OSMAN SAPIAN YANG KUKENALI….

Aku mungkin “biased” sebab dia sahabatku sejak kecil. Tetapi aku rasa Osman Sapian adalah seorang Menteri Besar Johor yang disayangi rakyat, walaupun tempoh pemerintahannya hanya 11 bulan sahaja, iaitu sejak kemenangan Pakatan Harapan Johor dalam Pilihanraya Umum ke-14, pada 09 Mei 2018.

Sahabatku ini Dato’ Haji Osman bin Haji Sapian telah meninggal dunia pada 21 Disember 2021 jam 11.45 malam di Kuala Lumpur dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Mount Austin, Johor Bahru pada keesokannya 22 Disember 2021. Umurku sebulan lebih tua berbanding Osman. Aku kira beliau meninggal dunia pada usia 70 tahun.

Aku berkawan dengan Osman Sapian sejak kami di Darjah Enam, Sekolah Melayu yang dikenali sebagai Sekolah Kebangsaan Kayu Ara Pasong yang terletak di daerah Pontian, Johor. Sebelum itu Osman bersekolah di kampungnya, Sekolah Kebangsaan Parit Sapran dari darjah satu sehingga darjah Lima. Kemudian Osman berpindah ke sekolah tempat aku belajar yang lebih besar dan “gah” kerana pencapaian akademik, sekolah dan kegiatan ko-kurikulum.

Osman antara kawanku yang paling rapat sejak zaman kami bersekolah rendah. Kampungnya yang bernama Parit Sapran terletak jarak hanya tiga atau empat kilometer sahaja dari kampungku, Kampung Melayu, Pontian Besar Kiri.

Di kampungku tidak ada kebun nenas dan Osman tahu aku suka makan nenas. Balik sekolah, Osman akan membawa aku ke kampungnya untuk pergi ke kebun nenas saudara maranya. Kami pergi menaiki basikal masing-masing. Di kebun itu kami makan nenas sepuasnya.

Selepas peperiksaan Darjah Enam untuk naik ke sekolah Menengah, kami berdua sama-sama lulus peperiksaan. Kami naik ke Tingkatan satu di Sekolah menengah Melayu yang baru dibina yang dipanggil Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Penggawa Barat (SDPB). Waktu itu ada sekolah rendah Inggeris dan sekolah menengah Inggeris. Tetapi Osman dan aku, kami bersekolah di sekolah Melayu.

Sejak di sekolah menengah, Osman telah menunjukkan kepetahannya dalam bersyarah dan berbahas. Kami berdua antara wakil SDPB yang sering dihantar ke pertandingan berbahas di peringkat daerah dan negeri Johor. Jika di sekolah kami sendiri, Osman selalu berbahas di pihak Pencadang manakala aku pula sering berada di pihak Pembangkang. Rupa-rupanya hal yang sama betul-betul berlaku apabila kami dewasa dan sama-sama menceburkan diri ke dunia politik. Osman sering berada di pihak Kerajaan manakala aku berada di pihak Pembangkang.

Osman Sapian mempunyai bakat, minat dan kebijaksanaan di bidang perniagaan. Dia bermula secara kecil-kecilan selepas tamat mengambil Peperiksaan SPM di tingkatan Lima. Manakala aku condong ke arah dunia akademik. Osman berpindah dari Pontian ke Johor Bahru menceburi dunia perniagaan. Manakala aku berpindah ke Kuala Lumpur dan Petaling Jaya menyambung pelajaran di Tingkatan Enam dan kemudian ke Universiti.

Osman meningkat di bidang perniagaan dari hanya seorang agen Singer hingga mencapai ke kedudukan pengurus atau manager di syarikat kewangan yang terlibat dengan penjualan kereta baru dan terpakai seperti Semangat Finance dan Syarikat Tan Chong pengedar kereta-kereta jenama Nissan.

