PENDAKWAAN TERHADAP MAHIADDIN MEMANG KERANA ANWAR, MENJADIKAN ISU LANTIKAN KP SPRM DAN PEGUAM NEGARA SEBAGAI PENAMPAN SAMA SEKALI TIDAK RELEVAN

Dalam usaha untuk melepaskan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim daripada dikaitkan dengan pendakwaan mahkamah terhadap Mahiaddin Md Yasin, terdapat kecenderungan yang ketara di kalangan sesetengah pihak kebelakangan ini untuk menjadikan Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara sebagai tampanan perlindungan.

Dijadikan hujah bahawa Mahiaddin tidak boleh menyalahkan Anwar dalam pendakwaan yang dihadapinya kerana Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki dan Peguam Negara, Idrus Harun adalah lantikannya ketika memegang jawatan Perdana Menteri sebelum ini.

Kononnya, tidak munasabah sama sekali Anwar dipersalahkan atau didakwa campurtangan, sedangkan Azam Baki dan Idrus itu adalah individu yang dilantik oleh Mahiaddin.

Terbaru, turut sama berhujah dengan asas yang sama ialah Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hasan Karim.

Benarkah Anwar tidak boleh dikaitkan hanya kerana Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara masih merupakan orang yang dilantik Mahiaddin?

Harus kita fahami, SPRM dan Jabatan Peguam Negara adalah terletak di bawah Jabatan Perdana Menteri dan mereka – mudah kata – secara langsung adalah berada di bawah Perdana Menteri.

Kewajipan mereka untuk akur dan setia ialah kepada Perdana Menteri semasa, bukan kepada bekas Perdana Menteri yang melantik mereka.

Apabila datang Perdana Menteri baru, kesetiaan Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara kepada Perdana Menteri sebelumnya, walau ada segunung intan sebagai budi kenangan kerana melantik mereka ke jawatan tersebut, ia dikira terputus dengan sendirinya.

Sebab itu, biasanya apabila Perdana Menteri bertukar, Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara juga turut sama bertukar, sama ada mereka meletak jawatan atau ditamatkan perkhidmatan.

Dalam hal berkaitan, walaupun pernah memberikan jawatan, Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara tidak lagi berkewajipan menurut kehendak bekas Perdana Menteri yang pernah melantik mereka.

Cuba kalau Perdana Menteri semasa memberi arahan, beranikah mereka menyanggah?

Dengan demikian, hujah bahawa Anwar tidak boleh dikaitkan dengan pendakwaan terhadap bekas Perdana Menteri itu hanya kerana Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara sekarang merupakan Mahiaddin, lebih bersifat pramatang, tidak relevan dan semacam “aksi pancut awal” semata-mata.

Ini kerana kesetiaan dan keakuran Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara, selagi mereka ingin memegang jawatan tersebut, adalah kepada Perdana Menteri semasa.

Pendakwaan terhadap Mahiaddin adalah jelas – menjadi kenyataan – hanya setelah bertukar Perdana Menteri kepada Anwar.

Namun, ini tidaklah bermakna Anwar telah campurtangan, mengamalkan pendakwaan terpilih, ingin menganiaya musuh politik atau bersikap berat sebelah.

Yang tepatnya atau yang utama, pendakwaan itu dilakukan kerana Mahiaddin memang ada melakukan kesalahan, baik berkaitan empat pertuduhan salah guna kuasa dan rasuah atau pun penggubahan wang haram yang kini sedang dihadapinya.

Tanpa wujud kesalahan sebagai bukti, pertuduhan tidak boleh direka-reka kerana di depan hakim bicara, yang wajib dibentangkan adalah fakta.

Yang keduanya, pendakwaan itu menjadi kenyataan kerana Anwar adalah seorang Perdana Menteri yang mempunyai iltizam tinggi untuk menghapuskan amalan rasuah di negara ini, malah perkara itu telah menjadi intipati perjuangannya sejak dulu lagi.

Bahkan dalam ucapan di Parlimen, beberapa kali Anwar memberi bayangan tentang salah laku dalam pentadbiran terdahulu.

