HADI MESTI BERANI SEPERTI ANWAR JIKA BENAR MAHU TUMBANGKAN KERAJAAN

Presiden Pas, Hadi Awang adalah satu-satunya pemimpin blok pembangkang PN yang paling gemar dan sentiasa ghairah bercakap mengenai usaha menebuk atap bagi menumbangkan kerajaan.

Pengerusi PN, Mahiaddin Md Yasin dan Ketua Pembangkang, Hamzah Zainuddin pun tidak sekerap dan seghairah beliau bercakap untuk menjatuhkan kerajaan.

Berbanding topik lain seperti ekonomi, pelaburan, pengangguran, pendidikan, malah berkenaan banjir yang sedang melanda beberapa negeri sekarang, Hadi Awang boleh dikata tidak bercakap langsung mengenainya.

Tetapi, bila bab menjatuhkan kerajaan dan menumbangkan Anwar Ibrahim, matanya sentiasa saja bersinar-sinar untuk bercerita.

Peliknya, ketika kempen pilihan raya diadakan sebelum ini, tidak pula beliau kelihatan ghairah berkempen ke seluruh negara untuk memenangkan PN dan mengelakkkan Anwar daripada menjadi Perdana Menteri.

Keghairahan beliau hanya mula muncul setelah keputusan pilihan raya diumumkan dan diputuskan tiada parti yang cukup majoriti secara sendirian untuk menubuhkan kerajaan.

Ketika itu, dalam perjumpaan yang sepanjang masa berlangsung di kediaman Mahiaddin, kelibat beliau sentiasa saja ada kelihatan.

Kadang-kadang, awal pagi lagi beliau sudah sampai di rumah Pengerusi PN itu.

Kerajinannya itu hampir kalah jika dibandingkan dengan semangatnya untuk hadir ke Parlimen.

Kemudian setelah kerajaan perpaduan terbentuk, Anwar dinobat sebagai Perdana Menteri dan sehinggalah sekarang, pantang ada peluang, sasaran pengucapannya tidak lain ialah untuk menjatuhkan kerajaan dan menumbangkan Anwar.

Ishh…ishh…ishh….

Susulan kenyataannya sebelum ini bahawa Anwar akan tumbang tidak lama lagi dan kenyataan itu dipertikaikan banyak pihak kerana dianggap bertentangan dengan titah Yang Dipertuan Agong, Hadi tetap mempertahankan kenyataan tersebut.

Kata beliau, menjatuhkan kerajaan adalah perkara biasa dalam politik.

“Itu satu kenyataan daripada segi politik dan biasa berlaku dalam politik, undi tidak percaya dan dapatkan SD (Akuan Bersumpah), penyokong kerajaan berpaling tadah, itu berlaku.

“Kita melihat ada tanda-tanda yang menunjukkan dalam kerajaan campuran yang ada ini perasaan tidak puas hati bersama-sama komponen sendiri, ada berlaku.

“Sebab itu ia tidak mustahil akan berlaku,” tambahnya.

Kadang-kadang, terutama dengan adanya akta lompat parti di mana peralihan sokongan Ahli Parlimen secara individu tidak lagi terpakai, bahkan akuan bersumpah atau SD pun sudah tak laku, disusuli wujudnya perjanjian persefahaman melibatkan lima parti teras yang membentuk kerajaan perpaduan sekarang – PH, BN, GPS, GRS dan Warisan – geli hati pun ada dengan gelagat Hadi ini.

Hakikatnya, daripada segi logik akal adalah sukar untuk melihat Anwar dapat dijatuhkan, kecuali ada parti yang bertindak menarik sokongan.

Tak puas hati seorang dua Ahli Parlimen tidak memberi kesan apa-apa.

Pilihan yang tinggal dan paling munasabah untuk menukar kerajaan hanyalah melalui PRU dan undi rakyat setiap lima tahun sekali.

Sebab itu, kalau kita perhatikan, Mahiaddin selaku Pengerusi PN dan Hamzah selaku Ketua Pembangkang lebih menumpukan kepada isu-isu kepentingan rakyat atau menyerang Anwar sebagai Perdana Menteri berbanding bercakap mengenai tebuk atap dan menjatuhkan kerajaan di tengah jalan.

