SEBAGAI ORANG YANG RAPAT DENGAN PERDANA MENTERI, MEMANG PATUT FARHASH JADI KAYA

Heboh diperkatakan ramai sejak tiga empat hari kebelakangan ini tentang kejayaan Farhash Wafa Salvador muncul sebagai pemegang saham utama sebuah syarikat senaraian awam, HeiTech Padu Bhd.

Farhash adalah Setiausaha Politik Anwar Ibrahim ketika Presiden PKR itu belum bergelar Perdana Menteri.

Meskipun Farhash tidak memegang apa-apa jawatan dalam kerajaan setelah Anwar bergelar Perdana Menteri, tetapi beliau diketahui sebagai orang yang dekat dan rapat dengan Pengerusi PH itu.

Farhash berjaya muncul sebagai pemegang saham utama syarikat penyedia perkhidnatan teknologi selepas memperoleh kepentingan tidak langsung sebanyak 15.9% (16.1 juta saham) menerusi Rosetta Partners Sdn Bhd yang dimilikinya bersama Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

Sebelum ini, sebaik Anwar bergelar Perdana Menteri, Farhash juga dilantik sebagai pengerusi dan pengarah beberapa syarikat senaraian awam, antaranya 7-Eleven Malaysia Holdings Bhd dan Apex Equity Holdings Bhd.

Dalam kenyataannya semalam, Farhash mempertahankan pemilikannya dalam syarikat tersebut kerana beliau kini tidak lagi terlibat dalam politik, mahu pun pentadbiran kerajaan.

β€œFokus penuh saya ketika ini adalah pada bidang perniagaan dan korporat,” katanya.

Yang menjadi perbualan tentang kemunculan Farhash menguasai HeiTech Padu itu ialah kaitannya dengan kedudukan Anwar kini selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Tidak dipastikan sama ada kejayaan Farhash ini menerusi bantuan Anwar atau atas usahanya sendiri, tetapi berjayanya seseorang menguasai sesebuah syarikat dalam pasaran ekonomi bebas bukanlah sesuatu yang janggal, malah tidak pula merupakan kesalahan.

Siapa saja yang ada upaya dan kelebihan tertentu, berhak untuk berjaya dan menjadi kaya.

Dalam konteks Farhash, kemunculannya menguasai HeiTech Padu Bhd dan menerajui banyak syarikat awam, lebih-lebih lagi kerana beliau mempunyai hubungan yang rapat dengan Anwar, ia bukan sesuatu luar biasa.

Dalam kedudukan sebegitu, beliau dan sesiapa pun memang patut jadi kaya.

Sebaliknya adalah pelik, bahkan luar biasa barangkali kiranya Farhash, setelah Anwar bergelar Perdana Menteri, tetapi hidupnya tidak berubah, lebih susah dan makin miskin daripada kehidupan sebelumnya.

Berdekat dan dipercayai oleh orang yang berada di puncak kuasa, adalah merupakan laluan fanpa tol untuk menjadi kaya.

Apa lagi, Anwar ketika memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan ketika era BN dahulu, memang terbukti bersikap pemurah dalam menukar kehidupan penyokong atau mereka yang dekat dengannya menjadi kaya raya.

Ahmad Zahid Hamidi (kini Presiden UMNO), Kamaruddin Jaafar (bekas Ahli Parlimen PKR Bandar Tun Razak dan Kamaruddin Md Nor (sekarang ahli Bersatu dan Exco Kerajaan Negeri Kelantan) adalah antara mereka yang berjaya menjadi kaya atas pertolongan Anwar ketika itu dan memiliki saham di syarikat-syarikat senaraian awam.

Selebihnya, ramai juga penyokong Anwar yang lain dijadikan kaya dengan diberikan lesen bank, menguasai syarikat media serta diberi kontrak kerajaan yang lumayan.

Pendeknya, pada waktu itu ramai sekali orang Melayu yang menjadi kaya dan ramai juga yang sedia mengaku sebagai penyokong Anwar.

