ANWAR – THE UNTOLD STORY SEBUAH FILEM YANG BERJAYA, WAJAR DITONTON GENERASI MUDA

OLEH: SHAHBUDIN EMBUN

Antara isu yang hangat dibicarakan di media sosial sejak kebelakangan ini ialah tentang filem ANWAR: THE UNTOLD STORY.

Sudah pastinya bagi mereka yang merupakan haters , semua aspek tentang filem tersebut dianggap tidak bagus dan tidak memuaskan.

Bahkan ada yang menggelarnya hampeh hinggakan memberi penilaian 1/10 sahaja.

Dan bagi mereka yang tahu serba sedikit tentang filem dan yang selalu membuat ulasan tentang filem filem barat dan tempatan, memberikan pula penilaian yang berdasarkan pada kekuatan atau kelemahan sesuatu filem itu.

Golongan pengkritik filem yang sebenar memberikan komen yang pelbagai. Ada yang mengkritik tentang suntingan dan jalan cerita yang dianggap tidak kemas.

Ada juga yang menganggap lakonan beberapa pelakon tidak mencapai tahap yang sepatutnya.

Begitu juga dari segi penyampaian dan lontaran dialog yang mana kita tahu, ianya dilontarkan oleh beberapa orang pelakon Indonesia.

Mereka dilihat, tidak dapat menggarap lenggok bahasa Melayu dengan baik.

Pelbagai lagi komen dan kritikan yang diberikan pada filem ini. Komen-komen seperti ini adalah biasa dan tidak bias.

Jika ada kelemahan, dinyatakan apakah kelemahan tersebut dan jika ada kekuatan, dinyatakannya juga.

Contohnya, ada pengkritik yang memuji muzik latar serta beberapa adegan emosi yang berjaya dipaparkan dengan baik sehingga mampu menitiskan air mata kita.

Dan masih terbayang bayang juga bagaimana Anwar dipisahkan dari keluarganya. Ungkapannya pada isteri tersayang ”Azizah..jaga anak anak..” merupakan kata-kata yang boleh meruntun jiwa dan perasaan.

Dan tentunya ramai yang masih ingat tangisan anak-anak apabila dipisahkan dengan Anwar .

Begitu juga dengan keadaan Anwar di lokap polis, tidak bermaya dengan baju yang penuh dengan darah, namun masih tidak cukup untuk melunturkan semangat juangnya.

Penonton dapat melihat ketabahan dan kecekalan Anwar menanggung derita dan kesakitan setelah dipukul hingga memberikan kesan kesihatan serta lebam matanya.

Apapun, filem ini perlu ditonton oleh mereka yang ingin tahu tentang perjuangan Anwar sejak dari muda lagi.

Dia dimarahi oleh ibunya ketika zaman kanak-kanak kerana mencuri buah. Kemudian dia berdepan dengan masalah mereka yang tidak senang dengan cita-citanya untuk membanteras rasuah.

Anwar beberapa kali dinasihat dan diberi amaran yang dia akan berdepan dengan pelbagai masalah jika dia tidak mengikut “lenggok tari“ mereka yang mengamalkan korupsi.

Namun Anwar tetap berdegil . “Kalau takut dengan risiko, jangan bicara soal perjuangan” menjadi motto yang diperjuangkannya.

Anwar dengan jelas tidak mahu kaum keluarganya mendapat apa-apa kelebihan dan mendapat layanan istimewa apabila dia mula menapak dalam dunia politik, khasnya ketika dia memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

Arahan ini sememangnya diperakui sendiri oleh pegawai pegawai Kementerian Kewangan yang pernah bekerja di bawah Anwar dahulu.

Bagi generasi muda hari ini dan mereka yang tidak sempat merasai zaman reformasi, tontonlah filem ini.

Mungkin filem ini, tidak mampu untuk memberikan pelbagai lagi persoalan yang timbul ketika menontonnya. Namun sekurang-kurangnya akan membuka minda generasi baru ini untuk mengkaji semula pelbagai isu yang disuara dan dipaparkan dalam filem ini.

