LUPAKAN KHEMAH BESAR, MANFAATKAN KELEBIHAN RAFIZI UNTUK MENANG PRU15

Secara prinsipnya, tujuan khemah besar ialah supaya blok pembangkang dapat bertanding satu lawan satu menentang BN dalam PRU15 akan datang.

Berdasarkan keputusan PRN Melaka dan Johor, pertandingan tiga penjuru – BN, PH dan PN – hanya akan menguntungkan BN serta lebih memudahkan gabungan tersebut meraih kemenangan.

Maka, sebab itulah khemah besar itu tidak henti-henti didendangkan.

Tetapi, di sebalik berdegar-degar menjerit tentang keinginan mewujudkan khemah besar dan perlunya menumbangkan BN melalui pertandingan satu lawan satu, DAP awal-awal lagi menolak untuk bekerjasama dengan Bersatu dan Pas.

Amanah juga tidak ingin bekerjasama dengan parti-parti yang ada dalam kerajaan sekarang, khususnya Bersatu dan Pas meskipun kedua-dua parti itu terang-terang bermusuh dengan UMNO.

Dengan demikian, apakah khemah besar itu hanya ingin membawa parti kecil yang kurang pengaruh seperti Pejuang, Warisan dan Muda saja untuk diberi tempat bernaung?

Jika hanya tiga parti itu saja yang ingin dibawa dalam naungan khemah besar PH, sudah pasti ia tidak akan ke mana kerana dalam PRN Johor misalnya, Pejuang dan Warisan telah hilang wang deposit semua kerusi yang mereka tandingi.

Muda pula hanya menang satu kerusi iaitu Puteri Wangsa, itu pun kerana diberikan kerusi yang selamat oleh PH.

Selain tidak ke mana-mana dengan tiga parti kecil itu, menolak untuk bekerjasama dengan Bersatu dan Pas juga menjadikan keinginan agar berlaku hanya pertandingan satu lawan satu menentang BN tidak menjadi kenyataan.

Bersatu dan Pas bersama beberapa parti dalam PN pasti tetap bertanding menggunakan logo mereka sendiri.

Jadi, di mana munasabahnya lagi khemah besar itu jika awal-awal DAP dan Amanah sudah menolak untuk bekerjasama dengan parti-parti tertentu?

Sebab itu, secara realistiknya, lebih baik PH lupakan saja hasrat mahu membina khemah besar itu dan jangan lagi bercakap mengenainya.

Terimalah realiti bahawa pertandingan tiga penjuru atau lebih pasti berlaku dan tidak dapat dielakkan dalam PRU15 akan datang.

Persoalannya, mampukah PH menang atau memenangi lebih banyak kerusi dalam pertandingan tiga atau banyak penjuru itu nanti?

Selain PH perlu kembali agresif memperjuangkan isu rakyat sebagaimana sebelum ini, di sinilah juga pentingnya Rafizi Ramli harus menang sebagai Timbalan Presiden PKR.

Bersama kembalinya beliau dalam arena politik yang dilihat telah berjaya menarik minat serta keterujaan rakyat, melalui Ayuh Malaysia yang diperkenalkannya dengan dikelolakan oleh Nurul Izzah Anwar juga adalah medium yang dipercayai berkesan untuk membantu PH meraih lebih banyak kerusi untuk dimenangi.

Jika Rafizi menang nanti, turut dipercayai beliau akan lebih agresif menarik sokongan rakyat melalui pelbagai program yang diperkenalkannya, selain mungkin banyak lagi pendedahan mengenai penyelewengan dalam kerajaan akan dibongkarnya sebagaimana itulah kelebihan yang dilakukannya sebelum PRU14 dahulu.

Sebaliknya, jika calon lain yang memenangi kerusi Timbalan Presiden PKR, tidak akan berlaku perubahan, tiada nilai tambah dan tiada peningkatan dalam gerak kerja PH ke arah memenangi PRU15 akan datang.

Segala-galanya akan kekal statik sebagaimana sekarang dan Anwar Ibrahim terus ternampak sendirian dan keseorangan ke sana sini untuk berkempen dan mencari sokongan.

PH hanya mungkin lebih berpeluang dalam PRU15 akan datang jika semua pihak kembali menerima realiti, bekerja keras menyantuni rakyat dan memilih orang yang betul di jawatan yang betul bagi menarik sokongan rakyat.

Pemimpin yang asyik dengan cerita nostalgia dan bangga dia setia semata-mata, tetapi tiada perancangan ke hadapan untuk diprogramkan kepada rakyat, tidak mampu menyumbang apa-apa ke arah kemenangan.

Bak kata Najib Razak mengenai pasukan media sosialnya setelah beliau hilang kuasa – mereka itu menghabiskan beras saja.

Apakah PKR yang merupakan tunjang PH mahu memilih orang sebegitu sebagai pemimpin di barisan hadapannya? – ShahbudinHusin 20/04/2022.

Updated: 20 April 2022 — 9:54 am

113 Comments

Add a Comment
  1. Hahaha….dah report?

    Kalau dah report tolong tunjukkan kepada seluruh rakyat malaysia.

    Berbaktilah kamu bersungguh2 pada PM Tepi
    Hingga tersungkur dan tterus sembab bumi
    Apa kamu tunggu dari pesalah sodomi
    Tiada track record, visi or misi

    Wish you luck Zunnun……

  2. rakyat tertunggu time capsule yg ditanam, apekah negara kini dah jadi full pledge negara maju dan rakyat hidup dgn per capita yg tinggi…

    dgn kuasa yg selama 22 tahun memerintah, dan 22 bulan 22 hari ditambah, rakyat masih tersemput2 utk mencari nafkah dan para graduan mengiler setakat delivery food sj…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN patut ikut time capsule yang di tanam.