Sebagai orang Melayu, walaupun kita tidak kaya, kita tetap bangga melihat bangsa kita sendiri jadi kaya.

Setidak-tidaknya, apabila kaya, mereka ini akan banyak bersedekah, menderma dan suka berbelanja bagi menyuburkan lagi kitaran ekonomi, selain menunaikan kewajipan berzakat.

Sebab itu, kita patut bangga dengan kejayaan Farhash memiliki saham di beberapa syarikat awam ini, seterusnya bergelar lebih kaya daripada sebelum ini.

Dalam waktu yang sama, sementara kita tidak pasti kejayaan Farhash ini kerana ditolong-bantu oleh Anwar atau atas kemampuannya sendiri, tetapi dengan kedudukan Anwar sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, tentulah sukar untuk menepis kejayaan itu mampu dicapai tanpa bantuan kuasa.

Macam mana kita cuba berhujah pun, lebih ramai yang mahu percaya kejayaan itu ada kaitan dengan kedudukan Anwar sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Cuma, Anwar dalam hal ini tidak perlu gundah dan rasa bersalah dengan tanggapan ramai itu kerana menjadikan orang yang dekat dengannya sebagai kaya bukanlah suatu dosa.

Sesiapa pun, bila seseorang itu ada duit lebih dan ingin membelanja makan yang sedap-sedap, yang diajak pastilah rakan-rakan yang dekat dengannya.

Tidak pernah berlaku ada yang teringin makan steak wagyu misalnya, tetapi memanggil orang yang tidak dikenali di tepi-tepi jalan untuk menemaninya makan.

Begitu juga, apabila ada kuasa dan kebolehan untuk membantu, kecenderungan menolong orang yang dekat dan dipercayai adalah lumrah sejak zaman Nabi Adam lagi.

Dalam kapasitinya sekarang, Anwar bukan saja patut menjadikan Farhash kaya, bahkan wajar menjadikan lebih ramai orang Melayu, terutama penyokong-penyokong setianya yang berkemampuan serta berkebolehan, untuk turut sama bergelar orang kaya.

Lebih ramai Melayu yang mampu dijadikan kaya adalah lebih baik untuk legasi Anwar diingati serta dikenang zaman berzaman.

Yang tidak baik ialah bila Anwar tidak mampu melahirkan ramai Melayu kaya di sepanjang tempohnya berkuasa ini atau jika setelah tidak lagi bergelar Perdana Menteri nanti – yang disebut hanya Farhash seorang saja satu-satunya Melayu yang berjaya direfomasikannya menjadi kaya. – ShahbudinHusin 20/03/2024.

4 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 20 March 2024 — 2:44 pm
Subscribe
Notify of
guest

61 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 4:30 pm

Pesan ulama berkenaan pencen dan persaraan. Moga jadi amalan kepada muslimin dan muslimat.

PENCEN
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 2:46 pm

Shuib akan letak jawatan duta KK Mart jika terbukti salah

Nadia Azam
Diterbitkan:  Mar 21, 2024 12:35 PM
Dikemaskini: 1:09 PM

https://m.malaysiakini.com/hiburan/700157
_____________________________________________________
LAWAK TU LAWAK JUGA, TAPI BAB MEMPERTAHAN KESUCIAN ISLAM SHUIB TETAP AMBIL SERIOUS.πŸ‘πŸ˜‚

HA HA HA.. TERBAIKLAH SHUIB ANAK MUDA PERWIRA HARAPAN BANGSA…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000042221
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 2:06 pm

