TAK ADA ISU KITA PATUT SERABUT KEPALA BILA ISMAIL SABRI, TUN M DAN AZMIN SAMA2 ADA DI JEPUN

Sejak beberapa hari lalu lagi apabila diberitakan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob dan Tun Mahathir Mohamad serta beberapa menteri sama-sama berada di Jepun, ada yang membuat spekulasi serta tafsiran bahawa suatu rancangan politik telah berlaku di sana.

Apatah lagi, antara menteri yang turut berada di Jepun itu ialah Azmin Ali dan Saifuddin Abdullah, dua bekas pemimpin PKR yang terlibat dalam komplot Langkah Sheraton yang menyebabkan kejatuhan kerajaan PH sebelum ini.

Seolah-olah dengan adanya mereka itu di Jepun bersama Ismail Sabri dan Tun Mahathir, satu lagi gerakan jatuh-menjatuh yang bakal menggegarkan politik negara akan berlaku tidak lama lagi.

Gerakan politik yang diandaikan itu bukan saja disebut-sebut melibatkan kedudukan UMNO, Ismail Sabri dan kerajaan sedia ada, malah juga diribut-ributkan untuk matlamat yang lebih besar iaitu menghuru-harakan PKR serta PH, sekaligus menghalang kemaraan Anwar Ibrahim.

Turut dikaitkan dalam gerakan itu ialah melibatkan Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak, dua tokoh utama UMNO yang sering disebut sebagai kluster mahkamah.

Mendengar cerita-cerita yang disampaikan itu, disertai dengan pelbagai coretan berbentuk andaian di media sosial, sekali imbas memanglah nampak menyeronokkan dan boleh membuatkan kita terpedaya.

Lantas itu, kita pula mungkin menyambung dengan bercerita pula kepada pihak lain atau menyebarkan-luaskan lagi semua tulisan berkenaan dengannya.

Sebenarnya jangan kita sakit kepala mengandaikan akan berlaku sesuatu gerakan politik Malaysia di Jepun hanya disebabkan ada beberapa sosok sedang berada di negara tersebut.

Mereka hanya kebetulan saja sama-sama berada di Jepun, bukan dirancang dan malah mungkin tidak sempat pun berbual-bual hal politik Malaysia di sana.

Ismail Sabri dan rombongan yang disertai beberapa menteri seperti Azmin, Saifuddin, Shahidan Kassim, Ahmad Faizal Azumu atau Peja adalah dalam rangka lawatan rasmi ke Jepun selama lima hari.

Jadual mereka padat dengan pelbagai program yang telah diatur seperti perbincangan sesama pemimpin kerajaan, berjumpa sektor korporat, ahli perniagaan dan sebagainya.

Azmin sebagai menteri MITI manakala Saifuddin selaku Menteri Luar Negeri biasanya memang diperlukan dalam lawatan Perdana Menteri ke luar negara.

Dalam waktu yang sama, semasa lawatannya itu, Ismail Sabri selaku Perdana Menteri telah dijemput untuk menyampaikan ucaptama dalam Persidangan Nikkei, suatu acara tahunan yang diadakan sejak tahun 1995 lagi.

Tun Mahathir pula berada di Jepun kerana kerana memang dijemput untuk menyampaikan ucaptama dalam persidangan tersebut dan sebagaimana kita tahu, bekas Perdana Menteri itu adalah jemputan khas setiap tahun untuk menyampaikan idea dan buah fikirannya dalam Persidangan Nikkei.

Jepun begitu tertarik dengan Tun Mahathir sejak beliau melancarkan dasar pandang ke timur bermula tahun 1982.

Semasa di Jepun dan menyertai Persidangan Nikkei, jadual berucap antara Ismail Sabri dan Tun Mahathir adalah di hari yang berlainan, bukan hari yang sama.

Ismail Sabri hanya sempat berjumpa Tun Mahathir di majlis makan malam sempena Persidangan Nikkei yang diadakan sebelum persidangan bermula sekadar untuk bersalam dan bertanya khabar.

