PESANAN KEPADA PENGUNDI – SEGERA ALIHKAN UNDI KEPADA PH, JANGAN JADIKAN KOS RM1 BILION URUS PRU15 SUATU PEMBAZIRAN

Semakin dekat hari mengundi, pelbagai kajian dan petunjuk jelas memaparkan bahawa PH sedang berada di hadapan untuk memenangi PRU15 akan datang.

Kajian terbaru ialah daripada YouGov, sebuah gergasi penyelidikan pasaran yang berpangkalan di United Kingdom yang mendapati PH sedang mendahului dengan meraih sokongan sebanyak 35 peratus.

Pesaing terdekat PH ialah PN dengan sokongan sebanyak 20 peratus dan BN sebanyak 17 peratus.

Di waktu yang sama, ke mana saja Anwar Ibrahim pergi berkempen bersama jadual padatnya dengan tujuh atau lapan program setiap hari, sambutan yang diterimanya sentiasa saja hangat dan meriah, tak kira dalam cuaca cerah, mendung atau hujan.

Cuma, sama ada PH cukup kerusi untuk membentuk kerajaan secara sendirian atau memerlukan sokongan parti-parti lain masih lagi menjadi persoalan.

Dalam kebanyakan kajian, petunjuk dan ramalan tersebut, PH dirasakan boleh menang sekurang-kurangnya 85 hingga 90 kerusi Parlimen.

Namun demikian, berdasarkan keadaan yang positif itu, Rafizi Ramli menjangkakan kerusi yang boleh dimenangi PH bakal meningkat sehingga 100 atau lebih menjelang hari pengundian pada Sabtu ini.

Walaupun dengan jumlah kerusi yang dijangkakan menang itu sudah cukup untuk PH diberi mandat memulakan rundingan bagi membentuk kerajaan, ia sebenarnya masih lagi merupakan keadaan yang tidak selesa.

Keadaan selesa yang sebenar hanyalah apabila PH mampu menang sejumlah 112 atau lebih kerusi Parlimen.

Dalam hal ini, oleh kerana masih ada dua hari berbaki lagi sebelum pengundian pada 19 November, adalah penting untuk para pengundi, terutamanya pengundi atas pagar memiliki jiwa besar dan kerasionalan pendirian yang juga besar berkenaan hala tuju undi mereka.

Adalah suatu pembaziran jika mereka memberikan undi kepada BN atau PN kerana kedua-dua parti itu tidak berpotensi untuk menang dan membentuk kerajaan.

Pilihan yang paling berpotensi dan tidak membazir hanyalah dengan memberi atau mengalihkan undi kepada PH supaya gabungan itu dapat membentuk sebuah kerajaan yang stabil dan memberi manfaat kepada rakyat.

Memberi undi kepada parti yang tidak berpotensi untuk menjadi kerajaan, bukan saja membazirkan undi kerana ia akhirnya hanya akan menyebabkan tiada kerajaan dapat terbentuk dan negara terus berada dalam ketidakstabilan.

Dalam keadaan itu, lebih buruk lagi ia juga menjadikan peruntukan kerajaan kepada SPR berjumlah lebih RM1 bilion untuk mengendalikan PRU15 ini turut jadi suatu pembaziran dan sia-sia.

Jadi, adalah menjadi tanggungjawab rakyat, terutama mereka yang tidak berparti atau pengundi atas pagar untuk bertindak bijak demi memastikan PRU15 ini benar-benar bermanfaat untuk masa depan mereka dan juga negara.

Sesuai dengan matlamat mengadakan PRU ialah untuk mewujudkan sebuah kerajaan, maka pilihan yang paling tepat ialah rakyat harus secara beramai-ramai mengalihkan undi mereka kepada PH, parti yang paling hampir dan berpotensi sekali untuk mencipta kemenangan.

Undi kepada parti lain adalah sia-sia dan membazir saja.

Tambahan lagi, dengan telah ditetapkan cuti selama dua hari iaitu pada Jumaat dan Sabtu, gaji dan pencen pesara kakitangan awam diawalkan kepada 17 November, tol pula percuma, tiada sebab lagi untuk rakyat berdalih atau bersikap malas daripada mengundi.

Jangan juga jadikan ancaman covid19 yang kesnya menampakkkan trend menaik sejak kebelakangan ini serta kemungkinan berlaku banjir di sesetengah tempat sebagai halangan.

Keluarlah beramai-ramai dan pulanglah ke kampung halaman masing-masing untuk menunaikan tanggungjawab agar kerajaan yang terpilih nanti adalah kerajaan yang stabil dan merupakan hasil undian daripada majoriti rakyat negara ini.

Jangan kerana satu undi yang kita tidak tunaikan, kita menyesal tak sudah untuk lima tahun mendatang.

