“AKTA SC SEPERTI HARIMAU TIDAK BERTARING”

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) tidak dapat memastikan secara muktamad Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki telah melakukan pelanggaran di bawah seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA) selepas memulakan siasatan pada 6 Januari 2022.

Bagaimanakah SC boleh melaksanakan kewajipan berkanunnya jika SC tidak dapat mengesahkan bahawa Azam telah melanggar Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (SICDA) sedangkan Azam secara jelas dan terbuka mengakui bahawa dia telah membenarkan adiknya menjalankan dagangan saham secara proksi?

Dalam kenyataan mereka hari ini, SC tidak mendedahkan sama ada adik Azam mempunyai akaun dagangan saham pada masa yang sama, dan jika ada, terdapat keperluan untuk dagangan saham secara proksi serta sumber dana untuk pembelian itu.

Melainkan SC boleh bertindak terhadap Azam, Seksyen 25(4) SICDA kini menjadi seperti harimau tidak bertaring dan tidak berguna lagi.

Kesan kepada pasaran modal Malaysia bukan setakat kehilangan keyakinan pelabur tetapi juga meletakkan SC serta penubuhannya dalam kedudukan yang meragukan, sama ada SC mampu melaksanakan tugas undang-undangnya tanpa rasa takut atau pilih kasih.

LIM GUAN ENG

Setiausaha Agung DAP.

Updated: 18 January 2022 — 10:46 pm

29 Comments

Add a Comment
  1. Ok2. Now kita tahu dlm ass cee, tak dok org yg otak bergeliga utk tentukan will+balance salah atau tak. Tak mengejutkan pun. Bukan rakyat semua tak boleh agak…apa2 pun kita tunggu will+balance ada berani tak utk kesnya di bicarakan dimahkamah nnt dgn peniup wisel. Jgn jd mcm paz piz puz dah lah.

  2. LAWAK.. LAWAK.. LAWAK…😅

    SKETSA LAWAK PAGI RABU…😂

    MENGALAHKAN MAHARAJA LAWAK MEGA🤣

    😀😃😄😆😂😅🤣
    KAH KAH KAH KAH

    1. RAKAN² BLOG,

      BINATANG ALIEN ANAK HARAM TN ANJING🐕 OTAK KICIK 130 GM TAMPIL KE BLOG PAGI INI SEAWAL JAM 5:21 AM SEBELUM SUBUH LAGI, SEBAGAI PESERTA PERTAMA, NAK TUNJUK LAGAK “HERO TAIK KUCING” DIA…

      KEMAIN LAGI, ANJING🐕 ALIEN TU CABAR KEJORA KATA KEJORA TAK BERANI LAGI MASUK KE BLOG INI…

      😀😃😄😆😂😅🤣
      KAH KAH KAH KAH

      1. INI HAH, KOMEN² ANJING🐕 ALIEN OTAK KICIK 130 GM TUH;
        _________________________________________________

        1. Anonymous
          19 January 2022 5:21 am

          Hah, Wak Gontol Kejora Kojolla dibalun berterusan.

          Ada beberapa orang yang membalun dia sekarang.

          Moral of the story:

          Jangan kuat menggontol

          Hidup kamu jadi tak betol

          Asyik di baling botol.

          Reply

          1. Anonymous
            19 January 2022 5:22 am
            Reply to Anonymous

            Nasib kamu lah di baling dalam blog ini sahaja.

            Kalau tak, pecah kepala.

            Reply

            1. Anonymous
              19 January 2022 5:24 am
              Reply to Anonymous

              Nampak nya dia tak berani masuk sini sejak petang semalam.

              Kalau itu ia lah tanda dia sudah kurang menggontol, bagus lah.

              Reply
              _________________________________________________

              1. TAPI MALANG BAGI ANJING🐕 ALIEN TUH…

                ADA SEORANG “ANON MISTERI” TIDAK SUKA DGN “KEJAHATAN, KEMUNAFIQN, KEDUNGUAN DAN KESEWELAN” YG ASYIK DIPERLIHAT OLEH ANJING🐕 ALIEN TUH.

                LALU SI ANON MISTERI TAMPIL TIBAI DAN SEKOLAHKAN ANJING🐕 ALIEN TUH.

                😀😃😄😆😂😅🤣
                KAH KAH KAH KAH

                1. INI HAH, KOMEN² “ANON MISTERI” TU MEMBALUN TN ANJING🐕 ALIEN OTAK KICIK 130 GM TUH:
                  _________________________________________________

                  1. Anonymous
                    19 January 2022 8:56 am
                    Reply to Anonymous

                    Puan Anonymous TN
                    19 January 2022 5:21 am,

                    Saya rasa ada sesuatu yang tidak kena dengan diri puan.

