BERSATU DAN PAS KINI BERMASALAH, PN DIANCAM BAHAYA

Siap Pas!!

Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) diberitakan telah mengenal pasti kira-kira 90 individu yang didakwa menerima wang tunai di Terengganu untuk mengundi sebuah parti tersebut pada PRU15 yang lalu.

Menurut sumber daripada agensi itu, ia bagi membantu siasatan berhubung video tular yang menunjukkan orang ramai dikatakan menunggu di hadapan sebuah bangunan untuk menerima bayaran daripada PAS bagi tujuan mengundi.

Sumber yang rapat dengan siasatan itu berkata setakat ini, SPRM telah berjaya menjejaki hampir separuh daripada 90 individu tersebut dan mereka telah dipanggil untuk memberi keterangan.

“Lelaki dalam video yang memberikan wang tunai kepada pengundi itu juga telah dipanggil untuk disoal siasat.

โ€œSekarang SPRM sedang berusaha untuk memanggil lebih ramai saksi bagi membantu siasatan.

“Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 90 penerima dikenal pasti (telah menerima wang tunai).

“Ada sedikit kesukaran untuk mencari mereka kerana tidak semua mereka menetap di Terengganu. Ramai yang terlibat adalah pengundi luar,” kata sumber itu lagi.

Katanya, siasatan dijangka dapat diselesaikan dalam masa kira-kira dua minggu daripada sekarang.

Tambah sumber itu, SPRM berjaya mengenal pasti penerima wang tunai berdasarkan dokumen yang dirampas semasa siasatan.

Ia termasuk dokumen yang perlu ditandatangani oleh penerima apabila mereka ingin mengutip wang berkenaan, selain perlu mengangkat sumpah.

Dengan 90 penerima duit sedekah telah dikenalpasti, malah turut diambil keterangan mereka, kedudukan Pas kini tentu saja sedang diancam bahaya.

Ia bukan saja mendedahkan beberapa kemenengan Pas dalam PRU15 lalu boleh dibatalkan kerana melanggar undang-undang, malah mengancam masa depan parti itu di mata rakyat.

Jika terbukti banyak kemenangan Pas diraih kerana rasuah, walaupun dianggap sedekah oleh Hadi Awang, imej Pas sebagai parti Islam boleh terhakis dengan sendirinya.

Apa yang berlaku kepada Pas ini juga suatu tamparan secara langsung kepada PN setelah akuan bank Bersatu, sebuah lagi komponen PN telah dibekukan oleh SPRM untuk disiasat berkaitan penggubahan wang haram.

Bersatu bermasalah dan Pas juga bermasalah, mampukah PN menghadapi PRN di enam negeri yang akan berlangsung tidak lama lagi dengan berkesan?

Selepas berakhirnya PRU15 pada November lalu, timbul dakwaan di media sosial bahawa PAS telah memberi wang kepada pengundi.

Pengarah pilihan raya PAS, Muhammad Sanusi Md Nor bagaimanapun menafikan perkara itu.

Sanusi berkata dakwaan itu merupakan helah daripada musuh politik untuk memburuk-burukkan PAS dan parti Islam itu tidak mempunyai dana untuk membayar pengundi.

Pada Januari lalu, Presiden PAS Abdul Hadi Awang mempertahankan tindakan mengagihkan wang tunai kepada pengundi.

Dia dilaporkan memberitahu media di Terengganu bahawa peraturan sedia ada hanya melarang calon yang bertanding dan wakil mereka daripada memberi wang tunai kepada pengundi.

Bagaimanapun Abdul Hadi berkata undang-undang tidak menghalang orang ramai daripada “bersedekah”. – ShahbudinHusin 03/02/2023.

