MUNGKINKAH ADA ‘HANTU RAYA’ AMBIL WANG BAGI PIHAK MAHIADDIN?

Sebaik namanya disebut dalam keterangan seorang saksi di mahkamah bahawa dirinya pernah menerima wang daripada Ultra Kirana Sdn Bhd semasa menjadi Menteri Dalam Negeri ketika era pemerintahan PH, Presiden Bersatu, Mahiaddin Md Yasin dengan pantas tampil menafikannya.

Katanya, dakwaan itu adalah palsu kerana beliau tidak pernah menerima sebarang bentuk wang sebagaimana didakwa.

Ini kerana tegas Mahiaddin lagi, ketika itu beliau sedang menjalani pembedahan kanser dan bercuti selama beberapa bulan.

“Malahan pada tarikh tertentu yang dinyatakan oleh saksi kononnya saya telah menerima sogokon wang tunai, saya sebenarnya sedang menjalani rawatan di sebuah hospital di luar negara.

“Adalah mustahil bagi saya menerima sebarang sogokan wang tunai daripada sesiapa dalam keadaan itu.

“Dakwaan tersebut ternyata tidak berasas,” tambah Ahli Parlimen Pagoh itu lagi.

Mahiaddin juga berkata, semasa sedang bercuti untuk pulih daripada kanser, Tun Mahathir Mohmad adalah pemangku jawatan Menteri Dalam Negeri.

David Tan, saksi daripada Ultra Kirana ketika perbicaraan rasuah Projek Sistem Visa Luar Negara melibatkan Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi telah menyebut nama Mahiaddin sebagai antara pemimpin yang pernah menerima wang daripadanya.

Beliau mendakwa, sejumlah RM1.3 juta telah diberikan kepada Muhyiddin secara tunai dalam tiga transaksi iaitu pada 4 Jun, 4 Julai dan 23 Ogos 2018.

Begitu pun, kenyataan Mahiaddin bahawa ketika tarikh pemberian wang itu beliau sedang menjalani pembedahan kanser dan menerima rawatan di hospital dipertikaikan oleh musuh politik utamanya, Najib Razak.

Benar, soal Najib sinis kepada Mahiaddin.

Bagi bayaran pertama berjumlah RM300,000 yang disebut berlaku pada 4 Jun 2018, Najib memetik laporan berita yang mengatakan Mahiaddin melawat Bukit Aman pada hari tersebut.

Bagi bayaran kedua berjumlah RM500,000 yang didakwa berlaku pada 4 Julai 2018, Najib memetik satu lagi laporan berita bahawa Presiden Bersatu itu masih belum menjalani pembedahan pada tarikh tersebut.

Najib seterusnya memetik laporan berita yang melaporkan Mahiaddin telah berjaya menjalani pembedahan pada 12 Julai 2018.

Selain itu, Najib juga memetik satu lagi petikan berita yang melaporkan Mahiaddin keluar hospital pada 7 Ogos 2018 dan mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Pagoh pada 14 Ogos tahun yang sama.

David Tan dalam keterangannya mendakwa Mahiaddin menerima bayaran ketiga berjumlah RM500,000 lagi pada 23 Ogos 2018.

Melihat kepada butiran yang dilontarkan Najib, ternampak jelas ada kelompongan dalam kenyataan penafian Mahiaddin sebelum itu.

Hakikatnya, berdasarkan petikan berita yang disertakan oleh Najib, sebenarnya Mahiaddin tidak pun berada di hospital ketika itu.

Apabila tidak berada di hospital, bermakna beliau boleh ditemui dan tidak mustahil boleh juga menerima sumbangan wang.

Adakah ini bermakna keterangan David Tan adalah sah dan benar?

Tetapi, jika benar pula Mahiaddin tidak pernah menerima wang tersebut, siapakah yang mengambil wang itu?

Adakah mungkin pihak lain menjadi “hantu raya” yang mendakwa kononnya mewakili atau bagi pihak Mahiaddin dan tanpa pengetahuan beliau telah menerima wang itu daripada Ultra Kirana?

Sekali lagi, kiranya benar beliau tidak pernah mengambil wang itu dan tidak pernah memberi restu sesiapa mewakilinya, Mahiaddin sendiri pada waktu ini tentu sekali ingin tahu siapakah “hantu raya” itu?

Jeng, jeng, jeng….siapakah “hantu raya” itu? – ShahbudinHusin 18/06/2022.

Updated: 18 June 2022 — 6:26 pm

31 Comments

Add a Comment
  1. tak di tanya pun umur nya, tapi teruja utk memberitahu, umur nya ‘sedikt’ muda dari #anwar..

    ..kini dah berumur, jgn pulak #agama hanya perhiasan dan #allah satu sebutan sj..

