TAK SESUAI PRN DI MELAKA, BERI LALUAN IDRIS JADI KETUA MENTERI

Secara prinsipnya kerajaan negeri Melaka pimpinan Sulaiman Md Ali sudah pun tumbang berikutan penarikan sokongan 4 Adunnya hari ini.

Adun yang mengumumkan menarik sokongan itu adalah Idris Haron (BN-Sungai Udang), Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas).

Selain mengumumkan menarik sokongan terhadap Sulaiman, mereka juga turut meletak jawatan sebagai Exco Kerajaan Negeri Melaka.

Berikutan jumlah Adun di Melaka adalah berjumlah 28 dan kerajaan pimpinan Sulaiman sebelum ini terbentuk melalui sokongan 17 Adun, penarikan sokongan 4 Adun ini bermakna mereka yang bersama kerajaan hanya tinggal 13.

Sebaliknya 4 Adun yang menarik sokongan itu yang disokong pula oleh 11 Adun PH, lalu menjadikan mereka adalah kelompok majoriti iaitu seramai 15 Adun.

Sulaiman dengan kedudukan ini tiada alasan lain lagi melainkan harus meletakkan jawatan dengan segera.

Serentak dengan itu, Pengerusi PH Melaka, Adly Zahari bersama 4 Adun berkenaan yang diketuai Idris sedang berusaha menghadap Yang Dipertuan Negeri Melaka, Ali Rustam bagi urusan perlantikan Ketua Menteri baru.

Meski perkembangan terbaru ini tidak berapa disenangi oleh banyak pihak, terutama kerana Adun UMNO sendiri yang bertindak menjatuhkan kerajaan pimpinan UMNO, tetapi inilah realiti politik yang harus diterima dengan hati terbuka.

Jatuh menjatuh dan dijatuhkan adalah lumrah, tambahan lagi UMNO sendiri bersubahat dengan beberapa siri kejatuhan kerajaan sebelum ini.

Sekarang, terimalah pula padahnya dan jangan hanya seronok bila berpeluang menjatuhkan orang saja.

Bukankah hidup ini macam roda, berputar-putar dan sekejap di atas sekejap di bawah?

Mendepani situasi ini, banyak pihak khususnya UMNO segera tampil menyarankan agar pilihanraya negeri atau PRN segera diadakan.

Mereka mengatakan hanya PRN jalan penyelesaian terbaik dan terserahlah kepada rakyat membuat penentuan siapa yang harus jadi kerajaan selepas ini.

Dalam hal ini, jangan kita lupa, ketika kerajaan PH Melaka dijatuhkan sebelum ini, usul mengadakan PRN telah pun diusulkan, tetapi telah ditolak oleh Yang Dipertuan Negeri ketika ini.

Memandangkan situasi sekarang tidak begitu sesuai di mana kes Covid19 hari ini masih lgi agak tinggi iaitu lebih 8,000 kes, mengadakan PRN bukanlah pilihan yang baik.

Dibimbangi jika PRN diadakan di Melaka, kes Covid19 akan meningkat semula sebagaimana selepas PRN Sabah tahun lalu.

Cukuplah sekali kita mempertaruhkan nyawa rakyat dan jangan diulangi buat kali yang kedua.

Dengan demikian, pilihan paling wajar ialah perlantikan Ketua Menteri baru harus dilakukan dengan segera.

Memandangkan gerakan menjatuhkan kerajaan ini bukan dilakukan oleh PH, tetapi oleh Adun UMNO sendiri yang diketuai Idris, adalah wajar beliau disokong sebagai Ketua Menteri dalam kerajaan baru yang turut ditunjangi oleh 11 Adun PH.

PH, terutamanya Adly harus berjiwa besar dengan memberi laluan kepada Idris menjadi Ketua Menteri sehingga PRU15. – ShahbudinHusin 04/10/2021.

Updated: 4 October 2021 — 6:49 pm

35 Comments

Add a Comment
  1. HA HA HA

    ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
    ๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•
    Ke mana pergi anjing yg dulunya dipanggil auntie
    Selalu nya anjing tu akan menyalak tak renti-renti
    Adakah hari ni mmg anjing tua bangka itu bercuti
    Atau pun, anjing bongok tu dah terbongkang mati
    ๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•๐Ÿ•
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    KAH KAH KAH

  2. Umno PM, but not an Umno govt, Tok Mat lamented
    Sounds like a frustrated politician who is demented
    Umno before was not misbehaved Umno now
    Akin to a convicted felon awaiting death row

    When founded in 1946, first thing in the mind was independent
    Pursuant to this, development, unification, modernisation
    Only to be put in deep hadhari sleep, slumbered happily
    Awake, found its leader committed thievery and robbery

