ANWAR SAH PM10 MALAYSIA

Pengerusi PH dan Presiden PKR, Anwar Ibrahim akhirnya sah dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10 bagi Malaysia.

Beliau akan mengangkat sumpah jawatan di Istana Negara, pukul 5.00 petang ini.

Pengumuman perlantikan Anwar sebagai Perdana Menteri diumumkan melalui kenyataan media oleh Istana Negara, sebentar tadi.

Di bawah adalah kenyataan media Istana Negara itu:-

Yang nyata, dengan terlantiknya Anwar sebagai Perdana Menteri ini, seluruh negara begitu gembira menyambutnya.

Di merata-rata – alam nyata dan alam maya – gambaran kegembiran itu terlihat begitu luar biasa sekali.

Moga-moga negara terus cemerlang selepas ini. – ShahbudinHusin 24/11/2022.

4.6 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 November 2022 — 3:07 pm
Subscribe
Notify of
guest

34 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 9:33 am

Jeng3

PMmengejut.jpg
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 9:31 am

Jeng3

PMmengejut.jpg
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 6:06 am

Kot DSAI masih boleh digelar Pak Sheikh.

Di US, James Madison di gelar Little Jemmy[13] or His Little Majesty:[13] at only 5 feet 4 inches (163 cm), the shortest U.S. president[14]

Cili
Cili
25 November 2022 9:03 am
Reply to  Anonymous

Kalau dulu ada Pak Lah, sekarang YAB DSAI digelar Pak Sheikh, saya rasa Ahli ABIM boleh komen.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:06 pm
Reply to  Cili

Harap depa tak segan atau malu.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:23 pm
Reply to  Cili

Silakan, Ahli ABIM.

Anda kalian di-cabar.

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 11:49 pm

Tahniah DSAI, PM10 yang boleh memacu atasi semua masaalah yang membelenggu negara dan melonjak transformasi yang digarap semua Rakyat. Anda membawa jatidiri pemimpin yang tidak pernah jemu dan kalah dengan pelbagai ujian, tekanan dan penjara.

Syabas Budin, perjuangan yang konsisten dari PRU14 berakhir dengan kesudahan berbaloi.

Cili
Cili
25 November 2022 9:13 am
Reply to  Anonymous

DSAI dari dulu hingga sekarang sentiasa istiqanah dengan perjuangannya.Saya percaya beliau bukan jenis yang gila pangkat, tetapi perjuangan. Namun jikalau sudah menjadi razeki maka alhamdulillah. Rakyat menumpang kemakmuran, keamanan dan kebahagiaan.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:08 pm
Reply to  Cili

Biar dia jadi PM dulu.

Kalau dia ada rezeki.

Kot ramai yang bangkang. Termasuk TDM?.

Cili
Cili
25 November 2022 9:33 pm
Reply to  Anonymous

Diharapkan semoga TDM insaf sebelum Malaikat Izrail datang memberi salam. Izrail bagi salam dulu ke saja tanya?

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 10:49 pm

Politikus goblok & separa cerdik ni tak perasan ke mereka jadi kerajaan dulu tanpa ada majoriti? https://www.sinarharian.com.my/article/233274/berita/politik/anwar-perlu-buktikan-sokongan-sebenar-diterima-abdul-hadi Ada Mahiaddin tunjuk & buktikan angka sokongan MP bila dia jadi PM? Dia lupa ke apa parti dia dulu menang brp kerusi jer, tumpang kekuatan PN. Dah la parti sendiri menang ciput, kemudian bersubahat dgn lebai2 kalah yg kemaruk kuasa sbb dia gian nak jadi PM. Hari ni nak pertikai lantikan Anwar sebagai PM??? Aku nak kata kat Mahiaddin & Hadi, hangpa ni memang jenis manusia cukup jadah & tak sedar diri sendiri.cAkap tak serupa bikin & jenis pengecut. Hari ni parti Anwar… Read more »

lobai pa$
lobai pa$
25 November 2022 7:38 am
Reply to  Anonymous

hari pertama sidang parlimen penggal 15 akan dibuat undi percaya utk pengesahan. InsyaALLAH. Anwar PM Unity Governemnt selama 5 tahun.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:10 pm
Reply to  lobai pa$

Doa lah banyak2.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:32 pm
Reply to  Anonymous

Tak semua yang di doa Tuhan kuniakan.

