MENGENANG REVOLUSI DEMOKRASI EMPAT TAHUN LALU

Pada hari ini, Isnin 09 Mei 2022 genaplah empat tahun telah berlalu Revolusi Demokrasi berlaku di Malaysia.

Ketika itu lanskap politik Malaysia mengalami perubahan radikal tanpa tumpah darah. Ia berlaku melalui kuasa rakyat yang diterjemah di peti undi.

Empat tahun lalu, rakyat ingin melihat Kerajaan Barisan Nasional (BN) tumbang di Putrajaya. Hal itu berlaku.

Rakyat ingin melihat Kerajaan BN tumbang di mana-mana. Itu juga berlaku. Dari utara, bermula di Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, Kerajaan-Kerajaan BN tumbang. Kerajaan BN di Sabah juga kalah. Kerajaan Negeri Sarawak pula keluar dari BN. Hanya Pahang dan Perlis sahaja dikuasai BN. Manakala Trengganu dan Kelantan dimenangi semula oleh PAS.

Keazaman rakyat di seluruh negara jelas inginkan perubahan. Di banyak kawasan Parlimen BN tumbang tersungkur termasuk di Puncak Borneo dan di Lubuk Antu, kedua-duanya di Sarawak.

Begitu kuat kesan Revolusi Demokrasi. Ia seperti ombak besar yang memukul pantai.Rakyat menyambut kemenangan Pilihanraya Umum ke-14 pada 09 Mei 2018 bagaikan mengecapi suatu kemerdekaan nasional dari belenggu kuasa kukubesi yang mencengkam selama ini. Terasa lega dan kesyukuran di sana sini.Satu kemenangan “Peoples Power”.

Pada Pilihanraya Umum ke-14 yang lalu, rakyat ingin melihat, jika BN tumbang maka Anwar Ibrahim akan dibebaskan dari penjara. Harapan itu juga menjadi kenyataan.

Sebuah kerajaan baru terbentuk menggantikan BN. Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjadi kenyataan.

Selama 61 tahun sejak Merdeka, BN menjadi pemerintah Kerajaan Persekutuan. Ia boleh dikalahkan. Perubahan boleh dilakukan. Satu sejarah baru terukir. Tidak ada sesuatu yang mustahil.

Revolusi demokrasi juga bererti revolusi sosial. Rakyat dapat melihat bekas Perdana Menteri Najib Razak ditangkap; Menteri dan Timbalan Menteri ditangkap; Pengerusi Felda ditangkap; Pengerusi Tabung Haji ditangkap, First Lady isteri bekas Perdana Menteri juga ditangkap.

Mereka disoalsiasat, diheret ke Mahkamah dan didakwa mengikut lunas undang-undang. Satu kemenangan prinsip kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan Persekutuan.

Walaupun Revolusi Demokrasi ini hanya dapat bertahan selama 22 bulan sahaja akibat Langkah Sheraton yang mengkhianati mandat rakyat tetapi peristiwa kebangkitan rakyat di peti undi itu tidak dapat dipadam dalam sejarah tanahair. Juga tidak dapat dihakis dari himpunan memori rakyat.

Empat tahun telah berlalu dan kini Pilihanraya Umum ke-15 akan tiba tidak lama lagi.

Persoalannya adakah Revolusi Demokrasi dipeti undi akan berlaku sekali lagi?

Jawapan saya positif. Ya, ia akan berlaku.

Kenapa?

Kerana perjuangan menentang golongan serakah kleptokrasi yang mencuri dan merompak wang rakyat dan wang negara masih belum selesai. Masih belum berakhir.

Golongan Kleptokrasi ini sama ada di dalam selimut ataupun di luar selimut perlu “ditelanjangi” dan diheret ke mahkamah untuk dihakimi.

Keajaiban mungkin berlaku lagi. Dengan izin Allah, InsyaAllah rakyat Malaysia yang patriotik akan bangkit menyelamatkan negara ini.

Gelombang revolusi demokrasi rakyat akan berulang sekali lagi di peti-peti undi dalam PRU-15 nanti.

Tetapi fenomena itu tidak boleh terjadi begitu sahaja dengan sendiri. Maka tugas kita semualah yang cintakan tanahair ini untuk berusaha bagi menjadikan harapan tersebut satu kenyataan.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

09 Mei 2022

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 May 2022 — 8:42 pm
Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Melayu Islam Malaysia
Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Melayu Islam Malaysia
10 May 2022 11:29 am

Manifesto rekaan Mahathir kini boleh didapati di setiap pasar malam dan tepi jalan bandar-bandar utama di Malaysia.

