AGENSI KERAJAAN DAN GLC MESTI DITERAJUI ORANG PARTI, ANWAR HARUS BERTEGAS KALI INI

Susulan beberapa lantikan politik oleh kerajaan kebelakangan ini, khususnya selepas Dr Asyraf Wajdi Dusuki dilantik sebagai Pengerusi MARA, riuh rendah sekali lagi segelintir pihak dalam kumpulan masyarakat sivil menyanggah perkara itu.

Sebelum ini mereka kerapkali bersuara mengenai bantahan itu.

Mereka seterusnya melahirkan kekesalan kerana Anwar Ibrahim masih membenarkannya berlaku dalam kerajaan perpaduan ini.

Sehubungan itu, mereka menggesa Perdana Menteri agar segera menghentikan amalan tersebut, sambil menuntut sepatutnya golongan profesional yang dilantik, bukan orang politik.

Siapa sepatutnya menerajui GLC dan agensi kerajaan – orang politik atau golongan profesional?

Apa yang semua orang perlu faham dan sedar, termasuk kumpulan masyarakat sivil yang membantah itu, yang menang pilihan raya dan menerajui kerajaan adalah parti politik.

Parti politik yang bertanding dalam pilihan raya dan disebabkan itulah sebahagian besar menteri, kalau pun tidak semuanya, ialah orang politik belaka.

Parti yang akan membentangkan manifesto serta dasar demi kebaikan rakyat, maka hanya mereka yang faham perjuangan parti saja yang ada iltizam untuk melaksanakannya setelah berjaya menjadi kerajaan.

Dengan demikian, parti politik dan orang politik tidak boleh dipisahkan daripada berada dalam kerajaan, bukan saja sebagai menteri dan anggota pentadbiran, malah yang lain-lain yang bersesuaian.

Dalam konteks agensi kerajaan dan GLC atau syarikat berkaitan kerajaan, ia secara mudah difahami adalah di bawah penguasaan parti yang membentuk dan menguasai kerajaan.

Namanya pun agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan, maka sepatutnya tentulah orang politik yang sealiran dengan kerajaan yang harus menerajuinya.

Apa guna parti menjadi kerajaan jika agensi kerajaan dan GLC tidak diterajui oleh orang parti, sebaliknya senang-senang diserah kepada semata-mata golongan profesional?

Golongan profesional boleh berada dalam agensi kerajaan atau GLC sebagai Ketua Pengarah, Pengarah-Pengarah, CEO, pengurusan dan seterusnya.

Ia sama seperti dalam kementerian, sementara menteri adalah orang parti, tetapi KSN, KSU, ketua-ketua jabatan dan seterusnya adalah kakitangan awam.

Pengerusi atau peneraju agensi kerajaan atau GLC itu kena diberikan kepada orang politik agar perjalanan serta hala tujunya selari dengan aspirasi kerajaan yang dipimpin oleh parti yang berkuasa itu.

Dalam hal ini, meskipun dilantik daripada orang politik, lantikan peneraju itu bukanlah bermakna boleh dibuat secara semberono, sebaliknya wajib berdasarkan kelulusan, kemampuan, kebolehan, kewibawan dan latar belakang seseorang itu yang bersesuaian dengan jawatan tersebut.

Jangan ingat dalam parti politik tiada orang profesional dan hanya orang profesional yang tidak berparti atau tidak memegang jawatan dalam parti saja yang layak menerajui atau menjadi pengerusi agensi kerajaan dan GLC.

Kalau kita boleh menerima Perdan Menteri, menteri-menteri dan anggota pentadbiran kerajaan daripada kalangan orang politik yang memenangi pilihan raya, tiada sebab kita tidak boleh menerima apabila agensi kerajaan dan GLC turut sama diterajui oleh orang politik daripada parti yang sama.

Lagi pun, setiap lima tahun, parti perlu kembali kepada rakyat untuk mendapatkan sokongan dan undi melalui pilihan raya.

Dengan lebih ramai orang politik yang berkebolehan menerajui agensi kerajaan dan GLC, ia secara tidak langsung akan menyebabkan parti lebih diyakini, dihormati dan dilihat benar-benar berfungsi kepada rakyat.

Bolehkah parti lebih dihormati dan menang lagi dalam pilihan raya jika selepas menjadi kerajaan, yang dapat banyak jawatan adalah kalangan profesional yang entah daripada mana-mana asul usul serta hala tuju jiwa politiknya?

Malah, dengan orang politik dan mereka yang berjawatan dalam parti menerajui agensi kerajaan dan GLC, mereka terbabit juga akan turun sama berkempen atau memainkan peranan setiap kali PRU diadakan.

Sebaliknya, jika orang profesional yang tidak berparti mengetuai agensi kerajaan atau GLC, mereka bukan saja tidak masuk campur ketika kempen PRU diadakan, malah mungkin membawa diri bercuti ke London, Paris, Milan dan sebagainya bersama keluarga masing-masing pada waktu tersebut.

Akhirnya, siapa yang rugi?

Untuk menutup isu ini daripada terus diperdebatkan, Anwar tiada pilihan melainkan harus segera mengisi semua kekosongan dalam agensi kerajaan dan GLC dalam kadar yang segera dengan tidak ragu-ragu menempatkan pemimpin politik yang bersesuaian dan berkebolehan di jawatan-jawatan berkenaan.

Lagi lambat lantikan dilakukan, lagi macam-macam hal jadi cecehan.

