MENGAPA TUAN IBRAHIM TAK HABIS-HABIS MENCECEH BERKENAAN PROJEK TEBATAN BANJIR?

Entah atas sebab apa, kemarahan bekas Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man berhubung pembatalan projek tebatan banjir bernilai RM15 bilion nampaknya masih belum berakhir sampai sekarang.

Keputusan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim membatalkan projek yang diberi secara runding terus itu dan menukarnya kepada tender terbuka, sehingga kini terus dicecehnya seperti tidak ada kesudahannya.

Sebelum ini, sudah banyak kali beliau mempertikaikan keputusan Anwar itu – sama ada di dalam atau di luar Parlimen – termasuk menghujahkan bagaimana RM2 bilion dapat dijimatkan, sedangkan ia belum lagi dilaksanakan.

Seterusnya, beliau juga mempertikaikan bagaimana projek tebatan banjir itu boleh dibatalkan, walhal ia belum lagi diserahkan kepada mana-mana syarikat untuk melaksanakannya.

Begitu pun, hujah Tuan Ibrahim itu disanggah oleh Anwar di Parlimen dengan mengatakan, dakwaan itu tidak betul sama sekali.

“Ada surat kelulusan telah dikeluarkan dan apabila kerajaan bertukar, ia sempat ditahan,” tegas Anwar.

Berikutan banjir melanda di Johor baru-baru ini, Anwar yang juga Menteri Kewangan mengumumkan, kerajaan akan mempercepatkan projek tebatan banjir termasuk di negeri tersebut dengan menggunakan kaedah ‘fast-track’ atau pantas dalam kelulusan tender, meskipun diperkenalkan melalui sistem tender terhad.

Katanya, kaedah itu diputuskan agar ia dapat dilaksanakan dengan segera.

“Kalau kita guna proses tender biasa, ia tidak boleh (diselesaikan) dalam bulan Jun dan Julai.

“Jadi, saya minta fast track (supaya) diselesaikan bulan Jun dan take off pada Julai,” katanya bagi menjawab soalan tambahan Tuan Ibrahim, juga di Parlimen.

Terbaru, Tuan Ibrahim hari ini sekali lagi tampil bersuara mengenai projek tebatan banjir itu.

Kali ini, beliau mempertikaikan pula mengenai kaedah sistem tender terbuka yang diperkenalkan terhadap perlaksanaan projek tersebut.

Tuan Ibrahim berkata demikian bagi mempertahan projek tebatan banjir berjumlah RM15 bilion yang dianugerahkan secara rundingan terus sewaktu beliau menjadi menteri yang bertanggungjawab bagi projek itu.

Menurut beliau, penyelewengan tetap akan berlaku dalam sistem tender terbuka sekiranya tidak dilaksana secara telus dan jujur.

Apa ni Tuan Ibrahim, tak habis-habis lagi bercakap soal projek tebatan banjir?

Ada apa-apa ke, tidak bolehkah berlapang dada menyerahkan kepada kerajaan semasa melaksanakan projek itu dengan kaedah yang difikirkan lebih baik lagi?

Kenapa marah dengan tender terbuka dan mengaitkan dengan sikap tidak jujur serta tidak telus?

Kalau nak bercakap soal tidak jujur atau tidak telus, jangankan dalam sistem tender terbuka, orang pakai kopiah dan berjubah pun didapati ramai terlibat skandal serta penyelewengan.

Begitu juga, jika nak bercakap soal tender terbuka tidak dapat menghalang penyelewengan, apakah kaedah runding terus yang dilaksanakan sebelum ini bebas daripada penyelewengan?

Bukankah, kalau pun berlaku juga penyelewengan, sistem tender terbuka lebih memungkinkan penyelewengan itu dapat diminimakan berbanding kaedah runding terus?

Yang pasti, kemungkinan berlaku penyelewengan yang besar adalah lebih mungkin berlaku dalam kaedah runding terus berbanding tender terbuka.

Kenapa benda mudah macam ini pun Tuan Ibrahim susah nak faham?

Selain itu, sejak bila Pas lebih gemar mempertahankan mudarat yang besar berbanding mudarat yang kecil? – ShahbudinHusin 16/03/2023.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 March 2023 — 12:19 pm
Subscribe
Notify of
guest

55 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sanusi Bodo
Sanusi Bodo
19 March 2023 9:01 am

MP PN@PAS dahlah PEKA BADAK BINGAI LAGI

Anonymous
Anonymous
18 March 2023 5:55 am

Pahal blog ini sejak tengah hari semalam dah takda orang masuk mengkomen.

