KUASA BUDI BICARA BUKAN BERMAKNA MENTERI BEBAS BERBUAT APA SAJA

Perkara pokok yang paling mudah untuk difahami dalam kenyataan media Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasition Ismail semalam ialah usul tambahan UMNO itu jelas tidak sah mengikut buku undang-undang RoS dan ia kemudian terpaksa disahkan melalui kuasa budi bicara menteri.

Ia berikutan Saifuddin mengecualikan UMNO daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta Pertubuhan 1966 yang gagal dipatuhi parti itu dengan menggunakan kuasa budi bicara yang ada padanya.

Salahkah menteri menggunakan kuasa budi bicaranya?

Dalam hal ini, walaupun Saifuddin dibenarkan menggunakan kuasa budi bicara berdasarkan Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966, prinsip budi bicara itu sekurang-kurangnya ada dua:

Pertama, kuasa budi bicara bukan bermakna menteri bebas berbuat apa saja.

Kedua, kuasa budi bicara mesti disertai justifikasi yang wajar agar ia tidak bertukar menjadi salah guna kuasa.

Contoh – apabila polis menahan seorang tua menunggang motorsikal yang tidak sedar lesen memandunya baru dua hari telah tamat tempoh dan kemudian melepaskannya, itu adalah kuasa budi berasaskan simpati serta kemanusiaan.

Ia boleh diterima dan dianggap wajar.

Tetapi, bila seorang penunggang motorsikal lain ditahan dan memang langsung tidak mempunyai lesen memandu, apabila polis melepaskannya begitu saja ia akan menjadikan polis dianggap telah melakukan salah guna kuasa.

Lebih merupakan salah guna kuasa jika pembebasan itu disebabkan penunggang motorsikal berkenaan ada hubungan tertentu dengan polis yang menahannya itu.

Tindakan ini pula boleh dikaitkan dengan konflik kepentingan iaitu kuasa budi bicara yang menjurus salah guna kuasa disebabkan ada kepentingan.

Sebab itu, dalam kes usul tambahan UMNO yang sebenarnya tidak sah di sudut undang-undang RoS, namun dijadikan sah melalui kuasa budi bicara Menteri Dalam Negeri, faktor memberi pengecualian itu diberi harus diambil kira.

Apakah memberi pengecualian itu kerana UMNO merupakan rakan utama dalam kerajaan perpaduan yang ada sekarang?

Jika begitu, tidakkah ia mempunyai unsur-unsur konflik kepentingan?

Persoalan di sini, kiranya ada parti lain dalam blok pembangkang misalnya dan mereka juga berdepan masalah yang sama, apakah Saifuddin sedia menggunakan budi bicara yang sama daripada segi pengecualian itu?

Selain itu, apakah kuasa budi bicara yang digunakan Saifuddin itu disebabkan hubungannya yang rapat sejak sekian lama dengan Zahid Hamidi?

Bagi mereka yang banyak sikit makan garam, tentu tahu bahawa ketika di dalam UMNO dahulu, Saifuddin adalah dikenali sebagai β€œbudak” Zahid Hamidi.

Ketika Zahid Hamidi memegang jawatan Ketua Pemuda UMNO sessi 1996-1999, Saifuddin adalah Penolong Setiausaha Pemuda UMNO.

Jawatan itu adalah lantikan oleh Zahid Hamidi selaku Ketua Pemuda UMNO.

Sebelum itu, sewaktu Zahid Hamidi menjadi Ketua Penerangan Pemuda UMNO di mana Najib Razak adalah Ketua Pemuda UMNO, Saifuddin berkhidmat dengan Yayasan Gerak Bakti, sebuah yayasan milik Pemuda UMNO.

Hari ini, walaupun berlainan parti, kedua-duanya berada di dalam kerajaan yang sama dengan Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Saifuddin selaku Menteri Dalam Negeri di mana sebelumnya mereka terpisah perjuangan seketika susulan pemecatan Anwar Ibrahim pada 1998.

