DI SEBALIK TEKA-TEKI KIAN MEMBERAHI, RAMAI BERHARAP AGONG TOLAK PRU15 DI MUSIM BANJIR

Susulan majlis taklimat UMNO Isnin lepas, teka-teki mengenai tarikh pembubaran Parlimen kian menjadi topik yang semakin memberahikan ramai orang.

Semua parti politik, orang politik dan rakyat kebanyakan ghairah bercakap mengenainya.

Pelbagai tarikh dimunculkan sebagai logik bagi Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob akan mengadap Yang Dipertuan Agong bagi mencadangkan tarikh pembubaran Parlimen.

Ada yang berkata esok, 6 Oktober sebagai tarikh Ismail Sabri akan mengadap Agong dan seterusnya beliau akan mengumumkan Parlimen dibubarkan pada keesokannya iaitu 7 Oktober.

Jika itu berlaku, bermakna pembentangan Belanjawan 2023 yang dijadualkan pada petang 7 Oktober secara automatik akan ditiadakan.

Begitu pun, majlis mengadap esok bukanlah khusus untuk mencadangkan pembubaran Parlimen, sebaliknya ia adalah rutin mingguan bagi Perdana Menteri kerana sepanjang sesi Parlimen berlangsung, mesyuarat kabinet diadakan pada hari Jumaat.

Jika tiada sidang Parlimen, mesyuarat kabinet akan diadakan pada hari Rabu dan Perdana Menteri mengadap Agong pada hari Selasa.

Ada pula yang berkata, Ismail Sabri akan mengadap Agong pada Isnin, 10 Oktober sebelum baginda berangkat ke luar negara pada sebelah malamnya.

Seterusnya dikatakan Perdana Menteri akan mengumumkan pembubaran Parlimen sama ada pada 10 atau 12 Oktober.

Setakat ini, meski pun ada tarikh-tarikh lain yang diperkatakan, dua tarikh di atas adalah paling banyak sekali diperbualkan sama ada di alam nyata atau di alam maya.

Tetapi, harus diingat, apa jua tarikh yang disebutkan itu, ia hanya akan menjadi kenyataan jika Agong memberi perkenan kepada cadangan yang dikemukakan oleh Perdana Menteri.

Bagaimana jika Agong tidak memberi perkenan kepada pembubaran Parlimen dan mahu Ismail Sabri meneruskan khidmat sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal?

Sebenarnya tidak mustahil untuk Agong menolak cadangan pembubaran Parlimen kerana baginda sebelum ini pernah menolak cadangan darurat yang dicadangkan oleh Mahiaddin Md Yasin.

Lagi pula, memang termaktub bahawa Agong mempunyai kuasa untuk menolak cadangan pembubaran Parlimen.

Lebih daripada itu, suasana dalam negara ketika ini seperti ancaman banjir berikutan musim tengkujuh, kemalapan ekonomi dan kesusahan rakyat akibat susutnya nilai ringgit dan pelbagai masalah semasa lainnya adalah dirasakan tidak begitu sesuai untuk ia dijadikan medan bagi ahli-ahli politik untuk berebut kuasa.

Sabarlah dulu, tunggu lima enam bulan lagi sehingga rakyat cukup selesa dan tidak begitu terbeban lagi kehidupan mereka, barulah sesuai ketika itu untuk diadakan PRU.

Lima enam bulan lagi, macam-macam perkara boleh dilakukan oleh kerajaan untuk menyelesaikan masalah kehidupan rakyat.

Mengadakan PRU ketika pengundi tidak selesa dan dibebani dengan pelbagai masalah dalam kehidupan mungkin akan menyebabkan tidak ramai yang keluar mengundi dan akhirnya kerajaan yang terpilih bukanlah sebuah kerajaan benar-benar telah dipilih oleh rakyat terbanyak.

Sesetengah pihak barangkali gembira dengan peratusan keluar mengundi yang rendah itu kerana peluang mereka untuk menang lebih tinggi, tetapi dari segi keadilan kepada semua parti, ia langsung tidak adil sama sekali.

