TITAH AGONG BERI TAHANAN RUMAH KEPADA NAJIB, INI PENDAPAT PEGUAM

Peguam melahirkan kebimbangan terhadap dakwaan Najib Razak mengenai titah tambahan diraja supaya dia menghabiskan baki hukuman penjara dengan menjalani tahanan rumah.

Bercakap kepada Malaysiakini, pengamal undang-undang mempersoalkan apakah pengampunan diraja boleh meliputi “peruntukan tahanan rumah”.

Peguam Goh Cia Yee berpendapat kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk memberikan pengampunan harus dihadkan kepada perundangan sedia ada untuk menjatuhkan hukuman.

Ini, kata Goh, sama ada memberi pengampunan penuh kepada Najib atau mengurangkan hukuman terhadap bekas perdana menteri itu.

“Kita tidak pasti pada ketika ini apakah maksud titah tambahan yang didakwa itu apabila menyebut tentang tahanan rumah.

“Adakah ia menyatakan keadaan sebenar tahanan rumah ini? Ia boleh menjadi sangat kabur, yang seterusnya akan menjadikan titah sedemikian tidak boleh dikuatkuasakan. Adakah ini bermakna perintah berkurung atau sekatan sepenuhnya di rumah?” soalnya.

Sementara itu peguam Andrew Khoo turut berkongsi pandangan yang sama.

Khoo berpandangan titah Agong atau Lembaga Pengampunan untuk memerintahkan tahanan rumah boleh melanggar perlembagaan.

Memetik Perkara 42(1) dan 42(2) Perlembagaan Persekutuan, dia menyuarakan kebimbangan sama ada kuasa Agong untuk memberikan pengampunan dan meringankan hukuman boleh merangkumi kuasa untuk menitahkan seseorang yang disabitkan kesalahan menjalani hukuman dengan cara tertentu.

Perkara 42(1) menyatakan Agong berkuasa memberi ampun, tunda hukum dan lega hukum berkenaan dengan segala kesalahan yang telah dibicarakan oleh mahkamah tentera dan segala kesalahan yang dilakukan di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; dan Raja atau Yang di-Pertua Negeri sesuatu Negeri berkuasa memberi ampun, tunda hukum dan lega hukum berkenaan dengan segala kesalahan lain yang dilakukan di dalam Negerinya.

Perkara 42(2) juga menyatakan bahawa tertakluk kepada Fasal (10), dan tanpa menjejaskan mana-mana peruntukan undang-undang persekutuan yang berhubungan dengan peremitan hukuman kerana kelakuan baik atau khidmat khas, apa-apa kuasa yang diberikan oleh undang-undang persekutuan atau undang-undang Negeri bagi meremitkan, menggantung atau meringankan hukuman bagi apa-apa kesalahan bolehlah dijalankan oleh Yang di-Pertuan Agong jika hukuman itu telah dijatuhkan oleh mahkamah tentera atau oleh mahkamah sivil yang menjalankan bidang kuasa di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, dan dalam apa-apa hal lain, kuasa itu bolehlah dijalankan oleh Raja atau Yang di-Pertua Negeri bagi Negeri tempat kesalahan itu telah dilakukan.

“Persoalan umum yang mungkin diajukan ialah sama ada perkataan ‘memberi ampun’, ‘tunda hukum’, ‘lega hukum’, ‘meremitkan’, ‘menggantung’ dan ‘meringankan hukuman’ boleh dikatakan menerangkan cara sesuatu hukuman itu dilaksanakan,” kata Khoo kepada Malaysiakini.

Titah adendum untuk tahanan rumah

Najib memohon kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman bagi pelaksanaan titah tambahan oleh Yang di-Pertuan Agong sebelum ini, berkaitan pengurangan hukuman penjara daripada 12 tahun kepada enam tahun dan pengurangan denda daripada RM210 juta kepada RM50 juta.

Menurut afidavit sokongan yang dibuatnya, Najib mendakwa titah adendum dalam pengampunan diraja membenarkan dia untuk menghabiskan baki hukuman penjara enam tahun dengan tahanan di rumah.

Justeru, dia memohon mahkamah mengarahkan menteri dalam negeri, peguam negara, Lembaga Pengampunan, kerajaan persekutuan dan beberapa lagi responden untuk mengesahkan titah tersebut.

Menurut salinan permohonan semakan kehakiman itu, Najib mendakwa Agong mengeluarkan titah adendum itu pada 29 Jan, hari yang sama hukuman terhadapnya dikurangkan.

