WOWWW…SAKSI SAHKAN AKAUN BANK NAJIB TERIMA HAMPIR AS$670 JUTA

Akaun AmBank Najib Razak menerima hampir AS$20 juta daripada Putera Arab Saudi Faisal Turki Bandar Al-Saud pada 2011, menurut keterangan pengurus Unit Swift (pemindahan dana dan sekuriti elektronik masa nyata) bank perdagangan itu.

Wedani Senen memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang tadi bahawa akaun bekas perdana menteri itu yang berakhir dengan 694 juga menerima hampir AS$650 juta antara 2012 dan 2013.

Semasa perbicaraan rasuah RM2.28 bilion 1MDB terhadap Najib, Wedani yang merupakan saksi pendakwaan ke-29 berkata tertuduh menerima jumlah wang hampir AS$670 juta dalam akaun AmPrivate Banking-MR miliknya.

Dia berkata pemindahan daripada Putera Turki dalam dua peringkat daripada Bank Riyad melalui JPMorgan Chase Bank yang berpangkalan di Amerika Syarikat berlaku antara 24 Feb dan 14 Jun 2011.

Wedani memberitahu hakim perbicaraan Collin Lawrence Sequerah bahawa Blackstone Asia Real Estate Partners memindahkan hampir AS$30 juta ke dalam akaun berakhir 694 antara 30 Okt dan 19 Nov 2012.

Semasa pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya Najwa Bistamam, Wedani memberi keterangan bahawa AS$620 juta mengalir daripada Tanore Finance Corporation ke dalam akaun AmPrivate Banking-MR pada 22 Mac 2013.

Menurut pendakwaan sebelum ini, Blackstone dan Tanore adalah dua entiti British Virgin Islands (BVI) yang ditubuhkan oleh ahli perniagaan buruan Low Taek Jho atau Jho Low untuk memudahkan penyelewengan dana daripada 1MDB.

Wedani menjelaskan bahawa sejumlah 12 transaksi wang masuk ke dalam dua akaun Najib – yang berakhir 694 serta akaun AmPrivate Banking-1MY yang berakhir dengan 880 – direkodkan antara 2011 dan 2014 melalui sistem kiriman wang Swift antarabangsa.

Perbicaraan di hadapan Sequerah akan disambung semula pada Isnin minggu depan, dengan saksi dijangka menyambung semula keterangannya berhubung urus niaga yang lain.

Najib dibicarakan atas empat pertuduhan salah guna kuasa dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan RM2.28 bilion dana 1MDB.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan empat pertuduhan rasuah di AmIslamic Bank Berhad cawangan Jalan Raja Chulan di Bukit Ceylon, Kuala Lumpur, antara 24 Feb 2011 dan 19 Dis 2014.

Berkenaan dengan 21 pertuduhan pengubahan wang haram, Najib dikatakan melakukan kesalahan itu di bank yang sama antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013.

Pihak pendakwaan berhujah bahawa kesalahan di 1MDB dilakukan oleh Jho Low dengan restu Najib.

Pasukan pembelaan tertuduh bagaimanapun mendakwa bahawa Najib tidak mengetahui jenayah yang dilakukan di 1MDB dan penyelewengan itu hanya didalangi oleh Jho Low dan ahli pengurusan 1MDB yang lain.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/624975

Updated: 17 June 2022 — 7:09 am

20 Comments

Add a Comment
  1. HA HA HA…

    πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
    Nenek tua “Ed tu Brute” bgaikan tersembam jatuh
    Kat blog Budin ni maruah dia dah hancur & runtuh
    Dgn Zunnun & Kejora dia asyik kena balun & tutuh
    Din pula kata, Nek kena Benggali punya btg butuh
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    KAH KAH KAH KAH
    (Credit to Din Remos)

    β€œFIDDUNYA WAL KABADDI”..!!!
    πŸ˜€πŸ˜ƒπŸ˜„πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜‚πŸ€£
    “Ed Tu Brute”..!!!

  2. Din Remos 17 June 2022 at 2:46 pm

    Kan eden dah cakap, nenek tuwo ni gilo….kepalo dah tak boto. Dio yang kono bolasah, kono buli diperbodohkan orang dek bangangnyo sendiri…bulih pulak cakap yang dia soronok dapek pulak morning fun apo ceghito ni……banyak bona totolan aye polir benggali gamaknyo….