Atas sebab ini sudah cukup bagi saya menganggap ANWAR: THE UNTOLD STORY, merupakan sebuah filem yang berjaya.

(Coretan Shahbudin Embun, penganalisis politik setelah menonton filem tersebut)

4 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 May 2023 — 3:53 pm
Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
25 May 2023 6:30 pm

LAGI THE “UNSOLD” STORY…😂

https://youtu.be/wii6BZQcG3k

HA HA HA.. MENTERI KERAH BUDAK SEKOLAH TONTON WAYANG…🤣

😀😃😄😆😅😂🤣
KAH KAH KAH KAH

06-22-36-laughter-closeup-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-hand-his-head-best-medicine-concept-97688195.jpg
Cili
Cili
26 May 2023 11:07 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 25 May 2023 6:30 pm
UNTOLD STORY ~ filem ini dibuat semasa Anwar Ketua Pembangkang, beliau pun tidak menyangka apabila filem ini ditayangkan nanti beliau adalah PMX. Anwar tidak keluarkan modal. So setiap inci jalan cerita dalam filem ini tidak dipengaruhi kerajaan atau PMX.

Mungkinkah UNTOLD STORY akan ditayangkan sekiranya Anwar bukan PMX?

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 1:38 pm

THE “UNSOLD” STORY LAGI…😂

https://youtube.com/shorts/GL9pc8scfGY?feature=share

HA HA HA.. BUDAK TING 6 & ANGGOTA BOMBA DIKERAH TONTONT FILEM?🤣

😀😃😄😆😅😂🤣
KAH KAH KAH KAH

20-12-28-1000_F_54638867_4AJ3K0wGmF8r5U4PoERVu3ZOj607sdpm.jpg
Cili
Cili
26 May 2023 11:19 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 25 May 2023 1:38 pm
https://www.youtube.com/shorts/iXeR9QmGTeQ

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 1:27 pm

THE “UNSOLD” STORY…😂

https://youtu.be/JsEk0XXfGGU

HA HA HA.. SIAPA TANGGUNG TIKET² FREE TUH?🤣

😀😃😄😆😅😂🤣
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
krisubai
krisubai
25 May 2023 12:37 pm

dalam dunia ni anwar lah terbaik sekali, tidak ada orang yang baik macam anwar, kalau anwar tidak ada mampus lah rakyat. banyak anwar ibrahim buat untuk rakyat putrajaya, proton, klia, utara selatan, jambatan pulau pinang, LIMA, dan berpuluh puluh lagi, anwar kesayangan rakyat, tapi sayang Allah humban dia masuk dalam penjara dua kali, bukan sekali dua kali, tak boleh pikiar sebab apa Allah lakukannya

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 1:22 pm
Reply to  krisubai

Yg ini tuan kena tanya Lokman Adam.🤣

😀😃😄😆😅😂🤣
KAH KAH KAH KAH

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
25 May 2023 1:32 pm
Reply to  krisubai

Bodoh, kau sendiri bagi jawapan mengapa yg buat Proton dll tak boleh kekal orang No. 2? Bagi Mahathir semua tak sesuai, kecuali Anwar sorang dihumban kedalam penjara. Kali pertama kerana tuduhan baru salah guna kuasa dan kali kedua Mahathir sendiri mengaku sogokan RM5juta bayar di Mahkamah Rayuan melalu lawyer Khas Shafee. Ikut Shafee, Mahathir bagi kata dua utk jatuhkan Najib dan paksa Najib ambil duit curi 1MDB RM9.5 juta bakal kpd Shafee, Musa Hitam kata kalau dia melawan, dia pasti akan dikenakan SD Liwat spt Anwar kerana barua Mahathir, Khairuddin Abu Hassan bersedia utk reka SD dan bayar saksi sign… Read more »

krisubai
krisubai
25 May 2023 2:28 pm
Reply to  Anonymous

tuan sebab kata bodoh, saya bukan gaduh dengan tuan, kalau saya kata tuan buta perut, haram jadah, kaldai, bangang, mangkok hayun, tidak ada didikan agama, apa perasaan tuan. tuan dinasihat tengok youtube, berkenaan anwar, Liwat dua, najib punya kerja.

