TAKKAN MUHYIDDIN NAK BOHONG?

Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah menunjukkan sejumlah fail yang banyak berkaitan kes jenayahnya dan meminta bantuan beliau untuk campur tangan dalam prosiding mahkamah.

Menerusi dokumen yang difailkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur pada 26 April lepas, Muhyiddin, 74, mendakwa Ahmad Zahid, 69, telah membuat permintaan tersebut selepas menghadiri mesyuarat di kediaman bekas perdana menteri itu.

“Selepas saya mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan, satu mesyuarat telah diadakan di kediaman saya bagi membincangkan, antara lain, pembentukan Kabinet baru.

“Beberapa individu telah menghadiri mesyuarat itu termasuk plaintif, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Tan Sri Abdul Hadi Awang. Selepas mesyuarat berakhir, plaintif meminta untuk bercakap dengan saya secara peribadi dan saya telah meminta Azmin untuk turut serta.

“Ketika perbincangan, beliau telah menunjukkan sejumlah besar fail yang dibawa ke mesyuarat itu. 

“Apabila saya tanya kenapa dia bawa fail itu, dia kata fail itu ada kaitan dengan kes jenayah terhadapnya yang didakwa mempunyai motif politik, dia kata dia tak bersalah dan minta bantuan saya,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi afidavit jawapan terhadap permohonan injunksi yang difailkan oleh Ahmad Zahid dalam saman fitnah berhubung dakwaan bahawa bekas Timbalan Perdana Menteri itu telah meminta bantuan Muhyiddin untuk menyelesaikan atau menangguhkan kes mahkamahnya.

Muhyiddin juga mendakwa apabila mendengar permintaan itu, beliau telah memaklumkan plaintif bahawa beliau tidak boleh dan tidak akan campur tangan dalam prosiding mahkamah serta menasihati Ahmad Zahid untuk membela dirinya jika beliau benar-benar tidak bersalah.

Menurut Muhyiddin, beliau dimaklumkan oleh Abdul Hadi bahawa sebelum mesyuarat itu, plaintif telah bertemu dengan Abdul Hadi dan turut menunjukkan dokumen terbabit selain menyatakan bahawa dia tidak bersalah.

“Bagaimanapun, Abdul Hadi memberitahu plaintif bahawa tujuan mesyuarat itu diadakan di kediaman saya ialah untuk membincangkan hal ehwal kerajaan,” katanya.

Muhyiddin berkata tiada sebab untuk Ahmad Zahid menunjukkan fail terbabit kepadanya dan membuat permintaan itu melainkan ia bertujuan meminta bantuan beliau untuk campur tangan dalam prosiding kes jenayah terhadap plaintif.

Muhyddin turut menafikan bahawa kenyataan yang dibuatnya semasa kempen Pilihan Raya Negeri Johor ke-15 di Mersing iaitu di pekarangan Pusat Pembelajaran Sentuhan Kasih Felda Tenggaroh 3 pada 16 Feb lepas adalah palsu atau berbaur fitnah atau mempunyai niat jahat.

Peguam Shahrul Fazli Kamarulzaman, yang mewakili Ahmad Zahid, ketika dihubungi Bernama mengesahkan bahawa permohonan inter-parte untuk mendapatkan perintah injunksi oleh anak guamnya dalam kes saman fitnah terhadap Muhyiddin akan didengar pada 25 Mei ini di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Rozana Ali Yusoff melalui prosiding dalam talian.

Menerusi saman yang difailkan pada 4 April lepas, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu memohon perintah injunksi secara ex-parte supaya Muhyiddin atau wakilnya menarik balik kenyataan fitnah tersebut atau kenyataan fitnah serupa terhadapnya.

Plaintif juga memohon perintah injunksi sementara untuk menghalang defendan, pegawai dan pembantunya serta ejen dan wakilnya daripada mengeluarkan, menerbitkan, mengedarkan atau menyebarkan kenyataan fitnah berkenaan atau kenyataan fitnah serupa di mana-mana wadah media sosial termasuk Facebook, Instagram, Twitter dan WhatsApp.

Turut diminta adalah perintah injunksi sementara bagi mengarahkan defendan memadam, menyunting dan menghentikan penerbitan sebahagian rakaman video majlis itu yang mengandungi kenyataan memfitnah di dalam portal-portal berita dalam talian dan sosial media antaranya di Facebook profil ‘Perikatan Nasional,’ YouTube Astro AWANI dan KiniTV.

