TAK SESUAI PRN DI MELAKA, BERI LALUAN IDRIS JADI KETUA MENTERI

Secara prinsipnya kerajaan negeri Melaka pimpinan Sulaiman Md Ali sudah pun tumbang berikutan penarikan sokongan 4 Adunnya hari ini.

Adun yang mengumumkan menarik sokongan itu adalah Idris Haron (BN-Sungai Udang), Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Selain mengumumkan menarik sokongan terhadap Sulaiman, mereka juga turut meletak jawatan sebagai Exco Kerajaan Negeri Melaka.

Berikutan jumlah Adun di Melaka adalah berjumlah 28 dan kerajaan pimpinan Sulaiman sebelum ini terbentuk melalui sokongan 17 Adun, penarikan sokongan 4 Adun ini bermakna mereka yang bersama kerajaan hanya tinggal 13.

Sebaliknya 4 Adun yang menarik sokongan itu yang disokong pula oleh 11 Adun PH, lalu menjadikan mereka adalah kelompok majoriti iaitu seramai 15 Adun.

Sulaiman dengan kedudukan ini tiada alasan lain lagi melainkan harus meletakkan jawatan dengan segera.

Serentak dengan itu, Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari bersama 4 Adun berkenaan yang diketuai Idris sedang berusaha menghadap Yang Dipertuan Negeri Melaka, Ali Rustam bagi urusan perlantikan Ketua Menteri baru.

Meski perkembangan terbaru ini tidak berapa disenangi oleh banyak pihak, terutama kerana Adun UMNO sendiri yang bertindak menjatuhkan kerajaan pimpinan UMNO, tetapi inilah realiti politik yang harus diterima dengan hati terbuka.

Jatuh menjatuh dan dijatuhkan adalah lumrah, tambahan lagi UMNO sendiri bersubahat dengan beberapa siri kejatuhan kerajaan sebelum ini.

Sekarang, terimalah pula padahnya dan jangan hanya seronok bila berpeluang menjatuhkan orang saja.

Bukankah hidup ini macam roda, berputar-putar dan sekejap di atas sekejap di bawah?

Mendepani situasi ini, banyak pihak khususnya UMNO segera tampil menyarankan agar pilihanraya negeri atau PRN segera diadakan.

Mereka mengatakan hanya PRN jalan penyelesaian terbaik dan terserahlah kepada rakyat membuat penentuan siapa yang harus jadi kerajaan selepas ini.

Dalam hal ini, jangan kita lupa, ketika kerajaan PH Melaka dijatuhkan sebelum ini, usul mengadakan PRN telah pun diusulkan, tetapi telah ditolak oleh Yang Dipertuan Negeri ketika ini.

Memandangkan situasi sekarang tidak begitu sesuai di mana kes Covid19 hari ini masih lgi agak tinggi iaitu lebih 8,000 kes, mengadakan PRN bukanlah pilihan yang baik.

Dibimbangi jika PRN diadakan di Melaka, kes Covid19 akan meningkat semula sebagaimana selepas PRN Sabah tahun lalu.

Cukuplah sekali kita mempertaruhkan nyawa rakyat dan jangan diulangi buat kali yang kedua.

Dengan demikian, pilihan paling wajar ialah perlantikan Ketua Menteri baru harus dilakukan dengan segera.

Memandangkan gerakan menjatuhkan kerajaan ini bukan dilakukan oleh PH, tetapi oleh Adun UMNO sendiri yang diketuai Idris, adalah wajar beliau disokong sebagai Ketua Menteri dalam kerajaan baru yang turut ditunjangi oleh 11 Adun PH.

