“PAGI ANWAR LETAK JAWATAN, TENGAHARI TUN M TAWAR DIRI JADI PENGGANTI”

Seorang bekas duta bernama Dennis Ignatius yang sering menulis Hal Ehwal politik Malaysia telah menulis sepucuk surat Terbuka kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim bertarikh 24 Mei 2022.

Dalam surat Terbukanya itu, beliau menggesa supaya Anwar Ibrahim meletakkan jawatan demi memberi laluan pemimpin-pemimpin muda seperti Rafizi Ramli, Nurul Izzah Anwar, Hannah Yeo dan Syed Saddiq.

Surat Terbuka yang ditulis dalam Bahasa diplomatic itu lupa Satu hakikat, atau sengaja buat tidak nampak.

Kalau Anwar Ibrahim meletakkan jawatan sekarang dalam Parti Keadilan dan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), sudah pasti akan wujud vakum atau kelompangan dalam Blok Pembangkang.

Dennis Ignatius seorang liberal yang mengkagumi Tun Dr Mahathir Mohamad tentu tidak naif dengan cadangannya minta Anwar Ibrahim meletak jawatan.

Pagi ini Anwar Ibrahim meletak jawatan, misalannya, tengahari nanti akan muncul semula Tun Dr Mahathir Mohamad menawarkan diri untuk mengetuai Blok Pembangkang.

Adakah ini yang Dennis Ignatius impikan?

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

26 Mei 2022 (Khamis)

Updated: 26 May 2022 — 1:50 pm

8 Comments

Add a Comment
  1. Saya kenal sangat Dennis Ignatius…lebih dari kenal Abu….dia tu bekas bos saya…I reported directly to him. Sebenarnya dia bukanlah Mahathir’s fan…sejak dari dulu lagi. As a non Malay Dato Dennis didn’t like Mahathir’s rhetoric championing the Malays. Walaupun pada hakikatnya itu hanyalah ungkapan politik untuk membentuk persepsi, Dennis menganggap sikap Mahathir tersebut boleh merosakkan keharmonian kaum di negara ini.

    Berkenaan tanggapan bahawa “pagi Anwar letak jawatan, petang Tun M menawarkan diri sebagai Ketua Pembangkang”..itu hanyalah firasat penyokong tegar Nuwar saja. Rasa-rasanya orang yang menyokong Tun hanya tinggal beberapa kerat saja lagi. Tetapi rakyat yang mengharapkan pelapis muda memang ramai.

  2. Menghormati berbeza dari memuji memuja
    Menghormati juga berbeza dari mengidola
    Menghormati beri impak jangka panjang
    Mengidola silap langkah jatuh terkangkang

    Sekarang pelbagai hinaan hari2 dilemparkan
    Pada Si Nyanyuk Tua yang dikira tak relevan
    Takut old wily fox making a surprise return
    To this Statesman becoming PM is no longer fun

    On my way back from KL I met an old campus pal
    His hatred for the old man was always unfettered
    But surprisingly at our lunch at Mitsui Mall
    Heaps of praised were showered instead of hatred

    I asked why 360 degree turn on his stand on the old man
    He replied all these years he was sweet-talked by conmen
    He said Najib and Anwar had made him stupid, totally blind
    Failing to recognise TDM as true albeit imperfect Statesman

    TDM is not interested to be PM, that is the reality
    Unless being instructed by people in higher authority
    Inspite of being insulted and belittled as has no relevance
    Surprisingly he was still a speaker at Nikkei Conference

    1. wau bule sangat aku kagumi

  3. #negara & #rakyat kini hanya ada 2 pilihan utk memilih jika #pru15 diadakan..

    #pH atau #bN, yg lain tiada ketrampilan utk menguruskan negara & rakyat jelata..

    #negara & #rakyat bergantung harap agar permasaalahan negara dapat di selesaikan dgn berape segera..

    tapi syarat2 yg membolehkan samada #pH atau #bN yg memerintah, masih tidak tiada penentuan nya…

    maka permasaalahan negara akan meleret2 tiada kesudahan nya..

  4. bila depan #ramai, #ayah akan pertahankan #anak nya…

    .. blk di rumah alain pula akan sang ayah lakukan..

    yg terdahulu, suapay #anak merasakan serba salah, dan terkemudian, anak berhadapan kesalahan nya..

    jgn pula #situa nyanyuk, dipuja di luar didewa di rumah..

    lagi tergiler2 ‘tidak mudah lupa’ dan ‘buat2 lupa’ nya..

  5. Itulah realiti dunia sebenarnya
    Dulu dialah suka memuji memuja
    Sekarang dia berbunyi lain pula
    Dia menyumpah memaki mencerca

    Bila taksub dah lentur
    Puji pujian lalu gugur
    Nasib kamu bekas banduan
    Puji pujian dah jadi hinaan

    1. reality atau kao asyik termimpi2 #situa nyanyuk idaman fantasy ?

  6. ape yg paling senang merangsang ‘curiousity’ manusia ?

    ..dgn menjual ‘fear’, menanam ketakutan dlm diri manusia..

    itu yg sibingai #hassan cuba lakukan di sini dgn naratif taraf bingai nya..

    cibai ini fikir rakyat jelata sebodoh seperti dia ? pagi, #anwar di sahkan kanser, #petang, #wawi kangkang puki dgn jantan lain pula..

    apekah dgn sesenang itu fikiran warga2 #pkr blh berubah ? ape kah ini pemikiran #hassan bila #anwar dah ada number, lalu #anwar dijadikan #pM secara automatik sebagitu sj..

    ‘..the ruckus has to be built before the seizure takes place..’

    factor #situanyanyuk sudah tak relevant lagi hanya #zunnun sj suka gunakan utk melepAskan sadism agar dapat merangsang ketenangan diri…

    #sintanyuktua bukan lagi #hantu, yg menghantui #pkr terkini terdapat bingai2 yg clueless bagaimana nak mendekati rakyat2 & pengundi2 …

    pemimpin2 serba sial #pkr masih berlegar2 bermain kolam renang dgn #MP2 utk mendapatkan sokongan2 dan number sj…

    bukan kah #anwar menunjukan giler sakan nya, terlolong2 satu negara, bahawa dia dah ada angka..

    ‘formidable number’, ape punya #kepalabutuh punya bingai…

Leave a Reply

Your email address will not be published.