CASH BUKAN LAGI KING, INIKAH BAHANA KERANA HILANG KUASA?

Yang difahami sebelum ini mengenai “cash is king” yang dibudayakan oleh Najib Razak, ia bererti dengan adanya banyak wang, seseorang itu akan hidup atau boleh berlagak seumpama raja.

Raja, di mana-mana dunia sekali pun, baik dulu atau sekarang, memang diketahui tidak ada yang tidak kaya.

Kalau raja, kecuali Rajagogal atau Raja Lingam, semua mereka mesti kaya dan tinggal di istana.

Ertinya bagi orang biasa, kalau mahu jadi macam raja, maka ia mesti memiliki banyak wang.

Dalam erti yang lain, lagi banyak wang, lagi besar gaya serta lagak raja seseorang itu.

Dalam konteks pemimpin, mereka yang ada banyak wang dan sedia memberi kepada penyokongnya, maka ia akan sentiasa dianggap seperti raja.

Untuk seseorang pemimpin itu terus disokong, kadang-kadang bukan khidmat, kerja atau idea yang diutama, tetapi sebanyak mana wang yang sanggup diagih-agihkan.

Selagi ia sedia menabur banyak wang, selagi itulah sokongan diperolehinya.

Kerana itu, ungkapan “cash is king” dalam kaitannya antara pemimpin dengan rakyat tidaklah sukar difahami, bahkan mudah diterima maksudnya.

Hanya dengan memberi tunai, maka akan kekallah pemimpin itu atau setidak-tidaknya sentiasa disanjung oleh penyokongnya.

Tetapi, setelah bertahun-tahun membawa budaya “cash is king” atau wang tunai itu raja, Najib tiba-tiba memberi tafsiran baru mengenai makna sebenar “king”.

Kata Najib, dalam debat dengan Anwar Ibrahim Khamis lalu, “king” itu sebenarnya bermaksud rakyat.

Makna kata, kalau dulu wang tunai itu adalah raja, sekarang ia sudah bertukar menjadi wang tunai itu rakyat.

Menerusi tafsiran baru itu, ada banyak wang bermakna tidak lagi menjadikan seseorang itu raja, sebaliknya jadi rakyat saja.

Apa istimewanya ada banyak wang jika tidak boleh berlagak seperti raja?

Habis, apa yang boleh menjadikan seseorang itu raja?

Perlukah juga sekarang makna “king”di dalam kamus ditukar daripada raja kepada rakyat?

Kenapa tiba-tiba Najib menukar makna “king”?

Inikah bahana paling besar kesan hilang kuasa yang memerlukan forensik dilakukan terhadap bekas Perdana Menteri itu?

Adakah setelah hilang kuasa, meskipun banyak menabur wang, maklumlah hanya beliau satu-satu pemimpin di negara ini yang diketahui ada berbilion ringgit dalam akaun bank peribadi, maka baru Najib sedar bahawa wang tunai bukan lagi raja?

Kalau “king” juga bukan lagi bererti raja, tapi sudah bertukar erti kepada rakyat, maka raja yang sebenar yang bertakhta di istana kita nak panggil apa? – ShahbudinHusin 14/05/2022.

Updated: 14 May 2022 — 5:29 pm

47 Comments

Add a Comment
  1. This YIP KUM FOOK forced the Buddhist monk out of the temple and locked the Temple gate, then he also called the police to arrest the monk in the temple and he called his thugs to come harass the monk as well

    Now many know about YIP KUM FOOK and what he did before, a lot he cheated in Kepong area, he will suffer relentlessly in his life, and the next time he dies, his family generation will carry on his bad karma

    YIP KUM FOOK is a lawyer but his character and attitude are not like a lawyer because he can deceive various people and do bad things without embarrassing people, everyone knows you are not a law student, you pay money to get a certificate, if you are a true lawyer you have to understand the law

    When we got to know him in Taman Ehsan in 1989, that time we opened the official SAMNAK SAMBODHI and he was the MCA chairman in Taman Daya, Kepong, and also a business as a furniture shop, he was not the founder of SAMNAK SAMBODHI and also he was not a committee member of the SAMNAK SAMBODHI, also he was not a lawyer at that time