Titik, noktah, fullstop. – ShahbudinHusin 14/03/2023.

3.9 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 15 March 2023 — 10:44 am
Subscribe
Notify of
guest

92 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angtuah
Angtuah
18 March 2023 12:02 pm

Tidak setuju, pemimpin dari parti tidak ada sikap business minded dan mengelakan salahguna kuasa memberi tender syarikat pada kroninya. Audit tidak bolih lapur salahguna kuasa dikalangan pengarah. Sebelum ini glc dimasuki ahli politik hampir lingkup spt felda, bank bumiputra dll.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 7:02 am

Tidak setuju “AGENSI KERAJAAN DAN GLC MESTI DITERAJUI ORANG PARTI“.
Bukan semua orang parti baik2 sahaja.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 7:05 am
Reply to  Anonymous

Dari segi kelulusan, pengalaman dan baik buruk watak depa.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:01 pm

Rabu, 15 Mac 2023MUHYIDIN DI ZALIMI

MUHYIDIN DI ZALIMIKAH KAH KAHAMIN

comment image

Unknown commented on 

“PEMINTAAN MUHYIDIN

 YANG TEPAT”

Bila kena mintak siasatan semua, bila ada kuasa tak siasatan pun kah kah kah sesiapa pun sama, kalau kena tahu hidung baru rasa, kalau susah orang kita tak rasa, kalau senang orang kita pun bukan merasakan amin, kalau curi duit rakyat mereka tak rasa susah, yang rasa susah rakyat lah sama sama adil saksama kan? Kah kah kah sembang kari lebai kebaikan pun mana ada woit kah kah kawan dengan Tak Ezi lagi banyak keuntungan bersih suci murni kah kah kah

Tukar Tiub pada 4:00:00 PTG

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:14 pm
Reply to  Anonymous

Tema Abah, Hadi, Genge Hamzah, Taki Kaki Lebong Broker Walaun, Jemin Video Blur, Wan Saifool seme PMX dan Kerajaan Perpaduan zalim dicheckmate: a. Imam Walaun Taliban tersasul baca doa kehancuran diri sendiri, diaminkan sendiri tak boleh qodho tarik balik b. Abah dan Hamzah Genge pegang fail2 berlori salahlaku PH pun tak buat apa masa 33 bulan jadi Kerajaan c. 33 bulan tak ambil tindakan, tak perform sbg Kerajaan dan tak mampu buat apa2 kerana sibuk kira komisen sakau dan curi masa Darurat d. SOS kepada Atok tukar rebranding PUTRA jadi GTA join PN Penyamun Nasional, adalah too little too late… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:25 am
Reply to  Anonymous

Mengarut. Tuduh liar ajer.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:33 pm
Reply to  Anonymous
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:51 pm
Reply to  Anonymous

Dari Sessi Parlimen boleh nampak trend brp kategori kebodohan MP Walaun Parti Taliban dan Kaki Klepto Abah: a. Kategori hidung berhingus bagi bola tanggung spt Sikempunan Vellfire Gaji Buta dari Pasir Mas, SiBahalol Cetak Wang BNM, SiTukang angkat bag Duta Gaji Buta yg baru baca buku teks pasal Ekonomi b. Tukang Perabih beras dan paus Bunga spt Rantau Panjang, Dr Autism c. Menteri2 NPL 33 bulan spt Radzi, Taki, TITM, Wan Saifool yang dengki kerana tak pernah boleh fikir gaya Menteri Kerajaan Perpaduan. Setakat Taki, malu diajar undang2 oleh Azalina dan Saifudin. Baru tahu Wan Saifool gagal diPTPTN kerana sibuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:04 am
Reply to  Anonymous

“Dari Sessi Parlimen boleh nampak trend brp kategori kebodohan MP …”

Betul, betul, betul.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:27 am
Reply to  Anonymous

Mengarut, tuduhan liar ajer, tak beri punca maklumat yang di sebut.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:23 am
Reply to  Anonymous

di sebut”???πŸ˜…

“sebut” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–?πŸ˜‚

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI BIJI KELENTIT PANJANG TU?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1283883140-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:25 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜„

KALAU β€œDI SABUT” KER,πŸ˜†
ATAU β€œDI RAMBUT” KER,πŸ˜…
ATAU β€œDI UMBUT” KER…πŸ˜‚

ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– OIβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-56-08-279069fd27a44359a0f8efe0c8ee8321.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:18 pm

HA HA HA.. ONCE UPON A TIME..πŸ˜…

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:18 pm
Reply to  Anonymous

Pembangkang tewas dalam usul mansuhkan J-Kom

By Manzaidi Mohd Amin
 10 December 2020

KUALA LUMPUR – Lima usul yang dikemukakan pembangkang untuk menolak jabatan baharu bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia iaitu, Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom) gagal meyakinkan Ahli Parlimen yang bersidang hari ini.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:19 pm
Reply to  Anonymous

Usul yang dibawa oleh Datuk Seri Wilfred Madius Tangau (Tuaran), Maria Chin Abdullah (Petaling Jaya), Ahmad Fahmi Fadzil (Lembah Pantai), Fuziah Saleh (Kuantan) dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Jerlun) mendakwa selain membazir duit rakyat, fungsinya adalah sebagai alat propaganda kerajaan.

https://malaysiagazette.com/2020/12/10/pembangkang-tewas-dalam-usul-mansuhkan-j-kom/

