DEK NETIZEN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138778
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 7:26 pm

KETAKSUBAN TAHAP DEWA MACAI² WALANON:😅 _________________________________________ TARIFF LETRIK NAIK, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN KURANGKAN PENJAWAT AWAM, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN TIADA PENCEN UTK PENJAWAT AWAM, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN PELAJAR TAK BOLEH BERTAKBIR DI SEKOLAH, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN PELAJAR TAK BOLEH BACA QUNUT DI SEKOLAH, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN UBI KAYU MENGGANTI BERAS, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN CUKAI PINTU SELANGOR NAIK 3 KALI GANDA, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN SEKAT RAKYAT KRITIK KERAJAAN, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN HARGA DIESEL NAIK 56%, TINDAKAN BIJAK & BAIK KERAJAAN MAHB BERGABUNG DGN ISRAEL, TINDAKAN BIJAK… Read more »

133600
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 7:29 pm
Reply to  Anonymous

JOM KITA BERHIBUR SEKEJAP DULU DGN LAGU “OH WALANON”😂

https://vt.tiktok.com/ZSYaGnApK/

Walanon ghaso banggo, minyok naik pung dio suko
Keno kencing kok atah palo, para walanon pakak dok ngango
Ghama oghe pakak dok tanyo, watpo walanon ni bodo-bodo
Ambo jawak buyi ko dio, itulah syarak paling utamo
Walanon bodo bodo, walanon bodo…
_________________________________________
HA HA HA.. ADA DEKAT DGN 2,000 KOMEN DLM VIDEO INI DI MANA NETIZEN MENGANJING WALANON…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135080
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 6:33 pm

TOLAK MOTOR HABIH MINYAK. MOTOR TAK PAMAI DIESEL   Zuwairi Md Yusof Baru pertama kali aku dengar Motor pakai Diesel.Aku tak tahula Pakcik tu bangang ke Timbalan Presiden PAS pis pus Tuan Berahim yang Baghal https://x.com/KulupFans/status/1804901753089085666 Aku rasa lebih baik Walaun bawa @titm_official ini pergi berubat.Dah teruk sangat sewelnya ni.Hari tu dia kata calon PAS PN ada ISO dan calon itu sendiri nafikan.Terbaru dia kata Motosikal guna Diesel. Ah!!!!!  Ini parah ni. Ini parah ni! PAS PIS PUS dah makin sewel 🤣 Binatang apa kau tunggang?Kahkahkahkah Apa guna PAS tubuhkan PASTI,SRITI,SMITI,Kolej Universiti sampai pergi belajar Timur Tengah kononnya untuk lahirkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 June 2024 5:07 pm

Petisyen ‘Katakan Tidak kepada Blackrock’ raih lebih 8,000 sokongan

Oleh QURRATUL AINA QUDDUS
24 Jun 2024 09:00am

https://www.sinarharian.com.my/article/671450/berita/nasional/petisyen-katakan-tidak-kepada-blackrock-raih-lebih-8000-sokongan

1000081960
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 5:12 pm
Reply to  Anonymous

WALANON PULA, BILA LAGI NAK BUAT PETISYEN,
KATAKAN YA KEPADA BLACKROCK“? 😅

ATAU PUN BUAT LER POSTER,
KATAKAN YA KEPADA KENAIKAN KENAIKAN HARGA MINYAK” 😂

HA HA HA.. MCM POSTER KUTUK BN DULU TU…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000081959
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 5:37 pm
Reply to  Anonymous

DIESEL & PETROL NAIK 20 SEN JER MASA TU, DEPA MELALAK MELOLONG KATA RAKYAT MENDERITA LER, KERAJAAN RAKUS & ZALIM LER…😅

KINI, BILA DIESEL NAIK RM1.20 DEPA KATA SATU TINDAKAN YG BIJAK & BAIK DARI KERAJAAN…😂

HA HA HA.. BEGITULAH KEMUNAFIQAN MACAI² PENTAKSUB…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133602
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 4:43 pm

INI ENTRY SORANG MACAI WALANON PENTAKSUB:😅
_________________________________________
Anonymous 24 June 2024 3:50 pm

Rakyat lawan Anwar demi negara atau ‘viewers’?
_________________________________________
INI RESPON SAYA:😂

HA HA HA.. RAKYAT HANYA NAK MENYAHUT SERUAN ANWAR JER…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
24 June 2024 4:45 pm
Reply to  Anonymous

Pemimpin beri alasan subsidi minyak jadi beban patut dihumban – Anwar

Oleh Nizam Zain
 16 July 2022

https://malaysiagazette.com/2022/07/16/pemimpin-beri-alasan-subsidi-minyak-jadi-beban-patut-dihumban-anwar/
___________________________________________
HA HA HA.. JOM GUYS RAMAI² KITA BERHIMPUN JUMAAT INI UTK MENGHUMBAN PEMIMPIN TERSEBUT..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135853
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 4:33 pm

APA NI BG BUDIN? NAPER BERSEKONGKOL DGN UMNO MEMFITNAH PMX?😂
____________________________________________
Dakwaan MAHB dijual kepada syarikat pro-Zionis tidak berasas, kata PM

Dikemas kini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 May 2024 5:32PM

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/483107
________________________________________________
NAPER BG BUDIN BUAT DAKWAAN YG TAK BERASAS…🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..
(100 ribu juta billion trillion kali)!
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

135365
Anonymous
Anonymous
24 June 2024 3:50 pm

YB Viral, Dayangku Intan ganti Chegu Bard, Papagomo, Ratu Naga yang terkantoi diMahkamah sebagai askar upahan gantian PN. Rakyat lawan Anwar demi negara atau ‘viewers’? Tajuddin Rasdi – 24 Jun 2024, 08:00 AM Rakyat diharap meneliti sebelum menempah tikar dan hamparan untuk berhimpun pada 29 Jun. Adakah perhimpunan ini benar-benar demi negara atau sekadar demi ‘viewers’ Diberitakan bahawa suatu demonstrasi dinamakan ‘Rakyat lawan Anwar’ akan diadakan di hadapan Seri Perdana pada 29 Jun ini. Saya mempunyai tujuh soalan terhadap objektif dan motif demonstrasi ini. Saya harap pembaca menimbang soalan ini dengan baik sebelum berpanas untuk menghadiri demonstrasi tersebut. Soalan pertama… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 June 2024 3:49 pm

HA HA… DGN MADANON BG BUDIN MAKIN BADI🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Rejim Madanon, bgaikan sampan yg patah kemudi Dgn Rejim Madanon org Melayu mmg nya tak sudi Kpd Madanon, org2 Melayu tak akan lagi bagi undi Tunggu je lah 2017 depa akan terhenti denyut nadi Mmg nya tonggak2 Rejim Madanon buruk peribadi Wak Jahid bleh lps, wlau sakau Yayasan Akal Budi PMX pula, kat Forest City, cuba nak bina pusat judi Lps itu, nk jual saham MAHB kat Blackrock Yahudi 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡… Read more »

146195
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x