Najib memohon perintah mahkamah untuk mengarahkan responden agar bukan sahaja mengesahkan titah tambahan itu tetapi juga “mengeluarkan segera pemohon dari penjara Kajang ke kediamannya di Kuala Lumpur, di mana pemohon akan terus menjalani hukuman penjara di bawah tahanan rumah. .”

Najib juga memohon perintah mandamus untuk mengarahkan responden memberikan versi asal titah tambahan, kos, dan sebarang relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dia mendakwa dalam afidavitnya dalam menyokong semakan kehakiman itu bahawa haknya terjejas dan dilanggar oleh responden apabila mengabaikan pertanyaannya berhubung titah adendum berkenaan.

Tindakan responden yang tidak mengendahkan permintaannya merupakan pencerobohan langsung hak asasinya di bawah Perlembagaan Persekutuan dan juga penghinaan langsung kepada Agong, tambahnya.

Bekas presiden Umno itu turut mendakwa bahawa responden cuba menyembunyikan kewujudan titah tambahan itu.

Tiada dalam kerangka undang-undang

Sementara itu, Goh menegaskan bahawa “tahanan rumah” atau “penahanan di rumah” pada masa ini tidak wujud dalam kerangka undang-undang negara.

“Ia bukan alternatif sedia ada kepada pemenjaraan,” katanya.

Berkongsi pandangan yang sama ialah peguam merangkap Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim.

Bercakap kepada Malaysiakini, Hassan berkata tiada peraturan atau perundangan subsidiari mengenai “tahanan rumah”.

“Saya tidak mendengar sebarang rang undang-undang dibentangkan di Parlimen untuk peruntukan seperti itu yang dipanggil ‘tahanan rumah’.

“Tanpa statut atau Akta yang betul, tiada siapa boleh memohon tahanan rumah. Ini sama sekali bertentangan dengan prinsip kedaulatan undang-undang,” tegas ahli parlimen PKR itu.

Bagaimanapun, Khoo berkata Seksyen 43 Akta Penjara 1995 membenarkan pelepasan mana-mana banduan “secara lesen” tetapi ia “tertakluk kepada mana-mana peraturan yang dibuat oleh menteri” – dalam kes ini, terletak di bawah bidang kuasa Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail.

Peruntukan itu juga menetapkan bahawa “syarat” untuk pembebasan mana-mana banduan “boleh dinyatakan secara lesen”.

Sebelum ini, Bernama melaporkan kerajaan pada dasarnya bersetuju melaksanakan pelepasan banduan secara lesen, melalui tahanan rumah, bagi banduan yang menjalani hukuman penjara empat tahun ke bawah, sebagai usaha mengurangkan kesesakan di penjara.

Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail dipetik sebagai berkata kementeriannya sedang dalam proses meneliti kaedah pelaksanaan dari sudut peruntukan undang-undang yang berkaitan, dan sama ada undang-undang dan peraturan sedia ada perlu dipinda.

‘Tiada dalam senarai’

Bagaimanapun, Saifuddin memberi jaminan Najib tidak disenaraikan sebagai banduan yang akan menjalani tahanan rumah.

Menteri itu sebelum ini memberitahu Malaysiakini hanya banduan yang menjalani kurang daripada empat tahun penjara, warga emas, wanita hamil, dan orang kurang upaya akan disenaraikan dalam senarai tahanan rumah.

“Najib tidak termasuk dalam senarai tersebut,” katanya.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan tahanan rumah yang dicadangkan oleh kerajaan bertujuan untuk mengurangkan kesesakan dalam penjara, bukan untuk disalahgunakan oleh pemimpin yang disabit kesalahan.

Saifuddin dilaporkan berkata dakwaan bahawa dasar tahanan di rumah bertujuan untuk membolehkan Najib menjalani baki hukumannya dengan selesa di rumah sebagai berniat jahat.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/702883

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 19 April 2024 — 12:03 pm
Subscribe
Notify of
guest

40 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
20 April 2024 9:12 am

Dolar AS terus kukuh, ringgit dibuka rendah BERNAMA Jumaat 19 April 2024 | 10:14am https://api.bharian.com.my/bisnes/pasaran/2024/04/1236397/dolar-terus-kukuh-ringgit-dibuka-rendah _____________________________________________________ SALAM 4.79.. RINGGIT JATUH LAGI???😂 HA HA…DGN MADABON, RAKYAT MMG CURIGA!🤣 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 Teruk le bila dpt menteri kewangan kepala dongga Dek ringgit jatuh barang² import semua naik harga Pung pang pung pang tapi naper ringgit jatuh huga Sbb nya ialah ‘negeri ni hang mmg tk reti nak haga’ 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