      Asik menuduh tanpa bukti atau hujah2 yang munasabah.

      Tidak menyumbng kpd perbincanagan, mengarut sahaja.

  3. ape yg hebat sgt dgn #sinyanyuktua nih….?

    adakah kerana terlalu bingai bak seperti #anjing Giler #TanpaNma yg cuba menunjukan ‘cerdik’ dgn visionary heavy industry nya, akhir nya lingkup tah kemana…

    adakah kerana #sinynanyuktua merasakan #jepun satu nya #bangsa yg terhebat sedangkan dlm masa yg singkat #China melakukan satu lonjakan miracle mengatasi jepun dn sekelip mata ….

    adakah kerana sejak kecil sibingai nyanyuktua ini, pendam keinginan utk mejadikan #melayu jadi jepun…?

  4. apekah #sinyanyuktua dgn privatization taraf bingai menumpukan heave industry tapi kesemua nya perlu diselamatkan kerana visionary taraf bingai semata….

    ngape tidak ceburi bersama dgn memberi nafas baru kpd industri pemakanan negara ?

    apekah kerana visionary nya yg taraf bingai bak seperti #Anjing #TanpaNama yg tergiler2 cuba tunjuk ‘cerdik’ mengeluarkan ungkapan shakespear nya ke ?

  5. #sinyayuktua dan cadre2 nya dah mengiler dgn #mageran pula, kerana jenama tin kosong yg tiada dapat sokongan rakyat jelata..

  6. Whilst I may not be totally in agreement with Jessy Reggie Rithauddin, his suggestion on the Council of Elders may be appropriate to cure Malaysia of instability, politically and economically. This could be an alternative MAGERAN

    1. council of elder ?

      kao jgn buat lawak seperti #Anjing #TanpaNama dgn ungkapan Shakespeare nya lalu lari lintang pukang dibalun oleh kerana cuba tunjuk ‘cerdik’ tapi banggang nya yg nyata…

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN nyata tidak cerdik.

        Org sebut Shakespeare pun nak di ungkit nya.

        Dia bukan reti apa, dia hanya tahu shake, spear nya pendek 2 inci.

        Bikin malu Bang Ali ajer.

  7. Budin writes……..”……….Segala-galanya akan kekal statik sebagaimana sekarang dan Anwar Ibrahim terus ternampak sendirian dan keseorangan ke sana sini untuk berkempen dan mencari sokongan”‘

    KOMEN SAYA:
    ——————-
    YA TEPAT SEKALI. PKR/PH AKAN KEKAL GAGAL DAN
    STATIK AT LEAST FOR 2 PRUS, COMMENTED NURUL IZZAH

    SUDAH TENTU, ANWAR IS ALREADY A CLEAR BANE IN SPITE OF HIS EFFORT TO WIN SUPPORT. THIS FUTILE EFFORT HAS BEEN PROVEN BY THE LACK OF MP’S SUPPORT. EVEN HE CAN NOT PROVE AND CONVINCE YDPA ABOUT HIS ALLEGED SUPPORT. TOTALLY A FARCE

    “PH hanya mungkin lebih berpeluang dalam PRU15 akan datang jika semua pihak kembali menerima realiti, bekerja keras menyantuni rakyat dan memilih orang yang betul di jawatan yang betul bagi menarik sokongan rakyat”.

    KOMEN SAYA:
    ——————-

    PELUANG CERAH KALAU PH WAJIB TERIMA REALITI ANWAR MUST GIVE WAY TO A COMMANDER WITH INTEGRITI, RAKYAT ORIENTED, AND COULD ACHIEVE DESIRED RESULTS FOR THE RAKYAT ALBEIT SOME IMPERFECTIONS AS EXPECTED

    “Pemimpin yang asyik dengan cerita nostalgia dan bangga dia setia semata-mata, tetapi tiada perancangan ke hadapan untuk diprogramkan kepada rakyat, tidak mampu menyumbang apa-apa ke arah kemenangan”.

    KOMEN SAYA:
    ——————-

    BETUL….ASYIK DENGAN CERITA REFORMASI BASI, TIADA VISI DAN MISI YANG JELAS UNTUK NEGARA….SEMESTINYA TEMUI KEGAGALAN BERTERUSAN

    My Message is read below:

    Surah Ar-Ra’d……Ayat 11

    لَهٗ مُعَقِّبٰتٌ مِّنْۢ بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهٖ يَحْفَظُوْنَهٗ مِنْ اَمْرِ اللّٰهِ ۗاِنَّ اللّٰهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتّٰى يُغَيِّرُوْا مَا بِاَنْفُسِهِمْۗ وَاِذَآ اَرَادَ اللّٰهُ بِقَوْمٍ سُوْۤءًا فَلَا مَرَدَّ لَهٗ ۚوَمَا لَهُمْ مِّنْ دُوْنِهٖ مِنْ وَّالٍ

    Terjemahan
    Baginya (manusia) ada malaikat-malaikat yang selalu menjaganya bergiliran, dari depan dan belakangnya. Mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap suatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya dan tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia.

