AGONG YANG WAJIB DISANJUNG, TITAH JANJI BAGINDA MULA DIKOTA

Pada 19 Mac lalu, Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim bertitah, tempoh “bulan madu” baginda akan tamat tidak lama lagi dan selepas ini, baginda akan memulakan cara pemerintahan yang sebenar.

Baginda bertitah, kurang dari dua minggu lagi, akan genap dua bulan baginda memegang tampuk pemerintahan negara.

Menurut Sultan Ibrahim, baginda memikul amanah Raja-Raja Melayu untuk menjaga kepentingan rakyat dan negara.

“Saya bukan patung untuk disembah atau dijadikan perhiasan dalam majlis atau dipaksa mengikut segala kata dan kehendak menteri.

“Kurang dari dua minggu lagi, akan genap dua bulan saya memegang tampuk Ketua Negara.

“Apabila habis tempoh “bulan madu” ini…, saya akan mulakan cara pemerintahan saya yang sebenar,” titah baginda.

Yang di-Pertuan Agong itu bertitah demikian pada titah diraja sempena Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Wilayah Persekutuan Tahun 2024 Di Istana Negara.

Sebagai membuktikan titah janji itu, sehingga ini sekurang-kurangnya dua tindakan telah diambil oleh baginda sebagai mengotakan apa yang dikata itu benar-benar dikota.

Pada 9 April lalu, dengan kebimbangan percikan api perkauman bakal bertukar menjadi bahaya lebih besar kepada negara berikutan isu stoking kalimah Allah yang dijual di KK Mart, baginda dengan segera memanggil mengadap beberapa pemimpin UMNO dan DAP ke Istana Negara.

Pemimpin yang hadir dalam sesi mengadap itu ialah Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan; Pengerusi UMNO Melaka, Ab Rauf Yusoh; Timbalan Setiausaha Agung DAP, Liew Chin Tong dan Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh.

Dalam titahnya, Sultan Ibrahim berharap pemimpin politik di negara ini tidak ekstrem dalam memberikan pandangan berkenaan isu-isu agama dan perkauman.

Sebaliknya, titah baginda, pemimpin dari semua parti mesti menjadi jambatan atau penghubung antara masyarakat majmuk di Malaysia, dengan memberikan contoh perilaku yang matang.

“Saya ingin menasihati semua pihak untuk memberi tumpuan untuk mengajak rakyat ke arah perpaduan, bukannya perpecahan. Saya ingin melihat rakyat bersatu padu dengan harmoni,” titah baginda lagi.

Tindakan baginda itu terbukti telah berjaya meredakan ketegangan yang mula berkembang dalam masyarakat di mana bebarapa premis KK Mart sebelum itu mula diserang dengan bom buatan sendiri, meskipun ramai berpendapat, sepatutnya Perdana Menteri sendiri yang lebih awal berbuat sesuatu dalam menyejukkan suhu yang mula panas itu.

Apa pun, dengan tindakan Yang di-Pertuan Agong memanggil mengadap pemimpin-pemimpin UMNO dan DAP itu, sebenarnya itulah cara pemerintahan sebenar yang disebut baginda sebelum ini akan dilakukannya bila tempoh “bulan madu” telah tamat.

Semalam pula, 15 April, Sultan Ibrahim menitahkan pihak yang bertanggungjawab membina kolam selam tempur di Kem Iskandar, Mersing memberi penjelasan berhubung punca kelewatan pembinaan projek tersebut.

Baginda yang juga Kolonel Komandan Gerup Gerak Khas (GGK) bertitah, kolam tersebut yang sepatutnya siap sepenuhnya pada Disember 2022, tetapi sehingga kini masih lagi dalam pembinaan.

“Malah, semalam saya dimaklumkan lanjutan masa sebanyak enam kali telah dimohon oleh pihak berkenaan.

“Pada hari ini, saya mendapati papan tanda projek di tapak pembinaan pula dirobohkan.

“Mengapa ia dirobohkan, saya mahu perkara ini diperjelaskan oleh Jabatan Kerja Raya Negeri Johor dan Jurutera Daerah Mersing,” titah baginda kepada Royal Press Office yang dikongsikan di Facebook rasmi Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Kolam selam tempur merupakan fasiliti yang amat diperlukan oleh anggota 21 GGK bagi meningkatkan kompetensi individu dan pasukan, khususnya dalam menangani ancaman dari domain maritim.