4 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 3 February 2023 — 10:31 am
Subscribe
Notify of
guest

30 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 8:52 pm

Muhyiddin’s ex-aide: MACC should probe Anwar’s GE15 heli rides too

Published:  Feb 3, 2023 10:20 AM
Updated: 11:23 AM

https://m.malaysiakini.com/news/653805

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 8:53 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. SIASAT JGN TAK SIASAT…๐Ÿ˜‚

KEMEWAHAN YG SANGAT LUARBIASA..๐Ÿคฃ

182373309-58-18-.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 8:57 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..๐Ÿ˜…

SIASAT JUGA BANTUAN DANA ASING NED AMERIKA KPD PH TU…๐Ÿ˜‚

https://youtu.be/jaiDiv0W0Uw

Daneil Twinning presiden IRI dah buat pendedahan tentang sumbangan dana dari NED Amerika kpd Pakatan pembangkang…๐Ÿคฃ

16-33-56-TRANSKRIP1.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 9:00 pm
Reply to  Anonymous

APA ITU NED?๐Ÿ˜…

SIAPA DI BELAKANG NED?๐Ÿ˜‚

BAGAIMANA PEMIMPIN DARI MALAYSIA TERLIBAT SECARA LANGSUNG DGN NED SEKUTU YAHUDI TUH?๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8A4HLnQ/

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 9:01 pm
Reply to  Anonymous

Campurtangan NED Amerika dlm politik Malaysia…๐Ÿ˜‚

https://vt.tiktok.com/ZS8A4nxtw/

HA HA HA.. SIASAT, JGN TAK SIASAT…๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 9:04 pm
Reply to  Anonymous

Bukti keterlibatan Malaysia dengan NED Amerika sehingga selepas PRU15๐Ÿ˜‚

https://vt.tiktok.com/ZS8A4rd3M/

SIAPA DALANG & PETUALANG DARI MALAYSIA?๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 5:28 pm

Friday, February 03, 2023 Bersatu Could Be Deregistered After RM300 Million Account Frozen โ€“ Now We Know Why Muhyiddin Hid In London   Bersatu Could Be Deregistered After RM300 Million Account Frozen โ€“ Now We Know Why Muhyiddin Hid In London Bersatu has pre-emptively published its account statement after rumours spread that the political partyโ€™s account has been frozen. When the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) finally confirmed that Bersatuโ€™s (PPBM) accounts were indeed frozen over money-laundering investigation on Feb 1, 2023 โ€“ one day after its account statement โ€“ the party thought it could claim innocence. The damage control by… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 5:41 pm
Reply to  Anonymous

Abah dgn Marzuki tanya soalan cepu mas bunuh diri, mana ada RM4 bilion duit komisen dalam akaun Bersatu hanya RM300 juta 2 tahun.

Abah kan old-hand dari time MB Johor dulu, dah lunak Bestarinet berbilion tak kan tak tahu formula faraid.

1MDB complicated model Jho Low, Arab, OffShore bagai, yang ni straight-forward tradisional 3-5% komisen lepas itu tukang peraih buat distribution faraid nak masuk kat Akaun Laundering mana.

Masak lah, Finance Twitter bagi worst case scenario BERSATU dan PAS kena deregister ROS, kerusi declare null and void SPR dan kluster Mahkamah baru SPRM turun naik Jalan Duta.

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 5:01 pm

Mahkamah terpaksa beri pasport diplomatik..
Betullah kata P.Ramasamy bahawa Zahid jadi beban kpd kerajaan..

https://youtu.be/m6qvKkclyvc

Ini parah ni, bakal PM Malaysia nih…๐Ÿคฃ

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 2:48 pm

MP2 PH di ketuai Sany Hamzah telah menyembahkan memo kepada AsSultan Selangor mohon Tuanku sebagai Pengerusi MKI. Memo memohon AsSultan Tuanku titah langkah kawalan membendung kempen berleluasa PN tanpa sekatan terutama PAS semasa PRU15 dan selepas yang mengeksploitasi isu sensitif Islam dan Melayu termasuk fitnah2 ekstreme kepada parti lawan. Hari ini teks khutbah Jumaat diseluroh negeri Selangor memberi fokus kepada fitnah, dosa, balasan Allah dan implikasi kerosakan keharmonian masyarakat majmuk diMalaysia khususnya diSelangor. Tersekat cirit impian PN, Abah, Hadi, Sanusi dan Razman untuk mengulangi formula fitnah Tsunami Hijau PRU15 diPRN Selangor. Bertambah cirit lagi, PAS Selangor menolak secara agresif pencalonan… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 5:09 pm
Reply to  Anonymous