Kenapakah hanya Hadi seorang yang tidak henti-hrnti bercakap tentang tebuk atap?

Apakah beliau tidak memahami realiti?

Atau Hadi sebenarnya ingin dirinya pula berbanding Mahiaddin atau Hamzah ditonjolkan sebagai calon Perdana Menteri?

Meskipun hak Hadi untuk terus bercakap mengenai tebuk atap atau menjatuhkan kerajaan, malah tidak pun menjadikan elaun Ahli Parlimennya dipotong, ingin dipesan adalah lebih baik agar beliau segera tampil secara anak jantan membuktikan kata-katanya itu.

Lakukanlah seperti Anwar dulu yang berani mengadakan sidang media mengenai cukup sokongan telah diperolehinya untuk mengambil alih kerajaan.

Jangan asyik sembang kosong saja tapi tak juga berlaku apa-apa.

Mahu juga dilihat siapa yang sedia bersama dan ingin bergotong-royong dengan beliau untuk memanjat dan menanggalkan atap itu?

Buktikanlah segera, asyik-asyik cakap saja, takut nanti isteri dan anak-anaknya sendiri di rumah pun turut sama loya menyaksikan drama yang tiada “ending” ini. – ShahbudinHusin 07/03/2023.

4 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 7 March 2023 — 11:32 am
Subscribe
Notify of
guest

57 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angtuah
Angtuah
18 March 2023 12:08 pm

Orang dengki ,Cipta satu fitnah, tak berjaya, cipta fitnah lain dan seterusnya buat perancangan jahat antara gengnya .kedengkian nampak jelas jika lebih dari satu fitnah. Orang dengki cipta fitnah ,buat perancangan jahat Diapi apikan orang dapat habuan,rasuah Disebarkan oleh orang bodoh Dipercayai dan dilaksanakan oleh orang dunggu. Menguntungkan orang rakus,tamakkuasa, melepaskan tengkuk Atau apakah orang-orang yang ada penyakit dalam hatinya mengira bahwa Allah tidak akan menampakkan kedengkian mereka? (47:29) Dan kalau Kami kehendaki, Niscaya Kami tunjukkan mereka kepadamu sehingga kamu benar-benar dapat mengenal mereka dengan tanda-tandanya melalui pecakapan,tulisan dan berbuatan) . Dan kamu benar-benar akan mengenal mereka dari kiasan-kiasan perkataan… Read more »

Angtuah
Angtuah
18 March 2023 12:06 pm

Tanya hadi awang, bolih ke jatuhkan kerajaan PAS dikelantan dan terengganu?

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 7:52 pm

ROS bawah KDN dowh. Kau ni Bangla ke Taliban tak pernah daftar IC ke?

_WORLD_PAS2023.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 7:56 pm
Reply to  Anonymous

Kes yang kabur-kabur tak masuk court tak bising. Kes yang dah masuk court walaun pi tibai Hakim. Apo?

1645529857216.jpg
Anonymous
Anonymous
9 March 2023 3:29 am
Reply to  Anonymous

Ha355

123.gif
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:24 pm

Kerajaan salah guna kuasa pengaruhi ROS isu usul tambahan PAU..

https://youtu.be/5GaphYKZ7uc

HA HA HA…😂

TAK MUSTAHIL KERAJAAN AKAN CAMPURTANGAN DLM PERBICARAAN 47 KES WAK NANTI..🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:26 pm
Reply to  Anonymous

“Saya terselamat..” kata Wak Jahid sambil ketawa besar..😅

https://youtu.be/KnqV8vvtv70

HA HA HA..😂

TAK MUSTAHIL, 47 KES MAHKAMAHNYA AKAN TERSELAMAT JUGA NANTI..🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

10-15-34-800px_COLOURBOX2276469.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:00 pm