Semasa aku sibuk belajar dan aktif bergiat dalam dunia kampus di universiti, Osman telah mampu membeli rumah dan mempunyai sebuah kereta Alfa-Romeo yang comel dan cantik. Rumahnya di Jalan Sentosa, Kampung Dato’ Onn, Larkin Johor Bahru, aku rasa rumah yang pertama dibeli oleh Osman dan kekal hingga ke akhir hayatnya. Di rumahnya di Kg Dato’ Onn di Larkin adalah persinggahan terakhir jenazah Osman yang dibawa dari Kuala Lumpur sebelum di sembahyangkan sekali lagi di Mesjid Kg Dato’ Onn dan kemudian dibawa ke Tanah Perkuburan Islam di Taman Mount Austin.

Semalam sekali lagi aku datang ke rumah Osman di Kg Dato’ Onn Larkin untuk memberi penghormatan terakhir kepadanya. Di rumah Osman inilah pada awal tahun tujuh puluhan aku melihat teleivisyen berwarna buat kali pertama , iaitu siaran Televisyen Singapura, negara jiran kita. Waktu itu Televisyen Malaysia masih hitam putih warnanya.

Di rumah di Kg Dato’ Onn inilah Osman akan membawa aku berehat setiap kali aku habis perbicaraan di Mahkamah Magistret Johor Bahru kerana didakwa terlibat didalam perhimpunan tunjuk perasaan dan perarakan haram dalam kes Setinggan Tasek Utara. Waktu itu aku masih seorang mahasiswa. Aku datang dari Kuala Lumpur. Osman Sapian waktu itu adalah Ketua Angkatan Pemuda Parti Rakyat Malaysia (PRM) Negeri Johor. Osman lebih awal memasuki dunia politik secara rasmi berbanding diriku.

Jadi apabila semalam, aku datang lagi ke rumah Osman di Kg Dato’ Onn ini untuk menziarahi jenazahnya, maka aku teringat kembali segala peristiwa yang aku dan sahabatku Osman lalui.

Aku masih bergelandangan dan membujang di ibukota Kuala Lumpur, tetapi Osman Sapian sudah membina rumah tangga. Dia berkahwin dengan seorang jururawaat bernama Nora (Kini Datin Nora). Osman membawa isterinya Nora bertemu ibuku di kampung kami di Pontian. Ibuku Zaleha ambil tahu dan mesra dengan kawan-kawan baikku. Kerana itu Osman membawa isterinya Nora ke Pontian untuk diperkenalkan kepada ibuku. Begitulah rapatnya aku dan Osman.

Tetapi hubunganku dengan Osman Sapian ada pasang surut. Ada kalanya kami berbalah, berbeza parti politik. Ada perang panas dan adakalanya perang dingin. Tetapi sikap Osman dan aku sama. Kami tidak kisah di kem politik mana kami berada. Sebagai kawan dan sahabat, hubungan kami tidak pernah putus. Renggang ada, tetapi tidak pernah putus. Kami mengutus-utus kad hari raya menjelang Aidilfitri (kini melalui Whatsapp saja). Kami juga mengirim kad jemputan kahwin anak masing-masing. Sesekali kami berhubung melalui telefon.

Osman Sapian mulai terkenal di dunia politik negeri Johor apabila pada tahun 1979 beliau masuk bertanding di Pilihanraya Kecil Parlimen Pontian. Pilihanraya kecil itu diadakan kerana Ahli parlimen Pontian waktu itu, Datuk Ali Hj Ahmad, Menteri Pertanian meninggal dunia dalam satu kemalangan pesawat kapalterbang yang dinaikinya di Tanjung Kupang, Gelang Patah. Kapal terbang itu terhempas dan semua penumpangnya dan krew meninggal dunia.

Osman Sapian bertanding sebagai calon Parti Rakyat Malaysia (PRM) dengan simbol kepala Seladang. Osman menaliponku waktu itu. Dia minta aku turun ke Pontian untuk membantunya berkempen. Ketika itu aku bekerja sebagai seorang kerani di Bank Negara Malaysia, di bangunan Ibupejabat.