CALONΒ² ANUGERAH “MLMMM”, MAHARAJA LAWAK MEGA MUNAFIQ MADANI..πŸ˜ƒ https://youtu.be/tIaLj7qr5Ls?si=F2zA9kill4Q8gPZR CALON 1: “SIAPA PENGERUSI BN? AHMAD JAHID! AHMAD JAHID TU ORG SIAPA? PERANGAI DIA SEMUA ORG TAU! YOU MAU DIA JADI PERDANA MENTERI? DIA BOLEH URUSKAN EKONOMI? ADAKAH DIA ERTI MCM MANA NAK NAIK RINGGIT, NAIKKAN DUIT KITA, PASTIKAN GAJI KITA NAIK, BOLEH KAWAL HARGA BARANG? DIA TAK ERTI..“πŸ˜„ CALON 2: “JGN LAH SAMPAI MATI BERKAWAN DGN AMENO! KALAU ADA MARUAH, JGN BERKAWAN DGN AMENO! AMENO SPT ULAR YG AKAN PATUK 2 KALI, 3 KALI..“πŸ˜† CALON 3: “KITA PASTIKAN KITA DAPAT JADIKAN DSAI SBG PM KITA. SUPAYA KITA DPT BERSIHKAN KERAJAAN… Read more »

135365
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:34 pm

Pemuda scammer yang kacau hidup Guru Pasti jangan takut. Guru Pasti sudah 40 tahun dizalimi dan menderita.

433439062_10232019596896997_1636194498710708156_n
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:37 pm
Reply to  Anonymous

20k untuk bayar gaji sebuah PASTI dalam Parlimen sendiri? Apa akan jadi kepada Pemuda Scammer jika seluruh PASTI bangkit?

Matilanak_20k_kena_bayar2
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:27 pm

Farhash ni memang dah kaya sebelum masuk politik lagi…. tak usah nak dengki. Dia usaha dan berjaya…. kemudian baru melibatkan diri dalam politik. Sekarang dah tak berpolitik lagi.

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 2:34 pm
Reply to  Anonymous

INI DARI HIKAYAT 1001 MALAM KE ATAU HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA KE HAPA KER???πŸ˜‚

HA HA HA.. MMG MAHARAJA LAWAK MEGA TERBAIK GILER PUNYA…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135074
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:25 pm

Hak pekerja pasti wajib dipertahankan demi keadilan umat Melayu Islam. Hebat PASTI melawan kezaliman dan penganiayaan Pemuda scammer.

Wow
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:10 pm

Kalau nak pilih ketua
Pertama bukan kaki scamπŸ˜…
Kedua bukan ejen Yahudi ZionisπŸ˜‚

SIAPA TOK DALANG BESAR DLM MEMPROMOSI BARANGAN YAHUDI ZIONIS TU YER?🀣

https://youtu.be/-l9xua6CgrA?si=jscTUoC5E8sIxS-E
_____________________________________________________
HA HA HA.. KEPALA SEGALA ISRAEL..πŸ˜₯

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000039618
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:04 pm

Isu stoking KK Mart: Pemimpin PKR Pulau Pinang tegur Nga

Diterbitkan:  Mar 19, 2024 6:28 PM
Dikemaskini: 6:35 PM

https://m.malaysiakini.com/news/699946
_____________________________________________________
KESIAN LER DGN KETUA PKR, TAKUT SGT DIA DGN OSTAD NGA & PUAK BAK KUT TEH…πŸ˜‚

HA HA HA.. TAK BERANI NAK TEGUR NGA, DIHANTARNYA PEMIMPIN PKR PENANG..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135072
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:29 pm
Reply to  Anonymous

komen bodoh…

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:37 pm
Reply to  Anonymous

Respon dungu..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135082
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:03 pm

Kalau nak pilih pemuda
Pertama bukan kaki scam
Kedua bukan perangai Yahudi Zionis

Matilanak_20k_kena_bayar
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:55 pm

Why is Malaysia run like an MLM?

Wednesday, 20 Mar 2024 8:05 AM MYT
By Erna Mahyuni

https://www.malaymail.com/news/opinion/2024/03/20/why-is-malaysia-run-like-an-mlm/124422
_____________________________________________________
TAHUKAH ANDA, APA ITU “MLM”???πŸ˜‚

HA HA HA.. MLM = “MAHARAJA LAWAK MEGA“🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000025758
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:51 pm

HA HA…CAI2 WALANON BODOH BERKATI-KATI🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dgn Rejim Madanon, org2 Melayu sgt benci & anti Melayu mmg le tolak PH-BN dekat undi punya peti Bila Pas lebih diterima rakyat Madanon susah hati Takda cara nak khianat, depa cuba burukkan Pasti πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

135071
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:45 pm

Bertabahlah kepada semua mangsa scammer.

