KALAU TAK MAHU ANWAR BEKERJASAMA DENGAN BN, PASTIKAN PH MENANG LEBIH 112 KERUSI PARLIMEN

Dalam sekian ramai orang tidak berparti yang saya temui dan berbual-bual dengan mereka, hampir kesemuanya tidak ragu-ragu mengatakan PH sedang berada di hadapan untuk memenangi PRU15 akan datang berbanding pesaingnya yang lain.

Daripada peniaga tepi jalan, orang biasa yang kebetulan ditemui di kedai makan, cafe dan sebagainya, pengusaha kedai, peniaga bukan Melayu, ahli perniagaan kaya, pengunjung kelab dan kaki golf yang sentiasa mengintai peluang perniagaan, mereka hampir senada meyakini bahawa kini PH paling hampir untuk menguasai Putrajaya.

Faktor utamanya tentulah kerana Anwar Ibrahim dilihat lebih mampu dan memiliki kelebihan untuk mentadbir negara selepas ini.

Begitu pun, mereka masih sangsi sama ada PH mampu melepasi majoriti paling minima untuk membentuk kerajaan iaitu 112 kerusi Parlimen.

Keyakinan banyak pihak setakat ini ialah PH hanya mampu beroleh kemenangan antara 85 hingga 90 kerusi Parlimen saja, walaupun sedang mendahului persaingan.

Selebihnya dan untuk mencukupkan 112 kerusi, PH tetap dilihat perlu bergabung dengan parti-parti lain untuk membentuk kerajaan.

Meskipun dengan berbekalkan 85 hingga 90 kerusi itu bererti PH sudah mempunyai kelebihan dan menarik parti-parti daripada Sabah dan Sarawak adalah langkah paling munasabah untuk membentuk kerajaan, tetapi tidak semua melihat perkara itu sebagai mudah.

Ia terutamanya kerana GPS di Sarawak begitu keras menolak DAP sejak dulu lagi dan tidak ternampak sedia untuk berubah.

Dengan yang demikian, mereka melihat PH mungkin perlu bergabung dengan parti-parti daripada Semenanjung terlebih dahulu sebelum perlu memulakan inisiatif bekerjasama dengan GPS di Sarawak dan GRS di Sabah.

Dalam hal ini, kebimbangan paling ketara dalam kepala ramai orang ialah PH akan bergabung dengan UMNO dan BN yang mana parti itu di mata umum terpahat kukuh dengan imej rasuah dan menyonglap duit rakyat.

Lebih-lebih lagi, walaupun sudah beberapa kali dinafikan oleh PH dan juga BN, termasuk oleh Anwar sendiri, PN dan GTA begitu gemar serta berulang-ulang memainkan isu tersebut.

Tun Mahathir Mohamad malah mendakwa, jika kerjasama itu terbentuk dengan Anwar menjadi Perdana Menteri, Najib Razak akan dibebaskan dari penjara dan kes mahkamah Zahid Hamidi pula akan digugurkan.

Tujuan GTA memberi gambaran menakutkan itu tidak lain ialah agar rakyat menolak PH dan BN, sebaliknya mengalihkan undi kepada mereka.

Di sisi rakyat, sementara penafian telah berulang kali dilakukan, masih ramai lagi yang terus bertanya tentang kemungkinan PH bekerjasama dengan UMNO dan BN untuk membentuk kerajaan.

Secara umumnya, walaupun PH sedang mendahului di hadapan dan rakyat juga secara majoritinya dilihat sedia memberi undi kepada gabungan itu untuk melihat Anwar menjadi Perdana Menteri, kebimbangan terhadap kemungkinan bekerjasama dengan UMNO dan BN itu adalah halangan yang mungkin menipiskan lagi harapan itu daripada menjadi kenyataan.

Secara mudahnya, mereka mahu PH jadi kerajaan tapi tak mahu ada UMNO dan BN sekali di dalam kerajaan yang bakal dibentuk nanti.

Habis, apa pilihan yang harus dilakukan?

Takkan nak disokong PN pimpinan Mahiaddin Md Yasin yang gagal sebagai Perdana Menteri sebelum ini dan penuh dengan pengkhianat di dalamnya sebagai kerajaan semula?

Takkan juga nak diberi undi kepada GTA pimpinan Tun Mahathir yang sejarah masa lalunya sebagai Perdana Menteri amat sukar dipercayai, bahkan suka pula mungkir janji?