  8. Bail out, cronyism, nepotism, privatisation or what have you….come on report, report, report.

    Takut ke? cakap beranalogi, berbelit2 macam si ex jailbird, tin kosong. Nak harapkan PH menang…..piiirah

  9. there is a provision in laws, that road negligence is an offend and can be convicted…

    perhaps its time Malaysia to enact a law, managing the country by negligence can be brought to court to answer the provision of the law..

    #najib is about siphoning illegally kekayaan neraga utk kepentingan diri dan #suami nya…

    tapi bila sibingai #nyanyuktua melakukan bail-out dgn sesuka hati nya, ini satu negligence yg sengaja di lakukan nya…

    mismanagement the country via his pengswastaan taraf bingai nya jua satu negligence yg melibatkan para2 croni bingai nya…

    soalan yg kini tertumpu, apekah #sinyanyuktua ‘deserved’ gelaran #tun selain negarawan negara ?

    jgn pula #Anjing #TanpaNama dari menyalak terus ketawa …

    1. surely deserving it more than you, same like tin kosong, your idol

      1. report, report, report
        takut takut takut

  10. Saya berdoa agar YDPA akan membuat satu tindakan yang boleh selamatkan negara malaysia dari politik kecelaruan. Umno ke, Bersatu ke, PKR ke ….. there is no clear muslim leader with a clear vision and mission.

    1. kao berdoa laa hingga keluar darah dari mata pun #singgahsana merasakan #sinyantuktua dah byak membawa kecelakaan pd negara…

      1. itu kamu kata, bukan majoriti rakyat Malaysia

  11. Zunnun, you have no balls. Report all perceived wrongdoings of Mahathir. And do it fast since he is still around. Stop menyalak bagi pihak ex jailbird Anwar.

    Talk of God. Talk of Cause and Effect. Talk of salahlaku TDM. Talk of all BS. REALITY, FACTS AND TRUTHS WILL….Inshaa Allah

    1. Depa tak berani nak lapor, memang takda bola.

      Takda bukti, omong kosong ajer, cakap kedai kopi.

      Lapor kalu, apa yang di lapor dan depa yang melapor kena siasat.

      Gigil lutut lah.

      Cakap heboh saja lah.

      Balun, tibai dan bantai depa yang begitu lah.

  12. For all purpose and intent
    Big tent or and small tent
    Is totally a joke and irrelevant
    With Anwar leading, sad event

    To win PH need not need to reinvent
    Be realistic and change the Captain
    Get an untainted leader with integrity Forget proven ex-jailbird of sodomy

    Lupakah wawancara dengan BFM?
    Ditanya pasal isu “dua alam” dan PM
    Jawab berbelit bak cacing kepanasan
    Lihat video dan bukti pembohongan

  13. #zunnun take rest, utk #waubule, bingai #sinyanyuktua dan #Anjing #TanpaNama, belaan meneruskan menyalak utk tuan nya…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN kata ada 3 orang yg membalun, menibai dan membantai dia.

      Pening dan silap2 pecah lah kepala dia. .

  14. there is a saying that said..

    bingai sebenar nya bila merasakan #melayu2 mudah lupa, hanya diri nya yg tidak ‘mudah lupa’…

    betul2, seperti #Anjing #TanpaNama, yg tidak mudah lupa menyalak2 bayang Nya, #sinyanyuktua tidak kecuali juga kerana sentiasa dlm ketakutan …

    apekah #anwar akan membongkar kesalahan2 yg dilakukan sebelum nya..?

    1. Another saying said DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN kadang2 otak nya pigi ke bont.t nya, maka mengarut lah dia.

    2. Zunnun,

      Kalau Anwar jantan, bongkarlah sekarang. Naper takut???????
      Tin kosong is just like a boy who cried wolf

      Tak faham. cakap ini itu, tuduh ini itu, Ada lagi? BUT ALL NATO. COWARDS

  15. siape yg sebenar nya membawa kemusnahan pd kekayaan negara hingga ‘money supply’ yg ada amat ketara menampung keperluan rakyat jelata…

    scandal2 penyamun2 #omNO atau pembaziran2 yg dilakukan oleh #sinyanyuktua bersama penyamun tersohor #daim rakan kongsi nya, berebut2 kemudian nya, lalu bergaduh antara mereka seketika…

    hingga #renong, #mAs, Perwaja, #proton, #psci lingkup kesemua nya…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN asyik menuduh saja.

      Takda bukti, fakda fakta, hanya kent.t yang di hidunya mengalahkan dadah.

  16. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN melanda landa lagi dengan komen2 nya.

    Mana yang berpatutan, di biarkan, this is a free country.

    Yang mengarut, mencaci cacah, dibalun ditibai dan dibantai, sbb this is a free country also..

    1. #Anjing mula menyalak dah, mempertahankan #sinynyuktua nya…

      1. Monyet DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN mencaci cacah lagi.

        Takda isi pun komen dia, hanya caci cacah.

        KEPALA ATUK DIA.

        1. Di Bravokan dek Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol.

          Padan lah dengan sekor monyet, sekor beruk tuh.

          Beruk ekor pendek, monyet ekor panjang,

          Dua2 otak di bont.t.
          .

          1. kesian, bila #Anjing cuba beri komen tanpa bantuan #Shakespear

            1. Beruk Tua DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN menggontol tnpa buah Wak Gontol, geng dis yang senyap sekarng

  17. selain najib dgn scandal cepat kaya nya, apekah #sinyntuktua jua melakukan pembaziran dgn konsep pengswastan taraf serba bingai nya selain scandal bail-out terhadap kepemtingan anak2 nya..?

    maka umm perlu bertanya, ape beza nya kedua2 bingai2 ini…

    1. Menuduh saja si Monyet DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN bih.

      Bukti apa pun tarak.

      kepala nya kicik, otak nya cair.