    Kah kah kah….

    Reply

    1. HA HA HA.. BRAVO DIN REMOS!

      πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      Mmg nya perangai Nek ‘Et tu Brute’ ini pelik sekali
      Dia kata ‘whack’ org sdg dia yg asyik didera & buli
      Tidak henti2 dia dibelasah sampai tertanggal coli
      Din kata, ‘banyak bona totolan ayer polir benggali’
      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

      KAH KAH KAH KAH
      πŸ˜€πŸ˜ƒπŸ˜„πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜‚πŸ€£
      “FIDDUNYA WAL KABADDI”

  3. #mahiaddin menerima RM 1.3 Juta dari UKSB pd 2018 ketika menjawat Menteri Dlm Negeri bersama kerajaan #pH, demikina di beritahu dlm perbicaraan #zahid hari ini…

    ape nak jadi, pemimpin tertinggi dan mantan pendana menteri #melayu2-islam-bersatu juga terpalit dgn rasuah juga…

    sana #allah, sini #allah..

    sumpah sana sini, murah sgt ke #tuhan-allah yg disembah nih…

    tapi yg jadi bahan ketawa pengunjung2 blog #budin, sama jua dgn ketrampilan #nenek-tua kini tak mengaku buah hati nya #fiddu-kabbadi-tahi-benggali…

  4. rakyat rasakan kemelut #bon-odori telah dapat diselesaikan bila pesuruhjaya pAs selangor mengadap #sultan-selangor…

    seperti rumah sudah siap tapi pahat berbunyi2 lagi nagpe bila jurucakap istana menafikan bahawa #sultan-selangor meminta nasihat dari lebai pesuruhjaya #pAs selangor…

    apekah pesuruhjaya #pAs, cuba usurp #sultan-selangor isu yg dimulakan oleh #idris sebelum nya dgn meletakan #sultan-selangor yg menagih nasihat dari pendeta2 #pAs?

  5. kirim salam dgn #fiddunya-fiddu-kabbadi-tahi-benggali..

  6. Got my morning fun olely whacking, walloping and bambooing DAP Dirty Old Man Zunnun the Lanun, Wak Gontol Kejora Kojol etc in here.

    hv a nice day, folks.

    1. HA HA HA…

      MALU APA NENEK KU..?

      “FIDDUNYA WAL KABADDI”…!!!

      “ET TU BRUTE”..!!!
      πŸ˜€πŸ˜ƒπŸ˜„πŸ˜†πŸ˜…πŸ€£πŸ€£
      KAH KAH KAH KAH

    2. Kan eden dah cakap, nenek tuwo ni gilo….kepalo dah tak boto. Dio yang kono bolasah, kono buli diperbodohkan orang dek bangangnyo sendiri…bulih pulak cakap yang dia soronok dapek pulak morning fun apo ceghito ni……banyak bona totolan aye polir benggali gamaknyo….

      Kah kah kah….

  7. DIN REMOS, ZUNNUN & RAKANΒ² BLOG:

    πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
    Kpd Tuhan Yng Esa mari lah kita sama2 berserah
    Jgn lah kita melakukan perkara2 yg Tuhan marah
    Baik & jahat, kelak akan dikira wlau sebesar zarah
    Namun, jgn le sekali dilupa β€˜Fiddunya wal-akhirah’
    πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    KAH KAH KAH

    πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
    Janganlah dek kerana politik hidup ini kita perjudi
    Seboleh nya kpd bangsa/negara biar kita berbudi
    Hanya di akhiratlah kehidupan kita yg kekal abadi
    Ingatlah, β€˜Fiddunya’ tu bukanlah β€˜Pemain kabaddi’!
    πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

    KAH KAH KAH

    “Et Tu Brute”..!!!