Pasti_Berjaya
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:14 pm

Pengguna Cina sokong boikot, KK Mart tak jaga sensitiviti umat Islam

Oleh Reza A Hamid
 20 March 2024

Keadaan pasaraya KK Mart lengang dan sunyi ketika tinjauan MalaysiaGazette di sekitar Kuala Lumpur. Foto SYADILA AMARI, 19 MAC 2024.

https://malaysiagazette.com/2024/03/20/pengguna-cina-sokong-boikot-kk-mart-tak-jaga-sensitiviti-umat-islam/#google_vignette
_____________________________________________________
HA HA HA.. RESAH GELISAH LER PUAK² MELAYU LIBERAL MACAI BARUA DAPigs MELIHAT PASARAYA KK MART (K-KIMAK) JADI LENGANG..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000042162
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:29 pm
Reply to  Anonymous

aku tak boikot pun…

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:39 pm
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. kau china chauvenis kominis, mana nya nak boikot..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135086
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:07 pm

Muka Taki Black Friday stress dan tension je bila hadap TPM Fadhilah. Semua yang lain lepak je, bukan masaalah hidup mati pun. Taki berkecamuk fikiran dia kerana: a. Gaya pakaian dia berkot dan bertie biru memang bawak imej Penjajah Kafir sekaligus menempelak fatwa Hadi yang suruh Walaun semua perang dengan Perlembagaan Penjajah Kafir seperti berlaku diMemali. Kelihatan Taki selesa sebagai ahli politik Kaki Lebong terlebih UMNO dari UMNO ajaran Guru Broker, Nuar Musa. b. Taki dalam dilemma PAS dengan sikap oportunis mahu makan keliling doh cukop jumloh. Peruntukan mahu, guling PMX mahu dan tak akan sign MOA. c. No MOA,… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 12:01 pm

Saya takkan minta maaf, Isham beritahu Farhash berkait video HeiTech Padu

FMT Reporters
-21 Mar 2024, 10:31 AM

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2024/03/21/saya-takkan-minta-maaf-isham-beritahu-farhash-berkait-video-heitech-padu/
_____________________________________________________
BRAVO ISHAM.. BERANI KERANA BENAR!!!πŸ’ͺπŸ˜…

TERUS DEDAHKAN LAGI SALAH GUNA KUASA & KORUPSI REJIM MADANON..πŸ˜‚

HA HA HA.. MMG TERBAIKLAH ISHAM, PERWIRA MELAYU HARAPAN BANGSA…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

143913
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 11:45 am

No need to prolong β€˜Allah’ socks issue, say Anwar, Zahid

Amirul Aiman and Predeep Nambiar
-20 Mar 2024, 08:45 PM

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2024/03/20/no-need-to-prolong-allah-socks-issue-say-anwar-zahid/
_____________________________________________________
“JGN DIPANJANGKAN ISU INI. JGN BERFIKIRAN SEMPIT DAN EKSTRIM..” KATA CIKGU DAN ANAK MURID..πŸ˜₯

ADA VIDEONYA KAT SINI, MARI KITA TONTON:πŸ˜…

https://youtu.be/yYY7sKQluw0?si=P2l9F5ez9Y3wAnNr

ADA 463 KOMEN NETIZEN KAT VIDEO INI & SEMUANYA ADALAH MENARIK..πŸ˜‚

HA HA HA..BOLEH DIKATA SEMUANYA MENGGANYANG CIKGU & ANAK MURID TUH..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135080
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:32 pm
Reply to  Anonymous

Betul kata Anwar dan Zahid. Tak perlu nak cari modal picisan. KK harus buat busines macam biasa. Pekerja2 KK jangan dikorban. Biar polis siasat apakah ada unsur sabotaj atau busines rivalry?