Apakah mungkin pendakwaan terhadap Mahiaddin menjadi kenyataan jika bukan Anwar yang menjadi Perdana Menteri?

Kalau tanpa digerakkan oleh Anwar bersama iltizamnya yang tinggi memerangi rasuah itu, kenapa SPRM dan Peguam Negara tidak mendakwa Mahiaddin sejak dulu lagi?

Mengapa hanya setelah Anwar menjadi Perdana Menteri ia menjadi realiti?

Dalam hal ini, diharap penyokong Anwar jangan malu-malu mengaku, malah berbangga bahawa pendakwaan itu memang disebabkan oleh Anwar.

Jangan berdalih dengan hujah yang tidak kena seperti Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Peguam Negara bukan merupakan lantikannya.

Cuma, peranan Anwar dalam hal ini adalah daripada sudut yang amat positif untuk membawa kebaikan kepada rakyat dan juga negara, bukan disebabkan dendam politik atau faktor-faktor lain. – ShahbudinHusin 12/03/2023.

3.8 12 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 March 2023 — 2:16 pm
Subscribe
Notify of
guest

77 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:45 am

Bulan 8 SPRM siap siasat..
Bulan 9 Menteri dan Duta Khas makan gaji buta
Bulan 10 Menteri dan Duta Khas makan gaji buta
Bulan 11 PRU15
Bulan 12 SD SD SD
Bulan 1 Auckland Auckland Auckland
Bulan 2 Tebuk Atap Tebuk Atap Tebuk Atap
Bulan 3 Gelabah Gelabah Gelabah

1784f90ab566c55dbecd2951fe4f7c97.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:51 am
Reply to  Anonymous

Gelombang Abahkasi merebak ke padang golf berdekatan anda. Hilangkan kezaliman dengan main golf.

Abahkasi2.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:46 am

Siasatan projek LCS sudah lengkap – SPRM

Oleh Rafidah Mat Ruzki
Ogos 11, 2022 @ 6:01pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/08/987337/siasatan-projek-lcs-sudah-lengkap-sprm

09-37-48-Kapal_Tempur_Pesisir_(LCS)_68987564_1660212094.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:48 am
Reply to  Anonymous

Skandal LCS: Peguam Negara digesa segerakan pendakwaan

MUHAMMAD AMNAN HIBRAHIM
29 AUG 2022

09-40-39-1892036.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:48 am
Reply to  Anonymous

SHAH ALAM – Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun digesa supaya segera memulakan pendakwaan terhadap individu yang terlibat dalam skandal penyelewengan dana projek kapal tempur pesisir (LCS).

Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Kamil Abdul Munim berkata, tidak ada sebarang alasan munasabah untuk melengahkan proses pendakwaan lebih-lebih lagi skandal tersebut bukan hal yang baharu.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:49 am
Reply to  Anonymous

Katanya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sendiri sudah memaklumkan bahawa kertas siasatan kes tersebut sudah lengkap dan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara (AGC).

“Kelewatan mengheret petualang ini ke mahkamah hanya akan menimbulkan tanggapan buruk terhadap komitmen kerajaan dan perdana menteri dalam usaha memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:49 am
Reply to  Anonymous

“Skandal LCS ini bukan hal yang baru diketahui oleh agensi penguat kuasa dan badan penyiasat. Ini juga merupakan di antara kecurangan besar yang melibatkan dana awam yang diketahui setakat hari ini selepas daripada skandal 1 Malaysia Development Berhad 1MDB.

“Justeru, tidak ada sebarang alasan yang munasabah bagi peguam negara untuk melengah-lengahkan pendakwaan terhadap individu korup yang terlibat dan bersubahat menyeleweng dana kerajaan ini,” katanya menerusi satu hantaran di Facebooknya, pada Isnin.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:50 am
Reply to  Anonymous

SPRM pada 11 Ogos lalu memaklumkan, kertas siasatan berhubung LCS telah dirujuk kepada AGC dengan beberapa nama turut dicadangkan untuk didakwa.

Susulan daripada itu, Idrus pada 14 Ogos lalu dilaporkan berkata, pihaknya sedang meneliti kertas siasatan tersebut dan akan membuat keputusan secepat mungkin.