Aku pun turun membantu Osman di Pontian. Rumahku di kampung dijadikan bilik gerakan utama PRM, sebuah parti kiri dalam politik Malaysia. Waktu itu aku sudah menjadi ahli berdaftar PRM. Umno dan Barisana Nasional (BN) terlalu kuat waktu itu di Johor, lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar seperti Pontian yang merentas dari Benut hingga ke Tangjung Piai. Osman dan PRM kalah teruk hingga hilang deposit. Pada waktu itu Osman dan aku tidak terfikir bahawa 40 tahun kemudian kami berdua bekerjasama kembali dan berjaya menumbangkan Umno/BN di Johor dan Osman ditabalkan menjadi Menteri Besar Johor yang ke-16 mewakili Pakatan Harapan (PH).

Bersambung di Bahagian 2

HASSAN ABDUL KARIM

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Johor.

Updated: 23 December 2021 — 3:03 pm

56 Comments

Add a Comment
 1. Ane boi lui bocak kase yilek soro yilek. Botancak

  Yee Haw Yuu Haw Hee Haw Hoo Haw Kuu Kaw Jeng3x Jgn lupo Tahu kihkihkih saba jo la.

 2. S’gor floods: MCMC tries to remove posts critical of govt, Twitter says ‘No’

  Kerajaan nak sorok apa tu Babi? Kahkahkah!

 3. Abdul Latiff: Nadma can be dissolved and I can step down

  eeeh Celaka punya babi anak Latip! Pulang balik elaun gaji kau ambik dan resign semua jawatan kau baru betul. Kahkahkah!

  1. Babi nak jadi wakil rakyat jadilah macam ini. Kerajaan UMNO BERSATU PAS GPS PEJUANG MUDA BABI. Kahkahkah!

  2. Mail Babi dah 37 mati banjir hang nak buat mini love kpop lagi ke Mal Babi? Belum kira 30000 lebih mati Covid Mail Babi. Mini love kpop anak hang ajaq memang perangi babi gila Mail Babi. Kahkahkah!

 4. WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 BETINA JALANG TUA PUKI GATAI PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 MUNAFIQ LIDAH BIAWAK🦎!

  ADA LAGI TAK, “KARANGAN BODOH TAIK” TAHAP TADIKA YG HANG DOK KATA KAT DIRI HANG SENDIRI TU HAH…

  BAK MEH SINI, CIKGU KEJORA NAK TOLONG PINDA & PERBETULKAN!

  😀😃😄😅😅😂🤣
  KAH KAH KAH KAH

 5. Wak Gontol Kejora Kojolla konon nya “komen di sini dgn tersusun strateji”

  Setongkol sana setongkol sini dia punya tahi.

  1. Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 terkedu bila Kejora “komen di sini dgn tersusun strateji”

   Tapi, setongkol sana setongkol sini anjing tu punya tahi.

   😀😃😄😆😅😂🤣
   KAH KAH KAH KAH

 6. RAKAN² BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Bukan lah niat, diri sendiri ni Kejora ingin nak puji
  Kejora masuk komen di sini dgn tersusun strateji
  Bkn spt TN Anjing, yg sek SJK & tk tinggi mengaji
  Pembaca pun blh nampak perangai dia buruk keji
  Komen2 dia, bgaikan dipungut dari taik punya loji
  Bila munafiq & dungu, peluku le jadi makanan ruji
  Tapi..dia boleh terlepas dari asyik kena tala & taji
  Jgn dicuba nak acah Kejora lagi, itu dia kena janji
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

  1. Jgn dicuba nak acah Kejora lagi, 

   Cakap yng keluar dari tahi gigi

   1. Jgn dicuba nak acah Kejora lagi,

    Cakap yng keluar membuat Anak Haram TN anjing🐕 keluar tahi gigi…& tergaru-garu puki…

