PERTEMUAN MAHIADDIN DENGAN BN DI ST REGIS TINDAKAN CUBA PERMAINKAN TITAH AGONG

Selepas tengahari tadi, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan berkenaan titah Yang Dipertuan Agong agar 30 Ahli Parlimen BN menyertai pembentukan kerajaan perpaduan.

Titah itu disampaikan ketika Ahmad Zahid mengadap baginda bersama Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan dan Setiausaha Agung BN, Zambry Abdul Kadir pagi tadi.

Susulan titah Agong tersebut, Ahmad Zahid berkata, ia akan dibincangkan oleh Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dan kemudiannya Dewan Tertinggi BN pada malam ini.

Penyampaian titah agar menyertai kerajaan perpaduan kepada BN itu adalah berikutan tindakan Pengerusi PN, Mahiaddin Md Yasin yang dengan sombong menolak titah yang sama petang semalam.

Mahiaddin enggan menyertai kerajaan perpaduan sebagaimana dititahkan Agong kerana beranggapan beliau telah mempunyai majoriti yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Berbeza dengan Mahiaddin, Anwar Ibrahim yang turut dipanggil mengadap ke Istana Negara petang semalam, lebih bersifat terbuka dan bersedia dengan titah cadangan kerajaan perpaduan itu demi kebaikan negara dan agar kemelut pembentukan kerajaan dapat segera diakhiri.

Berdasarkan logik, sekiranya BN bersetuju menyertai kerajaan perpaduan itu, ia dengan sendirinya bermakna sebuah kerajaan baharu sudah boleh ditubuhkan.

Ini kerana PH yang mempunyai 82 Ahli Parlimen jika bersama dengan BN yang mempunyai 30 Ahli Parlimen, jumlahnya sudah mencukupi untuk membentuk kerajaan baharu.

Itu belum dikira lagi dengan Warisan yang mempunyai tiga Ahli Parlimen yang pada petang semalam turut mengumumkan sokongan kepada PH.

Agong bagaimanapun ingin membawa isu pembentukan kerajaan perpaduan itu kepada Mesyuarat Majlis Raja-Raja pagi esok terlebih dahulu sebelum memuktamadkannya.

Dengan perkembangam tersebut, kemelut pembentukan kerajaan baharu sudah boleh dikira selesai dan hanya menunggu masa saja majlis angkat sumpah Perdana Menteri akan dijalankann- mungkin petang esok atau pagi Jumaat.

Bagaimanapun, secara tiba-tiba timbul pula isu pertemuan antara PN dan BN di sebuah hotel petang ini.

Untuk apa lagi PN mahu bertemu BN, sedangkan Mahiaddin telah dengan sombong serta derhaka menolak titah Agong berkenaan kerajaan perpaduan semalam?

Kenapa hanya setelah Agong menitahkan agar BN bersama-sama membentuk kerajaan perpaduan, barulah pimpinan Mahiaddin mahu berjumpa dengan pemimpin-pemimpin BN?

Apakah kini Mahiaddin dan PN mahu mencantas titah Agong yang mahu kerajaan perpaduan diwujudkan?

Semalam derhaka menolak titah Agong berkenaan kerajaan perpaduan, apakah sekarang Mahiaddin mahu derhaka sekali lagi dengan cuba mencantas pula titah Agong kepada BN itu?

Kepada pemimpin-pemimpin BN yang hadir dalam perjumpaan dengan PN itu, apa lagi yang mereka mahukan?

Walaupun dikatakan BN menghadiri pertemuan dengan Mahiaddin dan pemimpin-pemimpin PN petang tadi untuk mendengar tawaran balas daripada PN, ia sebenarnya tidak perlu lagi.

BN seharusnya menumpukan kepada mesyuarat malam ini untuk membincangkan isu kerajaan perpaduan dengan PH sebagaimana yang telah dititahkan oleh Agong itu.

Mahiaddin jelas tidak ikhlas kerana hanya ingin bertemu BN setelah Agong menitahkan mereka menyertai kerajaan perpaduan pagi tadi.

