PINDA PERLEMBAGAAN UMNO – ELAK PERPECAHAN ATAU ZAHID HAMIDI TAKUT HILANG JAWATAN?

Hari ini UMNO akan mengadakan Perhimpunan Agung Khas atau EGM bagi tujuan meminda perlembagaannya iaitu pemilihan parti hanya akan diadakan enam bulan selepas PRU dilangsungkan.

Dengan pindaan itu, ia bukan saja bermaksud pemilihan UMNO yang sepatutnya diadakan tahun ini akan dianjakkan sehingga PRU15 diadakan terlebih dahulu, bahkan juga terpakai sehingga ke hari kiamat.

Ini adalah sejarah baru bagi UMNO kerana nampaknya peruntukan dalam perlembagaan sedia ada yang membenarkan pemilihan ditangguhkan selama 18 bulan tidak cukup melegakan buat Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi dan sesetengah pemimpin dalam parti itu melindungi jawatan mereka.

Lalu, kini ditambah pula peruntukan dalam perlembagaannya bahawa pemilihan hanya akan diadalan selepas enam bulan PRU dilangsungkan.

Menurut Zahid Hamidi, langkah meminda perlembagaan itu adalah untuk mengelakkan perpecahan dalaman berlaku dalam UMNO.

“Langkah itu akan memastikan kestabilan parti menjelang PRU15 akan datang.

“Ini merupakan satu lagi langkah dan usaha keterhadapan untuk memperkasakan UMNO dalam berdepan dengan cabaran mendatang.

“Pindaan itu kelak bakal meletakkan UMNO dalam keadaan paling kemas, tersusun dan berdaya setiap kali memasuki gelanggang PRU,” tegasnya lagi.

Bolehkah ahli-ahli UMNO yang waras percaya sepenuhnya kata-kata Zahid HamIdi itu?

Benarkah pindaan itu untuk mengelakkan perpecahan atau sebenarnya untuk mengelakkan beliau daripada hilang jawatan?

Tidak cukup lagikah dengan peruntukan 18 bulan menangguhkan pemilihan yang sedia ada dalam perlembagaan?

Kenapa Presiden UMNO terdahulu cukup selesa dengan peruntukan sedia ada itu dan tidak pernah mahu menambah tempohnya dengan membuat pindaan baharu?

Dalam hal ini, tidak diragui lagi Zahid Hamidi sebenarnya tidak cukup berjiwa besar dan sedia menghadapi pemilihan UMNO, meski dalam keadaan dirinya sedang berdepan hampir 100 pertuduhan di mahkamah.

Sepatutnya, dengan beban kes mahkamah yang sedang dihadapinya sekarang ini, beliau bukan saja wajar berundur, malah sangat patut memberi laluan mudah kepada Ismail Sabri yang kini merupakan Perdana Menteri untuk mengambil alih jawatannya itu.

PRU15 akan datang ini tidak sepatutnya lagi beliau terlibat, jauh sekali mahu terus mencatur calon-calon dan membenarkan dirinya sendiri bertanding lagi.

Bukankah selama ini selalu kita dengar hampir semua pemimpin UMNO, termasuk Zahid Hamidi mengeluarkan kata-kata kononnya mereka sentiasa mengutamakan parti melebihi kepentingan sendiri?

Mengutamakan parti apa namanya kalau sentiasa mahu berselindung di sebalik jawatan dan melindungi jawatan dengan pelbagai cara tanpa henti-henti? – ShahbudinHusin 15/05/2022.

Updated: 15 May 2022 — 9:10 am

29 Comments

Add a Comment
  1. ..elak terlalu memikirkan masaalah dlm keadaan semasa negara..
    ..renungkan siape yg cipta memikiran sebagitu rupa..

    ..elak salahkan semua pd pemimpin2 yg ada…
    .. baru rasa lega, semua bertanggung jawap bersama..
    …bangkit, negara memerlukan rakyat nya..
    …jgn dimusnahkan ape yg telah dibina…

    bagitu jua, ketika perpisahan kedua2 suami & istei ..
    jgn hancurkan ape yg ada, anak2 itu peninggalan kasih sayang kedua2 nya

  2. berkat pujangga…

    bersuara lah kamu menentang perkara yg giler..
    menentang kegilaan sectarian bangsa & kepercayaan agama..

    tapi bersilat #ismailharon…

    eh? eh ! eh…

    bukan itu yg #aku perkatakan…
    siape punya angkara sedemikian rupa ?

  3. di ‘fan club’ #azahar, selain mendagangkan ceramah #lubangpuki terkentut & #urutkepalabutuh, minuman whisky & beer ape yg di hidangkan hingga pengunjung kemabukan…

    apekah ada amanat #hadi seketul daging babi dihidangkan bersama..?

    baik2, jgn pula berulang kemabukan bingai2 nya di memali, hingga sanggup mati dlm kemabukan amanat #hadi..

