PENJELASAN KETUA HAKIM NEGARA YANG PERLU KITA FAHAMI DALAM KEPUTUSAN SAMAN NIK ELIN

Petisyen mencabar kuasa Badan Perundangan Negeri Kelantan menggubal beberapa peruntukan dalam Enakmen Kanun Syariah Jenayah (I) 2019, tiada kena mengena dengan kedudukan Islam atau mahkamah syariah, kata Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

Tengku Maimun berkata, isu yang perlu Mahkamah Persekutuan putuskan adalah sama ada Badan Perundangan Negeri Kelantan membuat peruntukan itu mengikut batasan yang ditentukan oleh Perlembagaan Persekutuan atau sebaliknya.

“Dengan kata lain, isu di hadapan kami tidak ada kena mengena dengan kedudukan Islam atau mahkamah syariah di negara ini. 

“Sama ada Islam atau mahkamah syariah dipertahankan atau sebaliknya bukan persoalan di dalam petisyen ini,” katanya.

Tengku Maimun berkata demikian ketika membacakan penghakiman majoriti 8-1 yang membenarkan petisyen peguam Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman hari ini.

Tengku Maimun berkata jika ada pihak mencabar undang-undang yang dibuat negeri yang dilaksanakan mahkamah syariah atas alasan negeri tiada kuasa membuat undang-undang tertentu, dan jika mahkamah sivil membenarkan cabaran itu, pihak yang mencabar dan mahkamah tidak boleh dikatakan menentang Allah.

Ia adalah kerana undang-undang yang dicabar itu bukan yang ditentukan atau ditetapkan oleh Allah, tetapi oleh Badan Perundangan Negeri.

Katanya, jika isu cabaran undang-undang yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri atau Badan Perundangan Negeri dilihat dari sudut ini, tidak timbul soal mahkamah sivil tidak mempertahankan kedudukan agama Islam, atau tidak memperkasakan mahkamah syariah.

“Mahkamah Syariah di Malaysia, setakat hari ini, tidak melaksanakan hukuman hudud atau qisas, hanya takzir. Mahkamah sivil juga melaksanakan hukuman takzir. Tidak ada bezanya mahkamah syariah dan mahkamah sivil kerana kedua-dua sistem itu melaksanakan hukuman takzir. 

“Perbezaannya cuma hukuman takzir dilaksanakan mahkamah syariah adalah bersumberkan atau mengikut undang-undang ditetapkan pemerintah di peringkat Negeri dan diluluskan Badan Perundangan Negeri manakala hukuman takzir dilaksanakan mahkamah sivil mengikut undang-undang ditetapkan pemerintah di peringkat Persekutuan yang diluluskan Parlimen.

“Ingin juga dinyatakan bahawa hukuman takzir mahkamah syariah tertakluk kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) yang setakat hari ini, mengehadkan hukuman penjara kepada tempoh tidak melebihi 3 tahun, denda tidak melebihi RM5,000 dan sebat tidak melebihi enam kali,” katanya.

Tengku Maimun berkata oleh itu melihat kepada cabaran ini sahaja, mahkamah syariah atau undang-undang Islam di Malaysia tidak akan pada bila-bila masa berkubur dan diletakkan batu nisan seperti didakwa oleh peguam Yusfarizal Yusof (peguam pemerhati yang mewakili Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu). 

Beliau berkata, ia adalah kerana Perlembagaan Persekutuan menjamin kuasa perundangan kepada semua Kerajaan Negeri untuk menggubal undang-undang yang dilaksanakan oleh Mahkamah Syariah. 

“Ditegaskan sekali lagi bahawa apa yang dicabar dalam petisyen ini bukanlah kedudukan undang-undang syariah di Malaysia. 

Dakwaan pempetisyen adalah khusus terhadap tindakan Badan Perundangan Negeri Kelantan yang mengikut hujahan pempetisyen, melangkaui kuasa berkenaan jenis kesalahan yang boleh diluluskan oleh Kerajaan Negeri, dalam ruang lingkup yang ditetapkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Menurut Tengku Maimun, mahkamah ingin menjelaskan bahawa terdapat tiga jenis hukuman di bawah undang-undang Islam, iaitu hudud, qisas dan takzir di mana hudud adalah hukuman yang ditentukan dan ditetapkan oleh Allah. 