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:21 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. BUT A FEW YEARS LATER..πŸ˜‚

ο»Ώ

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:22 pm
Reply to  Anonymous

J-KOM Didakwa Alat Politik Kerajaan, β€˜Itu Fitnah Semata-mata’

POLITIK DIKEMASKINI
2 MINGGU YANG LALU Β·
DITERBITKAN PADA 23 FEB 2023 8:19PM

https://www.getaran.my/artikel/politik/41308/j-kom-didakwa-alat-politik-kerajaan-itu-fitnah-semata-mata

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:23 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜…

SUDAH DIARANG-ARANG, HENDAK MINYAK PULAπŸ˜‚
SUDAH DITENTANG-TENTANG, NAK SANJUNG PULA🀣

https://youtube.com/shorts/ljRGWZlvMXA?feature=share

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 2:29 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. BEGITULAH PUAKΒ² MUNAFIQπŸ˜…

Dulu:
“J-kom fungsinya adalah sebagai alat propaganda kerajaan – elok mansuhkan saja J-kom..”πŸ˜‚

Kini:
“J-kom alat politik kerajaan adalah fitnah – Jkom akan diberi nafas baru..”🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-23-17-handsome-african-man-laughing-out-loud-funny-meme-joke-found-internet-smiling-broadly-positive-human-facial-130983209.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:11 am
Reply to  Anonymous

Awat tak beri pun punca maklumat anda.

Anda karang sendiri ker tuduhan itu?

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:29 am
Reply to  Anonymous

Di kta bodoh, marah. Tapi sebut “BUT A FEW YEARS LATER …”

Tak sedarkan bahawa politik boleh bertukar even a few days later.

Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:15 am
Reply to  Anonymous

“Di kta”??? πŸ˜…

“kta” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–?πŸ˜‚

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI BIJI KELENTIT PANJANG TU?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1283883140-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 9:17 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA..πŸ˜„

KALAU β€œDI KOTA” KER,πŸ˜†
ATAU β€œDI KERETA” KER,πŸ˜…
ATAU β€œDI KANTA” KER…πŸ˜‚

ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– OI… 🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-46-52-126-1265370_laughing-20-png-man-laughing-png-transparent-png.png
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 1:42 pm

HA HA HA.. PAPA & LAPUJI TERIMA BUNGKUSAN GANJA…πŸ˜‚

https://youtube.com/shorts/L0GjDoDxR9E?feature=share

KALAU RAKYAT YG TERIMA, MMG SAH NAHAS…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 6:32 am
Reply to  Anonymous

Kamu ingat pihak berkuasa bodoh ker? Tak siasat dan tentukan betul tidak nya?

Nyata kamu yangt bodoh.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 1:14 pm

Rabu, 15 Mac 2023MANA PEGUAM ISLAM PAS ?

MANA PEGUAMISLAM PASKAH KAH KAHAMIN

comment image

Unknown commented on 

“MUHYIDIN CAKAP BETUL”

mahiaddin cirit tutup parlimen ni wajib sedar diri. peguamnya pun bukan melayu jauh sekali islam. napa tiada peguam2 dari agama PAS melayu islam yg bantu..gua doakan dibuka semula kes2 rasuah haji hadi. cerita2 sarawak report wajib diupkan di tiktok..

Tukar Tiub pada 10:30:00 PG
Tiada ulasan:

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 1:17 pm
Reply to  Anonymous

Silap haribulan kaki lebong ini pun Kluster baru jugak sbb pandai sikit jadi broker utk Walaun Taliban.

Bab law, dah terbukti kena dibagi tuition diParlimen oleh Azalina dan Saifudin tergolek dog.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 1:18 pm
Reply to  Anonymous

Rabu, 15 Mac 2023APA JADI DENGAN KES 90 JUTA $$$

APA JADI DGNKES 90 JUTA $$$AMIN

comment image

Unknown commented on 

“MUHYIDIN CAKAP BETUL”

sejak zaman berzaman, mahiddin ni mmg sembab dan lembab..dulu najib pun ckp mcm tu akhirnya najib masuk penjara tapi umno masih hidup.andai haji hadi yg di dakwa, gua yakin para teknorat akan berebut jawatan dlm PAS. gua saran anwar buka balik kes rm90juta.

Tukar Tiub pada 11:00:00 PG

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 10:27 am

OutSyed The Box Tuesday, March 14, 2023 HOW TO WIN THE UPCOMING ELECTIONS IN SIX STATES – A BRILLIANT SUGGESTION The State level elections in SIX States are due upon us soon. The way things are going the PH have no chance at all in Kelantan, Terengganu and Kedah. The PN is also super confident of taking Selangor. That is FOUR out of SIX States that will likely go to the PN.  Negeri Sembilan is also at seriouss risk of falling to the PN. And indications are Malay majority seats in Seberang Jaya in Penang will also fall to the PN, thus denting the DAP/PH’s… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 10:47 am
Reply to  Anonymous

Keling Syed Outside the Box punya Perangai Modi ini spt biasa delusi semula jadi nak sekat PMX dari PRK PD lagi, sekarang lebih parok kerana dari tarikh angkat sumpah Nov 2022 hari2 berharap PMX diguling. Depression dia bermula dari malam terakhir kempen PRK PD bila posting AIDS dan SYPHYLLIS keatas PMX didelete 15 minit kemudian. Laknat fitnah dia, PMX menang PD, Atok kencing janji nak lantik Keling ini Datuk Bandar kerana Keling ini overdemand Atok bermcm2 termasuk lesen IPP baru dan dia di serang stroke.  PRU15 dia kempen utk GERAK nak tumpang jadi PM, MOF, MOT, Menteri Ekonomi Kerajaan LGBT… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 10:51 am
Reply to  Anonymous

Keling Syed Outside the Box”?

