Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

TUN ARSHAD AYUB DARI SUDUT HATI IBRAHIM ALI

Terlalu amat sedih, hiba dan sayu atas kembali nya Ayahanda Tun Arshad Ayub ke rahmatullah pagi ini 14hb Jun 2022 – HILANG SEBUAH PERMATA NEGARA YANG SUKAR DI CARI GANTI.

TUN ARSHAD AYUB adalah benar2 pejuang melayu terbilang yg terlalu banyak jasa2nya kepada pembangunan pendidikan profesional kaum bumiputra.

Pendidikan Kaum Bumiputra dalam berbagai bidang profesioal tidak berada di tahap saperti hari ini *TANPA PERJUANGAN GIGEH TUN ARSHAD AYUB*

UITM yg dulu di kenali sebagai Maktab RIDA, kemudian ITM dan akhirnya UITM, sebuah Universiti Maya sebagai gedung ilmu yg terbesar di Malaysia serta terkenal di seluruh dunia.

UITM kini mempunyai cawangan di setiap negeri dan berbagai rangkaian dengan jumlah ratusan ribu siswa siswi dan puluhan jenis bidang disiplin pengajian profesional dan akedemik.

Jumlah Graduan UITM sudah mencecah lebih dari 600 ribu dan tidak sedikit graduan UITM yg mencipta sejarah dan memenangi anugerah antarabangsa saperti bidang perakuanan dan berbagai reka cipta innovasi teknologi dan sain..Inilah graduan bumiputra profesional hasil dari jasa perjuangan Tun Arshad Ayub.

Saya secara peribadi terlalu rapat dgn Tun Arshad Ayub sejak menjadi Presiden Kesatuan Siswa ITM atau KSITM pada Tahun 1972 sehingga 1974 dengan berbagai kenangan manis dan nostalgia perjuangan menuntut ITM menjadi Universiti.

Berbagai peristiwa berlaku yg sudah menjadi sejarah apabila berlaku tunjuk perasaan terbesar dalam sejarah yg mengempar negara pada 22 April 1974 olih siswa siswi ITM yg berjumlah 6 ribu ketika itu berjalan kaki dari ITM Shah Alam menuju ke Parlimen menuntut ITM di naikkan taraf Universiti.

Ratusan di tangkap dan tidak sedikit cedera parah dan akhirnya ITM di tutup selama sebulan.

Di saat yg begini getir Tun Arshad Ayub tetap bersama sama pelajar2 nya dalam misi perjuangan demi masa depan pendidikan anak bangsa walaupun menerima risiko di tamatkan jawatan Pengarah ITM.

Panjang cerita nya dan sukar di coretkan melalui kenyataan ringkas ini sebagai Penghurmatan terakhir buat Bapa Pendidikan Bumiputra dan Negara yg terbilang.

Saya secara peribadi amat terhutang budi kpd Ayahanda Tun Arshad Ayub apabila atas kehendaknya saya di benarkan meneruskan pengajian dan di benarkan menduduki pepereksaan tahun akhir *dalam kem tahanan Kemunting Taiping 1975 akibat tahanan ISA*.

Saya di bebaskan satelah 2 tahun dalam tahanan dan seingatan saya, 3 kali Tun Arshad Ayub menziarahi saya di Kem Tahanan Kemunting Taiping dimana yg terakhir lawatan nya ialah masa saya mengambil pepereksaan akhir dimana Tun Arshad Ayub sendiri datang menjengok.

Inilah keistimewaan seorang insan yg cukup prihatin kpd anak bangsa nya sehingga saya berjaya mendapat ijazah pertama di dalam kem tahanan.Tanpa Tun Arshad siapa lah saya.

Dorongan dan semangat Tun Arshad Ayub dalam membimbing pelajar2 nya sewaktu beliau menjadi Pengarah amat luar biasa.Teramat garang tapi amat di sayangi olih semua pelajar2 di zaman nya.

Tun Arshad Ayub tegas dgn pendirian nya mengenai hak kebebasan pelajar dalam membentuk insan berpendikan yg berani mengambil risiko dalam kehidupan.

Sebab itu graduan2 ITM di zaman nya berjaya dan tidak ada rasa rendah diri tetapi yakin dgn apa jua cabaran yg di hadapi.

Graduan zaman Tun Arshad Ayub bukanlah graduan *inferior complex* atau rendah diri dan malu alah tidak bertempat.Berani mengambil risiko terhadap apa jua bidang yg di ceburi.

Keakraban saya dan Tun Arshad Ayub saperti anak dan bapak dan sahabat tanpa sempadan dengan kenangan pahit manis dan Tun Arshad Ayub lah yg membentuk jati diri saya dalam mengharungi perjuangan terutama sifat patriotisma bangsa tanpa noktah. Ianya menjadi kenangan hidup buat saya selama lama nya.

Tun Arshad Ayub sudah pergi buat selama lamanya.Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama.

Nama Tun Arshad Ayub pasti akan di kenang buat selama lama nya dan akan meniti di bibir mulut setiap kaum pribumi sebagaimana sebaris nama Mat Kilau atau Tok Janggut yg merupakan simbol idola ‘insan perjuangan bangsa yg terbilang sepanjang zaman.

Sama2 kita berdoa semuga Allah swt ampun segala dosa nya dan di semadi bersama roh para syuhada dan solihin.insya allah.

ALFATIHAH di baca.

TAKZIAH PADA TOH PUAN ZALEHA, ANAK2 DAN SELURUH KELUARGA NYA SEMUGA BERSABAR DIATAS KETENTUAN ALLAH SWT.

JASA MU TUN ARSHAD TETAP DI KENANG OLIH KU SEBAGAI ANAK DIDIKMU DARI UITM.

ALLAHUAKBAR

Dato Paduka Dr Ibrahim Ali

Presiden PUTRA&PERKASA

@Mantan Presiden KSITM 1972/1974

14hb Jun 2022

5pagi.Taman Melawati

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x