Jangan lupa dapatkan 1 salinan manifesto Mahathir sempena PRU15
“PILIHLAH AKU JADI PM MU”

Disclaimer
Manifesto cetak rompak “JANJI AKU BUKAN KITAB SUCI” bukan manifesto Mahathir yang sebenar

wau bule
wau bule
10 May 2022 11:32 am

isa memaafkan mu

zunnun
zunnun
10 May 2022 10:28 am

utk mengerakan pilihan raya, memerlukan dana, #pN sudah memperolehi nya, melalui darurat serba bingai mereka di rancang sebagitu rupa dan #situa nyanyuk cuba melanjutkan pula dgn tarf kesialan MAGERAN pula…. #bN & #pH byak bergantung pd negeri2 yg mereka sedang menerajui nya, dan kini, dgn #ismailsabri dan menteri2 #omNO & pN yg menerajui kerajaan persekutuan, peruntukan budget 2022 telah mula dibelanja.. tikus politik sedang mengumpulkan dana pilihan raya dan projek2 yg diumumkan terselit di dalam nya dana2 keperluan sedemikian pilihan raya selain utk kepentingan mereka.. rakyat amat tekesan dari phenomena ini, kerana utk mereka hanya sisa2 selepAs ambil kira kesemua… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
10 May 2022 10:52 am
Reply to  zunnun

The beauty of HN is he has no inhibition Words spewed from his mouth no restriction He supports PH Commander with the fullest grin And believe Isa will wash away his sin I believe one day he has to come to reality That his PH Commander is the biggest liability PH will be where they are and not go any further Unless a new leader with integrity takes over Whilst he enjoys continuing to slander where he could Hentam orang yang dibenci difitnah ikut sedap mulut To him idolizing BINGAI Anwar is worth his writing Hoping BINGAI Anwar/PH win, hahaha… Read more »

zunnun
zunnun
10 May 2022 8:32 am

there is sayin among tikus2 politik semasa..

antara ular sawa dgn #sinyanyuk tua, yg amat bahaya belit nya ?

cuba2 renungkan perumpamaan yg diberi oleh pujangga #melayu terdahulu…

kerana #sinyanyuktua jauh sekali #melayu nya dgn menghina kaum #melayu ‘mudah lupa’ kerana kerala2 kutty berpegang pd prinsip. ‘tidak mudah lupa’ walau pun di usung ke kubur…

zunnun
zunnun
10 May 2022 8:27 am

let the ‘scheme of thing’ propagated by #situa nyanyuk utk terus berkuasa takes it course, off course, it’s going a non-recourse otherwise ‘mudah lupa’ nya blh terus dibawa masuk ke dalam kubur… kini dgn #bN & #pH yg akan berentap dlm #pru15 dan dgn #kuli & #mATsaid mengetuai berhadapan dgn #pAs, maka akhir nya, #pN bersama #situa nyanuk nya bak parti nyamok terkial2 mencari dahan utk berpaut… apekah akan ada usaha utk memastikan kepimpinan #omNO diganti oleh #mailsabri dgn kuster2 menteri nya kerana #mailsabri melihat #pN tiada memberi added value kpd #kekuatan #omNO yg sediada … #pH perlu tegas, biarkan… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
10 May 2022 8:11 am

Revolusi Demokrasi (RD) 4 Tahun Yang Lalu 1. RD …waktu kens sacked as DPM due to immoral issue, sacked from Umno, Mata Lebam etc etc …. terlahirlah REFORMASI UNTUK DEMOKRASI 2. Marah kerusi PM tak dapat, tertubuhlah Barisan Alternatif (BA), Pakatan Rakyat (PR) … laungan REFORMASI UNTUK DEMOKRASI 3. Dalam PRU/PRN tumbang, habuk tak dak. Sapa KOMANDER? 4. PRU14, terbentuklah Pakatan Harapan (PH) untuk turunkan Umno/BN dari takhta. PH menang bergaya. Sapa KOMANDER? 5. PH tersungkur dek pengkhianatan Muhyiddin dan ketidaksabaran si gila kuasa untuk rampas kerusi PM. Tiap2 hari macai2nya, otai2nya beri tekanan. Si gila kuasa setelah terima pengampunan… Read more »

zunnun
zunnun
9 May 2022 10:57 pm

#nasi dah jadi #bubur…

maka baik bertanding berape byak penjuru pun, #bN (satu penjuru) & #pH (satu penjura) menghadapi bingai2 yg terdiri dari #warisan, #gps, #grs, #pN, #muda, #pujaWANG serta parti2 nyanyuk yg lain jika ada..

jika #pujaWANg tak cukup kakitangan, #anjing2 pun blh digunakan uk menarik pengundi dgn salakan2 ketakutan mereka..

let’s start beating the War Drum..

zunnun
zunnun
9 May 2022 10:08 pm

Negara & Rakyat telah disailang oleh #situa nyanyuk dgn geng2 #ppbm, dgn menunggang platform #pH utk berkuasa setelah memenangi #pru14… agar pelik, ‘marriage of convenience’ antara #pH dgn 2renegades’ dari #omNO, yg di halau keluar oleh #najib dari #omNO menghampiri#pH utk menumbangkan #omNO… dlm masa yg sama, #pR juga menghadapi permasaalah bila #pAs keluar dan cuba mendapatkan #omNO sebagai wadah perjuangan terbaru mereka pula yg timbul dari krisis di Selangor melibatkan khalid Ibrahim & Hassan Ali #nikaziz cuba melakukan sesuatu agar #pAs terus bersama #pR tapi dgn #harundin, #nasarudin & #hassan membakar sentimen lebai2 #pAs, akhir nya, dewan ulama #pAs… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 May 2022 9:53 pm

WAK KOJOLLA BARU RANCANG NAK BUAT PERTANDINGAN MELEPAS TORPEDO.

DAH JEMPUT ZUNNUN SEBAGAI LAWANNYA.

DIA DAH TEMPAH PIALA.RASA AKU DIA YAKIN BOLEH MENANG!

HUHU

TAK PASTI ZUNNUN DAH DAPAT LOM SURAT UNDANGAN?

Anonymous
Anonymous
9 May 2022 9:56 pm
Reply to  Anonymous

PAK LEMAN YANG SELALU NGENDAP KOJOLLA ATAS DAHAN TU,DIAMBIL SEBAGAI PENGADIL DAN TUKANG BUAT VIDEO.

HARAP-HARAP ZUNNUN TAK SERIK SELEPAS TORPEDO WAK KOJOLLA TERHEMPAS ATAS KEPALANYA,BARU-BARU NI

HUHU

Anonymous
Anonymous
9 May 2022 9:48 pm

TUN MANUSIA YANG HEBAT.KECINTAANNYA KEPADA NEGARA TELAH MENJADIKAN BELIAU MANUSIA YANG MEMPUNYAI KAROMAH.

SIAPA YANG MELUKAKAN HATINYA,PASTI TERKENA TULAH.

RAMAI YANG DAH KENA!!!

ADA AKAL CUBA FIKIR!

KALU YG KECIK-KECIK,,NAMANYA WAK KOJOLLA
SUDAH TERKENA TULAH,DAN KELUAR TERUS DARI BLOG NIH

TERCIRIT DI SANA SINI

HUHU

Anonymous
Anonymous
9 May 2022 9:49 pm
Reply to  Anonymous

zunnun pon akan kena tulah

terciritlah

huhu

Anonymous
Anonymous
9 May 2022 10:01 pm
Reply to  Anonymous

BOMBSHELL – TOO LATE FOR REGRETS – MAHATHIR SHOULD HAVE CHARGED APANDI WHEN HE HAD THE CHANCE – INDEED DR M WOULD BE A HAPPIER MAN TODAY IF HE HAD SPENT HIS SECOND CHANCE CORRECTING THE FATAL STRUCTURAL ERRORS HE MADE WHEN HE WAS PM THE FIRST TIME – INSTEAD OF BITCHING & SNIPING AT DAP & PAKATAN – WHILE RUBBING SHOULDERS WITH THE LIKES OF ZAKIR NAIK!

https://www.malaysia-chronicle.com/?p=216659

zunnun
zunnun
9 May 2022 11:26 pm
Reply to  Anonymous

..you mean #situa nyanyuk tu..?

Firdaus Wong Pengarah Film Lucah Berunsur Islamik
Firdaus Wong Pengarah Film Lucah Berunsur Islamik
9 May 2022 9:07 pm

Calon PM sekali lagi PRU15 Tun Mahathir akan bentang janji manifesto bersama pembangkang lain.

Manifestonya bertajuk Pilihlah Aku Jadi PMmu.

zunnun
zunnun
10 May 2022 6:22 am

#situa nyanyk masih tergiler2 utk berkuasa…