Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

PMX MAKIN BANYAK CEDERA, TAPI BILA LAGI JKOM NAK TAMPIL MEMBELA?

Sebagaimana bumi kebelakangan ini lebih kerap ditimpa hujan sehingga pokok pun banyak yang tumbang, iklim politik negara juga akhir-akhir ini sentiasa dibadai isu silih berganti tanpa henti.

Antara isu yang memanaskan atmosfera politik negara kebelakangan ini ialah pencen penjawat awam, tahanan rumah Najib Razak, penjualan saham MAHB kepada Blackrock, suami menteri dapat kontrak dengan Kerajaan Selangor dan yang terbaru, penghapusan subsidi diesel yang membuatkan ramai melompat kerananya.

Dalam semua isu itu, selain kerajaan dihenyak daripada pelbagai sudut, tentu sekali ia turut membuatkan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim paling banyak terkena kesan tembakan.

Tetapi, amat malang sekali dalam berhadapan semua itu itu, Anwar seolah-olah bersendirian membela dirinya sendiri.

Sementara jentera komunikasi kerajaan dibawah Fahmi Fadzil dilihat tidak berfungsi, manakala media-media danaan pro kerajaan yang sepatutnya lebih ke depan pula asyik goyang kaki dengan terus seronok memaparkan berita-berita β€œcopy paste” daripada portal-portal ternama atau memuatkan tulisan popular yang viral di media sosial, lebih malang lagi kerana agensi khusus untuk membela kerajaan seperti Jkom juga langsung tak berbunyi apa-apa.

Keadaan itu membuatkan ada yang bertanya, masih hidup lagikah Jkom sekarang ini?

Sejak Khairuddin Othman dilantik mengetuai Jkom pada 1 Mac lalu bagi menggantikan Dr Agus Yusof, peranan agensi tersebut dalam mempertahankan kerajaan bukannya bertambah baik, tetapi semakin hilang daripada radar.

Sekurang-kurangnya Dr Agus dulu kerap juga muncul di media dan sesekali menulis di laman sosialnya, sehinggalah beliau kemudian lenyap terus berikutan tercetusnya skandal A&W yang menggemparkan negara.

Kharuddin selaku Ketua Pengarah Jkom, selain tak pernah bercakap atau muncul di mana-mana media, beliau juga langsung tidak aktif di media sosial.

Semakan di Facebooknya mendapati kali terakhir ia di-update pada November 2022, manakala di Twitter (kini X) ialah pada 2019.

Nak kata ada program-program tertentu dilaksanakan Jkom di mana-mana, tidak pula ada kedengaran sebarang hebahannya, bahkan laman sosial agensi tersebut sendiri didapati turut tidak aktif.

Dalam pada itu, cuba-cuba juga mencari melalui google kalau-kalau Ketua Pengarah Jkom itu didapati ada pergi ke mana-mana program, pergi kenduri atau makan-makan dengan kawan-kawan misalnya, malangnya apa kesan pun tak ditemui.

Jadi, Ketua Pengarah Jkom ini buat apa?

Apa kerja yang dilakukan beliau untuk menggerakkan Jkom dalam berhadap isu demi isu dalam negara?

Takkan jadi ketua agensi seperti Jkom duduk bersembunyi di pejabat saja?

Bukankah dalam Jkom sendiri, ada unit media sosialnya sendiri?

Zaman media sosial dan ada media sosial tapi tak bersosial…habis, nak jadi apa?

Kerajaan madani ini sudah terbentuk hampir dua tahun dan setelah lebih setahun ia membazir masa dan wang ketika direrajui Dr Agus, nampaknya malang menimpa sekali lagi ketika ia di bawah kepimpinan Khairuddin ini.

Sampai bila Jkom nak senyap begini?

Sedemikian itu, untuk kebaikan Anwar dan kerajaan madani itu sendiri, adalah dicadangkan agar kontrak lantikan Ketua Pengarah Jkom selepas ini tidak lagi dibuat untuk tempoh dua tahun sebagaimana biasa.

Lantikan harus dibuat secara bulan ke bulan dan sekiranya gagal berfungsi, kontrak hendaklah ditamatkan dengan serta-merta.