Loyar Kaki Lebong Perangai Klepto Parti Taliban menyoal kuasa budi bicara dan pengecualian KDN dalam kes ROS. Dia sendiri semasa Kerajaan 33 bulan PN Penyamunr Nasional terlibat dalam dalam penipuan majoriti, deklarasi Darurat, deklarasi sambung Darurat, salah guna kuasa Speaker, salah guna kuasa Menteri Undang2 halang Parlimen, Broker Parti Taliban dsb. Sepatut ditarbiyah oleh Atok dan Hamzah bagaimana PM, KDN dan ROS berfungsi. Kalu Langkah ROS tak berjaya, apa lagi harapan boss2 Sheraton Move 2.0 Atok, Abah, Hadi, Mail Bera nak guling Zahid dan PMX? Hari ini sekali lagi PMX bagi tuition dekat Arau kaw kaw. Hang nak peruntukan sama,… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:08 pm
Reply to  Anonymous

Adakah harapan Sheraton Move 2.0 Lobai ExDuta gila kuasa takut jadi Kluster Mahkamah Baru bawa keluar Squad Jihad Berani Mati Cosplay Marang?

Parade dah, bila nak action cosplay? Takkan nak anto Unit Amal pulak bawak Tin Milo ke barisan hadapan?

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:34 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

GELAK SAKAN LER KLEPTO² MOSSAD SPT JELUTONG, HULU LANGAT & PANDAN, BILA AMENO & WAK JAHID TERLEPAS DARI TINDAKAN ROS…🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

19-45-56-24-244595_transparent-barack-obama-face-png-obama-laughing-png.png
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 5:27 pm
Reply to  Anonymous

Memang kawtim PMX jawab Abah Penyamun Nasional mintak SOS RM300K kepada MP2 Penyamun Johor utk edar mangsa banjir.

PMX bilang dah set peruntukan RM100 m dan RM50 m dah release TANPA KOMISEN direct kepada mangsa2 banjir melalui Kerajaan Perpaduan Negeri Johor.
Mangsa2 banjir tak terabai langsung walaupun dikawasan MP Penyamun spt Pagoh.
Dalam bahasa mudah tadak peluang bagi MP2 Penyamun RM300K atau peruntukan MP RM3 juta untuk bayar tittoker, influencer SOCMED buat fitnah kepada PMX dan Kerajaan Perpaduan atau bayar tentera Jihad Cosplay ko.

Abah bagi bola tanggung, PMX smash je le.
Terkedu Klepto2 Taliban spt Pendang, Putrajaya, Pasir Mas

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 6:02 pm
Reply to  Anonymous

HI HI HI..😅

GELAK SAKAN LAH KLEPTO² MOSSAD SPT JELUTONG, HULU LANGAT & PANDAN, BILA AMENO & WAK JAHID TERLEPAS DARI TINDAKAN ROS…😂

😄 😀 😃 😆 😂 😅 🤣
KAH KAH KAH KAH

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:55 pm

Semasa Yiddin PM dan Hadi Wang sebahagian dari kerajaan Melayu Selang, berapa billion agaknya foreign investment yg dibawa masuk khususnya dari Timur Tengah? Gaji duta buta taraf menteri, tak kan pelaburan asing dari Timur Tengah pun ikut zero buta juga? . Cakap pong pang pong pang, petik hadis sana sini tapi hampeh. Dulu sibuk nak hudud, dah jadi kerajaan, hudud tah hanyut ke mana. Kalau hudud pun tak boleh buat, ekonomi negara pun tak boleh urus, apa makanya. Elok mampos kan lagi afdal dari habiskan duit rakyat, mentekedarah gaji duta buta taraf menteri. Malu lah sikit lebai oiii. Hang tu… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:46 pm

Tular surat dakwa usul 2 jawatan tertinggi tak dipertanding tak sah

oleh NUR IFTITAH ROZLAN

07 Mac 2023 02:07pm

Surat tular yang mendakwa keputusan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan pada penggal pemilihan akan datang adalah tidak sah.

16-41-31-2118157.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:48 pm
Reply to  Anonymous

SHAH ALAM – Tular satu surat mendakwa keputusan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan pada penggal pemilihan akan datang adalah tidak sah.

Surat dengan kepala surat (letterhead) Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) itu didakwa diutuskan kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan pada 2 Mac lalu.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:49 pm
Reply to  Anonymous

Surat berkenaan memaklumkan, RoS telah meneliti secara terperinci permohonan pindaan Usul Tambahan (Usul Kelapan) ke atas Usul Ucapan Dasar Presiden UMNO di Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 yang menetapkan dua jawatan tertinggi parti itu tidak dipertandingkan dengan mengambil kira dasar UMNO yang berkuat kuasa.