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 7:34 pm

IT LOOKS LIKE ‘ABAH’ MUHYIDDIN CAN’T COUNT – STILL INSISTS HE HAS 115 SDs – BUT HOW? WHEN NEW PAKATAN-LED UNITY GOVT HAS 82+30 (UMNO-BN)+23 (GPS)=135 SEATS – WHICH MEANS MUHYIDDIN HAS AT MOST 87 – SURELY AGONG WOULD HAVE STRAIGHTAWAY APPOINTED HIM PM IF HIS SO-CALLED 115 SDs WERE VALID – IS MUHYIDDIN TRYING TO PROD ‘TIN KOSONG’ ANWAR INTO A CONFIDENCE MOTION IN PARLIAMENT, A STEP HE HIMSELF REFUSED TO TAKE POST-SHERATON MOVE & IS TOO SHY TO DIRECTLY ASK NOW?

comment imageInsisting he has 115, Muhyiddin wants Anwar to show SDs proving majority

Perikatan Nasional (PN) chief Muhyiddin Yassin is not accepting his rival Anwar Ibrahim’s appointment as prime minister.
He insisted that he had statutory declarations (SD) from 115 MPs on his side before Tuesday’s royal audience, enough to become prime minister.
He had submitted 114 SDs on Monday, he stated, which was acknowledged as received by the palace, and received another SD the day after.

Perlu pendapat orang lain daripada Takiyudin PAS untuk nasihati Abah secara perundangan:

a. Kuasa YDPA untuk menentukan dan menlantik PM yang pada budibicara YDPA secara holistik dan endorsan dari MRR siapa yang mempunyai majoriti sokongan mengikut peruntukan2 Perlembagaan
b. Resit penerimaan bukan tanda persetujuan YDPA mengenai kandongan dan perisian yang berkait dengan validasi, status dan perakuan2 terkini

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 7:46 pm
Reply to  Anonymous

SD jadah apa? Akta Anti Lompat Parti dah pun berkuatkuasa. Keputusan dibuat berdasarkan sokongan en-block. Mahiaddin asyik mabuk SD jer, mentang2 dia byk duit dikaut masa jadi PM 17 bukan. Org bodoh saja tak faham kenapa Mahiaddin gila sangat nak declare darurat & nak gantung parlimen. Sbb dgn buat begitu, dia boleh urus duit negara ikut suka, tak der MP yg boleh personal & perdebat kat Dewan. Mulut MP2 ditutup dgn cara istihar darurat & gantung Dewan rakyat. Hangpa perasan tak PRU15 lepas. Bendera, banner dan board sapa paling meriah? Perasan tak berdera PN & PAS cukup megah PRU15 lepas,… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 7:20 am
Reply to  Anonymous

Mudin & Hadi masa berkuasa 17 bulan sbg kerajaan, mcm tikus jatuh ke beras. Joli sakan tak sedar diri. Masuk election PRU15 cukup bergaya mengatasi kenewahan UMNO BN dlm election2 sebelumnya. Dapat cekau duit banyak, belanja semuanya dlm PRU15. Tgk saja saiz kabinet, segala mak nenek menteri & duta taraf menteri ada. Hasilnya apa???. Darurat, parlimen di gantung, rakyat sengsara angkat bendera putih, bunuh diri krn hidup susah lebih 1000 kes, index rasuah menjunam jatuh, pengangguran mencanak naik, segala mcm susah & bala menimpa rakyat sebaliknya kabilah & MP khususnya menteri mentekedarah gaji buta cukup besar. Nak lagi PM mangkok… Read more »

Cili
Cili
25 November 2022 9:35 am
Reply to  Anonymous

Bagi saya walaupun ABAH cukup SD untuk lulus dilantik PM tetapi dari beberapa sudut dia ‘insufficient qualifications’
berbanding yang dimilikki DSAI seperti bidang ekonomi dan hubungan antara bangsa etc.

Manusia yang jenis suka membaca hadis berkenaan meminta-minta jawatan daripada Rasullullah SAW tolonglah nasihati ABAH kau itu.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:18 pm
Reply to  Cili

Takda bukti “dari beberapa sudut dia ‘insufficient qualifications’ berbanding yang dimiliki” DSAI.

Apa “quaifications” DSAI ada, tolong senaraikan dengan terperinci.

