SETELAH KES DIBAWA KE MAHKAMAH, KINI GILIRAN DR AKMAL TUNJUK ISLAM ITU PEMAAF

Pelbagai pihak kini mula bersuara agar Ketua Pemuda UMNO, Dr Akmal Salleh menghentikan kecaman dan pemboikoitan terhadap KK Mart.

Ini berikutan pihak berkuasa sudah bertindak terhadap mereka yang terbabit menghina kalimah Allah, termasuk mendakwa di mahkamah tauke KK Mart dan pembekal stoking bertulis kalimah Allah itu.

Saya sendiri sebelum ini menyokong tindakan Dr Akmal dalam isu kalimah Allah ini atas sandaran itulah yang sepatutnya dilakukan oleh orang Islam dalam mempertahankan kesucian agama Islam daripada sebarang penghinaan.

Tetapi kini, setelah semua tindakan yang wajar telah diambil oleh pihak berkuasa, saya juga ridak terkecuali merasakan kecaman dan pemboikotan tidak wajar diteruskan lagi rerhadap KK Mart.

Dr Akmal harus berhenti mengecam dan menyeru pemboikotan yang berpanjangan terhadap KK Mart.

Meneruskan kecaman dan menyeru pemboikoitan diteruskan terhadap KK Mart lebih menunjukkan Dr Akmal ingin memperlihatkan Islam itu agama yang tidak pemaaf dan ingin bermusuhan dengan bukan Islam sampai ke liang kubur.

Saya yakin bukan begitu ajaran Islam dan keindahannya yang diajar kepada kita kerana salah satu ciri penting dalam agama itu sendiri saling maaf-memaafkan.

Lagi pula, setelah tauke KK Mart dan pembekal stoking itu didakwa di mahkamah, manakala sebelum ini mereka sudah pun meminta maaf, apa lagi yang dimahukan oleh Dr Akmal daripada mereka itu?

Kalau berterusan mengecam dan memboikot KK Mart, apa untungnya kepada kepada agama Islam?

Apa juga untungnya kepada UMNO?

Sekarang Dr Akmal harus lebih berjiwa besar dengan turut memikirkan nasih lebih 60 peratus pekerja beragama Islam yang bekerja dan mencari rezeki dengan KK Mart.

Isu stoking kalimah Allah ini sudah dikira selesai sekarang apabila beberapa tindakan telah diambil oleh pihak berkuasa, khususnya mendakwa tauke KK Mart dan pembekal stoking kalimah Allah di mahkamah.

Tiada tindakan lebih daripada itu boleh dilakukan ke atas KK Mart, pembekal dan mereka yang terlibat dalam menghina kalimah Allah.

Memanjangkannya lagi hanya akan memburukkan hubungan antara Islam dengan bukan Islam dan Melayu dengan bukan Melayu di negara ini.

Yang penting, untuk terus ke depan, Islam itu mesti diperlihatkan bersifat pemaaf dan Dr Akmal kini berfanggungjawab memuliakan semula kedudukan Islam dengan menunjukkan sikap pemaaf dan menghentikan semua kecaman serta pemboikotan terhadap KK Mart.

Dr Akmal sudah dikira berjaya dalam perjuangannya, malah kita bangga dengan ketegasannya sebelum ini.

Tetapi kini masa untuk berhenti sudah tiba dan jangan dutangguhkan lagi.

Semua kita, termasuk bukan Islam sudah belajar daripada isu ini dan kini kita semua perlu membina semula negara ini melalui kepelbagaian yang sedia ada dengan penuh harmoni seperti sebelumnya. – ShahbudinHusin 27/03/2024.

1 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 27 March 2024 — 12:18 pm
Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
30 March 2024 10:24 am

Ada lebih 2000 warga Melayu cari makan kat KKMart. Jangan tabur pasir ke dalam periuk nasi mereka. Malangnya ada orang politik nak jadi jaguh kampung …

Anonymous
Anonymous
28 March 2024 8:02 pm

Kes tak kuat. Sukar bagi pendakwa.

UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:59 am

BUANG PAS SELAMAT NEGARA BNGSA AGAMA KITA WEH

UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:58 am

TEMAN TGK KOMEN WALAUN PAS MMG SAH 100 PERSEN LE KAKI BAKO KAKI BOM

UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:56 am

ATE SYUKUR LE KITA MALAYSIA AMAN TNPA PAS YG KHAWARIJ

Anonymous
Anonymous
28 March 2024 8:42 am

Taki kata Kerajaan Perpaduan tak bertanggongjawab tutup sessi Parlimen tanpa bahas RUU kewarganegaraan. Taki ini Loyar Burok PAS cfm  kalah semua kes Mahkamah kerana lupa 1. masa jadi Kerajaan Tebuk Atap PN, dia tutup Parlimen terus pakai Darurat bukan halang bahas tetapi halang MP masuk Dewan Rakyat kerana takut majoriti tipu yang nipis 2. Masa Boss Taki, Hadi usul RU355 time tengah romance dengan UMNO dua kali Hadi baca usul dan tangguh usul tak bahas dan tak undi kerana semata2 main wayang kulit untuk modal politik PRU. Jadi Taki mengesahkan dia adalah Black Friday yang sebenar asyik kena tuition diParlimen oleh… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 10:18 pm

Harga runcit RON95, RON97 dan diesel kekal sehingga 3 April

27 Mac 2024 07:17pm

https://www.sinarharian.com.my/article/656939/berita/nasional/harga-runcit-ron95-ron97-dan-diesel-kekal-sehingga-3-april
____________________________________________________
LEPAS 3 APRIL MCM MANA PULAK?😅

“BAGI SAYA 24 JAM, BUKAN 20 HARI, BUKAN 2 MINGGU, BUKAN 2 BULAN.. 24 JAM! HARGA MINYAK SELURUH NEGARA PASTI TURUN..“😂

HA HA HA.. BUKA MULUT JA MUHONG…🤣

😀 😄 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000025221
UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:52 am
Reply to  Anonymous

HELOK LE DEME BAYO PETROL MAHAL X BERSUBSIDI BLN JULY.

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 8:51 pm

‘Yang bising ini Puad Zarkashi sahaja’ – Rafizi

Mohammad Khairil Ashraf Mohd Khalid

[email protected]

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/03/1074557/yang-bising-ini-puad-zarkashi-sahaja-rafizi
____________________________________________________
LAPUJI PURA² TAK TAHU, SELAIN PUAD ZARKASHI, BERJUTA-JUTA LAGI RAKYAT BISING..😂

HA HA HA.. KESIAN LAPUJI RAJA FORMULAUT CAP AYAM🐓 MASIH BERKOKOK SYOK SENDIRI..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

136582
UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:54 am
Reply to  Anonymous

KOME NI X PNDTG MESTI PENYELUDUP BRG SUBSIDI.

Anonymous
Anonymous
29 March 2024 12:45 pm
Reply to  UMNOMADANI

GENG WALAUNGS DAN MAHAKAYA BIAR MEREKA BAYAR MINYAK PETROL TANPA HARGA SUBSIDI SBB CUBA NAK SABOTAJ SISTEM PADU DENGAN TAK MENDAFTAR

1000045639
Anonymous
Anonymous
27 March 2024 8:41 pm

HA HA..DI JALAN ALLAH, DIA TERUS BERBAKTI🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Hebat betul ketua pemuda yg berani dan cekal hati Baginya, harta & pangkat, dgn agama bkn lah ganti Dgn rejim munafiq, dia kelihatan spt benci dan anti Menegakkan kesucian Islam, dia tak akan berhenti Membela kesucian agama, jadi satu tugas yg pasti Dia tk berganjak pendirian biar diugut tembak mati Sbg pemimpin masa depan, dia mmg ada kapasiti! Itu lah dia Dr Akmal, perwira pejuang Melayu sejati 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