157287
Anonymous
Anonymous
20 April 2024 6:02 am

PN tidak sedar diri, nak duit tetapi nak guling PMX. Masa Abah PM8 18 bulan ( 2020- 2021), PN sombong tidak beri peruntukan kosong kepada Pembangkang, PH. Masa Mail Bera PM9 15 bulan (2021 – 2022),  PN beri peruntukan dengan syarat Pembangkang, PH setuju sign MOA. Hamzah dan Taki terlibat dalam Rundingan MOA bagi pihak PN. Sekarang, PN maçam kanak2 mendesak peruntukan sama rata sebagai hak mutlak mereka Pembangkang. Banyak cantik, kebuluran duit tapi kebuluran nak guling PMX jugak. —————————————- Tunggu MoU ‘duit raya’ Hishamuddin Aun – 19 Apr 2024, 10:00 AM Muhyiddin bagaikan tidak sabar-sabar lagi tuntut peruntukan sama rata kepada pembangkang diberi… Read more »

Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:53 pm

DIA INGAT ORANG MALAYSIA NI BODOH MCM DIA AGAKNYA😂

https://youtu.be/0s1UqLSnRh8?si=NruOnXjPYSsV6FQa

OSTAD KOR(MUNIS) MING:
Kita pilih Kuala Kubu Bharu bkn kerana ada pilihanraya kecil.. kita pilih Kuala Kubu Bharu kerana Kuala Kubu Bharu mmg tempat yg amat bertuah sekali.. saya agak fengshui nya..”
_____________________________________________________
HA HA HA.. HAIYAA MANYIAK UNTUNG LA KKB ADA “ONG”.. FENGSHUI ADA BAIK MAA…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000029449
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:55 pm
Reply to  Anonymous

Lain kali bagi kontena baru PN sokong

08
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:28 pm

DULU DIA KATA KAT NUSI, SKRG DIA YG TERLONCAT MCM BERUK🐒…😂

https://youtu.be/qErX43qYmgo?si=tV7RHnLcjUjNKY-b

https://youtube.com/shorts/OMUkitX6_bc?si=tKWUdnnhuiULeMGf
_____________________________________________________
BERUK🐒 ATAS POKOK CERMAI…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000059828
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:01 pm

Ada 2 muka kalau letak masa pilihanraya memang kena reject, kecuali dia lari balik kampung sendiri.

M2malas
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:12 pm
Reply to  Anonymous

TAPI ADA PULAK YG LARI TINGGALKAN KAMPUNG SENDIRI, KE PORT FICKSON LER, KE TAMBUN LER SBB DAH TAK DIPERCAYAI LAGI OLEH ORG KG SENDIRI…😅

ALASAN KG SENDIRI NAK BAGI KAT KAK LONG…😂

HA HA HA.. LAST LAST KAK LONG PUN LUNGKUP GHUYUB JUGAK…🤣

,🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

1000015997
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:47 pm
Reply to  Anonymous

Lari? Yang Lebai Pas merangkak datang cari siapa?

Rasuah_Duit_Pakai_Dana_Pusat
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:49 pm
Reply to  Anonymous

Kalau lari macam menantu, Din Copong akan jadi Din Melopong tiada bonus Raya untuk penjawat awam negeri Kelantan.

MB-Takfir
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:52 pm
Reply to  Anonymous

Balas 3 -4 patah perkataan saja, terus dia lari. Rupanya ada Misi Gila selamatkan anak Melayu Islam.

X
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:57 pm
Reply to  Anonymous

APA YG GILA NYA?😂

HA HA HA.. HANYA PUAK² GILA JER YG KATA MISI ITU GILA…🤣

🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

135081
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:36 pm

Muka Azmin tukang umum calon boleh menang PN tak keluar pasaipa? Kabur. Ini mesti Tok Kerala pesan letak muka pakai kopiah jangan muka kabur-kabur untuk tipu Melayu.

calon-menang-PN
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:57 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. KALAU PASAL VIDEO KABUR, MAT MASLAN MMG TERROR…🤣

https://youtube.com/shorts/qi9jmJXtIWs?feature=share

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

146184
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:16 pm

Pengumuman calon boleh menang PN PRK Kuala Kubu akan disertai pemimpin Gerakan, Bersatu, GTA dan Pas. Tahniah sebab bersatu padu lawan Madani.