Muhammad Kamil berkata, melihat kepada laporan audit forensik dan dapatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), terdapat bukti jelas dan kukuh untuk mengheret individu terlibat ke mahkamah.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:50 am
Reply to  Anonymous

Katanya, pendakwaan itu termasuk membabitkan bekas menteri bertanggungjawab membuat keputusan mengubah reka bentuk kapal tersebut tanpa sebarang justifikasi munasabah dan bertentangan dengan kehendak serta keperluan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Pada 4 Ogos lalu, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengumumkan sembilan rumusannya sebagai punca kepincangan projek LCS bernilai RM9 bilion.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:51 am
Reply to  Anonymous

Melalui laporan berkenaan, kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk projek lima LCS kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) bagi projek runding terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.

Laporan PAC turut mendedahkan, BNS tidak menggunakan sepenuhnya bayaran yang diterima daripada kerajaan untuk projek tersebut, menyebabkan syarikat itu menghadapi ‘cost overrun’ sebanyak RM1.4005 bilion.

https://m.sinarharian.com.my/mobile-article?articleid=274091

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:54 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sendiri sudah memaklumkan bahawa kertas siasatan kes tersebut sudah lengkap dan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara (AGC).”

Bulan Ogos 2022 lagi.. tapi kenapa tiada pendakwaan yer?🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

20-08-21-depositphotos_148562985-stock-photo-man-with-toothache-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:57 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

KERANA TAKUT DEKAT AMENO & WAK PONOROGO YER???🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

12-33-41-SKANDAL-LCS-1024x647.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:59 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

BUKANKAH FAKTA DI ATAS MEMBUKTIKAN BAHAWA TINDAKAN KE ATAS TSMY ADALAH ‘PENDAKWAAN TERPILIH’???🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

19-45-56-24-244595_transparent-barack-obama-face-png-obama-laughing-png.png
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:03 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

BUKANKAH “MEYEPIKAN KES LCS” DAN “MEMBUAT PENDAKWAAN KES JANA WIBAWA DGN TIBA²” ITU BERMOTIFKAN POLITIK???🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

19-48-50-24-245650_obama-laugh-obama-laugh-png-transparent-png.png
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:06 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😅

TAK DAPAT DISELINDUNG LAGI.. PENDAKWAAN KE ATAS TSMY ADALAH SATU KONSPIRASI POLITIK YG DIRANCANG!😂

RAKYAT TIDAK BODOH & TAHU MENILAI..🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:19 am
Reply to  Anonymous

Skandal LCS: Rafizi dedah ‘dokumen bocor’ kaitkan Najib, Zahid dalam rundingan rahsia bersama kontraktor Scorpene

August 9, 2022 5:45 am 
Raggie Jessy

https://www.thethirdforce.net/skandal-lcs-rafizi-dedah-dokumen-bocor-kaitkan-najib-zahid-dalam-rundingan-rahsia-bersama-kontraktor-scorpene/

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:20 am
Reply to  Anonymous

Mustahil Najib, Zahid tak terlibat projek LCS kata Rafizi

ByZulaikha Zulkifli
22/08/2022

https://suara.tv/22/08/2022/mustahil-najib-zahid-tak-terlibat-projek-lcs-kata-rafizi/

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:21 am
Reply to  Anonymous

SKANDAL LCS: KENAPA RAFIZI SENYAP, KENAPA ZAHID TIDAK DISIASAT?🤣

https://youtu.be/-HHx-t5CMhI

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:27 am
Reply to  Anonymous

DAN, KENAPA PULA, JANA WIBAWA YG TAK ADA ANGIN BERTIUP, DGN TETIBA TERUS KELUAR RIBUT TAUFAN?😅

KERANA:

1) KONSPIRASI POLITIK DIRANCANG
2) TINDAKAN BERMOTIF DENDAM POLITIK
3) PENDAKWAAN TERPILIH

HA HA HA.. RAKYAT BOLEH NAMPAK…🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:34 am
Reply to  Anonymous

Dituduh terlibat dalam skandal LCS, Zahid pertimbang saman Raja Petra

Ridauddin Daud
November 5, 2022 15:32 MYT

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/dituduh-terlibat-dalam-skandal-lcs-zahid-pertimbang-saman-raja-petra-389737

