ISMAIL SABRI KECAM ZAHID HAMIDI

Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob melemparkan kritikan pedas terhadap kepimpinan parti berhubung apa yang dikatakannya sebagai pilih kasih dalam cara mereka melayannya ketika dilantik sebagai perdana menteri selama 16 bulan sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tahun lepas.

Dalam sindiran tajam yang dipercayai ditujukan kepada Presiden Ahmad Zahid Hamidi, Ismail membuat perbandingan terhadap perwakilan Umno dalam Kabinet yang dipimpinnya dengan yang ada sekarang diketuai oleh Anwar Ibrahim.

Beliau berkata semasa menerajui kerajaan campuran Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) dan GPS, menteri daripada Umno membentuk hampir separuh daripada Kabinet walaupun hanya mempunyai 38 ahli Parlimen ketika itu. 

Sebaliknya, beliau berkata hanya enam slot Kabinet diberikan kepada Umno, termasuk timbalan perdana menteri, dalam kerajaan campuran sekarang.

“Dia kata inilah satu pencapaian yang besar kepada kita. Ada enam menteri Umno, termasuk satu timbalan perdana menteri. Sedangkan (di bawah) saya, 14 menteri Barisan Nasional (BN), termasuk perdana menteri.

“Dan hari ini, tak ada siapa kepimpinan Umno yang kritik kerajaan. Dulu saya dikritik begitu teruk. Tetapi hari ini, pemimpin parti lain disanjung begitu mulia.”

Beliau mempersoalkan sikap berdiam diri kepimpinan Umno walaupun kerajaan sedia ada melakukan sesuatu yang salah.

“Sekarang ini, dia punya lambung, kita tengoklah. Benda yang tak munasabah yang kadang-kadang dilakukan oleh kerajaan, dia orang (pemimpin Umno) yang mempertahankan.

“Saya menjangkakan saya yang dipertahankan, seperti kalau saya dikritik terlalu keras, mungkin mereka boleh jadi perisai kepada saya. Tetapi dulu, mereka yang turut sama untuk serang saya,” tambahnya.

Ismail mengenangkan bagaimana media digunakan oleh pemimpin Umno untuk menyerang rakan seperjuangan parti yang berkhidmat sebagai anggota Kabinet yang dipimpinnya.

“Saya ditekan oleh kepimpinan Umno sendiri, seperti saya bukan menteri Umno. Setiap apa yang berlaku, tekanan adalah terlalu kuat kepada saya.

“Saya boleh kata, kenapa tak gunakan saluran betul untuk beri arahan dan pandangan parti kepada saya, mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi setiap bulan, beritahulah saya apa yang patut buat. Tak payahlah bantai saya dalam surat khabar. Di dalam media, secara terbuka (mereka) serang saya.”

Ismail dilantik sebagai perdana menteri pada Ogos 2021 rentetan pembelotan yang dirancang oleh Zahid dan bekas pemimpin Najib Razak hingga memaksa perdana menteri ketika itu Muhyiddin Yassin berundur. 

Beliau kemudiannya berjaya mengatasi Anwar, calon Pakatan Harapan (PH) untuk perdana menteri, selepas mendapat sokongan daripada majoriti ahli Parlimen termasuk kira-kira 50 daripada PN dan 18 daripada GPS.

Namun, beberapa bulan berikutnya menyaksikan Ismail mendapat tekanan hebat daripada pemimpin Umno, terutama daripada presiden parti Zahid dan timbalannya Mohamad Hasan, yang mahu beliau membubarkan Parlimen tanpa berlengah-lengah untuk memihak kepada apa yang mereka anggap sebagai kembalinya populariti BN.

Selepas berbulan-bulan ditentang, Ismail akhirnya tunduk kepada tekanan apabila membubarkan Parlimen untuk memberi laluan kepada PRU15 pada November tahun lepas, berakhir dengan beliau menjadi perdana menteri paling singkat.