Kadangkala pening juga dibuatnya.

Mengatasi hal ini, hanya satu pilihan yang ada – pengundi mesti sepakat dan bersatu hati memberi kemenangan yang mutlak iaitu melebihi 112 kerusi Parlimen kepada PH.

Apabila sudah memiliki 112 kerusi atau lagi baik jika lebih sehingga 120 kerusi, dengan sendirinya tiada keperluan lagi untuk PH bekerjasama dengan UMNO, BN atau sesiapa saja bagi membentuk kerajaan.

Dalam pada itu, apa yang paling buruk dan menakutkan sekali jika PH tidak diberi kemenangan sehingga 112 kerusi ialah ia juga memungkinkan kerajaan campuran PN dan BN sebagaimana yang ada sekarang akan terwujud semula.

Akhirnya, mengadakan PRU dengan kos lebih RM1 bilion hanyalah sia-sia dan membazir saja – wal hasil balik asal.

Untuk itu, rakyat mesti bangun dengan semangat serta azam untuk perubahan dan sisa-sisa kegagalan PN serta BN sebelum ini tidak seharusnya dibenarkan menjelma semula dalam kerajaan baharu nanti.

Ayuh rakyat Malaysia…buktikan kita boleh!! – ShahbudinHusin 14/11/2022.

3.7 3 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 November 2022 — 6:37 pm
Subscribe
Notify of
guest

70 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 1:21 pm

Menyakau tender direct nego 2 billion untuk kroni BN – tugas khas Ostad Sakau

_1skandal2BPN.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 1:24 pm
Reply to  Anonymous

Tabung Haji sudah kena sakau,
Sekarang sakau projek 2 Billion tebatan banjir bawah Ostad Sakau

V13_n.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 1:30 pm
Reply to  Anonymous

Selesai menyakau 6 Billion, Mat Sakau bersara dan kahwin dengan Mak Sakau syarikat palsu

_v.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 1:42 pm
Reply to  Anonymous

Adakah Ostad Sakau akan bersara daripada menyakau kali pertama kantoi 2 Billion?

_ostadPNBN2B.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 9:39 am

RUMUSAN:

DSAI menyedari bahawa org² Melayu tidak mahu dia jadi PM dan sebaliknya org² bukan Melayu sangat berharap dia jadi PM. 

Org² Melayu dan bukan Melayu tahu yg DSAI akan mudah dijadikan kuda kayu oleh bukan Melayu, bahkan lebih teruk lagi dari TDM!

Sebab itu, DSAI akan melaung dan canang yg dia akan jadi PM10 selepas PRU15 di depan org² bukan Melayu. Sebaliknya, bila berdepan dgn org² Melayu, dia kata, jawatan PM elok disandang oleh pemimpin² muda yg lebih layak…

Ramai org² Melayu sedar akan perkara itu.

KHALAS!

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 10:49 am
Reply to  Anonymous

Maka terbuktilah BAHAWA Tun Dr Mahathir lah KETUA Melayu UMNO yg menjadi KUDA TUNGGANGAN org bukan melayu @ CINA KHUSUSNYA sehingga MELAYU majoriti hidup melarat merempat di TANAH MELAYU ini!!!

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 10:54 am
Reply to  DIAFIRA

AYUH MALAYSIA

KITA BUANG GTA UMNO BN PN dan seluruh baka keturunan UMNO.BN dari persada politik Malaysia pada 19/11/ nanti.

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 11:27 am
Reply to  DIAFIRA

…dan kita gantikan dgn gabungan PKR-DAP yg majoritinya bukan Melayu serta kita angkat Bg Non utk jadi kafir punya kuda kayu..😂

AYUH LAH SEMUA MELAYU PENDERHAKA!🤣

😉 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

D1bdCOdUYAA3vRW.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 12:55 pm
Reply to  Anonymous

LGBT kesayangan BN – PN

_HajiPengkid.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 12:56 pm
Reply to  Anonymous

LGBT kesayangan MB BN – PN

310445423_3238859013023924_1206982316663363571_n.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 12:58 am