Kembali kepada topik utama, berasaskan apa sebenarnya kuasa budi bicara yang digunakan oleh Saifuddin dalam menyelamatkan UMNO yang diketuai Zahid Hamidi yang sedang berdepan masalah dengan RoS, bukan saja usul tambahannya tidak sah, malah kemungkinan dibatalkan pendaftaran? – ShahbudinHusin 08/03/2023.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 March 2023 — 9:45 am
Subscribe
Notify of
guest

67 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:12 pm

Breaking News – Pagoh dicekup SPRM Pendang dihalau Speaker berehat 2 hari kerana bikin havoc sewaktu Menteri menggulung. Memang layak digelar Badut Parlimen, hujah kelaut tetapi teriak fitnah seperti makanan ruji. Langsong tadak kelas dan kemampuan nak bertanding hujah dengan Rafizi diParlimen. Dari penampilan dan perwatakan diParlimen dengan suit 3-piece dan bagai, Selain Taki, Pendang dan Arau lah role model yang membawa imej Klepto, Broker dan Sakau kepada Parti Taliban. Mesti complete port diMeredien sessi hisap cerut nostalgia MP-MP happy hours dengan kocek penuh duit sakau komisen. Ropanya sebab sebenar Hadi, Taki dan Pendang kelihatan macam wayar putus meroyan diParlimen… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 9:17 pm

Solidariti PM8 Bantuan Darurat 92.5 billion 5% direct nego
bersama Tan Sri Dato Sri Tuan Guru Haji BET355 Awang

Wallahi.gif
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 9:58 pm
Reply to  Anonymous

Jemputan khas Pakar SD
Bekas calon PMX PN – Pas

pasvape.jpg
Last edited 12 days ago by Anonymous
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 8:49 pm

Jangan cakap abang tak payung.
Semalam lagi abang dah payung. Ha355

Umno.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 9:09 pm
Reply to  Anonymous

Selamat datang Abah Paderi Moslem.
Kluster Mahkamah

327890740_915142786334352_8518419133429778002_n.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 8:44 pm

Syukur Alhamdulillah.

100.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 6:04 pm

HA HA HA.. KERAJAAN MADANON…πŸ˜…

Fitnah terhadap SPRM: Pegawai penyelidik Wan Saiful ditahan..

https://youtu.be/1amwYmjQiyg

TAPI..πŸ˜‚

Timbalan Presiden PKR ugut SPRM:
“Lepas menang, kami cari kamu Azam Baki..”

https://youtu.be/_B4k9ML2d4E

AIKK.. TAK KENA TAHAN PULAK?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

20-00-30-depositphotos_98319240-stock-photo-laughing-man-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:50 pm

HA HA HA…πŸ˜…

BENARLAH KATAΒ² TUAN GURU HAJI HADI..πŸ‘πŸ˜‚

https://youtu.be/5qiTANFlJFI

TERBAIK DATOK ZAHARIN BAGI PENCERAHAN..πŸ‘πŸ€£

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

07-27-50-thumb-up-emoticon.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:36 pm

HA HA HA…πŸ˜‚

KERAJAAN MADANI LUAR TABI’E..🀣

https://youtube.com/shorts/PgYJ1X_ULAY?feature=share

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-22-36-laughter-closeup-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-hand-his-head-best-medicine-concept-97688195.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:26 pm

KDN PERLU DISIASAT HADI BAWAH KANUN KESEKSAAN SEKSYEN 124 B KANUN KESEKSAAN CABAR DEMOKRASI, NAK GULING KERAJAAN YANG SAH DAN DERHAKA KEPADA YDPA DAN MRR, BAWA UNSUR MELAMPAU AGAMA

https://wrlr.blogspot.com/2023/03/cukai-barang-mewah-kerajaan-perlu.html

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:37 pm
Reply to  Anonymous

Tindakan bersepadu mesti diambil keatas Hadi sebelum berlaku Memali 2.0:

a. Majlis Kebangsaaan Agama Islam dibawah AsSultan Selangor titahkan JAKIM mengharam Amanat Hadi kerana sesat tetapi telah dipadamkan olih Menteri Agama PAS sebelum ini

b. YDPA dan MRR menitah haram guna nama Islam oleh Parti Politik. Hadi hanya ahli politik Machiavelli yang rakus kuasa, kemewahan dan peluang sakau

c. Gelaran Tan Sri ditarik balik kerana derhaka kepada titah2 DiRaja

d. Hadi ditahan remand untuk siasatan segera mengancam keselamatan dan ketenteraman awam

e. SPRM menyegerakan dakwaan Kluster Mahkamah Baru dari Atok, Abah, Hadi, Mail Bera dan lain pemimpin2 PN Penyamun Nasional

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 5:25 pm
Reply to  Anonymous

f. Teruskan pendakwaan ke atas Wak Ponogoro berkaitan penyelewengan/ skandal LCS yg mana hasil siasatan dah lengkap dan telah diserah kpd AG.