    😀😃😄😆😅😂🤣
    KAH KAH KAH KAH

 7. HA HA HA

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing jadi kejahatan pnya lambang atau logo
  Elok klau dia pergi duduk kat Zambia atau Congo
  Anjing tu terpaksa juga mengalah, walau pun ego
  Dgn org lain boleh ler, tapi dgn Kejora, out you go!
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 8. HA HA HA

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Kehebatan Kejora ini TN anjing bongok kena akur
  Di badannya sendiri pula baju anjing tu kena ukur
  Bila mgacah Kejora, dia asik kena taji, tersungkur
  Kini terus anjing itu cabut lari, capik & cawat ekor
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

  1. Kehebatan Kejora Wak Gontol menggontol.

   1. Kehebatan Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 menggentel.kelentit…

    😀😀😄😆😅😂🤣
    KAH KAH KAH KAH

    1. Ha ha ha…

     Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 sdg membelek-belek kelentit dia slps digentel dlm persediaan nak tadah puki kat Bg Ali…

     😀😀😄😆😅😂🤣
     KAH KAH KAH KAH

 9. HA HA HA

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing kt blog ni kemaruk sgt nk jadi penghulu
  Tapi, dia kena le lepasi halangan Kejora ni dahulu
  Hari2 tertiarap tersembam, kena Kejora tibai palu
  Tapi, muka anjing itu mcm kulit babi tak reti malu
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

  1. HA HA HA

   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
   Binatang TN Anjing fikirkan diri nya itu keta kebal
   Pada hal semua org lihat dia itu sbg bodoh bebal
   Tak serik² juga Kejora dah lenyek dia jadi sambal
   Masih lagi muka anjing itu serupa kulit babi tebal
   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
   🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   KAH KAH KAH

   1. Wak Gontol Kejora Kojolla nak lenyek

    Tapi dia kena sodok di perut, amat senak

  2. Wak Gontol Kejora Kojolla tak punya muka

   Hanya mont.t

   1. Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 nak lenyek

    Tapi dia kena sodok di puki dgn Bg Ali, amat senak

    😃😀😄😆😅😂🤣
    KAH KAH KAH KAH

    1. Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 ada banyak muka

     Banyak ooo…

     😃😀😄😆😅😂🤣
     KAH KAH KAH KAH

     1. Muka anjing

      1. Muka monyet

        1. Muka biawak

         1. HA HA HA

          ITULAH KALAU RAKAN² NAK TAHU, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 BETINA JALANG TUA PUKI GATAI PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 MUNAFIQ LIDAH BIAWAK🦎..

          SATU PAKEJ LENGKAP UTK KE NERAKA…

          🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
          KAH KAH KAH KAH
          😃😀😄😆😅😅🤣

 10. RAKAN² BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN anjing, asyik bagi kat Kejora ini bola tanggung
  Kejora pun ‘smash’ smpai kepala dia tk panggung
  Teruk anjing tu kena, luku pala & sepak ponggong
  Kini pilu terkedu le dia, sambil tulang digonggong
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 11. RAKAN² BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Bila TN Anjing masuk..Kejora rasa seronok sekali
  Maklumlah ada mangsa untuk dibelasah dan buli
  Kejora nak tibai dia, sampai nangis hingus bertali
  Biar sampai dia terisak-isak gi mngadu kat Bg Ali
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 12. HA HA HA

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Sian anak Haram TN Anjing jalang tua puki syplis
  Hanya karangan “Bodoh Taik” yg dia mampu tulis
  Nak lagak malaikat, tidak sedar yg diri nya tu iblis
  Tak padan bodoh dungu..dia nak pacak jadi polis?
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 13. RAKAN² BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Bkn lah niat, nak menunjukkan yg Kejora ni cekap
  Tapi Kejora akn tampil berpantun wlau serangkap
  Sbb salah satu tujuan nya nak pasang perangkap
  Lihat TN Anjing dah terjelir lidah tk leh nak cakap
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 14. RAKAN² BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  Kat blog ini, binatang TN anjing tidak akan selesa
  Sbb kata pepatah, “dek kerna mulut badan binasa”
  Tapi bila anjing tu menyalak, seronok le pula rasa
  Sbb, utk nak didera buli, dia hadir mnjadi mangsa
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 15. RAKAN-RAKAN PESERTA BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
  TN Anjing mati akal, & tk mampu lagi nk berhelah
  Kejora pantun cinta..TN Anjing mari nak berbalah
  Dia komen “hero taik kucing”, tk pula dirasa salah
  Begitulah keadaan bila jahat, munafiq laknatullah
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