Menteri-menteri yang ikut rombongan Perdana Menteri turut sama hadir dalam majlis makan malam itu.

Apakah hanya kerana mereka bersalam dan bertanya khabar, seterusnya gambar-gambarnya bertebaran di media sosial, maka boleh ditafsirkan telah wujud suatu gerakan politik melibatkan Malaysia?

Adoyaiii….

Untuk melakukan sesuatu gerakan politik, tidak perlu pun sesiapa sampai pergi ke Jepun kerana ia boleh dilakukan di Malaysia tanpa heboh-heboh dan tanpa ada sesiapa mengambil gambarnya.

Untuk itu, langsung tidak ada isu bila Ismail Sabri, Tun Mahathir, Azmin dan lain-lain menteri didapati sama-sama berada di Jepun beberapa hari lalu.

Ia cuma kebetulan dan hanya memeningkan kepala sendiri apabila kita turut serabut kepala mengandaikan yang bukan-bukan di sebalik kebetulan itu.

Tengok mereka ada di Jepun, lebih baik kita ambil kesempatan minum hijau Jepun atau makan sushi untuk menjaga kesihatan daripada mengaitkannya dengan politik yang mungkin meningkatkan lagi tekanan darah sedia ada. – ShahbudinHusin 29/05/2022.

Updated: 29 May 2022 — 2:04 pm

44 Comments

Add a Comment
  1. Anonymous said…
    About YIP KUM FOOK, it is better to you are escape from the Kepong area because you were my good friend in the previous days until today

    YIP KUM FOOK better leave Kuala Lumpur area because someone to report to police and Sentul Police Station and Breakfield Police Station want you

    We know you make more mistakes but you can’t run away from the country’s laws, on last time you can solve problems with pay money to shut people-mouth up, but now it’s different, now is the age of technology like the internet

    I hope, you will understand me what I said in the verses above, I love you in my heart like my brother and I will protect you from what people gossip about you..ok

    Lee, Selayang

  2. ‘being entirely honest with oneself is a beginning of realization..

    …and indeed a good exercise..’

    tapi mampu kah #situa nyanyuk being honest to himself, dgn membuat pengakuan bahawa skim pengswasatan yg dipenuhi dgn lantikan kroni2 gagal membawa malaysia ke persada antarabangsa..

    tapi mampu kah #sinyanyuktua aka #saka tua mengaku bahawa kerap menyalahi mengunakan kuasa dgn bail-out pd anak2 nya..

    di #jepun, jika integriti diri dipersoalankan oleh negara, tak tunggu mahkamah utk beri verdict, mereke melakukan #harakiri..

    sanggupkan #situa nyanyuk tunduk kepala dan sujud ke lantai memohon maaf atas segala kegagalan2 nya dan ucap tama nya semua #auta dan tahap sampah sj..

  3. ngape #jepun masih menerima #situa saka sedangkan mereka ketahui kegagalan #sinyanyuktua ketika menjadi kerua negara..

    sbb #jepun & #sisaka sama2 bersubahat melakukan nya, maka akan sentiada memastikan rahsia mereka sentiasa diplihara..

    ..tak hairan #sinyanyuk tua diberi kehormatan menjadi pengucap utama sempena #Nikkei conference ..

    dhaif sgt, dilihat oleh kuasa di china yg tertunggu kedatangan #najib pula..

  4. ..good judgements come from experience..

    ..experience based on bad judgements…

    tapi dgn lingkup nya #perwaja steel kerana perancangan yg serba bingai, ape kah, hutang2 yg ditanggungi, di bebankan pd rakyat & negara..

    kini #situa selamba buat2 lupa…

    lain pula di #tokyo, #situa merasakan teruja tunjuk ‘cerdik’ nya, sambil menyembunyikan kegagalan2 yg dilakukan dgn pengswastaan separuh masak ketika memimpin negara……

  5. bahagian #kubang pasu, dimenangi oleh #rafizi, ape kah #situa tak sasau di buat nya dgn keputusan sedemikian rupa…

    bahagian #langkawi senasib dgn #kubang pasu juga, lagi berbuih2 mulut #sisaka tua mengiggau2 dgn nyanyuk nya…

    ape kah ini sbb nya #sisaka tua memilih utk jadi #mascot cara percuma sebagai ucap tama utk #nikkei conference di #tokyo..?