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 5:44 pm
Reply to  krisubai

Liwat 1 : buang kes, Khairuddin Abu Hasan terkesan tulis Tivoli Apt yg belum bina walaupun tilam dari Tivoli di usung. Ummie Hafilda kata Bapok Tua yg reka dan bayar saksi Liwat 2 : Atok kata sogokan RM5 juta Liwat 3 : AG kata NFA, Khatri kena kencing tuntut RM11.5 juta dari Bersatu https://wrlr.blogspot.com/2022/07/mahathir-dedah-fitnah-anwar.html MAHATHIR DEDAH FITNAH ANWAR FITNAH LIWAT DSAI… PENDAKWARAYA DISOGOK RM5 JUTA MAHATHIR MOHAMAD BUKA SUARA at Thursday, July 07, 2022 wrlr.blogspot.com Berikut yalah verbatim interview Atok Saka dgn Pemberita Indonesia terkini: Atok : Ya, pihak Mahkamah mendapati Anwar tidak bersalah. Tapi dia buat appeal dan ditukar Pendakwaraya… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 5:47 pm
Reply to  krisubai

Shafee: Dr M pushed for Najib to appoint me as Anwar prosecutor Published: Sep 8, 2018 5:12 PM ⋅ Updated: 8:01 PM ADS Lawyer Muhammad Shafee Abdullah claims it was Prime Minister Dr Mahathir Mohamad who had pushed for him to be appointed special prosecutor in Anwar Ibrahim’s Sodomy II trial. Shafee claimed that in 2013, then-prime minister Najib Abdul Razak was not keen on appointing him as a prosecutor by way of fiat, as he did not want to offend the attorney-general at the time, Abdul Gani Patail. “In fact, he was most reluctant.  “However, it was Mahathir who insisted… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 1:48 pm
Reply to  krisubai

Dah berjela kau repeat propaganda projek2 mega, mengapa semua 120 orang calon Pejwang kaput hilang deposit? Mengapa pengundi Langkawi reject Bapak Langkawi sendiri sampai terkucir jugak hilang deposit. Maknanya Allah tak merestui nawaitu dan fitnah Liwat Mahathir keatas Anwar. Tak pakai pun Projek2 Mega, kuasa Allah menentukan Anwar jadi PMX walaupun di fitnah dan di aniaya dan siPemfitnah hilang semua: status Negarawan, uban makin putih, dok ulang nyanyok nak selamatkan Melayu dan Islam tetapi hakikatnya nak selamatkan dia, Daim dan Anak Beranak dari Kluster Mahkamah Baru. Tengok sahaja betapa malang nasib tukang reka fitnah Liwat utk Mahathir, Khairuddin Abu Hassan.… Read more »

krisubai
krisubai
25 May 2023 2:31 pm
Reply to  Anonymous

ALLAH MENENTUKAN ANWAR MASUK PENJARA 2 KALI, ALLAH AMAT MENGETAHUI HATI MANUSIA 10000 PERATUS, ALLAH TIDAK PERNAH BUAT KESILAPAN. PERCAYALAH KEPADA ALLAH.

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 6:09 pm
Reply to  krisubai

Cai, ingat tak kempen PRU15 Parlimen Tambun kau tukang sorak Faizal nak jadi giant-killer benamkan dan matikan kareer politik Anwar. Tadak hal, itu selera politik kau. Abis semua kitab propaganda Atok kau baca: mega projek2, Liwat1,2,3 rekaan Khairuddin. Yg jadi isu kau bawa agenda propaganda Fitnah Liwat Atok membuta tuli utk bunuh Anwar sedangkan Atok baru sahaja mohon mitak tolong dengan Anwar dan PH terima Pejwang dalam PH sama2 lawan BN dan PN spt PRU14 2014. Sehinggakan Khairuddin Abu Hassan yg kelihatan panik bersama Atok merayu Saifuddin Nasution sbg S/U PH dan PKR ambil sedikit masa fikir rayuan Atok. Apa… Read more »