  1. HA HA HA

   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
   Kasihan betul dgn TN anjing munafiq Laknatullah
   Kejora dah buat anjing bongok tu jadi serba salah
   Klau dia tk terjah Kejora, nampak spt ngaku kalah
   Bila dia mari terjah pula, nasib dia tu tau² saja lah
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   KAH KAH KAH

   1. HO HO HO HI HI HI

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Kejora dah letakkan TN Anjing dungu dlm dilema
    Klau tak terjah Kejora takut jejas dia punya nama
    Tapi bila dia terjah, sakit & malu pula kena terima
    Maka derita & siksa le anjing tu, utk selama-lama
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    KAH KAH KAH

 16. LAWAK.. LAWAK.. LAWAK…

  MMG LAWAK!!!
  LAWAK GILERR OF THE DAY..
  MEMGALAHKAN MAHARAJA LAWAK MEGA😅😂🤣

  INI HAH LAWAK BADUT🐕 BLOG KITA:

  1. DPD BINATANG BADUT ANAK HARAM TN ANJING🐕 HARI INI:
   ____________________________________________________
   Anonymous
   23 December 2021 10:47 am

   BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BANGANG LAGI.

   MENGATA “boleh kata apa saja tertakluk kpd undang2 negara.”

   OTAK NYA TAK TAHU KE MANA, TAK TAHUKAN MESTI IKUT TAJUK POST.

   Reply
   ____________________________________________________

   1. HA HA HA

    BINATANG BADUT ANAK HARAM TN ANJING🐕 BETINA JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖.MUNAFIQ LIDAH BIAWAK🦎BANGANG LAGI DAN NYANYUK PELUPA!

    DIA MENGATA “boleh kata apa saja tertakluk kpd undang2 negara.” TAPI DIA BUAT² TAK TAHU PULAK…

    OTAK NYA NYANYUK TAK TAHU KE MANA, TAK TAHUKAN MESTI IKUT APA YG DIA KATA DULU.

    😀😃😄😆😅😂🤣
    KAH KAH KAH KAH

    1. INI HAH, DPD BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 2 BULAN YG LALU:
     ____________________________________________________
     Anonymous
     31 October 2021 8:56 am
     Reply to Anonymous

     Bodoh bangang Beruk Tua Wak Gontol mikir boleh balun dia hanya jika dia ganggu kita. S bangang i tak pernah dengar ini negara bebas, FREE COUNTRY, boleh kata apa saja tertakluk kpd undang2 negara.

     Lagi bangang dan tak bertamadun (uncivilized) bila dia mengguna bahasa kotor dan lucah

     Bukti biadab dan kurang ajar, tak dibimbing dek emak bapak nya di masa kecil.

     Reply
     ____________________________________________________

     1. Ha ha ha …

      TIDAK KERR NYANYUK NAMERR NYERR TUH?🤣

      Sian sungguh, Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Betina Jalang Tua Puki Kering Menopos umur dekat 100 tahun ganyut nyanyuk.. masih gatal puki nak mari blog…

      😀😃😄😆😅😅🤣
      KAH KAH KAH KAH

      1. MORAL OF THE STORY:

       KALAU UMUR DAH MENCECAH 100 TAHUN TU, TAK USAH LAH GATAL NAK MARI KE BLOG…

       ELOK TOLONG JAGA MENGASUH CUCU CICIT JER NEK OI…

       😀😃😄😆😅😂🤣
       KAH KAH KAH KAH

       1. KALAU TAK MENGAKU NYANYUK, MUNAFIQ LAKNATULLAH LERR NAMERR NYERR NEK OI…

        😀😃😄😆😅😂🤣
        KAH KAH KAH KAH

 17. Kejora Kojolla asyik mengarutkan watak yang di rekka nya sendiri.

  Buang masa dan ruang blogging cakap pasal “rindu dan kesepian”.