Beliau berkata, hukuman qisas adalah hukuman yang dikenakan hukuman balas seperti nyawa dibalas dengan nyawa dan melukakan dibalas dengan melukakan dan ia juga ditentukan oleh Allah. 

Menurut Tengku Maimun, perbezaan antara hudud dan qisas ialah hukuman qisas hendaklah dituntut oleh mangsa atau keluarga mangsa di mana diyat iaitu pampasan atau ganti rugi adalah sebahagian daripada hukuman qisas. 

Katanya, takzir pula adalah hukuman yang tidak ditentukan oleh Allah tetapi kadar dan bentuk hukuman ditentukan oleh kerajaan atau pemerintah dan akan dijatuhkan kepada penjenayah mengikut budi bicara hakim.

Sumber – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/02/1210524/apa-persoalan-petisyen-syariah-kelantan-ini-penjelasan-ketua-hakim

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 February 2024 — 6:35 pm
Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Moshe Hudson
Moshe Hudson
14 February 2024 11:56 am

Hi my loved one I wish to say that this post is amazing nice written and include approximately all vital infos Id like to peer more posts like this

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 11:10 am

Tok Kerala maki kebodohan 43 ADUN Pas Kelantan yang gagal gubal undang-undang Syariah yang tidak boleh dicabar?

Memali_Mati_Katak3
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 10:42 am

Setara Muhyidin pun kubang koksir, pengikutnya lagi la terok. Duduk diam2 diBangkok, sibuk gubah wang Sakaw maseh jugak nak mencelah salah angle pulak sesat. Kena tanya blogger Atok, Tamrin Ghaffar yang dah buat aduan kepada Pejabat Agama, skandal Muhyuddin dengan Nika Gee dibawah kesalahan Syariah Seksyen mana eh?   Muhyiddin Yassin O 13hใƒป Kenyataan Media Saya berdukacita di atas keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini yang mengisytiharkan 16 seksyen dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan tidak sah. Saya percaya majoriti umat Islam di negara ini juga berdukacita dengan keputusan ini. Dengan keputusan ini, perbuatan yang bertentangan dengan hukum Islam seperti menawarkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 9:40 am

๐Ÿญ๐Ÿญ ๐—ฃ๐—˜๐—ก๐—œ๐—ฃ๐—จ๐—”๐—ก ๐—ฃ๐—ก-๐—ฃ๐—”๐—ฆ ๐——๐—”๐—Ÿ๐—”๐—  ๐—ž๐—˜๐— ๐—ฃ๐—˜๐—ก ‘๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—ง๐—”๐—›๐—”๐—ก ๐—ฆ๐—ฌ๐—”๐—ฅ๐—œ๐—”๐—›โ€™ DARI SUARA HADฤฐ ANCAM NAK BERTINDAK UNILATERAL KERANA PH GAGAL DAN TAKI LOYAR BUROK BLACK FRIDAY DUA-DUA BARU BANGUN TIDOR SELEPAS 33 BULAN DIBUAI MEWAH KUASA DAN GAJI BUTA DAN SUBAHAT DENGAN SAKAW PN ๐Ÿญ. ๐—ฃ๐—”๐—ฆ ๐—ง๐—ถ๐—ฝ๐˜‚: ๐—๐—ถ๐—ธ๐—ฎ ๐—ก๐—ถ๐—ธ ๐—˜๐—น๐—ถ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ด, ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—œ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐—๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ต ๐—ฆ๐˜†๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ฎ๐—ต ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฝ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ต๐˜‚๐—ธ๐˜‚๐—บ. Kesalahan2 itu ada dalam Undang2 Sivil dan bertindih. Sebahagiannya hukuman jauh lebih berat berganda-ganda. Tapi hukuman khas berkait orang Islam seperti Minum Arak dalam Undang2 Syariah masih berjalan. ๐Ÿฎ. ๐—ฃ๐—”๐—ฆ ๐—ง๐—ถ๐—ฝ๐˜‚: ๐—ž๐—ฒ๐˜€ ๐—ก๐—ถ๐—ธ ๐—˜๐—น๐—ถ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฟ ๐— ๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ต ๐—ฆ๐˜†๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ฎ๐—ต. Kes ini bukan cabar Mahkamah… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 9:25 am

