KING ITU RAKYAT – NAJIB CAKAP MACAM ORANG TAK SIUMAN, KATA TUN M

Tun Dr Mahathir Mohamad membidas kenyataan seteru politiknya, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menggambarkan rakyat sebagai raja atau ‘king’ menerusi pendekatan cash is king.

Dr Mahathir yang juga Perdana Menteri keempat dan ketujuh negara menyifatkan kenyataan yang dibuat Najib itu sebagai satu pembohongan oleh orang yang tidak siuman.

Bahkan, Ahli Parlimen Langkawi dan Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) itu juga mendakwa, Najib yang sinonim dengan gelaran ‘Bossku’ itu sudah berulang kali menipu rakyat Malaysia termasuk di Dewan Rakyat.

“Saya hairan kenapa Najib diberi tempat untuk dia bercakap bohong, macam tak siuman (dia bercakap)… kononnya cash is king, king itu rakyat, jadi sekarang bila kita jumpa rakyat, kita (kena panggil) Duli Yang Maha Mulia rakyat. Bukan macam itu… itu cakap bohong.

“Dulu dia kata nak malu buat apa pasal dia boss, boss curi tidak apa, jadi ada dalam Parlimen dia kata kita tak bayar satu sen pun hutang, mana tak bayar, kita bayar berbilion Ringgit… dia kata tak bayar, dia cakap tak betul.
“Orang ini mempunyai niat nak jadi Perdana Menteri, dia harap kalau UMNO menang dia akan diampun sekali lagi, sekarang ini semua orang nak jadi Perdana Menteri lagi, (Tan Sri) Muhyiddin pun nak jadi Perdana Menteri juga sekali lagi,” bidas Dr Mahathir.
Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas Majlis Jamuan Hari Raya Parlimen Langkawi, di Dataran Telaga Walk di sini, pada Isnin.
Dr Mahathir mengulas kenyataan yang dibuat oleh Najib ketika menjayakan Debat Perdana pada Khamis lalu mengenai pendekatan cash is king yang diperkenalkan Ahli Parlimen Pekan itu semasa menerajui negara sebagai Perdana Menteri keenam.
Semasa berhujah dalam Debat Perdana dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Najib mempertahankan pendekatan cash is king yang dibawanya dengan menyifatkan langkah itu lebih mudah untuk membantu rakyat ketika susah.
Sambil merujuk ‘king‘ itu adalah rakyat, beliau berkata, pengenalan pembayaran tunai secara terus kepada rakyat yang diperkenalkan di bawah pentadbirannya sebelum ini dan diteruskan sehingga hari ini berjaya menyegerakan bantuan kepada rakyat.
Selain membidas pendekatan cash is king, Dr Mahathir turut menyifatkan analogi ‘kek’ yang dinyatakan Najib dalam debat berkenaan sebagai tidak menggambarkan keperibadian sebenar pemimpin itu.
“Dia buat macam itu ka (kongsi kek) semasa dia jadi Perdana Menteri? Saya ditutup sama sekali untuk bercakap, bukan pembahagian sama rata, masa dia (Najib) jadi Perdana Menteri tak ada sama rata, sekarang bila tak jadi Perdana Menteri mesti sama rata (pula)?” soal Dr Mahathir lagi.
Sumber – https://www.astroawani.com/berita-malaysia/cash-king-king-itu-rakyat-najib-cakap-macam-orang-tidak-siuman-tun-m-361618
Updated: 16 May 2022 — 8:30 pm

31 Comments

Add a Comment
  1. #DebatPerdana PakSheikh dgn kayjay pulak.
    Topik: Keberkesanan dan Keselamatan baksin mTNA kobid-19

    1. #anwar menjawap, perlu ada ‘forensic audit’ syarikat yg membekalkan vaksin..

      ..debat yg mengecewakan.

  2. corrupt? corrupt ? corrupt ?

    rasuah itu bukan saja menyalahi pengunaan kuasa yg diamanahkan..

    tapi jua, menyalahi kuasa yg diberi sebagai manusia utk melakukan kebaikan pd kemanusian mereka…

    forsaken one’s humanity is corruption, maka jgn pula kepimpinan #pkr terpekik telolong melawan ‘corruption’di luar mereka tapi tidak melihat bagaimana kepimpinan yg ada ‘forsaking’ kerja2 utk perkasakan jentera parti …

  3. Zaliha Mustafa ‘reassured’ jika perlu, akan diadakan pemilihan semula mana pemilihan yg diragui ‘at divisional level’..

    dgn #pru15 kian tiba, dan dgn pendekatan sedemikian akan membantutkan persediaan utk menghadapi pilihanraya..