12-33-41-SKANDAL-LCS-1024x647.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 5:42 pm
Reply to  Anonymous

g. Buka balik siasatan kes rasuah Azam Baki.
Ini adalah selaras dgn saranan Rafizi:
“Lepas menang, kami cari kamu Azam Baki..”

https://youtu.be/_B4k9ML2d4E

Dan juga Pemuda Amanah:

‘Tangkap Azam Baki’ adalah perhimpunan aman – Pemuda Amanah

https://www.utusan.com.my/terkini/2022/01/tangkap-azam-baki-adalah-perhimpunan-aman-pemuda-amanah/

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

05-58-29-happy-teenage-laugh-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:26 pm

Bila Bersatu mula goyang nak tumbang, Pas mula sembang kencang. Ha355

PNyamun.png
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:17 pm

HA HA HA.. UNTUK UMNO PULIH, MMG TERNYATA SUKAR🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 🀑 Umno kini cuma tinggal badutΒ² pak lawak kelakar Penghuni ramai lari, bgai rumah separuh terbakar Pemimpinnya pula, berpuakΒ² & tak henti bercakar Kemunafiqan presidennya pulak asyik terbongkar Parti Umno kini sebenarnya goyah tak kukuh akar Yg tinggal, hnya 2-3 kerat, Wak Jahid punya askar Mmg nyata yg Umno tak lama lagi nk gulong tikar Nasib Umno akan jadi spt… Read more »

10-15-34-800px_COLOURBOX2276469.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:11 pm

‘UMNO bakal senasib GOLKAR jika kekalkan pemimpin sedia ada’

Oleh Noorazura Abdul Rahman
Mac 8, 2023 @ 1:16pm
bhnews@bh.com.my

Ahli yang hadir menyanyikan lagu UMNO ketika hadir Perhimpunan Agung UMNO 2022 di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur pada 13 Januari lalu. – Foto hiasan NSTP/Aswadi Alias

16-04-09-06nt06mv_1678253132.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:12 pm
Reply to  Anonymous

ALOR SETAR: Ahli UMNO perlu membuat pilihan tepat dalam pemilihannya pada 18 Mac ini, selepas pengundi Melayu menolak parti itu secara total pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) lalu.

Bekas Ketua UMNO Bahagian Alor Setar, Datuk Mohd Yusof Ismail, berkata pemimpin baharu perlu dipilih bagi mengembalikan kepercayaan rakyat terutama orang Melayu kepada parti itu.

Katanya, UMNO bakal menerima nasib sama seperti Parti Golongan Karya (GOLKAR) di Indonesia apabila pemimpinnya terus mahu memimpin, walaupun ketika parti itu ditolak rakyat negara berkenaan.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:12 pm
Reply to  Anonymous

Pada PRU15, secara total UMNO ditolak orang Melayu, saya rasa UMNO cuma dapat undi daripada ahlinya sahaja. Saya harap perwakilan cari pemimpin yang boleh membantu UMNO mengembalikan kepercayaan rakyat.

“Sebab UMNO adalah parti teras parti yang banyak berjasa banyak kepada negara. Jangan jadi seperti GOLKAR apabila kalah, pemimpin tidak mahu berundur,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Mohd Yusof berkata, UMNO perlu mengembalikan keyakinan rakyat kepadanya melalui perubahan dalam parti itu atau berhadapan situasi tidak lagi diterima orang ramai.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:13 pm
Reply to  Anonymous

“Kita lihat apa terjadi pada GOLKAR, pemimpin yang sama tetap mahu memimpin parti itu dan sehingga hari ini parti itu tidak boleh bangun.

“Jadi jangan jadikan UMNO seperti apa yang berlaku kepada GOLKAR, kembalikan keyakinan rakyat dengan kepimpinan UMNO yang baharu,” katanya.