Sany Hamzah & Amanah buat laporan polis ke atas Zahid…

https://youtu.be/hPvCsHJ_9Pg

KES INI APA CITER? TAK KAN SENYAP GITU JER? ATAU REPORT DAH DITARIK BALIK?๐Ÿคฃ

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 1:30 pm

Nurulโ€™s Appointment As Economic Advisor โ€“ Hereโ€™s Why Critics Might Have Over-Reacted Excessively Nurul Izzah Anwar, the 42-year-old eldest daughter of Malaysian Prime Minister Anwar Ibrahim, has triggered public uproar after she revealed his appointment as Senior Advisor to the 10th Prime Minister on Economics and Finance effective January 3, 2023. Knowing the sensitivity of his new job, she quickly said she is working โ€œpro-bonoโ€ or free without any salary or allowances. However, that was not enough to stop criticisms, especially from opposition Perikatan Nasional, which has been looking for bullets to attack Anwar-led unity government. It provides a temporary… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 3:11 pm
Reply to  Anonymous

Finance Twitter tidak pernah mengecewakan untuk counter propaganda Atok dan Abah. Ini adalah direct response dan rebuttal kepada 2 fake news yang rundown dan hoping non/stop regime change PMX DSAI 24/7.  1. Tin Kosong Malaysia Chronicle Tian Chua dan Madam Editor Whore Wong Choon Mei  2. Mental case moron dan Chimpanzee Mamak Keling Syed Outside the Box, a pure Modi-like hate peddler. Bottomline, Finance Twitter bagi score A kepada 70 days Kerajaan Perpaduan kerana DSAI dan Zahid is having their detractors for breakfast. Abah dan Hadi patut berterima kasih kepada Atok.  Tidak sia-sia DSAI diSg. Buloh 12 tahun dan Zahid diKemunting… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 1:29 pm

Worry no more, Mahathir โ€“ Anwar can do a far better job than you did! Your time is up. It’s time to pack up and go! By P Ramakrishnan – 27 Dec 2022 For his own good, Dr Mahathir Mohamad should just fade away from Malaysian politics. The more he comments on politics, the more he leaves us with no doubt he has become irrelevant to the national affairs of Malaysia. In a recent interview, Mahathir said Prime Minister Anwar Ibrahim seemed preoccupied with maintaining support in Parliament. For Mahathir to say this just six days after Anwarโ€™s support had… Read more »

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:53 pm

HA HA HA.. ONCE UPON A TIME…๐Ÿ˜‚

PRU15: Anwar isytihar harta bernilai RM11.2 juta

oleh MUHAMMAD AMNAN HIBRAHIM

09 November 2022 06:12pm

https://www.sinarharian.com.my/article/230309/berita/nasional/pru15-anwar-isytihar-harta-bernilai-rm112-juta

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:54 pm
Reply to  Anonymous

TWO MONTHS LATER…๐Ÿคฃ

Isytihar harta hanya sandiwara, tak gambar aset sebenar pemimpin โ€“ PM

By Mohammad Arif Nizam
 17 January 2023

https://malaysiagazette.com/2023/01/17/isytihar-harta-hanya-sandiwara-tak-gambar-aset-sebenar-pemimpin-pm/

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:55 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..๐Ÿ˜‚

RUPAยฒNYA, DIA PELAKON SANDIWARA..๐Ÿคฃ

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:49 pm

Menu Rahmah YB Amanah terbaik – tidak perlu bersumpah Waallahi sebelum makan

FnzKAb1aMAAhFfC.jpg
Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:32 pm

Memperingati jasa-jasa YB PN Pas kepada Malaysia sepanjang 33 bulan menjadi Kerajaan Gagal

FmY1YDLaUAExHi6.jpg
zunnun
zunnun
3 February 2023 11:39 am

kekuatan pN terletak di mana? pelacuran pAs atau kaki songlap pasu bunga?
dari pandangan rakyat jelata, yg pasti kekuatan mereka terletak pd nafsu hinggakan akal yg ada tidak sanggup masuk campur utk mengelak dari di cemor oleh nafsu.
hingga #YDPA tersenyum melihat kerakusan mereka utk berkuasa dgn hanya sekadar 73 kerusi saja.
kuam pN yg di kuasai pAs, kini dlm ketandusan arah tuju utk menafikan rasuah yg amat ketara yg telah mereka lakukan dlm negara.
amat bahaya binatang yg bernafsu yg cedera, blh membawa kecelakaan pd persekitaran yg ada.