Ismail menyertai beberapa pemimpin Umno lain dalam menentang rancangan Zahid untuk menyokong Anwar sebagai perdana menteri.

Beliau juga antara pemimpin tertinggi Umno yang menentang tindakan Zahid baru-baru ini untuk membersihkan parti itu daripada beberapa pemimpin dan ahli yang berpendirian kritikal. 

Dalam wawancara yang sama dengan Utusan Malaysia, Ismail meramalkan kekalahan Umno akan berulang pada pilihan raya negeri akan datang di Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

“Kita mungkin akan hadapi masalah yang sama, seperti di dalam PRU baru-baru ini, iaitu akhirnya ditolak oleh rakyat terutama golongan muda dan profesional kerana sikap (kita).

“Kalau dulu, waktu PRU, mereka tolak kita, tidak ada sebabnya mereka akan berubah pemikiran untuk tidak menolak kita pada PRN.”

Sumber – https://www.malaysianow.com/my/news/2023/02/07/ismail-kritik-sikap-double-standard-kepimpinan-umno

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 7 February 2023 — 8:10 pm
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
8 February 2023 1:41 pm

Melayu Islam sertai Thaipusam.. veil veil.. veil veil..

https://youtu.be/AQ5MWyC4TEw

Anonymous
Anonymous
8 February 2023 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Begitu juga meraikan ponggal – dewa matahari…

https://youtu.be/OQZ4i7aUVIE

Anonymous
Anonymous
8 February 2023 1:44 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..😅

UAI kata “jahil mcm org mati..”😂

Ust Dr Daniel kata “rahmah tak kena gaya..”🤣

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Tuhan harun
Tuhan harun
8 February 2023 12:08 pm

Dia ni bodoh ke apa? Berapa banyak menteri masa dia jadi pm dengan Berapa banyak menteri bawah pmx? Lembab betul

Anonymous
Anonymous
8 February 2023 10:18 am

Tuesday, February 07, 2023 Moo-Moo and the Cow-Woman   Muhyiddin’s New Plan To Seize Power – Brings Back “Cow-Condo Scandal” Protégé Shahrizat As UMNO Women Chief After failing to form a government, as well as several half-baked political coups similar to 2020’s “Sheraton Move” that had gone awry, opposition Perikatan Nasional chairman Muhyiddin Yassin’s attention now shifts to the upcoming UMNO party election. By hook or by crook, he has to control two-thirds of the rival UMNO supreme council in order to escape any charges of money laundering. Former PM Muhyiddin could join Najib Razak in prison if he fails… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 February 2023 10:20 am
Reply to  Anonymous

Gesa siasat parti lain bukti Bersatu ‘ketakutan’, kata Puad FMT Reporters – February 8, 2023 10:01 AM Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Puad Zakarshi, berkata Bersatu tidak perlu takut sekiranya tidak melakukan apa-apa kesalahan. (Gambar Facebook) PETALING JAYA: Gesaan bekas pembantu Muhyiddin Yassin yang mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat akaun parti politik lain membuktikan Bersatu ‘ketakutan’ susulan rekod kewangannya sedang diteliti, kata pemimpin Umno. Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno Puad Zarkashi, berkata ia “munasabah” untuk siasatan dilakukan terhadap Bersatu memandangkan parti itu, walaupun agak baharu, dilihat mempunyai banyak wang untuk dibelanjakan pada kempen pilihan raya umum lalu. Beliau… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 February 2023 10:24 am
Reply to  Anonymous

KEJAYAAN 2 BULAN PN MENJADI PEMBANGKANG YANG TIADA WIBAWA

https://wrlr.blogspot.com/2023/02/kejayaan-2-bulan-pn-enjadi-pembangkang.html

Anonymous
Anonymous
7 February 2023 8:29 pm

Penularan virus Scheme of Things lebih menakutkan daripada virus Covid19. Gambar pesakit semasa ditidurkan KKM.

1674865155120.jpg