Kontrak lantikan Khairuddin ini patut juga disemak semula dengan kadar segera, kalau tidak, macam bayar gaji buta saja, walhal Anwar selaku Perdana Menteri makin kerap ditembak cedera. – ShahbudinHusin11Jun2024.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

39 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
13 June 2024 12:47 pm

HA HA..PMX DIPERMAINKAN RAKYAT SPT BOLA🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Mmg elok sgt le, bila PMX tu Bg Budin taji dan tala Sambil J-Kom pulak menyepi tidak berani nak bela Kt medsos pula, teruk PM asyik kena sekeh kepala Itu lah karma dari melakukan kerja bodoh dan gila πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣… Read more »

136613
Anonymous
Anonymous
13 June 2024 3:13 am

Saya tak jadi PM, macam mana harga minyak nak turun’

Oleh Adha Ghazali
Julai 17, 2022 @ 7:46pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/07/977383/saya-tak-jadi-pm-macam-mana-harga-minyak-nak-turun
____________________________________________
HA HA HA.. BUKA MULUT JA MUHONG..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000078345
Anonymous
Anonymous
13 June 2024 11:02 am
Reply to  Anonymous

DIKATANYA, UCAPAN ITU DIA BUAT 16 TAHUN YG LALU.. DAH TAK RELEVAN LAGI…πŸ˜‚

HA HA HA.. BILA TERSEPIT, PURAΒ² NYANYUK…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

133602
Anonymous
Anonymous
13 June 2024 2:25 am

PM sumbang RM290,000 kepada masjid, surau sempena Aidiladha

11 Jun 2024 04:25pm

https://www.sinarharian.com.my/article/669467/berita/nasional/pm-sumbang-rm290000-kepada-masjid-surau-sempena-aidiladha
_____________________________________________
KENAPA TAJUK BERITA TU TAK BETUL & TAK PENUH?πŸ˜…
(PM sumbang RM290,000 kepada masjid, surau di Sg Bakap sempena PRK)πŸ˜‚

HA HA HA.. ASAL BUKA MULUT JA MUHONG…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000025758
Anonymous
Anonymous
13 June 2024 2:48 am
Reply to  Anonymous

SOGOKAN PRK SG BAKAP. – MADANON DGN RASUAH BERPISAH TIADAπŸ˜…

https://youtube.com/shorts/VaSmhYkJ7qU?si=4W_G1BzavGyILPzP
____________________________________________
ADA DEKAT 600 KOMEN DLM VIDEO INI & SEMUANYA MENARIK BELAKA.. BOLEH DIKATAKAN SEMUA KOMENΒ² ITU MELANYAK GANYANG PMX…πŸ˜‚

HA HA HA.. PENYET LUNYAI PMX KENA DIKERJAKAN DEK NETIZEN..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

157466
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 8:05 pm

MSO – PENULIS POLΔ°TΔ°K VETERAN MOHD SAYUTI OMAR BAGI TUITION REALITI KEPADA WALAUN BARU PN, BUDIN. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”- KEDUDUKAN TUJUH WAKIL RAKYAT BERSATU TAK AKAN TERJEJAS Bersatu akan menyerahkan notis kekosongan enam kerusi parlimen dan satu kerusi DUN kepada speaker Dewan Rakyat dan spekaer negeri Selangor dalam masa terdekat. Demikian menurut kata presiden Bersatu, Udin anak Yassin selepas mesyuarat tertinggi PN semalam. Bagaimana pun katanya sebelum notis itu dihantar Bersatu akan memaklumkan terlebih dahulu perkara itu kepada kesemua wakil rakyat berkenaan. Maksudnya masih ada lagi pujukan dan rayuan.  Mereka ialah Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Mohd Azizi… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 June 2024 7:55 pm

Arini pertama kali Atok kelihatan panik dan pucat selepas keluar menghadap musuh2 dia diRCI Batu Putih. Pengerusi, Tun Rauf dan 2 lagi ahli2 RCI menjadi sasaran kecaman Atok dan Loyar EE Rookie Bangang dia. Berbanding muka dan nada riak dan angkuh diNikkei Jepun dan diFacebook semalam memperlekeh dan tabur fitnah kepada PMX, Atok kelihatan defensif arini. Tapi sia2 kerana Rakyat Malaysia dan RCI tahu semasa Atok PM7 22 bulan, hanya dia, Daim dan pet boy dia Jemin Semburit yang berkuasa penuh. Moga2 keputusan RCI balas balik wajar atas perbuatan Atok. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”- Dr M nafi keputusan mengenai Batu Puteh dibuat sendiri… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 June 2024 8:32 pm
Reply to  Anonymous