Semua parti politik, baik pembangkang atau kerajaan, kecuali kluster tertentu dalam UMNO, bahkan secara terbuka menolak PRU15 diadakan pada hujung tahun ini.

Termasuk menolak itu ialah PN dan Pas yang merupakan sebahagian daripada kerajaan, bahkan bilangan Ahli Parlimen kedua-duanya lebih ramai daripada Ahli Parlimen UMNO.

Jadi, bagaimana kelompok minoriti dalam kerajaan ada hak mahu membubarkan Parlimen jika golongan majoriti tidak bersetuju dengannya?

Di samping itu, meneliti kenyataan Perdana Menteri sendiri kebelakangan ini, kita dengan sendirinya dapat memahami beliau sebenarnya sedang ditekan untuk membubarkan Parlimen.

Sekurang-kurangnya ada tiga kenyataan Perdana Menteri kebelakangan ini yang memberi gambaran beliau pun mahu PRU15 tidak digopoh-gopohkan untuk disegerakan.

Pertama, beliau menyebut – “kalau kita nak buat pilihanraya kena ada asas yang kuat untuk dipercepatkan. Cuma…tarikh tu tunggulah. Kalau dari tahun lepas boleh tunggu, tahun ni pun boleh tunggu.”

Kedua, Ismail Sabri mahu Belanjawan 2023 yang dibentangkan pada Jumaat nanti mendapat sokongan untuk diluluskan, termasuk daripada Ahli Parlimen pembangkang.

“Saya percaya bajet ini akan diterima kerana ia untuk rakyat. Kalau pembangkang tolak, bermakna mereka tak setuju dengan apa yang diperuntukkan kerajaan untuk rakyat.

“Kalau bajet tak lulus, dari segi emolumen untuk bayar gaji kakitangan kerajaan pun tak boleh buat. Jadi, bajet perlu diluluskan,” tambah beliau.

Ketiga, Ismail Sabri juga menyebut tiada parti boleh mempengaruhi Perdana Menteri untuk membubarkan Parlimen.

Walaupun, dalam kenyataan itu beliau merujuk kepada pembangkang, tetapi tidak mustahil ia juga merupakan libasan pukul anak sindir menantu yang ditujukan kepada UMNO yang semua orang tahu sentiasa saja menekan beliau untuk cepat-cepat membubarkan Parlimen.

Berdasarkan semua itu, ia menunjukkan paling awal pun Ismail Sabri mahu membubarkan Parlimen ialah selepas Belanjawan 2023 diluluskan iaitu pada penghujung November nanti.

Sekiranya Agong tidak memberi perkenan pula kepada pembubaran Parlimen – bahkan inilah yang paling menggembirakan rakyat sebenarnya – PRU15 hanya akan diadakan pada penghujung penggal iaitu sebelum Jun 2023 dan Ismail Sabri mungkin pada ketika itu beroleh lebih keselesaan dan kebebasan sebagai seorang Perdana Menteri. – ShahbudinHusin 05/10/2022.

5 2 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 October 2022 — 10:34 pm
Subscribe
Notify of
guest

65 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:30 am

HA HA HA
DIA TGH DOK MEMUKI DGN BG ALI LAGI KER?🤣

gettyimages-550678553-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:32 am
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Kejora ini, masih dok tunggu TN si nenek kebayan Syok dgr bebelan, dari dia punya mulut tempayan Tapi, naper si tua tu dah tak lagi tampil meroyan? Apakah, btg peliaq Bg Ali tu dia tengah dok layan? 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-154971305-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:13 am

