DAHSYAT BETUL, 34 PENGUATKUASA KASTAM DI KLIA LINDUNGI PENYELUDUPAN SEHINGGA NEGARA KERUGIAN RM2 BILION DITAHAN SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan jumlah ketirisan akibat kegiatan sindiket penyeludupan membabitkan beberapa anggota Jabatan Kastam Diraja Malaysia di Kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang mencecah RM2 bilion bagi tempoh tiga tahun lepas.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki berkata setakat ini, seramai 34 anggota penguat kuasa dan 27 individu serta pemilik syarikat ditahan menerusi Ops Samba 2.0 kerana melindungi dan memudahkan aktiviti penyeludupan sindiket itu.

Beliau berkata anggota dan pegawai penguat kuasa berusia 30 hingga 50 ditahan selepas dipercayai menerima wang rasuah lebih RM4.7 juta daripada sindiket bagi memudahkan kegiatan penyeludupan tembakau kunyah, rokok, arak, produk kesihatan dan alat ganti kenderaan.

“(Ops Samba 2.0) penting kerana kita bongkar kegiatan rasuah libatkan agensi penguat kuasa yang libatkan kebolosan dan ketirisan.

“Perkara ini dijangka berlaku begitu lama, ia dikesan sejak 2017 hingga baru-baru ini. Kerugian (kerajaan Malaysia) untuk tempoh tiga tahun kerana sindiket ini adalah RM1.5 bilion hingga RM2 bilion iaitu kutipan cukai tiris,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Ops Samba 2.0 merupakan operasi diketuai SPRM bersama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Bank Negara Malaysia (BNM) bagi memerangi aktiviti rasuah pegawai agensi penguatkuasaan yang melindungi aktiviti penyeludupan sejak 2017 hingga kini.

Azam berkata SPRM telah merampas telefon bimbit, komputer riba serta lapan kenderaan mewah milik sindiket terbabit bagi membantu siasatan.

Beliau berkata sejumlah 232 akaun bank milik syarikat dan individu ditahan termasuk akaun keldai berjumlah lebih RM17 juta telah dibekukan bagi membantu siasatan.

“Transaksi (rasuah) dikesan babitkan 34 penjawat awam ini adalah penyaluran iaitu masuk akaun peribadi menggunakan keldai akaun,” katanya menambah, proses analisis akaun akan dibuat LHDN, BNM dan SPRM.

Ditanya modus operandi sindiket ini, beliau berkata sindiket itu menggunakan perkhidmatan ‘forwarding agent’ sebagai orang tengah bagi pembayaran rasuah kepada penguat kuasa yang bertugas dalam pemeriksaan dan pencegahan.

“Ini bagi melicinkan proses penyeludupan barangan tanpa melalui pengisytiharan serta pemeriksaan sepatutnya,” katanya.

Azam berkata sindiket juga dikesan terbabit aktiviti pengubahan wang haram dengan mencuci duit menggunakan akaun perniagaan ‘syarikat hantu’, pengurup wang, kegiatan judi dalam, kegiatan pelacuran dan juga melalui syarikat pinjaman wang berlesen.

“Sebanyak 19 ‘syarikat hantu’ dikesan diwujudkan melibatkan pelbagai jenis perniagaan untuk kelirukan pihak berkuasa terutama LHDN,” katanya.

Beliau berkata SPRM ketika ini memfokuskan usaha membanteras kegiatan rasuah membabitkan anggota penguat kuasa kerana ia memberikan kerugian buat negara.

“Walaupun dah beberapa tahun lepas kegiatan rasuah berlaku, jangan ingat mereka terlepas… ini amaran kepada pihak penguat kuasa,” katanya.