  6. #sisaka tua aka #sinyanyuktua akan dinobat sebagai spiritual leader terbaru #melayu2isle se Malaysia..

    berhati2, anak kesayangan nya masih tidak diberi keistimewaan yg di pinta..

  7. Mahathir dah tua
    Mahathir dah tak relevan
    Mahathir mudah lupa
    Mahathir dan kronisma
    Mahathir dan nepotisma
    Mahathir dan bail out
    Mahathir and all negativities

    AND YET

    Individual like ZUNNUN becomes LIVID….what a pity

    1. ‘livid’ ? kan sedang melihat bingai #situa tercungap2 mencari #idea…

      mana #anjing el-tu-brute tajaan #najib & #romah, tak bawa sama ke ?

      bukan kah #sisaka tua dgn ‘tidak mudah lupa’ nya & #najib, #rosamh asyik ‘buat2 lupa’..

      guru dan anak2 didikan sama sj…

  8. ..dgn kemenangan awal #rafizi merebut jawatan timb. president #pkr, sgt2 diharapkan agar #sinyanyuktua yg masih di tokyo, tidak jatuh pengsan mendengar nya..

    ..ramai tertanya2, ngape #sisakatua sengaja ‘sideline’ #rafizi setelah menang dgn ticket #pH kemenangan #pru14 yg mana #rafizi bertungkus lumus menjayakan nya…

    apekah anjing el-tu-brute, peliharaan #najib atau bingai #sisakatua blh memberi cerahan utk megetahui sbb nya…

  9. #pH kini sedang menyusun jentera nya, apekah #situa nyanyuk tertunggu2 pelawa dari #mahiaddin, #assmim, #mailsabri, #sabah4sabahan, #hadi diangkat sebagai ketua spiritual mereka..

    spiritual berdasarkan ape ?

    ‘tidak muda lupa’ atau ‘buat2 lupa’…

  10. ‘…veni vedi vici’…

    viva #rafizi…

    ‘…we come, we see we conquer..’

    apekah, ‘el-tu-brute’ masih tergiler dgn boss #najib nya..

  11. #rafizi mesti menang

    atau

    #rafizi harus menang..

    maka nya, yg penting bukan #rafizi tapi #keberanian nya utk membawa perubahan..

    lain pula dgn #melayu2isle, #atok saka aka #sinyanyuktua perlu didewa kerana tarf ‘negarawan’ nya…

    tapi dgn meletakan #hunseng bersama sebagai ucap tama di forum #nikkei, apekah ini sebenar nya, ‘negarawan’ yg perlu dibangga..

  12. apekah #melayu2 perlu menerima dan bergerak mengikut keadaan contemporary berdasarkan ‘tidak mudah lupa’ #sinyanyuktua atau berdasarkan ‘buat2 lupa’ nya ?

    apekah #melayu2 perlu menerima dan bergerak mengikut contemporary berdasarkan #isle #hadi yg ‘suku’ sana ‘suku’ sini ?

    #melayu2 tidak perlu musuh dari luar, cukup dgn #situa nyanyuk & #hadi membawa perpecahan …

  13. langkah sheraton utk merampas kuasa dari kerajaan #pH..

    kini jelas #atok sake yg selama ini beriam diri, menunjukan pendirian nya dlm peranan menjatuhkan kerajaan yg diketuai nya sendiri…

    ..utk mengerakan semula, langkah #nikkei pula..

    tercengan2 #keshida bila conference nya di jadikan medan utk membentuk #kerajaan #melayu2 isle terbaru di malaysia..

  14. #sukarno dapat gesha #jepun utk dijadikan isteri..

    kini adakah #melayu2isle #pN dgn #atok saka akan mengunakan gesha2 jepun utk mewarnai #pru15..

    lagi byak lah tumbuh nya karaoke2 jepun sana sini untuk menampung gesha2 dan #hadi seperti #sitiki tak segan2 turut serta….

