IMPIAN SAIFUDDIN MAHU ANWAR JADI PM DUA PENGGAL BARANGKALI AMAT SUKAR MENJADI KENYATAAN

Setiausaha Agung PKR merangkap Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail mengimpikan Anwar Ibrahim akan bertahan sebagai Perdana Menteri selama dua penggal.

“Sekarang dalam penggal pertama, insya-Allah dah ada kejelasan untuk memasuki penggal kedua. Itulah impian kita,” katanya dalam episod terbaru Keluar Sekejap.

Saifuddin juga menyifatkan Anwar mempunyai kesihatan yang ‘tip-top’ walaupun sudah berusia 77 tahun.

Malah tambah beliau, “dia lebih sihat daripada saya.”

Berpijak di bumi nyata, impian Saifuddin itu yang sebenarnya mewakili impian PH, barangkali teramat sukar untuk direalisasikan menjadi kenyataan.

Pertama, Anwar menjadi Perdana Menteri bukanlah melalui kekuatan PH secara mutlak kerana gabungan itu hanya menang 82 kerusi Parlimen saja pada PRU15 lalu.

Termenjadinya Anwar menduduki kerusi Perdana Menteri adalah, pertama sekali, kerana disokong oleh UMNO/BN yang mempunyai 30 kerusi.

Setelah sokongan UMNO itu, barulah kemudian menyusul sokongan daripada Sabah dan Sarawak.

Persoalannya, berapa kerusi PH boleh menang pada PRU16 akan datang dan masih mampukah UMNO/BN bertahan sekurang-kurangnya memenangi 30 kerusi Parlimen?

Berdasarkan penolakan segmen pengundi Melayu kepada PH dan juga kepada UMNO/BN, bahkan hakikat itu boleh dilihat pada keputusan PRN enam negeri Ogos lalu, bukan saja kemenangan PH dijangka menyusut, bahkan nasib UMNO juga diramalkan lebih buruk lagi dalam PRU16 nanti.

Ramai yang menjangkakan, kalau pun tidak tinggal enam kerusi, UMNO boleh jadi hanya mampu menang 20 atau 16 kerusi saja selepas ini.

Dengan kedudukan itu, bagaimana UMNO/BN mampu menyokong untuk mengekalkan kedudukan Anwar bagi penggal seterusnya?

Kedua, hubungan UMNO dan DAP dan UMNO dan PKR masih tidak menunjukkan keserasian, meskipun mereka sama-sama berada dalam kerajaan.

Beberapa pemimpin UMNO – tak perlu disebutkan nama mereka – didapati masih suka menyerang DAP dan pemimpin tertentu dalam PKR dalam isu-isu tertentu berkaitan kerajaan.

Semua ini menimbulkan ketidakyakinan kepada rakyat untuk terus mengekalkan kerajaan madan dan Anwar sebagai Perdana Menteri lagi.

Lebih daripada itu, berikutan sentimen Melayu/Islam terus dimainkan oleh blok pembangkang, keberadaan UMNO bersama DAP dalam kerajaan tidak langsung menambahkan sokongan pengundi Melayu kepada parti itu.

Ketiga, sokongan rakyat kepada parti-parti yang membentuk kerajaan, termasuk kepada Anwar sendiri, tidak dilihat bertambah baik sejak terbentuknya kerajaan lebih setahun yang lalu.

Kecaman, rasa tidak puas hati dan pertikaian terhadap Perdana Menteri serta kerajaan, selain semakin ketara di pelbagai platform media sosial sejak kebelakangan ini, malah boleh didengar di merata-rata saja secara terbuka.

Selain janji reformasi dirasakan begitu perlahan, semua janji-janji Anwar untuk melakukan itu dan ini yang diucapkannya sebelum beliau bergelar Perdana Menteri dahulu, belum ada satu pun yang menjadi kenyataan.

Sebenarnya janji-janji itulah yang mengikat hati sebahagian besar rakyat untuk terus berjuang dan menyokong bagi menjadikannya sebagai Perdana Menteri selama lebih 25 tahun lamanya, namun kini ramai yang mula bersuara hampa.

Sokongan rakyat kepada Anwar juga didapati tidak bertambah setelah enam Ahli Parlimen Bersatu mengalihkan sokongan kepadanya.

Yang bertambah hanyalah sokongan kepada Anwar di Parlimen, tetapi tidak menbawa sokongan rakyat di lapangan.

Keempat dan paling buruk, jentera penerangan dan komunikasi kerajaan masih lagi berada di tahap sangat lemah dan seperti tidak memiliki deria rasa.