HA HA HA… TAK KAN LAH DIA SEKADAR JADI PEMERHATI?😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Mana ‘DIAFIRA’, yg jadi jurucakap PH punya parti? Apakah si Melayu penderhaka ni mengambil cuti? Adakah dia merajuk dek Bg Non potong saguhati? Atau dia kalut mmpengerusikan mesyuarat LGBT? 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

gettyimages-1253234570-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:15 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… DIAFIRA BAGAI KENA LETRIK PUNYA RENJATAN🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Budin sedar PH kini tercungap-cungap kepenatan Sebab Melayu tak suka dgn DAP punya kejahatan 112 kerusi parlimen tak akn dicapai oleh Pakatan Lalu, ‘nak gabung dgn BN’ pula Budin buat ugutan 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:43 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… KERJA KENCING SAJA DIA, MERATA CERUK!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Melayu blh nampak, perangai Bg Non mmg buruk Nak jadi PM tu mmg le dah lama dia sgt kemaruk Depan China dan India hasratnya tu tidak disorok Di Penang: ’20 Nov, saya PM..TDM demam teruk!’ 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣… Read more »

08-28-58-downloadfile.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:44 am
Reply to  Anonymous

Dr Mahathir ‘demam’ tengok saya angkat sumpah PM 20 November ini – Anwar

BUTTERWORTH: Datuk Seri Anwar Ibrahim secara sinis, bergurau bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad adalah orang pertama yang akan ‘demam’, sekiranya beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1022123/dr-mahathir-demam-tengok-saya-angkat-sumpah-pm-20-november-ini-anwar

https://youtu.be/yN1kZlQJa_8

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:45 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… ADA² JE CARA, MELAYU NAK DITIPU & GODA!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Bila depan Melayu, berlainan pula dia punya nada Konon, nak jadi PM tu bukan le dia punya agenda! Di Arau: ‘klau tk jdi PM pun, saya berlapang dada!’ ‘Kerna, dlm PH ramai layak, di kalangan yg muda!’ 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh… Read more »

08-28-07-syehh_1668338150.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:46 am
Reply to  Anonymous

PRU15: ‘Saya tak ketagih jawatan PM’

ARAU: Datuk Seri Anwar Ibrahim berlapang dada sekiranya Pakatan Harapan (PH) enggan mencalonkan beliau sebagai Perdana Menteri selepas ini.

Pengerusi PH merangkap Presiden PKR berkata, tiada masalah baginya untuk melepaskan pencalonan itu memandangkan ramai lagi pimpinan muda dalam parti lebih berkelayakan untuk ditampilkan sebagai Perdana Menteri.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1025239/pru15-saya-tak-ketagih-jawatan-pm

https://youtu.be/VQPJx5CrDcw

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 9:07 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… KLAU DIA PM, MMG MELAYU AKAN BERDUKA!🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Ingin jadi PM, pelbagai putar belit yg Bg Non reka Depan Melayu ‘dia cakap tak nak’, bermuka-muka Dia pun tau, klau dia PM puak kafir mmg sgt suka Sbab itulah dia hanya berani laung depan mereka 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 9:15 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. KPD MELAYU, BG NON TU SATU MALAPETAKA🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Bg Non tau, klau dia PM puak kafir mmg sgt suka Sbab itulah dia hanya berani laung depan mereka Klau sampai nak jual bangsa pun, dia bleh belaka Begitu lah rakus nya seorang Melayu penderhaka! 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 9:16 am
Reply to  Anonymous

ANWAR:

“MALAYSIA INI ORANG CHINA PUNYA, ORANG INDIA PUNYA.. JANGAN FIKIR MALAYSIA INI ORANG MELAYU PUNYA”

Link:

https://youtu.be/DKbou9wfv8o

👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊
KAH KAH KAH KAH
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 11:33 pm

apa yang kau merepek tu kojolla oii….aku penyokong tun lah.Dituduhnya aku penyokong PH…kah kah kah lahom..lahom..bebal

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:42 pm

PRU15: Tiada gabungan bakal dapat 112 kerusi – Kajian

Oleh Rafidah Mat Ruzki
November 13, 2022 @ 2:52pm
fidahruzki@bh.com.my

PUTRAJAYA: Satu kajian oleh pusat penyelidikan pendapat awam Endeavour-MGC, mendapati tidak ada mana-mana parti politik mampu memperoleh sejumlah 112 kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi membentuk sebuah kerajaan yang kukuh.