Lagi pula, masih mahukah BN berketuakan Mahiaddin yang gagal dengan teruk selama 17 mengetuai kerajaan sebelum ini?

Kepada BN dan PN, jika hasil pertemuan petang ini nanti menyebabkan titah Agong berkenaan kerajaan perpaduan dicantas, ini bermakna kedua-dua gabungan itu telah bersikap biadap dan kurang ajar terhadap baginda selaku ketua negara.

Apabila Agong bertitah, tambahan lagi setelah baginda memanggil Mesyuarat Majlis Raja-Raja pagi esok, ia sewajibnya mesti dilaksana dengan sedaya upaya, bukan digagalkan yang memperlihatkan seolah-olah sesuatu titah itu boleh dipermainkan dengan sesuka hati oleh pemimpin yang nafsunya tak bertepi.

Apa punya perangailah mereka ini, sudahlah titah Agong nak dipermainkan, kemudian Majlis Raja-Raja pun nak dipermainkan juga. – ShahbudinHusin 23/11/2022.

4.4 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 November 2022 — 6:59 pm
Subscribe
Notify of
guest

35 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
25 November 2022 9:23 am

Jeng3

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 5:39 am

Umno sokong kerajaan perpaduan bukan diterajui PN Nora Mahpar dan Faiz Zainudin – November 24, 2022 1:41 AM Umno menyokong kerajaan yang bukan diterajui PN bagi memastikan kerajaan yang stabil dapat dibentuk, kata Setiausaha Agung Ahmad Maslan. KUALA LUMPUR: Umno menyokong Barisan Nasional mengambil bahagian dalam kerajaan perpaduan yang bukan diterajui Perikatan Nasional. Keputusan dibuat selepas memperhalusi butiran perbincangan yang dijalankan Jawatankuasa Perundingan Barisan Nasional dengan Perikatan Nasional, dan Pakatan Harapan. Pemimpin BN pada Isnin mengadakan pertemuan dengan pimpinan PH, dan dengan gabungan PN semalam. Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Agung Ahmad Maslan selepas mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi yang dipengerusikan Presiden… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 2:28 am

Lagu keadilan:

SIAPA SOKONG PENYAMUN

https://youtu.be/tSTT5S-YVZ0

Anonymous
Anonymous
24 November 2022 2:34 am
Reply to  Anonymous

Dengar khabarnya lirik/senikata lagu itu akan diubahsuai agar selari dengan tajuk baru:

KAMI SOKONG PENYAMUN

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..🤣

06-27-42-lol-emoji-isolated-on-white-background-laughing-face-emoticon-3d-rendering.jpg
Anonymous
Anonymous
24 November 2022 3:11 am
Reply to  Anonymous

Hoi ho ya hoi.. hoi ho ya hoi…

KAMI SOKONG PENYAMUN

https://youtu.be/h-DfLmqb8oY

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..😂

06-55-25-laughing-smiley-emoticon-cartoon-happy-face-laughing-mouth-tears-emoticons-cry-tear-smile-loud-laugh-lol-emoji-sticker-127497473.jpg
Anonymous
Anonymous
24 November 2022 3:20 am
Reply to  Anonymous

YA.. MARI MENYANYI BERSAMA-SAMA DATOK SRI..🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..😂

19-06-42-anwar-ibrahim-810x456-890x700_c.jpeg
Anonymous
Anonymous
24 November 2022 3:22 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…

SAYA MACAM PRESIDEN SAYA, TAK JUAL PRINSIP!