                    Puan bangun awal sebelum subuh bukan untuk beribadah tetapi masuk ke blog untuk mencercca caci dan mencari pasal dengan orang.

                    Inikah apa yang puan laung-laungkan selama ini sebagai menjaga “decorum and decency” blog.

                    Komen puan yang sebegini adalah dalam bentuk yang mencari pasal atau mahu bergaduh.

                    Kah kah kah.

                    Reply

                    1. Anonymous
                      19 January 2022 9:03 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Sikap puan ini sememangnya akan menyebabkan semua orang jadi kehairanan.

                      Selalunya puan akan tampil menerjah peserta yang membuat komen tidak ikut post.

                      Saya dapati puan tidak pula menerjah Anon 8:29 pm di bawah yang berpantun tidak ikut post. Sebaliknya puan menerjah si pemantun cinta aka Kejora yang tidak masuk ke sini pun. Bahkan puan sendiri pun berkomen tidak ikut kandungan tajuk pos pada jam 5:21, 5:22 dan 5:24 am pagi ini.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    2. Anonymous
                      19 January 2022 9:05 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan TN,

                      Keadaan puan ini adalah seperti kata bidalan, tidak mahu cermin diri sendiri dahulu sebelum hendak mengata kepada orang lain.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    3. Anonymous
                      19 January 2022 9:09 am
                      Reply to Anonymous

                      Nampaknya macam ada kebenaranlah apa yang selama ini si Kejora katakan.

                      Puan asyik saja tampil ke blog ini dengan menunjukkan diri puan berniat jahat, tidak cerdik, cakap tidak serupa bikin dan seakan-akan kurang kewarasan.

                      Yakni, perkataan yang digunakan oleh si Kejora untuk menggambarkan puan ialah KEJAHATAN, KEDUNGUAN, KEMUNAFIQAN dan KESEWELAN.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    4. Anonymous
                      19 January 2022 9:10 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Saya nampak dendam peribadi yang kuat terbuku di hati puan itu membuatkan diri puan tidak senang sekiranya puan tidak mengeluarkan komen yang menghentam si Kejora walaupun dia tidak mengganggu puan.

                      Betullah seperti mana yang si Kejora katakan itu, selagi puan tidak membuang segala hasad dengki dan dendam kuat yang tersimpan di hati puan itu, selama itulah puan tidak akan berasa aman ber’blogging’ di sini.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    5. Anonymous
                      19 January 2022 9:10 am
                      Reply to Anonymous

                      Mungkin puan ini jenis orang yang suka bergaduh di masa kecil atau di zaman kanak-kanak puan dahulu.

                      Biasanya peristiwa silam akan masuk balik ke memori bila usia dah mencecah tua, menyebabkan seseorang itu berkelakuan keanak-anakan kembali, terutamanya bila usia seseorang itu mencecah 100 tahun seperti mana yang telah berlaku kepada aruah nenek saya.

                      Barangkali juga usia puan ini pun mencecah 100 tahun sekerang dan saya rasa puan tak perlu ke blog lagi.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    6. Anonymous
                      19 January 2022 9:11 am
                      Reply to Anonymous

                      Saya nampak puan ini bermasalah dari segi kesihatan tetapi saya rasa puan tidak ada masalah kesihatan fizikal.
                      Ianya adalah lebih kepada masalah spiritual atau mental.

                      Eloklah puan berehat daripada ber’blogging’ ini dan lebih baik puan menolong jaga cucu-cucu atau cicit-cicit puan.

                      Kah kah kah.

                      Reply

                    7. Anonymous
                      19 January 2022 9:11 am
                      Reply to Anonymous

                      Oh ya, terlupa pula puan.

                      Elok sekiranya puan pergi dapatkan rawatan di hospital. Puan minta tolong anak atau cucu puan bawa puan ke hospital dan suruh mereka minta supaya puan dirujukkan ke bahagian sakit jiwa atau ‘psychiatrist’.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    8. Anonymous
                      19 January 2022 9:12 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan Anonymous TN,

                      Apa-apa pun, saya tetap mendoakan yang terbaik untuk puan.

                      Maafkan saya sekiranya kata-kata saya di atas itu menyinggung perasaan puan.

                      Semoga puan segera pulih dari masalah sakit jiwa dan mental puan.

                      Saya doakan puan berada dalam peliharaan Allah sentiasa dan semoga Allah akan mempermudahkan segala urusan puan.

                      Amin.

                      Kah kah kah.

                      Reply
                      _________________________________________________

                    9. KAH KAH KAH.. WOWWW..😅😂🤣

                      RAKAN² BLOG,

                      “ANON MISTERI” TAMPIL TIBAI, BASUH DAN SEKOLAHKAN LAGI BINATANG ALIEN ANAK HARAM TN ANJING🐕 DUNGU OTAK KICIK 130 GM TUH.