Gagal jumpa 43 ADUN PAS dan ajar cara yang betul gubal undang-undang ikut Perlembagaan Malaysia, Ketua Pembangkang baru nak jumpa pakar.

gagal
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 9:12 am

Inilah akibat jauuuh dari ulamok. Sudah boddow, jahil. Sessat molep – Ustad Murabba Umat Zamrul Idrus al Khawarij

PAS_NIK_ELIN_MN
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:49 am

Pas dan liberal berpisah tiada, sebab itu sekarang Pas parti kafir – Tok Kerala

PAS_NIK_ELIN
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 6:33 am

Nik Elin, anak ‘busybody’ cabar undang-undang syariah – Hakim Besar Sabah dan Sarawak Oleh NOOR AZLIDA ALIMIN 09 Februari 2024 03:25pm Lepan belas peruntukan yang dipertikaikan tersebut ialah: Seksyen 11: Memusnahkan atau mencemarkan tempat ibadat Seksyen 13: Menjual atau memberikan anak kepada bukan Islam atau Muslim yang tercela dari segi moral Seksyen 14: Liwat Seksyen 16: Persetubuhan dengan mayat Seksyen 17: Hubungan seksual dengan bukan manusia Seksyen 30: Perkataan yang boleh memecahkan keamanan Seksyen 31: Gangguan seksual Seksyen 34: Memiliki dokumen palsu, memberikan keterangan, maklumat atau kenyataan palsu Seksyen 36: Apa-apa yang memabukkan Bahagian 39: Mengurangkan timbangan, ukuran dan berat… Read more »

132178
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:16 am
Reply to  Anonymous

Bahas usul RUU 355 gagal, 33 bulan jadi Kerajaan gagal, jadi pembangkang di Kelantan gubal undang-undang takzir sampai langgar Perlembagaan Malaysia. Siapa yang sokong Pas memang bodoh, jahil dan sesat. – Ustad Zamrul Idrus al Khawarij

mangsa_pas_scammer
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:42 am
Reply to  Anonymous

Pas memang penyokong liberal. Bodoh, jahil dan sesat molep – Ustad Murabba Umat Zamrul Idrus al Khawarij

Nik-Elin-Taki-MN
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 6:13 am

BERSIH WAJAR KE JALAN RAYA, ANWAR GAGAL BAWA PERUBAHAN๐Ÿ˜‚

https://youtu.be/01mZedrEtxA?si=aoMyq4aRw3W7KVBH

HA HA HA.. KLAU ORG KUAT PKR SENDIRI PUN NAMPAK, INIKAN PULA RAKYAT YG LAIN…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

135081
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:26 am
Reply to  Anonymous

Kalau tak nampak juga, alamatnya nak mampus. – Tok Kerala

Hamzah_menganjing_pas
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 5:55 am

โ€œNak tengok Himpunan Ummah sekali lagi, teruskanโ€ โ€“ Dr Akmal cabar Kor Ming

By Janatul Firdaus Yaacob
09/02/2024

https://suara.tv/09/02/2024/nak-tengok-himpunan-ummah-sekali-lagi-teruskan-dr-akmal-cabar-kor-ming/

1000027428
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:30 am
Reply to  Anonymous

Bukti Umno sahaja boleh jaga Melayu Islam??? Pas kini hanya nak angkat PM Tepi dari Kemaman dan bergaduh dengan semua kaum termasuk sekutunya Gerakan dan Bersatu.

0869225
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 4:33 am

Friday, February 09, 2024Tun Daim is mistaken. Anwar does not appear to be someone who harbours grudges and carry out vendettas

comment image

Tun Daim is mistaken. Anwar does not appear to be someone who harbours grudges and carry out vendettas

9 Feb 2024 โ€ข 5:30 PM MYT

FLK
Used to do a bit of work in corporate restructuring, corporate undertaker.</a>

comment image
Image Credit: Anwar Ibrahim <a href="https://www.facebook.com/anwaribrahimofficial/photos/a.10151324968561840/10158118024536840/" target="_blank" style="color: rgb(1, 87, 130);">Facebook</a>

In an interview with <a href="https://www.thestar.com.my/news/nation/2024/02/02/pardons-board039s-decision-was-fair-says-pm" target="_blank" style="color: rgb(1, 87, 130);">Al Jazeera</a>, PM10 said the Pardons Board decision on the application by Najib for a pardon was fair.