    #pkr is in real mess, dan amat memalukan, bukan sebuah parti yg baru didaftarkan…

    jika zaliha tidak mampu, baik mengundur diri dgn cara hormat sj..

  4. ape yg berlaku di PD dgn kehadiran ‘polis rusuhan’ tidak, tidak, tidak sesekali melemahkan usaha utk #rafizi membawa pembaharuan …

    jgn pula #anwar yg terlebih melatah kekeliruan…

    apekah suasana di selangor akan di jadikan ukurun berbanding dgn ape yg berlaku di N Sembilan ?

    teruskan semangat #Sang Nadim, kematian dlm membawa pembaharuan itu sifat kemanusian…

    #AyuhMalaysia..

  5. “tiada ape yang dapat #ku rasakan
    selain dari #cinta #Mu pd #Ku
    tiada lafaz sendu yang terindah
    Yang daapt #ku gambarkan pada #Mu..

    ..dengar kah ape yang dijawap keluhan #cinta yg diperkatakan di atas?

    tiada ape yg perlu diperkatakan..
    selagi diri #KaMu menjauhi dari #Aku..
    tiada ape yg perlu dirasakan ..
    beranikah mengatakan #kamu itu #Aku

    Olan ? Olan ! Olan..

  6. Saudara Budin…

    Bagi tau Tun M….Najib bukanlah bercakap macam orang tidak siuman. Tetapi dia bercakap sebagai seorang yang sedang “desperate”. Bila dirinya tertekan dengan terdedahnya wang yang masuk berbilion ke dalam akaun peribadinya, Najib “desperately” bagi tau umum bahawa itu adalah duit derma Tok Arab. Memangla tak masuk akal ada Arab yang terlalu baik hati di alam fana ini.

    Sekali lagi lagi bila peranan Jho Low dalam kes songlap dana MDB terbongkar, Najib “desperately” berbohong bahawa dia tidak mengenali China babi gemok tersebut walaupun pernah bercuti bersama keluarga naik kapal layar dengan China babi itu. “A naked lie” kata orang Jawa.

    Sekarang apabila menyedari ungkapannya “Cash is King” sudah memakan diri, Najib sekali lagi “desperately” memberi tafsiran baru bahawa Cash=Rakyat.

    Bagi menggembirakan seekor nenek tua yang suka kepada “tahi” saya ibaratkan Najib ini sebagai seekor anjing yang sedang kelemasan…apabila seketul TAHI lalu pun, akan digapainya dalam percubaan untuk menyelamatkan diri dari tenggelam.

  7. antara #najib & #rosmah, mana #king dan mana queen ?

    sudah tentu #rosmah ‘queen’ nya, dgn ‘queen control’ nya..

    antara #situa dgn #hasmah, yg mana #king & yg mana #queen ?

    sudah tentu #hasmah dgn #kingdom nya…

    maka ada ape dgn #najib & #situa ? mereka2 pelakon2 tambahan rumah tangga bini2 mereka sj..

  8. ‘duduak tamanuang tiok sebanta’..

    ..#najib & #situa, kedua2 nya bijak memilihara #bini2 mereka..

    yg satu pandai melakukan triggering membolehkan #najib terlari2 sana sini manakala yg satu lagi, lembut dgn tangisan, hingga terharu #situa lalu menyamun kekayaan negara agar bini dapat ditenteramkan..

    1. Yang si DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN mulut celupar

      Layak di balibg dengan selipar.

      Kalau di Timor Tengah kena macam itu boleh membawa ke membunuh diri.

      Tapi si ZUNNUN THE LANUN tak berani bunuh diri, merayap ke lubang katak puru, diam disana bersama si katak.

      1. Apa kau merepek ni nenek…dah lama tak kena tala dengan bang Ali ka nenek tua puki busuk….

      2. bagus, sentiasa beratip berwirid bawah kaki #zunnun…

        elak dari buat posting baru, bukan taraf kamu…

        jgn pula office boy berlagak manager..