Rasis yer?

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 1:10 pm
Reply to  Anonymous

Keling Syed Outside the box claimed 10million hits peminat suka blog dia dan setuju Madani is non-performing. More like 10 mil saksi2 pemfitnah dan pen bawa fitnah diakhirat Nanti. Ex-Maybank clerk cikai Mr. Know-All suka sangat quote PERMADU, Murray Hunter, Steady Aku Hussein bila dia promote 24/7 x 365 hate mongering keatas PMX dan Kerajaan Perpaduan. Faktanya, the rest are rational critiques while dia purely sour loser and bad loser who bet on the wrong horse in PRU15. So much for degradation such as Rear Admiral, Main Belakang and PM Tepi, the dude and Zahid showed masterclass and shrewd politiking… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:55 am

Pelabur lari tiap hari minggu lalu, tak yakin pentadbiran PH-BN

March 13, 2023 Β· Isu semasa

09-51-31-saham001-e1678680834975.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:56 am
Reply to  Anonymous

Pelabur dilihat mula hilang kepercayaan terhadap pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN), apabila setiap hari pada minggu dagangan lalu, terus meninggalkan pasaran ekuiti Malaysia.

Suhu politik negara meningkat susulan beberapa tindakan yang diambil terhadap pembangkang dengan pemerhati melihat ia satu tindakan bermotif politik dan secara tidak langsung memberi kesan kepada keyakinan pelabur.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:57 am
Reply to  Anonymous

Menurut laporan yang dikeluarkan Bernama, pelabur asing terus meninggalkan pasaran ekuiti Malaysia dengan merekodkan jualan bersih sebanyak RM556.9 juta minggu lalu, 64 peratus lebih tinggi berbanding jumlah jualan bersih pada minggu berakhir 3 Mac 2023.

Bernama memetik kenyataan MIDF MIDF Research bahawa pelabur asing melakukan jualan bersih hampir setiap hari dagangan pada minggu urus niaga berkenaan.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:57 am
Reply to  Anonymous

“Jualan paling tinggi adalah pada hari Isnin berjumlah RM183.1 juta dan kemudiannya menyederhana kepada RM58.2 juta pada Khamis,” katanya dalam laporan aliran dana mingguan, hari ini.

Bagaimanapun, MIDF Research berkata ia meningkat semula pada hari Jumaat, merekodkan aliran keluar bersih berjumlah RM140.1 juta.

Setakat tahun ini, jumlah jualan bersih ekuiti domestik oleh pelabur asing bernilai RM1.24 bilion.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:58 am
Reply to  Anonymous

β€œSektor yang menyaksikan aliran masuk asing bersih ialah pembinaan (RM67.9 juta), teknologi (RM13.2 juta) serta pengangkutan dan logistik (RM7.8 juta), manakala sektor yang mencatatkan aliran keluar asing bersih ialah perkhidmatan kewangan (-RM359 .5 juta), produk dan perkhidmatan industri (-RM90.3 juta) dan produk dan perkhidmatan pengguna (-RM63.5 juta),” katanya.

Sementara itu, ia berkata institusi tempatan telah membeli ekuiti domestik bersih untuk minggu kedua berturut-turut dengan merekodkan sejumlah RM461.3 juta, kira-kira 56 peratus lebih tinggi daripada jumlah belian mereka pada dua minggu lalu.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:58 am
Reply to  Anonymous

β€œSetiap hari dagangan minggu lalu adalah kegiatan belian bersih oleh institusi tempatan, dengan aliran masuk paling banyak dicatatkan pada Isnin berjumlah RM161.1 juta,” katanya.

Setakat tahun ini, firma penyelidikan itu berkata institusi tempatan telah membeli bersih ekuiti domestik bernilai RM1.2 bilion.

β€œPeruncit tempatan terus menjadi pembeli bersih untuk minggu ketiga berturut-turut membabitkan sejumlah RM95.6 juta dan setiap hari dagangan adalah hari belian bersih oleh mereka, kecuali Selasa dengan aliran keluar bersih RM4.4 juta,” katanya.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:59 am
Reply to  Anonymous

Setakat tahun ini, MIDF Research berkata peruncit tempatan merupakan pembeli bersih dengan mencatatkan RM44.5 juta.

Dari segi penyertaan, ia menambah terdapat penurunan dalam purata jumlah dagangan harian dalam kalangan peruncit tempatan (-3.5 peratus), institusi tempatan (-14.7 peratus) dan pelabur asing (-33.1 peratus).

Sementara itu, Bursa Malaysia meneruskan aliran menurun untuk dibuka lebih rendah secara meluas pada pagi urus niaga Isnin dengan peserta pasaran dilihat memantau dengan teliti keadaan semasa serta sebarang potensi risiko penurunan kepada situasi kewangan berikutan krisis Silicon Valley Bank (SVB).

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:59 am
Reply to  Anonymous

Pada 9.10 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 19.08 mata kepada 1,414.00 daripada 1,433.08 pada penutup Jumaat.