  4. #tuhan membisikan pd #ketuhanan #Nya…

    lalu #ketuhanan #Nya melakukan sedemikian jua pd #pencinta yg tercari2 dimana #Nya…

    #aku bukan rambut #mu..
    #aku bukan bangsa #mu…
    #aku bukan kepercayaan #mu..

    #aku meliputi #mu…
    #aku kamu
    #aku zahir #mu
    #aku bathin #mu

    tidak segala &ilmu #aku yg melakukan ‘DNA Sequencing’ kamu..

    jgn pula #emosi & #prasangka mendustai #mu..

    tapi sifat ‘pretentious’ #pencinta mencipta azimat & amanat agar segala ‘binatang’ yg berserban & berjubah dibawah, #percaya bahawa #pencinta telah menemui #ketuhanan mereka..

    hingga bergolek2 #mati mempertahankan #cinta palsu pendeta mereka..

  5. ape2 ‘reason’ yg diberi, tidak blh mengalahkan perasaan #cinta #najib utk terus menjual temberang nya pd rakyat jelata..

    bagitu jua, #situa, ape2 ‘reason’ diberikan, #nyanyuk tetap dgn ‘cinta’nya ingin terus menerajui #pH sampai habis penggal…

    sesunggohnya, tiada reasoning yg blh digunakan bila #kedua2 nya, dihantui oleh ‘cinta’..

  6. yg buat manusia berlumba2 mengayakan kerana #cinta mereka utk hidup..

    ‘hidup utk makan & makan utk hidup..’

    maka nya, ‘be in love’ walaupun gaya ‘buat2 lupa’..

    ‘buat2 lupa’, ‘king’ 1MDB itu #rakyat yg diperkatakan oleh #najib..

    ‘buat2 lupa’, bail-out anak nya, #Petronas yg dijadikan ‘mangsa’..

    asalkan hidup sentiasa #bercinta..

  7. #situa nyanyuk & #sipenyamun tegar sedunia, perlu melakukan menyalakan api agar menyala memarakan peluang menghadapi #pru15 yg hampir bila2 masa..

    tapi ape yg perlu digunakan utk membakar nya ?

    #najib ada penyokong serba bingai2 nya, #situa ada #waubule, #waubulan & #waubole tapi apekah mereka terlebih bingai dari penyokong bingai #najib ?

  8. takala mengumumkan perletakan jawatan #pM nya, #situa nyanyuk hanya mengeluarkan #kata semata2..

    tapi #hati & #sanubari nya memberontak tergiler2..

    lalu #sinyanyuktua mengiler menyusun #kata2 yg terlanjur lalu memanggil sidang parlimen utk perbetulan…

    hingga kini, #hati & #sanubari nya, kekosongan, tidak pendulikan lagi ape yg diperkatakan oleh #situa..

    bertambah parah lah keadaan nyanyuk nya..

  9. #kanak2 mengunakan kata2 utk mendapatkan keinginan nya..

    bila meningkat usia, kata2 hanya bibit2 ‘pretentious’ sj…

    #kebenaran dlm perhubungan, tak lain, #rohani yg melakukan..

    kerana #roh itu kebenaran urusan #tuhan..

    maka nya, jgn ‘buat2 lupa’, #roh tidak sesekali tua dan jauh sekali nyanyuk..

  10. #rohani & #jasmani, jasad & #roh,

    ..berpisah tiada..

    #jasad itu #roh & #roh itu jasad..

    #jantung akan mula2 terkesan bila berlaku pemberontakan dalam diikut dipertengahan #kepala, mengakibatkan nafas di hidung tersentap lalu mulut tercungap2 mencari nya..

    maka nya, jgn pula emosi dibiarkan membakar, membiarkan ‘consequence’ berlarutan hanya kerana sedikit gangguan pd ‘tidak mudah lupa’…

    kelak dah #tua, kerap diserang dgn penyakit sawan yg kerap datang..

  11. perkasakan #kata2 bukan meninggikan suara bila bercakap..

    tapi, blh ke kata2 diperkasakan klu cacat bisu…

    #mailsabri tidak mampu perkasa kata2 & tak mampu meninggikan suara..

    apekah #mailsabri cacat bisu..?

  12. melayu2 #omNO sentiasa mengidam bila kah mereka blh meneruskan tabiat samun menyamun mereka kembali…

    ..sejak kalah #pru14, melayu2 #omNO meronta2 dipaksa mengemis..

    kini rakyat melihat #cahaya memancar keluar dari bangunan #pwtc..