  Kalau pasal Bang Ali kita faham lah.

  1. Bang Ali kesayangan nya.

   1. Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 asyik menuduh watak si dia tu Kejora reka sendiri.

    Ada masa dikatanya si dia tu tak mahu layan Kejora

    Cemburu sgt anjing🐕 betina jalang tu bila Kejora cakap pasal “rindu dan kesepian”.

    😀😃😄😆😅🤣🤣
    KAH KAH KAH KAH

    1. DINDA🌹DEWI🌷PUTERI🥀,

     KAT ATAS TU SATU BUKTI KENYANYUKAN SI BETINA TUA LAHANAT TU.

     INI ABG NAK KELUARKAN PULA LAGI SATU BUKTI NYANYUK @ MUNAFIQ BETINA TUA SIAL TUH:

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Bukanlah kat si tua itu kita sengaja buruk sangka
      Tapi kemunafiqan betina tua tu mmg dh dijangka
      Semua org dah masak dia punya perangai puaka
      Tak keterlaluan lah, kalau abg kata dia tua celaka
      12 Dismber dia tuduh yg watak dinda tu abg reka
      Tapi,15/12 dikatanya pula yg abg ni dinda tk suka
      Tak tau ler samada dia mmg munafiq ahli neraka
      Atau si tua tu sgt nyanyuk, dek terlalu tua bangka
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. INI BUKTINYA TU DINDA:

        1. ____________________________________________________
         Anonymous
         12 December 2021 6:24 am

         Reply to Anonymous

         Wak Gontol dah gila bayang dgn Nadia, watak yang di reka nya sendiri.

         Kadang2 dia gila betul, nokhtah.

         Reply
         ____________________________________________________

         1. ____________________________________________________
          Anonymous
          15 December 2021 5:22 am

          dibawa ke Tg Rambutan, kata Wak Gontol Kejora Kojolla.

          Bagus lah dia di buat begitu.

          Tak renti2 mengadukan nasib cintanya yang tak dilayan Nadia di sini.

          Reply
          ____________________________________________________

          1. DINDA🌹 DARA🌷 DEWI🥀,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Betina tua lahanat tu hobi nya mncaci & berbalah
           Abg nak berpantun kt dinda pun, dikata nya salah
           Sdgkan, org lain tidak kisah & tak timbul masalah
           Agknya, begitu keadaan, klau di SJK dulu sekolah
           Dikata nyanyuk tak ngaku..jadi dia tu munafiq lah
           Mmg pun kemunafiqan iblis tu sgt jelas terserlah
           Bila dah munafiq tu sentiasa tak nak ngaku kalah
           Itulah dia dinda oi..si tua ifrit munafiq laknatullah
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          2. MORAL OF THE STORY:

           KALAU UMUR DAH MENCECAH 100 TAHUN TU, TAK USAH LAH GATAL NAK MARI KE BLOG…

           ELOK TOLONG JAGA MENGASUH CUCU CICIT JER NEK OI…

           😀😃😄😆😅😂🤣
           KAH KAH KAH KAH

          3. KALAU TAK MENGAKU NYANYUK, MUNAFIQ LAKNATULLAH LERR NAMERR NYERR NEK OI…

           😀😃😄😆😅😂🤣
           KAH KAH KAH KAH

 18. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😆😅😅😅😅
  Hasaan Karim citer tentang aruah Osman Sapian
  Depa berkawan..sejak sekolah rendah, di Pontian
  Kejora tanpa si Dia, asyik dlm rindu dan kesepian
  Sekuntum mawar, iringi salm, buat si dara impian
  🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
  😂😄😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published.