HA HA HA..
DIA PITAM KE, PENGSAN KE ATAU DAH MAMPOS TUH?🤣

gettyimages-89870321-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:17 am
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Rasa nya TN Anjing, klau blm kojol pun dh nyaris² Pagi tadi anjing itu dh buat hati Kejora jdi terguris Kali ni, biji kelentit panjang dia pula Kejora nk hiris Bkn guna pisau tapi pantun dalm bahasa Inggeris 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:21 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 I am very happy if the bloody idiot lady come here But now, no more word from her that we can hear Kejora had as if pinched her nose & pulled her ear That idiot must be shivering and trembling in fear That’s why seeing Kejora, she dare not come near To have the idiot here, is like a tiger getting a deer But, that itchy bitch, had pressed the reverse gear While Kejora’s fans keep clapping hands, to cheer 👏… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 10:25 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. CIKGU MATHS KE CIKGU BI TU☝️🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Woww..tak sangka, hasil sorang cikgu matematik Bkn lah sahaja dia bijak dlm hal percaturan politik Tapi, pantun bahasa Inggeris dibuat begitu cantik Sama panjang baris² & hujung², begitu sistematik Bila si nenek melihat, pasti sedih air mata menitik Dah tentu nenek rasa mcm hidung dia kena jentik Tapi nenek hanya mampu diam sja, tidak berkutik Agaknya Bg Ali sdg… Read more »

gettyimages-166191899-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:52 am

DINDA🌹 & RAKAN² BLOG SEKALIAN, 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 Tak sangka, masa utk post ini begitu cepat tamat Bagi TN anjing dungu, ia nya bgaikan satu rahmat Post baru Budin, baginya adalah satu penyelamat Klau tak, anjing itu, panglima akan ganyang lumat 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌… Read more »

gettyimages-1238071902-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:45 am

DINDA🌹DEWI🥀PUTERI🌷, 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🌸 🌷 🌺 🥀 🌹 💐 🌼 🌻 🏵️ 💮 🌸 🌷 🌷 🥀 🌹 💐 Tak tahu camner nak citer gembiranya di hati abg Si lahanat nenek puaka tu dh terlentang tumbang Tentang si betina tu, tk usah dinda risau bimbang Dia tu takda apa benda, hanya lebat pada gebang Ditambah lagi, dgn sifat munafiq lidah bercabang Langkah dia dlm pertarungan, asyik sja sumbang Sentiasa sja dia jatuh bgai terjerlus dalam lubang Sdg abg menguasai silat lincah & gayung terbang Abg ni… Read more »

gettyimages-1303095694-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:10 am

RAKAN² BLOG YG DIKASIHI DAN DIMULIAKAN:

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:18 am
Reply to  Anonymous

Tadi, sblm subuh, Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Betina Tua Gila Babi🐖 tu tak pasal² mari cari pasal mencaci cerca Kejora. Kejora blm masuk sini lagi masa tu.

Tapi, seperti yg rakan² tau, panglima @ pendekar Kejora ni mmg pantang dgn org yg cuba nak samseng juah tak menentu.

Apa lagi, kena le anjing🐕 dungu sial pukimak tu, peluku, penyepak, penerajang.. pendekar nih..😅

Dah teruk kena ganyang lanyak.. agaknya anjing🐕 tu mula menyesal & lari balik ke bangsal…🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:20 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA… 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing sblm subuh dgn Kejora ini nk cari pasal Tapi silap le, kapten netball nk acah kapten futsal Dh teruk kena taji, baru rasa bersalah & menyesal Kini, termenung monyok le dia kat dalam bangsal 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-105781086-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:29 am
Reply to  Anonymous

RAKAN² YG DIKASIHI, 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing tu dgn kebodohan mmg tak dpt dipisah Din Remos kata, bebal spt blakang parang diasah Selalu jugak dgn Din tu, si anjing itu kena belasah Lps tu, Kejora pula akan menyusul bantai & sesah Kini, anjing tu tak berani masuk, kat luar dia resah Tapi klau dia masuk pula dia akan jadi lbh gelisah Dek mengacah Kejora, dia dpt sakit malu & susah… Read more »

gettyimages-618704826-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:38 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
DIA DAH TAK BERANI ANGKAT KEPALA LAGI🤣

gettyimages-185743592-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:40 am
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Anjing tua tu dah tk berani lagi nak angkat kepala Silap lah, kalau dgn panglima ini dia nak buat gila Dia tak berani mucul lagi sbb takut sakit dan bala Kini di blog ini, boleh le panglima bermaharajalela 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 💪 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-1288667296-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:35 am

HA HA HA.. RAKAN² BLOG, 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing dpt malu sbb dia bodoh bangang bebal Dia kereta sorong buruk, perasan diri kereta kebal Dek lemah ‘nahu BM’, dia kena lenyek jadi sambal Tapi masih nak juah, muka serupa kulit babi tebal 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 🐖 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-1144305068-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:04 am

Kepala butuh bapak Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Betina Jalang Tua Puki Luas Nak Kojol.😂

Bagus makian yang dipopularkan dek Kejora Hero wal Sado nih.👍🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:15 am
Reply to  Anonymous

Masuk bakul angkat bakul si pukimak Wak Gontol.