Pada September tahun lalu, Mohd Yusof digantung keahlian UMNO selama enam tahun, namun pihak Lembaga Disiplin UMNO kemudian membuat keputusan menangguhkan hukuman itu sementara.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:13 pm
Reply to  Anonymous

Bagaimanapun, dalam langkah pembersihan UMNO baru-baru ini, penggantungan itu kembali dikuat kuasa menyebabkan hukuman itu kembali berjalan ke atasnya.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/03/1073988/umno-bakal-senasib-golkar-jika-kekalkan-pemimpin-sedia-ada

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 3:43 pm

HA HA HA…🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Hairan ke mana perginya Nenek puaka pendengki Kejora pantun cinta, dia tidak tampil mncaci maki Blog ni pun dia dah tidak berani lagi memijak kaki Agaknya kat depan cermin, mnggunting bulu puki πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh  🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

02-08-25-front-view-young-male-white-t-shirt-just-laughing-pink-background_140725-27018.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 2:40 pm

Korang yang pemikiran tak cukup masak perlu terus di peram.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 2:42 pm
Reply to  Anonymous

Contoh nya, Anonymous
 8 March 2023 2:01 pm

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 2:01 pm

HA HA HA..🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Umno dah spt masakan yg tk cukup asam garam Melayu melihat kemelut Umno mcm cerita seram Pembohongan Wak, membuat Melayu jadi geram Mmg elok sgt kalau parti pengkhianat tu diharam πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh  🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:51 pm

‘Menteri guna kuasa selamatkan UMNO, tunjukkan parti itu memang langgar perlembagaan’

Oleh Noor Atiqah Sulaiman
Mac 7, 2023 @ 10:23pm
nooratiqah.sulaiman@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution untuk menggunakan kuasanya dalam pengecualian undang-undang terhadap UMNO menunjukkan parti itu ternyata melanggar Akta Pertubuhan.

13-45-58-10nt12kj_1678198974.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:51 pm
Reply to  Anonymous

Bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin, berkata sekiranya UMNO tidak melanggar akta berkenaan sepatutnya Saifuddin tidak perlu menggunakan kuasanya untuk menyelamatkan parti politik berkenaan.

Beliau berkata, walaupun kenyataan yang dikeluarkan Saifuddin itu tidak menyatakan secara terperinci mengenai kesalahan yang dilakukan oleh UMNO, namun perkara itu dengan jelas dinyatakan dalam satu surat yang ditularkan diberikan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) kepada UMNO bahawa parti itu sudah melanggar Perlembagaannya.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:52 pm
Reply to  Anonymous

“Saya tidak pasti surat daripada Ketua Pengarah RoS, Mohd Nawardi Saadi kepada Setiausaha Agung UMNO itu sah atau tidak, namun sebagai mantan menteri ia nampak sah dan ‘original’.

“Berdasarkan surat itu, bos RoS (Mohd Nawardi) dengan jelas memaklumkan bahawa usul tambahan UMNO yang diputuskan pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU 2022) adalah tidak teratur, bertentangan dan bercanggah dengan peruntukan Fasal 9.3 Perlembagaan UMNO.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:52 pm
Reply to  Anonymous

“Ia membawa maksud keputusan tambahan di PAU supaya tidak mempertandingkan jawatan presiden dan timbalan presiden pada penggal akan datang adalah tidak sah.

“Maka, jawatan utama seharusnya dipilih melalui pemilihan parti dan tidak boleh dikecualikan daripada pertandingan. Ibu Pejabat UMNO dan presiden nak kata apa lagi, (tapi) ahli UMNO ini dinafikan haknya,” katanya menerusi video yang dimuat naik di Instagramnya hari ini.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:53 pm
Reply to  Anonymous

PAU 2022 yang diadakan Januari lalu meluluskan usul tambahan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan dalam pemilihan parti yang perlu dibuat sebelum 19 Mei depan walaupun beberapa perwakilan membuat bantahan ketika berbahas Ucapan Dasar Presiden.

Antaranya, Ketua UMNO Bahagian Bukit Bintang, Datuk Seri Zainal Abidin Mohd Rafique yang mewakili UMNO Wilayah Persekutuan dan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Iskandar Puteri, Datuk Pandak Ahmad yang mewakili Johor.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:53 pm
Reply to  Anonymous

Mereka senada menegaskan usul tambahan itu bertentangan Fasal 30 Perlembagaan UMNO dan Perkara 10 Peraturan Persidangan.