Cili
Cili
25 November 2022 9:13 pm
Reply to  Anonymous

Waste of time telling you what the qualifications of a PM are other than academics. Of course you don’t want to pay attention because you are an ABAH supporter. Sorry for having to be honest.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:13 pm
Reply to  Anonymous

“Insisting he has 115, Muhyiddin wants Anwar to show SDs” proving majority supports him as PM.

Sokong Muhyiddin’s proposal.

Ini untuk jadi PM, bukan boleh main2.

Cili
Cili
25 November 2022 9:17 pm
Reply to  Anonymous

Perikatan Nasional (PN) chairperson Muhyiddin Yassin confirmed that his coalition will remain as an opposition bloc instead of joining a unity government.

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 6:19 pm

Tadi sewaktu balik aku nampak sekumpulan anjing menyalak sakan. Tak dapat tulang agaknya? Kesian juga.

Kat bawah ni pula berita tentang tak puas hati kumpulan manusia kerana kempunan, sorang teringin nak jadi PM. Sorang lagi tu gamaknya tengah mengidam nak jadi TPM.

Bukan main gebang besar sebelumnya. Tidak kah dia yg berkata Allah akan bersama orang yang benar. Abis tuu???

Biarlah anjing jer yg menyalak. Tak kan lah nak ikut perangai anjing juga kot?

https://m.malaysiakini.com/news/645597

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 7:04 pm
Reply to  Anonymous

Roda berputar balik. Ini lah manusia yang guna Sheraton Move jadi PM8 dengan menikam belakang, mengkhianati dan meruntuhkan mandat rakyat kepada PH jadi Kerajaan Tebuk Atap. Bukankah PH khususnya PKR yang bagi dia peluang menumpang dan berteduh disaat dia terkapai2 tenggelam. Dia boleh gigit balik tangan yang bantu dia. Atok tuduh dia berbohong mengenai senarai MP2 yang menyokong dia dengan memasukkan geng2 Atok. Selama 18 bulan dia guna semua helah untuk elak daripada diuji keabsahan majoriti Kerajaan Tebuk Atap dia termasuk deklarasi Emergency dan percubaan sambung lagi Emergency. Akhirnya dia ditikam belakang oleh geng2 Sheraton dia dari UMNO. Ada kredibilitike?… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 7:15 pm
Reply to  Anonymous

Lokman Adam mengamuk kepada pengkhianat UMNO Hishamuddin Onn gara2 peranan dia seperti aksi sama curi hisap vape disessi Parlimen.

https://wrlr.blogspot.com/2022/11/lokman-adam-mengamuk-terhadap.html

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 7:52 pm
Reply to  Anonymous

setuju sgt boss. Masa dia dilantik jadi PM, ada dia tunjuk SD & sokongan dia yg didakwa cukup?. Tak kan? Masa tu tak pula dia nak pertikai YDPA, sbb apa?. Sbb dia dapat apa dia nak kan kan kan? .

Sedarlah diri. Buruk sangat dok menyalak tak abis2 sbb tak dpt tulang

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 6:14 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 24 November 2022 6:19 pm, kamu dah menyalak, apo nak di kato laii …

nadia safira
nadia safira
24 November 2022 5:25 pm

harapnya baik baik la

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 5:41 pm
Reply to  nadia safira

OWH.. DIK🌹NADIA🥀DEWI🌷RUPANYA..😀 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 Hati abg ini, risau gelisah dgn berita yg diwar-war Akhirnya, jawatan PM tu dpt juga dekat DS Anwar Tapi lega, sebab Dik Nadia ada menjadi penawar! Utk dinda terimalah dari abg ini sekuntum mawar 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 ♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💚 🤍 💜 💙 💚 💛 🧡 ❤️ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 😂 😂 😂… Read more »

11-30-52-450px-Bunga_mawar_merah.jpg
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:29 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojol masih lagi Dinda sini Dewi sana di blog politik ini.

Kepala nya kecil, otak nya mereng .,, tak mahu komen ikut blog post.

Anonymous
Anonymous
25 November 2022 6:18 am
Reply to  nadia safira

Ceritakan lah apa yang baik itu.

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 5:09 pm

SYABAS BN..👍
AKHIRNYA BERJAYA JUGA JADI KERAJAN..😆

gettyimages-942504098-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 2:20 pm
Reply to  Anonymous

Belum tentu berapa lama.

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 3:31 pm

HIDUP BN!💪🤣

20-15-05-1987899.jpg