  18. ‘…is God The Ultimate Political Master…?’

    This means, God needs The Sum of All Perceptions to conclude Action/Reaction; to conclude Cause/Effect ?

    Jika sedemikian, Amanat lebai #hadi has been verified and validated to be true..

    Maka Nya, segala Gerak Alam Semesta memerlukan Kesedaran serta malaikat2 (faculty/Keupayaan) Nya sibuk membendung agar “Cause & Effect (Causation) tidak membatasi/melampaui antara satu dgn yg lain bagi menghindar kedua2 nya mengiler bak ‘run-away train…(1)

    is God The Infinite Causal Master…?

    ini bermakna, Amanat #hadi satu penjenamaan serba bingai semata…

    Segala Kemungkinan/Possibility/Combination/Permutation antara Kedua2, Cause/effect; Action/Reaction sentiasa dlm pengetahuan Nya, maka segala keupayaan yg diterjermahkan oleh manusia (kesempurnaan Nya), menyamai faculti2 terpendam nya, manifest keajaiban Nya…(2)

    Is God A Being ? atau Unbeing of Possibility/kemungkinan/Permutasi/Combinasi…?

    I am the wisest man alive, for I know One Thing, and that is that I know Nothing…(Plato)

    The greatest Achievement for being A Man, let go the Self, and remain Nothing, as Infinity Manifests its Moment of Oneness …

    …Pakaian2 Aulia2, bilamana Kata2 terkeluar dari mulut tanpa pengetahuan mereka, ketika itu, Tuhan menyatakan Oneness Nya, Faulty Aulia bertukar kpd Ambia…

    The Prophecy, Satu Penyatuan kekal seketika yg mampu memberi ketepatan Moment of Causation, The Moment of Oneness Manifests, Moment of its Determinant…

    Its about The Moment of Nothingness, as What Plato said, I know Nothing to eventually understand something…

    maka nya, salakan #Anjing melihat bayang Nya, kerana #Anjing #TanpaNama bahawa bayang Nya, seteru Nya, #Anjing #TanpaNama tergiler2 dlm dunia #Persepsi & #Prejudice nya…

    membiarkan Causal membatasi antara kedua2 Nya, terperangkap dlm Vicious Cycle selama2 Nya, sentiasa tergiler2 dgn bayang Nya…

    ….#sitibainun, #sinyanyuktua menyamai #Anjing #TanpaNama pd setiap masa, sentiasa dlm ‘ketakutan’ bayang2 mereka, meneka2 ape kesudahan Nya, #bella mangsa ‘Vicous Nya, dan konsep pengswastaan terperangkap dlm Vicious Cycle kerana #persepsi & #prejudice gila nya…

    1. Do not BS in this blog and write stupid analogy.

      Have facts not fictions, slanders, half truths, innuendos etc etc.

      When Anwar said he may lead 1 PRU before exiting politics IS A CLEAR SIGNAL HE IS NO LONGER A BOON BUT BANE. Popularity wanes and an open secret that most MPs do not support him.

      ‘Convincing, formidable, strong’ failed due to principles’ said Anwar is a joke of the year. The one who BS is he himself and when meeting YDPA he failed to provife list of majority support!!!!

      Anwar spewed lies since his student’s days….and he will continue so and thus achieves ZERO…period

      1. then again, #sinyanyuktua has been bullshitting the nation, his self acclaimed success that his privatization works…

        hingga bingai2 nya tergiler2 mendewa2 nya success nya…

        lalu mengambil kesempatan utk kepentingan diri, bail-out sapura energy kerana kencana masih tidak menerima bayaran…

        bukan kah itu yg di lakukan ketika melakukan bail-out anak tua bingai nya mengunakan dana petronas, kekayaan negara…

        1. Admittedly some failed but mostly successful. Do not restrict yourself to looking into a hollow tunnel. Grow up.

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN coba menginterpreasi Tuhan.

      Is God A Being ? atau Unbeing, kata dia.

      KEPALA BAPAK DIA.

  19. …jika benar ada campur tangan ‘executive’ dlm kes #najib & #zahid selain akan ada pertuduhan terhadap mAt hassan dlm sistem kehakiman negara dan siasatan sprm …

    sharir ‘sighted dokumen ‘pAs leak’ menamakan #sinyanyuktua, #assmin, #hishamuddin, #hamzah, selain pemain dan pengerak utama nya, #mahiaddin..

    apekah pendirian #pH mengenai hal sedemikian? adakah #pH juga tergiler2 keriangan bersama meraikan atau patut menegakan kebenaran agar kes #najib & #zahid diteruskan utk menegakan keadilan…

    ‘scheme of thing’ kini ditahap kritikal…

    ‘…there is a saying, the need to do a little abnormal to make thing at sustainable normality..’

    adakah kita perlu ‘bend’ the integrity to avoid further erosion of integrity jika #omNO memenangi pru 15 dan #najib lepAs dari pertuduhan…

    apekah ‘verdict’ mahkamah di AS dan Mahkamah di Malaysia berbeza2…

    1. ‘…there is a saying: Normal for DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN mengarut.

      Menanya “apekah ‘verdict’ mahkamah di AS dan Mahkamah di Malaysia berbeza2…” tapi tak sebut kes nya.

