KALAU IKUT SUCINYA REFORMASI, JANGANKAN PENASIHAT KANAN, JADI KERANI CABUK PMO PUN TAK DIBENARKAN

Semua orang pada umumnya faham dan menerima Nurul Izzah sebagai pemimpin penting dalam PKR, malah dalam kebangkitan reformasi sejak dulu lagi.

Dengan beberapa penggal sebagai Ahli Parlimen, walau kalah di Permatang Pauh dalam PRU15 lalu serta sekarang berjawatan Naib Presiden PKR, tidaklah janggal jika beliau dilantik sebagai menteri atau pengerusi GLC setelah PH berjaya menjadi kerajaan dan bapanya, Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri.

Seseorang anak yang memang aktif dalam politik, berjawatan dan ada kelayakan, tidaklah menjadi salah jika memegang apa-apa jawatan yang bersesuaian dalam kerajaan di mana bapanya sendiri mengetuai kerajaan itu.

Ia sama seperti Mukhriz Mahathir menjadi Menteri Besar Kedah ketika Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan Tamrin Ghafar dilantik sebagai Pengerusi MARA di ketika ayahnya, Tun Ghafar Baba memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Begitu juga dengan Nurul Izzah, Anwar tidak akan dilihat salah jika melantiknya sebagai menteri atau pengerusi GLC berikutan kedudukan dan penglibatannya dalam parti dan perjuangan reformasi selama ini.

Tambahan lagi jika dicampur dengan harapan ramai bahawa Nurul Izzah adalah bakal Perdana Menteri wanita pertama .di masa depan, melantiknya dalam jawatan kerajaan sebagai proses latihan serta pendedahan amat-amatlah wajar sekali.

Sebagai salah seorang pejuang yang terlibat aktif dalam perang, memperolehi sebahagian ghanimah atau โ€œharta rampasan perangโ€ tidaklah menjadi kesalahan buat Nurul Izzah.

Tetapi, dengan Anwar sebagai Perdana Menteri dan kemudian melantik anaknya itu sebagai penasihat kanan berkaitan ekonomi dan kewangan di PMO amatlah tidak kena.

Perlantikan itu menjadikan semangat perjuangan reformasi yang menolak nepotisme atau lantikan keluarga yang dikumandangkan selama ini telah tercemar dengan sendirinya.

Dengan Nurul Izzah memegang jawatan penasihat di kanan PMO di mana Anwar adalah Perdana Menteri mendedahkan lantikan itu kepada pelbagai kemungkinan, tanggapan serta persepsi yang tidak baik di mata rakyat.

Ia juga seolah-olah meletakkan Rafizi Ramli sebagai Menteri Ekonomi dan beberapa penasihat di Kementerian Kewangan yang diketuai Hassan Merican tidak cukup berwibawa dan berkemampuan untuk menasihati Anwar mengurus ekonomi negara.

Malah dengan semua cabang media sosial mempertikai lantikan itu, keadaan kini seperti Anwar sendiri telah membekalkan peluru kepada pihak lawan untuk menembak PH, PKR dan kerajaan perpaduan.

Walaupun Anwar menyebut Nurul Izzah tidak dibayar gaji, tetapi isunya di sini ialah kuasa yang ada di sebalik jawatan tersebut.

Jika kita imbas kembali betapa sucinya perjuangan reformasi yang diangkat oleh Anwar dan PKR sejak 24 tahun lalu, sebenarnya jangankan untuk pegang jawatan penasihat kanan, jadi kerani cabuk di PMO pun tidak boleh dipegang oleh seorang anak jika bapanya menjadi Perdana Menteri.

Dalam hal ini, tindakan Anwar mempertahankan kelayakan Nurul Izzah dalam lantikan itu adalah tersasar kerana isunya di sini bukanlah berkaitan kelayakan, kemampuan atau sijil yang dimiliki.

Dalam politik dan kerajaan, imej dan melaksanakan perjuangan sebagaimana diutarakan ketika sebelum menjadi kerajaan adalah jauh lebih penting.

Kalau Anwar dan PKR bukan mengangkat reformasi sebagai intipati perjuangan tidak sama sekali berhasrat melahirkan sebuah kerajaan yang berwibawa, tetapi semata-mata kerana inginkan kuasa, barangkali lantikan Nurul Izzah itu boleh diwajarkan dengan pelbagai alasan.

Namun, sebagai parti reformasi, lantikan atau berperanan di bawah bapa sendiri adalah tindakan mencemarinya dengan sengaja.

Lebih sayang lagi, tercemarnya perjuangan suci reformasi itu berlaku hanya lebih kurang dua bulan saja setelah Anwar menjadi Perdana Menteri.

Lalu, bagaimanakah kerajaan perpaduan ini mahu dipertahankan lebih lama lagi? – ShahbudinHusin 29/01/2023.

3.8 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 29 January 2023 — 11:58 pm
Subscribe
Notify of
guest

88 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 11:48 am

Jom berhibur dgn video lawak ini dahulu..๐Ÿ˜‚

https://youtube.com/shorts/L8iWakVac7M?feature=share

Menteri kewangan DS Anwar Ibrahim, perdana menteri DS Anwar Ibrahim.. Nak mintak duit kat menteri kewangan.. DS Anwar mintak kat DS Anwar Ibrahim, DS Anwar kata aku bincang dulu dgn perdana menteri DS Anwar Ibrahim.. setelah DS Anwar Ibrahim berbincang dgn penasihat kewangan, anak DS Anwar Ibrahim, luluslah wang rakyat kpd Anwar Ibrahim…
Kalau inilah corak pemerintahan kita…nak undi lagi? Nak undikah lagi?๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

video-mat-sabu-berbahasa-inggeris-viral-jadi-bahan-kutukan-netizen.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:03 pm
Reply to  Anonymous

Kronisme, nepotisme dan isu integriti

January 30, 2023

JIKA boleh ditanya apakah indikator kelayakan yang dijustifikasikan Perdana Menteri ke-10 dalam menamakan anak perempuan beliau selaku Penasihat Kanan Kewangan Dan Ekonomi?

Apakah pada jawatan Nurul Izzah selaku Naib Presiden PKR yang kalah PRU?