Anonymous
Anonymous
18 March 2023 5:57 am
Reply to  Anonymous

Put off by gambar Nuar ke?

Anonymous
Anonymous
17 March 2023 12:01 pm

HA HA HA.. CONTOH PM TERBAIK..🤣

https://youtu.be/CZpgLGXigRQ

gettyimages-1047301710-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 12:03 pm
Reply to  Anonymous

“Untung 1 tahun 70 bilion ringgit.. untung, bukan pendapatan, untung bersih kerajaan.. apa pasal harga minyak naik? Bila harga minyak naik, yg susah rakyat! Org Melayu susah, org China susah, org India susah.. 

Kita negara ini, bila you jadi kerajaan, dia kena kurangkan beban rakyat.. itu sebab saya bagi tau kawan², kita confident, menang pilihanraya, masuk hari ini Puterajaya.. saya percaya, saya percaya, hari ini masuk Puterajaya, esok kita boleh umum minyak 1 Malaysia turun harga..”

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

19-29-09-9598686b5d0986e8e33825a859c1a889--its-funny-the-floor.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 12:11 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

PENYAMPAI BERITA AFRIKA GAGAL TAHAN KETAWA…🤣

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

19-42-45-28stab-wounds-1671857262.713.gif
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 12:27 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😆

ANTARA KOMEN² KAT YOUTUBE TU:😅

Patut masuk maharaja lawak, PM paling lawak, menjadikan Malaysia konten pelawak² dunia, yg nampak skrg ni saman sana saman sini, PM Malaysia paling kelakar di dunia, patutlah Tun Mahathir sumbat dia pi lokap, beliau dah berjaya ke putar jaya..😂

BANYAK LAGI LAH.. ELOK BACA SENDIRI..🤣

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

15-23-30-japonpr-lol-1672902605.2318.gif
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 11:21 am

SKANDAL LCS.. SIASAT LEPAS PRU15…🤣

https://youtu.be/RbSKf7T1MXw

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-58-56-535f23d7cf3a506c099b422de1f8fe3d639f58b488bab.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 11:22 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. RATU CANTIK DAP BELANJA CERITA SKANDAL KAPAL LCS..🤣

https://youtu.be/HBnxyI9QRY4

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 11:28 am
Reply to  Anonymous

Projek LCS: Anwar sekat AG charge Zahid..🤣

https://youtu.be/q9ldYUyJ0YY

😄 😃 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

20-33-01-zahid194-e1641433099732.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 1:04 am

Kencing piaw kaki direct nego makan gaji buta

323727849_711421463703634_3818137243486931618_n.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 1:08 am
Reply to  Anonymous

Kencing Mentega Terbang PN Pas sejak 2020 luluskan promosi seks, murtad, konsert dan LGBTQ. Bobobobobo….

1674053103015.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 1:13 am
Reply to  Anonymous

Tebatan banjir pun sakau komisyen, patut bengang Menu Rahmah tanpa komisyen tapi sudah masuk konglomerat dan IPTA.

penipu_agama.jpg
Anonymous
Anonymous
17 March 2023 1:19 am
Reply to  Anonymous

Apa hukumnya memfitnah orang?

My Video-1.gif
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 10:52 pm

Pendekar Mustar ni beria2 mempertahankan diri walaupun projek ni dibatalkan sbb dia rasa tak sedap ati memandangkan Abah cow dah dihadapkan kemahkamah. Org dlm ketakutan ni memang mcm tu berhujah merapu mempertahankan diri tanpa diprovoke oleh sesiapa siap kata tender terbuka pun boleh diselewengkan. Dia nak bgtahu kalu tender terbuka boleh diselewengkan tidak ada salahnya dia luluskan projek tebatan banjir secara runding terus sbb runding terus risiko penyelewengan lebih rendah berbanding tender terbuka? Pendekar Mustar ni dah mati langkah abih buah dah.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 11:13 pm
Reply to  Anonymous

Yo lo. Duit komisen dah PAU dari Kontraktor yg dijanji runding terus.

Tak perlu kenal pun kontraktor kerana itu tugas Broker mcm Taki, yg penting dah masyuk sikit akaun Parti banyak akaun sendiri.

Bila PMX batal runding terus tersedak kontraktor duit komisen dah melayang projek tak tahu penghujung.

Mesti Walaun ketaq badan takut kontraktor jadi Saksi SPRM atau kontraktor saman Walaun mintak bayaq balik plus kos opportunity loss.