Kalau boleh untuk PRU15 ini, biar peratusan keluar mengundi mencecah sehingga 85 atau 90 peratus supaya perubahan yang diharapkan itu benar-benar menjadi kenyataan. – ShahbudinHusin 17/11/2022.

3.7 3 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 November 2022 — 9:05 am
Subscribe
Notify of
guest

35 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 November 2022 5:57 am

Takiyuddin yalah mouthpiece munafik PAS yang menderhaka pasal emergency masa PKP, bohong mengenai kes saman Claire Brown duit sumbangan RM90 juta Najib kpd PAS dan pakar Muafakat Nasional bermain banyak kolam. Modal politik PAS Kelantan dan PAS Kedah sebiji sama untuk lalaikan pengundi2 kekal Kerajaan PAS. Ada kekayaan dibumi β€˜Gold Rush’ yang perlu diterokai; dulu nadir bumi diKedah dan sekarang lanthanide diKelantan pulak. Rakyat Kelantan patut mintak jaminan dari sipembohong bersiri yang berjiwa UMNO ini bila paip air diKelantan akan berubah wajah dari teh tarik? RM125bil worth of lanthanide deposits found in Kelantan FMT Reporters – November 17, 2022 11:13… Read more »

anonymous
anonymous
17 November 2022 9:25 pm

BN atau PN, cerah masa depan dapat PKP lagi.
Sebab apa?
Abah kau dan Pak Long Mail ikut “sains dan data” menterli kesihatan.

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:39 pm

Ada tanda momentum politik kini memihak kepada BN – Fitch Solutions

Oleh Mahanum Abdul Aziz
November 17, 2022 @ 1:32pm

19-37-16-SB131122AE002_(1)_1668663505.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:39 pm
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) berpotensi memenangi undi terbanyak dan berkemungkinan besar membentuk kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) meskipun wujud risiko ketara Parlimen tergantung, demikian menurut jangkaan Fitch Solutions Country Risk & Industry Research (Fitch Solutions).

Firma penyelidikan penarafan negara dan industri itu berkata, terdapat tanda-tanda bahawa momentum politik kini memihak kepada BN selepas keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1027095/ada-tanda-momentum-politik-kini-memihak-kepada-bn-fitch-solutions

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:42 pm
Reply to  Anonymous

GE15: ‘BN likely to win, but there’s significant likelihood of hung parliament’

By New Straits Times
November 17, 2022 @ 1:04pm

19-40-23-KEMPEN_PRU15_1668661451.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:43 pm
Reply to  Anonymous

“We at Fitch Solutions think that there is a more than two-thirds chance of the BN coalition returning to power in Malaysia, but there remains a significant likelihood of a hung parliament.

“In the 2018 elections, BN only won 79 seats out of 222, down from 133 seats in the 2013 federal elections. However, there are signs that the political momentum is now in favour of BN.” the article read.

https://www.nst.com.my/news/politics/2022/11/851664/ge15-bn-likely-win-theres-significant-likelihood-hung-parliament

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 9:16 pm
Reply to  Anonymous

Fitch Solutions di PRU14 dulu pun predict BN/UMNO/Najib akan kekal menang 2/3.

Mereka bersama dengan Bloomberg dilayan baik dan mesra oleh MOF, PMO dan Paul Stadlen sehingga terlalai memberi predictions yang kiok.

Scenario sama berulang untuk PRU15 geng2 proYahudi main lobi

lobai pa$
lobai pa$
19 November 2022 4:05 am
Reply to  Anonymous

yer betul

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 3:23 pm

Kapal TLDM tak siap 12 tahun.
Meriam ATM pun Mat Sakau sedia menyakau direct nego.

mat sakau ATM.jpg
Abang Bodin
Abang Bodin
17 November 2022 3:22 pm

*Theory: How to PM10*  Semua parti politik bukan musuh rakyat, tetapi sebahagian pemimpin parti itu yang patut “dimusuhi”. Memang setiap parti ada polisi keutamaan tersendiri tetapi situasi sekarang sangat terdesak perlukan ….. *kewibawaan tokoh PM melebihi perjuangan parti.*  Selain Melayu Islam, pemimpin parti yang bakal dilantik sebagai PM10 mesti ada sekurang-kurangnya 2 sifat daripada Integrity Package iaitu Bijaksana dan Cekap. Ciri package lengkap seperti Berakhlak, Telus, Adil, Amanah, Ikhlas dsb masih _”boleh dirunding”_ sebab calon yang ada sekarang nak lulus 2 sifat penting itu pun sukar. Charismatic package seperti kebolehan berhujah dan beri jawapan spontan lebih sukar dicari ….. Lee… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 November 2022 5:41 am
Reply to  Abang Bodin