Kajian yang dibuat antara 8 hingga 20 Oktober lalu itu membabitkan seramai 1,068 pengundi berdaftar berusia 18 tahun dan ke atas di Semenanjung Malaysia.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1025147/pru15-tiada-gabungan-bakal-dapat-112-kerusi-kajian

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:45 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…

BERMAKNA, HASIL KAJIAN ITU MEMBERI TAHU BAHAWA:

ANWAR TERPAKSA BEKERJASAMA DENGAN BN NANTI?

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

1635784.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 12:37 am
Reply to  Anonymous

PH tak mungkin bergabung dgn PN sbb ‘Abah’ dah strictly cakap “no DAP”!😅

Dgn GPS pun jalannya buntu, sbb Abg Johari cakap “tak boleh percaya dgn Anwar”!😂

Atau Bg Non nak gabung dgn GTA Atok yg nyawa² ikan tu ker?🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

23-46-44-vm3-1666970205.1583.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 7:22 am
Reply to  Anonymous

GE15: Anwar’s downfall is that he thinks he is loved by all, says Dr M

By FARID WAHAB
Monday, 14 Nov 2022
11:57 PM MYT

05-45-55-1819449.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 7:23 am
Reply to  Anonymous

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim’s repeated attempts to become prime minister have failed because he thinks he is loved by the public, says Tun Dr Mahathir Mohamad.

He said this was the reason Anwar, who is also Pakatan Harapan and PKR president, failed to secure the majority to form the government.

“He imagines that the people love him, but actually, they don’t.”
“This is why he has never succeeded in his attempt to become the prime minister,” said Dr Mahathir during a ceramah in Kampung Pandan on Monday (Nov 14).

https://www.thestar.com.my/news/nation/2022/11/14/ge15-anwar039s-downfall-is-that-he-thinks-he-is-loved-by-all-says-dr-m

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 7:58 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… BG NON TERUS KENA ATOK PUNYA LIBASAN😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Sian Bg Non..asyik kena pukulan Atok berterusan Atok kata, Bg Non tu terlalu syok sndiri & perasan Dia juga jangka, Bg Non akn terus dpt ketewasan! Sbab, rakyat tk suka & Bg Non tu jer yg kerakusan 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh… Read more »

07-54-43-1984295.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:17 pm

HA HA HA…
AYUH LAH MELAYU..KITA HARUNGI RINTANGAN!🤣

gettyimages-1288667296-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:19 pm
Reply to  Anonymous

😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 PRU-14 mninggalkan detik pahit punya kenangan Dgn pnipuan & janji palsu, PH dapat kemenangan Lps depa menang, mnifesto hilang dari bayangan Rakyat jadi terkedu, monyok & mati angan-angan! Kini PRU15, puak haprak tu atur lagi perancangan Mcm biasalah ketua tampil dngan pembohongan Ikan temoleh baya lengan dengar blh caya jangan Di hati kita Melayu kena le ada rasa kebimbangan Jgn jadi Pak Kadok tenggelam yg dalm keriangan Tak sedar kg tergadai, dek asyik bertepuk tangan! ‘Kuasa & ketuanan’ kita, mungkin akan kehilangan Ini kerana… Read more »

gettyimages-943596980-594x594(1).jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:22 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… CUKUP SEKALI, JGN DITIPU SAMPAI BERKURUN🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Melayu, jgn bagi undi kpd parti puak tuhan Harun! Ketua depa kaki penipu, sejak asal turun temurun! Konon klau depa menang kita spt dpt harta karun ‘Hari ini kita amik kuasa esok harga minyak turun’ 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

gettyimages-1047301710-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:22 pm
Reply to  Anonymous

https://youtu.be/NqdvE-l1AVo

“Saya ulang! Ditakdirkan kita perintah dalam sedikit masa lagi.. hari ini kita ambil alih kuasa, besok harga minyak turun”

👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊
KAH KAH KAH KAH
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:23 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…

6abdce6ace13cad0f6477a59a0b312fbe660cc22.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:24 pm
Reply to  Anonymous

IKAN TEMOLEH SEBAYA LENGAN,
DENGAR BOLEH PERCAYA JANGAN!🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 11:15 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…

INI ADA BAYANGAN UTK KITA NAK KENA KENCING LAGI KALAU PH MENANG PRU15:

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 11:17 pm
Reply to  Anonymous