      Pahal pun, si ngang ini perlu tahu bahawa verdict mahkamah mesti kah berdasarkan bukti2 dan hujah2 yang di kemukakan,

  20. yg amat penting bagi rakyat marhem, #sinyanyuktua kini sedang terkapai2 bak nyawa ikan meminta ehsan sisa2 politik nya…

    anak bingai nya #mukriz terpaksa pikul biawak hidup bernama #pujaWANG, meneruskan mengemis nya…..

    kesian, #sinynyuktua berakhir zaman politik nya dicerca dan dihina oleh rakyat yg tidak ‘,mudah lupa…’

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tak lupa apa pun, tak kisah.

      Memang kerja nya asyik mencaci cacah hingga rakyat nak muntah.

  21. BA kalah
    PR gagal
    PH rebah
    Jelas Baral!

    Kata tidak bersalah
    Semua konon fitnah
    Pengampunan diterima
    Tak ditolak, mengapa?

    Keluar penjara terus ke selatan
    Jumpa raja nak dapat sokongan
    Utara, Timur, Barat buat pusingan
    Tiada rasa malu tiada rasa segan

    Kesana sini AKU JADI PM
    Orang senyum geleng kepala
    Gila kuasa kerusi dan PM
    Malam dan siang serupa saja

    1. bi;a #bapa membiarkan #anak nya utk lakukan komen utk nya dlm blog #budin, maka tidak kedua2 nya sedari, #bapa & #anak setaraf bingai yg sama..

      1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN bingai semula jadi.

        Maka puak nya pun begotu juga.

        Penyakit itu menjangkit.

      2. satu jari tuding ke orang lain, 4 tuding muka tak malu sendiri

  22. bijak sgt ke #sinyanyuktua nih ? kini rakyat mula sedar, antara #Anjing #TanpaNama dan #sinyanyuktua sekurang2, ada shakespear yg dijadikan bantuan utk menonjol diri, tapi dgn #sinyanyuktua, bapak penyamun #daim yg dijadikan rakan kongsi…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN dulu ada Lim Kit Siang untuk :mengonjol” diri, sekarang dah kucar kacir keadaan, khabar nya.

  23. Changing story. Abis bullet…biasalah losers are typically as such

    22 years 22 months 22 days as PM4
    Not including 22 months as PM7
    Not including as interim PM
    Need he PM position now?

    I will only be surprised at YDPA’s next course of action…….khalas

    1. …tapi 22 tahun dgn privatization yg serba bingai nya sana sini kena bail-out dgn kini dgn 22 bulan 22 hari atas ehsan #pH tapi mengiler pula dgn kontroversi bail-out Sapura Energy…

      #bingai sgt #pM seperti ini…

      1. ehsan PH??? Tanpa TDM, PH wcud never win a PRU. A realiti, a fact, the truth.

        Why PH failed under Anwar?????

  24. let take a break and gear an interlude..

    what if #Anjing #TanpaNama is given shelter by #sitibainun

    what it be to #Anjing #TanpaNama, adakah mampu tergiler2 menyalak atau #sitibainun yg tergiler2 menyalak seperti #Anjing pula…

    just a thought…

    1. HA HA HA… BRAVO RO ZUNNUN?

      HEBAT DAN TERBAIK LAH BRO!

      😀😃😄😆😅😂🤣
      KAH KAH KAH KAH

      1. Ha ha ha…

        “what if #Anjing #TanpaNama is given shelter by #sitibainun …”

        😀😃😄😆😅😂🤣
        KAH KAH KAH KAH

        Adakah yg Bro Zunnun maksudkan itu, begini?:

        1. Ha ha ha…

          Bukan Kejora kata, yer.. Bro Zunnu yg kata, ok!

          Kejora sekadar bertanya & meletakkan illustrasi gambar jer…

          😀😃😄😆😅😂🤣
          KAH KAH KAH KAH

          1. Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojol tak kata, hanya tonggeng bila Bang Ali ada.

    2. HA HA HA… BRAVO BRO ZUNNUN!

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Si kurap tu asyik membebel sja, serupa Mak Enon
      Mmg dari dulu, dia marah sgt dengan Bro Zunnun
      Din Remos kata tak ada bukti dia tuduh org lanun
      Agaknya betul le, dia anjing peliharaan Siti Bainun
      🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      KAH KAH KAH

      1. BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOL ada lah beruk yang di peliahara Bang Ali.

        Guna bagi menglipyr lara kan hati nya,

        Dengan 1-2 cara, yang satu itu menyebabkan sakit belakang nya.

    3. What DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN kena sodok dek peminat nya …

      Berborai lah, hingga Bang Ali pun tak tahan bau.

  25. what the bottom line to these innuendos…

    a mole is sent to pressure #pkr to accept ‘khemah besar’ and #sinyanyuktua though will not be the #pM will have a say to decide who shall be the next #pM in the making…

    let’s get real, the moment this ‘khemah besar becomes reality, the seed of in-fighting will be planted by #sinyanyuktua utk kali kedua…

    #kim yew is all the way behind this…

  26. historically, #anwar says, its weird, being a finance minister, #sinyanyuktua instructed him to bail-out konsortium perkapalan from bankruptcy…

    then again reluctantly, he proceed to save his beloved son from ‘bunuh diri’…

    tak cukup2 lagi, menyuruh #anwar make a cash injection to #sinyanyuktua’s perwaja steel…

    tak cukup2 lagi,,,,??

  27. Historically, TDM thot of saving Anwar from PAS then. Not aware of his lifestyle which were described by his MCKK mates us “jijik”. Many of his friends left him.