Penulis persis seorang doktor yang cuba memberi preskripsi penyakit tanpa mendalami punca penyakit, justeru penyakit tak sembuh wabak tak hilang kerana doktor terlampau syiok sendiri. Threshold utama yang gagal dilepasi yalah penulis overlook the biggest elephant in the house, Atok Saka. Jadi piawaian penulis terlalu selective mengikut kacamata Atok Saka. Malah Din Remos pernah tulis punca kemelut politik hari ini kerana amalan politik Machiavelli Atok Saka, matlamat berkuasa selama 22 tahun menghalalkan apa cara termasuk barah politik wang, guna taktik CIA ops membunuh musuh politik dan lahirkan doktrin pemimpin2 UMNO. Apabila penulis meraikan Azmin dan kejayaan pengurusan nya, itu sahkan favorite blue-eyed… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 3:00 pm

Mat Sakau kalah PRU15. Insya Allah.

_kaki kencing.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 3:09 pm
Reply to  Anonymous

Apa kabar pengundi semua? – Calon YB

ha555.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 2:52 pm

Mat Sakau. Duduk dan jangan lari.

_pmlemah.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 3:13 pm
Reply to  Anonymous

Mat Sakau sabotaj sesama Mat Sakau bila tahu akan kalah PRU15

bubur.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 2:30 pm

Pengundi derita kena kompoun

_sopgila.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 2:31 pm
Reply to  Anonymous

70 Menteri BN – PN makan udang galah

naik tebuk atap susahkan orang.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:08 am

PASTIKAN, MELAYU TIDAK HILANG KEJAGUHAN!🀣

gettyimages-1288667296-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:09 am
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Tanah Melayu ini kita Melayu msti terus pertahan Risau le juga nanti, dari dalam berlaku penjajahan Dlm banyak bidang kita dah mngalami kekalahan Hanya dgn politik saja yg kita dpt buat pemulihan Siapa yg bantu kita bila Melayu di dlm kesusahan Siapa pula yg sering mngacah cetus permusuhan Ingatkah 13 Mei 1969 dulu tu berlakunya rusuhan Peristiwa hitam yg mmg nya mmbawa kesedihan Jgn ler nasib bangsa Melayu kita buat pertaruhan  Klau kuasa hilang tak guna lagi keluhan & rintihan Ayuh lah, kita bawak… Read more »

12-10-33-Bendera-BN-Kestabilan-Kemakmuran-1-e1666358442411.jpeg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:11 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… BERHATIΒ²LAH DGN JANJIΒ² MELAYU PENDERHAKA!🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Jgn jadi tertipu, dgn auta kelentong yg depa reka! Ada langsai kah hutang PTPTN & para peneroka? Minyak petrol, akn tetap dgn rega RM1.50..iya ka? Akan ada EPF buat surirumah..dapat kah mereka? Tol hapus, di mana..Perlis, Johor ke atau Melaka? Ternyata, semua janji hanya lah tipu dusta belaka Jgn kita terjerat, dngn puak PH yg bermuka-muka Ayuh..pilihlah Umno/BN utk jadi Melayu Merdeka! πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘… Read more »

gettyimages-955842194-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:13 am
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Kita dah nampak, gelagat puak Melayu petualang Dpd insidenΒ² lalu, kita nampak depa punya belang Melayu sejati nak perintah depa cuba mnghalang Tanah & kuasa Melayu depa nak jual ibarat jalang Mahu kah kita, kiranya kuasa Melayu nanti hilang? Tentu kita tak mau, klau Melayu bernasib malang! Daripada berputih mata..biar kita berputih tulang! Keris pusaka bangsa biar kita terus cium & julang πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ’ͺ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚… Read more »

gettyimages-77724789-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:14 am
Reply to  Anonymous

πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘
KAH KAH KAH KAH
πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣

09-34-07-keris2.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 2:50 pm
Reply to  Anonymous

Muah muah abang besar

bigbra.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 10:03 am

Tak ramai org komen sekarang mungkin sebab format baru – lama sangat scroll over baru boleh tulis komen.

Din Remos
Din Remos
17 November 2022 10:34 am
Reply to  Anonymous

Sebok berkempen la Yeop…! PH dah hampir sangat dengan Putrajaya ni….

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 9:38 am

Ayuh Malaysia. Kita buat perubahan kali ini kerana kerajaan yg diberi mandat selama ini telah menjerumuskan kita kpd kehidupan yg makin menyusahkan. Malaysia kian mundur & makin di pandang hina di mata dunia kerana masalah integriti & korupsi pimpinan dgn isu pelbagai masalah korup mega. Ayuh kita beri peluang buat Anwar Ibrahim selaku PM Malaysia setidaknya 1 penggal (5 thn) krn beliau amat competent & keupayaan beliau sebagai TPM & Menteri Kewangan satu ketika dulu telah terbukti & mendapat pengiktirafan timur & barat. Kenang kembali era beliau sbg TPM & Menteri Kewangan dimana ekonomi negara amat makmur, pertumbuhan negara yg… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 10:50 am
Reply to  Anonymous

Group of 70 Malay professors, academics announces endorsement for Anwar as PM KUALA LUMPUR β€” A group of 70 Malay professors and academics today published its criteria for the political coalition that should receive public support at the ballot this Saturday, including calling for the rejection of candidates who rely on slander and exploit ethnoreligious sentiments. The group also declared its endorsement for Pakatan Harapan (PH) chairman Datuk Seri Anwar Ibrahim to be prime minister, saying he is the only political leader with the quality, experience and integrity to lead a diverse society based on Islam as the religion of… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:43 am
Reply to  Anonymous

Penipuan pun banyak BroπŸ˜…

IMG-20221117-WA0000.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:44 am
Reply to  Anonymous

Depa perguna nama tokohΒ² akademikπŸ˜…

IMG-20221117-WA0001.jpg
Anonymous
Anonymous
17 November 2022 11:48 am
Reply to  Anonymous

Ramai lagi Bro yg depa curi nama.. πŸ˜…

Propaganda @ dakyah @ perang saraf ala-Yahudi ni mmg puakΒ² haprak tu dah lama gunapakai!πŸ˜‚

πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜… πŸ˜† πŸ˜‚ 🀣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 2:14 pm
Reply to  Anonymous

Biasa lah apabila rumah siap pahat berbunyi bila KPT masuk campur dan ugut. Majlis Professor Negara (MPN) adalah cawangan UMNO kerana kepentingan jawatan2 VC, JUSA, Dekan dan Emeritus Berbayar yang semua lumayan. Jadi kita faham benor istilah robot Prof Kangkung kerana analisa level kangkung dipaksa condong kepada bodek UMNO. G70 adalah rasional dari perspektif bebas bukan kawalan KPT/UMNO. G70 menolak sekerasnya naratif rekaan Atok Saka UMNO dulu dan sekarang diberi nafas baru dan modal propaganda PRU15 diambil alih oleh kontraktor baru yang mula berjinak dan menjiwai politik Machiavelli, parti penunggang agama. Naratif lama Atok Saka gagal melepasi semua threshold Islamik… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:41 pm
Reply to  Anonymous

SUDAH LAH REDUHUAN TEE- KAU NAK MENGATA KE 70 PROF CERDIK MELAYU BAGAI- KAU LEBIH MELAYU DARI MELAYU-DEPA KATA JAGA ANAK PUN TAK PANDAI. 

Apa tipu gelaran? Ada dikalangan G70, yang mencapai anugerah tokoh akademik dan penyelidikan tertinggi Merdeka Award dan bagai.

Mereka memberi pandangan bebas, rasional dan tidak terkongkong dengan tekanan cari makan KPT/UMNO seperti Prof Kangkung sekor ni Redhuan Tee, talibarut dan kaki jilat UMNO. 

Redhuan Tee hilang apa2 kredibiliti nak bersyarah kerana kes moral anak sendiri songsang dia hilang kawalan.
 

IBRAHIM MAT ISA

Deklarasi G70: Tipu gelaran,
terdesak nak sokong Anwar
jadi PM, kata Ridhuan Tee

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 7:46 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous  17 November 2022 10:50 am FAKTANYA semua kerajaan Melayu pimpinan PM Melayu selepas persamaan Tun M adalah hampas dan makin merosakkan negara ini. Sejak tokoh2 spt Ku Li, Muda Hitam & Anwar ditendang keluar oleh Tun M, negara tak pernah makin baik malah kian menjunam. Harus ingat! Para pengganti Tun M samada Tun Abdullah @ Najib Razak, mereka2 ini adalah PM2 kesukaan Tun M awalnya. Kesannya Malaysia makin merudum dlm semua aspek positif kecuali korupsi. Tun M kembali sebagai PM kali kedua, memimpin PH dengan hasad yg tebal didada kpd Anwar menyebabkan kerajaan PH ikut tumbang. Lebih malang lagi… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2022 9:28 pm
Reply to  Anonymous

Setuju. Time kita lantik musuh politik tradisi Tun M pula iaitu Anwar sbg PM

1. PM Pak Lah – dah gagal
2. PM Najib – paling gagal & sangat arsenik
3. PM Mahathir – politik haru biru + gagal
4. Mahiaddin – tambah lingkup negara
5. Ismail Sabri The Puppet PN g budak suruhan auto control Zahid – no changes & kekal teruk
6. Anwar – beri peluang & nilai nanti.

Anonymous
Anonymous
18 November 2022 6:36 am
Reply to  Anonymous

Beri peluang belakang kira?