    Detractors were quick to point at a charismatic ex Umno leader
    All the blames squarely put on him but so far merely conjecture
    One famous unindicted allegation was that of bail out abuse
    Till to this day, it only makes people agitated, no other excuse

    All these said and done, time for the promotion of ex convict idol
    Kononnya berhati marhaen, tak korup, jujur dan lurus bendol
    Tapi berapa orang kah anak-anak ikan yang telah disondol
    Kes terbaharu Yusuf, ada yang terpaksa ambil panadol

    Lupalah si nanyuk tua, he is a has been it seems
    One detractor said with a smile and full of gleams
    96, 97, 98 come election time, if he is still around
    He will be able to see if this country is safe and sound

  3. zunnun terpanggil melihat talatah bingai2 berserban & berjubah yg asyik mentelaah agama di recycle dari kefahaman berbentuk salasilah, sanad & perawi….

    hingga bingai2 yg terdahulu dijadikan idola meneruskan bingai mereka yg terkemudian dan ke masa hadapan…

    lebai wadi annuar dgn ucapan bahawa cara mendapatkan ketenangan dgn ‘selalu mengingati allah..’

    seperti tersebut dlm buku kitab yg dinama kan al quran….

    tidak salah utk mempelajarai dari buku kitab tersebut, yg salah nya ngape tidak bertanya terus kpd ‘the author’ buku tersebut, bukan kah itu kalam nya…

    sudah mati ke “author” yg maha berkata, utk meneruskan mengatakan kata2 Nya ?

    lalu wadi annuar mengatakan, cara mendapat ketenangan dgn “…selalu mengingati allah..”

    lalu zunnun bertanya, jika “setiap yg hidup pasti mati”, perlu ke “mati jika tidak hidup…”

    maka nya, zunnun bertanya kpd wadi annuar, dgn “selalu mengingati allah”…

    dgn berzikir, menyebut2 ‘allah’ seperti di war2kan nya….

    cuba2 renungkan ketika sakan bercinta dgn pornpuan yg sgt dicintai, apekah sipencinta akan lakukan sedemikian juga, mengingati pornpuan dgn berzikir2 dan kerap menyebut nama nya …

    apekah lebau sesat hadi dan #sinyanyuktua ketika bersantap memantat bersama di rumah #sinyanyuktua, mereka berdua kerap berzikir nama antara mereka berdua utk ketenagan politik merka….

    hanya zunnun cuba ingatkan, ngape terus seperti keldai di tarik hidung sj mengingati allah utk mendapatkan sesuatu dari Nya….

    lihat sekeliling yg ada, dimana kamu letakan penglihatan, disitu Allah ada….

    dan Allah ada bersama kamu jua….

    zunnun kerap mendengar “spring” dgn lagu “butakah cinta”

    tapi, mengape pula Anjing TN asyik membuta & tergiler2 dgn bayangan nya … ? ๐Ÿ˜‚

    1. Wowwโ€ฆ Bro Zunnunโ€ฆ

      Ha ha ha.. hebat & terbaik (sebahagiannya) Broโ€ฆ

      Bravo!

      ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
      KAH KAH KAH KAH

      Adakah yg Bro maksudkan tu, begini?๐Ÿ‘‡:

      1. “Anjing TN asyik membuta”

        1. ” & tergiler2 dgn bayangan nya “

          1. Ha ha haโ€ฆ

            Bukan Kejora kata yer.. Zunnun yg kata, ok!

            Kejora cuma tanya dgn meletakkan gambar jerโ€ฆ

            ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
            KAH KAH KAH KAH

            1. HA HA HA

              ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
              Keadaan blog Budin ini, dah tk lagi seperti dahulu
              Komenยฒ dari Zunnun, rataยฒ melandaยฒ dan bertaluยฒ
              Zunnun taji & tibai direct jer, takda nak segan silu
              Nampak nya blog ini, Zunnun pulak jadi penghulu
              ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

              ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

              KAH KAH KAH

    2. Waahh.. rupaยฒnya Bro Zunnun ni ‘jiwang’ juga yer?๐Ÿคฃ

      LAGU – BUTAKAH CINTA
      PENYANYI – KUMPULAN SPRING
      KARAOKE – https://youtu.be/_kOvD_8U-TM
      LIRIK –
      ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐ŸŒน
      Berapa lamakah lagi
      Terpaksa aku menanti
      Sehingga deguhnya pendirian di hati

      Bukan hanya kepentingan
      Malahan keegoan telah ku korbankan

      Berlimpahan kasih sayang aku curahkan
      Buat mu seorang
      Kiranya semua itu
      Tak bermadai bagi mu
      Apa sebenarnya yang kau mahu
      Ku tak tahu