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:53 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. PARA NETIZEN YG BERKOMEN DLM VIDEO TU DAH PUN TOLONG JAWAB…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

132146
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 11:06 am

Akmal rela hilang jawatan dalam usaha bela Islam

Diterbitkan:  Mar 21, 2024 9:22 AM
Dikemaskini: 9:22 AM

https://m.malaysiakini.com/news/700120
_____________________________________________________
MCM INILAH PERWIRA MELAYU SEJATI PEJUANG FII SABILILLAH…πŸ˜…

BUKAN MCM MELAYU LIBERAL YG RELA HILANG AQIDAH DLM USAHA BELA BAK KUT TEH..πŸ˜‚

HA HA HA.. SLUURRRRPPPP.. AARRGHHHHHHH…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000030309
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:33 pm
Reply to  Anonymous

Akmal ni harus ditendang buang… bukan aset bagi umno.

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:58 pm
Reply to  Anonymous

TAPI AKMAL ASET BESAR BAGI UMAT ISLAM DI MALAYSIA.πŸ‘πŸ˜†

PEDULI APA DGN UMNO.. LINGKUP MAMPOIH PI LAH…πŸ˜…

YG NAK TENDANG AKMAL HANYA MELAYU LIBERAL BARUA CAI DAPigs BAK KUT TEH JER…πŸ˜‚

HA HA HA.. SLUURRRRPPPP.. AARRGHHHHH..🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

1000031906
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:53 am

HA HA..SILAP LER, PMX INGAT RAKYAT TIDOR!🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Belum pun lagi reda, stokin KM Mart punya vendor Kini timbul pula citer bab saham Farhash Salvador Sokongan rakyat kpd rejim PH-BN semakin kendur PRU16 mmg sah rakyat akan kasi PH-BN berundur πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

138778
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:35 pm
Reply to  Anonymous

Ni komen bodoh… jealous ke? PMX tetap pemimpin hebat. Pemimpin terbaik negara pernah dapat. Semoga terus memimpin negara.

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:44 pm
Reply to  Anonymous

Ni respon dungu… jealous ke dgn pantun? PMX tetap pemimpin cokia. Pemimpin terburuk negara pernah dapat. Semoga akan tumbang segera.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

135073
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:33 am

15 kakitangan kerajaan didakwa rasuah. Barangan, kereta mewah kena sita. Siapa yang malu, Guru Pasti tak malu, depa yang malu.

10257215_285793491599175_3067101387264852586_o
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:25 am

Kalau MB minta royalti kita sokong. Kalau Guru Pasti minta elaun naik kita pelangkong. Awat kebajikan MB berbillion macam baby?

baru_lahir
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:36 pm
Reply to  Anonymous

nak beli kereta mewah jangan beri duit… Trg gagal di bawah dia ni.

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:18 am

HA HA…NAK JAGA NEGERI INI, HANG TAK RETI🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dgn Rejim Madanon, org2 Melayu sgt benci & anti Melayu mmg le tolak PH-BN dekat undi punya peti Bila Pas lebih diterima rakyat Madanon susah hati Takda cara nak khianat, depa cuba burukkan Pasti πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

135081
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:17 am

Tok Kerala keluar IJN,
Firdaus Wong jumpa stoking,
Melayu Islam kekal Perpaduan,

Semua kaum kekal kamceng.

tmj-dedah-kejahatan-mahathir
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:23 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. YG MAHKAMAH DEDAHKAN KEJAHATAN SORANG LAGI TU SAMPAI TERPEROSOK KE DLM JEL, LAGI LER DAHSYAT!!!🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

132149
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 1:40 pm
Reply to  Anonymous

Dia jumpa stoking? Pelik betul Minta test forensik pada stoking utk tahu sama ada terdapat unsur ‘tampering” pada stoking …. entah2 ada persaingan busines apabila melihat KK mart maju jaya.