11-59-29-IMG-20230130-WA0010-1068x601.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:04 pm
Reply to  Anonymous

Ataukah kerana kelayakan akademik dan pengalaman beliau dalam bidang kewangan dan ekonomi yang lebih baik daripada Rafizi?

Atau hanya sebab beliau anak perempuan Perdana Menteri ke-10 yang satu-satunya secara langsung terjun ke bidang politik?

Apapun sebab yang cuba dijustifikasikan, Perdana Menteri ke-10 buat kesekian kalinya melakukan apa yang pernah beliau sendiri mengenai sebelum ini dalam siri reformasi bermula 1998 iaitu kronisme dan nepotisme.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:04 pm
Reply to  Anonymous

Tidak timbul soal gaji diambil atau tidak, posisi penting Penasihat Kanan Kewangan dan Ekonomi itu perlu dilihat secara profesional atau fungsinya yang boleh mempengaruhi Perdana Menteri, malah Menteri Ekonomi. 

Jawatan yang kalau dibuka, dimahukan ramai orang sekalipun sanggup membayarnya. Hanya kerana fungsinya yang besar dan berpengaruh mengurus kekayaan negara. Ia membuka ruang kepada pelanggaran integriti.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:04 pm
Reply to  Anonymous

Nampaknya ada yang mulai memahami dasar akaronim berterabur MADANI iaitu MAlaysia Darul Anak biNi.

Salam hormat.

MOHAMAD KAMAL MOHAMED
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan โ€“ HARAKAHDAILY 30/1/2023
๏ปฟ
https://harakahdaily.net/index.php/2023/01/30/kronisme-nepotisme-dan-isu-integriti/

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:54 am

Hampir semua ahli politik mau pun parti politik, jika boleh ingin kuasai Kementerian Kewangan krn mereka boleh mengatur strategi mengikut kepentingan dan niat masing2. Kita sedia maklum saban tahun sejak dulu, kebocoran wang negara mencecah lebih RM40 bilion setahun berdasarkan laporan JAN. Sekarang Anwar memegang portfolio berkenaan. Antara Anwar dan lain2 menteri kewangan sebelumnya, masing2 mempunyai tujuan dan matlamat kenapa mereka berhajat sangat menguasai portfolio berkenaan. Sejarah tak pernah berbohong dan apa yang dilaporkan JAN adalah satu kenyataan. Kebocoran wang negara yang begitu besar tak pernah terhenti. Laporan JAN sekadar menjadi hiasan buat kerajaan dan menteri kewangan sebelumnya. Apakah niat… Read more »

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 11:03 am
Reply to  Anonymous

Tak payah gebang kari lah!๐Ÿ˜†

Jgn kata setahun, kalau sampai 22 tahun mcm Atok tu pun, kalau ada ketirisan, rakyat tak boleh buat apaยฒ selagi KUASA di tangan mereka.๐Ÿ˜…

Zaman Najib & Wak Jahid dgn Ameno pun serupa!๐Ÿ˜‚

Sebab itu gaji untuk diri atau anak tak penting, yg penting KUASA…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:10 pm
Reply to  Anonymous

KALAU DLM TEMPOH SETAHUN YG DIMINTA ITU BERLAKU KETIRISAN, SIAPA YG AKAN SIASAT?
POLIS & SPRM BAWAH ARAHAN SAIFUDIN!
SAIFUDIN BAWAH ARAHAN PMX.๐Ÿ˜†

YES KATA PMX, YES LAH SAIFUDIN, POLIS & SPRM.๐Ÿ˜…

NO KATA PMX, NO LAH SAIFUDIN, POLIS & SPRM.๐Ÿ˜‚

KUASA POLITIK BOLEH MENGATASI KUASA RAJAยฒ BRO!๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:14 pm
Reply to  Anonymous

Rakyat cuba nak dikaburi dgn ‘tak ambil gaji’…๐Ÿ˜‚

Tapi, “rakyat cerdik untuk menilai”, bak kata (Me)Rapuji…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

20-04-07-depositphotos_89853308-stock-photo-happy-laughter-closeup.jpg
Lan Kangaq
Lan Kangaq
30 January 2023 12:19 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous 30 January 2023 11:03 am Hang nak Yiddin & Hadi kot? Puluh tahun PAS perintah Kelantan, rakyat telan ayaq teh tarik free berkarat tak sudah2. Benda kecik tu pun tak boleh settle. Ada hati nak jadi kerajaan lagi? Yiddin jadi PM apa dia buat? Habaq mai sat. Mentekedarah gaji buta jer & lebai PAS pula lebih sibuk tambah bini waktu rakyat dikurung di rumah. MP2 Yiddin & PAS goyang teloq jer kerja depa tapi duit masuk sakan masa tu. Duta buta Timur tengah pula kedarah gaji buta jer. Abis satu Malaysia terkurung, parlimen pun sanggup tutup kedai ntah apa2.… Read more »

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:28 pm
Reply to  Lan Kangaq

Woww.. cengei nampak Lan Kangaq nih!๐Ÿ˜„

Hang ni Lan ghoti canai yg dok menyaga kat “Persiaran Makanan Bintong” tu ka?๐Ÿ˜†

Apa habaq, Pegheleih bawah PN? Hang dah tak boleh caghi makan lagi dah ka?๐Ÿ˜…

Ghakyat Pegheleih pakat habih kebuluoq dah ka, sejak PN berkuasa di Pegheleih tuh?๐Ÿ˜‚

Ayeaq ampang Tasoh jadi keghoh dah ka bila bawah PN?๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

05-58-29-happy-teenage-laugh-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:34 pm
Reply to  Lan Kangaq

Hang kat Hadi kedaghah gaji buta?๐Ÿ˜†

(Me)Rapuji cap ayam๐Ÿ“ ngan timbalan dia tu tak mengkedaghah gaji buta ka? Sampai Bg Non hang terpaksa nak lantik penasihat ekonomi pulak?๐Ÿ˜…

Mat Maslan bingai tu tak mengkedaghah gaji buta ka? Sampai Bg Non hang terpaksa nak lantik penasihat kewangan pulak?๐Ÿ˜‚