Indeks utama dibuka 13.66 mata lebih rendah kepada 1,419.42.

https://www.agendadaily.com/isu-semasa/pelabur-lari-tiap-hari-minggu-lalu-tak-yakin-pentadbiran-ph-bn/

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:40 am

Terpaksa henti jual hidangan Menu Rahmah kerana tak dapat sambutan

Oleh Zuhainy Zulkiffli
Mac 14, 2023 @ 6:35pm
bhnews@bh.com.my

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/03/1077002/terpaksa-henti-jual-hidangan-menu-rahmah-kerana-tak-dapat-sambutan#google_vignette

09-12-07-tutuprahmah14_1678790143.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:46 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA..🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Mmg ternyata cadangan menteri kerajaan lemah! Rakyat nk harga barang turun nk masak kt rumah Ini hapa ke jadah suruh buat jualan menu rahmah Mana tahan, kalau hariΒ² benda sama nak dijamah πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 10:55 am
Reply to  Anonymous

Gigi dia palsu ker?

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:02 am

Lantikan politik dalam GLC secara probono sahaja yang layak dipertimbangkan. Paling kurang upah sampul ikut jam masuk opis.

Walaun Bodo.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:37 am
Reply to  Anonymous

PM8 dan PM9 Kerajaan lemah. Scheme of Things sebagai ghanimah. Apa kata semua dengar nasihat PM7?

Negarawan GLC.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:46 am

HA HA HA.. RAKANΒ² BLOG SEKALIAN,πŸ˜…

BM SJK BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– TERSERLAH LAGI…πŸ˜‚

INI HAH:🀣

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:47 am
Reply to  Anonymous

_____________________________________________________
Anonymous
 15 March 2023 6:52 am
 Reply to  Anonymous

…………………………….
……………………………………………………….
Walau pun tak begitu ramai rakyat yang tak boleh membaca dan menulis, ini membayangkan betapa seloroh nya keadaan jika orang parti di gunakan sebagai syarat AGENSI KERAJAAN DAN GLC MESTI DITERAJUI ORANG PARTI.

 Reply
_____________________________________________________
“di gunakan”???🀣

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:49 am
Reply to  Anonymous

“di gunakan”..???πŸ˜…

“gunakan” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–?πŸ˜‚

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI BIJI KELENTIT PANJANG TU?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1283883140-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:52 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA..πŸ˜„

KALAU β€œDI SANDAKAN” KER,πŸ˜†
ATAU β€œDI SILABUKAN” KER,πŸ˜…
ATAU β€œDI KOLAM IKAN” KER…πŸ˜‚

ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– OIβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

07-16-27-laughing-out-loud-young-man-face-closeup-outdoors-laughter-is-780x439.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:53 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. YG INI LAGI LAWAK:πŸ˜…
________________________________________________
Anonymous
 13 March 2023 11:14 am
 Reply to  Anonymous

Pembangkang tidak ada faedah kpd Kerajaan langsong.

Mereka ha nya memperkecilkan sumbangan kerajaan kpd masyarakat.

Coba membesarkan sumbangan mereka, tapi sabenar nya isi nya kosong.

 Reply
________________________________________________
“ha nya”…???πŸ˜‚

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:55 am
Reply to  Anonymous

“ha nya”…???πŸ˜„

Haiyaa..apa itu hah β€œnyo nya” TN AnjingπŸ•?πŸ˜†

Wua ini ala sikit mau β€œta nya’ sama lu…πŸ˜…

Sibab wua talak faham lu β€œpu nya” bahasa..!πŸ˜‚

Itu β€œha nya” tu bahasa Sakai ke atau Jakun ke atau Batak ke atau Temiang ke atau Papua New Guinea ke atau Swahili ke atau bahasa Bg Ali..???🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

02-08-25-front-view-young-male-white-t-shirt-just-laughing-pink-background_140725-27018.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:58 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. RAKANΒ² BLOG,πŸ˜…

KEJORA RASA DAH LEBIH 2 TAHUN YG LALU, KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– TU:

1) MENGGUNAKAN IMBUHAN β€˜DI’ DGN BETUL.πŸ˜‚

2) MENGEJA PERKATAAN β€˜HA NYA’ DENGAN BETUL.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-22-36-laughter-closeup-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-hand-his-head-best-medicine-concept-97688195.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:00 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜†

β€˜DI’ KENA RENGGANG DARI PERKATAAN
BERSIFAT TEMPAT / KEDUDUKAN / MASA.πŸ˜…

β€˜DI’ KENA RAPAT DGN PERKATAAN BERSIFAT PERBUATAN.πŸ˜‚

TAPI BENDA YG SEMUDAH ITU PUN TAK BOLEH DIFAHAMI OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• MUKA BABIπŸ– EX-SJK NIH…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-748583799-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:03 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA..πŸ˜…

DAH LER DIA NAK GUNA IMBUHAN β€˜DI’ PUN TAK RETI, DIAJAR EJA β€œHANYA” HINGGA DEKAT 2 TAHUN PUN MASIH BEBAL BENAK JUGAK BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• MUKA BABIπŸ– BEKAS MURID SJK TUH..πŸ˜‚

KECIK² TAK NAK MAMPOS!🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1144305068-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:05 am
Reply to  Anonymous

ALAHAI…πŸ˜‚

DAH DEKAT 2 TAHUN DIAJAR, TAK MASUKΒ² JUGAK KE OTAK KARAT 10 GM ANJINGπŸ• ANAK HARAM TUH…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-107072638-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:07 am
Reply to  Anonymous