Walaun tak risau Slogan PN Penyamun Nasional dah pecah bo, tapi risau jadi Kluster Mahkamah yg pertama berkopiah tebal color bermacam2.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:32 pm
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:33 pm
Reply to  Anonymous
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:36 pm
Reply to  Anonymous

AIKK..???😆

MENTERI UNDANG² KATA TAK BOLEH BERI SUMBANGAN KPD PARTI POLITIK…😅

TAPI AZAM SPRM KATA BOLEH SUMBANG KPD PARTI YG TIDAK MEMERINTAH..😂

CAMNER NIH?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:55 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. SEJARAH TETAP BERCERITA..🤣

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:56 pm
Reply to  Anonymous

AZAM BAKI KIAN TERBELIT DI SEMUA SUDUT, DEMI SPRM, LETAK JAWATAN LANGKAH TERPUJINYA

admin
7 January 2022
Politik Semasa

https://shahbudindotcom.net/2022/01/07/disebabkan-adiknya-azam-baki-kini-sudah-terbelit-di-semua-penjuru.html

19-22-26-Shahbudin-Husin-.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:58 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Rakyat ttp kenal Azam, wlau pun dia bersalin kulit Dngan rasuah, terdapat bukti yg dirinya tu terpalit Budin kata, ‘di semua sudut, Azam tu kian terbelit’ Kini senang lah, klau segala arahan boss nak selit 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:59 pm
Reply to  Anonymous

Himpunan #TangkapAzamBaki 22 Januari?

Oleh AHMAD FADHLULLAH ADNAN
14 Januari 2022, 4:10 pm

https://www.utusan.com.my/nasional/2022/01/himpunan-tangkapazambaki-22-januari/

21-43-00-AZAMMM-1.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:01 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Sepatutnya 22 Jan 2022, Azam Baki tu ditangkap Namun nasib Azam agak baik terlepas dari lokap Tapi kini, dia bagaikan terjatuh ke dlm perangkap! Maka terpaksalah diturut apa juga yg boss cakap 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

10-15-34-800px_COLOURBOX2276469.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:02 pm
Reply to  Anonymous

Himpunan desak tahan Azam Baki diteruskan – Penganjur

Faris Fuad
Januari 18, 2022 @ 1:56pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/01/912917/himpunan-desak-tahan-azam-baki-diteruskan-penganjur

20-47-51-aznaikk_1642485400.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:04 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Mmg nya Azam dlm keadaan yg terdesak & takut Tak taulah berapa ramai lagi yg Azam nak angkut Semua arahan yg boss beri Azam terpaksa le ikut Kalau dia ingkar, kes dia yg lama itu akan sangkut 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 😆 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

20-02-18-depositphotos_148563123-stock-photo-laughing-man-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:05 pm
Reply to  Anonymous

‘Lepas menang pilihan raya kami cari Azam Baki’

Alyaa Alhadjri
Diterbitkan:  Nov 17, 2022 12:00 PM

https://m.malaysiakini.com/news/644561

21-00-54-41762f22d7ff92172c330b98319e5afe.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:08 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Mmg nya Azam Baki dlm keadaan yg tak berdaya Bgai terlepas mulut rimau, masuk ke mulut buaya Maka apa sja yg boss arah, dia terpaksa kata ‘ya’! Kalau Azam cuba ingkar, mmg diri nya akan naya! 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

05-58-29-happy-teenage-laugh-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:12 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Kita faham akan keadaan SPRM serta Azam Baki Konon, wang dlm bank ditumpang oleh adik lelaki Kedudukan dirinya bagaikan kat dlm sebelah kaki Maka, terpaksa dibuat apa jua yg boss kehendaki 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:15 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Keadaan diri Azam Baki tu semua org bleh faham Dlm akaun konon tolong msuk adik punya saham Dia bgaikan org yg sdg hadapi sakit gigi geraham Klau tak ikut arahan boss, dia le pula kena baham 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

07-16-27-laughing-out-loud-young-man-face-closeup-outdoors-laughter-is-780x439.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:26 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Keadaan Azam, bagaikan leher yg hampir terjerut Dia terus dalam keadaan ketakutan & kecut perut Maka dgn boss terpaksalah dia menjadi pak turut Tk kisah le klau dicop sbg PH-BN punya tali barut 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