Fasiliti itu juga dilengkapi dengan pelbagai kemudahan seperti mock up kapal, entry point bagi kemasukan melalui udara, serta banyak lagi kemudahan asas sokongan operasi.

Kerihatinan baginda terhadap projek pembinaan kolam selam tempur ini amatlah disanjung tinggi, bukan saja kerana kelewatannya menjejaskan latihan pasukan anggota 21 GGK, tetapi juga suatu perbuatan yang merugikan kewangan negara.

Soalnya, kenapa meskipun setelah enam kali penangguhan diberikan dan projek masih belum siap juga, pihak yang lebih bertanggungjawab seperti Kementerian Pertahanan dan Kementerian Kerjaraya hanya berdiam diri saja dan tidak serius dalam memastikan ia disiapkan?

Bukankah pihak tersebut yang sepatutnya lebih dulu menunjukkan keprihatinan terjadap projek yang gagal disiapkan itu tanpa menunggu Yang di-Pertuan Agong perlu bersuara berkenaan dengannya?

Sekali lagi, Sultan Ibrahim dalam hal ini telah menunjukkan sikap amat terpuji dan benar-benar memperlihatkan cara pemerintahan sebenar baginda selaku ketua negara.

Dengan apa yang dilakukan baginda ini, diharapkan pemimpin-pemimpin kerajaan selepas ini akan lebih kerap turun padang memantau projek-projek yang telah diumumkan, tetapi masih terlewat untuk disiapkan.

Jika mahu diselidiki, banyak sekali sebenarnya projek-projek untuk kepentingan awam yang masih belum siap walau telah melebihi tempoh ditetapkan, bahkan sebahagiannya sudah pun terbengkalai begitu saja.

Jangan sampai mereka akhirnya malu sendiri melalui cara pemerintahan sebenar oleh Yang di-Pertuan Agong jika baginda terus menegur satu demi satu projek untuk rakyat yang gagal disiapkan mengikut jadual.

Begitu pun, pendekatan menunjukkan cara pemerintahan yang sebenar itu amatlah terpuji dan disanjung tinggi kerana terbukti baginda benar-benar mengutamakan rakyat serta negara. – ShahbudinHusin 16/04/2024.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 April 2024 — 12:12 pm
Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 12:51 pm

Rakyat terus selamat bersama Madani. Tolak Khawarij tolak pelampau agama dan kaum.

Nadir_Gaza_Palestin
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 1:02 pm
Reply to  Anonymous

Beriya buat tawaf boikot McD – KK Mart 100 meter tapi hal anak Melayu Islam dikepung tengah Gaza Palestin diancam Israel pun hang tak ambil cakna. Pi mampus sama boikot.

kHAWARIJ_rAYA
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 12:29 pm

Fahmi arah MCMC ambil tindakan individu ulang siar video lama

Oleh NOR SYAMIRA LIANA NOR ASHAHA
16 April 2024 10:22am

https://www.sinarharian.com.my/article/659734/berita/semasa/fahmi-arah-mcmc-ambil-tindakan-individu-ulang-siar-video-lama
_____________________________________________________
ADA UNDANG² KE TAK BOLEH SIAR VIDEO LAMA?😅

NANTI TAK LAMA LAGI, GAMBAR² LAMA PUN TAK BOLEH SIAR. LPS TU, BERITA² LAMA JUGA TAK BOLEH SIAR..😂

HA HA HA.. DAH KOYAK TERUK MENTERI POKOK CERMAI NIH..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

145749
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 11:20 am

Nilai ringgit jatuh: Rakyat Malaysia cari kerja di Singapura Oleh WARTAWAN LUAR NEGARA 16 April 2024, 3:31 pm https://www.utusan.com.my/nasional/2024/04/nilai-ringgit-jatuh-rakyat-malaysia-cari-kerja-di-singapura/ _____________________________________________________ HA HA HA..MADANON PEMBAWA HURU-HARA!🤣 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 Bila ringgit jatuh rakyat tertekan & hidup sengsara Ramai rakyat yg lagi pergi cari kerja kat Singapura Ringgit jatuh itu apa sebab & siapa punya angkara Sbb nya ialah, ‘hang mmg tk reti nk jaga ini negara’ 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