Di sebalik serangan dan kecaman kepada Perdana Menteri dan kerajaan makin mengasak di semua platform media sosial, tetapi jentera penerangan dan komunikasi kerajaan, malah jentera peperangan, masih lagi goyang kaki, relaks dan tidak terpanggil untuk melakukan serangan balas.

Hampir tidak ada jawapan dan penjelasan daripada terhadap semua isu yang dijadikan modal serangan kepada kerajaan, khususnya terhadap Anwar, malah ia seolah-olah dibiarkan menjari makanan yang enak untuk ditelan oleh rakyat setiap hari sehingga tarikh pengundian akan datang.

Jika semua keadaan ini berterusan sehingga PRU16, celah mana Anwar mampu diimpikan dapat melintasi garisan penggal kedua? – ShahbudinHusin 25/03/2024.

3.3 3 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 March 2024 — 12:36 pm
Subscribe
Notify of
guest

37 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
29 March 2024 1:37 pm

TAK MENJADI MASALAH ABG BUDING SBB TEBUK ATAP LANGKAH SHERATUNS SDH TERTUTUP RAPAT. PMX BOLEH MENUMPUKAN USAHA2 REFORMASI SPRT SABSIDI BERSASAR DLL..UNTUK BAKI 3 TAHUN. INI. BIARLAH SEBAHAGIAN RAKYAT MEROYAN SBB TERPENGARUH DENGAN SENTIMEN AGAMA OLEH WALAUN DAN ISU KENAIKAN HARGA BARANG YG BRRSIFAT GLOBAL NI . DULU MASA KALI PERTAMA PKR/PR DAPAT PERINTAH SELANGOR PADA 2008 PUN RAMAI YANG MENJANGKA SELANGOR AKAN DAPAT DIRAMPAS UMNO BN KEMBALI PADA 2013. TAPI TENGOKLAH SAMPAI SKRG PKR, PH BERJAYA MENTADBIR SELANGOR. MAkANYA ABAANG BUDING JANGANLAH KALUT SANGAT. BERSAMA DENGAN PAKAR FORMULA DAN DATA RAFIZI, ANWAR SBG VETERAN POLITIK TENTU SDH MENYUSUN STRATEGI… Read more »

TokBoy
TokBoy
26 March 2024 5:59 pm

Dengan rekod pentadbiran terbaik sejauh ini berbanding dengan pemerintahan sebelum ini Anwar Ibrahim bakal terus dipilih rakyat untuk menerajui negara menuju kemajuan yang lebih dinamik. Fakta dan data dari segi pertumbuhan ekonomi, perniagaan, pelaburan luar negara, pengangguran, inflasi, dsb., menunjukkan negara kita berada dilandasan yang betul. Lagi pun pada masa kini, agak2la pemimpin mana yang boleh jadi pilihan alternatif kepada rakyat selain Anwar, ….. Hadi, Muhyiddin, Zahid,? Semoga PMX dan keluarga sentiasa berada dalam perlindungan Allah SWT dengan kesejahteraan dan kesihatan. InsyaAllah.

Selumbar
Selumbar
26 March 2024 1:11 pm

Pandangan Setiausaha Agung PKR bukan pekara pelik bagi ahli parti mempertabatkan ketua mereka terus menerajui kepemimpinan kerajaan Malaysia. Semua parti bertindak begitu. Lihat Pas, PPBM, GPS, UMNO Baru, akan berusaha mempertahankan kewibawaan ketua mereka. Biar pun tidak berkelayakan. Tiada sesiapa yang mempedulikan nya seperti Pak Lah, Najib, Mahathir, Mahiaddin, Ismail Sabri jadi perdana menteri. Untuk kekal berkuasa syaratnya tabur rasuah ke merata tempat. Hasil nya dari pemimpin tertinggi sehingga ke peringkat rakyat merempat semua nya ketagih rasuah. Inilah satu imej menjadi kebanggaan cytro yang bekerja kerana upah. Orang seperti Mahathir boleh kekal kuasa sehingga 22 tahun.  Sama ada Anwar Ibrahim berkesempatan… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 March 2024 11:14 am

Pasti wajib diteruskan. Lambang penindasan dan kezaliman Pas selama lebih 40 tahun.

penyokong_produk_pro_Israel
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 11:11 am

Nasib guru Pasti dan tauke REE dari China tongsan di bawah Pas, satu kantoi jadi bangsat dan merempat di bumi sendiri, satu kantoi rupanya kaya raya curi hasil bumi orang.