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:10 am

Telur tak ada, depa boleh cari ikan kelah. Ayam mahal depa boleh cari daging wagyu. Kau ingat depa nak cari Guru Pasti?

proklamasi_tipu_Melayu
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 10:06 am

Ayam tak naik harga, telur berlambak tapi melompat pagar juga mungkin sebab akaun bank juta-juta. Tak sebangsat akaun bank Guru Pasti.

tok_kerala_takut_pandorasadiqpenyakau
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:59 am

HA HA HA.. BG BUDIN KINI DAH TAK LAGI BUTA🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Apa yg Bg Budin tulis, semua nya benar & berfakta Salah guna kuasa PMX, semakin terang dan nyata! Konon nak memerangi rasuah cuma retorik & auta Buat kroni dan proksi diagih projek, saham & harta Saham Haitec Padu rataΒ² ceruk org asyik bercerita Farhash Salvador kini jdi hangat punya tajuk berita Dari S/U politik, dgn tibaΒ² miliki saham berjuta-juta Anak & kroni kaya meliana, tetapi rakyat menderita Baru kini Bg Budin tahu, siapa munafiq… Read more »

143873
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:55 am

“Alhamdulillah, tolak 8 linggek ada baki lagi 592 linggek gaji bulan ni. Moga dapat bonus Raya macam Madani bagi 2k.” bisik Guru Pasti Bestari Assadiq, Marang.

Murahdahni_20230824-210123
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:44 am

Syukurlah sudah ada Melayu Islam yang kembali BMF. Kalau nak kempen pastikan tolak Pas dan PN sebab BMF depa lain macam sikit. Ha355

Tebuk-Kapal_33_BULAN
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:18 am

Saya bukan orang terbaik sebagai PM Ireland” – Leo Varadkar umum letak jawatan

Agensi
Mac 21, 2024 05:15 MYT

https://www.astroawani.com/berita-dunia/saya-bukan-orang-terbaik-sebagai-pm-ireland-leo-varadkar-umum-letak-jawatan-463254
_____________________________________________________
MCM ITU LAH ORG YG SAYANGKAN RAKYAT YG NEGARA…🀣

HA HA HA.. BKN MCM ORG YG KEMARUK KUASA HINGGA SANGGUP MENGGADAI MARUAH BANGSA…πŸ˜₯

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

132178
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:40 am
Reply to  Anonymous

Janganlah pukul PMX, sindir Presiden kita. Nak kena khutbah Jumaat Guru Pasti tanpa KWSP ke?

315560893_3010002772479136_3636909549712746848_n2
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 4:34 am

HA HA..TERBAIK LAH APA YG BG BUDIN KUPAS🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Bg Budin dah naik muak dgn Rejim PHBN hampas Sbb itu PMX tu tanpa segan silu Bg Budin hempas Elok sgt lah, PRU16 nanti rejim tu kita kasi tumpas Ayuh Bg Budin, samaΒ² kita akn julang bendera Pas πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ’š πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘… Read more »

145447
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 9:37 am
Reply to  Anonymous

Terbaik Tuan. Guru Pasti akan julang bendera sambil check akaun hutang PTPTN jika ada.

Pas_PTPTipu
Anonymous
Anonymous
21 March 2024 4:28 am

Tarik kenyataan dalam 7 hari, mohon maaf, Farhash beritahu IshamFMT Reporters – 20 Mar 2024, 11:12 PM Ahli perniagaan itu juga menuntut ganti rugi daripada Isham Jalil.7 SHARES 2 3 2 0 Total Views: 503 https://media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2024/03/e37e5142-07-farhash-wafa-salvador-140324.webp Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak juga menuntut Isham Jalil membayar ganti rugi. PETALING JAYA: Ahli perniagaan Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak memberi tempoh tujuh hari kepada bekas pemimpin Umno untuk menarik balik kenyataan dibuat di media sosial berkaitan laporan beliau muncul sebagai pemegang saham utama sebuah kontraktor kerajaan. Farhash juga menuntut Isham Jalil membuat kenyataan maaf secara terbuka berhubung kenyataan itu yang dianggapnya bersifat fitnah.… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 March 2024 7:51 am
Reply to  Anonymous