    His rise into Umno had stepped on many senior’s feet but TDM still allowed him. But he was so arrogant, he forgot his beginning.

    Just wonder why Anwar till to this day failed to sue Mahathir when yhe lstter called him PRLIWAT. Was iy brcause it would implicate Wan Azizah viz the letter?

    Mahathir called Najib a thief. Did Najib sue him? NO. WHY?

    1. It is not that Mahathir dendam ngan Anwar…no no no. It is Anwar’s character, like Najib who should not lead a country and bring the country to her knees…..period

      1. But Pak Sheikh has never been and will not likely be a PM.

  28. I wish #sinyanyuktua reveals his true intention why he so ‘mengiler’ mendendami #anwar sampai tahap tergiler2…

    then again, what the heck, #pujaWANG has lost the plot to become a force to reckon with…

    1. That’s hopeful thinking.

      Otherwise called dreaming.

      Dream on, Dol.

  29. I wish Dr Mahathir reveals Wan Azizah’s letter on Anwar……

    1. Nurul Izzah knows this too well

      1. She was right, PH could never win at least in 2 PRUs as she expected her father would just exit politics with his tail between his legs……..

        A open secret

        1. a laggard trying to lead..

          tak ubah seperti #Anjing #TanpaNama cuba menonjol ‘kecerdikan’ nya, dgn mengaitkan diri nya dgn shakespeare..

          1. Yang “mengait” ada lah kamu.

            Di belakang.

          2. a laggard? compared with you, YOU ARE NOTHING

  30. rakyat umum ingin penjelasan…

    ketika #sinyanyuktua berkuasa sebagai ketua kerajaan sebelum nya, ngape beriya2 #sinyanyuktua tergiler2 utk melakukan kezaliman terhadap #anwar dgn tilam diusung ke sana kemari….

    sedangkan ketika #sinyanyuktua menjawat ketua kerajaan semula, kes sandakan #assmin di buat2 selamba sj…

    apekah #sinynayuktua #melayu yg ‘mudah lupa’ atau ‘tidak mudah lupa’..

    blh bingai2 #pujaWANG di sini beri pencerahan, tidak mengape jika #Anjing #TanpaNama mencelah dgn ‘cerdik’ yg di perolehi dari shakespeare …

    1. HA HA HA… BRAVO RO ZUNNUN?

      HEBAT & TERBAIK LAH BRO!

      😀😃😄😆😅😂🤣
      KAH KAH KAH KAH

      1. Ha ha ha…

        “tidak mengape jika #Anjing #TanpaNama mencelah dgn ‘cerdik’ yg di perolehi dari shakespeare …”

        😀😃😄😆😅😂🤣
        KAH KAH KAH KAH

        Adakah yg Bro Zunnun maksudkan itu, begini?:

        1. Ha ha ha…

          Bukan Kejora kata, yer.. Bro Zunnu yg kata, ok!

          Kejora sekadar bertanya dgn meletakkan illustrasi gambar jer…

          😀😃😄😆😅😂🤣
          KAH KAH KAH KAH

          1. Pathetic dengar Wak Gontol Kejora Kojol mengata “Zunnun yg kata.”

            Ini lah yang dikatakan berani mengata, tapi berani tahi kucing.

            hehe

  31. Big tent small tent or what have you
    Led by ex jailbird of sodomy, forget it
    Forget winning, you do not have clue
    Even Nurul Izzah has predicted it

    1. then came along a tinted sodomized patient over zealously made an interpretation of a prediction…

      1. And DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN tried to interpret the interpretation.

        It’s called double whammy.

  32. HiNoon dan Jenifer Lopez

    Dah lapor?
    Dah tangkap?
    Kuat mana si nyanyuk boleh lari

    NATO…..period

  33. Salute Budin…….tulisan yang bernas dan membuka banyak ruang untuk dibahaskan. Dalam PH/PKR ada kumpulan yang mahu meneroka kemungkinan mengadakan pakatan bersama dengan PPBM dan PAS untuk mendirikan khemah besar bagi menumbangkan UMNO/BN.

    Pada waktu yang sama, DAP dan AMANAH telah menutup pintu untuk bermuafakat dengan kedua parti tersebut kerana PPBM pernah mengkhianati PH dengan langkah Sheratonnya , manakala PAS pula adalah parti pelacur yang tidak pernah setia , di mana ada ganjaran lebih besar, di situlah PAS bertandang dan bersedia merobah ikatan janji.

    Sementara itu membawa masuk PEJUANG dan MUDA tidak akan memberi IMPAK yang besar kerana nyawa Pejuang amat bergantung kepada hayat Tun…..walaupun hidup dan mati itu adalah ketentuan Ilahi, .pada zahirnya dia sudah hampir benar ke lubang kubur, walau sebagus manapun para doktor pakar di Malaysia yang bersedia merawatnya. Masalah yang lebih besar, membawa Mahathir dan Anwar ke dalam suatu khemah akan mewujudkan suasana yang tidak selesa kerana mereka tidak lagi mempercayai antara satu dengan yang lain. Nanti berlaku lagi Et Tu Brut….hihhihiii….

    MUDA pula masih muda usianya…memerlukan sedikit masa untuk matang. PH terpaksa mengorbankan beberapa kerusi jika mahu membawa masuk MUDA ke khemah mereka.

    Bertanding banyak penjuru sudah tentu memberi banyak kelebihan kepada UMNO/BN. Jika sinario ini kekal, mungkin benar telahan Nurul Izzah bahawa PH memerlukan dua penggal lagi untuk merampas semula Putrajaya.