Menurutnya, berdasarkan semakan maklumat dan dokumentasi yang dikemukakan bersama surat bertarikh 27 Januari, 2 Februari dan 14 Februari lalu, jabatan itu mendapati usul tambahan tersebut adalah tidak teratur serta bertentangan dan bercanggah dengan peruntukan di bawah Fasal 9.3 Perlembagaan UMNO.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:50 pm
Reply to  Anonymous

“Justeru, dengan kuasa-kuasa yang diperuntukkan kepada Pendaftar Pertubuhan di bawah Akta Pertubuhan 1966 [Akta 832] maka, keputusan usul tambahan Ucapan Dasar Presiden di PAU 2022 jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tidak dipertandingkan pada penggal pemilihan parti akan datang adalah tidak sah.

“Sehubungan itu, UMNO hendaklah mengambil tindakan pembetulan dengan tidak mengetepikan Perlembagaan UMNO di bawah Fasal 9.3 dalam pelaksanaan Pemilihan Majlis Tertinggi parti,” katanya.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:50 pm
Reply to  Anonymous

Pada Sabtu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan RoS telah meluluskan usul tambahan tersebut dan sudah pun menerima surat daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengenai keputusan itu.

Ahmad Zahid menjelaskan, melalui surat itu, Saifuddin Nasution telah memutuskan untuk memberi pengecualian daripada pematuhan kepada Seksyen 13(1)(c)(14) melalui Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832) berhubung keputusan usul tambahan yang telah diluluskan dalam PAU 2022 berkaitan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden yang tidak akan dipertandingkan pada pemilihan akan datang.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:51 pm
Reply to  Anonymous

Bagaimanapun, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminta agar Ahmad Zahid mendedahkan surat daripada RoS yang didakwa meluluskan resolusi itu.

Menurut Ismail Sabri, Timbalan Perdana Menteri itu perlu menjelaskan perkara tersebut kerana terdapat laporan media yang bercanggah mengenai kandungan surat berkenaan.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:52 pm
Reply to  Anonymous

Bekas Perdana Menteri itu juga sebelum ini memberitahu, beliau tidak mempertahankan jawatan sebagai naib presiden kerana percaya keputusan tidak mempertandingkan dua jawatan tertinggi UMNO itu tidak selaras dengan perlembagaan parti.

Untuk makluman, Sinar Harian sedang mendapatkan respon daripada RoS berhubung perkara tersebut.

https://www.sinarharian.com.my/article/248498/berita/politik/tular-surat-dakwa-usul-2-jawatan-tertinggi-tak-dipertanding-tak-sah

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 4:54 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

WAK PONOROGO DGN PEMBOHONGAN & PENIPUAN BERPISAH TIADA..🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 2:54 pm

HA HA HA..😆

KERAJAAN MADANON…😅

AMENO KEPTO PUNYA PASAL, MENTERI KDN DAH “OVERULE” ROS…😂

https://youtu.be/zoxzloUN43E

ADA KUASA SEMUA BOLEH JADI…🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:35 pm
Reply to  Anonymous

Usul UMNO: Kenyataan menteri bercanggah dengan kandungan surat RoS?

11 minit lalu · Politik

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:35 pm
Reply to  Anonymous

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail digesa menjelaskan percanggahan kenyataan dibuatnya hari ini dengan kandungan surat yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) bertarikh 2 Mac 2023.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang jugas seorang peguam mendakwa RoS dalam surat tersebut memutuskan usul tambahan yang dibuat dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2022 untuk tidak mempertandingkan jawatan presiden dan timbalan presiden pada pemilihan parti itu adalah tidak sah.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:36 pm
Reply to  Anonymous

Katanya Saifuddin perlu menjelaskan kriteria memberi pengecualian kepada UMNO daripada mematuhi Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832) berhubung keputusan usul tambahan tersebut.