Selain itu, plaintif memohon perintah injunksi sementara mengarahkan defendan menulis kepada mana-mana penerbit, penyunting, pengendali dan pemilik portal-portal berita dalam talian atau platform media sosial yang menerbitkan kenyataan fitnah itu supaya memadamkan dan menghentikan penerbitan kenyataan fitnah berkenaan.

Ahmad Zahid mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud beliau menggunakan jalan pintas untuk menyelesai dan menangguhkan perbicaraan kes jenayahnya yang masih berjalan, meminta pertolongan Muhyiddin untuk mencampuri urusan perbicaraan kes terbabit, mencampuri sistem kehakiman, mengarahkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Johor dan bukan pemimpin yang patut dihormati, diteladani serta disegani.

Ahmad Zahid menegaskan kenyataan-kenyataan fitnah itu adalah palsu, bertujuan untuk menjatuhkan reputasi dan nama baiknya. Ahmad Zahid juga mendakwa kenyataan fitnah berkenaan dikeluarkan oleh defendan selepas pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkenaan PRN Johor.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan, faedah, serta perintah mengarahkan defendan menerbitkan permohonan maaf yang tidak bersyarat secara bertulis di surat khabar yang akan ditentukan oleh plaintif selain menuntut kos dan lain-lain perintah yang difikirkan sesuai oleh mahkamah. – Bernama.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/620268

Updated: 6 May 2022 — 7:03 am

22 Comments

Add a Comment
 1. mengape #nazri padang rengas mengiler agar #kuli dikenakan tindakan disiplin kerana tidak menyokong kerajaan #mailsabri…?

  adakah kerana #kuli dgn terang2 nya kini berusaha mengadakan pakatan dgn #pAn & #pkr utk nyahkan kekuasaan #pAs di kelangtang ?

  jika #kuli mampu membawa #omNO balik ke pangkal jalan, dilihat ada sedikit integriti, ketika itu #omNO sekurang2 nya disebut dgn panggilan #umNo.

 2. debat jgn tak debat..

  antara #saifudin & #rafizi..

  #antara #anwar & #najib….

  tapi mampu ke #situa nyanyuk berdebat ? jgn nanti asyik ‘terlupa2’, sekurang2 nya, #najib pandai dgn sandiwara penafian nya…

  rakyat nak tunggu, kes #zahid di mahkamah dgn saman nya terhadap #situa nyanyuk…

  harap2 peguam2 #zahid jgn terlalu menekan #situanyanyuk, kok nanti jadi satu kes pulak padam dlm makamah..

 3. kesian, ketawa pun dah lagak sundal..

 4. Whoever you are ex LNG guy, High Noon and Anon Mouse got the wrong guy…hahahaha…..

  To both of you, goodluck and all the best in your fantasy world of fiction and falsities. Isa will wadh awahbuour sins, no???

 5. ..strategi persetubuhan #omNO & #pAs lalu terjalin #muaFUCKat byak memberi kesan pd kerajaan kepimpinan #situa nyanyuk bersama rakan #pH sebelum pengkianatan berlaku..

  isu perkauman kesana kemari dgn tergiler2 laungan #melayu2isle mereka telah menarik minat melayu2 #omNO dan isle2 #pAs di negeri2 yg dikuasai mereka di kelangtang, nganu, perlis, pahang, ..

  tapi kegilaan #muaFUCKat ini tidak membolehkan mereka kembali berkuasa, selagi kerajaan persekutuan yg diterajui oleh #situa nyanyuk masih berkuasa…

  ..yg membolehkan bingai2 #melayu2isle ini berkuasa bila #ppbm mengkianati #pH dibantu oleh #muaFUCKat dan #gPs..

  ini sejarah yg membawa negara menjunam ke dalam dlm politik huru hara…

  ape yg #muaFUCKat lakukan kini dijelmakan dgn satu script bentuk baru pula, dgn Angkatan Amanah Merdeka Rakyat Kelangtang, #kuli sebagai pemimpin bersama #pAn, dlm program pertama nya esok, Sabtu, 7hb Mei 2022.