10-32-22-41667634469_ZahidHamidiRajaP.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 10:37 am
Reply to  Anonymous

TAPI.. NAPER WAK PONOROGO TAK NAK SAMAN RAFIZI?😅

RAFIZI PUN TUDUH JUGA.. 😂

SEBAB DAH COMULUT YER?🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-08-25-front-view-young-male-white-t-shirt-just-laughing-pink-background_140725-27018.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:32 am

Muhyiddin cabar SPRM siasat Anwar, Zahid

Rahimah Abdullah
Mac 12, 2023 12:50 MYT

Muhyiddin berkata, SPRM perlu menyiasat kedua-dua pimpinan tertinggi negara itu dan bukannya membuat pendakwaan terpilih terhadapnya dan Bersatu. – Gambar/ Sinar Harian

09-29-13-81678596642_MuhyiddinCabar.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:32 am
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dana politik yang diterima UMNO, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu menegaskan, pemimpin parti termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga perlu disiasat bagi mengetahui sumber sumbangan politik itu.

“Saya nak cabar SPRM supaya siasat Anwar dan Zahid. Kenapa? Mereka berdua adalah Presiden PKR dan UMNO. Tanya dia, siasat di mana punca dana yang diterima oleh UMNO dan PKR.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:33 am
Reply to  Anonymous

“Sejak awal lagi, dari manakah sumber yang mereka perolehi, atau sumber manakah DAP dan PH terima setakat ini. Jawab!,”katanya semasa berucap merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu 2022 di Menara PGRM, Cheras di sini pada Ahad.

Muhyiddin juga mahu UMNO, PKR dan DAP memberi jawapan kepada persoalan adakah parti itu tidak menerima sumbangan dana politik dari mana-mana ahli perniagaan.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:34 am
Reply to  Anonymous

“Sebelum PRU15, UMNO adalah parti utama dalam kerajaan persekutuan, PM dari UMNO. UMNO juga ketuai kerajaan. Nak tanya adakah UMNO tidak menerima sumbangan dana politik daripada ahli perniagaan? Jawab!

“PKR pula mengetuai Selangor, Negeri Sembilan, dan DAP di Pulau Pinang. Tanya mereka adakah mereka tidak menerima sumbangan politik dari mana-mana ahli perniagaan?,” tegasnya.

Tambah Muhyiddin, banyak laporan dibuat ahli Bersatu agar SPRM menyiasat sumber dana daripada parti-parti lain.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:34 am
Reply to  Anonymous

Namun, ujarnya, tiada tindakan lanjut dilakukan SPRM, sebaliknya hanya Bersatu disiasat suruhanjaya itu.

“Hanya saya didakwa sebagai Presiden Bersatu. Presiden parti lain dikecualikan daripada siasatan dan pendakwaan. Bukankah ini satu bentuk pendakwaan politik yang terpilih?

“Malah,semasa proses siasatan masih berjalan, banyak kali media arus perdana secara tidak bertanggungjawab dan berniat jahat, telah memetik sumber SPRM kata mereka… mengatakan saya akan ditahan dan didakwa, seolah-olah mereka sudah tahu saya akan didakwa walaupun siasatan belum lagi selesai,” jelasnya lagi.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 9:34 am
Reply to  Anonymous

Justeru tegas Muhyiddin, beliau tidak bersalah dan segalanya akan dijawabnya di mahkamah kelak.

“Saya harap mahkamah berlaku adil kepada saya,” ujar beliau.

https://www.astroawani.com/berita-politik/muhyiddin-cabar-sprm-siasat-anwar-zahid-410408

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:27 am

Bukan senang nak menang, jadi PM, mcm Anwar.

Org lain boleh macam itu ke?

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 5:49 am

RELEVAN ATAU TIDAK RELEVAN YANG PEGANG KUASA ADA SUARA.

YANG TAK SETUJU BOLEH KELUARKAN PENDAPAT NYA DI SINI.

