DAP SANGGAH SALAHUDDIN AYUB

1) Saya merujuk kepada kenyataan Datuk Seri Salahuddin Ayub yang menyeru Pakatan Harapan (PH) membuka ruang kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN)

2) Kenyataan tersebut merupakan pandangan peribadi beliau dan ia tidak pernah diputuskan dalam Majlis Presiden Pakatan Harapan.

3) DAP berpendirian bahawa isu kerjasama antara Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional dalam PRU15 tidak timbul kerana PN merupakan sebahagian daripada blok kerajaan hari ini. Konsep “khemah besar” yang dipersetujui dalam Resolusi Port Dickson merujuk kepada kerjasama dalam blok pembangkang.

4) Semua pihak dalam PH perlu menyedari bahawa adalah amat sukar kerjasama dengan PN dapat dijalin dengan latarbelakang sejarah hitam yang pernah kami lalui dengan parti-parti komponen dalam PN.

5) Saya menyeru semua pimpinan dalam PH supaya membincangkan sebarang pandangan berkenaan kerjasama politik dengan pihak lain dalam mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan dan bukannya melalui kenyataan terbuka untuk memastikan tidak ada kekeliruan di kalangan ahli dan penyokong kita.

6) Segala keputusan mengenai halatuju dan kerjasama di luar kerangka PH mesti diputuskan secara bersama oleh Majlis Presiden PH.

LOKE SIEW FOOK

SETIAUSAHA AGUNG DAP

22 April 2022.

Updated: 22 April 2022 — 4:51 pm

30 Comments

Add a Comment
  1. Din Bro,

    bak kato mat salleh, ‘curiosity kills a cat’….

    tapi bagaimano pulo dgn #Anjing? Haiwan jenis ini suko menyampok, tersalak2 utk mendapat perhatian…

    tak hairan, Anjing #TanpaNama dlm blog budin nih, mano ada orang sodang berbicang, disitu lah dio tersalak2 nak dapetkan perhatian, walaupun salakan nyo itu mengiler merapu…

    biarkan dio, kito beri dio ruang utk terus menyalak walaupun salakan nyo gaban bingai, tapi bagi dio, dah tahap teramat ‘cerdik’ …..

  2. Zunnun dan Wau Bule ni berbahas bahasa falsafah tinggi sangat….si nenek tua kutuk tu tak sampai akal nak tumpang sama ….
    Level dia cuma mampu bercakap pasal tahi dan bangali dia saja…. .sesekali kutip bahasa latin yang dia terjumpa bawak masuk mai…la ni dia tengah cari pepatah lama dalam bahasa sunskrit pula…belum jumpa2 lagi….kesian si tolol nak menunjuk pandai…

    1. Din Remorse coba kondem org menuduh nak tunjuk pandai.

      Tapi dia tak tahu lain asyik Remorse – menyesalkan bermacam yang dia buat tahi di masa lalu.

      Dah lah buta huruf pasal Shakespeare, nak coba mengetawakan org menyebut nya pula.

      Kepala kicik, otak cair betul.

      1. Gamak nya Usman Awang dan Samad Said pun dia tak kenal.

        Kenalan nya hanya lah Bang Ali kekasihnya..

        1. Hihihi hi…an idiot trying to to show off again….Mangkok woiii……I’ve scored Principle A in the subject of Malay Literature during my HSC examination…… takkan la aku tak kenal Tun Sri Lanang, Mubin Shepard, Tongkat Warrant, Muhammad Haji Salleh, Kris Mas, Shahnon Ahmad, Siti Zainon Ismail, Zurinah Hassan, Ismail Hussein, Pramoedya Ananta Toer, Hamka, Chairyl Anwar.

          Tapi rasa-rasanya engkau tak kenal pun Pendita Zaaba, orang yang berjasa besar di dalam perkembangan bahasa Melayu. Sebabnya…engkau tersangat benak yakni buta perut, waema untuk memahami penambahan “di” dan penggunaan “nya” pun engkau dah jadi tenggelam punca.

          Dirinya bodoh mengalahkan kaldai tapi masih ada hati nak mengutuk orang. Dunia ini jadi porak poranda kerana ada manusia macam si lahanat ini .Umur saja gayut, pemikiran taraf budak tadika. Otak 100 gram je pun….sian…….