  terkesan pula sibingai #nazri padang rengas konon #kuli memilih tidak menyokong kerajaan #mail sabri

  tapi umum tahu, ini membawa kpd ‘attempt to undermine’ kekuatan #pN sediada..

  adakah #nazri juga mole setia bersama #annuar ketereh, shahidah arau & #hishammuddin sembrong

  apekah #matsaid tidak teruja utk melakukan nya di Nganu bersama #pAn, memandangkan #mAtsaid dipinggirkan oleh #najib, tidak sehaluan mengenai strategik pelaburan TIA ?

  jika ini berlaku, maka #pN menghadapi kekalutan politik di negeri2 yg #pAs berkuasa…

  di sini bagus jika dibiarkan #situa nyanyuk dan #anak nya terjerik terlolong melakukan perkara yg sama menyingkirkan #sanusi di kedah pula…

  tak berhenti di situ sj, bagus jika sibingai dgn ‘sabah 4 sabahan’ nya, tumpukan perhatian utk mengambil alih kekuasaan di sabah dari #bung yg kini sedang tersentap dgn #hajiji ..

  dlm kekalutan ekonomi semasa, bagus jugak rakyat dihiburkan melihat tikus2 politik sibuk menebuk2 labu sana sini…

  melihat rupa #situa nyanyuk yg tak terlukis
  tak tercapai rakyat kerana ‘tidak lupa’ nya

 6. ape yg akan dizahirkan dari kepala yg menjadi tuan rumah kpd akal & lidah jika kedua2 nya dirasuk oleh penyakit ‘tidak mudah lupa’ dari #sinyanyuktua ?

  apekah akal asyik tergiler2 melakukan rekaan2 dan alasan selain lidah asyik dgn kata2 penafian dgn penyakit menyindir bila di minta penjelasan ?

  selama 22 tahun memerintah dan diberi lagi 22 bulan utk membetulkan kesalahan yg dilakukan terdahulu, lain pula #sinyanyuktua buat, lagi parah penyakit ‘rule & divide’ nya, digunakan utk membiak biawak2 hidup di sekeliling nya pula…

 7. It’s better to bite one’s tongue than to bite one’s words…

  tapi, #situa nyanyuk dgn penyakit epilepsy yg amat ketara, lidah akan selalu tergigit bila berlaku ‘mudah lupa’..

  let’s see yg mana #dulu ‘winks’ dgn ‘affection’, #mahiadin, #zahid atau kedua2 nya, to bite their words..

  apekah rakyat perlu kisah sandiwara mereka berdua sedangkan rakyat amat terkesan dari pandemik dan bencana banjir, menampung keperluan kehidupan yg tiada penunjuk dari kerajaan #pN’s mahiaddin dan dari kerajaan #omNO’s mail sabri jua..

  1. Atok Saka was euphoria and estactic winning PRU14 courtesy of watikah from the black-eye and sodomy logo PKR. And even with Bersatu only winning 13 seats out of contesting the most seats 54 under PH, he gotten the PM7 also courtesy of Konsensus PH securing support from 48 sodomy votes, 42 DAP votes and 11 Amanah votes.

   Such elation, he even foregotten he had conspired and engineered Anwar’s sodomies that he himself recommended royal pardon due to miscarriage of justice.

   Here what he said when celebrating the pardon in 2018 as part exchange for Konsensus PH.

   In recent weeks, Mahathir acknowledged the suffering of Anwar and his family.

   “I know how Anwar feels. It was during my administration that he was sent to [prison]. It is not easy for him to accept me and shake my hand,” The Malaysia Insight quoted Mahathir as saying.

   “And it’s not just Anwar but his family as well who felt pressure when he was jailed. They suffered for 20 years.”

   Anwar’s pardon paves the way for his political comeback, following his alliance’s stunning election victory.

   The reformist icon added it was the duty of his political party Pakatan Harapan to honour its commitment to the people and deliver their demands.

   “The most significant lesson one can learn from prison life is the value of freedom. When you are incarcerated you realise what is the meaning and significance of freedom.

   “No one, not Anwar, or … anyone must be allowed to undergo the same travesty that has befallen any individual. I happened to be known, I happened to be supported by many people. But we must stop this once and for all, and it is our duty, and our duty particularly in Pakatan Harapan to end this.”