KELUARKAN PENDAPAT, FAKTA2, SEBAB2 DAN HUJAH2 BAGI NA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:06 am
Reply to  Anonymous

Jangan main kutuk saja, kasi fakta2 dan hujah lah.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 2:12 am

Spekulasi Presiden Pas, Hadi Awang menolak kepimpinan Bumiputera Jana Wibawa PN – Mahiadin Yassin bertiup kencang

Fq3ThBBakAEaI9X.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:08 am
Reply to  Anonymous

PAS perlu kasi fakta2 dan hujah2. 

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 2:08 am

Ahli Pas sudah mula menolak dikaitkan dengan Perikatan Nasional.

kroni_muhyiddin_didakwa.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:10 am
Reply to  Anonymous

Kroni Muh di tuduh, bukan Muhyiddin.

Kalau Muhyiddin, perlu kasi fakta2 dan hujah2.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 1:33 am

APA SALAHNYA DGN KENYATAAN HADI AWANG UNTUK JATUHKAN KERAJAAN?😂

https://youtube.com/shorts/yTybtCLYmu8?feature=share

HA HA HA.. ANWAR PUN ADA BUAT BEGITU DAHULU..🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:12 am
Reply to  Anonymous

HADI AWANG DAH CAKAP NAK JATUHKAN KERAJAAN SEJAK ZAMAN TONDAN.

KOT YANG JATUH IA LAH HADI DAN PAS.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:15 am
Reply to  Anonymous

IKUT “CAKAP LEPAS”, DEPA BOLEH PIGI DAAAA …..

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 7:23 am
Reply to  Anonymous

NAK JATUHKAN KERAJAAN SECARA DEMOKRATIK, PAGI INI, BESOK, TAHUN DEPAN PUN BOLEH.

TAPI ENTAH2 KORANG YANG TERGULING DULU.

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 1:22 am

SIASATAN BELUM PUN LENGKAP, KERTAS PERTUDUHAN SUDAH TERSEDIA…

https://youtu.be/_3H2oboN7Qg

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 1:23 am
Reply to  Anonymous

‘Incomplete Muhyiddin charge papers prove political persecution’

Alyaa Alhadjri
Published:  Mar 12, 2023 7:20 PM
Updated: 9:28 PM

https://m.malaysiakini.com/news/658337

Anonymous
Anonymous
13 March 2023 1:03 am

Ah Long Dah Lama Fikir Cagar Akaun KWSP Untuk Peminjam, Iklan Berleluasa Di Media Sosial Sejak 2022

https://www.mingguanwanita.my/ah-long-dah-lama-fikir-cagar-akaun-kwsp-untuk-peminjam-iklan-berleluasa-di-media-sosial-sejak-2022/

00-54-23-d1xd4sBu-Untitled-design-6-1068x580.jpg
Anonymous
Anonymous
13 March 2023 1:07 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. MALANG RAKYAT MALAYSIA..😅

PUNYAI PMX SETARAF AH LONG…😂

SEBAB ITU RAKYAT ASYIK MERINDUI ABAH…🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

17-13-56-27082022-KUL-Konvensyen_Perikatan_Nasional-Tan_Sri_Muhyiddin_Yassin-SYEDAIMRAN62.JPG
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 10:21 pm

March 9, 2023 Finance Twitter How Muhyuddin almost fled to London. No amount of praying can help Muhyiddin Yassin if indeed he had received bribes or abused his power to help families or cronies enriched themselves. Praying to the God cannot erase money trails that would implicate him of corruption and money laundering, even though it is a good tactic to trick his gullible supporters into thinking that he is a good Muslim who would never steal money. However, when the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) detained the former prime minister after he was questioned on Thursday (March 9), it simply… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 10:35 pm
Reply to  Anonymous

Tanpa analisa Finance Twitter diatas pun, budak Tadika Pasti Parti Walaun TALIBAN pun boleh tanya soalan asas paras tanda Rasuah dan AMLA kepada Abah dan Hadi. Bagaimana RM300 juta boleh tergolek masuk akaun Parti BERSATU 2020/2021 yang tak lebih 2 tahun jagung? Atok pun dah bagi jawapan KO, masa saya pegang BERSATU adalah sikit 1,2 juta dalam akaun tetapi time saya curi dan sakau duit Rakyat. Rumusan, Atok dah bagi jawapan mudah kepada doa munajat solat hajat PN Penyamun Nasional diketuai Walaun Parti TALIBAN ke atas PMX dan Kerajaan Perpaduan. Hang curi, hang kena potong tangan termasuk tangan Abah dan… Read more »

Anon
Anon
12 March 2023 9:47 pm

Jgn takut, nnti penyokong gelabah.