Hang ni sedaq kedighi ka, atau hang mabok ketum daghi ladang Zahidi di Pdg Beseaq tuh?๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:42 pm
Reply to  Lan Kangaq

Tok sah peghasan lebih la Lan Kangeaq oi…๐Ÿ˜†

Hang dok kutuk Kelantan bawah Pas? Awat Pegheleih negeghi hang tu maju sangat ka bawah BN selama ini?๐Ÿ˜…

Kalau tak keghana org nak pi Langkawi, Kola Pegheleih hang tu tempat bok naik ikan ngan kedai org juai ikan keghing saja Lan oi.. haghap tumpang rahmat Kedah di Langkawi saja.๐Ÿ˜‚

Hang tau dak, org Kedah tak kenai pun menteghi beseaq BN hangpa Lan Man tuh!๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

20-22-02-funny-asian-man-laughing-pictures_csp70447483.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:54 pm
Reply to  Lan Kangaq

Hang dok tanya & pertikai Muhyidin buat apa masa jadi PM?๐Ÿ˜…

Hang ingat no, dia jadi PM 17 bulan saja, kena pulak tu masa covid tengah teghok, tak bulih nak buat apa sangat la! Nak ke luaq negagha pun tak bulih, nak begeghak dlm negagha pun susah!๐Ÿ˜‚

Yg keghajaan hangpa PH peghentah 22 bulan tu, lagi lama daghi Yidin, baguih sangat kat? Sana sini ghakyat dok kata KENCING HANCING! Ghakyat cemuih sampai hangpa kalah 7 PRK & 3 PRN.๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-07-32-man-pointing-and-laughing.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:02 pm
Reply to  Lan Kangaq

Hoi Lan Kangaq, hang tak kan lupa kot, janji manipesto keghajaan PH hangpa dulu? Minyak tughun, tol hapus, hutang PTPTN langsai.. ada tunai?๐Ÿ˜†

Bg Non hang punya gebang kari “haghi ni peghentah, esok minyak tughun..”๐Ÿ˜…

Lepaih tu, bila oghang tanya awat minyak tak tughun 6 bulan yg lepaih, dia kata: “nak buat mcm mana, saya tak jadi perdana menteri..”๐Ÿ˜‚

La ni, dah jadi perdana menteghi, bok tughun ghega minyak org kaya saja (RON97).๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

20-17-58-laughing-asian-bald-man-with-finger-picture_csp100481196.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:13 pm
Reply to  Lan Kangaq

NI KAT HANG SATU PANTUN AKU ANTAQ!๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… Gebang kari hang, deghaih lagi pada panah lintaq Lagi baik, kalau hang pi utan ajok bughong sintaq Tok sah la, dekat blog ni hang mai nak belit putaq Nak perbaik kegheta pun cari baghang Aloq Staq! ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ… Read more »

06-42-49-laughing-guy-closeup-close-up-portrait-hard-young-man-isolated-white-background-mask-included-32601242.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:52 pm
Reply to  Lan Kangaq

HA HA HA.. BRO LAN KANGEAQ!๐Ÿ˜†

APAยฒ PUN, KITA NI MCM DAH BERTUKEAQ “WATAK”.๐Ÿ˜…

DULU, AKU PEMUJA & PENJILAT AMENO/BN, HANG GHEJA DOK KUTOK…๐Ÿ˜‚

LA NI TERBALIK, HANG PULAK JADI PEMUJA & PENJILAT AMENO/BN, AKU PULAK TUKANG PENGUTUK…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-45-56-24-244595_transparent-barack-obama-face-png-obama-laughing-png.png
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 3:11 pm
Reply to  Lan Kangaq

HANG DENGEAQ LA SINI LAN KANGEAQ, APA YG PAK LONG MAEL PM9 KATA๐Ÿ˜‚:

https://youtube.com/shorts/qx7N3TnmUQc?feature=share

HA HA HA…TERBAIKLAH PM9 SEKOLAHKAN PM10…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

09-32-31-1656094952_7-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-7.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:51 am

HA HA HA..๐Ÿ˜†

SETAKAT INI BELUM ADA LAGI CAI WALANON TAMPIL UNTUK MEMPERTAHANKAN TINDAKAN NEPOTISMA PMX.๐Ÿ˜…

TAPI, DLM POSTING YG LEPAS, ADA SORANG CAI KATA:
“ANWAR LANTIK NURUL SBG PENASIHAT TU BAGI NAK MENGELAK DARI KENA TUDUHAN LIWAT”๐Ÿ˜‚

HI HI HI.. MENGALAHKAN MAHARAJA LAWAK MEGA!๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-42-45-28stab-wounds-1671857262.713.gif
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:53 am
Reply to  Anonymous

INI HAH KOMEN CAI TUH๐Ÿคฃ:
_____________________________________________________
Cili
 29 January 2023 9:36 pm
 Reply to  Anonymous

Adalah lebih selamat lantik anak sendiri dari lantik orang luar sama ada lelaki atau perempuan untuk mengelakkan dari difitnah jadi kes liwat 3.

Ramai sangat manusia jenis pendengki.

 Reply
_____________________________________________________
๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-29-09-9598686b5d0986e8e33825a859c1a889--its-funny-the-floor.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:56 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…๐Ÿ˜…

BOLEH SAMPAI JADI “TERDUDUK” MCM (ME)RAPUJI PUNYA HAL..๐Ÿ˜‚

KALAU DAH TAKSUB & FANATIK TU, MCM MANA CARA PUN MESTI LAH KENA JILAT..๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

15-23-30-japonpr-lol-1672902605.2318.gif
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:15 am

Good Governanceโ€™ versi Anwar Ibrahim (Pasca lantikan Nurul Izzah)

 JAN 29, 2023

Laungkan slogan โ€œREFORMASIโ€, kononnya sendi kepada โ€˜Tatakelolaโ€™ baik dalam membentuk negara โ€˜Madaniโ€™ kena kat dia โ€“ si Anwar Ibrahim tampaknya! Sedang segala asas pembinaan kepada sebuah negara-bangsa yang baik, ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—น๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฐ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ก๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—น ๐—œ๐˜‡๐˜‡๐—ฎ๐—ต!