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 12:52 pm
Reply to  zunnun

HA HA HA…๐Ÿ˜†

Kekuatan Ameno pulak camner Bro Zunnun?๐Ÿ˜…

Yaa aiyuhallazi na Ameno…๐Ÿ˜‚

KAH KAH KAH KAH…๐Ÿคฃ

zunnun
zunnun
4 February 2023 10:55 am
Reply to  Anonymous

Kejora ke nih

Screenshot_20230202_200830.jpg
Anonymous
Anonymous
4 February 2023 11:18 am
Reply to  zunnun

HA HA HA.. BRO ZUNNUN,๐Ÿ˜…

Najib mangsa pendakwaan politik, kata Zahid
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/398374

JOM BRO, SOLADIRITI UNTUK BOSS KU!๐Ÿ˜‚

14-59-09-nYGkemxBkLIKAwC-800x450-noPad.jpg
zunnun
zunnun
4 February 2023 11:45 am
Reply to  Anonymous

najib sailang duit 1MDB manakala muhidin sailang duit Goldman Sachs ketika kompromi pampasan bayaran.

Screenshot_20230203_012038.jpg
Anonymous
Anonymous
4 February 2023 11:21 am
Reply to  zunnun

BRO, TAK KAN NAK BIARKAN BOSS KU TERUS DIZALIMI?๐Ÿ˜‚

Zahid ulangi pendirian UMNO tuntut Najib diberi keadilan
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/01/1051266/zahid-ulangi-pendirian-umno-tuntut-najib-diberi-keadilan

TAK KESIAN KE BRO, DEKAT BOSS KU TU?๐Ÿคฃ

15-17-08-a-a-a-a-aea-inajib-4.png
zunnun
zunnun
4 February 2023 6:35 pm
Reply to  Anonymous

#najib sailang duit dari 1MDB tapi tidak berhenti fi ditu, muhidin pula ssilang duit Goldman Sachs meluluskan pampadan yg perlu di bayar ke kerajaan Malaysia

#najib bawa masuk ke akuan nya di Malaysia tapi lain oula muhidin, ke london utk memastikan duit yg selamat di luar persisiran pantai

tShirt64.png
Anonymous
Anonymous
4 February 2023 7:07 pm
Reply to  zunnun

Astaga..

18-09-49-WhatsApp-Image-2021-07-01-at-14.37.39.jpeg
Anonymous
Anonymous
4 February 2023 7:13 pm
Reply to  zunnun

HA HA HA…๐Ÿ˜…

Bg Non ada beratus juta RM di England dan berbillion RM di Indonesia, kenapa SPRM tak siasat?๐Ÿ˜‚

https://youtu.be/RMvO44p62jQ

gettyimages-157533415-170667a.jpg
zunnun
zunnun
3 February 2023 11:23 am

pAs dlm bahaya atau pAs amat bahaya?
bila kaum yg keasyikan menyembah berhala bernama ?Dalih & $Helah, kaum sedemikian patut di hindari, kerana bila penguasa kata rasuah, mereka kata sedekah.
bagaimana pula bila sesuatu permasaalahan di bawa ke meja perundingan, mereka memilih utk mengamok bersenjata seperti di memali, akhir nya tergolek2 mati flm kebinatangan.

Anonymous
Anonymous
3 February 2023 11:07 am

Pengundi PN Pas berdemo secara aman di Padang Merbok minta duit sedekah dinaikkan daripada 50 kepada 355 linggek.

_1RUU.jpg