    #cahaya2 dari lubang2 dinding, ditebuk2 oleh ahli2, marah dinafikan haq utk membuat pilihan mengantikan pemimpin2 yg sediada..

  13. ketika memerintah selama 22 tahun, #situa nyanyuk ‘cerdik’ nya lalu bawa perubahan pd rakyat & negara…

    kemudian, 22 bulan 22 hari yg diberi, #sinyanyuktua ‘terlebih ‘cerdik’ lalu bawa #harapan perubahan pd rakyat & negara..

    kini, rakyat & negara bertanya, dimana ‘cerdik’ nya nak dibawa #pujaWANG?

  14. ‘. setiap aksi pasti ada reaksi ..’

    selangkah mencari, selangkah sedia menunggu

    tapi bila bertiga, terpaksa byak helah & dalih ..

    kini #omNO sepakat, menutup pintu utk berunding…

    mengurung diri2 mereka, sambil memecah2kan dinding..

  15. dari mana ilham #azahar buka Club Malam nya ? dari kitab amanat #hadi ?

    .. oleh yg sedemikian sudah tentu, makanan yg disediakan bercampur seketul daging babi ?

    jenis kemabukan tahap ape bila makanan bercampur seketul daging babi diiringi dgn Whisky & Beer jenama #melayu2isle ?

    apekah kemabukan separa di #memali ?

  16. #Fan Club #azahar menyediakan whisky & beer jenama ape ? hingga ahli nya ke sini kerap bercerita ‘pegang #kepalabutuh’ & kentuk #lubangpuki ..

    kemabukan ape yg #azahar cuba promosikan Club Malam nya.. ?

  17. ktika bersetubuh bersama mendirikan #muaFUCKat, siape yg #opprtunist dan #siape yg menyediakan ‘peluang’ nya..

    tapi bila ‘berzina’ dgn peluang terbaru, apekah peluang yg ada tak sehebat dgn yg disana..?

  18. pencapaian #nasib bilamana #opportunist merampas #peluang yg tersedia..

    selepAs #pru14, siape gerangan #opportunist yg dimaksudkan dan atas #platform ape telah tersedia..

    tapi, bila opportunist sedemikian berdiri atas ‘rule & divide’ nya, habis peluang yg tersedia, cuba pula dijadikan milik mutlak nya..

  19. ..tapi, tapi, tapi..

    tiada siape dlm negara yg mampu menyamai whisky & #beer St Miguel yg #situa nyanyuk sediakan …

    ‘rule & divide’ nya, amat bisa dan amat memabukan..

  20. #al Tiki sering ke #Club malam baik di seberang baik jua di dalam ..

    #azahar juga sering ke #Club Malam, di merata2 bangunan yg di dalam..

    kedua2 mereka dlm #kemabukan dan pengunjung2 diberi minuman menghayalkan

    jenama ape whisky & beer yg disediakan ?

  21. Firdaus Wong Pengamal Viral Film Lucah Melalui Telegram

    Kalau telur pun hilang, ereksi pun lemah nak pecahkan apalah sangat, bukan begitu bang haji?

  22. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ASYIK COBA MENGARUT.

    MAKA DIA DIKARUTKAN.

  23. pemimpin2 #omNO yg bersama dgn president nya, #zahid, kerap memecahkan dinding2 #omNO utk membebaskan diri mereka..

    apekah #pintu2 dlm #omNO tiada ?

    1. Puak kamu pulak keluar dari lubang belakang.

      Bau busuk Beb, terutama bila lepas Bang Ali keluar.

      Komen baik dibalas baik. Demikian juga yang kangjor.

  24. #pAs lain pula, utk #berjaya, pemimpin2 memberi dalih2 & helah2..

    ..selain mabuk dgn amanat giler #hadi, #azahar buka #club memabukan jua..

  25. parti politik perlu dilihat #berjaya..

    bukan sj #berjaya menarik minat ahli2 nya..

    tapi yg #berjaya memberi minat pd mereka2..

    #omNO tidak kecuali jua, beri minat pd ahli2 menjadi penyamun negara …

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN MAHU DILIHAT PANDAI MENYINDIR DLL.

      TAPI DIA DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTERUSAN DISINI.

  26. ape yg #omNO cuba jenamakan kini setelah memenangi prn2 sebelum nya, satu percubaan mengelak mengadakan Pemilihan mengelak dari perpecahan dalaman..

    tapi apekah #RoS blh menerima nya ? persoalan nya, ‘siape’ yg bisikan pd mereka utk mengadakan EGM agar dapat mengelakan Pemilihan ? Wahyu turun dari mana ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN TAK PERNAH ADA WAHYU.

      HANYA ADA CACI CACAH, TAPI BILA DIA DIBALUN BANG ALI, BELAKANG NYA MERKAH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.