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:16 am
Reply to  Anonymous

๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—ฏ๐˜‚ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฒ๐—ฝ๐˜€๐—ถ ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฐ๐—ถ๐—ฝ๐˜๐—ฎ ๐—ฟ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ โ€˜๐—ณ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—ด๐—ผ๐—ผ๐—ฑโ€™ ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฏ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ฎ๐˜‚ dengan segala jargon dan slogan di samping berselindung dengan segala macam kuliah intelektual kononnya untuk tunjuk bahawa dialah sang โ€˜intelekโ€™ tapi tampaknya dengan segala hipokrasi dari tindaknya, nyata ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ผ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ผ๐˜€๐—ผ๐—ธ ๐—ฝ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป โ€˜๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ถ๐—ฎโ€™ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด โ€˜๐—ฝ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ถโ€™ ๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ผ๐—ฑ๐—ผ๐—ต ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜ bak kata Prof. Syed Hussein Alatas.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:16 am
Reply to  Anonymous

Kita tertanya dengan segala macam gagasan idea yang masih tak diterjemah kepada tindakan dalam nak melepasi 100 hari pentadbiran, adakah selayaknya Anwar jadi pensyarah dari jadi Perdana Menteri?

Mana tidaknya ia suatu tindak hipokrasi, bila mana dipekik dilolong kata โ€œRe-for-ma-si!โ€ dengan sahut-sahutan dari para pentaksub yang inzal dengan laungan itu, tapi puak ni kaku membisu atau bacul apabila Anwar si bapak segala slogan dan jargon yang mengalahkan Wan Ahmad Fayhsal lagi (itu pun celaka para pentaksub tak pula panggil dia Mat Jargon!) โ€“

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:17 am
Reply to  Anonymous

Anwar telah ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐˜€ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ โ€˜๐—ด๐—ผ๐—ผ๐—ฑ ๐—ด๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ฒโ€™ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐˜€๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ธ๐˜‚ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ, ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป! Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan yang suatu masa dihamun segenap pemimpin dan penyokong PHancing โ€“ maaf, HARAPAN ibaratnya suatu dosa kemungkaran yang besar! Tapi kini suci โ€“ kerana Anwar barangkali bertaraf โ€˜nabiโ€™ bagi mereka! Maka tak boleh cakap apaโ€ฆ sebabโ€ฆ dosa!

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:17 am
Reply to  Anonymous

Adakah dikira โ€˜Good Governanceโ€™ bila kononnya kabinet kecil lah sangat, tapi ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—น๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฎ๐—บ ๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ณ โ€˜๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜โ€™. ๐—๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ ๐—ฝ๐˜‚๐—น๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฐ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ๐—ต (๐—ฏ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฎ; ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐˜) ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ผ๐—ต๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—ป๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐˜๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ถ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—˜๐—ธ๐—ผ๐—ป๐—ผ๐—บ๐—ถ (iaitu seorang lagi yang selayaknya jadi pensyarah dari jadi menteri) si Rafizi Ramli, tetapi rupanya sejak dari 3 Januari 2023 โ€“ Anwar telah melantik ANAK KANDUNGNYA Nurul Izzah Anwar selaku penasihat kepada PMX dalam ehwal ekonomi dan kewangan.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:18 am
Reply to  Anonymous

Adakah Anwar yang hebat dan begitu agung kepada pentaksub yang sampai terpaksa sering โ€˜menahan diriโ€™ ni โ€˜tak tererโ€™ sama sekali ๐—ต๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐˜‚ ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐˜‡๐—ถ๐—ฟ ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐˜†๐—ฎ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜„๐˜‚๐—ท๐˜‚๐—ฑ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐—ป๐˜†๐—ฎ? (khabarnya Pro-Bono lah โ€“ kalau pro bono tak perlu jawatan boleh nasihat kat rumah, barangkali mungkin senior โ€˜freeโ€™ kot yang penasihat lain wallahualam)

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:19 am
Reply to  Anonymous

Atau ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ฅ๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜‡๐—ถ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐˜๐˜‚ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐—˜๐—ธ๐—ผ๐—ป๐—ผ๐—บ๐—ถ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ท๐˜‚๐—ด๐—ฎ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ถ ๐—ง๐—ถ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ถ๐—ฎ๐—ถ๐˜๐˜‚ ๐—›๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ณ๐—ฎ๐—ต ๐—›๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ ๐—ง๐—ฎ๐—ถ๐—ฏ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—š๐—ฃ๐—ฆ ๐—ฝ๐˜‚๐—ป ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐˜‚๐—ธ๐˜‚๐—ฝ๐—ถ ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐˜‚ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฎ๐—บ ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฝ๐—ฎ ๐—ถ๐˜€๐˜†๐˜๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฝ๐˜‚๐—น๐—ฎ ๐˜๐˜‚! Nasib media buat wawancara dan Izzah kantoikan sendiri dah nak masuk sebulan di PMO!

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:19 am
Reply to  Anonymous

๐—๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ผ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฎ๐˜†๐—ฎ, ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ต โ€˜๐—š๐—ผ๐—ผ๐—ฑ ๐—š๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ฒโ€™ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐˜ ๐˜€๐—ธ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป? ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ต โ€˜๐—š๐—ผ๐—ผ๐—ฑ ๐—š๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ฒโ€™ ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ ๐—ท๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜ ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ผ๐—ฟ! (๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฑ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐˜‚๐—ป๐—ถ๐—ผ๐—ฟ @ ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ป๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป? ) ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฏ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐—ถ๐˜๐˜‚ โ€“ ๐—ก๐—˜๐—ฃ๐—ข๐—ง๐—œ๐—ฆ๐— ๐—˜ ? ๐—๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ต ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐˜๐˜‚ ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ผ๐—ต ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—ต๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต โ€˜๐—š๐—ผ๐—ผ๐—ฑ ๐—š๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐˜ƒ๐—ฒโ€™ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜‚ โ€œ๐—ฅ๐—˜-๐—™๐—ข๐—ฅ-๐— ๐—”-๐—ฆ๐—œ!!!??โ€