1661065720129
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:23 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. ADA BERSUMPAH DEPAN KAABAH MCM SAIFUL TAK?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000003778
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:38 pm
Reply to  Anonymous

EHH.. MAAF🙏, SILAP GAMBAR PULAK…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000059815
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:44 pm
Reply to  Anonymous

Saiful dengan non muslim pun boleh kantoi. Ha3

solat
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 11:04 pm
Reply to  Anonymous

LOKMAN ADAM TU PULAK KANTOI KER JUGA?🤣

https://youtu.be/fGQgurQTZIY?feature=shared

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000000346
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 9:51 pm

Toksah duk kalut aih. Beras beli tahun PRU15 November 2022 sapa nak makan? Pi test drive MRT lagi baik.

Alor-Setar-Kuah_MRT-SG4
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 9:46 pm

Beras bantuan dalam simpanan bekas Ahli Parlimen yang sudah rosak. Bukan sorok beras tempatan macam di Negeri Kedah no. Hangpa ni kalut nak makan beras buruk ka?

pandora2
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 9:21 pm

BEKAS MP UMNO DARI UMNO MOHON MAAF, MENGAKU TERPAKSA BUANG BERAS

https://youtu.be/yPLhnIi9JF0?si=LkUb8osdIMkGR5oA
_____________________________________________________
OWHH.. ORG AMENO PAHANG RUPANYA DIA NIH.. PUAK MADANON…😂

HA HA HA.. DOK INGAT PIHAK KILANG BERAS KEDAH KER ATAU SUKU SAKAT SANUSI…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

132146
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 8:38 pm

MCA won’t campaign for Harapan candidates in KKB polls

Published:  Apr 19, 2024 7:03 PM
Updated: 7:03 PM

https://m.malaysiakini.com/news/702971
_____________________________________________________
MCA AKAN SABOTAJ ATAU BOIKOT KALAU DAP YG JADI CALON..😅

HAI.. SESAMA PUAK CHINA PUN LAWAN TIKAM MENIKAM KER?😂

HA HA HA.. KERAJAAN PERPADUAN???🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135367
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 8:40 pm
Reply to  Anonymous

EHH..MAAF🙏, SILAP GAMBAR PULAK..🤣

135853
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 8:53 pm
Reply to  Anonymous

MCA ikut jejak MIC tak turun kempen calon PH di KKB

Diterbitkan:  Apr 19, 2024 6:44 PM
Dikemaskini: 7:02 PM

https://m.malaysiakini.com/news/702967#google_vignette
_____________________________________________________
OWWHH.. MIC PUN NAK BOIKOT PH JUGAK…😂

HA HA HA.. TERBAIK PUNYA PERPADUAN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

132149
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 8:00 pm

Berita Harga Barang2 Asas Stabil, Melimpah dan Lebih Rendah pada Ramadhan dan Hari Raya 2024 dari zaman Kerajaan Gagal PN 33 bulan. Berita dibawah pertumbuhan ekonomi naik 4% suku pertama 2024. 2 berita yang bıkın Walaun2 PN tercirit lagi. Kah Kah Kah Kah. ———————————————— Malaysian economy likely grew 3.9% in Q1 FMT Reporters – 19 Apr 2024, 01:59 PM This is opposed to the 3% growth last quarter, during which time lower exports weighed on the economy. Free Malaysia Today Economic growth during Q1 of 2024 was spearheaded by the services sector and supported by the wholesale and retail trade,… Read more »

Anonymous
Anonymous
19 April 2024 7:53 pm

FAKTA BERAS TEMPATAN DIBAKAR

Orang yang mengaku berbuat sedemikian ialah……

GENG PERIKATAN NASIONAL

1. Timbalan Speaker Dewan Rakyat di zaman pentadbiran Najib Razak.

2. Timbalan Menteri Dalam Negeri di zaman pentadbiran Muhyiddin Yassin.

3. Timbalan Menteri Dalam Negeri di zaman pentadbiran Ismail Sabri.

4. Tiada apa-apa jawatan di zaman pentadbiran Anwar Ibrahim.

Tindakan menyimpan beras itu juga diakui dibuat sejak sejak tahun 2022 semasa Perikatan Nasional berkuasa.