PH winning GE15 won’t solve every problem, says Rafizi

GE15 by FMT
November 14, 2022 3:42 PM

23-04-40-12_RAFIZI_RAMLI_PKR_FMT_17072022.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 11:17 pm
Reply to  Anonymous

PETALING JAYA: It is a lie to say PH winning GE15 would solve every problem plaguing the country, as the coalition will still have many challenges ahead of it if it forms the government, says PKR deputy Rafizi Ramli.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/microsite/2022/11/14/ph-winning-ge15-wont-solve-every-problem-says-rafizi/

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 11:20 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… LPS PRU15, RAKYAT AKAN MENGETAP GIGI🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Mmg ler Piji tu tak berani untuk nak gebang tinggi Sebenarnya, utk rakyat, tak da apa yg PH blh bagi Memilih parti PH haprak ini, rakyat hanya akn rugi Dari gaya cakap Piji itu, kita akn kena kencing lagi 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊… Read more »

gettyimages-587485510-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 7:27 am
Reply to  Anonymous

PRU-15: Mana buktinya Datuk Seri Anwar?

Amir Mamat

am@hmetro.com.my

06-03-26-1311nstAnwar01_1668409121.jpg
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 7:27 am
Reply to  Anonymous

Jasin: Rakyat boleh menilai sendiri tuduhan pembangkang, terutama Datuk Seri Anwar Ibrahim yang gagal membuktikan dakwaan kononnya berlaku pengundian awal anggota tentera di Bera, Pahang baru-baru ini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata, dakwaan itu hanyalah tuduhan apabila ketua pembangkang itu masih belum mengemukakan bukti kepada pihak berkuasa meskipun sudah berjanji untuk melakukannya.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2022/11/903604/pru-15-mana-buktinya-datuk-seri-anwar.

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 8:54 am
Reply to  Anonymous

Adakah BN PN dah turunkan harga barang?

Adakah BN PN dah selesaikan ribuan siswazah menganggur?

Adakah BN PN beri kerja kpd jutaan belia lepasan spm?

Adakah BN PN dah cukupkan bekalan makanan utk rakyat?

JAWAPANNYA TIDAKKKKKKKK!!!

Apple to apple bro!

Last edited 14 days ago by DIAFIRA
Anonymous
Anonymous
15 November 2022 8:58 am
Reply to  DIAFIRA

HA HA HA…

TAPI, BN/PN TAK ADA BUAT JANJI KATA ESOK! DAH TU, KEMAIN LAGI.. “SAYA ULANG!”…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 9:13 am
Reply to  Anonymous

10 TAHUN HARGA MINYAK DINAIKKAN OLEH KERA2JAAN UMNO BN SETIAP MINGGU

TAK SAMPAI 1 TAHUN PAKATAN HARAPAN BERJAYA MENAMPAN / MENAHAN KENAIKAN HARGA MINYAK HANYA RM 2.30 SAMPAI HARI INI!!!

JIKA BUKAN KERANA MEKANISMA PH ITU, HARGA MINYAK HARI INI PASTI MENCECAH RM4.60

TETAPI KERAJAAN GAGAL PN BN MUHYIDDIN DAN BN ISMAIL SABRI TERUS GAGAL MERINGANKAN BEBAN SARA HIDUP RAKYAT HINGGA KINI,

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 9:23 am
Reply to  DIAFIRA

KENA REALISTIK & IKUT GELOMBANG PASARAN MINYAK DUNIA LAH BRO!😅

BUKAN POLITIK & RETORIK SAMPAI KATA “ESOK”..
KLAU TAK SILAP, DLM ‘MONEY-FEST-TOMATO’ PRU14 DULU TU, HARGA MINYAK PETROL AKAN DITETAPKAN PADA RM1.50 SE LITER, KONONNYA PH(aprak) AKAN TAMPUNG KOS MELALUI SUBSIDI…😂

👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊
KAH KAH KAH KAH

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 9:41 am
Reply to  Anonymous

REALISTIK LA TUUUUU BROK,

SBB MASUK2 PUTERAJAYA, TENGUK2 RM 60 BILION WANG PERBENDAHARAAN KEPUNYAAN RAKYAT SUDAH UMNO BN NAJIB ROSMAH ROMPAK SAKAU, TINGGAL KORET2 TU LA PH BAGI JUGA SUBSIDI MINYAK DEMI RAKYAT…………

MUNG OTAK KAMPONGAN TOK SAH GI DUNIA LA BROK OIII!!!