   SOURCE: AL JAZEERA

   1. ‘eloquently’ dgn selamba #kitsiang mendapatkan #musahitam, melepAskan kepuasan pencapaian politik semasa nya dgn memenangi #pru14 dan #sinynayuktua diberi kepercayan utk menerajui kepimpinan negara…

    #kitsiang failed to take heed to #musahitam concerns, and went on to give #situa nyanyuk #dAp’s support not realizing #situa nyanyuk’s ‘rule & divide’ put in-played’

    ..blinded & tipsy by the rewards given Senior Minister Posts to #dAp, #pAn and #assmin, these political idiots went on be principal actors, scripted by #situa nyanyuk…

    did any of these idiots see it coming ? did these idiots see how frustrated rakyat felt ? yet the insult went further, as these political idiots calling for cooperation, including #situa nyanyuk again..

    1. Superficiality breeds hypocrisy at the extreme. More like syok sendiri man-made epilepsy and nyanyuk tua ringing very true every words Sultan Selangor said he will burn the country down because of revenge.

     The same way Gen Collin Price must be toasted in his grave for playing the smoking gun Saddam-WMD records that now CIA and George W. Bush attributed to faulty intel.

     When Atok Saka faced the dilemma to honor the Konsensus PH handover to Anwar, remember what one bingai exLNG fart wrote in this blog?

     I will pull out and take back every word of support for the revered statesman if he proceed to handover to Anwar as per the Konsensus PH that Daim wriggled out a JV from the sodomist prison cell desperately 6 times visit disguised as a lawyer at the behest of the old Fox.

     Thereafter, for 22 months under PH began the old and tried cycle of smoking gun technique using sodomy propaganda.

     First, Haniff Khatri was asked to reverse Atok Saka’s admission of liability and guilt with the pardon. He failed at the appeals courts.

     Second, Hanif Khatri brought sodomy 3 Yusof Rawther charges that all Atok Saka channels Tukar Tube, Malaysia Chronicle and Syed Outside the Box heralded as convictions won. Alas, when Bersatu refused to pay RM10.5 million unpaid bills, Hanif Khatri withdrew and Yusof Rawther was left hanging dry for signing fake SD.

     See how convenient the old ex-LNG bingai narrative for shitting the JV- the sodomist was not patient, Moo was the pengkhianat, blah blah led to old fox resigning.

     So, more sodomy cakes so long Atok Saka breathes?

     1. #anwar paid in-cash of the so called sodomy conspired by #sinyanyuktua and his gang of thieves…

      yet this Ex LNG Moron with his Moronic Moral thinking otherwise, the jail term is not enough, keep harping for more to show his #nyanyuktua nobility as stateman…

      anyway, I love toying this moron around, at least it gives me the some bite of sadism to show…

 8. persoalan asas yg rakyat perlu tanya…

  ‘dakah #situa nyanyuk telah ‘overstay’ ketika memerintah negara selama 22 tahun ?

  ketika membuat pengumuman utk melepAskan jawatan sebagai #pM4, selruh kepimpinan #omNO menagis2 kesedihan dan yg aneh nya, selepAs beberape minit kemudia, ketawa akan mereka keriangan…

  bahawa mereka kini lepAs dari keseksaan bathin selama 22 tahun dgn cengkaman #nyanyuk tua, dan kini zahir diri pd #nyanyuk pak lah pula

  tidak ketahui akan rakyat jelata, terkemudian nya akan mengoncangkan dgn scandal kedua pula selepAs scandal pertama hingga membawa kematian aminah sharibu oleh anak kelahiran dari pancutan mani razak hussein lalu menetas pd maniqam rahah pula..

  tidak ketahui akan rakyat, jelma laggard bingai antara mereka mengunakan darurat utk terus berkuasa…

  sial2 #melayu2 yg mewarisi kesialan penyakit #sinyanyuktua…

  1. Kutuklah dia hinalah dia
   Tanggunglah sendiri bala
   Oh lupa Isa kan hapus dosa
   High Noon tak terasa apa

   Ku tunggu masanya nanti
   Nabi Isa tegas berkata
   Depart you HN away from me
   For you call me Lord Isa

   1. ‘Lord’ #Isa?

    kesian, cuba2 renungkan, antara isa anak marian yg dilahirkan tanpa melalui Alam Quintessence Bapa dgn #situa nyanyuk yg menhadapi seksaan #Bumi yg menunggu2 perintah utk melakukan pembunuhan terhadap nya agar #Nyanyuk nya berhenti bila tiba masa nya..