1000046116
UMNOMADANI
UMNOMADANI
28 March 2024 9:55 am
Reply to  Anonymous

KHAWARIJ NK NYOKONG EKSTREMIS X HERAN LE YEOP

UMNOMADANI
UMNOMADANI
27 March 2024 6:27 pm

BERSATU LE KITA SEMUA. UDAH2 LE NK BAKO SANA SINI. BODO X BERTEBING

UMNOMADANI
UMNOMADANI
27 March 2024 6:24 pm

8 JUTA NGISI PADU. YG DEME BUATT KIJE LAST MINIT APE CITER YEOP

UMNOMADANI
UMNOMADANI
27 March 2024 6:21 pm

CUKUP LE API API BENDA YG DH MSK JEL. KOME TERINGIN KE?

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 6:19 pm

Foreign dan domestic investment cabut lari takut kena boikot oleh Ketua Pemuda UMNO. —————————————————- Fear, concern among retailers after calls for KK Mart boycottFMT Reporters – 27 Mar 2024, 04:17 PM The Malaysia Retail Chain Association says its members are worried about the possibility of falling victim to similar ‘malicious public persecution tactics’.37 SHARES 3 8 26 0 Total Views: 5,270 https://media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2024/03/c693db1a-04-kk-mart.webp Umno Youth has been calling for a nationwide boycott of KK Mart’s stores since socks bearing the word ‘Allah’ were found at an outlet in Bandar Sunway. PETALING JAYA: Calls to boycott convenience store chain KK Mart has raised… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 5:18 pm

Akmal budak Hishamuddin ikut sama perangai mentor tadak teloq.
Hanya mahu bikin kacau Kerajaan Perpaduan dan PMX dengan bersikap antagonis kepada DAP.
Mungkin perlu Duta Beşar Cina singgah diKK Mart untuk tunjuk solidariti seperti pernah dilakukan diPetaling Street masa polemik 3R kes Komputer Low Yatt Mail Bera.

Duta Beşar Cina perlu bagi tuition kepada UMNO khusus mengenai konsep maslahat berbilang kaum mengatasi konsep jumud dan oportunis sekor Ketua Pemuda UMNO.

————————————————
Wednesday, March 27, 2024Akmal is a dangerous bully who dares not challenge China

https://www.malaysiakini.com/mk-small-logo.svg

comment image=s800

Akmal is a dangerous bully who dares not challenge China

comment image

S Thayaparan
Published: Mar 27, 2024

“A bully will always pick on a smaller person.”

 Tajuddin Rasdi of UCSI University

COMMENT | Khairy Jamaluddin thinks that Umno Youth chief Dr Muhamad Akmal Saleh is merely doing his job but should now stand down because he has made his point.

What exactly is Akmal’s job and what point has he made? The recent failed terrorist attack against a KK Mart outlet is a sign of the shape of things to come.

Make no mistake, this was not merely causing mischief. This was a failed terrorist attack because the culprit wanted to send a religious message to the populace of the country.

This is exactly the kind of terrorist attack that happened when a DAP political operative’s cars were set on fire. The reason behind that is the same, that a religious message was sent to intimidate the populace.

Khairy also said if the Malay Muslim outrage continued this would feed into negative racial narratives. Of course, this is what Akmal wants. In defending himself against charges that he was a bully, he claimed he was a defender and not a bully.

He said – “A defender is someone who protects the weak from being bullied… Islam and Muslims have been insulted.

“You can say whatever you want to protect these tycoons, but you will not be able to stop the public from continuing the boycott and expressing their objections. I only have the people to defend, not tycoons to protect.”

The real victims

This is exactly the kind of racial narrative that Akmal was hoping to stoke when he started this boycott. He must feel extremely religiously and politically virile seeing how two Chinese “tycoons” were charged with hurting the religious feelings of people, the people he is claiming to defend while being enabled by the mandarins of Umno and the cowards in Pakatan Harapan.

comment image

He is hoping the Malays see themselves as victims, while the real victims in this case are rich “tycoons” purposely hurting the religious feelings of “poor” working-class Malay Muslims.