    Now the life of his drama will be open to the public to know, he will cannot close in what he did before, in one day it will open all .. at that time, he will suffer and vibrate for a lifetime

    Next time he must answer the Buddhist devotees because Buddhists will ask the question of where the Temple money is lost, Ms. Lim was appointed president of the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur

    Share by Ah Thong, Taman Ehsan

  2. tanda yg utama melacurkan #kepercayaan agama, dgn memberi ceramah dlm bangunan ‘masjid’..

    dgn menubuhkan #Fan Club, lagi byak ke Club2 mlm seperti Al Tiki jua…

  3. Petua untuk lelaki kuat seks dari Ustaz Azhar Idrus

    1. dgn jual agama dlm ‘bangunan masjid’ dgn ceramah setengah masak nya…

    2. betul ke #azahar ini pedagang agama ?

      sana sini menjual #kepercayaan sj…

      cuba tanya bingai ni, ape intipati #keyakinan yg ada ?

  4. apekah yg terpendam #pujaWANg cuba jenamakan oleh #situa nyanyuk ?

    utk perjuWANGkan anak2 separa bingai nya ?
    utk memecah belahkan pemain2 politik semasa?
    utk meneruskan sectarian agama & bangsa..?

    di mana mula salah nya,

    #kepalabutuh bapak yg menyimpan

    atau

    #lubangpuki mak yg mengangkang..

    1. Ust Azhar Idrus- 8 perkara yang keluar dari kemaluan perempuan

      1. adakah yg utama, #brand bila dah #tua, kuat nyanyuk nya..

        adakah yg utama, #brand tergiler dgn amanat cibai nya ?

        adakah yg utamam #brand mengiler dgn samun menyamun nya.?

        ketiga2 mereka, masih bebas dgn kegilaan mereka..

  5. ape beza nya antara #situa dgn #sinyanyuktua..

    adakah salah #kepalabutuh bapak yg melahirkan..

    atau

    adakah salah #lubangpuki mak yg melahirkan..

    diberi kuasa, tergiler2 memerintah dgn pecah belahkan rakyat jelata.

    1. Sa;ah KEPALA BAPAK DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN yang #lubangpuki mak nya melahirkan nya kurang otak.

      Asyik menuduh kosong saja, tarak fakta atau peneragan yang noleh di terima.

  6. ..yg paling bahaya, yg merancang menyembunyikan diri..
    ..lagi bahaya, dgn ‘rule & divide’ utk terus memiliharan kekuasaan nya

    lain pula dgn #Tuhan, amat kerinduan dan keinginan dikenali
    dijadikan berbagai warna dan keturunan, tiada beza mereka disisi #Nya..

    apekah watak #situa melebihi Pencipta #Nya..?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN mengarut lagi.

      Mesti dibalun, ditibai dan dibantai hingga dia bersepai.

      DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tak akan melebihi Pencipta nya. Sebab dia tak ada Tuhan, biasa nya tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara.

      1. Lambang PEACE Kemaluan WANITA – Ustaz Azhar Idrus

        1. masih kah ada cebisan tisu otak nya yg masih tersangkut dicelah2 #puki mak nya..?

  7. tunjukan Sifat Kasih & Sayang #Nya…

    di sekeliling kita, cuba utk menjayakan hidup mereka..

    ada yg memberi, ada yg menerima, dan tak kurang yg merompak..
    ada yg mengasihi, ada yg menyanyangi, dan tak kurang yg membunuh..

    1. Gamak nya si DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ini jenis yang “merompak.. tak mengasihi … harap dia tak membunuh..

      1. Penjelasan dari Ustaz Azhar Idrus tentang kentut Vagina

        1. cukup2 lah sicibai #azahar sana sini melacurkan #kepercayaan nya..

  8. ..muhammad anak aminah dan #Kenabian Muhammad..
    …yg mana akhir nya binasa dan yg mana kekal sentiasa…

    ..yg mana #independent dan yg mana #dependent
    .bezakan Nabi Muhammad dan Perdana Menteri Ismail Sabri

    ..dgn

    ..#kenabian Muhammad dan Jawatan Perdana Menteri Ismail Sabri

    kedua2 nya, amanah2 yg diberi…
    dari Pencipta dan dari Pencinta…

    as it is, adakah rakyat mencintai Jawatan Yg Ismail Sabri Gunakan..