                      😀😃😄😆😅😂🤣
                      KAH KAH KAH KAH

                    10. INI HAH LAGI, KOMEN² “ANON MISTERI” TU MEMBALUN TN ANJING🐕 ALIEN OTAK KICIK 130 GM TUH:
                      _________________________________________________

                    11. Anonymous
                      19 January 2022 11:39 am

                      KOMEN INI SAYA TUJUKAN KHAS UNTUK PUAN ANONYMOUS TN:

                      Reply

                    12. Anonymous
                      19 January 2022 11:40 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Boleh dikatakan blog ini dipenuhi dengan komen-komen perbalahan antaran puan dengan Anonymous Kejora.

                      Sengketa yang berlarutan ini adalah disebabkan si Kejora tampil membalun puan bilamana puan selalu tampil mengacah, menerjah atau mencari pasal untuk bergaduh tanpa sebab yang manasabah.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    13. Anonymous
                      19 January 2022 11:40 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Sebelum ini puan menerjah si Kejora kerana puan mengatakan dia berkomen tidak ikut kandungan tajuk post, seperti berpantun cinta.

                      Tapi, kebelakangan ini puan menerjah juga si Kejora itu walaupun dia belum lagi masuk ke blog.

                      Apa sudah jadi dengan puan ini?

                      Kah kah kah

                      Reply

                    14. Anonymous
                      19 January 2022 11:40 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan mengeluarkan komen-komen mengacah atau mencabar yang boleh menyebabkan tindakbalas aggresif dari si Kejora.

                      Misalnya, puan masuk ke blog sebelum subuh lagi, sebagai peserta pertama dengan komen “mana pigi Wak Gontol Kejora..?” atau “Wak Gontol Kejora dah tak berani masuk lagi ke?”…

                      Sudah tentulah si Kejora akan marah bila dia masuk ke blog dan terbaca komen yang seperti itu.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    15. Anonymous
                      19 January 2022 11:41 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Apabila si Kejora bertindak balas, puan pun mulalah merungut.
                      (Si Kejora mengatakan puan meracau royan raban..).

                      Tidakkah puan pernah terfikir yang pembaca semuanya cerdik dan boleh membuat penilaian ke atas kenyataan puan “SUKA CARI PASAL” tu?

                      Bila puan mengacah atau mencabar atau mencerca seseorang yang belum lagi masuk ke post, bermakna puanlah yang mencari pasal!

                      Memangnya ada sesuatu yang tidak kena dengan tahap kewarasan puan ini.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    16. Anonymous
                      19 January 2022 11:42 am
                      Reply to Anonymous

                      Puan,

                      Sekali lagi saya nasihatkan puan agar berehat dahulu dari berkomen di blog ini dan pergi dapatkan rawatan.

                      Itu adalah yang terbaik untuk puan.

                      Saya doakan puan akan pulih dari masalah sakit mental dan jiwa puan itu.

                      Semoga Allah Taala mempermudahkan segala urusan puan.

                      Amin.

                      Kah kah kah

                      Reply
                      _________________________________________________

                    17. INI LAGI HAH, “ANON” MISTERI BALUN BINATANG TN ANJING🐕 ALIEN OTAK KICIK 130 GM TUH:
                      _________________________________________________

                    18. Anonymous
                      19 January 2022 3:12 pm
                      Reply to Anonymous

                      Puan Anonymous TN
                      19 January 2022 12:17 pm

                      Kalau saya perhatikan dan mungkin juga kalau para pembaca perhatika, puanlah yang mengarut berterusan di sini!

                      Puan tampil sebagai peserta pertama post, sebelum subuh seawal jam 5:21 pagi semata-mata untuk mengacah dan mencabar si Kejora.

                      Bila si Kejora bertindak balas, puan cuba nak menyalahkan dia pulak.

                      Kah kah kah

                      Reply

                    19. Anonymous
                      19 January 2022 3:19 pm
                      Reply to Anonymous

                      Keadaan puan ini ibarat seekor anjing liar tua yang kelabu mata dan ternampak bahagian ekor harimau yang sedang tidur tapi tak nampak keseluruhan harimau tu. Lalu puan menerkam dan menggigit ekor harimau itu.. (yang mungkin puan sangka seekor anak ular sawa).
                      Sang Harimau yang terkejut itu pula, terus menampar muka puan hingga terpelanting, berdarah mulut dan bersepai gigi..

                      Lalu puan pergi merata-rata dalam hutan itu mengadu mengatakan harimau itu jahat…tentu binatang-binatang lain tak dapat terima…

                      Nasiblah puan.

                      Kah kah kah

                      Reply
                      _________________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.