    ….#allah itu telah menjadi sebutan pd #kaum-jahiliyah-arab, hinggakan #bapa-muhammad mengunakan utk menjadi hamba pd #allah, dgn dinamakan #abdullah oleh kedua orang tua nya..

    ..muhammad tidak kepuasan dgn #nama sedemikian, pergi mencari kebenaran nama #allah tersebut…

    jgn pula ape yg dilakukan oleh #kaum-jahiliah-arab di ulang kembali sekadar menyebut2 sj…

    cari pengertian sebenar nya ? jgn pula mendongak ke langit bila menyebut akan nama-#Nya..

    ape kah berulang kembali #jahiliah-arab pd kaum #melayu pula, hingga merampas kuasa lalu tergiler2 bercakaran sesama sendiri hingga tiada penghujung nya….?

  2. blh ke #muhammad & #isa beri syafaat pd umat nya ?

    blh ke #kenabian-muhammad & Kenabian-isa beri syafaat pd umat nya ?

    biar pengunjung di sini menunggu, ape kah #si-bingai, #si-wau-bule jawap ?

    jgn bila dah membuka #can-worn dari simpanan #dogama nya, tiba2 terdiam pula ?

  3. ..mana #wau-bule, let’s dance to the tune of religious dogma…

    jgn ketika sedang ‘coming’ lari pulak, dgn #alluhualam sj..

    #anwar tinted, #si-tua-saka tidak, kemudian berakhir dgn #alluhualam..

    apekah #allah dijadikan sandaran utk menyedapakan rasa sj ?

  4. #si-tua-saka kini enggan membayar kos guaman #khatri, mengelak di lihat sebagai #hantu-raya yg mengupah utk melakukan fitnah terbaru terhadap #anwar..

    ape kah #prima-facie yg mula nya di sangka betul kini menjadi cacat kerana terlalu gopoh seperti mana kes di aprtment #trivoli terdahulu ?

    #anwar di daapti bersalah #rasuah, menyalah #guna-kuasa ‘intervene’ kes yg sedang dlm siasatan…

    apekah bila dibuka scandal bail-out anak kesayangan nya, melakukan ‘conflict of interest’, #si-tua-saka akan intervene jua..?

  5. bercakap mengenai #hantu-raya, kini #haniff-khatri kelihatan di rasuk dan terkesan dgn #hantu-raya #bersatu, keengganan membayar kos guaman..

    apekah #bersatu #hantu-raya #khatri, mengupah utk melakukan scandal sodomi terbaru ke atas #anwar..?

    jika benar ape yg di dakwa oleh #mAt-fit, #yusuf-rawther sahih belaka, mengape perlu #bersatu yg ketika itu di ketuai oleh #si-saka-tua yg menaja nya hingga #khatri kini mengeiler2 cuba mendapatkan kos bayaran nya ?

    kesian, #si-tua-saka, hingga kini tak habis2 lagi dendam nuya terhadap #anwar…

    1. Mungkin Isa boleh cuci dosa Anwar, no?

      1. blh ke muhammad & isa beri syafaat pd umatv nya ?

        tapi #ISA byak memungkinkan #si-tua-saka terus berkuasa hingga kini negara & rakyat terkesan dari kecacatan kepimpinan nya

        1. Muhammad sememangnya boleh beri syafaat pada umatnys….Isa tidak.

          Itu ketetapan Allah swt….aamiin

          1. …kepercaaan ‘only syndrome’ seperti jua, #si-tua-saka sj yg blh jadi #pM…

  6. kini #sprm telah membuka kertas siasatan mengenai ‘kickbacks’ yg di terima dari #UKSB..

    apekah ada #hantu-raya yg membiarkan perkara sedemikian berlarutan utk menggunakan nya utk kemudian hari agar legasi #rule-divide nya sentiasa unggul dan relevant..

    rakyat ingin melihat saman #zahid ke atas #saka-tua yg mana #si-tua-saka hanya mampu memberi hujan berdasarkan ‘circumstance evidences’ sedang ape yg di perkatakan pd #zahid itu satu yg ‘substantive’, secara umum dan ramai yg melihat & mendengar nya dlm social media..

  7. seperti ‘hantu raya’ yg asyik tergiler2 menjatuhkan #anwar dgn tuduhan sodomi2 agar legacy nya unggul sentiasa…

    dari trivoli yg blum siap ke rawtier yg ketagih dadah ke khairuddin yg kini hilang punca yg ke mana..