ATOK JANGAN GELABAH Kes / Jenayah Nasional RCI Batu Puteh: Mahkamah Tolak Permohonan Mahathir Laksana Prosiding Terbuka 7 mins ago  Mahathir Mohamad hadir bagi memberi keterangan kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berkaitan Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan di Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya hari ini. Foto Bernama  Kah kah….ATOK SAKA Tua TAKUT DAH GELABAH. GAGAL HALANG RCI. WALATOK, walargon, walaun & untit PNyembah dan PEMUJA ATOK, NAIK JULIN BIJIK MATA PENIN ATOK NAK TERLONDEH LEPASNI. 🀣 ****** *Mahkamah juga menolak permohonan pemohon (Dr Mahathir) untuk menangguhkan prosiding RCI sehingga penyelesaian akhir permohonan semakan kehakiman… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 June 2024 7:07 pm

HA HA…SYABAS, BG BUDIN KINI ANAK JANTAN!🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Bg Budin kini mmg le benci sgt dgn Rejim Pakatan Utk balun PMX dia tidak segan silu atau keberatan Sbb Bg Budin dah tahu beza antara kaca dan intan Lagi pula, dia memilih malaikat & menolak syaitan πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ… Read more »

1000078379
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 7:02 pm

Sekor lagi Pemimpin TALIBAN bagi markah A++ kepada PMX mengenai sabsidi bersasar Disel. Mungkin ada udang peruntukan MOF disebalik markah penuh tetapi tetap pujian. Mampuslah Barua dan Walaun Atok dan Abah terkojol mcm sial je, bila TALIBAN dah lompat sokong PKX dan Madani. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”- MB Terengganu puji penyasaran subsidi diesel langkah tepat, berani FMT Reporters – 12 Jun 2024, 05:51 PM Ahmad Samsuri Mokhtar mengingatkan Putrajaya melaksanakan pengapungan harga diesel secara cermat bagi mengurangkan impak berantai yang boleh membebankan rakyat. Ahmad Samsuri Mokhtar Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar berkata penyasaran subsidi diesel sepatutnya dilakukan secara berperingkat bagi mengurangkan kesan… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 June 2024 4:41 pm

HA HA… KEPERCAYAAN BG BUDIN DAH HILANG🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Bg Budin dh mula nampak, PMX punya tembelang Dapat PM kaki auta, mmg rakyat bernasib malang Kini Bg Budin tahu, siapa pejuang siapa petualang Dia dh dapat beza, antara malaikat dan jembalang πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ . πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ… Read more »

1000078342
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 3:38 pm

HARGA MINYAK TURUN KER NAIK?πŸ˜…

https://vt.tiktok.com/ZSYACmALT/
____________________________________________
HA TENGOK, ANWAR KATA HARGA MINYAK TURUN TAPI NAIK.. TAPI SEBENARNYA TURUN..”πŸ˜‚

HA HA HA.. BUTOH PAK HANG..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135365
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 5:06 pm
Reply to  Anonymous

HA TENGOK, ANWAR KATA HARGA MINYAK TURUN TAPI NAIK.. TAPI SEBENARNYA TURUN🀣

https://youtu.be/7ghDbvje5RM?si=Mw_UNR30kb5bJRiJ
____________________________________________
KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH…
(100 ribu juta billion trillion kali)!
πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣

135067
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 2:44 pm

YB TANJUNG KARANG, ZULKAFPERI HANAPI KLAU TAK KENA SOGOK, KENA UGUTπŸ˜…

https://youtube.com/shorts/-lXuO0WYv1I?si=6-faEu6VH09KXesM ____________________________________________
ZULKAFPERI KATA:

WALAU PUN KITA TAHU PMX SERING BERCAKAP BOHONG, TETAPI KEBANYAKAN PENJILATΒ² BELIAU DI MEDIA SOSIAL PERCAYA ABG NON ADALAH TERBAIK, ABG NON ADALAH TERHEBAT DAN WALIWAT & WALIWATI MASIH LAGI BERTERIAK, REFORMASI, REFORMASI, REFORMASI.. WALAUPUN YG ADA SKRG CUMALAH REFORMATI..”πŸ˜‚

HA HA HA.. LASTΒ² DIA SENDIRI YG JADI WALIWAT PENJILAT…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000062901
Anonymous
Anonymous
12 June 2024 2:49 pm
Reply to  Anonymous

ADA LEBIH DARI 1,200 KOMEN DLM VIDEO INI & SEMUANYA MENARIK BELAKA… BOLEH DIKATAKAN SEMUA KOMENΒ² TU MEMPELANGKONG KEPALA ZULKAFPERI & PMXβ€¦πŸ˜‚

HA HA HA.. TERKEDU MONYOK LER PMX KENA MAKI HAMUN & DILANYAK GANYANG DEK NETIZENβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

138616
39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x