This is the man who was jailed in 2015 for 5 years following a second sodomy conviction where he accused the then Prime Minister Najib of orchestrating his conviction and five-year jail sentence for sodomy.

Following that, his family <a href="https://theedgemalaysia.com/article/malaysias-pardons-board-disposes-petition-anwar-ibrahims-family" target="_blank" style="color: rgb(1, 87, 130);">petitioned for a royal pardon</a>.

It was rejected by the director-general of the legal division of the Prime Ministerโ€™s Department who also sits on the secretariat of the Pardons Board where Najib was the PM then, states that Anwar's custodial sentence should be maintained.

If Tun Daim claimed Anwar is vindictive and carries a vendetta, Anwar did not showed it.

What he has shown so far, publicly, was his magnamity and ability to rise above personal feelings when he called the decision by the Pardons Board on Najibโ€™s application fair.

Calling the reduced sentence by the Pardons Board on the man whom Anwar alleged in 2015 that orchestrated his conviction and put him away for 5 years in 2015 appears to show the man is not vindictive.

The alleged conspiracy against Anwar was that he performed acts against nature with a person of the same sex which is a crime in this country. No one was hurt.

No members of the public had to bear the costs of the alleged act.

Whereas in Najib's case, the courts ruled that he had indeed stolen public's monies.

His action caused untold miseries and sufferings on present day Malaysians as the monies could have been utilised to improve and provide social infrastructure and safety nets for the ordinary rakyat.

Those who were born after the 1MDB debacle will grow up indebted due to no fault of theirs.

For a lesser mortal, he or she will never forgive the perpetrator who not only conspire with others to jail him but have the prosecution doing a roadshow after the passing of the judgment by the courts to explain the whole thing to the ordinary rakyat further humiliating and demean the character and virtues of the man, PM10.

As the Prime Minister now where he could haveinfluencedโ€™ the Pardons Board on Najibโ€™s application like how Najib `influencedโ€™ Anwarโ€™s application for a royal pardon in 2015, he claimed he didnโ€™t do so.

As he explained profusely over the last few days, that decision rests with the Agong and not the government or the Pardons Board.

How magnanimous of Anwar.

Even though the actions of Najib has caused untold misery and indebted the nation and generations of Malaysia, now and in the future, for fairness, Anwar ensured a transparent process in the application by Najib.

In fact his hands off approach in the application for a pardon by Najib sends a clear signal to Tun Daim that should he be found guilty and sentenced eventually by the highest courts in the land, Anwar will also adopts a hands off approach if Daim is to apply for a pardon from the Pardons Board.

Unless Tun Daim is of the view and believes that all these claims of non interference and the granting of a pardon, albeit conditional, was another charade planned and orchestrated by the wolf in the sheepโ€™s clothing โ€“ a term Daim used to describe Anwar recently.

If so, the ordinary rakyat sincerely request Tun Daim to show proof that Anwar is indeed a wolf in the sheepโ€™s clothing who orchestrated this conditional pardon episode that have seen Anwar and the government receiving nothing but brickbats from the ordinary rakyat and alienating their supporters.

If you failed to show proof, you are just another one of those political elites who loves to cry wolf.

For Anwar, the ordinary rakyat, the scoundrels, the thiefs, the robbers has this plea to him.

Be fair in the judicious process and transparent to them too.

Similarly like Najib’s right to seek pardon like any other Malaysian, do not delay or deprive the ordinary rakyat, the scoundrels, the thiefs, the robbers their rights too in seeking a fair and judicious conclusion to their cases.

KTemoc at 9:29 pm
Share

Anonymous
Anonymous
9 February 2024 11:44 pm

By Syed Akbar Ali at February 09, 2024 comment image 

Barua Abah dari Tamil Nadu yang kerja overtime 24/7 mahu guling PMX pun jumpa bandwagon tibai Walaun Taki PAS Black Friday.

Ini sudah jadi tembak friendly fire sama sendiri bฤฑkฤฑn lagi mampus PN.