Bagaimanapun, pada sidang media selepas perhimpunan itu, Ahmad Zahid menegaskan usul tambahan itu adalah sah dan tidak boleh dicabar kerana PAU adalah badan tertinggi dalam UMNO.

Dalam pada itu, Khairy yang juga bekas Menteri Kesihatan berkata walaupun Setiausaha Agung UMNO sudah menerima surat berkenaan, namun beliau menyifatkan Datuk Seri Ahmad Maslan sebagai tidak tahu malu kerana membuat usul sendiri dan dengan jelas melanggar perlembagaan parti.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:54 pm
Reply to  Anonymous

“Nak halalkan usul berkenaan hanya dengan satu cara iaitu menggunakan menteri daripada PKR gunakan kuasanya ke atas parti, maka terselamatlah Zahid (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) dan Mat Hasan (Datuk Seri Mohamad Hasan) daripada jawatan mereka dipertandingkan.

“Tetapi jawatan lain, bertandinglah sepuasnya. Mereka di atas kini menjadi kasta tidak boleh disentuh,” katanya.

Beliau turut menempelak kenyataan yang dikeluarkan oleh segelintir penyokong UMNO yang mengatakan pengecualian itu diberikan oleh Saifuddin bagi mengelakkan parti daripada diharamkan.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:55 pm
Reply to  Anonymous

“Logik yang tidak masuk akal, siapa kata UMNO akan diharamkan. Dalam surat itu dengan jelas menyebut supaya UMNO untuk mengambil tindakan pembetulan dengan tidak mengetepikan perlembagaan.

“UMNO ni dah buat silap, jadi sila perbetulkan, buka pertandingan (presiden dan timbalan presiden) habis cerita. Tidak perlulah melanggar perlembagaan sendiri. Namun tidak, mereka ini tak nak perbetulkan, tetapi minta belas ehsan menteri,” katanya.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/03/1073824/menteri-guna-kuasa-selamatkan-umno-tunjukkan-parti-itu-memang

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:34 pm

Jadilah pembangkang yang membina negara, agama dan bangsa. Jangan makan gaji buta dan guna pejabat Kerajaan untuk isu kaum dan agama. Ptuih!!!

_joker.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:40 pm
Reply to  Anonymous

makan gaji buta dan guna pejabat Kerajaan..”???πŸ˜…

Macam 2 Timbalan PM, 2 Timbalan Menteri Kewangan, Menteri Ekonomi Cap AyamπŸ“ & Timbalannya tu yer?πŸ˜‚

Sampai PM terpaksa nak lantik pula anak dia sendiri jadi “Penasihat Kanan Ekonomi & Kewangan PM”, yer?🀣

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

02-08-25-front-view-young-male-white-t-shirt-just-laughing-pink-background_140725-27018.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Terasa koyak bila disebut makan gaji buta?
ο»ΏJadilah bumiputela speaking Mandarin yang berwibawa. Ha355

FpdRu8iXwAc8hK8.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 4:30 pm
Reply to  Anonymous

Arwah mak angkat Cina speaking Mandarin meh. Menantu Cina tapi kerja nak salah Cina sampai tua buat apo? Ha355

HJ PERASUAH MALAYSIA.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:33 pm

HA HA HA…🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Ke mana pergi Nenek puaka bulu puki berserabut? Selalu klau lihat pantun cinta dia jadi kelam kabut Tapi Kejora berpantun takda pula dia nak sambut Sebaliknya, betina tua puaka tu terus belah cabut πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž… Read more »

20-02-18-depositphotos_148563123-stock-photo-laughing-man-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:23 pm

HA HA HA..🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Tadi, seperti ada tercium bau yg sgt busuk hapak Seakan-akan terdengar, bunyi anjing punya tapak! Kejora berpantun cinta tak kan le dia tak nampak? Tak nak ke buat blog, harta dia punya pala bapak? πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• πŸ–• Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh  🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:19 pm

HA HA HA..🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Surat ‘usul tk sah’ dari Ros dah bocor merata-rata Maka, terbongkar lah Wak Jahid punya tipu dusta Kejora ini pula, asyik sja dibuai dek lamunan cinta Sekuntum mawar diutus, buat si dara manja jelita 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ β™₯οΈπŸ’˜πŸ’πŸ’–πŸ’—πŸ’“πŸ’žπŸ’•πŸ’Œβ£οΈπŸ’š 🀍 πŸ’œ πŸ’™ πŸ’š πŸ’› 🧑 ❀️ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh  🀣 🀣… Read more »

gettyimages-1225652780-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:15 pm

Checkout sekali SGD pun susut, THB pun susut, Rupiah pun susut, Dollar Brunei pun susut bila Hadi nak tebok atap dan langgar Agong.