  15. Blog Budin dah meriah semula dengan salakan2 bertali arus…. mana perginya pemantun tegar tu…masuk mai la woiii…

    Jepun serang orang putih kalah
    Ada yang lari jatuh tesungkoq
    Junnun Wau Bulan yang dok berbalah
    Nenek kebayan yang panas pungkoq

    1. turut serta #mahathirvsanwar aka #jijit dtg kembali..

  16. Betoi Budia…Depa jumpa kat Jepun makan shushi saja. Tapi Tok Det tak berapa suka ikan…dia takut tecekik tulang….walaupun ikan sushi takdak tulang dia rasa geli tekak. Mael Sabri pula lebih suka telor penyu…sayangnya kat Tokyo depa tak serve teloq penyu…Azmin Ali tibai semua, depan belakang…kadang2 belakang dia pun bagi Haziq tibai….

    1. Pegawai Khas Azmin Semburit, Hilman tak ikut sekali keJepun of planning Sheraton 2 Move. Bukan dia yg offer hush money kat Haziq suruh tarik SD. Ini selepas Atok Saka coverup blue-eyed boy dia. Tetapi now court kes rape birthday party, rape victim kata Hilman level gentleman siap mintak permission lagi.

  17. bagus ? bagus ! bagus…

    sekurang2 nya byak memberi cabaran pd #Ayuh Malysia memulihkan semangat #pN yg sedang mengawan dgn #atok saka dgn mengidap penyakit nyanyuk nya..

  18. hanya #mailsabri & mahiaddin ingin bertanya pd #situa, dimana hendak diletakan #anak nya ? sebagai menteri biasa sj, sebagai kemteri kanan atau sekadar #menteri besar mengantikan #sanusi yg kerap mencetuskan kontroversi…

    bermula lah #melayu2isle tergiler2 bahagi kepentingan sesama mereka sedangkan peperangan belum pun bermula ..

  19. The mention of Statesman Dr Mahathir
    Zunnun cannot sit still on a chair
    White look black, his focus on the BACK
    Is not this back his idol love to hack?…..

    This is the reality, the fact and the truth
    There is no need to fight nail and tooth
    Not speculation/allegation like Zunnun had purported
    Charged, tried, defended and decided by the court

    1. #zunnun suka melihat fundie #siatok saka terenjat akal bila kena sula..

      bukan kah itu kesukaan #zunnun selama ini…

  20. hanya #mailsabri & mahiaddin ingin bertanya pd #situa, dimana hendak diletakan #anak nya ? sebagai menteri biasa sj, sebagai kemteri kanan atau sekadar #menteri besar mengantikan #sanusi yg kerap mencetuskan kontroversi…

    bermula lah #melayu2isle tergiler2 bahagi2 hasil perang sesama mereka..

  21. Rafidah: From Malaysian vision to ‘syok sendiri’ cocoon
    Like PH Chairman’s “formidable/ strong” gimmick and tune
    Plain stupidity and absurdity of lying to supporters
    No shame no credibility no integrity of leaders

  22. dgn berkumpul nya cadre2 #melayu2isle di tokyo di serikan oleh kehadiran #situa nyanyuk bersama dgn #mailsabri,

    maka jelas #pru15 akan menjadi pertempuran #pH, #bN & #pN,

    ..antara #anwar, #najib & #sinyanyuktua..

    maka senang #pkr/#pH mengatur agenda perang nya malah #bN jua sudah menjangkakan nya..

    hanya bagaimana #bN nak nyahkan #mail serta kuster2 mentei nya dari #omNO ?

    1. What does this clearly imply
      Higj Noon, get a kite and fly
      Livid and stupid anspeculation
      Fit for mental institution

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN asyik menanya saja.

      Nak keluarkan pendapat, tak reti.

      Nak play safe ler, tohmah, pendapat kosong, dengar apa pendapat org.

      Puak kamu tak akan sampai ke mana dalam politik negara ini.