138780
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 9:40 am

Nilai ringgit jatuh: Rakyat Malaysia cari kerja di Singapura Oleh WARTAWAN LUAR NEGARA 16 April 2024, 3:31 pm https://www.utusan.com.my/nasional/2024/04/nilai-ringgit-jatuh-rakyat-malaysia-cari-kerja-di-singapura/ _____________________________________________________ HA HA..DGN MADABON, RAKYAT MMG CURIGA🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Teruk le bila dpt menteri kewangan kepala dongga Dek ringgit jatuh barang² import semua naik harga Pung pang pung pang tapi naper ringgit jatuh huga Sbb nya ialah ‘negeri ni hang mmg tk reti nak haga’ 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

145956
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 9:00 am

Ringgit hits low of 4.7900 against the US dollar as investors flock to safe haven currency

By Faiqah Kamaruddin
April 16, 2024 @ 3:06pm

https://www.nst.com.my/business/economy/2024/04/1038522/ringgit-hits-low-47900-against-us-dollar-investors-flock-safe-haven
_____________________________________________________
AIIKKK.. 4.79?? RINGGIT JATUH LAGI KER???😅

SEBAB APA RINGGIT JATUH? JGN PULA CUBA BERI ALASAN SEBAB KONFLIK ASIA BARAT YER!😂

HA HA HA.. “RINGGIT JATUH SEBAB HANG TAK RETI NAK JAGA NEGERI NI”🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

157287
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 8:54 am

PAPAGOMO @ SIR AZRI CABAR ANWAR SAMAN DIA😆

https://youtu.be/PFDSqKzV91c?si=BiyJAO-M2Cl2gVCH
_____________________________________________________
DULU KEMAIN LAGI NAK SAMAN SANUSI. TAPI LOKMAN ADAM TAK DISAMAN PULAK?😅

KINI TAMRIN GHAFAR & PAPAGOMO PULA CABAR SURUH SAMAN…😂

HA HA HA.. ADA BERANI KER?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

136613
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 4:27 am

Siti Nurhaliza – Bila Hari Raya Menjelma Anggun si dara jelita berselendang dan kebaya Sepadan dengan pemuda tampan dan segak orangnya Di pagi hari mulia kunjungi sanak saudara Yang tua tidak dilupa ampun dan maaf dipinta Yang jauh sudah pun tiba pulangnya untuk beraya Meriah desa tercinta bagaikan pesta layaknya Di pagi hari mulia semuanya bergembira Tua muda miskin kaya berbeza tidak berbeza Mari adik marilah bang mari kita beraya bersama Orang jauh janganlah lupa kitalupakan Sila adik silakan bang sila selera jamu selera Lemang ketupat dan rendang semua ada Sebulan kita puasa menahan lapar dahaga Tiba sudah hari raya… Read more »

gaza_0
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 3:43 am

Zaman Tok Kerala 22 tahun 22 bulan?

185183422_10159677921495555_201688817643127422_n
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 3:19 am

Zaman Madani 15 bulan?

X
Anonymous
Anonymous
17 April 2024 3:16 am

Zaman kontena 33 bulan?

008
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 11:01 pm

CABARAN TERBUKA DATOK TAMRIN GHAFAR BABA KPD PMX😆

https://youtu.be/tZz3sCg50s8?si=N6malbZH4QqBrH5W
_____________________________________________________
LEBIH KURANG MCM RADZI JIDIN TIBAI PMX DLM PARLIMEN..😅

TAMRIN:
CONCLUSION SAYA IALAH MENCABAR ANWAR IBRAHIM.. SAYA REPEAT.. SAYA MENCABAR ANWAR IBRAHIM DAN SHAMSUL KETOT ATAU SHAMSUL ISKANDAR, BUAT LAPORAN POLIS & AMBIL TINDAKAN MAHKAMAH TERHADAP DIRI SAYA.. ATAS TUDUHAN BAHAWA ANWAR TELAH MELAKUKAN SEKS LUAR TABIE.. TERSERAHLAH KPD ANWAR.. KALAU KATA FITNAH MAKA JAWABLAH FITNAH.. SAMANLAH SAYA..”😂

HA HA HA.. DULU SAMAN SANUSI, KINI TAK NAK SAMAN TAMRIN KER…?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

138617
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 7:37 pm

Dr M: Adakah Anwar dan keluarga juga diarah jelaskan semua harta?