368686265_6441185712636521_2981254749918986497_n
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 11:22 am
Reply to  Anonymous

Terbaik MB Karaoke

1682754123128
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 10:55 am

Kebarangkalian besar manifesto Pas akan ambil kira hapus elaun Guru Pasti semakin cerah. “Ayat pickup line sukarelawan hanyalah permulaan” ujar Pemuda Scammer penuh yakin.

Pas_PTPTipu
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 10:51 am

Seorang guru SJKC tidak mahu dinamakan tergelak berguling-guling apabila mendapat tahu Guru Pasti tiada KWSP, OT dan pencen. “Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.” ujarnya sehingga tamat temubual.

1687403902785
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 10:47 am

Pemuda Pas Scammer harap Takiyuddin batalkan hasrat Jelajah Rakyat Tuntut Keluar KWSP sebelum PRU16. “Sukarelawan Pasti mesti diperkuda sehingga mati” ujar Pemuda Scammer puas.

KWSP_Pasti_Yilleks
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 10:44 am

Ketua Pemuda UMNO perlu lebih agresif bertindak daripada menantu yang cabut lari ke luar negara, tak nak balik Raya tahun ini. Semoga jadi iktibar untuk pulang serah diri.

Agresif-Cari-Menantu
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 10:41 am

Exco Pemuda UMNO Malaysia pertahan Guru Pasti yang dizalimi Pemuda Scammer.

Umno
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 7:15 am

Baki 8 hari lagi, hanya 30 peratus daftar PADU

Oleh MEDIA MULIA 25 MAC 2024 7:13 am

https://www.utusan.com.my/berita/2024/03/baki-8-hari-lagi-hanya-30-peratus-daftar-padu/
_____________________________________________________
PADU LAPUJI CAP AYAM🐓 TAK LAKU..😂

HA HA HA.. MMG RAMAI RASA TAKUT AKAN AKIBATNYA..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

131746
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 6:23 am

Jom cari stoking

pijak-kalimah-allah-737717_KARAOKE-SAT
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 4:21 am

LEPAS SARAWAK, SABAH PULA BERI HENTAKAN “PADU” PADA LAPUJI CAP AYAM🐓..😅

https://youtu.be/hZjkcbhtHHE?si=nGZkEQgEWxDVeX6F
_____________________________________________________
SABAH & SARAWAK SEDAR AKAN BAHAYANYA…😂

HA HA HA.. TAK TAKUT KER NAK DAFTAR PADU?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1000044100
Anonymous
Anonymous
26 March 2024 4:17 am

JANGAN USIK AGAMA KU😅 https://youtu.be/LXLw7-95Zok?si=jIXvJpo_6BSICFLw _____________________________________________________ SAYA TAK PERLU DIAJAR UTK PERTAHAN AGAMA SAYA – DR AKMAL😂 HA HA HA..LAUNGAN JIHAD TERUS BERGEMA!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Dia bukan lah mengejar harta, pangkat atau nama Tapi bila agama Islam dihina, dia tak dapat terima Tindakan nya mmbuat puak leberal jadi terkesima Itulah Dr Akmal perwira pembela bangsa & agama 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏… Read more »

1000026464
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 11:07 pm

Antara boikot dan tidak boikotMohsin Abdullah – 25 Mar 2024, 09:00 AM Memang sebab dan alasan yang diketengahkan ada benarnya tetapi perlu diakui ada juga elemen keuntungan politik untuk diraih.10 SHARES 1 1 8 0 Total Views: 1,992 Berkata Akmal Saleh, si ketua Pemuda Umno yang pada masa ini sedang mendapat perhatian ramai, isu kalimah Allah isu akidah yang melebihi kepentingan menjaga ekonomi golongan kaya. ‘Peringatan’ itu sebenarnya beliau tujukan pada Ameer Ali Mydin, si pemilik rangkaian pasar raya Mydin. Ada lagi mesej Akmal kepada Ameer iaitu Pemuda Umno akan melakukan tindakan yang sama yakni memboikot Mydin jika Mydin menjual stoking… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 10:40 pm

KPM ambil tindakan kes seksual libatkan guru, murid

Oleh MOHD RIDZAUDDIN ROSLAN
25 Mac 2024, 9:15 am

https://www.kosmo.com.my/2024/03/25/kpm-ambil-tindakan-kes-seksual-libatkan-guru-murid/
_____________________________________________________
CIKGU ISTERI ORG DAH LIMA ANAK TERLIBAT KES SEKSUAL DGN ANAK MURID SEKOLAH…😅

KAT MANA NIH?😂

HA HA HA.. OWH SEPANG, SELANGOR.. PATUT LAH..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133599
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 9:41 pm

Saat impian peruntukan berjuta RM kepada sekolah Cina Dong Zhong dicapai bersama Lebai Pas, 67% sekolah tahfiz tutup kedai masuk syurga Pas tanpa hisab audit atau pencen KWSP.