    1. HA HA HA… BRAVO DIN REMOS!

      “Nanti berlaku lagi Et Tu Brut….hihhihiii….”

      TERBAIK LAH BRO!

      😀😃😄😆😅😂🤣
      KAH KAH KAH KAH

      1. Ha ha ha…

        “BTW, mana clown Shakespeare Et tu Brute tu…masih cirit lagi gamaknya…….”

        😀😃😄😆😅😂🤣
        KAH KAH KAH KAH

        1. Ha ha ha…

          Bukan Kejora kata, yer.. Bro Din Remos yg kata, ok!

          Kejora sekadar bertanya dgn meletakkan illustrasi gambar jer…

          😀😃😄😆😅😂🤣
          KAH KAH KAH KAH

          1. HA HA HA.. Credit to Din Remos & Zunnun!

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
            Dgn Zunnun, anjing tu asyik sja kena sakat & perli
            Din Remos kata, ‘Et Tu Brute’ tu bodoh sejak azali
            Lps tu Kejora pula tampil lanyak, belasah dan buli
            Mmg le anjing ni badut yg asyik buat hati kita geli
            🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
            🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            KAH KAH KAH

          2. Din Remos yg kata, said Wak Gontol Kejora Kojol.

            Kalau Din kata cium lah bont,t aku, Wak Gontol akan melulu,

      2. BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOL SEPATUT NYA MENGKOMEN BLOG POST.

        TAPI KEPALA NYA KICIK, OTAK NYA TOHOR.

        DI SANA SINI MEMBRAVO.

        BANG LI ADA DI DIA PUNYA JUB … O

    2. Owhh.. lupa lak, Bro Din Remos..

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Kpd orang² Melayu, Umno/BN bagai sinar cahaya
      Klau bkn Umno/BN perintah Melayu dalm bahaya
      Hnya dgn Umno/BN misi perpaduan akan berjaya
      PRU15 & seterusnya Umno/BN akan ke Putrajaya
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      KAH KAH KAH

  34. ape yg binagi2 #pujaWANG idamkan dan pendmkan keinginan dan kepenting dari khemah besar yg dibawa oleh bingai2 deadwood yg ada dlm #pH …

    bahawa khemah besar yg diwar2kan perlu #sinyntuktua jadi #penasihat nya…

    perlu ada kedudukan agar #sisaka sentiasa didewa dan dipuja dan sesiape jua tidak blh membuka the ‘pandora box’ yg mana byak scandal2 yg dilakukan sebelum nya..

  35. masih berpenyakit dibawa dgn phobia #sodomy yg dilalui ketika remaja..

    lalu #waubule tersemput2 melihat ape yg tersirat dan tersurat dgn ape yg diperkatakan oleh #nurul sebelum nya…

    #waubule perlu mendapatkan rawatan jika tidak ape sj yg diperjelaskan sentiasa berciri2kan phobia nya semata2…..

  36. Be prepared to lose 2 more GEs, Nurul Izzah tells PH

    * That is the reality based on fact and truth. Must congratulate Nurul Izzah on this. Truth is bitter

    Anwar will lead PKR for at least one more GE, says Fahmi Fadzil

    * That is sheer waste of PH’s time. A bane, a loser in many PRUs and PRNs when leading BA, PR or even PH. Is this fitnah…..far from it. A reality, factual and truthful

    Anwar: ‘Convincing, formidable, strong’ failed due to principles

    * What principle? Who benefitted from MOU? Who wanted MOU to continue at least up to July? Who is now enjoying a comfortable office, a position same level as a minister? Is not superficiality breeds hypocrisy?

  37. ape itu ‘retrospective’ atau bahasa malaysia nya, ‘kebelakang’..

    ..keinginan utk berjaya tapi dihantui dgn kekurangan idea lalu memperkasakan ruang dibelakang utk kehadapan…

    enhancing the past redundancy, progressing a regression……

    a perspective idea is thinkin outside the box dgn keyakinan seperti cara manusia berkomunikasi, dari ‘analog to a digital, and open the worn can to quantum, artificial and extended reality…’

    bila idea yg membolehkan kita melihat satu curahan idea2 seterus nya yg membuka kebuntuan yg ada…

    ini jarang dizahirkan, tapi akan sentiasa menjadi inggauan kpd pemain2 yg masih tergiler2 dgn cara ‘retrospective’ mereka..

    dulu singapura di langgar todak, kini #pkr/pH sedang dilanggar dgn bingai2 tua pula…

  38. hah..

    budin kelihatan bersemangat bahawa idea #rafizi ‘workable & doable’ ….

    tapi #saifuddin dgn kepimpinan2 sekeliling nya lain pula melihat nya…

    perancangan ‘napoleon’ utk berkuasa perlu bermula dgn #saifuddin sebagai timb dan kemudian bila masa yg sesuai mengambil tampok kuasa dan #pkr berubah sebuah parti neo- napoleon akhir nya…

    dulu #assmim & #zuraidah keinginan sedemikian rupa tapi cara rampasan, tapi #saifuddin dgn keinginan yg sama mengayakan nya dgn cara berhemah pula…

    there will be in the distant future, #pkr buka lagi kepenyaan keluarga #anwar, maka perlu sentiasa diletakan pd asas yg sentiasa kelihatan pluralistic, people’s party & menunjukan sikap transparency sebagai asas perjuanagan…

    tamadun manusia bergerak berdasarkan idea yg bersifat ‘perspective’ bukan tergiler2 berlegar dgn r’etropective’, 1 langkah kehadapan sambil dihantui 1 langkah kebelakang…

  39. Sudah termaktub dlm Al Quran sesiapa yg menuduh org berzina dan liwat tanpa membawa empat orang saksi, mereka layak disebat 70 Kali menurut hukuman qazaf.