    1. apa malu #nenek-tua berkasih dgn #fuddu-kabbadi-benggali nya..

      kita sama lihat sama ada berani mengunakan #tahi-benggali nya lagi di sini… πŸ˜‚

  8. #melayu2-omNO baik dari kluster #mahkamah & kluster menteri2 akan terus melakukan ketirisan, kerana sudah sebati dgn naluri #melayu yg mereka jenamakan…

    memperjuangkan haq2 #melayu tapi menyeleweng nya utk kepenting diri dan keluarga mengunakan #melayu & #islam dgn menghalalkan cara…

    terkini, episode #kg-sg-baru-kg-baru, 100% penduduk2 #melayu notis utk menghalau dari kediamanreka, dan mengunakan #tokei2-cina melakukan rompak ‘day-light’ mereka ..

    ape punya turr #melayu2-islam sedemikian rupa..

  9. Anonymous17 June 2022 at 10:43
    Adakah YIP KUM FOOK memusnahkan agama Buddha? kerana dia telah menendang Bhikkhu (VEN. PHRA PIYA DHAMMO) keluar dari Kuil, kesilapan itu akan membawa dosa besar dalam ajaran Buddha, bahawa kerana perpecahan masyarakat Sangha dalam agama Buddha, pada masa hadapan dia akan menderita sepenuhnya. kehidupan, VEN. PHRA PIYA DHAMMO datang melawat KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI tetapi YIP KUM FOOK mengesyaki VEN. PHRA PIYA DHAMMO untuk mengambil alih jawatannya

    Semua orang di Kepong tahu tentang YIP KUM FOOK, dia seorang yang kotor di Kepong dan dia melakukan pelbagai keburukan seperti membakar kuil Hindu di Taman Daya, kerana tempat itu dia mahu membuka kedai perabotnya dan juga menipu Rm20.000.00 dari Sami Myanmar (Ven. U Nandiya), dan banyak perkara lagi yang dia lakukan pada masa lalu

    Kita rakyat Malaysia dan perlu berhati-hati dengan mereka (YIP KUM FOOK DAN KUMPULAN) kerana mereka akan muflis(kebankrapan) di Malaysia pada masa hadapan.. kerana YIP KUM FOOK mencipta segala-galanya untuk mendapatkan wang, dia tidak peduli siapa yang menderita dan apa berlaku kepada orang lain….

    Shared by Jason Yap, WAT MEH LIEW THAI BUDDHIST TEMPLE, Kuala Lumpur

    1. pernah ke #najib, #zahid serta #melayu2 yg telah melakukan rompakan beristifar serta melakukan taubat nasuha sebagai tuntutan tidak akan melakukan lagi…

      lain pula y di lakukan oleh golongan #melayu2-omNO ini, tergiler2 ingin berkuasa utk melakukan lagi pendustaan & rompakan sedangkan #allah sana #allah sini…

      ini agama fesyen ape ?

  10. ape intipati yg disebalik scandal2 yg melibatkan kekayaan milik negara dan rakyat jelata…

    dilakukan oleh #si-saka-tua dgn mengunakan kekayaan negara melalaui #petronas utk memberi suntikan permasaalah anak2 nya melibatkan #konsortium-perkapalan & #sapura-energy ketika sedang berkuasa…

    atau

    dilakukan oleh #najib dgn skim 1MDB nya & #zahid dgn skim pembawa pejerka-asing ke dlm negara selain pemimpin2 melayu2-OMNO yg sediada..

    intipati nya masih menafi2 kan perbuatan mereka hingga membuang masa dan duit utk mendakwa mereka…

    hingga rakyat dibawa dgn cerita2 konspirasi utk melepAs mereka, malah memutihkan perbuatan keji disisi agama yg dianuti oleh mereka2..

    sembahyang sana sini, menyebut #allah merata2 tapi asyik menfi2kan perbuatan keji utk menghadapi hukum …

    ..berani melakukan tapi takut utk menghadapi hukuman..

  11. Di tanah airku yang permai ini sedang belangsung dua perbicaraan di mahkamah tinggi berhubung kes rasuah berprofil tinggi. Satu melibatkan pelaku berketurunan bangsawan yang sejak mencelikkan mata ke dunia ini tidak pernah mengenal erti kesusahan, jauh dari mengharungi jalan berlumpur untuk ke sekolah, atau berbaju lusuh membantu ayah di sawah, di kebun getah.