Janji_syurga_Pas_20210626-125317
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 9:36 pm

Impian Bala mimpi Nabi berkali-kali dicemburui umat Islam yang hanya mampu mimpi Maria Ozawa

YM-TG-Bala24.5
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 9:31 pm

Impian Pas takkan jadi kenyataan sebab Khawarij

pijak-kalimah-allah-737717_BUYA_HAMKA
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 9:17 pm

Ada beberapa pemimpin Umno yang masih tak sedar diri. Ada yang masih menjilat bossku. Ada yang membesar2kan isu yang boleh membawa kekeruhan kaum. Sukar mandapat sokongan bukan Melayu mau pun Melayu. Lagi pun Umno dan Bersatu dalam satu perahu dan dari acuan yang sama. Kedua2 terpalit dengan isu2 rasuah. Rakyat yang celik mata akan tolak kedua-dua parti ini. PAS pula parti Tin Kosong. Tak boleh diterima di Sabah dan Sarawak dan juga bukan Muslim. PH juga yang mantap tapi memerlukan sokongan yang lebih dari rakyat. PMX seorang pemimpin bagus dan harap beliau dapat terus menjadi PM selepas PRU16. Harap dalam… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 8:19 pm

Monday, March 25, 2024UMNO Akmal Worse Than Ali Tinju, Papagomo & Jamal Jamban – Hired Protesters Demonstrate At The Wrong Supermarket http://www.financetwitter.com/wp-content/themes/FinanceTwitter/images/FinanceTwitter_Mobile.png UMNO Akmal Worse Than Ali Tinju, Papagomo & Jamal Jamban – Hired Protesters Demonstrate At The Wrong Supermarket What do Ali Tinju, Papagomo, Jamal Jamban and Akmal Salleh have in common? They were all UMNO racists or gangsters who would do dirty jobs tasked by their party. Their jobs were incredibly easy – holds rally or protest under the false pretence that the Malays, Muslims and Malay Rulers have lost power to the “Chinese, Christians and Communists”. More… Read more »

UMNOMADANI
UMNOMADANI
25 March 2024 7:50 pm

SALAH UNDI PN DPT KLUSTER MHKMAH PERASUAH, PNGHINA RAJA MELAYU

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 8:06 pm
Reply to  UMNOMADANI

KALAU UNDI BN?😂

HA HA HA.. KAT RUMAH ADA CERMIN TAK?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

133604
UMNOMADANI
UMNOMADANI
25 March 2024 7:46 pm

KLUSTER MHKMAH DLM PN TERLALU RAMAI X GUNA UNDI MEREKA

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 7:21 pm

HA HA..UTK ANWAR, LPS PRU16 SLMT TINGGAL🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Dah cukup ler tu kerana nasib dpt jugak sepenggal Dpt PM spt Anwar, rakyat rasa rasa pelik & janggal  Dlm segala aspek, mmg ternyata yg PMX itu gagal  Yg dia nmpak hebat pun, klau masa pesta Ponggal 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🤣 🤣 🤣… Read more »

136673
Cili
Cili
25 March 2024 10:15 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous 25 March 2024 7:21 pm

http://idhamlim.blogspot.com/2010/01/kpp-anjur-pertandingan-memasak-sempena.html

20 Jan 2023: Kegiatan kebudayaan yang tidak bercanggah dengan hukum agama adalah digalakkan dan boleh dijadikan asas ke arah memupuk keharmonian kaum di Negara ini kata Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal Al Ahmadi.

Berucap pada merasmikan pertandingan memasak susu dan beras sempena Pesta Ponggal anjuran Kelab Penyokong PAS Kaum India Pahang, di Ladang Benta, dekat sini, baru-baru ini, Roslan berkata pendekatan ke arah memahami budaya pelbagai kaum dengan melibatkan aktiviti bersama adalah sesuatu yang harus diberikan pujian kerana ianya berperanan memupuk semangat muhibah di kalangan rakyat.