 9. ..’bilamana se seorang mula mengenali perbatasan fahaman yg membataskan nya, maka jgn meluru membentuk batasan yg baru pula..

  jgn ditambah, dikurangkan, dibahagi dan didarapkan sewenang2 nya, biarkan yg ada mengalir dgn sendiri nya…

  knowledge seumpama air, berkeupayaan utk mengalir dgn sendiri, tidak ke atas tapi tunduk ke bawah sentiasa..

  lain pula dgn cai2 #situa nyanyuk, ayat2 kitab digunakan sewenang2 nya tanpa rasa malu utk jadikan khadam dagangan dan pelacuran utk promosikan #situa nyanyuk sentiasa…

  tercengan #lebai2 pAs, bila #sinyanyuktua mampu melebihi ape yg keistimewaan pd mereka..

 10. tapi tiada beza nya bilamana suratul ikhlas di gunakan utk satu produk dagangan pelacuran utk promosikan #situa nyanyuk

  1. Tiada siapa yg berani melacurkan ayat2 Allah swt…kecuali yg mengatakan sodomi itu halal.

   Tiada sapa yg berani mengatakan there is original sin and Isa can wash away yr sins kecuali mereka
   Sejiwa sodom dan Gemorah

   Si Tua stands on his own, need no promotion. Only Si Peliwat needs a lot of promotion because he cannot stand on his own…what a shame

 11. ..there is a saying that said…

  ‘…a person’s tongue can give a taste of her heart…’

  there is another saying, that said…

  ‘….you can change the world by changing your words…’

  thereafter

  ‘…one needs to talk with your mind before one talks with the tongue…’

  #nurul ? #nurul ! #nurul…

  is the pressure terlalu menekan hingga terpaksa menarik kenyataan ?

  you’re right, sebagai ibu tunggal dan sebagai sebahagian tikus politik yg ada …

  ape yg diperkatakan perlu selari with party line & aspiration…

  ini bentuk2 ‘compromise’ yg perlu dilakukn utk menjaga keharmonian perbezaan sesama mereka…

  #nurul sepatut nya #stand on her ground, and let the ruckus picked and played by those who want to be heard…

  tapi memandangkan #anwar & #wawi kedua2 nya #situa2 nya, terpaksa lah melayan sedikit sebanyak #nyanyuk2 mereka..

  ..berkata benar, ketika menghadapi difficulties walaupun terpaksa menghadapi cemuran dan di ketepikan …

 12. antara maruah asal jawa #mahiadin dgn maruah asal jawa #zahid…

  apekah kedua2 nya melambangkan maruah #melayu yg sebenar ?

  yg pasti kedua2 nya jongkang jongket membuat pemyembahan, ape kah persembahan itu hanya satu ‘fulfilling’ semata2…

  tanya pula pd #situa nyanyuk, apekah bingai2 kedua2 ini pun belajar dari bingai yg diwarisi dari #situa dgn 22 tahun pemerintahan nya..

  tapi utk mencari sedikit pencerah, jgn pulak #sijawa porno enggan bawa ke mahkamah utk mendapatkan pengadilan…

  1. Tiada beza Anwar, Najib and Zahid. The first was found guilty, convicted and jailed for sodomy. The second was found guilty in one of his many charges convicted and jailed but he is still free on appeal though his appeal at COA was rejected, now awaiting Federal Court decision on his final appeal. For the third is now fighting his charges and defending his case in court. IN OTHER WORDS ALL ARE TAINTED.

   High Noon was quick to blame Si Tua. Tiada modal lagi.

   In case High Noon forgets or chooses to forget, Zahid has sued Si Tua for defamation and the latter most welcomed it…..berani kerana benar,takut kerana salah….period.

   High Noon called Zahid Si Jawa Porno tetapi lupa idolanya Si Peliwat Gila Kuasa Mahu Kerusi PM…hahahaha

   1. ayat kitab mana pula yg kan digunakan utk dijadikan khadam bagi #situa nynanyuk lagi…?

Leave a Reply

Your email address will not be published.