    1. Hanya DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN yang tak mencintai itu ini, ha nya mencaci cacah saja.

  9. #Ujud kah #Tuhan tiada #kejadian manusia..
    #Ujud kah Kesempurnaan #Tuhan, tiada #kejadian sempurnakan manusia

    #Author Yg Sempurna ingin melihat Alam kejadian #NYa,
    dari perspekstif mana digunakan utk melihat kesempurnaan #Nya..

    #Ujud kah #Tuhan jika tiada #kejadian Manusia…

    #ketuhanan akan musnah, jika ada yg lain dari kesempurnaan manusia

    1. Menyebut “#ketuhanan akan musnah”, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ini memperli mereka yang percayakan Tuhan.

      KEPALA BAPAK DIA, TENGKORAK ATOJ, NENEK MOYANG DIA.

      Mengarut dab menghasut cakap begitu.

      Peru dibalun, ditibai dan dibantai berterusan.

      1. balun lubang puki mak hang yg tersalah melahirkan kamu…

        kurang2kan #cibaikan diri sana sini…

  10. #kecerdasan memanggil kerana berjaya mengenal yg di luar diri..
    #kebijaksanaan terpanggil bila berjaya mengenal yg di dalam diri…

    ‘wafianfusikum afala tubsirun..’

  11. ..ape yg ada #priori sebelum nyata #diri

    ..dan ape yg #posterior selepAs #diri ternyata..

    sangat jauh kecil #Nya kecil jika dibandingkan dgn…

    ape yg ada dlm #diri yg menyembunyikan #kesempurnaan #Nya..

    1. “posterior” DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN amat besar, sebab asyik di balun Bang Ali.

  12. #be..

    #be yourself

    ..yg lain mengambil #self mereka..

    6 Masa Kejadian, berakhir pada #Self

    Jaga dgn #baik amanah yg diberikan akan #Nya..

    itu #amanah, agar dikembalikan seperti di kehendaki..

    elak emosi & prasangka, jauhi penafian jgn merampas milik #Nya

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN perlu elak mulut cabul supaya tak kena Bang Ali “pukul”.

  13. Firdaus Wong Pemilik Film Aksi Melayu Lucah

    Anak Jantan Azeez Raheem Penyamun Tabung Haji KING Of PDRM Outrider

    1. Kamu Cina, kenapa tak Pemilik Film Aksi Cina Lucah?

      Kamu nak perii Melayu ke?

      Kepala bapak kamu.

      Bedebah.

      1. Kamu memnghasut, pihak berkuasa perlu ambil tindakan ke atas kamu.

        Dalam pada itu, kaamu perlu dibalun, tibai dan bantai di sini.

    2. apekah #pdrm & menteri dlm negeri akan umumkan dgn resmi…

      atau

      ‘no further action’…

  14. Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Tak Pernah Masuk Lokap

    Manifesto Bukan Kitab Suci is King Kong.

    1. Kamu menghasut lagi. Kitab tidak boleh di persendakan. Puccimak kamu.

    2. Yg #Suci #Buku atau #Kebenaran #Nya.

      .dari mana #Kebenaran selama ini ‘dwell’?

      #manusia vs buku tersebut, mana lebih #suci ?

      ..yg mana #independent dan yg mana #dependent ?

      …#antara kedua2 #Nya, yg mana #Author jadikan dulu..?

      1. Yang nyata ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tak akan masuk buku.

        Masuk lubang tandas, mungkin ler.

  15. persoalan yg perlu ditanya, apekah #rafizi hadir pd sesi debate antara a #anwar & #najib sedangkan semua ini bermula dari serangan #rafizi pd #najib dgn usul nya agar kerajaan melakukan bali-out utk menyelamatkan SE

    apekah #rafizi tidak menasihat #anwar hingga #anwar tidak mampu memberi keterangan yg jelas serta kos implikasi yg akan membawa kesan pd negara & negara…

    dari debate tersebut, #anwar hanya mempertahankan ‘forensic auditing’ tiap kali membuat rebuttal sj…

    di mana #rafizi ?