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:13 pm

PEMBUNUHAN KARAKTER DALAM POLITIK..😂
SEJARAH BERULANG..🤣

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:16 pm
Reply to  Anonymous

PEMBUNUHAN KARAKTER 1:😅

Pertuduhan jenayah terhadap saya adalah konspirasi politik dirancang – Anwar

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/12/1042636/pertuduhan-jenayah-terhadap-saya-adalah-konspirasi-politik-dirancang

‘Saya dizalimi!’ – Anwar Ibrahim

https://www.sinarharian.com.my/article/230574/berita/politik/saya-dizalimi—anwar-ibrahim

18-49-17-FMT-ANWAR-IBRAHIM-PKR-05-1.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:17 pm
Reply to  Anonymous

PEMBUNUHAN KARAKTER 2:😂

Najib mangsa pendakwaan politik, kata Zahid

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/398374

Zahid ulangi pendirian UMNO tuntut Najib diberi keadilan

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/01/1051266/zahid-ulangi-pendirian-umno-tuntut-najib-diberi-keadilan

15-17-08-a-a-a-a-aea-inajib-4.png
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:19 pm
Reply to  Anonymous

PEMBUNUHAN KARAKTER 3:🤣

Muhyiddin dakwa tetap akan diheret ke mahkamah atas arahan pihak tertinggi pentadbiran negara

https://www.astroawani.com/berita-politik/muhyiddin-dakwa-tetap-akan-diheret-ke-mahkamah-atas-arahan-pihak-tertinggi-pentadbiran-negara-410071

Tuduhan terhadap Muhyiddin bersifat dendam- Saifuddin

https://malaysiagazette.com/2023/03/09/tuduhan-terhadap-muhyiddin-bersifat-dendam-saifuddin/

02-22-04-downloadfile.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:38 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😅

SIASATAN & PENDAKWAAN DIBUAT DGN TIBA² JER?😂
APA SALAH SYED MOKHTAR DERMA KPD MANA² PARTI?🤣

https://youtube.com/shorts/pmAwAATeO0g?feature=share

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:41 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😂

5 sebab kenapa Bg Non & Zahid mahu SPRM dakwa Abah…🤣

https://youtube.com/shorts/lfq6Hm7Sni8?feature=share

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:43 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😂

Bg Non punya wayang kulit mmg dahsyat…🤣

https://youtube.com/shorts/PRg73gH-qkE?feature=share

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

20-12-28-1000_F_54638867_4AJ3K0wGmF8r5U4PoERVu3ZOj607sdpm.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:45 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😅

SOLIDARITI UNTUK ‘ABAH’..👍🤣
https://youtube.com/shorts/1Llg3rmNza4?feature=share

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

07-27-50-thumb-up-emoticon.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:47 pm
Reply to  Anonymous

Jenayah Muhyiddin Yassin & Abdul Hadi Awang…

https://youtu.be/n0U0XIgVhBQ

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:50 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

PENDAKWAAN MUHYIDDIN: ADA SEBAB KUKUH SPRM BAWAH AZAM BAKI DISYAKI BERMOTIF POLITIK..🤣

https://youtu.be/NApfTImye-U

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

05-58-29-happy-teenage-laugh-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:07 pm

IMAM SOLAT HAJAT PECAHBELAHKAN PERIKATAN NATIONAL
Susah payah buat solat
hajat, last2 berdoa Minta
kehancuran sendiri
https://wrlr.blogspot.com/2023/03/imam-solat-hajat-pecahbelahkan.html