Padan muka, good riddance Abah sibuk gubah wang diBangkok, anak2 buah Barua dok tibai self-destruction.

Ini satu lagi kifarah COD gara2 nak sekat rezeki PMX sama level doa mรผnajat Imam PAS Di Taman Melewar supaya Allah bagi kehancuran kepada PN sendiri.

Apa macaiam Dey? Roda Impian sudah berputar.
โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

KAWAN-KAWAN BERSATU YOU CANNOT SUPPORT PAS IN THIS ISSUE. LEAVE THEM ALONE.
 
 
comment image
 
Feb 9 โ€” PAS described today as โ€œBlack Fridayโ€ 
questioned the integrity of the Sultan of Kelantan
OSTB : Sdra Takiyuddin jangan pula mula putar alam ok. Mahkamah Persekutun tidak boleh sekali-kali pun mempersoalkan integrity Sultan Kelantan atau integriti mana-mana Raja Melayu yang lain sebab Mahkamah Persekutuan adalah mahkamah di bawah naungan DYMM Raja-Raja Melayu khususnya seorang daripada mereka yang dilantik menjadi DYMM YDP Agong Malaysia mengikut peraturan Perlembagaan Persekutuan.Yang menjadi jelas sekarang ialah kerajaan negeri Kelantan (terutama sekali kerajaan Pas negeri Kelantan) telah mengusul, meluluskan dan melaksanakan undang-undang negeri yang bertindih dengan undang-undang Persekutuan.  Kerajaan Pas negeri Kelantan harus meminta maaf dan ampun daripada DYMM Sultan kerana telah tidak mengenali dan mengikuti prosedur undang-undang yang betul.  
Takiyuddin, said a nationwide protest will be held to defend the royal institution.OSTB : What for ? Untuk apa awak nak protes di tepi jalan? Awak sudah kalah di gelanggang mahkamah, yang berdaulat di bawah naungan DYMM YDP Agong. Mahkamah yang mana ahlinya terdiri daripada para hakim Yang Ariff dan senior belaka yang terpelajar dan sangat fahami undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan. Sekarang awak sudah kalah di mahkamah tetapi awak nak mengganas di tepi jalan pula. Kenapa nak tunjuk perangai jalanan pula?  Bila orang terjun ke dalam sungai untuk bunuh diri awak buat sembahyang hajat atas jambatan itu. Sekarang bila hilang kes di Mahkamah, kenapa tidak buat sembahyang hajat di kompleks Mahkamah Syariah Kota Baru? Lebih baik buat sembahyang hajat di kompleks Mahkamah Syariah Kota Baru saja. Black Friday as decision was against Islamic Shariah law. When one Shariah law in one state is cancelled, it also affects the same laws in other states, 14 more states, are in a very dangerous and critical situation.
OSTB : Very dangerous and critical situation kepala hotak apa Takiyuddin? Negara kita sudah pun mempunyai sistem perundangan yang baik. Mahkamah Syariah pun masih berjalan lancar di semua negeri. Cuma kita tidak perlu ada dua sistem perundangan jenayah yang bertindih. Apabila kesalahan itu sudah ada penyelesaiannya ikut undang-undang Persekutuan maksudnya kita tak payah lah bayar gaji dua kali untuk hakim mahkamah syariah, peguambela, pendakwaraya, bayar dua kali gaji pegawai penguatkuasa dan pegawai mahkamah. Bayar dua kali untuk sewa ruang pejabat, api dan air kompleks mahkamah. Asalkan jenayah itu menerima hukumannya dan keadilan undang-undang terjamin satu sistem mahkamah lebih bagus daripada dua sistem mahkamah yang bertindih. โ€œnot a small matter, defending syariah means defending the institution of the Ruler who is the head of the Stateโ€™s Islamic Religion,โ€ he said OSTB : Kau jangan buat-buat onar kononnya nak mempertahankan ‘the institution of the Ruler’. As I said the Pas State gomen should apologise to the Kelantan Ruler for having passed and implemented laws without checking if they were ultra vires the Federal Constitution. Kalaulah kerajaan Pas di Kelantan buat kerja dengan betul then this issue would not have happened. Ini adalah kesalahan kerajaan negeri Pas di Kelantan. You must apologise to the DYMM Sultan.