Isham Jalil adalah kes krisis identiti kronik. Last-last deserving kena prima-facie libel. Congrats, another bankrupt Papagomo against PMX. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”- Cita2 Isham Jalil jadi Balaci Bossku role model dia Arwah JJ boleh pulun harta berbilion tapi tak kesampaian sangkut takat tukang angkat bag dan tukang bacuh Kopi sahaja. Nasib tak baik timing tak kena semua slots fillup dah sapu oleh seniors Arwah JJ, Arwah sorang lagi mati Heli, Azeez, Farid Redhuan, Sharol 1MDB, Nik Faisal SRC etc. Jho Low pun tak kenal Mamak ni rookie dalam macai-chain Bossku. Rekod career pun nothing to shout, bukan corporate wheeler dealer lebih kurang level… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 10:49 pm

Tengok Taki Black Friday dan Geng2 PAS lengkap berkot kilat dan bertie biru gaya Penjajah Kafir buat PC diParlimen pertahankan zalim kepada pekerja PASTI. Şama kes zalim mengelak bayar hutang percetakan Harakah. Hadi pun akan kata ini perangai serupa Perangai Penjajah Kafir. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€” Pemimpin PAS hidup senang lenang dengan pencen berlapis2 hingga 4 pencen Adun, Exco, MB, Ahli Parlimen, Menteri……   PAS anggap Guru PASTI sukare lawan untuk natikan mereka bergaji Walhal Mahkamah Buruh putuskan mereka tertakluk dengan Akta Pekerja. Maka Guru PASTI mesti dibayar Gaji Minimum, KWSP dan SOCSO. Pemimpin PAS hidup senang lenang dengan pencen berlapis2 hingga 4… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 10:46 pm

PAS cakap tak serupa bikin.  Kena muka sendiri, keluar semua fatwa nak lepas diri. Syahirnomic pun macam Boss pun keluar fatwa syok sendiri nak lari dari tanggungjawab dipersoal diakhirat zalim kepada pekerja PASTI. Şama kes zalim maΓ§am PAS mengelak bayar hutang percetakan Harakah. Bantu Guru PASTI untuk dapat gaji bermaruah.   MEMBACA DAN MENDENGAR hujahan pihak-pihak tersebut MAKA ADALAH DENGAN INI DIPERINTAHKAN bahawa; Rayuan perayu dibenarkan 1. Mankamah-adalah dengan ini dibenarkan Rayuan Perayu; 2. Keputusan Pengarah Tenaga Kerja bertarikh 30hb Mei 2022 adalah diketepikan; | bagi setiap responden 3. Kos sebanyak RM2,000 iaitu RM500 seorang diperintahkan dibayar kepade Perayu: Bertarikh… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 10:45 pm

Nasihat Tuan Presiden Pas kepada Guru Pasti, ikut Nabi dan sahabat baginda, peruntukan mengikut agama Islam…

bukan ikut agama Pas Khawarij.

PENCEN
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 9:47 pm

Yang sudah kaya kerja pun tak siap dengan bekal air karat dapat 10k? Yang Guru Pasti papa kedana kerja 10 jam sehari, KWSP Socso tak carum, gaji murah tak padan kena jadi sukarelawan dapat redho Allah? Jangan hina Islam sampai begitu Khawarij.

FwyjYfPagAAvaXO
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 9:41 pm

Bila dah kaya jangan lupa Guru Pasti gaji 600 linggek. Salam 4.98 tapi bonus pun tak dapat-dapat. Nak raya makan stoking?

355009296_800802321407849_4313134280149505098_n
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 9:36 pm

Sebagai orang rapat dengan Tan Sri Tok Guru Abdul Hadi Awang memang tak patutlah Zamrul jadi penyebar hadis palsu, kecuali mereka hanyalah scammer dunia dan Akhirat?