PH, terutamanya Adly harus berjiwa besar dengan memberi laluan kepada Idris menjadi Ketua Menteri sehingga PRU15. – ShahbudinHusin 04/10/2021.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 4 October 2021 — 6:49 pm
Subscribe
Notify of
guest
35 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:58 am

HA HA HA

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•
Ke mana pergi anjing yg dulunya dipanggil auntie
Selalu nya anjing tu akan menyalak tak renti-renti
Adakah hari ni mmg anjing tua bangka itu bercuti
Atau pun, anjing bongok tu dah terbongkang mati
๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

gettyimages-816963020-170667a.jpg
Wau bule
Wau bule
5 October 2021 7:46 am

Umno PM, but not an Umno govt, Tok Mat lamented Sounds like a frustrated politician who is demented Umno before was not misbehaved Umno now Akin to a convicted felon awaiting death row When founded in 1946, first thing in the mind was independent Pursuant to this, development, unification, modernisation Only to be put in deep hadhari sleep, slumbered happily Awake, found its leader committed thievery and robbery Detractors were quick to point at a charismatic ex Umno leader All the blames squarely put on him but so far merely conjecture One famous unindicted allegation was that of bail out… Read more »

zunnun
zunnun
5 October 2021 6:36 am

zunnun terpanggil melihat talatah bingai2 berserban & berjubah yg asyik mentelaah agama di recycle dari kefahaman berbentuk salasilah, sanad & perawi…. hingga bingai2 yg terdahulu dijadikan idola meneruskan bingai mereka yg terkemudian dan ke masa hadapan… lebai wadi annuar dgn ucapan bahawa cara mendapatkan ketenangan dgn ‘selalu mengingati allah..’ seperti tersebut dlm buku kitab yg dinama kan al quran…. tidak salah utk mempelajarai dari buku kitab tersebut, yg salah nya ngape tidak bertanya terus kpd ‘the author’ buku tersebut, bukan kah itu kalam nya… sudah mati ke “author” yg maha berkata, utk meneruskan mengatakan kata2 Nya ? lalu wadi annuar… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:48 am
Reply to  zunnun

Wowwโ€ฆ Bro Zunnunโ€ฆ

Ha ha ha.. hebat & terbaik (sebahagiannya) Broโ€ฆ

Bravo!

๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

Adakah yg Bro maksudkan tu, begini?๐Ÿ‘‡:

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:49 am
Reply to  Anonymous

“Anjing TN asyik membuta”

gettyimages-89870321-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:49 am
Reply to  Anonymous

” & tergiler2 dgn bayangan nya “

gettyimages-1005303940-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:50 am
Reply to  Anonymous

Ha ha haโ€ฆ

Bukan Kejora kata yer.. Zunnun yg kata, ok!

Kejora cuma tanya dgn meletakkan gambar jerโ€ฆ

๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:51 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Keadaan blog Budin ini, dah tk lagi seperti dahulu
Komenยฒ dari Zunnun, rataยฒ melandaยฒ dan bertaluยฒ
Zunnun taji & tibai direct jer, takda nak segan silu
Nampak nya blog ini, Zunnun pulak jadi penghulu
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:00 am
Reply to  zunnun

Waahh.. rupaยฒnya Bro Zunnun ni ‘jiwang’ juga yer?๐Ÿคฃ

LAGU – BUTAKAH CINTA
PENYANYI – KUMPULAN SPRING
KARAOKE – https://youtu.be/_kOvD_8U-TM
LIRIK –
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐ŸŒน
Berapa lamakah lagi
Terpaksa aku menanti
Sehingga deguhnya pendirian di hati

Bukan hanya kepentingan
Malahan keegoan telah ku korbankan

Berlimpahan kasih sayang aku curahkan
Buat mu seorang
Kiranya semua itu
Tak bermadai bagi mu
Apa sebenarnya yang kau mahu
Ku tak tahu

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:01 am
Reply to  Anonymous

Kau hilang bila ku tiba
Kau datang bila ku kecewa
Terasa diridi persenda

Dimana berakhirnya nanti
Permainan sendiwara mu ini
Sesungguhnya aku tak mengerti

Jika benar cinta itu buta
Butakan mata ku
Berkali terluka masih jua ku menunggu
Apa yang ku inginkan
Cuma kejujuran dalam perhubungan

Jika itu tiada
Apalah ertinya
Penantian ini hanya sia sia
โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:18 am
Reply to  zunnun