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:36 am
Reply to  Anonymous

This fake SYED running a syiok sendiri blog has lost steam now. The former cendol seller in Sentul is pissed off with PAS. He has never been pro PAS. He’s now on Din Sembab’s payroll. But Din’s party is sinking. This worries him more now.

Anonymous
Anonymous
9 February 2024 11:29 pm

Taki mengelar Black Friday selayaknya gelaran untuk diri dia sendiri. Kerana dia gagal semua aspek: sebagai paling cerdik dalam PAS, sebagai Penasihat Undang2 PAS dan sebagai Menteri Undang2 semasa kes ini dicetuskan dalam Kerajaan PN-PAS jadi Kerajaan Tebuk Atap 33 bulan. Hanya layak cakap berdegar2 seperti gaya drebar Teksi Sapu Kota Bharu tetapi akhir hari cakap kosong tak serupa bikin tembak diri sendiri dan PAS kerana semua fakta tidak menyebelahi dia. Dulu dah derhaka kepada YDPA masa Darurat, ini reaksi bodoh sombong nak tunjuk perangai derhaka jugak lagi. Sessi Parlimen kali ini, inilah muka yang mesti ditonyoh dan diajar cukup2… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 February 2024 10:28 pm

PAS ni memang parti cap ayam…. tak boleh pakai.

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 5:51 am
Reply to  Anonymous

YER KER?๐Ÿ˜…

PARTI KENCING RAKYAT BOLEH PAKAI KER??๐Ÿ˜‚

HA HA HA.. HASSAN KARIM ASYIK TIBAI & SURENDRAN PULA DAH CABUT LARI…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

135067
Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:38 am
Reply to  Anonymous

Hassan akan diam apabila diberi jawatan menteri… faham2 je lah.

Anonymous
Anonymous
9 February 2024 9:12 pm

43 YB Pas di Kelantan tak ada seorang pun yang mampu gubal undang-undang Syariah ikut acuan Islam yang sebenarnya. Dia main ikut suka hati langgar negara hukum dan Raja-Raja Melayu.

1676788923965
Anonymous
Anonymous
9 February 2024 7:26 pm

BLACK FRIDAY UNTUK LOYAR BUROK PAS MUKA KAKI LEBONG BROKER KLEPTO PN-PAS 33 BULAN KES ฤฐNฤฐ BERMULA ZAMAN PN-PAS HANYA DOK PASANG NIAT ENJOY GAJI BUTA, VELLFIRE DAN SAKAW. NAK SALAHKAN HAKIM LAK..ISHHH   Arif Kadir Al Khatami Majoriti hakim dalam kes Nik Elin adalah lantikan sejak zaman Mahathir dan PN-PAS. 1. Tun Tengku Maimun Tuan Mat -> Diilantik sebagai Ketua Hakim Negara pada Mei 2019 (zaman Mahathir) 2. Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah -> Dilantik sebagai pemangku Hakim Besar Malaya pada November 2022 (zaman PN-PAS) 3. Tan Sri P. Nalini Pathmanathan -> Dilantik sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan pada Nov… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 February 2024 7:14 pm

Petisyen Nik Elin: Hamzah mohon menghadap Agong, Sultan SelangorHamzah Zainudin berkata beliau mahu menyampaikan suara hati rakyat dan cadang penyelesaian. FMT Reporters –  09 Feb 2024, 4:58pm 2 Kes Cabar Mahkamah Syariah tercetus masa Kerajaan Tebuk Atap PN-PAS 33 bulan. Masa itu tak buat apa pasang niat sahaja, dok enjoy gaji buta, Vellfire dan Sakaw. Termasuk Duta Khas yang sekarang baru terasa Syariah dicabar sebab bawah PMX dan Kerajaan Perpaduan. Kalau YDPA dan Sultan Selangor izinkan Hamzah mengadap, baginda2 semua akan murka kenapa baru sekarang PN-PAS baru bangkit tidor sedangkan macam lembu kenyang nikmat Sakaw duit Rakyat semasa PN-PAS jadi Kerajaan.… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 February 2024 8:40 am
Reply to  Anonymous

PN dah lemas…. dah tiada modal lagi. Gang tunggang agama. Lebin baik terjun sungai.