_1RUU.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:50 pm

Sentimen kekal lemah, ringgit susut lagi

Mac 3, 2023 @ 9:35pm

08-40-34-Ringgit-7_123rf_15_1677850507.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:50 pm
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Ringgit ditutup rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) kerana sentimen pasaran tempatan kekal lemah berikutan pendirian agresif Rizab Persekutuan (Fed).

Pada 6 petang, ringgit jatuh kepada 4.4765/4780 berbanding dolar AS daripada 4.4730/4780 pada Khamis.

https://www.bharian.com.my/bisnes/pasaran/2023/03/1072011/sentimen-kekal-lemah-ringgit-susut-lagi

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:51 pm
Reply to  Anonymous

Ringgit menjunam kepada RM4.50 satu dolar AS

Mac 8, 2023 @ 10:30am

Ringgit diniagakan kebanyakannya lebih rendah berbanding beberapa mata wang ASEAN -NSTP/Eizairi Shamsudin

12-45-43-HQ141022ER004ringgit_1678243105.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:51 pm
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Nilai ringgit kembali dibuka rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) selepas mencatatkan kenaikan pada hari-hari sebelumnya apabila dolar AS mengukuh, didorong oleh laporan monetari separuh tahun kepada kongres oleh Rizab Persekutuan (Fed) yang lebih memihak kepada menaikkan kadar faedah.

Pada 9 pagi, mata wang tempatan menyusut nilai menjadi 4.5065/5140 berbanding dolar daripada penutupan Selasa pada paras 4.4710/4730.

https://www.bharian.com.my/bisnes/pasaran/2023/03/1073888/ringgit-menjunam-kepada-rm450-satu-dolar

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:53 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. 1 USD DAH DEKAT RM5.00πŸ˜…

KONON, BILA KERAJAAN & PM BARU, SAHAM & RINGGIT AKAN MELONJAK…πŸ˜‚

TAPI, ABOK PUN TARAK..🀣

πŸ˜„ πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:55 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Konon kpd krajaan baru & reformasi rakyat diajak Tapi yg rakyat dpt, hnya krajaan caca marba rojak Keadaan ekonomi msih lagi teruk tidak berganjak Ringgit pula hariΒ² asyik mnyusut, bukan melonjak! πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

06-22-36-laughter-closeup-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-hand-his-head-best-medicine-concept-97688195.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:22 pm
Reply to  Anonymous

PN 33 bln tak tau buat apa

Sibuk tambah hutang negara dan menyakau letew

Hahahahaaaaaiiii

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:30 pm
Reply to  Anonymous

Kah Kah Kah Kaaaahhhh

Disemsong
Disemsong
8 March 2023 12:25 pm

apa hal dengan setengah orang sibuk kacau rumah tangga orang ikut suka dia la dan menteri pun ada justifikasi jika tak ada gunting dalam lipatan sesuatu organisasi tak kata sapa pun jika jadi kerajaan akan menjustifikasi dari kepentingan supaya kerajaan dapat bertahan habis penggal bukannya menyokong puak2 yang menyebabkan mudarat kecil jadi besar tetapi jadikan mudarat yang kecil menghalang dari mudarat yang besar……….yang faham2 yang tak faham lantak pi………………..

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:50 am

BEKAS KETUA POLIS NEGARA DAN ISTERI DISIASAT KERANA KES BERTENGKAR DAN KECEDERAAN Fernando: Apakah kamu beritahu polis kamu diliwat pada tahun 1992? Azizan: Tidak Fernando: Siapa reka keterangan ini? Azizan: Saya tak tahu Fernando: Tarikh 1992 palsu? Azizan: Ya Fernando: …….tarikh dipinda kerana bangunan Tivoli Villa belum disiap? Azizan: Saya tak tahu Fernando: Siapa suruh kamu tukar tarikh kepada 1993? Azizan: SAC1 Musa Hassan POLICE are investigating an assault report lodged by a woman, said to be the second wife of a former police chief, following an argument at their home in Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur last week.… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:02 pm
Reply to  Anonymous

Ini geng terpenting Konspirasi Atok yang mengarah usung tilam burok Tivoli Apartments yang belum dibina dinamakan tempat jenayah β€œcrime scene”.