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:19 am
Reply to  Anonymous

Ini belum masuk lagi dalam bab โ€˜senggamaโ€™ PH-UMNO yang bangga mengangkat pelaku rasuah yang disabitkan kes di mahkamah yang kononnya ditentang mereka siap pernyataan-pernyataan lalu suatu masa kalau ada kes terpalit kena contohi dunia luar tak boleh pegang jawatan atau letak jawatan bla bla blaโ€ฆ REFORMASIโ€ฆ bla bla bla.. GOOD GOVERNANCE bla bla bla.. RAHMAHโ€ฆ bla bla.. MADANI.. bla blaโ€ฆHANCING! โ€“

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:20 am
Reply to  Anonymous

Bila dalam PRK Rompin, si Zahid Hamidi tawar wang ringgit dalam program Kementerian dan pakai baju parti politik, tu pun semua macai campuran PH-UMNO berdiam diri termasuk pemimpin yang laung integriti macam rakan dan boss lama saya Syed Saddiq Syed Abdul Rahman. Itukah โ€˜Good Governanceโ€™ dan โ€œRe-for-ma-si!!!โ€ ??? Kalau UMNO diam tak apalah budaya mereka memang macam tu!

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:20 am
Reply to  Anonymous

Gamaknya para pentaksub Anwar begitu bodoh tak faham makna Reformasi dan โ€˜Good Governanceโ€™ dan PH begitu bangga kini gamaknya lahirkan kelompok inteligensia pentaksub dari golongan intelektual yang langsung bungkam bicara kepada pemimpin mereka atas segala kebobrokan. Nyata hipokrasi dan penipuan bermaharajalela!

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:21 am
Reply to  Anonymous

MOHD ASHRAF MUSTAQIM BIN BADRUL MUNIR
Ketua Penerangan Armada BERSATU Malaysia
29 Januari 2023
๏ปฟ
https://berita.bersatu.org/2023/01/29/good-governance-versi-anwar-ibrahim-pasca-lantikan-nurul-izzah/

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:22 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…๐Ÿ˜‚

GANDINGAN TERBAIK PM PRO BONO DGN TPM PONOROGO…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-09-46-good-looking-young-joyful-dark-skinned-brunette-male-keeping-eyes-closed-while-laughing-cheerfully-with-wide-mouth-opened-standing-white_295783-7901.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 10:14 am

Kalu Nurul izzah takde keja, suruh dia mohon kerja sebagai penyelidik dimana2 organisasi kemasyarakatan atau masuk NGO yg melibatkan diri dgn bidang pendidikan negara. Kalu masih nak lantik Nurul izzah ke jawatan kerajaan ambek sekali anak mael Bera barulah nampak konsisten.

mee
mee
30 January 2023 9:10 am

Dulu gua ingat lagi laungan Reformasi… laungan Anti Nepotisma dan Kronisma…. Bergema di depan Sogo dan Dataran Merdeka … Laungan ini jugak kedengaran di Masjid Negara…. lama dulu…

Sampailah ke Jalan Kebun….

La nih… semua dibakul sampahkan…. dan para Walanon dan Bangsa Slurpp semua sedang menyediakan dalil untuk merekayasakan agar di normalisasikan Nepotisma dan Kronisma ini…

Hahahaha…. Penasihat Kanan Kewangan dan Ekonomi katanya…. abis tue apa guna ader Menteri Ekonomi yang banyak formula tue

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:35 am
Reply to  mee

LANTIKAN NURUL IZZAH JADI PENASIHAT EKONOMI & KEWANGAN PM MEMBUKTIKAN:

1) ANWAR BUKANLAH MENTERI KEWANGAN TERBAIK SEPERTI YG DILAUNG-LAUNGKAN…

2) ANWAR CAKAP TAK SERUPA BIKIN DAN MENGAMAL NEPOTISMA.

3) RAFIZI SBG MENTERI EKONOMI TAK ADA KEBOLEHAN DLM MEMBANTU MEMULIH EKONOMI NEGARA. 

4) MAT MASLAN TAK ADA KEBOLEHAN DLM MENGURUS HAL KEWANGAN NEGARA.

5) RAFIZI DAN MAT MASLAN SEOLAH-OLAH DIBAYAR GAJI BUTA.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:39 am

If opposition wins PM won’t hold finance portfolio, says Nurul

admin
Published May 12, 2017

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:40 am
Reply to  Anonymous

Responding to a question at the World Economic Forum – Asean yesterday PKR vice-president Nurul Izah Anwar said that the opposition would push for a reform agenda if they were in power.

Among the reforms they would put in place would be to make sure that the prime minister would not hold the portfolio of the finance minister, a clear cut seperation of power, empowerment to the Attorney General and the removal of rules to allow media to properly act as a fourth estate.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:44 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…๐Ÿ˜…

NURUL KATA KAT PEMBERITAยฒ ‘WORLD ECONOMIC FORUM’:
“PM TAK BOLEH PEGANG PORTFOLIO KEWANGAN.. MESTI ADA PEMISAH JELAS PENGASINGAN KUASA…”๐Ÿ˜‚

TAPI KINI, BUKAN SAJA PAPA DIA PM PEGANG MENTERI KEWANGAN TAPI DIA SENDIRI TURUT TERBABIT MENGAWAL PERBENDAHARAAN NEGARA…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

06-22-16-laughter-closeup-face-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-best-medicine-concept-66195943.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:45 am
Reply to  Anonymous

BAK KATA MAT SABU:๐Ÿ˜‚

“MENTERI KEWANGAN ANWAR IBRAHIM KENA MINTA KELULUSAN DGN PERDANA MENTERI ANWAR IBRAHIM, TAPI PERDANA MENTERI ANWAR IBRAHIM KENA RUJUK DULU DGN PENASIHAT, ANAK ANWAR IBRAHIM. ANAK ANWAR IBRAHIM NASIHATKAN PERDANA MENTERI ANWAR IBRAHIM AGAR DILULUSKAN. MAKA, PERDANA MENTERI ANWAR IBRAHIM PUN BERI KELULUSAN KPD MENTERI KEWANGAN, ANWAR IBRAHIM…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

video-mat-sabu-berbahasa-inggeris-viral-jadi-bahan-kutukan-netizen.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:47 am
Reply to  Anonymous