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:14 pm
Reply to  Anonymous

Walaun2 PN Penyamun Nasional amin doa yang tersasul ko. Imam impot Parti Taliban terlampau naik sheikh nak pertahankan pesalah laku. Kenapa salah c/o doa munajat solat hajat melawan kemungkaran dan kezaliman PMX dan Kerajaan Perpaduan oleh Walaun Parti Taliban PN Penyamun Nasional: a. Tak berkat nawaitu yang haram dibayar upah duit haram sakau, hasilnya doa kehancuran diri b. Perangai semula jadi Walaun Taliban baik diParlimen, Press Conference atau Baca Doa dalam semua isu: tidak teliti, gopoh, tidak tabayyun, tidak buat homework, fitnah dulu baru maaf c. Penutup 100 hari PMX dan Kerajaan Perpaduan yang terbaik: Penyamun Nasional didakwa, Walaun doakan… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:47 pm
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:49 pm
Reply to  Anonymous

Akhirnya dokumen rasmi sahkan Zahid petualang sebenar yg terlibat dalam kes penyelewengan LCS

August 17, 2022 7:02 pm

https://negaramerdeka.com/akhirnya-dokumen-rasmi-sahkan-zahid-petualang-sebenar-yg-terlibat-dalam-kes-penyelewengan-lcs/

15-44-39-51668949497_ZAHID.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:50 pm
Reply to  Anonymous

Ahmad Zahid jangan lari isu LCS

Oleh Mohd Iskandar Ibrahim
Ogos 7, 2022 @ 3:04pm
[email protected]

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/08/985542/ahmad-zahid-jangan-lari-isu-lcs

19-12-17-LCS-SPRM_1659855828.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:52 pm
Reply to  Anonymous

‘Kenapa Zahid masih tak nak dikaitkan dengan skandal LCS’

Oleh NURFARDLINA IZZATI MOKTAR

08 Ogos 2022 03:20pm

https://www.sinarharian.com.my/article/215353/berita/nasional/kenapa-zahid-masih-tak-nak-dikaitkan-dengan-skandal-lcs

19-19-15-1865903.png
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:53 pm
Reply to  Anonymous
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:53 pm
Reply to  Anonymous

Kes rasuah LCS Zahid Hamidi: sebab apa senyap?

https://m.facebook.com/watch/

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:01 pm
Reply to  Anonymous

Skandal LCS: Zahid dakwa tak terlibat tapi sekarang dah ‘kantoi’ – Loke

https://www.msn.com/en-my/news/videos/skandal-lcs-zahid-dakwa-tak-terlibat-tapi-sekarang-dah-kantoi-loke/vi-AA10Nmjy

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:04 pm
Reply to  Anonymous

DAH SAH RASUAH…😂

TAPI, NAPER PAPA MADANON TAK BERANI DGN WAK & AMENO, YER?🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:07 pm
Reply to  Anonymous

MAKA JELASLAH KPD RAKYAT BAHAWA TINDAKAN KE ATAS ‘ABAH’ ADALAH KONSPIRASI POLITIK TERANCANG…🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 9:09 pm
Reply to  Anonymous

SERTA, SGT NYATA & JELASLAH KPD RAKYAT BAHAWA TINDAKAN KE ATAS ‘ABAH’ ADALAH PENDAKWAAN TERPILIH…🤣

😃 😄 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

10-15-34-800px_COLOURBOX2276469.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:13 pm

Sunday, March 12, 2023 Opposition Leader Hamzah: We want to be friendly with govt, but will do ‘something’ if limits crossed MM: Opposition Leader Hamzah: We want to be friendly with govt, but will do ‘something’ if limits crossed PN chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin (left) together with Bersatu secretary-general Datuk Seri Hamzah Zainudin (centre) and Gerakan president Datuk Dominic Lau Hoe Chai (right) at the ‘Solidarity Against Tyranny’ ceramah at PAS Tarbiyah Centre in Gombak March 11, 2023. — Picture by Hari Anggara Sunday, 12 Mar 2023 11:14 AM MYT KUALA LUMPUR, March 12 — Opposition Leader Datuk Seri… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:25 pm
Reply to  Anonymous