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 7:06 pm

‘Kerjasama dengan UMNO belum diputuskan, namun PKR mahu Anwar kekal sebagai PM selepas PRU16’

Oleh Nor Fazlina Abdul Rahim
Mac 25, 2024 @ 1:16pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/03/1227653/kerjasama-dengan-umno-belum-diputuskan-namun-pkr-mahu-anwar-kekal
_____________________________________________________
ANWAR KEKAL PM SELEPAS PRU16??? MIMPI DI SIANG HARI KER NIH???😂

PKR MMG LER MAHU TAPI RAKYAT TAK MAHU!!!🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH.. (100 ribu juta billion trillion kali?!
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

135853
Cili
Cili
25 March 2024 9:51 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous 25 March 2024 7:06 pm

MIMPI DI SIANG HARI KER NIH???
Itu ungkapan yang mendahului takdir. Sepatutnya disebut Insya-Allah

Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (A-li’Imraan ayat 26)

Note : Majoriti orang PAS tahu ayat ini.

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 5:54 pm

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI KAH.. KAH.. KAH… TAK. CERDIK DIA NI Mesti lah PADU mintak no akaun bank sebab nak buat bayaran terus subsidi bersasar. Hanya yang layak dapat subsidi.  Yang ni kelakar wei. Apa yang dia risau sangat kena masukkan 𝗻𝗼𝗺𝗯𝗼𝗿 𝗮𝗸𝗮𝘂𝗻 𝗯𝗮𝗻𝗸? Dia tak pernah pakai e-wallet ke? Pergi la mana-mana kedai yang terima e-wallet. Selamba je dorang pamer 𝙌𝙍 𝘾𝙤𝙙𝙚 untuk 𝘣𝘢𝘯𝘬 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘴𝘧𝘦𝘳. Dia ingat QR tu apa? Tu nombor akaun la tu. Kalau 𝘴𝘩𝘰𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘯𝘭𝘪𝘯𝘦 di 𝗟𝗮𝘇𝗮𝗱𝗮 atau 𝗦𝗵𝗼𝗽𝗲𝗲 pun kena masukkan nombor akaun terutama kalau ada 𝘥𝘪𝘴𝘱𝘶𝘵𝘦 atau tuntutan bayaran balik.  Orang nak buat apa… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 5:38 pm

Komen paling win mengenai kes stokin dan kebodohan Akmal. Kenapa Sibodoh aqidah lembik ini tak tuntut maaf dari Negara China yang cetak stokin dan gesa boikot Negara China? Jho Low mesti ketawa berguling atas tanah kerana dia berjaya Sakaw berbilion duit Rakyat Malaysia. Akmal boleh kata hanya kes stokin hina Islam bukan kes Klepto duit Rakyat 1MDB oleh Jho Low. ——————————————————- Kenapa tak tuntut China mohon maaf, Tangau sindir Akmal FMT Reporters – 25 Mar 2024, 04:02 PM Ahli Parlimen Tuaran berkata perlu ada tindakan seimbang mendepani kontroversi penjualan stoking tertera kalimah Allah. Wilfred Madius Tangau berkata Ketua Pemuda Umno… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 4:27 pm

Bosan wey asyik canang calon PM Tepi sejak PN kalah PRU15. Kejap Din Pagoh, kejap Hamzah, kejap Tok Kerala, kejap Sanusi, kejap Samsuri. Rosak reputasi PM Tepi zaman Madani sebab pembangkang lemau.

Menyesal_Undi_PN
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 4:22 pm

Dr Akmal terpaksa agresif nak menonjol diri sebagai Melayu Islam pembela nama Allah pada stoking. Mana Panglima Perang PN sibuk karaoke dengan betina lagi? Demo depan Mart mana-mana yang ada jual stoking.

japonpr-lol
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 4:19 pm

Ntahapehapentah parti pembangkang yang ada. Bela nasib diri sendiri dan parti lebih daripada membela Melayu dan Islam. Tak habis-habis minta peruntukan minta royalti minta tebuk atap.

0879
Cili
Cili
25 March 2024 2:34 pm

Lantik Fizi jadi Menteri Penerangan, tutup kedai Kem Ekonomi dan Tuan Budin Pengarah JKOM.

Anonymous 25 March 2024 1:00 pm mesti terkejut.

Anonymous
Anonymous
25 March 2024 1:00 pm

HA HA..DGN PMX ORG MELAYU MARAH BERAPI🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Melayu tidak suka PMX yg menjadi barua kpd DAP Nak terus PM sepenggal lagi tak usah lah dimimpi Bak kata pepatah, mmg ler jauh panggang dari api  Mmg sah 2027 PMX akn balik semula jadi PM tepi 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🤣 🤣 🤣… Read more »

138616
Anonymous
Anonymous
25 March 2024 11:49 am

Jangan lupa daftar PADU selepas buat ujian air kencing – Pemuda Scammer Guru Pasti Sukarelawan 40 tahun

Jana_Wibawa