  16. jgn terperangkap dgn mainan #najib..

    #najib ramai penasihat nya…

    #king yg dimaksudkan kini dialihkan pd rakyat pula…

    maka dgn secara resmi, rakyat yg terkesan dari permasaalah yg ada, siape akan bertanggungjawap pula utk memastikan #king (rakyat) dipelihara..

    #najib kini meletakan ‘onus’ pd kerajaan yg ada selain pd kerjaan yg diperintah oleh #pH yg diketuai oleh #situa nyanyuk sebelum nya..

    #najib dgn megah berkata, ketika memerintah sebelum nya, rakyat (king) diberi B1RIM dan Bantuan2 Yg sepatut nya…

    malah #najib yg kemukakan I-Citra & I-Sinar dikeluar utk meringankan permasaalahan #king

    bijak permainan #najib…

    tapi percaya kah rakyat jelata ? sedangkan waktu pemerintahan nyam yg betul2 #king, bukan kah #najib & #rosmah sentiasa…

    1. Masa debat kelmarin, Anwar gagal bawa isu “imbuhan kepada senior management” dan “tanggungjawab Board of Directors”. Cukup 2 points tu kalau highlight pasti boleh support atau justify cadangan “forensic audit” yang diulang beberapa kali. Minda Melayu bukan cekap buat facts correlation, semua kena spoonfeed.
      Pujian untuk Najib yang lebih pandai spin emosi Melayu…..cash is king pun boleh jadi definasi baharu!

      Lebih bijak kalau Anwar ulas kenapa Sapura directors wakil dari PNB sebagai major shareholder setuju gaji CEO 200k sehari walau syarikat rugi dan berhutang? Itu juga hujah balas paling tepat untuk padamkan emosi Melayu yang sokong Najib kononnya mengelak PNB rugi (dua kali rugi jika Sapura muflis sebab PNB juga shareholder bank yang bagi pinjaman semula kepada Sapura untuk bayar hutang). Forensic audit akan melibatkan 3 set BOD dari Sapura, Bank dan PNB ketika Najib sendiri PM & menteri kewangan!

      Hasil debat banduan perdana:
      1. Najib bagaikan berjaya manipulate emosi Melayu disamping pandai control suara macho.
      2. Anwar gagal ambil kesempatan mematah hujah dan memberi cadang balas sebab guna jawapan secara am, tidak specific.
      3. Mungkin tidak ada apa-apa kesan atau mempengaruhi pandangan kerajaan sekarang.
      4. Rafizi yang sebenarnya berjaya sebab menyerlahkan kelemahan charisma dua tokoh politik tidak bermoral!

      1. Pegang Kemaluan Isteri Batal Tak Puasa? – Ustaz Azhar Idrus

        1. Kalau takda niat nak sod.k, tak batal. Kunci nya pada niat.

          Tapi kalau dah pegang, bermaharaja lela lah si abang tuh. Satu lepas satu, mesti batal puasa punya.

          Soklan nya – kalah puasa, apekedarah nya nak pegang, nak cari pasal ler.

          1. kurangkan #terseput bila buat ulasan..

            kao bercakap sendirian ke ?

            now the crunch..

            jika tiada intent, ada ke consequence ?

            renungkan, bayang di cermin itu bukan musuh..

            jgn asyik tergiler2 menyalak hingga kekeringan air liuh

            1. “#terseput”?

              KEPALA BAPAK KAU.

              Kau tak akan kekeringan air liuh.

              Kau akan keringkan air Bang Ali punya kepala but.h –

      2. is #moral the isu here?

        .. kurang kah penyakit #situa di sini,

        ..#moral nya lebih teruk dari mereka berdua..

        1. Ustaz Azhar Idrus Fan Club – Khayal Seks Zina Hati

          1. #sipendeta taraf cibai dah ada #fan club ?

            lagi byak cibai2 yg terhasil dari club setengah masak

            1. Cibai DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN masak Bang Ali punya air, minum 3 kali sehari.

              Dia jadi Presiden Kelab Cibai nya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.