Diterbitkan:  Apr 16, 2024 5:44 PM
Dikemaskini: 5:52 PM

https://m.malaysiakini.com/news/702628
_____________________________________________________
MMG TERBAIK LAH TUN NEGARAWAN TANAHAIR..😅

TAPI, SIAPA YG ADA KUASA NAK ARAH ANWAR & KELUARGA ISYTIHAR HARTA?😂

HA HA HA.. SPRM??? AZAM BAKI???🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

142892
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 7:02 pm

Langkah terbaru nak guling PMX, Langkah HIV. Semua propaganda dikerah.Selasa, 16 April 2024 GENG HIV KE BALAI  SKMM panggil Chegubard, Papagomo dan Salim rakam percakapan esok KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memanggil pemilik akaun media sosial, Badrul Hisham Shaharin (Chegubard), Mohamad Salim Iskandar (Salim Iskandar) dan Wan Muhammad Azri Wan Deris (Papagomo) untuk rakaman percakapan esok. Rakaman percakapan untuk Chegubard dan Salim Iskandar akan dijalankan di Ibu Pejabat SKMM di Cyberjaya manakala untuk Papagomo pula di Balai Polis Setapak. Rakaman percakapan itu susulan aduan berkenaan kandungan yang dimuat naik menerusi laman media sosial yang disyaki melanggar… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 April 2024 7:15 pm
Reply to  Anonymous

TAK KAN 3 ORG JER BRO, YG KENA PANGGIL?😅

LOKMAN ADAM PULAK ADAM MCM MANA? 😂

https://youtu.be/fGQgurQTZIY?feature=shared

HA HA HA.. LOKMAN TAK KENA PANGGIL BAGI KETERANGAN SAMA KER?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000001655
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 7:01 pm

SALAM 4.79…😆

RINGGIT JATUH LAGI? SEBAB APA RINGGIT JATUH YER??😅

JGN PULA CUBA NAK BERI ALASAN SEBAB PERANG IRAN-ISRAEL YER!!😂

HA HA HA.. “RINGGIT JATUH SEBAB HANG TAK RETI NAK JAGA NEGERI INI..”🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000057977
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 6:58 pm

Atok Şaka dan Khairuddin Abu Hassan aka Din Bapok Tua meroyan sakan semua Langkah nak sekat rezeki PMX tersekat. Sekarang Papagomo sekali lagi dikerah terpaksa bawak Langkah HIV untuk Atok guling PMX. Papagomo cabar Anwar Ibrahim samannya jika kenyataannya salah- .Kau siapa nak minta hasil perubatan orang. KAU DAH KENA SAMAN 1 JUTA SEKITAR 2017 . YANG BERCAKAP NI BAPAK SYAITAN JUGA. JANGAN PERCAYA. ANWAR KE JERMAN BARU SEKALI. MASA MANA DIA KERAP KE JERMAN. DULU 10 TAHUN DULU , DIA KE JERMAN AKIBAT PEMBEDAHAN. KITA LINDUNGILAH DIRI KITA DARI SYAITAN YANG MEMFITNAH. SEMOGA YANG MEMFITNAH INI AKAN DAPAT BALASAN DUNIA… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 April 2024 7:07 pm
Reply to  Anonymous

LOKMAN ADAM PULAK KIRA MCM MANA BRO?😂

https://youtu.be/fGQgurQTZIY?feature=shared

HA HA HA.. LOKMAN TU BAPAK SYAITAN👿 JUGAK KER?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135637
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 6:50 pm