Sumber – https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2024/03/29/ketirisan-akibat-penyeludupan-di-kargo-klia-cecah-rm2-bilion/

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 30 March 2024 — 7:14 pm
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
30 March 2024 6:51 am

“KAMU SOROK BERAS JAGA, KAMI CARI BAWA KE MAHKAMAH” – PM BERI AMARAN

https://youtube.com/shorts/BW8jeY-uH9Y?si=z7etFRIVZhtOqLPi
_____________________________________________________
ADA 444 KOMEN DLM VIDEO INI & KEBANYAKANNYA MEMBALUN PMX.😅

INI BUKAN CHANNEL YOUTUBE PN YER, TAPI @kinitv…😂

HA HA HA.. CHANNEL MANA PUN, PAPAHELI PANONSONIC RAJA SPIN GEBANG KARI MMG ASYIK JER KENA BALUN DGN NETIZEN..🤣

.🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

138616
Cili
Cili
1 April 2024 12:37 pm
Reply to  Anonymous

PM tak ada kuasa terhadap pegawai penguatkuasa. Baca Perintah Am untuk kakitangan awam. Kalau beliau memarahi anggota perkhidmatan awam bersyarah seperti Hitler sekalipun andai mereka tak mahu layan apa yang beliau boleh lakukan. Sama seperti Anonymous 30 March 2024 6:51 am selagi tidak menyentuh 3R you bebas menulis apa saja selama mana JIKA you masih lagi berada di hospital bahagia.

Anonymous
Anonymous
30 March 2024 6:35 am

Amalan korupsi dan penyelewengan begini yang berlarutan sejak lama dulu adalah antara punca kenapa negara Malaysia yang begitu kaya dengan hasil bumi gagal untuk menyaingi negara tetangga yang jauh lebih kecil dan tanpa sumber alam semak Malaysia. Amalan kronisme dan pilih kasih dalam melantik calon2 ke jawatan penting dan strategik dalam tata kelola negara menyebabkan negara ini gagal untuk bersaing. Mereka yang lebih berkelayakan dan mempunyai merit terpinggir, hasilnya kita gagal untuk perform lebih cemerlang. Menentukan perlantikan hanya berdasarkan ras semata2 tidak akan membantu. Sewajarnya siapa pun yang berkemampuan dan berbakat harus di angkat ke portfolio yang tepat jika negara… Read more »

Anonymous
Anonymous
30 March 2024 3:50 am

BANYAK CUBAAN “HACKED” PADU, TAPI SEMUA GAGAL

https://youtube.com/shorts/n2a-qJKICjI?si=T3XytHd1S9dd8Yl2
_____________________________________________________
ADA 153 KOMEN DLM VIDEO INI & HAMPIR SEMUANYA MEMBALUN LAPUJI…😅

LAA..HAMPIR SEMUA BALUN LAPUJI CAP AYAM🐓..??? WALAU PUN IANYA MACAI PKR PUNYA YOUTUBE CHANNEL.. (@ Parti Keadilan Rakyat)😂

HA HA HA.. CAI WALANON NAK SPIN APA LAGI?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

135365
Anonymous
Anonymous
30 March 2024 3:55 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. BUKTI YG NYATA BAHAWA SI PENIPU MUNAFIQ KAKI KELENTONG MERIAM BULUH RAJA FORMULAUT LAPUJI CAP AYAM🐓 MMG SGT DIBENCI RAKYAT…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

136582
Anonymous
Anonymous
30 March 2024 4:16 am
Reply to  Anonymous

INI LAGI CHABBEL YOUTUDE MACAI PH (@majoritiofficial1984):👇😅
_____________________________________________________
TANGGUH DAFTAR PADU: KERAJAAN PERSEKUTUAN MAHU JUMPA WAKILKERAJAAN SARAWAK
https://youtube.com/shorts/ErZIX48AhPk?si=KH4O4XtDUbdM8Eha
_____________________________________________________
ADA 94 KOMEN DLM VIDEO INI & HAMPIR SEMUANYA MEMBALUN LAPUJI CAP AYAM🐓..😂
..
HA HA HA.. RAKYAT MELUAT DGN LAPUJI TIN KOSONG YG ASYIK MENIPU, SPIN, PUTAR ALAM LIDAH BIAWAK🦎..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