19-45-56-24-244595_transparent-barack-obama-face-png-obama-laughing-png.png
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:37 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Azam, bagaikan terpaksa melakon wayang opera Dia tak amik kisah walau apa pun rakyat bersuara Kena turut je le arahan boss, tak ada lagi lain cara Jadi cacai pun takpa lah dpd kena masuk penjara 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:46 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Azam bgai sorang tawanan perang, yg kaki patah Dlm akaun nya wang berjuta², dia dah kena getah Maka dia terpaksa turuti apa jua yg boss perintah Ke dalam lah dia, kalau berani ingkar membantah 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

19-48-50-24-245650_obama-laugh-obama-laugh-png-transparent-png.png
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 10:00 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Dlm akaun Azam Baki, terdapat wang berjuta-juta Bila², dia boleh didakwa, dgn kes rasuah yg nyata! Maka senang le dia untuk diguna sebagai senjata Terpaksa ler dia patuh dgn apa juga yg boss kata 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

10-19-15-308874483_649072733247519_7960157416581726687_n.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 10:12 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Duit berjuta² dlm bank buat Azam dlm kewalahan Maka dia terpaksa bertugas mcm budak suruhan Kat pihak PN dia kena buat sebanyak pertuduhan Kalau ingkar, ke penjara lah dia punya kesudahan! 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

09-14-47-a447030f8dca5000d436a7da77095d81--funny-happy-happy-happy-happy.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 11:44 pm
Reply to  Anonymous

SEMUANYA INI ADALAH REALITI DAN BERFAKTA!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Biar sjalah sejarah yg menjadi pengungkap cerita Kisah pegawai berpngkat tinggi dlm kerajaan kita Sorang penjawat awam, miliki bgitu banyak harta Di dlm akaun banknya terdapat wang berjuta-juta Konon saham yg adiknya tumpang dijadikan auta Namun rakyat tau & mereka bukan jahil atau buta Perkara itu, mnjadi pengetahuan kpd rakyat jelata Mmg gah dan hebah diperkatakan, di merata-rata Pegawai itu mmg lah terlibat dgn rasuah yg nyata Kini dia diguna pakai, sbg kerajaan punya senjata Dia terpaksalah patuh… Read more »

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:14 pm

MP PKR pertahan tindakan Hadi terus beri kuliah di masjid

Isabelle Leong
Diterbitkan:  Mar 16, 2023 11:48 AM
Dikemaskini: 11:48 AM

16-27-52-hassankarim004-e1670224473519.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:15 pm
Reply to  Anonymous

Tindakan Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang meneruskan ceramah di masjid, yang dilihat bertentangan dengan institusi diraja, mendapat sokongan daripada ahli parlimen PKR Hassan Karim.

Hadi sebelum ini tetap meneruskan rutinnya menyampaikan kuliah di Masjid Rusila di Marang, Terengganu, walaupun setelah larangan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:15 pm
Reply to  Anonymous

Dia sebelum itu berkata tiada salahnya untuk ahli politik menyampaikan kuliah di masjid atau surau dan malah menegaskan mereka mempunyai kewajipan untuk bersuara dalam pelbagai perkara termasuk politik.

Mengulas perkara itu, Hassan berpandangan adalah demokratik untuk orang Islam mendengar ajaran Islam yang disampaikan di luar kalangan imam atau penceramah rasmi.

“Sekurang-kurangnya ada orang yang berani mencabar,” kata ahli parlimen Pasir Gudang itu dalam forum politik anjuran Gerak Budaya dan dikendalikan pengarahnya Chong Tong Sin.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:16 pm
Reply to  Anonymous

Hassan berkata ini dengan syarat pihak yang memberi kuliah itu tidak menggunakan masjid untuk propaganda politiknya.

Dia berkata tiada sesiapa pun, termasuk istana atau mana-mana parti politik, yang boleh memonopoli perkara berkaitan Islam.

Katanya, semua pihak perlu menerima bahawa wujudnya sistem feudal di Malaysia, tapi pada masa sama institusi diraja tidak boleh dibenarkan “mengawal semuanya”.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:16 pm
Reply to  Anonymous

Larangan terhadap semua ahli politik, termasuk ahli parlimen, Adun dan senator, daripada menyampaikan kuliah atau khutbah di semua masjid dan surau di seluruh Terengganu berkuat kuasa pada 2 Mac lalu.

Larangan itu dikeluarkan selepas Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin dukacita apabila ada ahli politik mengajar agama atau menjadi khatib dan imam solat tanpa kebenaran pihak berkuasa.

Pengecualian diberikan kepada pemegang tauliah mengajar atau dengan kebenaran daripada Maidam.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:16 pm
Reply to  Anonymous

Menurut semakan di data.gov.my, setakat 4 Mac lalu, Hadi tidak berdaftar sebagai penceramah bertauliah di Terengganu.