‘Memang sah Mahiaddin dah sesat’ – Tamrin Ghafar November 17, 2021 2:36 am Raggie Jessy Tamrin Tun Ghafar ءميمڠ صح ماهيا الدين ده سستء – تمرين غافر 1. Sekian lama Mahiaddin tipu rakyat Malaysia khususnya rakyat Johor dengan memakai nama Muhyiddin Yassin sedangkan nama sebenar beliau ialah Mahiaddin Md Yasin 2. Kalau dah nama sendiri pun beliau anggup tipu, inikan pula perkara lain 3. Kita tidak pasti tujuan sebenar mengapa penipuan itu dilakukan tapi ada juga berpendapat jika sekiranya diheret ke mahkamah oleh Dato Stanley Clement Augustin, suami kepada Nika Gee Siew Yee atas sebab hubungan seks Mahiaddin dengan beliau di satu… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 April 2024 6:39 pm

JAGA EMOSI TU BRO, JGN SAMPAI TAHAP MENGHINA MAHKAMAH PULA…😅

BEGITU BANYAK SEKALI NAMA BRO SEBUT, NAPER NAMA LOKMAN ADAM TERTINGGAL PULAK?😂

https://youtu.be/fGQgurQTZIY?feature=shared

HA HA HA.. LOKMAN TU DIBAYAR OLEH ATOK JUGAK KER?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000000346
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 6:56 pm
Reply to  Anonymous

EHH.. SALAM COLUMN PULAK…😂

KOMEN DI ATAS TU, ADALAH SBG RESPON KPD:

Anonymous 16 April 2024 5:38 pm

YG KAT BAWAH TUH..👇🤣

133598
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 5:38 pm

Semua Geng Propaganda yang dibayar Atok, Abah berkumpul bersama Tamrin diBukit Aman dalam Langkah Terbaru Nak Guling PMX. Ini seolah drama tak puas hati Atok dan Khairuddin Abu Hassan, Barua Atok aka Din Bapok Tua yang reka semua SD Liwat dan bayar saksi2 untuk sign SD. CheGu Bard, Papagomo, Salim Todi, Tamrin, Rafique Rashid semua membawa suara Liwat Rekaan Atok dan Din Bapok Tua yang PMX tidak layak jadi PM kerana Peliwat. PMX bukan sahaja layak tetapi steady jadi PM dengan gandingan mantap dipayong oleh YDPA Sultan Ibrahim. Lebih malang, YDPA sudah bertitah tunggu PRU16 2027 jika gila kuasa PM.… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 April 2024 4:23 pm

SETUJU DGN BG BUDIN!😆

SATU LAGI PERKARA YG BAGINDA TUANKU PATUT MASUK CAMPUR IALAH ISU KEKURANGAN BERAS DLM NEGARA.😅

INI ADALAH KERANA KEADAAN DAH BOLEH DIKATAKAN SUDAH SAMPAI TAHAP MERUNCING DI MANA SPEAKER SARANKAN RAKYAT MAKAN UBI KAYU SBG MENGGANTIKAN NASI.😂

HA HA HA.. DAH TENTU BAGINDA TUANKU PUN TAK NAK LIHAT RAKYAT BERUNDUR BALIK KE ZAMAN JEPUN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000055165
Anonymous
Anonymous
16 April 2024 1:04 pm

Kita berpakat boikot mana2 parti yang derhaka pada raja…

lee
lee
17 April 2024 10:45 am
Reply to  Anonymous

DATUK YIP KUM FOOK banyak melakukan kejahatan kepada orang di kawasan Kepong, lelaki (Datuk Yip) ini mengganggu ramai isteri orang, membakar Kuil Hindu di Taman Daya, mengeluarkan sami Buddha dari Kuil di Taman Desa Jaya, Kepong, dan menipu wang. ENCIK SIMON LOW KOK MENG (Taman Daya) adalah pembantu (CID) Datuk Yip atau abang iparnya, berapa ramai yang memboikot mereka, Banyak sangat masalah di kawasan Kepong, kerana Datuk Yip Pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong. . , dia dibayar wang kepada polis dan DBKL untuk mengganggu orang ramai, dan sebagainya YIP KUM POH No: 19B, Jalan Sg 1/9, Taman Industri Bolton,… Read more »