Cili
Cili
26 May 2023 3:28 pm
Reply to  krisubai

krisubai 25 May 2023 2:31 pm
Maaf pembetulan : ALLAH MAHA MENGETAHUI SEMUA HATI MANUSIA ( tiada sabit %%)

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 10:37 am

Langkah kerajaan susulan prestasi Sukan SEA tumpuan Parlimen hari iniSoalan itu akan dikemukakan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) kepada menteri belia dan sukan pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT). Bernama –  25 May 2023, 9:45am a. Woiitt, Mamak Taliban ini sibuk dok intai athlete2 perempuan dari Vietnam, Thailand, Cambodia dsb dedah urat bersembur utk menang pingat2 Emas juarai carta Sukan Sea. Sah Taliban ini peminat setia Artistic Gym atau Renang Irama yg tawar byk emas. b. Ada kah dia dah bosan dengan gelagat2 spt kartun Parti Taliban dia sendiri tak boleh selesai masaalah2 sekular semasa jadi Kerajaan 33 bulan. Contoh permainan… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 7:56 am

‘Pelajar sekolah, penjawat awam ‘diperalat’ tonton filem Anwar’Oleh MOHAMAD AMREEL IMAN ABD MALEK24 Mei 2023 06:51pmhttps://www.sinarharian.com.my/article/260136/berita/nasional/pelajar-sekolah-penjawat-awam-diperalat-tonton-filem-anwar

Cili
Cili
26 May 2023 3:45 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous 25 May 2023 7:56 am
PEMBANGKANG mana pernah setuju dengan kerajaan perpaduan, HINGGA Anwar tak ambil gaji PM pun mereka kutuk. TETAPI mereka tak pernah kutuk menteri mereka yang dulu (semasa berkuasa) makan gaji buta.

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 7:53 am

‘Langkah naikkan OPR hanya untungkan bank, bukan rakyat’ – Guan Eng

Oleh Rohaniza Idris
Mei 24, 2023 @ 4:22pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/05/1105486/langkah-naikkan-opr-hanya-untungkan-bank-bukan-rakyat-guan-eng

07-51-37-bm,666_1684916764.jpg
Anonymous
Anonymous
25 May 2023 7:17 am

USTAZ SHAMSURI NI BUKAN ORANG POLITIK. BELIAU KUPAS DARI KITAB BAHRULMAZI. DIA BUKAN ORANG POLITIK TAPI PENJELASAN BELIAU MUNGKIN ADA ORANG BERASA. TAPI ITULAH SEPATUTNYA SEORANG ULAMAK DAN PERANANNYA.

https://wrlr.blogspot.com/2023/05/ustaz-shamsuri-ni-bukan-orang-politik.html

Kena sebiji Hadi, ularmak akhir zaman yang galak perpecahan, fitnah dan bersubahat dengan Penyamun, Klepto dan Moral Rendah demi kejar kuasa, habuan dan kemewahan politik Machiavelli lebih dahysat dari Parti2 Bukan Islam.

Contoh terbaik Walaun Hadi adalah Taki, loyar kaki Lebong dan gaya rupa broker dan Klepto.

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 6:41 am

Wednesday, May 24, 2023’Allah’ usage issue: Takiyuddin trying to demonise DAP, says Aziz Bari https://static01.malaysiakini.com/img/mk-logo/mk-logo-en.svg =s800 ‘Allah’ usage issue: Takiyuddin trying to demonise DAP, says Aziz Bari Tebing Tinggi assemblyperson Abdul Aziz Bari has hit back at PAS’ Takiyuddin Hassan for the latter’s remarks about an affidavit concerning the Jill Ireland case and the usage of the word “Allah”. Aziz (above), a constitutional law expert who is in his second term as an elected representative for DAP, said the former de facto law minister Takiyuddin was trying to mislead the public for political gain. “He’s obviously trying to demonise DAP.… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 May 2023 10:27 pm

WOITT, TT, Raja Putar Kemain tu agak2 la.
Kalau betul anwar ada kroni dan nominee pasti tun mahadet dah bising2 dan dedahkan sejak 1998 lagi.

Atau kalau benarpun pastilah mereka dah pulangkan kembali duit tu kpd tun m dan daim yg menguasai umno sehingga 2003.