ADUHAI…πŸ˜„

KENAPALAH DIA BEBAL BENGAP SAMPAT KE TAHAP ITU…?πŸ˜†

KENAPALAH ANJINGπŸ• ANAK HARAM LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT INI BOLEH HADIR KE DUNIA..??πŸ˜…

KENAPALAH DIA LAMBAT MAMPOS??? KECIKΒ² TAK NAK MAMPOS, DAH TUA GANYUT MENYUSAHKAN ORANG…πŸ˜‚

ASTAGHFIRULLAAHAL ‘ADZIIM…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-23-54-loudly-laughing-guy-over-white-young-man-hand-his-face-out-loud-isolated-background-37098697.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:09 am
Reply to  Anonymous

ADUH MAK OI…πŸ˜†

APALAH TAHAP OTAK BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• BETINA JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT SAMPAI LANGSUNG TAK MASUK DIAJAR NIH…???πŸ˜…

ASTAGHFIRULLAAHAL ‘ADZIIM…πŸ˜‚

LAA KHAULA WALA QUUWATA ILLA BILLAH…🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-42-49-laughing-guy-closeup-close-up-portrait-hard-young-man-isolated-white-background-mask-included-32601242.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:11 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜…

DIN REMOS KATA, MENGAJAR ANJINGπŸ• ANAK HARAM DUNGU TUH LEBIH TERUK DARI MENGASAH BELAKANG PARANG ATAU MENGAJAR KERBAUπŸƒ DAN KAMBING🐐.πŸ˜‚

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

INI HAH:🀣

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:13 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
________________________________________________
πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-56-08-279069fd27a44359a0f8efe0c8ee8321.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:15 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–!

PASAI IMBUHAN β€˜DI’ TU, HANG MUNGKIN BAGI ALASAN PENING & ,”KOMPIUS” SEBAB β€˜DI’ KENA DISAMBUNG DGN BERMACAM-MACAM PERKATAAN DAN HANG PUN TAK PERASAN PERKATAAN TU BERSIFAT PERBUATAN KE TIDAKβ€¦πŸ˜‚

TAPI PERKATAAN β€˜HANYA’ YG SATU TU PUN HANG MASIH DOK TAK RETI EJA JUGAK. HANG ASYIK DOK EJA β€˜HA NYA’.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

02-07-32-man-pointing-and-laughing.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:17 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–!

β€˜NYA’ YG DALAM PERKATAAN β€˜HANYA’ TU BUKAN IMBUHAN. β€˜HANYA’ TU SATU PERKATAAN DGN SENDIRI, MCM PERKATAAN β€˜TANYA’, β€˜PUNYA’, β€˜NYONYA’ LAH JUGAK.🀣

KALAU β€˜NYA’ SBG IMBUHAN, TAK APALAH DIPISAH. MISALNYA,
BUKUNYA => BUKU NYA
BAJUNYA => BAJU NYA.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… 🀣 πŸ˜‚
KAH KAH KAH KAH

20-12-28-1000_F_54638867_4AJ3K0wGmF8r5U4PoERVu3ZOj607sdpm.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:19 am
Reply to  Anonymous

FAHAAAAAAAAAAAAAMMMMMM!!πŸ˜…

BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– GILA BABIπŸ– DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT???πŸ˜‚

KECIK² TAK NAK MAMPOS!🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… 🀣 πŸ˜‚
KAH KAH KAH KAH

02-09-05-front-view-young-male-laughing-white-t-shirt-pink-background_140725-122140.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:21 am
Reply to  Anonymous

RAKANΒ² BLOG,πŸ˜…

Kejora dah terangkan dekat 2 tahun dah bahawa HANYA tu adalah satu perkataan tersendiri (a word by itself), bukan perkataan yg berimbuhan seperti BAJUNYA, BUKUNYA, KAKINYA.. dsb.πŸ˜‚

HANYA tu bersifat mcm perkataan TANYA, PUNYA, NYONYA.. tak boleh dipisah β€œNYA”!🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 8:23 am
Reply to  Anonymous

Tapi Binatang Anak Haram TN anjingπŸ• dungu SJK tu masih mengulang-ulang kebodohan yg sama, dipisahkan β€œNYA” dan ditulis β€œHA NYAβ€β€¦πŸ˜…

APALAH PUNYA TAHAP BEBAL ANJINGπŸ• ANAK HARAM OTAK KECIK 10 GM HIH…πŸ˜‚

ASTAGHFIRULLAAHAL ‘ADZIIM….🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-534060795-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:25 am
Reply to  Anonymous

Sepatutnya, imbuhan β€œNYA” tak boleh dipisahkan dari sesuatu perkataan yg diimbuh itu. Tapi kelonggaran diberi dgn menganggap β€œNYA” sbg β€œDIA”.πŸ˜†
Misalnya:
Bg Ali menala batang pelir dia ke lubang puki TN anjingπŸ•.πŸ˜…

Boleh diganti dgn ayat:
Bg Ali menala batang pelirnya ke lubang puki TN anjingπŸ•.πŸ˜‚

Boleh dilonggarkan (renggang):
Bg Ali menala batang pelir nya ke lubang puki TN anjingπŸ•.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-550678553-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:27 am
Reply to  Anonymous