  23. ape pendirian #gps-sarawak & #grs-sabah jika #mailabri & #mahiaddin bersatu bersama #situanyanyuk & #sibingai sabah 4 sabahan nya..

    yg pasti nya, #hadi dgn para lebai2 nya, bermadu kasih dgn #situa nyanyuk yg ‘long overdue’ dicita & ulam yg mendatang..

    maka terbentuk sudah pakatan grand design #situa nyanyuk akhir nya, tapi dimana nak diletakan #MUDA dlm percatuan ini ?

    berhati2 #pH, kerana syed saddiq ditaja oleh Lim Kee Yew, proxi #situa nyanyuk yg memberikan rumah free pd nya, di mine resort..

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNUN THE LANUN mesti coba menghasut, sentiasa.

      Tapi, sebagai parti pembangkang minoriti, tak ramai pedulikan dia.

    2. Leave it to the Sarawakian and Sabahan
      Jangan cuba nak hasut laga-lagakan
      Unlike Sabah, Sarawak has pushed away Umno
      Even PKR and PAS Sarawak leaders say NO NO

  24. Some has gone berserk with his comments
    Some has gone livid in his statements
    Much he likes to post his insults and a hater
    A clear proof of an unhinged character

    1. almost every time, taking a dog, and an epileptic patient, love is always a passion ..

  25. ..dgn penyertaan #sinyanyuktua merestui #sandakan assmin dgn sex luar tabii nya, dan #mailsabri dgn menyalah guna kuasa membawa menantu bersama dlm lawatan resmi, maka bermula satu era pemimpin2 #melayu2 dgn bingai terbaru pula..

    apekah ini lagi hebat bingai nya dari scandal #najib, #rosmah & #zahid sebelum ini?

    1. Fitnah you said
      Balasan you get
      Thinking Isa to save you
      Keep dreaming in a loo

      1. you mean, you are running to the loo, to piss ..

        woit, sekadar sikit sj di sula dgn terlari2 ke tandas..

  26. there has to be an explanation why all the sudden, tikus2 politik berhimpun di tokyo sedangkan conference #nikkei hanya setaraf 3 bintang sj pengiktirafan nya..

    apekah perancangan yg akan dirancang setaraf 3 bintang jua…

    1. Siapa kata 3 bintang?

      Komen kamu hanya 1 bintang.

      Kontang, takda isi.

      1. dgn #hunseng dan #situa sebagai ucap tama persidangan, #nikkei tak ubah conference taraf 3 bintang sj..

        yg #mailsabri tergiler2 menunjukan suit burberry nya ke sana kemari, apekah utk kagetkan jepun2 di sana ?

  27. setelah #pkr menutup #idea mengadakan khemah besar dan #pH mula merasakan #situa nyanyuk masih kritikal dgn penyakit sawan..

    maka #situa & #mailsabri bersama #mahiaddin berpakat utk mendapatkan kuasa dgn memulakan langkah #kedua sheraton tapi kali ini di dirumuskan di tokyo..

    ini dapat dilihat dgn kedatangan yg kerap, #bingai yg #situa hantar ke sini selain #anjing #najib utk menyalak membuat gangguan di sini..

  28. Isn’t it funny, Si Tua’s presence in Japan has news in trove
    Many attempted to recklessly speculate and become livid
    Those in Japan now in the process of mooting a political move
    Was it unfounded fear, insecure feeling or just plain stupid?

    1. it isn’t funny to see rogue #hun seng bersama nyanyuk situa dijadikan #mascot oleh nikkei utk menarik minat #melayu2 merancang berkuasa kembali instead di Sheraton …

      then again, do you feel funny ?

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN wd. feel funny about anything.

        Especially when he is with Bang Ali.

        Mengelenot pungkoq nya.

        1. Megelenot tu apa nek…? Cuba cari dalam kamus dewan tapi tak jumpa. Mungkin bahasa sakai kut nekkk? Adakah sama maknanya dengan menggelebeh…contoh ayat….Puki nenek tua itu menggelebeh teruk setelah disodok benggali lembu….

Leave a Reply

Your email address will not be published.