Dia mencarut, di carutkan semula.

Kalau dia carut lagi, tak akan dilayan, biar dia seorang sahaja yang nampak biadab dan kurang ajar tak dibimbing emak bapak nya. .

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:21 am
Reply to  Anonymous

di carutkan”…???

“carutkan” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU “DI PEKAN” KER ATAU “DI KEDAI MAKAN” KER ATAU “DI RUMAH RAKAN” KER… ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:56 am

Kepala bapak wak Gontol Kejora Kojol.

Bagus makian yang di popularkan dek Najib Klepto wal Jibo tuh.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:00 am
Reply to  Anonymous

di popularkan”…???

“popularkan” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU “DI SILABUKAN” KER ATAU “DI SANDAKAN” KER ATAU “DI KOLAM IKAN” KER… ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:19 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang lagi Wak Gontol nih.

Asyik sibukkan mutu BM di blog politik.

Tak reti berhujah politik maka mengarut lah dia.

Wsk Gontol menggontol.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:25 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang lagi TN Anjing🐕 nih.
Asyik sibukkan nak jadi “hero taik kucing” di blog politik (lihat komen anjing🐕 ni menyalak jam 5:33 am & 5:37 am sblm subuh tadi)🤣

KAH KAH KAH KAH
😀 😃 😄 😆 🤣 😅 😂

gettyimages-130287812-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:27 am
Reply to  Anonymous

Tak reti berhujah politik maka mengarut lah dia.😅

TN anjing🐕 menyondol serupa babi🐖.🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-1327491371-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:39 am
Reply to  Anonymous

MASALAHNYA, BINATANG TN ANJING🐕 ANAK HARAM GILA BABI🐖 TUA NYANYUK @ AMNESIA NI TAK MAHU NAK CERMIN DIRI DULU SBLM NAK MENGATA KAT ORANG.🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:50 am
Reply to  Anonymous

RAKAN² BLOG,
MARI KITA IMBAS BALIK SATU “SKETSA CERMIN DIRI” KAT SINI🤣:

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:51 am
Reply to  Anonymous

INI, TN ANJING🐕 TERJAH, CUBA NAK KENAKAN KEJORA:
____________________________________________________
Anonymous
 27 September 2022 1:06 pm

BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOL MAIN EJEK2 MCM BUDAK KECIK.

 Reply
____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:51 am
Reply to  Anonymous

INI, RESPON SEORANG ANON KE ATAS TERJAHAN TN ANJING🐕 TUH:
____________________________________________________
Anonymous
 27 September 2022 1:13 pm
 Reply to Anonymous

Budak kecik mana reti berpantun banyak macam gitu.
Yang dok mengejek macam budak kecik tu kamu sendiri tu lah, cuma kamu mungkin tidak sedari.
Kamu kena cermin diri sikitlah kawan, macam yang disebut oleh Dr Fadzilah Kamsan dalam syarahan motivasinya.

 Reply
____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:53 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing ulang masuk sini, sbb Atok jamu dedak Tapi, dgn Anon 1:13 pm, anjing itu dah kena ledak Anon kata, “anjing tu lah yg macam budak-budak” Pasti, si betina puaka itu, jadi terbatuk & tersedak 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:55 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA…
YG DIA ASYIK MERABAN TU, ATOK TAK JAMU DEDAK LAGI KER?🤣