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 10:09 am
Reply to  DIAFIRA

HA HA HA… 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Di harap pembaca² semua akn faham & mengerti Cai² PH, ramai yg belajar tak sampai ke universiti! Bila tewas berhujah depa cpt jdi baran panas hati  Ini yg Wau Bule selalu kata, “idiot & low mentality” 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣… Read more »

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 10:36 am
Reply to  Anonymous

MODAL PANTUN BASI……..

TAK DAK ISI………

UMNO PAS BN PN GTA RAKYAT KASI MATI PADA
PADA 19/11 NANTI. BYE BYE BROK………….

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 11:42 am
Reply to  DIAFIRA

HA HA HA… CAI PH NI AKHLAK DAN BUDI PEKERTI BURUK🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Melayu penderhaka, mmg moral dan akhlak teruk Mcm Bg Non ler, bila nak jadi PM terlalu kemaruk! Keburukan diri & budi pekerti, tk dapat nk disorok! Bila kalah berhujah, keluar le cacian seperti beruk 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 🐒 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

gettyimages-628484704-170667a.jpg
DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 3:24 pm
Reply to  Anonymous

Pencacai tong taik umnobn pn bersatupas gta dah koyak rabak
cermin muka dulu chai oiiii
kamu lebih terok dari berok kamu biawak yg makan bangkai……caiiii………

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:53 pm

GE15: Anwar says he’s okay if PH nominates another candidate as PM in next GE

By Aizat Sharif
November 13, 2022 @ 7:17pm

ARAU: Pakatan Harapan (PH) chairman Datuk Seri Anwar Ibrahim today said he would accept it if the coalition nominates another leader as prime minister in the next polls.

Anwar, who is also PKR president, said he had no qualms about making way for younger leaders.

“There is no reason for me to be obsessed with being prime minister once PH succeeds in forming the government.

https://www.nst.com.my/news/politics/2022/11/850249/ge15-anwar-says-hes-okay-if-ph-nominates-another-candidate-pm-next-ge

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:54 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… MALAYS SHOULD ALREADY GET THE CONCLUSION🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 With Malay as audience he made that confession To be PM, the young one should be in nomination But, in front of ‘kafir’ we’ll see a different situation I’ll be your next PM immediately after the election 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:55 pm
Reply to  Anonymous

Dr Mahathir ‘demam’ tengok saya angkat sumpah PM 20 November ini – Anwar

BUTTERWORTH: Datuk Seri Anwar Ibrahim secara sinis, bergurau bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad adalah orang pertama yang akan ‘demam’, sekiranya beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2022/11/1022123/dr-mahathir-demam-tengok-saya-angkat-sumpah-pm-20-november-ini-anwar

https://youtu.be/yN1kZlQJa_8

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:56 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… BG NON TU, BAGAIKAN RAPUH PUNYA PELEPAH🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Bg Non akan ikut tolakan arus air seperti sampah Dpn kafir: ’20 Nov, sbg PM, saya angkat sumpah!’ Bila depan Melayu, dia jadi kalut, tergopoh gapah! Di Arau: ‘saya tk nak jadi PM, yg muda bersepah²!’ 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
14 November 2022 9:46 pm

Budin sensed something just not right about Anwar
Budin wrote many articles discretely promoting Anwar
The tell tale signs are all over, the loser will be Anwar
The latest article seems to suggest BN supports Anwar

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 8:45 am
Reply to  Wau Bule

Bullshit!

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 1:06 pm
Reply to  Wau Bule

Syed Outside the Box (SOTB) dah siasat Bukan Melayu yang berduyun akan sokong Atok yalah yang ramai dekat jirat Cina. —————-> November 14, 2022 9:16 Pm HALLELUJAH! FINALLY IDENTIFIED – THE THOUSANDS OF CHINESE READY TO VOTE FOR DR MAHATHIR – BUT IT LOOKS LIKE IT’S A JOKE Thousands of Chinese Ready To Vote For Dr M ALOR SETAR (Nov 12): Gerakan Tanah Air (GTA) is hoping for support from the Chinese community during the 15th general election (GE15), as the Chinese votes can be the deciding votes to ensure victory for the coalition, said GTA sponsor chairman Tun Dr… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:41 pm

ANWAR PM 10

DAH JELAS LAGI BERSULUH

FAHAMMM!!!!!