      2. Sebut tahi lagi….agaknya jubo nenek tua kutuk ni asyik terkeluar taik dibalun benggali jaga lembu gamaknya….

  3. can we dance with the light ? after all every atom within us is photon light…

    what is the endgame when one’s journey him/her self into the light ?..

    muhammad anak aminah bertahun2 melakukan, utk ape? ape yg mengerakan nya melakukan sedemikian rupa..

    in deep solitude & serenity, trying to match the light within, with the light of his surrounding…

    to manifest a oneness, a faculty, conscious and far reaching, and breaching human normality to free of all existing state of his perceptions and prejudices…

    the light, dari Nur Ketuhanan Nya lalu menyatakan Nur Kenabian Nya…

    with one hand holding the key to Oneness while the other hand reaching An Infinite Conscious, he has to make himself ‘zero’, to be able to do it…

    1/(0) = (~)

    maka nya, cuba2 lakukan nya ketika memulakan salat…

    1. You can dance with the devil. It needs no light.

      You reach the tip of the cliff, just buuuuuuuuush, kapputz.

      You are zero all the time, anyway.

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN jenis yang bertahun2 melakukan tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara entah untuk apa.

      Tak berTuhan konon.

      KEPALA BAPAK DIA.

      

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN coba mempersendakan ummat Islam dengan menyebut “muhammad anak aminah”.

        KEPALA ATOK DIA.

        Turun temurun nya biadab dan kurang ajar.

        Pihak berkuasa perlu ambil tindakan ke atas puccimak ini. Dan kita balun, tibai dan bantai dia berterusan sbb coba persendakan agama Islam.

        BEDEBAH.

        1. Hoiii Si Tua Kepala Kosong…

          Tiada salahnya menyebut Muhammad anak Aminah. Bila kau mampos nanti, dah masuk dalam liang lahat, orang yang baca talkin tu akan menyebut nama si mati berbin atau berbintikan nama ibunya. Kau ni tak pernah mengiringi jenazah ke kubo ke ..Ooo ya baru ingat……perempuan tua yang kurang siuman selalunya tak dibenarkan ke kubur.

  4. ape yg membuat #Tuhan suatu yg Agong ? KeAgongan Nya Yg Maha Mengasih & Maha Menyayang…

    there is always a path made available for every soul to make redemption …

    redeeming mistake(s), and that what Isa Masihi lakukan, memberi ‘path’ utk Maria Magdalena kembali utk membetulkan kesilapan nya…

    dan jika #anwar melakukan kesilapan, apekah #Tuhan tidak sediakan ‘path’ utk nya membetulkan kesilapan nya… ?

    yg asyik tergiler2 dgn #’dogma absolute’ melebihi #keagongan #Tuhan, apekah kamu lebih Agong dari Tuhan sih ?

    sana sini dgn menjual ‘kueh sodom’ apekah kamu tergiler2 peddling ‘kesucian’ agama ?

    …antara #anwar dgn #tuhan nya, biarkan kedua2 nya mencari penyelesaian #habluminaalah mereka berdua…

    tapi bagimana pula dgn #situa nyanyuk yg tergiler mencintai diri nya dari novel cinta yg sentiasa dlm ketakutan kehilangan kuasa..?

    dgn menyalahi kuasa yg ada, mengunakan kekayaan negara & rakyat melakukan bail-out utk anak2 (mirzan & mokhzani) & kroni2 nya…?

    maka nya perbetulkan #habluminannas, tapi blh ke rakyat jelata membiarkan #situa nyanyuk ini diberi peluang kali ketiga lagi ?

    #situa nyanyuk has breached the limit set forth by the people..

    1. Reading between the lines, I now know your FAITH. Alhamdulillah. No wonder you argue the way you argue…….

      Remember no amount of Jesus’ blood could redeem your sins. LGBT is nothing to certain group of disbelievers. So is sodomy.

      Continue with your bane Commander. Nurul’s foresight is very much appreciated. She knows once his dad exits from politics, PH could win PRUs…….khalas.

      1. teruskan menjual ‘kueh sadom’ kamu, supaya kamu dilihat ‘suci’…

        tapi sorakan bingai yg ada, jgn pula nanti, jadi bahan diketawakan orang…

        jgn asyik tergiler2 cuba mencari penyelesaian permasaalahan, tapi cuba fikirk dgn mendalam, permasaalahan nya…

    2. DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN suka makan kueh sodom. Senyap2, malu nak kasi tahu org.

  5. apekah asset yg amat berharga dlm sesebuah negara…?

    kekayaan sumber nya ? Pluralistic rakyat nya yg menghormati g berlainan warna kulit dan kepercayaan agama…?

    apekah salah tuhan, manusia dilahirkan berlainan warna kulit dan kepercayaan…?