77229
Anonymous
Anonymous
29 March 2024 8:31 pm

Kenyataan Cuepacs seperti tegakkan benang yang basah

Oleh ZULHISHAM ISAHAK
29 Mac 2024 02:48pm

https://www.sinarharian.com.my/article/657192/berita/nasional/kenyataan-cuepacs-seperti-tegakkan-benang-yang-basah
_____________________________________________________
ADUN KOTA ISKANDAR SEHALUAN DGN DR AKMAL YG MENYOKONG TINDAKAN MB JOHOR…😂

HA HA HA.. TERBAIKLAH DR AKMAL PEJUANG RAKYAT YG SENTIASA LANGKAH KANAN…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000046116
Anonymous
Anonymous
29 March 2024 7:03 pm

Itu sedekah, tak salah beri duit raya kepada polis’, kata Akmal

Nora Mahpar
-29 Mar 2024, 02:39 PM

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2024/03/29/itu-sedekah-tak-salah-beri-duit-raya-kepada-polis-kata-akmal/
_____________________________________________________
BEGINILAH SORANG ADUN YG MENJADI CONTOH KPD ADUN² YG LAIN.. BERSIFAT BAIK HATI, TIDAK KEDEKUT & PEMURAH…😂

HA HA HA.. MMG TERBAIKLAH DR AKMAL, ANAK MUDA PERWIRA, PEMBELA BANGSA & AGAMA..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000040867
Anonymous
Anonymous
29 March 2024 6:29 pm

Ketua Pemuda UMNO paling haprak dan tidak disukai Rakyat Malaysia. Salah pilih geng dalam UMNO nak bikin kacau Kerajaan Perpaduan dan guling PMX. Akmal terhegeh2 buat PR damage control setelah menjuarai carta pemimpin UMNO yang paling haprak syok sendiri berniat jahat nak bikin kacau Kerajaan Perpaduan dan guling PMX. Mula2 bersuara bela MB Johor dari serangan CUEPACS kerana MB tegur kaunter Imigrisen diCauseway tidak efficient kerana tutup diwaktu peak. Dalam kes ini, Akmal berkata kuasa viral perlu untuk mengajar indisiplin yang berulang. Rakyat Malaysia dok ingat Ketua Pemuda UMNO mengingati diri dia sendiri bahaya viral isu 3R sehingga Ketua Pemuda… Read more »

Anonymous
Anonymous
29 March 2024 5:39 pm

KK Mart masih ramai yang pi membeli belah. Petanda baik. Dengan ini pekerja2 KKMart yang majoriti orang Melayu tidak hilang pekerjaan.

Anonymous
Anonymous
29 March 2024 4:55 pm

MIC desak kerakyatan lelaki hina Islam dan Sultan Selangor dilucutkan

Kongres India Malaysia (MIC) mendesak kewarganegaraan N. Ganesparan dilucutkan susulan tindakannya menghina agama Islam dan mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah serta membuat tohmahan ke atas Polis Diraja Malaysia (PDRM) baru-baru ini.

Published 1 day ago on March 28, 2024

By Hidayah Sani

https://themerdekatimes.com/news/2024/03/mic-desak-kerakyatan-lelaki-hina-islam-dan-sultan-selangor-dilucutkan/

_____________________________________________________

SYABAS MIC. SALAH TETAP SALAH. INI BARU SEMANGAT KESEFAHAMAN, KEHARMONIAN & PERPADUAN.😂

BUKAN MCM PUAK DAPigs BAK KUT TEH TU YG TETAP NAK MEMBELA PUAK DEPA WALAU PUN SALAH..😢

HA HA HA.. SLUURRRRPPPP… AARRGHHHHH…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

KAH KAH KAH KAH

1000030309