gettyimages-86545015-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:57 am
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing dtg ke mari, sbb dijamu dedak oleh Tun Tapi dia tampilkan dirinya itu serupa badut kartun Dgn Anon 1:13 pm kepala dia diketuk dgn mertun Anon kata, “budak2 kecik mana ler reti berpantun” 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Kah… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:59 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Mmg kaww gilerr TN anjing tu kena Anon belasah Anjing itu tak pernah dgr kata² Dr Fazilah Kamsah Sian dia mau tunjuk juah tapi dapat malu & susah Agknya kini monyok air mata mengalir pipi basah 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-618704826-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:00 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 👏 Mmg padu & padat, komen yg Anon 1:13 pm beri! Nampak spt, dia menyebelahi cikgu Kejora bistari Dikata, TN anjing spt budak2 tapi dia tidak sedari Lagi satu disuruh nya anjing tu supaya cermin diri 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-484754779-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 9:02 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 👿 Mmg le bagus Anon taji itu anjing iblis pendengki Dia lah yg macm budak² asyik saja mencaci maki Anon suruh cermin diri & sikap buruk tu diperbaiki Tapi anjing tu cermin masa nak… Read more »

gettyimages-1309028588-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:31 am

HA HA HA.. RAKAN² BLOG, 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Seronok btul, TN anjing beri Kejora bola tanggung Kejora pun smash le, smpai pala dia tk panggung Di awal pagi, anjing itu dah kena sepak ponggong Agknya kini pilu terkedu smbil tulang digonggong 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-523533604-170667a.jpg
Wau Bule
Wau Bule
6 October 2022 7:27 am

Desperados possess no longer rational thinking They know very well their ship will finally be sinking They thought low voter turn out will bring them victory Like the PRUs in Johor/Melaka, won with thin majority But Zahid forgets this is PRU15, a national election He thought Umno has the advantage in the competition But Umno has only Malaya and parts of Sabah as insurance Sarawak and other states may certainly act as deterrents Zahid mesti menang perolehi kuasa Sebab itu mahu pilihanraya segera Tunggulah saja keputusan YDPA Silap langkah menuju ke penjara Fantasy and fiction and falsity Perequisites and obvious… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
6 October 2022 8:03 am
Reply to  Wau Bule

Umno dan kepimpinan dulu ada berkredibiliti dan berintegriti
Masa PRU pengundi undi parti Umno dan calon tanpa dicurigai
Umno dan kepimpinan sekarang adalah penyamun dan pencuri
Masa PRU nanti pengundi cari parti/ calon lain yang boleh dipercayai

Inilah realiti isu semasa sekarang
Pengundi amat marah naik berang
Masa mengundi air dijangka pasang
Banjir, ada nyawa mungkin hilang

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:09 am
Reply to  Wau Bule

HA HA HA.. ALAHAI NAPER PANTUN AYAHANDA BEGITU? RASA MCM MALU JUGAK, BAKAL MENANTU🤣 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 Pantun dari ayahanda tu masih juga tak menentu Rasa malu juga anaknda, sebagai bakal menantu Rangkap yg ke3 tu ada kesilapan “rhyme” kat situ Tak apalah, biar anakanda terangkan untuk bantu 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 👌 Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh  🤣 🤣… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:14 am
Reply to  Wau Bule

Ayahanda,

Pantun mengutamakan “rhyme” dari ‘bunyi’ perkataan hujung bila ‘dibaca’, bukan ‘dieja’!

Tengok rangkap ke3 tuh:
(Yg ‘italic’ tu, bila dibaca)

Kuasa => ku-a-sa
Segera => se-ge-ra
YDPA => wai-di-pi-ay @ yang dipertuan agong
Penjara => pen-ja-ra

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:39 am

____________________________________________________
Anonymous
 6 October 2022 5:33 am

 Reply to  Anonymous

Kesihan Wak Gontol Kejora Kojol.

Hari2 di balun, di hantuk kepala nya ke bendul
Tapi dia tak sedar diri

Menyondol nyondol nak masuk sini
Bengkak lah kepala nya akibat bodoh sendiri.