“KAMI SOKONG PENYAMUN

HOI HO YA HOI.. HOI HO YA HOI…

https://youtu.be/7XJeAbIZUco

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..🤣

10-12-00-47424b84a46abb862d3b51b84d41b725.jpg
Anonymous
Anonymous
24 November 2022 3:28 am
Reply to  Anonymous

HOI HO YA HOI.. HOI HO YA HOI…

LA LA LA LA.. LA LA LA LA LA LA…

SIAPA SOKONG PENYAMUN?😂

KAMI LAH PH.. KAMI LAH PH…!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH..🤣

06-42-15-man-laughing-hard-bully-expression-pointing-forward-portrait-funny-asian-close-up-head-shot-selective-focus-141422583.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 11:12 pm

Istana kata SD tak cukup, abah kau viral pada media kata SD cukup. Terang-terang Melayu Derhaka

biadapbetul.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 11:03 pm

Nak kena pang lagi?

ABAHderhaka2.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 11:02 pm

Dengarlah nasihat pelampau Melayu sekor ni. Pantang Melayu derhaka.

he5.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:58 pm

Melayu Derhaka nak tolak Agong tolak Raja Melayu Cis!

biadap99.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:42 pm

Melayu Derhaka, bukan tipu Agong saja. Agong diletak ke belakang macam tu je

biadap66.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:26 pm

Jangan main api, Pemuda Umno beri amaran MCA
Nora Mahpar – November 23, 2022 8:28 PM

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda Umno, Asyraf Wajdi Dusuki memberi amaran kepada MCA tidak “bermain api” dengan cuba mendesak Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi berundur.

Ia susulan kenyataan Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon yang meminta Zahid melepaskan jawatan pengerusi BN dan digantikan Timbalannya, Mohamad Hasan selepas tular surat Zahid kepada Istana Negara berhubung 30 Ahli Parlimen BN menyokong Anwar Ibrahim sebagai PM10 dan jajaran baru dengan.

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:07 pm

National Patriots’ Association says Perikatan Nasional’s stance undermines constitutional monarchy Updated 49 minutes ago · Published on 23 Nov 2022 8:00PM National Patriots’ Association president Datuk Mohamed Arshad Raji (pic) says Perikatan Nasional chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin’s act of going against the Yang di-Pertuan Agong’s advice on forming a unity government sets a dangerous precedent. – Persatuan Patriot Kebangsaan Facebook pic, November 23, 2022 KUALA LUMPUR – A non-governmental organisation representing retired armed forces personnel, the National Patriots’ Association (Patriot), has demanded a public apology from Perikatan Nasional (PN) leaders Tan Sri Muhyiddin Yassin and Datuk Seri Abdul Hadi… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:09 pm
Reply to  Anonymous

Kes yang ini pun belum ada sesiapa dari parti Umno minta ampun

nak deris.png
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:11 pm
Reply to  Anonymous

Kes yang ini langsung tak berbunyi, tau-tau dah melingkup masuk longkang siap kena kutip balik dengan Umno

biadap7.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:15 pm
Reply to  Anonymous

Yang ikut arahan parti lebih daripada Sultan sendiri pun apa kurangnya? Mengaku Melayu Islam? Ha355

biadap1.jpeg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:21 pm
Reply to  Anonymous

Ada ke patut tipu Agong hidup-hidup masih jadi calon?

biadap44.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:26 pm
Reply to  Anonymous

Keme duk depan pintu Istana kul 3 pagi pon tak siornye kite nak lantik keme jadi embi. Puih

biadap2.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:05 pm

Umno, BN component ‘big guns’ among 10 who backed Muhyiddin FMT Reporters – November 23, 2022 7:30 PETALING JAYA: Several Umno and Barisan Nasional component leaders are among the 10 MPs from the coalition who signed statutory declarations (SDs) backing Muhyiddin Yassin as prime minister, says a source in the know. The 10 MPs, who have since retracted their support for the Perikatan Nasional (PN) chairman, include those from Johor, Perak, Negeri Sembilan, and Sabah. “There has been one Umno leader who has been very vocal against working with Pakatan Harapan,” the source told FMT. “He led the other nine… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 10:06 pm
Reply to  Anonymous

Conspiring BN MPs will enable Bersatu’s destruction of Umno Letter to the Editor – November 23, 2022 8:39 PM From Ibrahim M Ahmad MPs from Barisan Nasional (BN) who are opposed to the coalition joining forces with Pakatan Harapan (PH) to form the next government risk either being branded traitors or just gullible pawns in Bersatu’s mission to destroy Umno once and for all. Despite winning nine seats less than PH in the 15th general election (GE15), Perikatan Nasional (PN), with Bersatu in the driver’s seat, is looking once again to usurp for itself the seat of power in Putrajaya,… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:24 pm

Siap makan udang galah 2.0 jangan lupa tarik pelabur ke negeri Melayu. Takkan nak depa masuk negeri PH sampai tua cari kerja?