Kes dibuang AGC dalam kemaluan besar, hilang lesap tilam dan Atok mengamuk sakan para2 konspirator tidak cerdik nak frame-up.

Terkini, balas balik. Atok mengigau cari dahan nak tumpang supaya kekal relevant berpolitik diumur hampir 100. Harapan tersirat adalah siasatan SPRM keatas Pandora Papers tidak menjerat tengkok dia.

Ini giliran cerita memalukan konspirator utama tadi.

konspirator dan dimalukan

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:52 am

Kepentingan kawan atau kepentingan Kerajaan yang stabil? Budi bicara untuk kawan ngopi ngeteh lor Ha355

KERO.png
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:10 am
Reply to  Anonymous

Kuasa budi bicara masih perlu justifikasi dan alasan. Jangan kabur-kabur. Agree to disagree. Ha355

Semburit.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 2:17 pm
Reply to  Anonymous

Kalau rafizi anon kata menteri cap ayam
Mamat ni pula menteri ekonomi chop Munge Taik Ayam!

Kah kah kah kaaahhh

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:47 am

WOWW.. BRAVO TUAN BUDIN!πŸ‘πŸ€£ πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Mmg benar & tepat sekali Budin pnya pandangan Menteri KDN pnya budi bicara tu ada kepentingan  Dah mula terlihat, menteri buat perangai bajingan Sbb tu le k’jaan PH-BN, Melayu tak beri sokongan πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ πŸ‘Œ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:09 am
Reply to  Anonymous

Mengarut lah mengata “k’jaan PH-BN, Melayu tak beri sokongan”

Di kata bodoh, marah.

ο»ΏTapi kalau Melayu tak beri sokongan, macam mana depa boleh memerintah.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:59 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜†

Naper lah Nek ni bangang tahap kerbau, hah?πŸ˜…

Nek tak ikuti perkembangan ker? Depa boleh perintah tu, sbb Wak Ponorogo menipu dlm surat SD kat YDPA..πŸ˜‚

Itulah, asyik berkepit dgn Bg Ali jer…🀣

πŸ˜„ πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-46-52-126-1265370_laughing-20-png-man-laughing-png-transparent-png.png
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 1:02 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…πŸ˜‚

Kalau dikata Nek ni “DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT LAHIR TAK CUKUP BULAN TERBELIT TALI PUSAT”, nanti marah pulak…🀣

πŸ˜„ πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

19-56-08-279069fd27a44359a0f8efe0c8ee8321.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:41 am

Menteri bebas berkata apa saja. Tapi bebas dibalon, ditibai dan dibantai juga.

Itu lah demokrasi. Cakap lah apa saja asalkan tak melanggar undang2. Tapi siapa saja boleh membalon nya.

Dan boleh di pertahankan nya.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:40 am

Tuesday, March 07, 2023 Hadi’s words against unity govt not linked to IS’ presence: PAS theVibes.com: Hadi’s words against unity govt not linked to IS’ presence: PAS Remarks only mean matter of time before administration falls to infighting, says Datuk Hashim Jasin Datuk Hashim Jasin (pic) says the perceived link between Tan Sri Abdul Hadi Awang’s statements on the fall of the unity government and the reported presence of the Islamic State in Malaysia are baseless and untrue, tarnishing PAS’ public image. – Tuan Guru Haji Hashim Jasin Facebook pic, March 7, 2023 kt comments: Nonetheless, I’m worried, anxious and… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:49 am
Reply to  Anonymous

Malaysian Police are very efficient.