HI HI HI…๐Ÿ˜‚

NAMUN, BAGI PARA WALANON, SEMUA TINDAKAN PAPA ADALAH SETARAF TINDAKAN PARA ANBIYA & WALI, TAK BOLEH DIKECAM, MALAHAN WAJIB DIPUJI…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-29-09-9598686b5d0986e8e33825a859c1a889--its-funny-the-floor.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:50 am
Reply to  Anonymous

OPSS.. MAAF!๐Ÿ™๐Ÿ˜…

DLM HAL INI, TUAN BUDIN BOLEH DIKECUALIKAN..๐Ÿ˜‚

SYABAS TUAN BUDIN๐Ÿ‘๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-22-26-Shahbudin-Husin-.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:37 am
Reply to  Anonymous

Pelantikan Nurul Izzah berunsur nepotisme, kata pengkritik https://youtu.be/YBEYSiwfcsI ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… Mmg ramai mengkritik, amalan nepotisma begini Kabinet dah jadi serupa dngan kerajaan anak bini Nanti projek pula, tentu lah banyak pergi kat kroni Inikah apa yang dikatakan sbgai kerajaan madani ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž ๐Ÿ‘Ž Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ… Read more »

06-22-36-laughter-closeup-close-up-young-hispanic-man-laughing-out-loud-closed-eyes-hand-his-head-best-medicine-concept-97688195.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:58 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜… Mmg le org cakap dlm politik segalanya mungkin Tapi depa tu anak beranak cakap tak serupa bikin Dgn puakยฒ PKR/PH itu, org Melayu mula tak yakin  PRU16 nanti, tunggu je lah depa rakyat kasi talkin ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ ๐Ÿคฃ… Read more »

gettyimages-1240388785-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 8:11 am
Reply to  Anonymous

HI HI HI…๐Ÿ˜†

BERMAKNA (ME)RAPUJI SOTONG SBG MENTERI FORMULA DGN MAT MASLAN “ADA AKU KESAH” SBG TIMB MENTERI KEWANGAN TU MAKAN GAJI BUTA SAJALAH.. SEKADAR MENGISI PORTFOLIO UNTUK MEMBALAS BUDI?๐Ÿ˜…

LEPAS ITU, TERPAKSA PULA DILANTIK SEORANG PENASIHAT EKONOMI & KEWANGAN UTK PM?๐Ÿ˜‚

INI DAH JADI PENTADBIRAN CACA MARBA TIKAR TERBANG…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

06-25-08-senior-grey-haired-man-wearing-striped-t-shirt-standing-over-isolated-white-background-smiling-laughing-hard-out-loud-210547482.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 8:21 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. MADANI…๐Ÿ˜‚

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 8:22 am
Reply to  Anonymous

1) Kekalkan SOSMA.

2) Lantik AP terajui GLC.

3) Guna pengiring polis hadir pertuduhan mahkamah.

4) Minta balik pasport yg ditahan mahkamah.

5) Eksport keluar telur lepas tu import dari India.

6) Beri tuala wanita percuma di tandas KKM.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 8:22 am
Reply to  Anonymous

7) Beri bantuan ubat PrEP utk pasangan LGBT.

8) Bawa pakar asing tolong KPKT.

9) Jangan makan ayam kalau ayam mahal.

10) Pulau kedai makan kalau makanan mahal.

11) Turunkan harga minyak untuk RON97 sahaja.

12) Lantik anak sendiri penasihat ekonomi & kewangan.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:00 am
Reply to  Anonymous

HI HI HI.. TORBAIK..๐Ÿคฃ

02-08-25-front-view-young-male-white-t-shirt-just-laughing-pink-background_140725-27018.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:14 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. MENTERIยฒ GEBANG KARI..๐Ÿ˜…

MAT MASLAN:
“PEN MERAH PEN BIRU, JGN MARAH I LOVE U”
“ADA AKU KESAH…”๐Ÿ˜‚

(ME)RAPUJI:
“AS WE ALL KNOW..”.. “IN THE MEAN TIME..”.. “WE BELIEVE..”.. “WE HOPE..”… “BY RIGHT”…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-46-52-126-1265370_laughing-20-png-man-laughing-png-transparent-png.png
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:16 am
Reply to  Anonymous

LEPAS TU, DUAยฒ NYA MAKAN GAJI BUTA, HINGGA PM TERPAKSA LANTIK PULA PENASIHAT KEWANGAN & EKONOMI…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-56-08-279069fd27a44359a0f8efe0c8ee8321.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:20 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. MADANI – MALAYSIA UTK ANAK & BINI…๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U8PFct/

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

06-32-11-4e3d542829d6a37e7a2611d47b0698e9--smiling-faces-beautiful-smile.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:21 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. MADANI – MY ANAK DAN BINI…๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U8BqCV/

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

07-16-27-laughing-out-loud-young-man-face-closeup-outdoors-laughter-is-780x439.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:22 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. MADANI – Menantu dan Anak Bini..๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U8mFJ4/

๐Ÿ‘ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:23 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. (Me)Rapuji punya pasal, PMX tumpang terduduk..๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U8YB4T/

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-07-00-5195003f-4adb-456c-873f-8d7f7e60ba6f-2060x1236.jpeg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:24 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. SANG SOTONG MUNAFIQ berkata aota…๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U86WH4/

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

10-15-34-800px_COLOURBOX2276469.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:26 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. seribu lebih komen tibai (Me)Rapuji…๐Ÿคฃ

https://vt.tiktok.com/ZS8U8D14S/

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

20-02-18-depositphotos_148563123-stock-photo-laughing-man-closeup.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:58 am

INI KATAยฒ NURUL IZZAH SEBAGAI JANJI JIKA PH MEMENANGI PRU:๐Ÿ˜‚

“The prime minister shouldn’t hold the portfolio of the finance minister. There has to be a clear cut separation of powers..”

https://youtu.be/UROTAM1kU2Q

TAPI…๐Ÿคฃ

gettyimages-587485510-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 2:05 am
Reply to  Anonymous

HANCING..๐Ÿ˜‚

Not only her papa, the prime minister became the finance minister.. she herself being appointed as the senior advisor in controlling the treasure of the country…๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

20-12-28-1000_F_54638867_4AJ3K0wGmF8r5U4PoERVu3ZOj607sdpm.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:40 am

Apa beza keluarga Anwar dengan Trump? soal Wan Fayhsal

1 jam lalu ยท Politik

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:41 am
Reply to  Anonymous

Kritikan terhadap Perdana Menteri kerajaan campuran Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung lantikan anak perempuannya, Nurul Izzah masih tidak berhenti dan berterusan walaupun sudah memberi alasan tiada elaun yang dibayar bagi memegang jawatan tersebut.