  8. Mungkin juga HANTU RAYA yang hentam belakang ganti Anwar, no?

  9. bila di beri peluang pd #hindu utk berbicara, tak ubah seperti ular yg kena palu, berbelit2 bila berbicara…

    apekah kerana ‘dunia’ kehidupan dicemari dek asyik di tutuh oleh #fiddu-kabbadi atau berkemungkinan di sogok oleh duit punca #haram yg kini sedang di jadikan siasatan..

    istilah #melayu2isle hanya satu mainan, dari amanat sesat yg membawa ramai tergolek2 kematian hingga memburit dgn bini orang…

  10. Kerajaan PN yang dikepalai oleh Muhyiddin dijangka akan meneruskan kuasanya selepas PRU-15.Mereka mempunyai pakar-pakar strategi yang mampu mengalih perhatian pengundi kepada selera semasa dan luar jangka.Itulah beruntungnya bila tampuk dalam genggaman mereka dengan jawatan PM sekawan akhrab.PAS dijangka meneruskan kecemerlangan mereka di Kedah,Terengganu dan rutinnya di Kelantan(tak terkalahkan).Malah tidak keterlaluan,kerusi parlimen mereka bertambah dari PRU sudah. Yang pasti BERSATU tidak akan pecah,dan terus diperkuat dengan kumpulan pelarian rumah(PKR AZMIN).Rasanya Azmin tidak mudah melatah atau gerun dengan penerimaan pengundi atas tiket parti baru,kerana beliau seorang yang berkarisme.Yang pasti PEJUANG akan bersatu bersama PAN,kerana situasi hari menampakkan hanya komponen itu sahaja yg kelihatan agak seiring dengan ideologi Tun.Jangan terkejut,jika Tun akan dicadang sebagai PM ke-10.

    sekian dari pakar politik negara Malaysia

    1. pembetulan ayat ini kat atas tu….ha..ha..

      bersatu bersama PN,kerana situasi hari menampakkan hanya komponen

      1. tahap ‘cerdik’ yg cuba di tunjukan…

        …cuba2 kurangkan menunjuk2 mengaku sj banggang ……

        tak minat lansung utk pengunjung2 yg datang

    2. #assmin berkarisma ?

      kahkahkah

      hingga kini masih lagi kabur dan blurr, maka terima kasih dgn sedemikian, jika tidak dah lama kena ngap masuk ke dalam..

  11. tunjang kekuasaan #mailsabri di tangan kluster #menteri2-omNO dan di luar #tajuddin & #nazri jua terlibat mempertahankan bersama..alternatif (1)

    #mailsabri jua ‘sedikit-sebanyak’ memerlukan #mahiaddin & #hadi utk perkasakan kerajaan #cap-ayam nya……..alternatif (2)

    #mailsabri masih di sokong oleh #zuraidah & larry #pBm ..alternatif (3)

    #mailsabri jua memerlukan #pH utk terus menyokong kerajaan #cap-ayam nya memberi nya ……alternatif (4)

    apekah #mailsabri berani ‘forego’ #bersatu jika #mahiadin di siasat ?

  12. Penafian Mahiaddin bahawa dia tidak pernah menerima wang tersebut tidak secara langsung menguntungkan Zahid sebab dia juga akan menafikannya di mahkamah bahawa ini semua adalah karut dan fitnah.

    1. saudara-ku, mantan perantau #utusan..

      kes #zahid menerima sogokan berdasarkan #menyalahi-guna-kuasa ketika #zahid menjawat menteri nya..

      #mahiaddin dan mereka yg lain tidak ada kuasa ketika meluluskan kontrak tersebut, tapi sebagai menteri yg mengambil alih jawatan yg sama #zahid menjawat nya, sepatut nya hentikan amalan sedemikian rupa…

      ada element conflict of interest antara mereka berdua tapi tidak semesti nya memberi alasan kes #zahid tiada asas nya…

      sehari dua ini akan ada yg membuat laporan polis, dan kemudian ada siasatan dan pendakwaan, dan kekuasaan #mailsabri terlalu lemah utk masuk campur..

      1. SPRM siasat nama didakwa ‘penerima wang’ oleh saksi kes Zahid ~ malaysiakini 18/6/2022

        Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuka kertas siasatan terhadap nama-nama yang didakwa menerima wang seperti keterangan saksi dalam perbicaraan kes rasuah bekas timbalan perdana menteri, Ahmad Zahid Hamidi baru-baru ini.

        “SPRM juga mengesahkan telah menerima beberapa aduan terhadap individu-individu terlibat yang tersenarai dalam satu lejar seperti dikemukakan di mahkamah dalam perbicaraan berkenaan.

        Wait and see.