Kredit lim chee en

Anonymous
Anonymous
19 April 2024 8:23 pm
Reply to  Anonymous

HELLO BRADER.. MALAUN TU ORG BN…😆 DIA BUANG & BAKAR BERAS TU BARU² NI TAHUN 2024.. MASA DIA BUANG BERAS TU BN ADALAH GENG MADANON.. JADI, ORG MADANON LER YG BUANG & BAKAR BERAS TUH..😅 AMBIL CONTOH SEORANG YG BERNAMA ALI, DULU BEKERJA SBG PENIAGA IKAN. KEMUDIAN DIA BEHENTI JADI PENIADA IKAN DAN MEMBUKA KEDAI MAKAN MULAI DARI TAHUN 2023. LEPAS ITU PADA TAHUN 2024 DIA DITANGKAP KERANA KES KHALWAT.😂 HA HA HA.. ADAKAH KITA AKAN KATA ALI SEORANG PENIAGA IKAN KER ATAU ALI SEORANG PENIAGA KEDAI MAKAN DITANGKAP KERANA KES KHALWAT?🤣 😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣 KAH… Read more »

133601
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 5:50 pm

KESIAN MACAI² WALANON ASYIK TERKANTOI DGN FITNAH² YG DEPA CIPTA.. 😆

ORG DEPA BUANG BERAS BERLAMBAK² DI PAHANG, DEPA CUBA NAK TUDUH KILANG BERAS KEDAH & NAK KAITKAN DGN PEMBANGKANG…😅

ORG DEPA BOM RUMAH NGEH KOO HAM & KK MART, DEPA CUBA NAK TUDUH PEMBANGKANG & NAK KAITKAN DGN PN…😂

ORG DEPA BUANG SAMPAH BERLAMBAK² TEPI JALAN DI PAHANG, DEPA CUBA NAK TUDUH PEMBANGKANG DARI KELANTAN & NAK KAITKAN DGN PAS…🤣

HA HA HA.. WALANON DGN FITNAH BERPISAH TIADA.. ASTAGHFIRULLAAHAL ‘ADZIIMM..😥

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

136069
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:00 pm
Reply to  Anonymous

Wow. Pemuda Scammer tengah koyak rabak ke tu?

sekadar_memberikan_pandangan_scammer2
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 4:55 pm

Buang beras: Bekas MP Kuala Krau mengaku bertanggungjawab

Oleh Roselan Ab Malek
April 19, 2024 @ 12:07pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/04/1236455/buang-beras-bekas-mp-kuala-krau-mengaku-bertanggungjawab
_____________________________________________________
TIDAK MUSTAHIL RAMAI LAGI ATAU KEBANYAKAN MP & ADUN MADANON SKRG INI MENYIMPAN BERTAN-TAN BERAS MCM BEKAS MP KUALA KRAU TUH…😂

BERAS² ITU AKAN DIGUNAKAN UTK PROGRAM JUALAN RAHMAH MADANI ATAU UTK “DISEDEKAHKAN” DLM KEMPEN PILIHANRAYA.. 🤣

HA HA HA.. PATUT PUN SUKAR NAK DAPAT BERAS DI PASARAN…😥

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000018887
Cili
Cili
19 April 2024 7:19 pm
Reply to  Anonymous

Datuk Seri Dr Ismail bin Mohamed Said ialah ahli politik Malaysia berketurunan Melayu. Beliau merupakan mantan Timbalan Menteri Dalam Negeri (2020-2022), mantan Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat (2013-2018) dan mantan Ahli Parlimen Maran selama empat penggal (2004-2022).

Anonymous 19 April 2024 4:55 pm ~ You kata tidak mustahil? “ADUN MADANON SKRG INI MENYIMPAN BERTAN-TAN BERAS MCM BEKAS MP KUALA KRAU TUH…” Kalau you ada maklumat tolong hebohkan kepada rakyat atau buat report polis ke sapa ke?