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal mempersoalkan lantikan Nurul Izzah dan adakah itu makna reformasi yang selama ini dilaungkan oleh Anwar selama ini, malah janji sebelum ini berhubung pemisahan jawatan Perdana Menteri dengan Menteri Kewangan juga dilanggar.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:41 am
Reply to  Anonymous

โ€œAnak beranak jaga kantung perbendaharaan negara. Inikah reformasi yang dicanang selama ini? Bukankah Nurul Izzah bercakap di World Economic Forum 2017 janji Pakatan Harapan ialah pisahkan peranan dan jawatan Menteri Kewangan daripada Perdana Menteri?

โ€œIni bukan sekadar langgar janji tapi terus khianat agenda Reformasi yang kamu laungkan saban tahun,โ€ katanya dalam satu hantaran Facebook.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:42 am
Reply to  Anonymous

Syarikat, Donald Trump yang melantik anak perempuannya yang juga ahli perniagaan, Ivanka Trump sebagai penasihatnya pada 2017 hingga mendapat kecaman orang ramai.
โ€œApa beza keluarga Anwar dengan keluarga Trump?

โ€œAdakah ini makna dan prinsip pentadbiran Madani yang nak dibangunkan untuk bawa Malaysia menjadi maju? Pakat-pakat nilai,โ€ ujarnya lagi.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:42 am
Reply to  Anonymous

Terdahulu, Anwar mempertahankan pelantikan itu dengan berkata Nurul Izzah tidak mendapat sebarang elaun dan anaknya itu juga mempunyai ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan ijazah kedua dalam dasar awam dan sosial dari Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat.

https://www.agendadaily.com/politik/apa-beza-keluarga-anwar-dengan-trump-soal-wan-fayhsal/

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:45 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…๐Ÿ˜…

“ijazah kedua Nurul Izzah dalam dasar awam dan sosial”?๐Ÿ˜‚

Ha ha ha.. Bg Non dgn pembohongan berpisah tiada…๐Ÿคฃ

Lihat ini๐Ÿ‘‡:

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:45 am
Reply to  Anonymous

Pendidikan Nurul Izzah

Nurul Izzah mendapat pendidikan terawalnya di Sekolah Kebangsaan Bukit Damansara, Kuala Lumpur. Ketika pendidikan menengah, beliau bersekolah di Sekolah Menengah Sri Hartamas dan Sekolah Menengah Assunta, Petaling Jaya, Selangor.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:46 am
Reply to  Anonymous

Di peringkat universiti, beliau menyambung pelajaran di Universiti Teknologi Petronas (UTP) di Tronoh, Perak. Tetapi kemudian berpindah ke Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) di Bangi dalam jurusan kejuruteraan elektrik dan elektronik dan menerima ijazah pertamanya pada tahun 2004.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:46 am
Reply to  Anonymous

Beliau seterusnya menyambung pengajian Ijazah Sarjana (MA) di School of Advanced International Studies (SAIS), Universiti Johns Hopkins, Washington di dalam bidang Kajian Asia Tenggara, Hubungan Antarabangsa dan tamat pengajian pada Mei 2007.[1]
๏ปฟ
https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Nurul_Izzah_Anwar

mee
mee
30 January 2023 9:24 am
Reply to  Anonymous

Anwar PM, Anwar Menteri Kewangan, anaknya Nurul Izzah Penasihat Ekonomi dan Kewangan kepada PM.
Mana integriti? Ini salah guna kuasa. PKR ingat mereka menang besar pada Pilihan Raya Umum (PRU) boleh buat apa depa suka?
Ke hulu ke hilir sebut tatakelola kerajaan yang baik, good governance, kemudian lantik anak sendiri jaga Kementerian Kewangan (MOF).
Teringat pesan Tun Dr Mahathir Mohamad, kronisme, nepotisme, semua ni memang game (permainan) Anwar….

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 9:49 am
Reply to  mee

Ini tatakelola “MADANI” –
Gebang kari sana & sini
Untuk My Anak dan Bini..
Projek2 nanti kasi kroni..

๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

06-23-17-handsome-african-man-laughing-out-loud-funny-meme-joke-found-internet-smiling-broadly-positive-human-facial-130983209.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:11 am

HA HA HA.. INI DARI BLOG
CENANGAU POLITIK DAUN KARI..๐Ÿคฃ

29 January 2023

Lantik Anak Jadi Penasihat? Satu Amalan Nepotisma & Kronisma

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:12 am
Reply to  Anonymous

Bhai/DeeDee semua…

Dulu gua ingat lagi laungan Reformasi… laungan Anti Nepotisma dan Kronisma…. Bergema di depan Sogo dan Dataran Merdeka … Laungan ini jugak kedengaran di Masjid Negara…. lama dulu…
Sampailah ke Jalan Kebun….

La nih… semua dibakul sampahkan…. dan para Walanon dan Bangsa Slurpp semua sedang menyediakan dalil untuk merekayasakan agar di normalisasikan Nepotisma dan Kronisma ini…

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:12 am
Reply to  Anonymous

Hahahaha…. Penasihat Kanan Kewangan dan Ekonomi katanya…. abis tue apa guna ader Menteri Ekonomi yang banyak formula tue… nasihatnya dah tak berguna ka???

Hahahaha
Jahanam wei….