        1. ..great possibility, ‘NFA’ (No Further Action) kemudian nya..

          apekah #mailabri berani mengugat keharmonian kerajaan #cap-ayam nya disebabkan oleh kejadian yg buka dilakukan ketika sedang berkuasa sedangkan 4 dari Nama2 sedemikian, tegar di belakang nya…

  13. …4hb Jun 2018 -Isnin, 4hb Julai 2018- Rabu & 4hb Ogos 2018-Sabtu..

    bayaran terakhir sepatut nya di bayar pd 4hb Ogos, tapi #muhyiddin ketika itu masih belum keluar hospital, dan pd 7hb Ogos baru keluar dan mengangkat sumpah pd 14hb Ogos…

    23hb Ogos 2018 (khamis) terima last trench, 500k..

    it makes sense..

    anak #ulamak ? wira #melayu2isle yg tersohor merampAs kuasa utk menegakan kerajaan #melayu2isle…

    dlm diam2 kaki sailang duit & memburit bini orang jugak…?

  14. ADA SEKOR BAPOK TUA TONGAH MEMBAWANG KAT SINI.MEREPEK-REPEK.DIA HANYA BERKOMBAN DONGAN KAIN BATIK.MULUT MERAH.AGAKNYA BARU PULANG DARI BERCEKERAMA DENGAN BANG ALI.

    1. HURUF NAMA MULANYA Z…HURUF AKHIRNYA N…

      ENTAH SIAPA YA??????

  15. ‘…seterus nya yg perlu rakyat ketahui…’

    setelah #mahiaddin di sebut menerima ‘kickback’ seperti mana #rohana-rozen terima ‘kick-back’ dari leslie dgn terpaksa mengangkang #puki …

    apekah #si-saka-tua terlebat sama sebagai perdana menteri ketika itu ?

    there is a saying, ‘..the force is always with the #snake-head..’

    apekah selama menjawat #pM, #si-saka-tua dgn appratus ‘force’ nya, #SPRM & #AGC, gagal bertindak utk menjaga maruah kerajaan nya..?

    jika benar akan sedemikian rupa, #si-saka-tua telah gagal memainkan peranan nya, membiarkan #muhyiddin & kroni nya menganggu-gugat #mazlee dan kementerian nya, hingga #mazlee di berhentikan sebagitu sj…

  16. budak #keling-hindu dgn #fiddunya-fiddu-kabbadi cuba menjuarai #islam..

  17. CARA KOMEN SI ZUNNUN MENGAMBARKAN DIA ADALAH AHLI GUNUNG API.BETAPA NANTI DIA BAKAL MENJERIT TERLOLONG MOLONG DI DALAMNYA.BEGITU JUGA DENGAN RAKANNYA YANG DUA LAGI.MEREKA JUGA DISEBUT ‘TRIO BANG ALI PUNJAB’

    INSAFLAH!

    INSAFLAH!

    JAHITKAN DIRIMU DENGAN JUBAH-JUBAH SYURGA.BERSERBAN INDAH DENGAN WAJAH BERCAHAYA.STYLE DI DUNIA KENA DAH READY SEBELUM MENJEJAK KAKI DI SANA.FAHAMMMM!!!!!

    DENGAN REMPIKAN INI,RASA AKU ZUNNUN TERSENTUH HATI DAN INSAF!!!

    JOM JOIN KAMI

    1. AJAK GENG KAU YANG DUA EKOR TU JOIN SEKALI YA!

  18. bertanya #zunnun pd #si-mufti-bingai-asri, ketika #muhyiddin di nobat sebagai #pM 8, beriya2 #mufti-bingai ini berkunjung ke rumah nya dan bersolat bersama dan memberi ‘feel-good’ nya terhadap bacaan doa #muhyiddin yg fasih..

    apekah kini dgn terbongkar nya #muhyiddin sailang duit, ape kah ‘feel-good’ nya masih kekal seperti biasa..?

    pelacur yg melacurkan #puki kerana desakan yg serba kekurangan, tapi mufti jenis ini yg mendapatkan penguasa, lagi rendah taraf nya dari pelacur…

  19. #ramai yg sanggup tabur khidmat bekerja utk #mahyiddin (sebelum ditukar nama nya pd #mahiaddin)

    hanya yg perlu direnungkan, apekah #tuhan beri access pd #malaikat2 (faculti2) #Nya utk menjaga #Perbendaharaan #Nya..

    jika sedemikian tak perlu #azazil beribu2 tahun tonggang tunggek bermunajat jika di beri access pd rahsia #Ilmu #Nya…

    the moment, trenches 300k, 500k & 500k diketahui orang baik puaka yg hampir dgn nya, sudah pasti berita sedemikian menyular ke social media..

    …kerana #malaikat jauh sekali #puaka ..

    maka nya, teruskan #omNO desak #mailsabri utk #sprm mula melakukan siasatan terhadap nya kerana telah melakukan pembohongan..

    sekurang2 nya, shafie, rezal, musa & khairy tidak berbunyi menafikan..

Leave a Reply

Your email address will not be published.