    Pengorbanan “hebat” yang terpaksa dilalui oleh Najib Razak seperti yang diceritakannya sendiri, adalah ketika terpaksa melupakan keinginan untuk memiliki private swimming pool di kediaman mereka apabila Tun Razak enggan menggunakan duit rakyat untuk kepentingan peribadi keluarga. Terpaksalah Najib dan adek-adeknya mandi di kolam renang awam tatkala anak-anak kampong hanya bermain air di sungai dan parit.

    Najib is on trial for committed the biggest daylight robbery the country has ever witnessed. He neither regrets nor feels ashamed about it, as he could be seen proudly walks around the country with his followers chanting “bossku…bossku…”. His criminal financial transactions were committed through local banks as well as foreign bank and offshore companies abroad.

    Now…The other case was about a descendent of a migrant from Tanah Seberang who rose into corridor of power and became the second most powerful person in the country.

    While Najib received his share of kickbacks, bribes or whatever term you like to call it via bank transfers, this Wak Zahid was dealing mostly in cash transactions. Every month, his business partner would carry cash, amounting in millions to his residence mostly in Sing-dollars, the court told.

    The best part is that, the company which delivered the cash payment made certain reference or keyword for record purposes, in order to hide the identity of the persons who received the “bribes”. In the case of Zahid Hamidi, he was refered to as Z, ZH, YB or “MONSTER”

    Sikit punya anak ka kalau sampai orang panggil kau “monster” Yeop…bawah sikit dari setan ja taraf dia…….KAH KAH KAHHHH

    1. ..ralat…on trial for committing…

    2. HA HA HA.. BRAVO DIN REMOS!

      πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†
      Kpd Tuhan Yng Esa mari lah kita sama2 berserah
      Jgn lah kita melakukan perkara2 yg Tuhan marah
      Baik & jahat, kelak akan dikira wlau sebesar zarah
      Namun, jgn le sekali dilupa ‘Fiddunya wal-akhirah’
      πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

      πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

      KAH KAH KAH

      πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
      Janganlah dek kerana politik hidup ini kita perjudi
      Seboleh nya kpd bangsa/negara biar kita berbudi
      Hanya di akhiratlah kehidupan kita yg kekal abadi
      Ingatlah, ‘Fiddunya’ tu bukanlah ‘Pemain kabaddi’!
      πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

      KAH KAH KAH

      “Et Tu Brute..”!!!

  12. #faizal-turki pemula utk melakukan #handshake antara bank penghantar & bank penerima utk melakukan ‘clandestine operation’ dari pemindahan dana persisiran pantai seterus nya dari Tanore’s BVI..

    tatacara ebagini utk mengaburi regulators dgn ‘Deed of Assignment & Contract’ di gubal melibatkan pihak ketiga, dan #faizal-turki itu kambing sembelihan yg akan kerap di pergunakan oleh mereka..

    tidak hairan, #najib kerap mengatakan menerima dana asing dari putera raja saudi…

    tapi bila scandal ini mula diketahui di persada antarabanghsa, cepat2 #faisal-turki menafikan nya..

    cuba selidik bagaimana #si-saka-tua dan keluarga nya membawa dana mereka masuk dari #san-miguel ke dlm nagara ? bukan kah disebut2 dlm ‘Pandora-Paper’…

  13. ..biasa nya, sebelum menghantar yg besar didahulukan dgn menghantar yg kecil sebagai percubaan dan ‘Dollar 20 MM transfer via Swift MT 103’ itu permula nya utk Bank Sender & Bank Receiver melakukan #handshake surpassing the required normality MT 199…

    permindahan wang tersebut ssuatu yg di rancang & perlu ada perjanjian utk kedua2 Bank melakukan perpindahan yg mana yg ditetapkan oleh ICC ..

    Swift Haq kepunyaan ICC..

    bagitu juga bila #si-tua-saka mengunakan #san-miguel utk mengambil alih dana yg disimpan di luar negara mengambil alih #esso-trading mengunakan kaedah yg sama seperti yg tertera dlm ‘Pandora Paper’ menamakan #si-saka-tua sebagai recepient dari #dana persisiran pantai nya..

    kedua2 mereka ini kerap jadi buah mulut fund manager antarabangsa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.