Menurut Ahli Parlimen Kota Bharu itu lagi surat tersebut mengatakan bahawa jabatan itu mendapati usul tambahan UMNO itu adalah tidak teratur serta bertentangan dan bercanggah dengan perlembagaan parti berkenaan.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:37 pm
Reply to  Anonymous

Sebagai seorang awam, apatah lagi seorang ahli Parlimen kita telah dapat mengesahkan satu surat yang ditujukan kepada UMNO yang mana dalam perenggan kedua surat ini jika benar mengatakan bahawa berdasarkan semakan dan surat UMNO bertarikh 27 Januari, 2 Febuari dan 14 Febuari, jabatan ini mendapati bahawa usul tambahan UMNO yang diputuskan dalam PAU adalah tidak teratur serta bertentangan dengan bercanggah dengan perlembagaan UMNO.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:37 pm
Reply to  Anonymous

“Justeru dengan kuasa diperuntukkan kepada RoS keputusan usul tambahan yang mana jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingan pada pemilihan parti akan datang adalah tidak sah.

“Saya tidak tahu surat ini tulen atau tidak tetapi ianya bercanggah dengan kenyataan akhbar atau media yang diberikan menteri dalam negeri (Saifuddin) yang mengatakan bahawa telah memutuskan memberi pengecualian daripada pematuhan Seksyen 13 Akta 832 kepada UMNO,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Awal hari ini, Saifuddin menerusi satu kenyataan kepada media berkata KDN memberi pengecualian kepada kepada UMNO daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta 832.

“Merujuk kepada Perlembagaan dan Peraturan-Peraturan Persidangan UMNO, kementerian (KDN) berdasarkan Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832) telah memutuskan untuk memberi pengecualian daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta 832 kepada UMNO berhubung keputusan usul tambahan yang telah diluluskan dalam PAU 2022 berkaitan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO yang tidak akan dipertandingkan pada pemilihan UMNO yang akan datang,” katanya Saifuddin.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Selain itu, Takiyuddin yang juga bekas menteri undang-undang berkata kerajaan perlumenjelaskan perkara tersebut kerana isu tersebut melibatkan kepentingan awam.

“Kalau inilah amalan yang dilakukan adakah pertubuhan lain boleh mencontohinya? Saya mahu tahu daripada menteri dalam negeri, adakah ini fakta bukan duluan yang mengikat (binding precedent) untuk mana-mana pertubuhan?

“Ini adalah perkara cukup penting untuk diperjelaskan oleh pihak kerajaan,” katanya.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 2:37 pm

Sebenarnya lebai Marang sekor ni bodoh & bengap politik. Dia hanya mabuk kuasa & jawatan, bukan tau mentadbir pun. Dia jadi begini mungkin sebab Allah nak tunjuk kat umum betapa buruknya perangai hasad, dengki dan irihati dia kat Anwar sejak dulu, kini & tak mustahil selamanya. Sebabnya dia rasa dia jauh lebih layak, cerdik, bijak dan alim.

Apa yang sedang berlaku dgn Hadi skrg ialah dia sedang pamirkan kebodohannya sendiri. Allah itu Maha besar dan jauh lebih mengetahui isi hati dan niat sebenar lebai Marang ni berbanding walaunta walauntitnya yang seperti telah disihirkan.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 1:42 pm

Berani kerana benar,
takut kerana salah.

SEJARAH_FAILED.jpg
Anon
Anon
7 March 2023 2:23 pm
Reply to  Anonymous

takut bkn sbb salah tp sebb sakau

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:44 pm

YANG BETUL2 HITAM & JIJIK ADALAH BILA SAJA BARU DAPAT KUASA DAN JAWATAN, TERUS KORUP MENTEKEDARAH DUIT RAKYAT

https://m.malaysiakini.com/news/657534

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:39 pm

‘Tak semua bunga ros, rupanya ada tahi ayam’ – Ronald Kiandee sindir blok Kerajaan

Hasimi Muhamad
Mac 6, 2023 17:04 MYT

Ronald yang merupakan ahli Parlimen Beluran menyindir Ahli-ahli Parlimen daripada blok kerajaan kerana didakwa sudah ‘tidak sebulu’ walaupun Kerajaan Perpaduan baru memasuki 100 hari pentadbiran. – Foto/Video YouTube

12-36-09-41678092391_TBRonaldKiandee.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:40 pm
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Beluran, Datuk Seri Ronald Kiandee menyindir Ahli-ahli Parlimen daripada blok kerajaan kerana didakwa sudah ‘tidak sebulu’ walaupun Kerajaan Perpaduan baru memasuki 100 hari pentadbiran.