    ..matahari yg memancar, dari nya,

    …segala cahaya yg terbit itu membawa bibit2 kepercayaan, betape menunjukan maha kaya ilmu yg tersimpan dlm perbendaharaan nya, mampu menampung perbezaan yg ada utk manusia terokai…

    kerana perbezaan ini, satu novel cinta yg dijabarkan kpd manusia utk belajar, mengerti dan mengunakan nya agar manfaatkan kemanusian sesama mereka dlm keadaan tamaddun yg berubah2…

    tapi malang sekali, setiap cinta yg cuba dinyatakan, dinodai oleh ketakutan…

    takut kerana ape..? losing control ?

    diberi 22 tahun memerintah, dgn imaginasi yg ada, sepatut nya negara maju menyamai korea selatan dan jiran tetangga singapura…

    diberi 22 bulan 22 hari, sepatut nya perbetulkan belenggu yg ada…

    tapi, malang sekali..

    masih tergiler2 utk terus berkuasa dgn mengunakan tabii giler ‘rule & divide’, akhir nya lingkup dan hilang kepercayaan dan harapan yg rakyat beri…

    #situa dah sampai paras nyanyuk nya, dah patut direhatkan agar jgn mencampuri hal2 pemerintahan negara, rehat dan tenangkan kegilaan yg masih membara membakar diri…

    ….renungkan #Anjing yg sentiasa dlm ketakutan, Anjing belaan #sitibainun, #TanpaNama, menyalak2 didera setiap hari dipaksa melihat bayang nya depan cermin…..

    agar #situa nyanyuk sedar, jgn seperti #Anjing sedemikian,

    1. Si Tua banyak berjasa pada negara tercinta
      Buat kami yang dilahirkan sebelum merdeka
      Faham apa itu kemerdekaan pembangunan, perpaduan dan pemodenan
      Pentingnya ilmu dan pendidikan

      Bukan reformasi untuk penjenayah sodomi
      Bukan itu reformasi untuk si gila kuasa
      Bukan reformasi untuk kerusi Perdana menteri
      Bukan reformasi untuk reforbasi

      I wish WAWI’s letter would be made public …… period

      1. we dance and enjoy with a partner…

        the dancing by both, trying to bewitch one another by creating, imagining and enjoying …

        yet this #situa bingai ini, has been dancing alone with his emotion over the populace…

        every manifestation of his emotion is about sustaining his power and legacy…

        hanya bingai2 sj yg merasakan jasa nya membawa kesenangan pd rakyat jelata…

        amat menyedihkan melihat kekayaan negara diperlakukan utk menyedapakan emosi nya, lihat sj, perwaja steel, kekayaan negara yg disalah gunakan utk menyedapkan fantasi nya…

        selamba sj bingai ini, dan bila diberi kuasa utk menerajui negara, masih dgn kegilaan nya utk mendirikan industri automobile terbaru pula…

        ngape tidak perkasakan industri pemakanan negara?

        bila sibingai diberi kuasa, dan masih dgn pemikiran & emosi yg sama terdahulu lalu mengunakan nya, utk menyelesaikan permasaalan yg sedang menimpa negara dari ciptaan nya, maka bingai sedemikian patut rakyat jauhi sj….

        1. The one dancing alone has been DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN.

          No one willing to partner him.

          Kot Wak Gontol Kejora Kojol. But he hasn’t come out.

          Bahru nak bersahur.

          Selagi matahari belum keluar, boleh, kata dia.

          KEPALA BAPAK DIA.

    2. apekah salah tuhan, manusia dilahirkan berlainan warna kulit dan kepercayaan…?

      Tidak.

      Hanya salah menzahirkan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN.

      Menggarut, pada masa2 nya mencarut di sini.

  6. Fear ?

    Nope, sekadar ingin peringatkan betape rakyat jelata kena sailang selama 22 tahun oleh #situa bingai, hingga kini negara masih belenggu dgn sectarian bangsa dan agama…

    ape yg #situa bingai ini takutkan hingga segala apparatus negara disalah gunakan utk perkasakan cinta nya…

    novel cinta mana yg #situa ini menyalah gunakan…

    ‘..there is a saying that said, those who fear, will love. Inversely it’s true to say, those who love will fear….’

    then again, there is a love that does not precipitates fear…

    ..a love that does not fear. Imagine if God loves while at the same time, fear…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN has a love for mengarut.

