Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

GUAN ENG SAHUT CABARAN SARAVANAN, MASING2 SETUJU LETAK JAWATAN

Sebagai Pengerusi Kebangsaan DAP, saya menerima cabaran Menteri Sumber Manusia M. Saravanan untuk meneliti dan mencari kelemahan dalam usaha beliau untuk mengatasi kekurangan pekerja yang teruk, dan bahawa salah seorang daripada kami akan meletakkan jawatan jika kelemahan dapat atau tidak dapat ditemui.

Saravanan tidak berpuas hati apabila dia memberitahu The Vibes di Pulau Pinang pada 13 September bahawa,

“Sekiranya dia (Lim) tidak dapat mencari apa-apa yang salah dengan cara kementerian menangani kekurangan pekerja, dia harus meletakkan jawatan serta-merta sebagai (pengerusi DAP). Jika dia menemui sesuatu yang salah, maka saya akan meletakkan jawatan.”

Saravanan tidak seharusnya cuba mengalih perhatian dengan membuat serangan peribadi yang tidak berasas dan sepatutnya menangani dengan fakta dan angka terhadap kebimbangan yang dibangkitkan oleh majikan berkaitan dengan kekurangan buruh migran yang teruk.

Setakat ini Saravanan tidak menjawab mahupun memberi penjelasan berkenaan 12% kadar kejayaannya yang menyedihkan dalam mendapatkan pekerja asing memasuki Malaysia.

Perkara ini bukan dibangkitkan oleh saya, tetapi oleh Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA), yang menganggarkan hanya 47,000 pekerja asing telah memasuki Malaysia atau 12% daripada 385,000 kelulusan sejak Januari 2022 bagi pekerja asing yang diluluskan untuk syarikat dalam semua sektor industri.

Apa gunanya Saravanan mendakwa bahawa telah meluluskan sehingga 400,000 pekerja asing untuk menyertai tenaga kerja di sini sedangkan mereka tidak boleh masuk ke negara ini?

Ini adalah satu lagi sembang kosong oleh seorang Menteri yang tidak cekap.

Saravanan tidak boleh begitu tidak bertanggungjawab untuk melepaskan tangan daripada krisis kekurangan buruh hanya kerana dia telah memberi kelulusan dan tugasnya berakhir di situ.

Dia mesti memastikan bahawa kelulusannya dilaksanakan atau jika tidak apa gunanya dia memberi kelulusan.

Saya akan menunggu Saravanan untuk menetapkan tarikh untuk menyahut cabaran Saravanan serta isu-isu kritikal dan kelemahan-kelemahan lain yang telah melambatkan pengambilan segera pekerja asing.

MPOA telah menyatakan bahawa industri minyak sawit memerlukan 120,000 pekerja asing manakala sektor E&E Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya 30,000 pekerja dengan segera.

Kekurangan pekerja yang teruk telah mengakibatkan kerugian sebanyak RM33.5 bilion kepada sektor perladangan, sarung tangan getah dan industri alat ganti kenderaan sahaja.

Industri lain juga akan mencatatkan kerugian berpuluh bilion ringgit.

Bilakah ratusan ribu pekerja asing yang dijanjikan akan masuk ke negara ini?

Kegagalan yang begitu teruk sebegini akan memberi kesan buruk kepada iklim pelaburan di negara ini.

LIM GUAN ENG

Pengerusi DAP.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x