Mengambil contoh dakwaan dibuat oleh Ahli Parlimen Stampin, Chong Chieng Jen, Naib Presiden Bersatu Sabah itu berkata, situasi itu telah menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan ahli Gabungan Parti Sarawak (GPS) sehingga menyebabkan mereka saling hentam-menghentam.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:40 pm
Reply to  Anonymous

“Perbahasan (Belanjawan) antara Ahli-ahli Parlimen Sarawak terhadap ucapan Stampin (di mana) (Ahli Parlimen) Serian, Betong, Sri Aman, dan Selangau berucap tentang Stampin… rasa tidak puas hati terhadap Stampin.

Nampak sedikit hentaman antara ahli GPS dengan blok kerajaan. Baru 100 hari rupanya sudah ada bibit-bibit hentaman antara satu dengan yang lain.

“Rupanya tak semua bunga ros di sana (blok kerajaan), rupanya ada bunga tahi ayam,” katanya ketika membahaskan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat pada Isnin.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:41 pm
Reply to  Anonymous

Bekas Menteri Pertanian dan Industri Makanan itu secara berseloroh menjemput ahli GPS untuk berada di kerusi pembangkang sekiranya tidak senang bersama blok kerajaan.

“Saya cuma nasihatkan Ahli Parlimen GPS, kalau tak puas hati atau tak senang duduk di sana, banyak kerusi di blok sini, boleh sertai.

“Kami di sini satu bantal dan mimpi sama. Di sini tiada rasa sakit jantung dan tak perlu sindir antara satu sama lain,” tambah beliau.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:41 pm
Reply to  Anonymous

Dalam masa yang sama, Ronald mendakwa ‘ketidakserasian’ antara blok kerajaan itu menunjukkan bahawa Kerajaan Perpaduan yang disifatkan sebagai ‘marriage of convenience’, boleh mengundang pelbagai konflik.

Terdahulu, Ahli Parlimen Batang Sadong, Rodiyah Sapiee meminta agar Chieng Jen membuat permohonan maaf kerana mendakwa Kerajaan Negeri Sarawak di bawah GPS gagal mentadbir negeri itu.

Ketika sesi perbahasan Belanjawan 2023, Rodiyah berkata beliau kesal dengan kenyataan yang dibuat oleh Pengerusi DAP Sarawak itu.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:44 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😆

BUNGA TAIK AYAM…😅

TIDUR SEBANTAL, MIMPI LAIN-LAIN..😂

RETAK MENANTI BELAH…🤣

😆 😄 😀 😃 😅 😂 🤣

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 12:09 pm

Dalam Star hari semua penganalisa bersetuju Hadi adalah pengkhianat yang ingin mencetus ketidakstabilan politik, gagal dan sabotaj langkah pulih ekonomi, rosak imej kepada pelabur2 luar negara dan paling dahsyat derhaka kepada YDPA dan MRR yang menitahkan Kerajaan Perpaduan. Mereka menyeru Laporan Polis dibuat beramai2 oleh semua parti politik, NGO, Rakyat Awam keatas langkah khianat Hadi ini. PDRM mesti siasat segera dan remand Hadi dalam lokap kerana kesalahan sabotaj kepentingan awam. Segera MRR, YDPA melalui Majlis Agama Islam dibawah Assultan Selangor haramkan nama Islam diguna parti politik Hadi sekaligus Hadi setaraf dengan BERSATU dan Gerakan, parti2 politik amalan Machiavelli kejar kuasa,… Read more »

TokBoy
TokBoy
7 March 2023 11:24 am

Asik nak tebuk atap jer? Buang tebiat ke?