    Maka dengan yang demikian orang seperti Wau bule dan ore2 yg semukim dengan adalah layak untuk disebat.

    Persoalannya adakah beliau mahu disebat di dunia atau disebat di akhirat oleh para malaikat!!!???

    1. jgn dulu, biarkan pakar psychiatric cuba memulihkan penyakit ‘phobia yg dihadapi nya…

      ‘ya #tuhan ku, berikan nya kesempatan utk memulihkan penyakit yg dihadapi nya selama ini…’

      1. Moga Allah does not condemn idolisation of sodomist….. wallahuaklam

        1. semoga #tuhan memaafkan nya dgn ‘mudah lupa’ nya yg terpilih2 ..

          lain utk #anwar lain pula utk #assmin..

          semoga #tuhan jua menyembuhkan penyakit #waubule dgn phobia tergiler2 nya…

          #tuhan maha menyantuni…

          1. When fellow sodomy conspirators fought, all hell break lose.

            Khairuddin Abu Hassan was berating Ummie Hafilda when she added fire to Assmin despite Atok Saka and Khairuddin big coverup of Assmin.

            Ummie Hafilda just squealed that Khairuddin was the one paying witnesses to sign SDs and go to courts against Anwar.

            Now we know despite parading the crime scene mattress for months, Sodomy 1 was abandoned in court because Khairuddin blundered with the crime scene. Tivoli Apt was not built yet.

            This dropped case and Anwar’s self-inflicted black eyes has made mockery of Atok Saka and he will pursue more sodomies for his lost ego.

            1. It’d be interesting to hear the sodomies.

              Preferably after the puasa.

        2. Allah dah jawab fitnah Atok Saka. Marina Mahathir is the spokesman/ champion for LGBT and adopted son is a wreck who could pass signing Khairuddin Abu Hassan’s sodomy SD against Anwar like Yusof Rawther.

        3. KJ, Papagomo who all has balls calling sodomy in the direct face of Anwar and all lost, pay libel suits to Anwar for fitnah.

          Wau Bule and the other Mamak from Syed Outside the Box is so scared of libel suits from Anwar they are just chicken shits taking pot shots using Atok Saka propaganda.

          Syed Hussein of OTB is a stout Atok Saka loyalist who was promised Datuk Bandar DBKL upon PH win in return for bashing Anwar. Good riddance, he got paid with with his own propagation of Al-Imran that promise the deserved punishment for fitnah peddlers like himself now and hereafter.

          Atok Saka kencing him from the Datuk Bandar and he now alternated bashing Anwar and Atok Saka.

          Wau Bule ,Rahman JPC are all 70+yo pensioners with the former claimed ex-LNG, hard-core Atok Saka asslickers.
          I suspected both has axes to grind when Anwar was at MOF, in most grinds for worldly gains and lost opportunities.

          1. All are your accusations, no bukti, even plausible explanations.

            Pak Sheikh has been doomed to no PMship and so it’ll remain.

    2. Kalau ikut lagu tu, ramai penzina, peliwat seluruh dunia wajib dilepas, muslim and non muslim alike.

      Camera litar, sworn testimonies, concluded evidence etc will be of no use.

      I have never come across in my life robbers telling I am coming to rob you. This is to ensure witnesses could come and accompany police to witness robbery. Similarly those sodomites, thoae committing promiscuosity etc should also announced they are coming to commit these sins. In the absence of eye witnesses, all these culprits should escape conviction.

      On the contrary, it wud be okay to glorify thieves and sodomist. Because no eye witnesses, all are fitnah.

      Menyediakan air bersih, bukan teh tarik untuk ummah tak ada dalam Quran ke?

      Nak ikut Al Quran, follow in totality.
      Not those according to your political leaning or palate.

      To JLc, learn AlQuran in totality anf get your views right. Wallahuaklam

        1. In Sodomy 3 Yusof Rawther case Haniff Khatri did not follow his own advise above because he and Khairuddin Abu Hassan was trumpeting the case everywhere to discredit Anwar including self-claiming had won the case based on syok-sendiri polygraph test.

          This coincide with Atok Saka’s instructions to find ways to assassinate Nwar and kencing PH so no need to handover PM as the charge was during the nama calon PD PRK Anwar contesting.

          After Atok Saka was expelled from Bersatu, Haniff Khatri sent a claim of RM10 m being unpaid legal fees. Bersatu has refused to pay citing he was rendering services to Atok Saka.

          Last checked, Yusof Rawther was no longer with Haniff.

          How much for sodomy conspiracy?

          1. How much for sodomy conspiracy ?

            no, its not how ‘much’ its how long can the conspiracy stays consistent over time….

      1. tapi #assmin, #sinyanyuktua, terpilih2 pula ‘tidak mudah lupa’ nya…

        dah berjumpa psychiatric belum, jgn dibiarkan penyakit melarat hingga jadi giler…

        cukup sudah setakat #sinyanyuktua sj..

        1. TAPI DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN BOLEH DAPAT PENYAKIT GILER SEBAB ASYIK TERBAWAK DENGAN CERITA GILER.

          NOBODY WOULD MIND.

      2. Kita nak ikut civil law or lslamic law?

Leave a Reply

Your email address will not be published.