Of course, he did not and most probably would not be given the green light to go after the Chinese manufacturers of the socks. This is classic bully-boy behaviour. Prey on people who you know cannot fight back for whatever reasons.

The non-Muslim population cannot fight back because to do so would only invite more aggression from people claiming they represent the majority. Our elected officials are quiet and only seem to be able to make fait accompli admonitions.

However, there are a few who buck the trend.

Tuaran MP Wilfred Madius Tangau rightly asked why Akmal was not demanding an apology from China. To be honest I would actually like to see Akmal (if he had the cajones) protest against China if only to see Beijing’s response.

Remember when Jamal Yunos of the Red Shirts was threatening violence in Petaling Street, what was China’s response? Well, they trotted out their ambassador for a merry jaunt in Petaling Street and then defended the ambassador’s action saying – “The ambassador hoped to show Petaling Street is still a safe and attractive spot, and so is Malaysia.”

There was this gem as well – “The ambassador was also happy to see there are not only Chinese traders in the Petaling Street but also traders of other races.”

Keep in mind the ambassador’s strongly worded statement – “But concerning the infringement on China’s national interests, violations of legal rights and interests of Chinese citizens and businesses which may damage the friendly relationship between China and the host country, we will not sit by idly.”

God knows I have my issues with China but this was not a cowardly statement.

comment image

KK Mart owner KK Chai and his wife Loh Siew Mui

Can you imagine what the response would have been here? In my fantasy, the current Chinese emissary would visit a KK Mart store saying that the stores were efficiently run, clean and the prices of goods were competitive or something like that. And he would urge people of all races to frequent the store.

This of course would probably make a mockery of the already mockable aggrieved feelings of these defenders of race and religion.

Why pick on ‘Chinese tycoons’?

Speaking of racial narratives, why only pick on the “Chinese tycoons”? As Tajuddin Rasdi said – “Don’t forget that when the socks were produced and brought into Malaysia, they had to go through customs. Why doesn’t he go for the customs officers who allowed the socks to come through?

“After all, those customs officers are Malay Muslims. Are you going to blame them as well for what happened?”

Of course not, because these are civil servants and the political establishment is deathly afraid of hurting their feelings. But of course, for the Malay Muslim workers of KK Mart and the Malay Muslim clientele of KK Mart, these bullies have no interest in them.

Okay, check that. If Akmal were really brave, why didn’t he ask all the Malay Muslims who work for KK Mart or work for the owners of KK Mart in any capacity to resign from their jobs in protest of this egregious act of hurting the sanctity of Islam?

I guess this would have been a bridge too far for Akmal and his enablers.

Instead, this so-called defender is being enabled once again by the mainstream political establishment by attempting to distance himself from the religious and political aggression that his cowardly polemics have created.

What would have happened if the terrorist act was successful and the petrol bomb went off killing people? What would happen if more acts like this were carried out by people claiming to protect the sanctity of their religion?

Khairy asked “First of all, for Muslims, we need to take a step back. Are we going too far?” As always deflecting the blame from the political elites and throwing the average Muslim under the bus.

This is the ketuanan (supremacy) way.

S THAYAPARAN is Commander (Rtd) of the Royal Malaysian Navy. Fīat jūstitia ruat cælum – “Let justice be done though the heavens fall.”

KTemoc at 3:19 pm

Share

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 2:03 pm

Runtuhnya Umno nanti disebabkan Ketua Pemudanya. PRU16 lingkuplah Umno.

Anonymous
Anonymous
27 March 2024 8:57 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..Tapi rakyat, khususnya org Melayu nampak, “Runtuhnya Umno nanti disebabkan Presidennya. PRU16 lingkuplah Umno.”🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133604