Ha ha ha.. lagu SPRING yg ni pun tak kurang ‘jiwang’nya Bro…

LAGU – SEJUJUR MANA KATA-KATA
PENYANYI – KUMPULAN SPRING
KARAOKE – https://youtu.be/CBo4D79VIuE
LIRIK –
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
Sejauh mana ikhlasnya hati
Ketika lembut senyum diberi
Apakah ada tujuan
Sebalik senyuman ini

Sejujur manakah kata-kata
Ketika kita bertentang mata
Bolehkah aku percaya
Ini bukan satu sandiwara

Kerana sering
Pengucapan zahir batin tak seiring
Ada rasa ada jiwa
Terluka hilang rasa percaya

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:21 am
Reply to  Anonymous

Pengalaman telah mendewasakan
Mematangkan fikiran
Pahit getir yang pernah dilalui
Guruku sejati

Bukan dirimu kucurigai
Aku sekadar berhati-hati
Tidak rela bakal ada
Antara kita yang kecewa
Biar waspada…
โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:42 am
Reply to  Anonymous

HA HAHA

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿฉธโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
Pagi ini Kejora dan Zunnun melayan laguยฒ ‘jiwang’
Tapi..tak diterjah pula dek si tua macai Pejuwang
Dia dah kena covid19 ke itu nenek mkcik bawang
Atau..nk sihirkan Kejora & Zunnun, dicari pawang
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

gettyimages-1171096811-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 7:55 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Hairan benar, ke mana, nenek itu dah menghilang
Pagi ini tak ada le pulak betina tu mari menjalang
Apa dia takut, nanti akan berdepan nasib malang?
Ha ha, kini Kejora panglima & Zunnun hulubalang
๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:30 am

๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
Entah kenapa, terasa diri, bgai dihimpit kenangan
Si dia asyik menjelma, dlm mimpi & angan-angan
Di angin lalu, salam diutus buat dara kesayangan
Bersama salam..setangkai melur menjadi iringan
๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ
๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™๐Ÿงก
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

gettyimages-1322223900-170667a.jpg
zunnun
zunnun
5 October 2021 5:56 am

tahun hadapan the new order to replace off ledger, off swift, off segala2 nya dgn quantum networks yg mana kebanyakan central banks di negara membangun akan membuat ‘conversion’ kpd pembaharuan Crytos sabagai Clearing House mereka…. ini akan membawa greater transparency mengantikan RMA, DTC, IPIP yg sering di gunakan utk membuat manual loading/unloading pergerakan Dana2 yg berbentuk pelaburan…. ICC serta Top Prime Banks akan memulakan initiative ini dan bermula kekayaan mereka yg menarah kekayaan negara ketika memerintah mencari jalan utk melakukan ‘restructuring’ dlm pelaburan Global yg kini masih di kuasai oleh pemegang2 Court Factor yg ada…. kewangan dunia memerlukan idea baru… Read more »

zunnun
zunnun
5 October 2021 5:45 am

zunnun & kejora masih menunggu sample darah yg diambil dari Anjing TN utk memastikan penyakit sawan idiopathic nya tidak menggangu gugat blog budin seterus nya dgn kegilaan Anjing TN terus menyalak dikuatiri jika berterusan menyalak, terburai akan isi perut nya … ini utk kebaikan diri nya yg zunnun & kejora sabagai manusia merasakan perlu utk menyelamatkan TN, walaupun TN se ekor Anjing sj…. Anjing yg terdahulu di dera oleh ronnie lui raub mari kini di tinggalkan pula oleh bang ali…. hanya zunnun masih mencari jalan agar Anjing TN cepat mengenal diri, bayang yg terbit dari cermin bukan Jin tapi kebenaran… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:19 am
Reply to  zunnun

Woww… Bro Zunnun…

Ha ha ha.. hebat & terbaik Bro…

Bravo!

๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:20 am
Reply to  Anonymous

Adakah yg Bro maksudkan tu, begini?๐Ÿ‘‡:

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:20 am
Reply to  Anonymous

“sample darah yg diambil dari Anjing TN”

gettyimages-184640702-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:21 am
Reply to  Anonymous

“penyakit sawan idiopathic nya tidak menggangu gugat blog budin”

gettyimages-10069994-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:22 am
Reply to  Anonymous

“kegilaan Anjing TN terus menyalak”

gettyimages-130287812-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:23 am
Reply to  Anonymous

“Anjing yg terdahulu di dera oleh ronnie lui raub”

gettyimages-534342416-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:24 am
Reply to  Anonymous

“di tinggalkan pula oleh bang aliโ€ฆ.”

gettyimages-1266465579-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:25 am
Reply to  Anonymous

“agar Anjing TN cepat mengenal diri,”

gettyimages-200396730-001-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:26 am
Reply to  Anonymous

“bayang yg terbit dari cermin bukan Jin tapi kebenaran diri sendiriโ€ฆ.”

gettyimages-580777075-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:26 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha…

Bukan Kejora kata yer.. Zunnun yg kata, ok!

Kejora cuma tanya dgn meletakkan gambar jer…

๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
KAH KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:34 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Seronok juga melihat Bro Zunnun beraksi kat sini
Dulu tu, tindakan Zunnun tak lah sampai sebegini
Tapi nampaknya Bro Zunnun dah semakin berani
Gaya nya..Zunnun ler pulak jadi penghulu blog ini
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 5:36 am

DINDA๐ŸŒท DEWI๐Ÿฅ€ PUTERI๐ŸŒน,

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
Kesetiaan di hati abg, langsung tk pernah goyang
Setiap ketika..diri dinda tu di mata abg terbayang
Sambut lah salam rindu dari abg buat mu sayang
Sekuntum dahlia abg utus..iringi warkah dilayang
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

gettyimages-71248533-170667a.jpg
zunnun
zunnun
5 October 2021 5:31 am

when one use to cause an effect to create opportunity, there will be another equal and opposite when one use an effect to create cause…. the world we live in, is all about creating opportunity, between the causal and its quantum …. its there in every spectrum of belief, in every movement of making money…. ape yg zunnun ingin perkatakan, ‘permasaalahan’ akan sentiasa dijadikan asas utk memberi pulangan dan keuntungan jika pandai dan mahir mengunakan keduaan masa dan kejadian melalui Tuhan (Zat) dan Ketuhanan (Sifat) Nya… Kekayaan & Kebesaran itu terbit dari kedua2 Nya, between Essence & Attributes to manifest… Read more »

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 5:12 am

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Sulaiman Md Ali kini dah tiada sokongan majoriti
Maka jwtn Ketua Menteri Melaka kena lah diganti
Kejora ni pula hanya ingatkan si dara idaman hati
Buat si dia, salam diutus diiringi setangkai melati
๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

gettyimages-513793053-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
5 October 2021 5:24 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Dlm situasi covid, PRN Melaka adalah tidak perlu
Kita tk nak berulang ‘bencana’ PRN Sabah dahulu
Tanpa hadir nya si dara..hati ini dihimpit hiba pilu
Buat si dewi..salam rindu diutus di angin nan lalu
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

Anonymous
Anonymous
4 October 2021 8:48 pm

goyang berayunan di atasnya dahan
mengapakah tempua besarang labuh
melepas torpedo panjang calangan
saja dirancang,style simpan tangguh

apa boleh buat,kat rumah tak sesuai
ya tak ya jua,sarang tempua cecah air
itulah sebabnya, kat dahan selalu mai
tak jatuh punya,pasal meniti dah mahir

Anonymous
Anonymous
5 October 2021 6:42 am
Reply to  Anonymous

Bg Riani Auw Auw @ Kera๐Ÿ’ Kongkang Bapok,

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Naper Bg Riani ini suka sgt cari publisiti murahan
Mmg le semua org tau Bg Riani berak atas dahan
Ingat tk hari tu, torpedo keras keluarnya perlahan?
Bg Riani meneran, sampai muka jadi kemerahยฒan
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

gettyimages-591075066-170667a.jpg
Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Dengan Izin Ulama
Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Dengan Izin Ulama
4 October 2021 7:46 pm

Manyak langsi Melayu tumbang tatak pakai film lucah. Walaowei. Wa bankerap woo..