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:50 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA… KINI DGN BG NON PULA BG RIANI BERKOMPLOT🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Bg Riani Melayu penderhaka ini licik macam belut Perjuangannya itu, hnyalah untuk perut dan mulut Dia nampak, dgn GTA harta tak dapat nak dibolot Lalu dia sokong Bg Non dan dgn Atok tu dia belot 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 10:26 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA..

gettyimages-1203628489-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:05 pm

PRU15: Anwar mahu selesaikan isu MA63, adakah kamu percaya? – Abang Johari

Shafik Ahmad
November 13, 2022 14:16 MYT

20-53-33-61667910183_AbangJohari.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:06 pm
Reply to  Anonymous

KUCHING: “Saya tanya kamu, adakah kamu percaya? Selepas apa yang berlaku semasa 22 bulan,” soal Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Itu reaksi ringkas Premier Sarawak ketika ditanya mengenai kenyataan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung tawarannya untuk menyelesaikan isu hak Sabah dan Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

https://www.astroawani.com/berita-politik/pru15-anwar-mahu-selesaikan-isu-ma63-adakah-kamu-percaya-abang-johari-391248

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:07 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
DI LUAR CERGAS TAPI DI DLAM TAK BEARMAYA🤣

1635784.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 9:08 pm
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Bg Non kini, pasti dalm kesedihan dan muka toya Nak promosi PH ke rantau Bornoe, dia tk berdaya Merata-rata ceruk, Bg Non itu kini org tak percaya Nak kembang pengaruh ke Sarawak, dia tk upaya 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 November 2022 6:10 am
Reply to  Anonymous

Sabah dan Sarawak mengamalkan politik matang spt pendekatan PAS dengan mana2 gabongan yang mempunyai majoriti untuk tubuh Kerajaan Persekutuan.

Intisari nya sama, apa nilai tambah yang akan menguntungkan kepentingan Sabah dan Sarawak.

Jadi rumusan, tanpa tahu keputusan PRU15 semua perkara politik spt sokongan Sabah dan Sarawak adalah spekulatif.

Atok adalah pengamal tulin politik Machiavelli yang mana apa2 boleh terjadi dalam politik spt menjilat balik ludah dan kahak.

DIAFIRA
DIAFIRA
15 November 2022 8:44 am
Reply to  Anonymous

60 tahun nak banding dengan 22 bulan?

Memang layaklah korang jadi hamba seumur hidup!

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:18 pm

BUDIN KATA:

“KALAU TAK MAHU ANWAR BEKERJASAMA DENGAN BN, PASTIKAN PH MENANG LEBIH 112 KERUSI PARLIMEN”

BERERTI, KALAU PH TAK DAPAT MENANGI LEBIH 112 KERUSI PARLIMEN, MAKA ANWAR TERPAKSA BEKERJASAMA DENGAN BN NANTI?

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

12-10-33-Bendera-BN-Kestabilan-Kemakmuran-1-e1666358442411.jpeg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:25 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
NASIB LAH BAKAL PM LENGGANG KANGKUNG!🤣

07-53-15-D1bdCOdUYAA3vRW.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:27 pm
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Budin tak sengaja, dh buka Bg Non punya pekong Bg Non hnya berharap undi dari puak kafir tokong Melayu tak suka pluralisma dan LGBT dia dokong Maka klau tk lbih112 kerusi, dia harap BN sokong 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 Kah… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:33 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. ALAHAI LAH EN SHAHBUDIN OI!🤣

gettyimages-646608074-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:35 pm
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 Akal Budin, hnya setaraf dgn kambing berjanggut Atau pun, taraf lembu & kerbau yg rumput diragut Dia sedar, yg PH kini sdg penat, senak senggugut Maka, cara nak lobi sokongan, pengundi² dia ugut 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Kah kaahh kaaahhhh… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:43 pm
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
BUDIN, PH DAN BG NON KINI DALAM DILEMA🤣

07-21-36-1978632.jpg
Anonymous
Anonymous
14 November 2022 8:45 pm
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Budin / PH sebenarnya dlm situasi badi & trauma Mungkin, kenangan 7 PRK & 2 PRN dtg menjelma Dia tau yg parti PH tu org² Melayu tak mau terima Sbb tu ada ura² dgn BN pula PH nak bekerjasama 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊 👊… Read more »

gettyimages-952231290-594x594.jpg