Mana2 komen yang melanggar undang2 penulis nya tentu get called up, kalau serious dan memporak perandakan keadaan, di tangkap.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 10:58 am
Reply to  Anonymous

Kalau Atok PM dia akan terus kaitkan dan bertindak atas keselamatan awam dengan bibit-bibit pelampau ugama β€œreligious extremism” seperti kemunculan propaganda ISIS dengan latar belakang KLCC, perarakan Tentera Cosplay Marang dan serangan membabi buta Hadi dengan gerakan guling Jerajaan Perpaduan bawah PMX. Contoh terbaik Kes Keganasan PAS diMemali, Baling dulu semasa Atok PM4. Bukan sahaja libat Keselamatan Awam tetapi jugak Ancaman kepada Sovereign Negara, Derhaka kepada titah YDPA dan MRR, Kesan Ekonomi dan Pelaburan Asing dan Kesejahteraan Rakyat. Tiap2 PM terutama KDN akan mengambil tindakan keselamatan diatas ancaman2 bahaya terang dan terkini β€œclear and present danger” berdasarkan nasihat Majlis Keselamatan… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:05 am
Reply to  Anonymous

Kerajaan PN Penyamun Nasional selama 33 bulan berapa banyak guna kuasa budi bicara Menteri2 dan PM8, PM9?
Bohong majoriti Sheraton Move, Deklarasi Darurat, Sambung Darurat, Tutup Parlimen, Guna PDRM sekat MP hadir Parlimen, Guna PDRM siasat MP hadir Parlimen, Guna ROS lambat pendaftaran MUDA dan PEJWANG, Guna Darurat Sakau dan Samun Komisen.
1 jari tunjuk kepada Kerajaan 100 hari Perpaduan 4 jari tunjuk balik kepada Kerajaan 33 bulan Penyamun Nasional.
Hang tolak lepas itu hang koyak.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:05 am
Reply to  Anonymous

Siapa kata boleh guling Kerajaan tanpa PRU

Coba lah ka;au tak masuk penjara kamu.

Anonymous
Anonymous
8 March 2023 12:27 pm
Reply to  Anonymous

Layak kutip SOSMA weyyyy. Budi bicara punya pasal kasi leeway sampai jadi ala Taliban mabuk.
Penat meroyan nanti dia boleh sambung murung balik

FqhPQs3aYAAKbvd.jpg
Anonymous
Anonymous
8 March 2023 11:49 am
Reply to  Anonymous

Wednesday, March 08, 2023Isham Jalil: Hadi is panicking, wants to form gov’t to escape graft-linked prosecution

comment image

Isham Jalil: Hadi is panicking, wants to form gov’t to escape graft-linked prosecution

comment image

UMNO information chief Datuk Isham Jalil has taken a pot shot of PAS president Tan Sri Abdul Hadi Awang for hinting that he was planning to overthrow and replace the unity government.

Claiming that the Perikatan Nasional’s (PN) deputy chairman is eyeing to form yet another backdoor government, Isham said Hadi has not only side-stepped the decree of Yang di-Pertuan Agong but is not bothered if the Malaysian political scene is unstable or if investors pull out and people lose their jobs once again.

β€œThe important thing is that he can form a government. Maybe so that he and his friends can avoid prosecution,” suggested Isham in a recent Facebook post. β€œThis could be because they are now hot and sweaty with the on-going investigation on PN-linked to project corruption and for bribing voters.”

comment image

Datuk Isham Jalil (Pic credit: Bernama)

The UMNO Supreme Council member who assumed his role on Nov 2022 to replace Shahril Sufian Hamdan further reminded Hadi that Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah had decreed that PN be part of the existing unity government but the suggestion was rejected by the coalition.

β€œBut because of yours and (Tan Sri) Muhyiddin’s (Yassin) ego, you refuse because you don’t want to be in the capacity of a being a deputy,” chided Isham. β€œBut now after you are being investigated, you are struggling to form a government. This is because you are afraid of going to jail and end up as a prisoner.”

Yesterday (March 6), Hadi claimed that it is entirely within the Opposition’s right to try and topple the unity government, adding that the Opposition has the right to plan and that nobody can stop them from making such plans.

β€œMatters like a vote of no confidence, collecting statutory declarations (SDs) and government supporters who are no longer loyal – this is normal,” he told the media at the Parliament lobby when asked to clarify his remarks about attempts by the Opposition to topple the federal government. β€œWe have the right to plan and nobody can stop us from making plans.”

Last Friday (March 3), Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim told Hadi off for saying that the unity government would collapse before the end of its term.

β€œIt’s fine, it’s his right to plan and dream,” Anwar told reporters briefly after performing Friday prayers at the Universiti Putra Malaysia (UPM) mosque. – March 7, 2023

KTemoc at 9:09 am

Share