Sebelum ini, Hadi meramalkan kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan tumbang tidak lama lagi.

Ditanya jika usaha gabungannya untuk merampas kerajaan mencabar titah Yang di-Pertuan Agong berhubung kestabilan politik, Hadi berkata dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, titah tersebut bukanlah penghalang kepada perubahan kerajaan.

https://m.malaysiakini.com/news/658852

Disemsong
Disemsong
16 March 2023 8:12 pm

Hentam pun peluru kosong buat apa ………………….hanya walaun saja terpegun dengan kenyataan balas TITM ha….ha…..

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 4:54 pm

HA HA HA…😂 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Syabas lah TITM yg tampil dngn semangat kental Dia mmg faham sgt, akan PMX punya belit pintal! Elok sgt lah, bila PMX dia kasi sekolah dan sental Projek belum lulus pun, apa hal nak disuruh batal? 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

13-40-35-61563530365_TuanIbrahimTuanMa.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 5:10 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 Mmg hebat lah TITM, bekas Menteri Alam Sekitar Dia tampil utk mnyanggah, PMX punya belit putar Teramat padu akan hujah² yg Tuan Ibrahim lontar Kantoi terkedu le PMX dgn TITM punya komentar 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah… Read more »

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 5:20 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Ternyata pukulan Tuan Ibrahim tu tersangat padu Mnghentam bgitu deras bgaikan peluru berpandu Perasaan kantoi pada diri PMX, rakyat dapat hidu Pasti cai² walanon Mosad jadi monyok & terkedu! 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:17 pm
Reply to  Anonymous

PeeNd bila nak kojolla

HAHAHAAA
HOIYA HOI 5% RM78 BILIYON

Dah cukup jumolohh

FB_IMG_1637889886788.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:08 pm
Reply to  Anonymous

PeeNd bila nak kojolla

HaHaaHaaaaa

Screenshot_20230309_103744_Gallery.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:07 pm
Reply to  Anonymous

Inilah taraf ex menteri PeaeNd kebanggan kojolla..hahaahaaa

Screenshot_20230309_104804_Gallery.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 8:07 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😂

“Pee-Ache” & “Be-End” akan kojol ler PRN & PRU16 nanti..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
20 March 2023 2:29 pm
Reply to  Anonymous

Mimpi tak perlu bayar…free of charge

KAH KAH KAH

Screenshot_20221204-135727_Chrome.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 4:36 pm

Tuan Budin, soalan anda mudah budak2 PASTI Walaun Taliban boleh jawab.

Duit dah sakau dari kontraktor oleh Walaun Parti Taliban, kontraktor terngangga runding terus dibatalkan olih PMX.

Memang betul Tuan Ibrahim tak perlu kenal kontraktor, itu tugas Broker, Adam Radzlan Wan Saiful atau Taki. Yang penting kontraktor yang dah dipau 5-10% masuk Parti Walaun Taliban.

Itu pasal yang Tuan Ibrahim dok merenget sangat mcm bayi kehilangan puting.

Ini kes berat ikut RUU355 Padang Merbok.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 3:21 pm

HA HA HA…😅

ASYRAF WAJDI DUSUKI LULUSKAN PERLANTIKAN ASYRAF WAJDI JADI PENGERUSI MARA..😂

https://youtube.com/shorts/JlYuQ5XpB00?feature=share

MMG MABOK LAH KERAJAAN MADANON NIH..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

07-16-27-laughing-out-loud-young-man-face-closeup-outdoors-laughter-is-780x439.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 3:20 pm

HA HA HA…😅

MANGKOK HAYUN PUNYA MENTERI KEWANGAN…😂

https://youtube.com/shorts/QyYS6RU7UGs?feature=share

MMG TERBAIKLAH AZMIN…👍🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Disemsong
Disemsong
16 March 2023 1:55 pm

Betul la juga tidak boleh tengok keadaan pakaian pakai jubah dan kopiah berapa ramai yang jadi bendahari apa2 organisasi ramai juga yang pecah amanah sebab intergriti tu terletak pada hati seseorang manusia jika betul2 beramanah cakap pun benda yang boleh mudarat tidak bercakap lebih baik diam dan sampai dengan cara yang berhikmah , beradab dan bersopan lainlah dalam ajaran lain tidak diajar cara beradab dalam bercakap sebab tidak ada bab yang khusus kecuali ajaran Islam……………