 Reply
____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:42 am
Reply to  Anonymous

“di balun”…???😄
“di hantuk”…???😆

Kesihan Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Betina Jalang Tua Puki Luas Nak Kojol.😅

Hari2 dibalun, dihantuk kepala nya ke bendul
Tapi dia tak sedar diri, masih juga tidak masuk diajar, walau pun dah hampir 2 tahun diajar!😂

Menyondol nyondol serupa babi🐖 muka tebal nak masuk sini walau pun lemah dlm nahu BM, kesan akibat sekolah SJK.😂

Bengkak lah kepala nya akibat bodoh sendiri.😄

 🤣😂😅😆😄😃😀
KAH KAH KAH KAH

gettyimages-183767881-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:46 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha…

Seronok bila TN Anjing🐕 ini masuk sini.😄

Dapat membaalun, menibai dan membantai dia siang malam hingga ke pagi sbb tiap² hari dia bawa “bola tanggung” untuk Kejora.😆

Tapi kalau dia mengkomen blog post, alang kah baik nya😅

Peserta lain pun dapat ikut sama.😂

Tak tertarik membalun nya kalau dia tak menyalak tak memasal🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

 

gettyimages-130287812-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:49 am
Reply to  Anonymous

INI, KEJORA NAK TANYA LER KAT BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 DUNGU SJK TUH:

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:50 am
Reply to  Anonymous

“di balun”..???

“balun” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU “DI SALUN” KER ATAU “DI JERLUN” KER ATAU “DI CHANGLUN” KER… ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:54 am
Reply to  Anonymous

“di hantuk”..???

hantuk” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING 🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET 🐒 MUKA BABI 🐖 GILA BABI 🐖 ?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU “DI SINTOK” KER ATAU “DI BAGAN DATOK” KER ATAU “DI RUMAH ATOK” KER… ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 6:57 am
Reply to  Anonymous

RAKAN² BLOG,

KEJORA RASA DAH DEKAT 2 TAHUN YG LALU, KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU:

1) MENGGUNAKAN IMBUHAN ‘DI’ DGN BETUL.

2) MENGEJA PERKATAAN ‘HA NYA’ DENGAN BETUL.

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:00 am
Reply to  Anonymous

‘DI’ KENA RENGGANG DARI PERKATAAN
BERSIFAT TEMPAT / KEDUDUKAN / MASA.

‘DI’ KENA RAPAT DGN PERKATAAN BERSIFAT PERBUATAN.

TAPI BENDA YG SEMUDAH ITU PUN TAK BOLEH DIFAHAMI OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 DUNGU SJK OTAK TAIK BABI🐖 TUH!🤣

KAH KAH KAH KAH
😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣

gettyimages-1266465579-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:05 am
Reply to  Anonymous

ALAHAI.. DAH DEKAT 2 TAHUN DIAJAR TAK MASUK² JUGA KE DLM OTAK TAIK BABI🐖 DIA TUH😅

APALAH TAHAP OTAK BINATANG ANAK HARAM TN ANJING 🐕 BETINA JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT LANGSUNG TAK MASUK DIAJAR NIH..😂

ASTAGHFIRULLAHAL ‘ADZIIM..🤣

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:06 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS KATA, LEBIH TERUK DARI MENGASAH BELAKANG PARANG ATAU MENGAJAR KERBAU🐃 DAN KAMBING🐐.

INI HAH🤣:

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:07 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….
Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:11 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing bodoh bangang, tapi nak tunjuk garang Perbuatan dia tu, mmbuat Din Remos jadi berang Din kata ajar anjing tu teruk dari asah blkg parang Dpt malu ler anjing tu, muka spt terconteng arang 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-116146429-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:14 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Din kata, “anjing itu benak dan tertutup pintu hati” Mengajar anjing dungu tu, mmg menyakitkan hati Bodoh anjing itu ‘bertingkat-tingkat & berkati-kati’ Agaknya, anjing tu kini sdg berdoa minta cpt mati 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-535314524-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:16 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Mmg nya lawak bila kenangan TN anjing diimbau Anjing kurap tu buruk rupa & busuk dia punya bau Sbb itu, Din Remos tampil tibai itu betina lahabau Din kata, bodoh anjing tua itu mngalahkan kerbau 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃 🐃… Read more »