Satu lagi contoh ayat:πŸ˜†

Nyonya TN anjingπŸ• hanya mengangkang saja puki dia menunggu Bg Ali punya batang pelir masuk.πŸ˜‚

Boleh diganti dgn ayat:
Nyonya TN anjingπŸ• hanya mengangkang saja puki nya menunggu Bg Ali punya batang pelir masuk.πŸ˜‚

Tapi tak boleh:
Nyo nya TN anjingπŸ• ha nya mengangkang saja puki nya menunggu Bg Ali pu nya batang pelir masuk.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-154971305-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:29 am
Reply to  Anonymous

Satu lagi contoh ayat:πŸ˜†

β€œSedap tak rasa kat puki tu”, tanya Bg Ali kepada kekasih dia, TN anjingπŸ•.πŸ˜…

Boleh diganti dgn ayat:
β€œSedap tak rasa kat puki tu”, tanya Bg Ali kepada kekasih nya, TN anjingπŸ•.πŸ˜‚

Tapi tak boleh:
β€œSedap tak rasa kat puki tu”, ta nya Bg Ali kepada kekasih nya, TN anjingπŸ•.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-608913979-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:31 am
Reply to  Anonymous

Perhatikan bahawa:πŸ˜„

Nyonya tak boleh dituliskan β€œNyo nyaβ€πŸ˜†

Punya tak boleh dituliskan β€œPu nyaβ€πŸ˜…

Tanya tak boleh dituliskan β€œTa nyaβ€πŸ˜‚

Hanya tak boleh dituliskan β€œHa nyaβ€πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:33 am
Reply to  Anonymous

Yg ini keadaan khas (special case):πŸ˜†

Katakan TN anjingπŸ• nak belajar menulis huruf Jawi (Alif, ba, ta, sa, jim, ha..)
Cikgu mendapati tulisan huruf alif, ba, sa, jim TN anjingπŸ• tu ok, cuma tulisan huruf ta dan huruf ha saja kurang elok.πŸ˜…

Cikgu bagi tau kat kelas:
β€œTulisan puan TN ok dgn huruf alif, ba, sa, jim.. tapi kurang elok pada huruf ta nya & huruf ha nya”.πŸ˜‚

Dlm keadaan ini (special case), β€œta nya” & β€œha nya” boleh diterima.🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-25-08-senior-grey-haired-man-wearing-striped-t-shirt-standing-over-isolated-white-background-smiling-laughing-hard-out-loud-210547482.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 9:38 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜…

TAK BOLEH FAHAM LAGI KER?πŸ˜‚

HAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT?? 🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

20-11-49-1000_F_54638193_aKVdQP1adOeumIKZNSEk7vXp6S5i3nMT.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 4:14 pm
Reply to  Anonymous

Kepala hotak Wak Gontol Kejora Kojol boleh di tuiis berwarna kuning mcm yang keluar dari lub.ng belakang nya.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 11:00 am
Reply to  Anonymous

Ejaan pun Wak Gontol Kejora Kojol sibukkan.

Tak tahu politik, tulis pasal ejan ler.

BOD ..

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 10:58 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol sibukan BM diblog politik.

Kepala nya kicik, otaknya nipis.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 11:20 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA..πŸ˜…

Kepala nya kicik, otaknya nipis.”???
(GAMAKNYA OTAK TU 10 GM JER YER?)πŸ˜‚

SIAPA ORG NYA TU YER?
(Nanti Kejora citer dgn lbih panjang lebar..)🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-107072638-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 11:27 am
Reply to  Anonymous

diblog”???πŸ˜…

“blog” TU PERBUATANNYA MCM MANA BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–?πŸ˜‚

MCM HANG DOK KULUM BTG PELIAQ BG ALI KER ATAU MCM BG ALI DOK JILAT BIJI KELENTIT PANJANG HANG TUH?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1283883140-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 11:28 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜„

KALAU “DIBLOK” (BLOCK) KER..πŸ˜†
ATAU “DIBEDAL” KER,πŸ˜…
ATAU “DIBELASAH” KER…πŸ˜‚

ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– OIβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

20-00-30-depositphotos_98319240-stock-photo-laughing-man-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 4:23 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol asyik sibukkan mutu BM sebab dia tak ada hujah politik.

Dia one-track minded bloke, akibat asyik di rodok Bang Ali.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 4:16 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol asyik sibukkan mutu BM di blog politik.

Sebab dia tak ada otak poitik.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 6:16 pm
Reply to  Anonymous

di rodok Bang Ali.“???πŸ˜…

“rodok” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ–?πŸ˜‚

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI BIJI KELENTIT PANJANG TU?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1283883140-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 6:21 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..πŸ˜„

KALAU β€œDI PONDOK” KER,πŸ˜†
ATAU β€œDI HUJUNG TANDUK” KER,πŸ˜…
ATAU β€œDI RUMAH PAK KADOK” KER…πŸ˜‚

ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– OIβ€¦πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-45-56-24-244595_transparent-barack-obama-face-png-obama-laughing-png.png
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:42 am