  9. antara Anjing & Bayang Nya, yg mana #king’ sebenar nya.?

    cuba2 lihat komen2 yg saban hari diberi nya…

    perlu dinasihatkan, jgn sesekali buat posting baru, sekadar beri komem bingai mencukupi, itu sj ‘kecerdikan’ yg mampu

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN macam diktator pulak, tak kasi org buat posting baru.

      Hidup nyya dalam suasana kebodohan semata, maka selalu lah keluar komen2 bodoh bangang,

      1. kesian,

        tak dapat perhatian bini, blog budin pula dijadikan tempat utk berbini…

        mana pornpuan yg sanggup berbini kan kamu dgn taraf ‘bingai’ sedemikian rupa..

        sejak sekian lama bermastautin dlm blog budin, tidak ada langsung kecerdikan yg ditunjukan..

        jenis #melayu berpenyakit songsang akal..

  10. #zahid kini merasakan diberi nafas baru oleh perwakilan dlm EGM utk dijadikan #pM post #pru15..

    hanya yg rakyat ingin tahu, PHd yg diperolehi dari UPM itu Sijil kedoktoran haiwan ke ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN memang layak di rawat dek doktor haiwan.

      Sebab dia otak dan tabiat haiwan.

  11. mana #Anjing yg dok asyik menyalak2 dlm blog budin pergi..

    di beri soalan simple utk diselesaikan lari lintang pukang…

    cepat selesaikan nih..

    1 +=1 ??

    pandai pulak sibingai nih AWOL…🤣

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tabiat monyet, melompat lompat memegang entah apekebenda yang dia jumpa.

      Di baling nya bila sedar berbau busuk.

      Rupa2 nya tahi, dalam beg plastik.

      1. Nenek TN bingai dengan cerita taiknya…bontotnya selalu ditaji bangali sampai terkeluar taik…sebab tu suka bercakap pasal taik. Berkawan pula dengan BgRiani yang suka pantun torpedo taik…elok la tu…

  12. teringat akan #ismailharon berduet #asnida daud..

    rahsia #mu rahsia #ku..

    ketika run-up #pru13, sana sini #situa yg tak sedar akan nyanyuk nya, beriya2 mempertahankan #najib sedangkan scandal kapal selam dgn pembunuhan #altantuya sedang kuat diperkatakan rakyat…

    kesialan ape #situa bingai ini, tiba2 membasuh tangan nya, sedangkan kesialan nya yg mengangkat #najib menjadi #pM6 ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tak sedar bahawa pada masa2 nya tembelang seseorang timbul selepas di lantik.

      Atau tak ada bukti nya masa di lantik.

      1. bingai, tak mampu ke utk selesaikan simple algebra yg diberi..

        kan ‘cerdik’ komen sana sini..

        atau bingai banggang tegar..?

        1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN otak budak kecik.

          Jenis bila sakit perut, masuk jamban kotor, berak berdiri.

  13. kahkahkah..

    #sinyanyuktua kini bergendang gendut…
    #sipenyamun menyediakan tali kecapi pula..

    kini kedua2 nya kenyang perut,
    anak beranak & sekeluarga suka hati…

    yg terdahulu menyamun kekayaan negara dgn bail-out anak2 nya
    yg terkemudian menyamun duit rakyat jelata dgn skim cepat kaya pula..

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN berkahkahkah menuduh tanpa bukti.

      Kot perut nya nanti pecah sebab kuat sangat berkahkahkah

      1. kesian..

        ‘cerdik’ salah gunakan…

        apekah 1 +=1 itu satu bayang kegilaan kamu, sang bingai..?

        1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN main tekak teki, otak budak kecik di blog orang dewasa.

          1. tak cukup tanah kao lari ya..

            #ketakutan melihat hantu ke ?

            1 +=1 itu menghatui kamu ke ?

            lubang puki mana kamu keluar nih ?

            puki manusia atau puki haiwan..?

            1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN masih lagi dengan otak budak kecik nya.

              Memberi kita sikit fun and entertainment di pagi ini.

              1. fundie faham ke #fun ?

                kesian, sana sini mengelak, soalan yg simple sebagini rupa lari lintang pukang…

                1 +=1 berape ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.