Ketua Pembangkang mahu guna fail sulit Kerajaan untuk ugut Kerajaan, berani betul. Saya sokong penuh untuk salahgunakan fail itu. Ha355

sakau fail sulit.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:26 pm
Reply to  Anonymous

a. Abah ugut PMX diParlimen, Abah kena kena siasat diSPRM, cukup bukti, cekup dan didakwa b. Sekarang Hamzah pulak ugut PMX. Silap haribulan le, Hamzah ini semua dunia tahu sama2 dgn Atok dalam konspirasi fitnah dan aniaya terhadap PMX lebih 30 tahun termasuk mengumpan bini dia sebagai fixup. c. Fail2 keatas Hamzah pun bergunung diMOF kerana dia pun nafsu Klepto kawal KDN semasa 33 bulan PN Penyamun Nasional d. PMX dan MOF pegang fail2 Klepto dan Sakau pemimpin2 PN BERSATU dan TALIBAN. Siapa seterusnya? e. Selepas pendakwaan Abah semua analisa Tamrin Ghaffar, Mariam Mokhtar dan Finance Twitter berikut adalah tepat.… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:27 pm
Reply to  Anonymous

‘Memang sah Mahiaddin dah sesat’ – Tamrin Ghafar November 17, 2021 2:36 am Raggie Jessy Tamrin Tun Ghafar ءميمڠ صح ماهيا الدين ده سستء – تمرين غافر 1. Sekian lama Mahiaddin tipu rakyat Malaysia khususnya rakyat Johor dengan memakai nama Muhyiddin Yassin sedangkan nama sebenar beliau ialah Mahiaddin Md Yasin 2. Kalau dah nama sendiri pun beliau anggup tipu, inikan pula perkara lain 3. Kita tidak pasti tujuan sebenar mengapa penipuan itu dilakukan tapi ada juga berpendapat jika sekiranya diheret ke mahkamah oleh Dato Stanley Clement Augustin, suami kepada Nika Gee Siew Yee atas sebab hubungan seks Mahiaddin dengan beliau di satu… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:29 pm
Reply to  Anonymous

Sunday, March 12, 2023 The shame of being ‘Malay first’ The shame of being ‘Malay first’ Mariam Mokhtar COMMENT | Now we know why the Malay community needs protection and Islam must be defended. Both need protection from former prime ministers and senior politicians, all of whom are of Malay stock and facing charges of corruption. If the allegations are proven true, then the money which the convicted felon, Najib Abdul Razak, stole from the rakyat is a loose change compared with that involving a recent former prime minister. For many decades, affirmative action policies gave the Malay political elite… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 8:32 pm
Reply to  Anonymous

Sunday, March 12, 2023 From Stealing Wife To Government & Money – Muhyiddin Might Have Solicited Bribes From Syed Mokhtar In Return For 5G   From Stealing Wife To Government & Money – Muhyiddin Might Have Solicited Bribes From Syed Mokhtar In Return For 5G Anwar Ibrahim’s pledge to crack down on corruption has sent shivers down the spine of many corrupt politicians, including three former Prime Ministers – Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin and Ismail Sabri. But they are not the only sharks identified. Powerful politicians like Daim Zainuddin and super-rich cronies like Syed Mokhtar Al-Bukhary too are in trouble.… Read more »

Anon
Anon
12 March 2023 7:17 pm

Yg salah dakwa. X salah x dakwa. Pilih le.

Cili
Cili
12 March 2023 6:56 pm

Memang benar Tuan Budin :

“Kalau tanpa digerakkan oleh Anwar bersama iltizamnya yang tinggi memerangi rasuah itu, kenapa SPRM dan Peguam Negara tidak mendakwa Mahiaddin sejak dulu lagi?”
“Mengapa hanya setelah Anwar menjadi Perdana Menteri ia menjadi realiti?”

Anonymous
Anonymous
12 March 2023 7:01 pm
Reply to  Cili

Yg hairannya, kenapa kes skandal LCS senyap terus?🤣

👎 😄 😃 😀 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

12-33-41-SKANDAL-LCS-1024x647.jpg
Anonymous
Anonymous
12 March 2023 7:04 pm
Reply to  Cili

HA HA HA..😂

Kenapa Papa takut dgn Ameno?🤣

😄 😀 😀 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg