PH KOMITED MAHU LAKSANA DASAR GAJI PROGRESIF, KENAIKAN UPAH PURATA PEKERJA JIKA DIBERI KUASA – RAFIZI

Kita akan mengundi beberapa hari sahaja lagi.

Dalam hiruk pikuk berkempen, kadang-kadang kita lupa tujuan kita memilih kerajaan. Kita pilih kerajaan supaya menteri-menteri yang makan gaji dengan kita menyelesaikan masalah utama kita.

Apa masalah utama kita?

Untuk rakyat biasa, masalah kita ialah gaji dan pendapatan yang rendah. Akibatnya, setiap kali harga barang naik mendadak, kita makin dihimpit.

Apa punca gaji dan pendapatan yang rendah?

Kerana kemajuan ekonomi terbantut dan keuntungan syarikat-syarikat tidak sama rata. Hanya ada kurang dari 500 perusahaan swasta yang menyumbang besar kepada pertumbuhan ekonomi, jadi bila kerajaan umum pertumbuhan ekonomi yang baik, hanya pekerja-pekerja syarikat yang 500 ini yang dapat naik gaji, bonus dan lain-lain.

Ini syarikat-syarikat besar negara, sebahagiannya multinational corporations (MNC), sebahagiannya syarikat berkaitan kerajaan (atau GLC), sebahagiannya syarikat swasta yang besar-besar.

Berpuluh ribu syarikat yang lain yang menjadi majikan 90% pekerja di Malaysia tidak mendapat laba ekonomi yang memadai.

Pendapatan mereka hanya cukup untuk menampung kos dan peluang ekonomi dibolot oleh syarikat-syarikat besar tadi yang banyak tertumpu kepada kegiatan dalam negara, bukannya mencari pasaran baru di luar negara.

Mereka tidak mampu untuk membayar gaji yang lebih baik.

Sebab itu saya katakan kerajaan tidak lagi boleh menyerahkan tanggungjawab menaikkan gaji progresif ini kepada pihak majikan semata-mata.

Pertamanya kerana keadaan menjadi begini akibat kegagalan kerajaan menstruktur ekonomi dengan baik hingga kekayaan ekonomi banyak tertumpu kepada 500 syarikat swasta yang besar dan meminggirkan berpuluh ribu majikan kecil yang lain.

Keduanya kerana sikap berlepas tangan mengenai kenaikan gaji akan memangsakan rakyat sedangkan tanggungjawab kerajaan adalah memakmurkan rakyat.

Oleh itu, mana-mana gabungan parti yang menjadi kerajaan perlu memberi tumpuan kepada dua agenda nasional yang paling besar:

SATU:

Membina keupayaan syarikat-syarikat sederhana dan kecil supaya mereka mampu bersaing dengan syarikat liga pertama ini. Ada beberapa cara yang wajar dilaksanakan termasuklah menggalakkan penggabungan syarikat-syarikat ini agar mereka mempunyai kapasiti bersaing yang lebih baik.

Lebih besar dan teratur syarikat-syarikat ini, mereka lebih berkemampuan untuk membayar gaji yang lebih tinggi.

Kerajaan juga perlu meletakkan sasaran pendapatan dari luar negara ke atas syarikat-syarikat berkaitan kerajaan supaya mereka memberi ruang kepada syarikat lain untuk membina keupayaan dalam pasaran domestik.

Sudah sampai masanya syarikat berkaitan kerajaan meneroka keuntungan di luar negara untuk dibawa pulang, bukannya bersaing dengan syarikat-syarikat kecil milik rakyat biasa yang menyempitkan ruang persaingan dalam negara.

Mana-mana syarikat berkaitan kerajaan yang berpeluang distruktur untuk menjadi syarikat swasta sepenuhnya untuk meningkatkan daya saing, kerajaan wajar memberi insentif untuk menggalakkan pengurusan profesional syarikat GLC mengambil alih pemilikan melalui β€œmanagement buy out”(MBO).

Ini akan meningkatkan daya saing keusahawanan dalam negara.

KEDUA:

Kerajaan memberi komitmen untuk campur tangan dalam menetapkan kenaikan gaji purata tahunan supaya pendapatan rakyat tetap naik pada kadar yang munasabah setiap tahun.

Jika ini berlaku untuk tempoh sedekad akan datang, barulah paras gaji rakyat dapat ditingkatkan secara beransur-ansur.

Satu tabung khas untuk mencapai sasaran gaji progresif ini wajar ditubuhkan.

PKR dan PH adalah satu-satunya gabungan politik yang mempunyai dasar gaji progresif dan komited untuk menjadikan kenaikan gaji purata pekerja sebagai agenda ekonomi nasional.

Jika gabungan lain berkuasa dan gaji kekal rendah, anda telah mensia-siakan peluang ini untuk menaikkan gaji rakyat Malaysia.

RAFIZI RAMLI

Timbalan Presiden PKR

16 November 2022.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 November 2022 — 12:47 pm
Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 4:02 pm

SPRM ambil dokumen di pejabat Rafizi

Oleh Ilah Hafiz Aziz
November 16, 2022 @ 10:19am
illahhafiz.abdulaziz@bh.com.my

15-21-15-SIDANG_MEDIA_KEADILAN_RAFIZI_RAMLI_1668565184.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 4:02 pm
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah hadir dan mengambil beberapa dokumen di pejabat Invoke Solutions Sdn Bhd, milik Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, semalam.

Sumber berkata, ia bagi membantu siasatan terhadap dakwaan pemilikan aset yang diumumkan Rafizi, minggu lalu.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1026517/sprm-ambil-dokumen-di-pejabat-rafizi

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 4:03 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… LAPIJI OI.. RAKYAT INI BUKAN LAH SEMUA BUTA!🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Lapiji tak uaahlah lagak hebat nak kelentong auta Hidup asyik dgn bohong dan fitnah semata-mata! Kerja Petronas sja, tapi duit sampai berpuluh juta Dah tu banyak berhelah bila diminta isytihar harta πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š… Read more »

16-00-18-rafizi-ramli-fmt-310322-1.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 4:05 pm
Reply to  Anonymous

Errata🀣:

Lapiji tak usahlah lagak hebat nak kelentong auta

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:01 pm

Nak harap 70 Menteri BN – PN potong gaji? Ha3

_anakPRU15.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:44 pm

HA HA HA…
SI LAPIJI BAWAK JANJI² MELAYU PENDERHAKA!🀣

06-03-26-1311nstAnwar01_1668409121.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:46 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Bleh percaya ke dgn auta kelentong yg depa reka? Ada langsai kah hutang PTPTN & para peneroka? Minyak petrol, akn tetap dgn rega RM1.50..iya ka? Akan ada EPF buat surirumah..dapat kah mereka? Tol hapus, di mana..Perlis, Johor ke atau Melaka? Ternyata, semua janji hanya lah tipu dusta belaka Jgn kita terjerat, dngn puak PH yg bermuka-muka Ayuh..pilihlah Umno/BN utk jadi Melayu Merdeka! πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚… Read more »

12-22-50-DATUK_SERI_ISMAIL_SABRI_YAAKOB_1667631596.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:49 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. KENCING.. KENCING.. KENCING!πŸ˜†

SEBELUM PRU…πŸ˜…

Tol dihapuskan…
Harga minyak turun…
Hapus GST & seterusnya harga barang turun…
Hutang PTPTN langsai…
Hutang FELDA langsai…
1 juta peluang pekerjaan baru…
EPF untuk suri rumah…
BLA BLA BLA…πŸ˜‚

TAPI…🀣

gettyimages-587485510-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:51 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. PATUT LAH, SANA SINI BAU HANCING!🀣 πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• 🌟 πŸŒ• Dgn janji2 bulan & bintang, undi rakyat dipancing! Rakyat pun jadi terpedaya & menolak parti dacing Lps PRU14, habis semua rakyat kena PH kencing Bulan dan bintang, smua bertukar jadi taik kucing πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ‘Ž πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚… Read more »

gettyimages-1272473084-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:04 pm
Reply to  Anonymous

45 hari lagi genap 9 tahun Menteri BN – PN mencari Jho Low

_00bangjo.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:33 pm

Najib, Shahrizat, Latif, Azzez dan Ibharim Man sudah ditunaikan janji oleh Rafizi. Anak muda jangan lepaskan peluang.

_gaji.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:28 pm
Reply to  Anonymous

SPRM ambil dokumen di pejabat Rafizi

Oleh Ilah Hafiz Aziz
November 16, 2022 @ 10:19am
illahhafiz.abdulaziz@bh.com.my

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah hadir dan mengambil beberapa dokumen di pejabat Invoke Solutions Sdn Bhd, milik Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, semalam.

Sumber berkata, ia bagi membantu siasatan terhadap dakwaan pemilikan aset yang diumumkan Rafizi, minggu lalu.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1026517/sprm-ambil-dokumen-di-pejabat-rafizi

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:29 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..
AMIK LAH LU LAPIJI!🀣

15-21-15-SIDANG_MEDIA_KEADILAN_RAFIZI_RAMLI_1668565184.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:28 pm

Nak undi PN di Pagoh? Nak undi GTA di Langkawi? Fikirlah nasib anak bangsa. Ini politikus penunggang kaum yang utama.

kroni YTL.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:32 pm
Reply to  Anonymous

PN tak payah, GTA pun tak usah!πŸ˜…
(PH jauh sekali ler)πŸ˜‚

Undi BN jer..🀣

31bn30a_1522407830.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:25 pm

Tugu Peringatan Kerajaan Gagal 2020 – 2022

PNko.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:21 pm

PM sementara bertekad Kerajaan Stabil seperti pada 2020 – 2022 akan berulang lagi jika menang di Bera – BN – PN

_jatuh.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:08 pm

Menteri Kewangan Sementara tekad menambahkan cukai GST semula tahun 2023 – BN – PN

1665264543795.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:00 pm

HA HA HA…

KITA AKAN KENCING RAKYAT TURUN TEMURUN!🀣

gettyimages-587485510-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:01 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Ayuh MelayuΒ² PH@TH yakni pngikut Tuhan Harun Kita buat dakyah sampai rakyat jadi takut & gerun Kalau kita perintah, rakyat seperti dpt harta karun ‘Hari ni kita ambil kuasa esok harga minyak turun’ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

gettyimages-1047301710-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:02 pm
Reply to  Anonymous

https://youtu.be/NqdvE-l1AVo

“Saya ulang! Ditakdirkan kita perintah dalam sedikit masa lagi.. hari ini kita ambil alih kuasa, besok harga minyak turun”

πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣

πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š πŸ‘Š
KAH KAH KAH KAH
πŸ˜€ πŸ˜ƒ πŸ˜„ πŸ˜† πŸ˜… πŸ˜‚ 🀣

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:11 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
NAK PANCING RAKYAT, KENA LAH GOPOH GAPAH🀣

08-28-58-downloadfile.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 2:12 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Kita tunggu saja 20 Nov ini, saya angkat sumpah! Kita dah janji: “rakyat akan dinaikkan gaji & upah!” Tapi, janjiΒ² tu kita akan masuk dalm tong sampah Lps tu, kita akn ganti dgn taik kucing yg bersepah πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

gettyimages-1272473084-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:04 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
KENA BANYAK AUTA LE KITA PUAK HALUAN KIRI!🀣

07-54-43-1984295.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:06 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dgn Melayu tu kita kena lah banyak sembang kari Kita akan terus ulangΒ² sebut pasal ‘Najib mencuri’ Tapi buat dono je lah pasal saya digelar ‘al-juburi’! Klau ta Klau tk cukup taik kucing, taik anjing pula kita beri πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

gettyimages-637248704-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
16 November 2022 3:08 pm
Reply to  Anonymous

Errata: πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… πŸ˜… Dgn Melayu tu kita kena lah banyak sembang kari Kita akan terus ulangΒ² sebut pasal β€˜Najib mencuri’ Tapi buat dono je lah pasal saya digelar β€˜al-juburi’! Klau tk cukup taik kucing, taik anjing pula kita beri πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ˜‚ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ πŸ‘ Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣 🀣… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 1:56 pm

Rabu, 16 November 2022 BERSATU DAN PAS KAHWIN MUTAAH Muhyiddin nafi kerjasama Bersatu, PAS macam ‘kahwin mutaah’ PENGERUSI Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin menolak dakwaan kononnya hubungan dan kerjasama antara Bersatu dan PAS dalam gabungan itu, diibaratkan seperti β€œkahwin mutaah” (kontrak/sementara). Sebaliknya, presiden Bersatu itu menyifatkan jalinan kerjasama antara kedua-dua parti itu cukup baik dan rapat, memandangkan mereka merupakan pengasas kepada penubuhan gabungan tersebut. β€œKita punya jalinan kerjasama cukup kuat, sebab PAS adalah pengasas PN, lepas tu Gerakan sertai (PN), kemudian Sabah (Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dan Parti Maju Sabah (SAPP), tetapi pengasas ialah Bersatu dan PAS, ini (hubungan)… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 November 2022 1:53 pm

Kumpulan Jihad Ekonomi kami tekad menaikkan harga semua barang keperluan pengundi jika menang PRU15 – BN – PN

_vinflasi.jpg