Z_K_P_A
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 9:30 pm

Antara anak Tok Kerala, Farhash dan Guru Pasti siapa yang lebih patut naik Mercedes S600?

tiada_jutawan_hanya_billionaire
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 8:47 pm

Wednesday, March 20, 2024KHAS Untuk Perhatian Ketua Pemuda Umno Akmal Saleh https://static01.malaysiakini.com/img/mk-logo/mk-logo-en.svg =s800 Johor Umno Youth leader to be charged with sexual assault on teens A Johor Umno Youth leader is expected to be charged in court tomorrow over allegations of sexual assault against several teenage boys. At least six boys are said to be the victims in the case. It was initially reported yesterday that the suspect had been arrested on Monday after police reports were lodged accusing him of sexually assaulting one boy. Police later said there were two victims, both around the age of 15. However, four more teenagers… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 8:44 pm

Ini Geng Pejwang Melayu dan Islam satu kapal Akmal Pemuda UMNO. 24/7 dok tibai Kerajaan Perpaduan, PMX dan Cina DAP. Bab ini Cadangan Formula E nak Sakaw duit konsesi buta Kerajaan kena bayor terpaksa le hadap Menteri DAP. Kesalahan sakaw tak hina Melayu dan Islam. β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”β€”- Hannah to meet Formula E’s local partner to discuss grand finale Anne Muhammad – 20 Mar 2024, 06:42 PM Youth and sports minister Hannah Yeoh says her ministry will meet Sports Tech Holding next week. Youth and sports minister Hannah Yeoh told the Dewan Rakyat that Sports Tech Holding had admitted not meeting her… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 8:10 pm

HA HA HA.. BG BUDIN PENULIS YG BERHEMAH🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Kini, Bg Budin dh benci dgn PH-BN punya khemah Bkn lah kerana jawatan, atau perebutan ghanimah Tapi sbab ekonomi kian teruk & ringgit pula lemah PM pula cokia, hanya hebat dgn retorik & ceramah πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

1000025758
Anonymous
Anonymous
20 March 2024 7:49 pm

Taki Black Friday, cakap tak serupa bikin, hari itu dah abandon. Pakai tie biru kot berkilat gaya Penjajah Kafir datang berunding nak peruntukan dan nak guling jugak PMX. Mana ada jalan nak sign MOA?Bersih harap pertemuan Fadillah, pembangkang buka jalan MoUFMT Reporters – 20 Mar 2024, 07:30 PM Perbincangan antara timbalan perdana menteri dan wakil pembangkang diadakan semalam selepas rundingan berkaitan peruntukan dihentikan November tahun lalu.1 SHARES 0 1 0 0 Total Views: 44 Timbalan Perdana Menteri Fadillah Yusof mengadakan perbincangan bersama Ketua Pembangkang Hamzah Zainudin, Ketua Whip Pembangkang Takiyuddin Hassan dan Ahli Parlimen Beluran Ronald Kiandee semalam. (Gambar Facebook) PETALING… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 6:11 pm

Budin dah jadi Barua PN nak guling PMX Ikut penulis Buku Anwar PM8 ini tidak bantai tetapi sakat je salin tak tumpah dah jadi Kilang Fitnah PN seperti Chegu Bard. Apa ke hal gaya musuh dalam selimut je? Dah bersalin kuku ko? Kena jujur lah kalau kerana asbab ketiadaan ghanimah perang, patut salahkan diri sendiri kerana tidak ikhlas dalam perjuangan sampai berharap lebih kuah dari sudu. Tahap hubungan peribadi Kadir Jasin dengan Atok boleh dibawa bincang didapur memang lah layak jawatan Pengarah Komunikasi dan Media. Ikuti lah tauladan MSO Melayu Blogspot kerana kesetiaan dan balasan tak payah di desak, kalau… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 March 2024 3:14 pm

Kaya-kaya billionaire memang patut isytihar harta. Guru Pasti nak beli stoking 6.99 kena tengok boss KK Mart kena boikot atau belum.

8