_HA355.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:15 pm

Masuk hari ke 5 wirid DAP semakin naik sebab calon PM sendiri buat taik dengan Agong.

_he355.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:12 pm

Khianat mandat 2022

_rasuah.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:11 pm

Khianat mandat 2020

_sheraton.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:07 pm

Kalau tak tukar kereta rasmi baru, depa gatal kulit merenyam satu badan naik kereta lama.

kerajaan.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:06 pm

Jangan kacau. Depa nak pilih kereta rasmi Kerajaan baru tu.

janketa.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 7:30 pm

Budin tanya:

Kepada pemimpin-pemimpin BN yang hadir dalam perjumpaan dengan PN itu, apa lagi yang mereka mahukan?”

Rasanya mereka mahukan, antaranya:

1. Ketuanan Melayu yg diketuai oleh Melayu sejati.
2. Seorang ketua negara yang jujur dan berakhlak mulia.
3. Sebuah kerajaan di mana kedudukan istimewa orang² Melayu dan agama Islam terjamin selamat.
4. Negara terselamat dari kegiatan tidak Islamik seperti LGBT.

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 7:42 pm
Reply to  Anonymous

‘Memang sah Mahiaddin dah sesat’ – Tamrin Ghafar November 17, 2021 2:36 am Raggie Jessy Tamrin Tun Ghafar ءميمڠ صح ماهيا الدين ده سستء – تمرين غافر 1. Sekian lama Mahiaddin tipu rakyat Malaysia khususnya rakyat Johor dengan memakai nama Muhyiddin Yassin sedangkan nama sebenar beliau ialah Mahiaddin Md Yasin 2. Kalau dah nama sendiri pun beliau anggup tipu, inikan pula perkara lain 3. Kita tidak pasti tujuan sebenar mengapa penipuan itu dilakukan tapi ada juga berpendapat jika sekiranya diheret ke mahkamah oleh Dato Stanley Clement Augustin, suami kepada Nika Gee Siew Yee atas sebab hubungan seks Mahiaddin dengan beliau di satu… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 8:01 pm
Reply to  Anonymous

Politik Bro,

Anwar juga kata TDM jahat:

Fitnah dia pasal liwat, zina & salahguna kuasa
Kaki sakau, semua projek Kencana Petroleum bagi kat Mokhzani
TDM paling takut kalau dia jadi PM
…..

Tapi masa PRU14, Anwar lena bersama TDM melalui Pakatan Harapan tau PH.

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 8:05 pm
Reply to  Anonymous

Anwar juga kata Umno parti korup, parti bobrok, kaki rasuah, sakau, songlap.. parti penyangak, pencuri, penyamun, perompak…

Tapi kini, melalui Zahid Hamidi talibarutnya, Anwar sdg mengelupor nak tidur sebantal dgn Umno…

Anonymous
Anonymous
23 November 2022 8:06 pm
Reply to  Anonymous

Ha ha ha.. Umno/BN, tolonglah kami🙏

IMG-20221121-WA0110.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 8:09 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH ..🤣

09-32-55-1656094953_9-papik-pro-p-funny-pictures-of-faces-on-laugh-day-9.jpg
Anonymous
Anonymous
23 November 2022 9:09 pm
Reply to  Anonymous

Takut juga hang nak tibai Presiden sendiri no? Nasib aku peringat sebelum hang jadi Melayu pundek. Ha3

_1zP.jpg