Atok jadi PM7 lantik kroni dia Daim Ketua CEC kawal semua. Malah balaci liwat dia Khairuddin dan Loyar Hanif hodoh2 dapat ghanimah masing2 Broker Komoditi dan Pengerusi PERDA. Cuma Atok tak sempat nak lantik Yusof Rawther kat GLC mana2 terkantoi. Abah PM8 dan Mail Bera PM9 kekal saiz kabinet 70 orang dan lantikan GLC, GLIC. Sebab itu Walaun Taliban Pasir Mas meroyan sakan diParlimen angau Vellfiydan gaji buta mewah. Malah Walaun serban besar kes PayTV German pun hidup mewah dgn lantikan. Setuju dgn Budin, PMX kena tegas isu perlantikan politik utk pastikan kesinambungan agenda Kerajaan Perpaduan dan pendekatan Madani. Kalau… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:51 am
Reply to  Anonymous

Baru tahu mengapa Genge Hamzah meroyan sakan. Mamak ini diKDN beli drone 1 biji harga lebih 1 juta satu mcm nak gi perang Ukraine. Bodoh exMenteri KDN ini, sekarang dia kena dakwa pulak dgn OSA. Silap haribulan kes ini serious denda lebih RM2000 hilang kerusi MP. Masaalah Penyamun Nasional termasuk Walaun Taliban bila kena checkmate sakau, makin meroyan rosak. Jadilah Imam Walaun Taliban doa kehncuran diri sendiri dan diaminkan oleh Walaun2 semua meleleh air mata kezaliman PMX dan Kerajaan Perpaduan. Mod kehamcuran diri β€˜self-destuction mode’ kerana menyakau dan mencuri duit Rakyat. Mamak ini nafsu besar Klepto dari time terlibat konspirasi… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:25 am

HA HA HA… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… β™₯οΈπŸ’˜πŸ’πŸ’–πŸ’—πŸ’“πŸ’žπŸ’•πŸ’Œβ£οΈπŸ’š 🀍 πŸ’œ πŸ’™ πŸ’š πŸ’› 🧑 ❀️ Di blog ini, Kejora masih mengharap sebuah cinta Bkn le niat nk buat blog bapak Kejora punya harta Harapnya, takda ler pihak tampil nak bersengketa Terutamanya si nenek puaka, betina ifrit tua renta πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ‘Ή πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š… Read more »

07-20-44-marina-trembach-old-woman-witch2.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:28 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojol

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:35 am
Reply to  Anonymous

AIKK..?πŸ˜‚

INI KOMEN DARI BINATANG ANAK HARAM TN ANJINGπŸ• “ET TU BRUTE” BETINA JALANG TUA PUAKAπŸ‘Ή PUKI LUAS MENOPOS LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT PERANGAI MONYETπŸ’ MUKA BABIπŸ– KER?? 🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

01-33-11-17436318_1263630523744169_8315516418196109781_o.jpg
Anonymous
Anonymous
16 March 2023 5:59 am
Reply to  Anonymous

Muka babi nyata Wak Gontol Kejora Kojol punya.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:09 am

HA HA HA.. πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dulu, nak lantik Nur Jazlan kat Felcra, tapi tak jadi Tetiba kini, Pengerusi MARA dilantik Asyraf Wajdi Kejora pula, tk jemu mengejar sebuah cinta abadi Sekuntum mawar iringi salm buat si dara srikandi 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ β™₯οΈπŸ’˜πŸ’πŸ’–πŸ’—πŸ’“πŸ’žπŸ’•πŸ’Œβ£οΈπŸ’š 🀍 πŸ’œ πŸ’™ πŸ’š πŸ’› 🧑 ❀️ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣… Read more »

gettyimages-1225652780-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:01 am

HA HA HA… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Apa yg PMX katakan sbelum ini dia kenalah bukti Agensi kerajaan & GLC, tak bleh diterajui org parti Kejora ni pulak, tak putus asa mencari cinta sejati Buat si dia, salam diutus, diiringi setangkai melati 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 🌼 πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ β™₯οΈπŸ’˜πŸ’πŸ’–πŸ’—πŸ’žπŸ’žπŸ’•πŸ’Œβ£οΈπŸ’– 🀍 πŸ’œ πŸ’™ πŸ’š πŸ’› 🧑 ❀️ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣… Read more »

gettyimages-513793053-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 March 2023 7:13 am
Reply to  Anonymous

Kejora .. tak putus asa mencari cinta sejati” di blog ini.

Pagi2 lagi dia sudah mengarut, membuang masa pembaca membaca nya, membikin pembaca fedap dengan nya

Demikian lah keadaan nya bila ada yang kurang waras di blog ini.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 6:35 am

Tak setuju AGENSI KERAJAAN DAN GLC MESTI DITERAJUI ORANG PARTI.
Bukan macam UK, PM nya pun boleh bukan orang puteh.

Depa dah beratus tahun mempraktikkan demokrasi, sejak belum ada demokrasi berparlimen lagi. Rakyat nya pada umum nya bertanggung jawab, luas pengtahuan dan pendirian, sentiasa menggunakan otak dan pemikiran nya.

Tidak saperti Malaysia.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 6:38 am
Reply to  Anonymous

Siapa tak setuju, sila beri fakta dan pendapat, siap dengasn hujah dan penerangan sepenuhnya.

Anonymous
Anonymous
15 March 2023 6:52 am
Reply to  Anonymous

Kita masih ada rakyat yang tak boleh membaca dan menulis, walau pun boleh mengundi di PRU dan, pada teori nya, boleh memegang jawatan tinggi..

Walau pun tak begitu ramai rakyat yang tak boleh membaca dan menulis, ini membayangkan betapa seloroh nya keadaan jika orang parti di gunakan sebagai syarat AGENSI KERAJAAN DAN GLC MESTI DITERAJUI ORANG PARTI.