gettyimages-1225219921-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:18 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing semasa kecil hidup terumbang ambing Dia jadi kurangajar sebab mak bapak tak bimbing Anjing tu, bgaikan dh kena Din tikam dgn lembing Din kata, ‘bodoh betina tu’ mengalahkan kambing 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 🐐 😂 😂… Read more »

gettyimages-646608074-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:20 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing bingai dungu mmg tk layak jdi manusia Din kata, mengajar anjing itu, satu kerja yg sia sia Tak hilang juga bodoh dia tu, wlau dah lanjut usia Apakah dia bengap, kerna nyanyuk atau amnesia? 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-542323693-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:21 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. RAKAN² BLOG,
KEJORA RASA ANJING🐕 BETINA TU JUGA KAKI PEMABOK🤣

gettyimages-635825696-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:24 am
Reply to  Anonymous

😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 TN anjing asyik melalut sbab dia kuat minum todi Masa di SJK suka ponteng sekolah &malas study Bkn lah saja dlm BM dia tak reti guna imbuhan ‘di’ “Fiddunya”, dikata nya anjing tu, “Pemain Kabaddi” 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 👎… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:08 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Wak Gontol Kejora Kojol cakap pasal nahu BM masakan dia sepatut nya mengkomen blog post.

Tak reti berbahas,, sebalik nys maki hamun, mencarut dsb nya.

Nyata emak bapak nya tak bimbing dia di masa kecil, bergaul dengan penyangak, penjahat dan gengster dimasa dewasa.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:03 am
Reply to  Anonymous

Takda soal tak memasal membalun bila Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol menjojol di sini.

Nampak ajer komen Wak Gontol, rasa seronok ada peluang membalun nya seolah olah di jemput membuat demikian.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 8:18 am
Reply to  Anonymous

di jemput”…???

“jemput” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU “DI RUMPUT” KER ATAU “DI SELAPUT” KER ATAU “DI SG SIPUT” KER… ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

😀 😃 😄 😆 😅 😂 🤣
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 5:44 am

Tak bijak mengadakan PRU di musim banjir.

Walau pun jika depa fikir penyokong depa suka keluar mengundi mengarung air.

Tak tahu mcm mana depa kira boleh lebih peluang menang bila mengadajan PRU di musim banjir..
\
Memang ada yang ganjil diantara politikus di negara ini.

Anonymous
Anonymous
5 October 2022 9:49 pm

perhatian semua,

wak gtol kejola kojol,

sudah tak pakai batang mop

ada peningkatan!!!!!

sekarang pakai batang cangkol pulak

kah kah kah

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 5:33 am
Reply to  Anonymous

Kesihan Wak Gontol Kejora Kojol.

Hari2 di balun, di hantuk kepala nya ke bendul

Tapi dia tak sedar diri

Menyondol nyondol nak masuk sini

Bengkak lah kepala nya akibat bodoh sendiri.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 5:37 am
Reply to  Anonymous

Seronok bila Wak Gontol ini masuk sini.

Dapat membaalun, menibai dan membantai dia siang malam hingga ke pagi

Tapi kalau dia mengkoen blog post, alang kah baik nya

Peserta lain pun dapat ikut sama

Tak tertarik membalun nya.

Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:44 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. TN ANJING 🐕 TAK SEDAR YG SEPUPU DIA, BG RIANI KERA KONGKANG (9:49 PM) TU PASANG JERAT UTK KENAKAN DIA… 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 🐕 Kebodohan TN anjing SJK, mmg sngt jelas ketara Komen 9:49 pm tu dri sepupu dia, Bg Riani si kera Dia pun terkam menyalak konon nak terjah Kejora Tapi dek lemah nahu BM dia dpt duka & sengsara 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂… Read more »

gettyimages-578258660-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
6 October 2022 7:50 am
Reply to  Anonymous

KEPADA BG RIANI KERA KONGKANG 9:49 PM: 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 Terima kasih le Bg Riani, mari tolong pasang jerat Dah terperangkap ler sepupu tu TN anjing keparat Nasib ler sepupu Bg Riani tu, dungu otak berkarat Lagi pula, dia tua ganyut, nak fikir pun dah tk larat 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕 🖕… Read more »

gettyimages-542323693-170667a.jpg