Lagipun Panama, Pandora papers tak ada pun sebut nama Anwar kalau dia menyorokkan wang beratus juta dollar di luar negara macam bekas2 PM yg tersenarai dlm pendedahan itu. KHALAS.

Anonymous
Anonymous
25 May 2023 7:01 am
Reply to  Anonymous

Kalau tengok India Modi dan BJP, dendam dan kebencian dia kepada orang Islam membara. Inilah perangai hati hitam, dendam dan hate mongering semua yang datang dari India, Mahathir, barua Mahathir yang duduk tetap dalam poket dia, Khairuddin Abu Hassan dan barua Mahathir dulu Syed Outside the Box. Mahathir boleh tipu dunia pasal Mata Lebam Anwar adalah self-inflicted dan tayang tilam dari Tivoli Apt yang belum dibina semata2 nak pekena Anwar. Rahim Noor kena hukum dan Liwat rekaan Mahathir dan Khairuddin dibuang kes dan dihukum tidak bersalah. Jadi jika RPK kata Anwar sorok wang, adakah Mahathir akan lepas Anwar begitu sahaja… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 May 2023 9:41 pm

TIDAK TONJOLKAN PEMBANGKANG INTELEKTUAL Hanya kerana atlet gagal raih 40 pingat emas, Ketua Pemuda Pas desak Menteri mohon maaf Norman Radzuan. Lepas Azan, Kalimah, Coldplay kini Sukan Sea Hari ini beberapa pemimpin Pas mengulas mengenai Sukan Sea. Jika anda bijak… apa yg anda dpt lihat cara pembangkang berfikir? Lucu, tiada idea, ekstrim, tiada daya pemikiran intelektual dan apa lagi… Oleh kerana cara mereka seperti kanak2 tadika berfikir biarlah saya tadikan sendiri menjawab soalan2 mereka…. “ Beginilah pemimpin pembangkang. Sebenarnya kita mampu raih 50 pingat emas tetapi oleh kerana di Sukan Sea kali ini tiada 2 acara favourite negara iaitu acara… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 May 2023 11:20 pm
Reply to  Anonymous

Mitak maaf kerana subahat bersekutu dengan Penyamun Klepto Sakau Curi Duit Rakyat malah pakai dan makan jugak duit haram itu.

Dah lah Penyamun Klepto, ada kes moral jugak.

Jugak makan gulai kawah yang ada daging babi Gerakan, tu lagi kena mitak maaf lol.

Anonymous
Anonymous
24 May 2023 5:40 pm

OUTSYED OTAK BERUK DARI INDIA Tuan-Tuan Sila Lihat Sendiri Beberuk ‘Monyetkan’ Parlimen   Sila klik link video tik tok berikut untuk melihat rakaman persidangan Parlimen terbaru. https://vt.tiktok.com/ZSLR28jFt Tuan-tuan saya nak tanya, macam mana negara dan masyarakat kita akan maju apabila wakil rakyat memekik-mekik dan menjerit-jerit macam monyet dalam Dewan Rakyat?  Blah… Blah Tetapi lihatlah gelagat YB konon, memekik-mekik dalam Parlimen. Seolah Dewan Rakyat itu kandang untuk ungka “mengawan”. Tuan-Tuan pilihlah orang yang betul. Pilihlah wakil rakyat dan ahli Parlimen yang ada akal, yang tahu membawa masalah kita ke tengah. Bukan spesies makhluk yang jelas sekali hanya berlakon dan menjadi showman… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 May 2023 4:35 pm

KEH..KEH KEH…HANGPA NAK SOH RAKYAT BANGRAP KA? ZAMAN JADI KERAJAAN MELINGKUP HABIH.

Tengok muka Badut sekor2? Semua muka kempunann komisen sakaw kena blok PMX terutama Taki loyar burok kaki bohong Taliban dan Hamzah kaki sapu minyak masak dan kaki rembat projek2 KDN.

https://wrlr.blogspot.com/2023/05/kehkeh-kehhangpa-nak-soh-rakyat-bangrap.html