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 11:11 am

Makan kenduri berlebihan sejak tebok atap
punca mentega terbang terlepas

FqW7iMWWIAADACO.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 10:25 am

HA HA HA…😅

Siapa calon PM di sebelah sana?😂

Kalau Zahid Hamidi:
“Kamilah penyamun di dalam ini negeri..
Semua harta kami curi tiap hari..”🤣

https://youtu.be/lzduIKxr2UU

😆 😄 😀 😃 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

video-mat-sabu-berbahasa-inggeris-viral-jadi-bahan-kutukan-netizen.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 10:02 am

HA HA HA…😅

RAKYAT BOLEH NAMPAK, PERANCANGAN POLITIK KOTOR..😂

https://youtube.com/shorts/nwLo65HIYCM?feature=share

PALING LAMA DEPA BOLEH BERTAHAN, SATU PENGGAL JER..🤣

😆 😄 😀 😃 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:46 am

Bumiputra or Bumiputela
that is the question
Wan Jana Wibawa

FpdRu8iXwAc8hK8.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:42 am

HA HA HA.. 😆😅

RASANYA INI AMAT MEMALUKAN NEGARA…

https://youtube.com/shorts/U1uvUUoEKt0?feature=share

FITNAH KER APA NIH?😂
TAK NAK SAMAN KER?🤣

😆 😄 😀 😃 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:34 am

30 bulan hang tak bayaq cukai memang naya Pak Karim
Bumiputela penerima komisyen 5% speaking Mandarin

cukai.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:33 am

Ahli Parlimen terlibat kes rasuah perlu digantung

Oleh FARHANA ABD KADIR

07 Mac 2023 07:00am

Ahli-ahli Parlimen perlu ada jati diri yang kuat untuk mengelakkan diri mereka dari terjebak dengan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

09-29-47-2117737.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:34 am
Reply to  Anonymous

SHAH ALAM – Ahli Parlimen yang mempunyai kes rasuah perlu digantung tugas sama seperti tindakan yang dilakukan terhadap penjawat awam.

Pengerusi Pertubuhan Aspirasi Wanita Malaysia (ASWA), Wan Azliana Wan Adnan berkata, tindakan terhadap ahli Parlimen perlu adil dan bukan hanya berat sebelah kepada satu pihak sahaja.

“Sekarang ini, mana-mana penjawat awam yang didakwa dalam kes rasuah biasanya perlu digantung tugas sementara menunggu siasatan selesai.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:34 am
Reply to  Anonymous

“Jadi ahli-ahli Parlimen juga sepatutnya boleh didakwa di bawah Seksyen 25 Akta SPRM 2009 dan bukannya ke atas rakyat ‘marhaen’ sahaja.

“Pada pandangan saya, akta sedia ada tidak perlu dipinda tetapi apa yang perlu diberi perhatian ialah mana-mana ahli-ahli Parlimen yang didakwa di mahkamah juga perlu digantung tugas mereka dan tidak boleh memegang jawatan sebagai menteri,” katanya kepada Sinar Harian.

Sinar Harian sebelum ini melaporkan, 10 individu termasuk lima kakitangan agensi penguatkuasaan direman selama lima hari bagi membantu siasatan kes rasuah.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:35 am
Reply to  Anonymous

Pada 27 Februari lalu, SPRM membuat pendedahan menggemparkan apabila berpuluh-puluh kakitangan dan pegawai penguat kuasa dikesan menerima suapan duit haram secara bulanan lebih lima tahun lalu.

Kegiatan itu berjaya dikesan susulan risikan dilakukan terhadap tiga agensi penguatkuasaan membabitkan agensi Jabatan Perikanan, Pasukan Gerakan Marin dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:35 am
Reply to  Anonymous

Tambah Wan Azliana, jika kerajaan serius ingin membendung gejala rasuah, sudah tiba masanya mereka mengubah strategi tersebut.

“Kerajaan perlu memulakan langkah baharu bagi membendung isu ini.

“Tidak adil hanya penjawat awam sahaja digantung kerja tetapi mereka tidak,” katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/248437/khas/rasuah-busters/ahli-parlimen-terlibat-kes-rasuah-perlu-digantung

Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:38 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…😂

ELOKLAH SEGERA DIGANTUNG WAK PONOROGO TUH…🤣

😄 😀 😃 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

14-53-23-DATUK_SERI_DR_AHMAD_ZAHID_HAMIDI_73694276_1669434441.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:16 am

Himpunan Tumbang Kerajaan
anjuran Tan Sri Dato Seri Haji Tuan Guru BET355 Awang

1670415300951.jpg
Anonymous
Anonymous
7 March 2023 9:27 am
Reply to  Anonymous

Jauh beza pemimpin Islam
dan penunggang agama

29542602_1665190453529456_8671799141847817539_n.jpg