Masa Abdullah Ahmad Badawi lantik Khairy Jamaluddin semua orang kecam, Masa Ismail Sabri lantik Dafi semua orang kecam, Masa Abdul Hadi Awang lantik Muhammad Khalil semua orang kecam…
Tiba Anwar Ibrahim lantik Nurul Izzah… tak boleh dikecam la pulak…. ajer gampang la…

Nurul Izzah kini jadi penasihat PM, tanpa gaji

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:13 am
Reply to  Anonymous

#NurulIzzah #PenasihatPM #AnwarIbrahim #PM10 #PMX #Nepotisma #Kronisma #Nepotism #KKN #Kecam #Walanon #BangsaSlurpp #Relevan #Politik #MasaDepan #Cabar #Usul #reactionvideo #reaksi #react
#CipanTapirTenuk #SocialCritics #C++ #KritikSosial

http://cipantapirtenuk.blogspot.com/2023/01/lantik-anak-jadi-penasihat-satu-amalan.html?m=1

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:27 am
Reply to  Anonymous

Pelantikan Nurul Izzah berbau nepotisme, kata pengkritik

Dineskumar Ragu
January 29, 2023 11:18 PM

PETALING JAYA: Perdana Menteri Anwar Ibrahim dikritik beberapa pihak kerana melantik anaknya Nurul Izzah, sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan, dengan beberapa pengkritik berkata ia `berbauโ€™ nepotisme.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:28 am
Reply to  Anonymous

Pengkritik berkata, walaupun lantikan itu secara pro bono tetapi ia mendedahkan kerajaan perpaduan pada serangan pembangkang.

Anwar mempertahankan pelantikan itu dengan berkata Nurul Izzah tidak mendapat sebarang elaun dan anaknya itu juga mempunyai ijazah pertama dalam bidang kejuruteraan dan ijazah kedua dalam dasar awam dan sosial dari Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:29 am
Reply to  Anonymous

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia, Azmil Tayeb berkata pelantikan Nurul Izzah `berbauโ€™ nepotisme, dan menarik perhatian yang tidak sepatutnya kepada kerajaan perpaduan yang masih berusaha mengukuhkan kedudukannya.

“Saya tidak pasti sama ada pelantikan ini akan memakan diri, tetapi ia sudah pasti umpama memberi peluru kepada pembangkang,โ€ katanya kepada FMT.

“Ramai lagi pakar yang berkelayakan untuk menjadi penasihat kanannya.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:29 am
Reply to  Anonymous

โ€œOrang ramai akan mempersoalkan motif melantik anak perempuan sendiri sedangkan di Malaysia masih ramai bakat untuk mengisi kekosongan itu. Walaupun secara pro bono tetapi persepsi adalah yang utama,โ€ katanya.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara pula berpendapat apa yang Anwar lakukan itu bertentangan dengan desakannya sebelum ini mengenai urus tadbir baik, yang menghalang amalan nepotisme.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:30 am
Reply to  Anonymous

Katanya, orang ramai akan melihat Anwar cuba membantu karier politik Nurul Izzah selepas anaknya itu gagal mempertahankan kerusi tradisi keluarganya iaitu Parlimen Permatang Pauh pada PRU15.

โ€œSaya berpendapat ia tidak berjalan dengan baik untuk perdana menteri kerana beliau akan dipersoal berhubung perlantikan itu ketika terdapat ramai pakar berkelayakan dalam ekonomi sekiranya beliau betul-betul memerlukan seorang penasihat,โ€ katanya.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:30 am
Reply to  Anonymous

Kata Azmi lagi, Anwar sudah mempunyai sekumpulan penasihat di Kementerian Kewangan dan Rafizi Ramli sebagai menteri hal ehwal ekonomi.

Azmi mencadangkan kepada Anwar untuk melantik sekumpulan penasihat ekonomi untuk membantunya dan hanya melantik Nurul Izzah jika ada keperluan berbuat demikian.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:31 am
Reply to  Anonymous

Pengkhianatan terhadap reformasi

Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal berkata, perlantikan Nurul Izzah adalah satu bentuk pengkhianatan terhadap agenda โ€œreformasiโ€ yang sering dilaungkan Anwar, dan menggambarkan keadaan itu seperti โ€œAnak beranak jaga kantung perbendaharaan negaraโ€.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 7:31 am
Reply to  Anonymous

โ€œBukankah Nurul Izzah bercakap di World Economic Forum 2017 bahawa janji Pakatan Harapan ialah pisahkan peranan dan jawatan menteri kewangan daripada perdana menteri?,โ€ kata Ketua Pemuda Bersatu itu di Facebook.

Beliau juga bertanya apakah perbezaan keluarga Anwar dengan keluarga bekas presiden Amerika Syarikat, Donald Trump yang melantik anak perempuannya yang juga ahli perniagaan, Ivanka Trump sebagai penasihatnya pada 2017 hingga mendapat kecaman orang ramai.

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:02 am

SETUJU SANGAT TUAN BUDIN!๐Ÿ‘
(JGN NAK JADI PAK ANGGUK YES MAN JE..)๐Ÿ˜…

ISUNYA YG TERBANGKIT BERKAITAN LANTIKAN NURUL IZZAH ITU IALAH:

1. IANYA AMALAN NEPOTISMA YG BERTENTANGAN DGN LAUNGAN REFORMASI.

2. ANWAR MENTERI KEWANGAN TERBAIK ASIA, PERLU PENASIHAT KEWANGAN KAH?๐Ÿ˜‚

Anonymous
Anonymous
30 January 2023 1:04 am
Reply to  Anonymous

3. NURUL IZZAH BUKAN ADA KELULUSAN DLM BIDANG KEWANGAN, EKONOMI ATAU PERBANKAN.๐Ÿ˜…

4. MAT MASLAN SEBAGAI TIMBALAN MENTERI KEWANGAN TAK BOLEH MERANGKAP PENASIHAT KAH? TAK KAN MAT MASLAN MAKAN GAJI BUTA?๐Ÿ˜‚

5. KERAJAAN DAH ADA MENTERI EKONOMI YG SANGAT PAKAR DAN MEMPUNYAI PELBAGI FORMULA, EN (ME)RAPUJI. TAK KAN PM PERLU PENASIHAT EKONOMI LAGI KOT?๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

02-12-17-photo-overjoyed-afro-american-man-laughs-funny-story-cant-stop-giggling-has-white-teeth-thick-beard-wears-formal-suit-squints-face_273609-38881.jpg
Anonymous
Anonymous
30 January 2023 12:01 am

Kita tunggu & lihat apa komen si penjilat bernama cili..๐Ÿคฃ

๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

19-48-50-24-245650_obama-laugh-obama-laugh-png-transparent-png.png