Anonymous
Anonymous
19 April 2024 10:07 pm
Reply to  Anonymous

Sabotaj tak beri beras bantuan kepada masyarakat sebab nak angkat Pas. Akhirnya dapat MP PN yang sibuk pakaian nurse seksi.

mp_seksa
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 4:49 pm

Buang beras: Bekas MP Kuala Krau mengaku bertanggungjawab

Oleh Roselan Ab Malek
April 19, 2024 @ 12:07pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/04/1236455/buang-beras-bekas-mp-kuala-krau-mengaku-bertanggungjawab
_____________________________________________________
UMNGOKDANI & MACAI WALANON TUDUH KILANG BERAS KEDAH.. TAPI LANGSUNG TAK ADA KENA MENGENA DGN KEDAH ATAU PEMBANGKANG..😅

RUPA²NYA PETUALANG BANGSAT TU ORG UMNGOK..😂

HA HA HA.. WALANON DGN FITNAH BERPISAH TIADA.. SIAN UMNGOKDANI RAJA FITNAH KANTOI..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135072
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 4:30 pm

Pas kesal tindakan Kor Ming lulus dana PRK Kuala Kubu Baharu

OlehMOHD IZZATUL IZUAN TAHIR
19 April 2024 03:26pm

https://www.sinarharian.com.my/article/660358/berita/politik/pas-kesal-tindakan-kor-ming-lulus-dana-prk-kuala-kubu-baharu
_____________________________________________________
PAS DAH TERSILAP DLM MEMBUAT KENYATAAN. OSTAD KOR(MUNIS) MING BKN LULUS DANA, DIA BUAT CADANGAN JER UTK “SEDEKAH” PILIHANRAYA TUH..😂

HA HA HA.. YG MELULUSKAN DANA TU DAH TENTU LER MENTERI KEWANGAN. .🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000025221
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 4:19 pm

Azmin accuses DAP of playing ‘dirty money politics’ in KKB

Zarrah Morden
Published:  Apr 18, 2024 6:02 PM
Updated: Apr 19, 2024 6:19 AM

https://m.malaysiakini.com/news/702843
_____________________________________________________
BARU² NI PMX BUAT JAMUAN RAYA KAT BTG KALI. LEPAS ITU, DIA SURUH OSTAD KOR(MUNIS) MING PULA HULOQ KAT PENDUDUK…😂

TIDAK MENGHAIRANKAN KALAU PH-BN BERJAYA MENGEKALKAN KERUSI DUN KUALA KUBU BHARU.🤣

HA HA HA.. MADANON MAIN TEKTIK “CASH IS KING”…😥

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

130897
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 4:08 pm

Bersih slams govt allocation for KKB ahead of by-election

Published:  Apr 19, 2024 1:32 PM
Updated: 1:34 PM

https://m.malaysiakini.com/news/702925
_____________________________________________________
PROGRAM “SEDEKAH” PILIHANRAYA MADANON.😅

ALAMAK ALAAMAAKK ALAMAAAKKK.. ALAMAK KANTOI LAGI..😂

HA HA HA.. KALAU TAK RASUAH BUKAN MADANON LAH NAMANYA.🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000025758
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 3:38 pm

Nube lapor polis dakwa menteri sumber manusia salah guna kuasa

Diterbitkan:  Apr 19, 2024 12:29 PM
Dikemaskini: 12:53 PM

https://m.malaysiakini.com/news/702912
_____________________________________________________
KEPIMPINAN MELALUI TELADAN.😅

BAGAIMANA ACUAN, BEGITULAH KUIHNYA.😂

HA HA HA.. BILA CIKGU KENCING BERDIRI, ANAK MURID KENCING BERLARI..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

158439
Anonymous
Anonymous
19 April 2024 3:28 pm

Idea tahanan rumah adalah idea dari UMNO setelah melihat kes Taksin diThailand.

UMNO terlepas pandang Thailand beza peruntukan undang2 dengan Malaysia.

Halangan utama idea ini diMalaysia adalah tiada peruntukan mana2 undang2 sedia ada diMalaysia yang dibenarkan oleh Perlembagaan Malaysia untuk tahanan rumah.

Kelihatan Budin tersipu malu kerana kebodohan begitu naif mengenai Rule of Law bila bantai PMX dalam hal ini.

Bossku, loyar terer dia dan UMNO bermain wayang kulit Pak Dogol mengenai tahanan rumah Bossku.

Justeru, agak mudah untuk Mahkamah putuskan semakan kehakiman Bossku ini.

Ini pendapat pelajar tahun 1 undang2.

UMNOMADANI
UMNOMADANI
19 April 2024 3:05 pm

PEGUAM HAPE X TAU THNN UMOH NI? DEME NGAJI X HABIS KE

UMNOMADANI
UMNOMADANI
19 April 2024 3:04 pm

ATE KOME DAN2 KABUR TAHAN RUMAH? MASE PM8 KOME BUAT APE CHOR? NGURUNG LE