      Bang Ali punya semua dia kaut. Apa saja.

  7. WHY FEAR HIM?

    TDM is a has been!
    He.was PM 4, PM 7 and PM Interim
    He has sat on PM seat!

    WHY FEAR HIM?

    He was sacked from.Umno
    He was thrown out of Bersatu
    He still has strong personality

    WHY FEAR HIM

    You call him names
    You insult and slander him
    He is still who he is unscathed

    Yang betul tetap betul
    Yang benar tetap benar

    TDM tak perlu kuasa
    Selagi bernyawa
    Mahu berkhidmat

    Unlike Anwar gila kuasa
    Gila jawatan PM
    Namun tak sedar kemampuan ditý

  8. pru 15 will show the way for #sinyanyuktu final political demise….

    this will lead #pujaWANG parallel to #brahim’s #putra…

    bermula dgn penuh harapan kpd negara dgn pengswastaan taraf bingai nya, dan berakhir disisih sebagitu rupa oleh rakyat jelata….

    kesian, ape lah salah nya, hingga sehina itu dilakukan oleh rakyat semua…

    apekah kerana sakit giler nya yg sentiasa ‘tak mudah lupa’ ….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN has had his political demise long ago.

      But the bloke is stubborn, refuses to go.

      One day Bang Ali will give him the greatest sodok that he’ll rocket away.

  9. UMNO/BN and or PN could win PRU15 albeit narrow majority but without Sarawak and Sabah MPs, it could be tricky.

    As for PH, it would be totally doomed knowing very well majority Sabah and Sarawak MPs do not support Anwar. DAP and PKR fared badly in PRN Sarawak even in major towns who have been traditional DAP’s stronghold. PAN is almost non existence.

    Let PKR’s, DAP’s, PAN’s PH fight in PRU15. Without changing the Commander, PH will stand to lose not only PRU15 but subsequent PRUs.

    Even Nurul predicted PH must be prepared to lose 2 PRUs. Anwar had even signalled PRU15 could be his last captaining PRU. He knew his weaknesses but refused to acknowledged

    Loke has to be realistic and Salahuddin coild have smelled defeat with Anwar leading PH pact …. period

  10. ….#omNo has mobilized its war-room..

    bagaimana dgn #pH dan komponen nya ? sudah bersiap sedia dan melakukan gerak kerja risikan ? sudah ada calon bayangan serta pengurusan di semua kawasan parlimen & kawasan dewan negeri…?

    Sept/Oct is not far away ?

    #pN tiada masaalah dgn Dana Pilihanraya, memandangkan mereka telah dapat mengutip nya sejak memerintah di putrajaya dan negeri2 yg dikuasai…

    #bN tiada permasaalahan besar utk mengutip dana pilihanraya memandangkan keyakinan penyumbang2 setelah #bN memenangi prn #melaka & johor selain menguasai #perlis, pahang & perak…

    #pH ?? apekah #pAn & #pkr masih loggerhead dgn khemah besar ? sedangkan #dAp’s loke jelas, menerima #anwar calon #pM jika menang dan tidak akan menerima #ppbm & #pAs…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tidak ada war room. Hanya bersepah sana sini, mengarut dan dikarut.

      Terima lah sepuluh Pak Sheikh pun, kalau tak menang PRU, tak guna, takda kuasa.

      Hanya terhegeh hegeh ke sana sini sahaja.

  11. #pkr, #pAn & dAp secara resmi perlu buat satu declaration yg tetap mengenai perkara tidak akn bekerjasama dgn #pN yg dianggotai oleh mainstream nya, #ppbm & pAs ..

    selain itu #pkr, #pAn & #dAp perlu mengeluarkan secara resmi kenyataan utk tidak bekerjasama dgn #pujaWANG yg dipimpin oleh #sinyanyuktua…

    biar rakyat diberi pilihan utk menentukan pilihan mereka awal lagi …

    biar siape yg memenangi timb president #pkr dan kepimpinan menentukan sama ada perlu kerjasama dgn #muda, #warisan &psb…

    then again what is #pH priority to the run-up of pru 15..?

    “..the undecided/confused fence sitters”

    siape yg akan memenangi undi pos ?

    memandangkan #hamzah dan hishamuddin bersama #pN ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN dan parti nya tak akan berkerjasama dengan sesiapa.

      Loke sudah cabut ke Raub, Pahang, dan berkerjasama dengan diri nya sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.