      1. Kau hilang bila ku tiba
        Kau datang bila ku kecewa
        Terasa diridi persenda

        Dimana berakhirnya nanti
        Permainan sendiwara mu ini
        Sesungguhnya aku tak mengerti

        Jika benar cinta itu buta
        Butakan mata ku
        Berkali terluka masih jua ku menunggu
        Apa yang ku inginkan
        Cuma kejujuran dalam perhubungan

        Jika itu tiada
        Apalah ertinya
        Penantian ini hanya sia sia
        โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ

    3. Ha ha ha.. lagu SPRING yg ni pun tak kurang ‘jiwang’nya Bro…

      LAGU – SEJUJUR MANA KATA-KATA
      PENYANYI – KUMPULAN SPRING
      KARAOKE – https://youtu.be/CBo4D79VIuE
      LIRIK –
      ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
      Sejauh mana ikhlasnya hati
      Ketika lembut senyum diberi
      Apakah ada tujuan
      Sebalik senyuman ini

      Sejujur manakah kata-kata
      Ketika kita bertentang mata
      Bolehkah aku percaya
      Ini bukan satu sandiwara

      Kerana sering
      Pengucapan zahir batin tak seiring
      Ada rasa ada jiwa
      Terluka hilang rasa percaya

      1. Pengalaman telah mendewasakan
        Mematangkan fikiran
        Pahit getir yang pernah dilalui
        Guruku sejati

        Bukan dirimu kucurigai
        Aku sekadar berhati-hati
        Tidak rela bakal ada
        Antara kita yang kecewa
        Biar waspada…
        โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ

        1. HA HAHA

          ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
          โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿฉธโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
          Pagi ini Kejora dan Zunnun melayan laguยฒ ‘jiwang’
          Tapi..tak diterjah pula dek si tua macai Pejuwang
          Dia dah kena covid19 ke itu nenek mkcik bawang
          Atau..nk sihirkan Kejora & Zunnun, dicari pawang
          ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

          ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

          KAH KAH KAH

          1. HA HA HA

            ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
            Hairan benar, ke mana, nenek itu dah menghilang
            Pagi ini tak ada le pulak betina tu mari menjalang
            Apa dia takut, nanti akan berdepan nasib malang?
            Ha ha, kini Kejora panglima & Zunnun hulubalang
            ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
            ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

            ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

            KAH KAH KAH

  4. ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ
    ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
    Entah kenapa, terasa diri, bgai dihimpit kenangan
    Si dia asyik menjelma, dlm mimpi & angan-angan
    Di angin lalu, salam diutus buat dara kesayangan
    Bersama salam..setangkai melur menjadi iringan
    ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ
    ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™๐Ÿงก
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

  5. tahun hadapan the new order to replace off ledger, off swift, off segala2 nya dgn quantum networks yg mana kebanyakan central banks di negara membangun akan membuat ‘conversion’ kpd pembaharuan Crytos sabagai Clearing House mereka….

    ini akan membawa greater transparency mengantikan RMA, DTC, IPIP yg sering di gunakan utk membuat manual loading/unloading pergerakan Dana2 yg berbentuk pelaburan….

    ICC serta Top Prime Banks akan memulakan initiative ini dan bermula kekayaan mereka yg menarah kekayaan negara ketika memerintah mencari jalan utk melakukan ‘restructuring’ dlm pelaburan Global yg kini masih di kuasai oleh pemegang2 Court Factor yg ada….

    kewangan dunia memerlukan idea baru mengantikan nama seperti Rothchild dgn absolute Court Factor Nya….

  6. zunnun & kejora masih menunggu sample darah yg diambil dari Anjing TN utk memastikan penyakit sawan idiopathic nya tidak menggangu gugat blog budin seterus nya dgn kegilaan Anjing TN terus menyalak dikuatiri jika berterusan menyalak, terburai akan isi perut nya …

    ini utk kebaikan diri nya yg zunnun & kejora sabagai manusia merasakan perlu utk menyelamatkan TN, walaupun TN se ekor Anjing sj….

    Anjing yg terdahulu di dera oleh ronnie lui raub mari kini di tinggalkan pula oleh bang ali….

    hanya zunnun masih mencari jalan agar Anjing TN cepat mengenal diri, bayang yg terbit dari cermin bukan Jin tapi kebenaran diri sendiri….

    tapi, bukan kah itu kebenaran nya, kebenaran itu suatu yg menakutkan……

    hingga Mageran/Darurat keperluan sebagai jalan belakang utk berkuasa, terpanggil oleh MRR menafikan #sinyanyuktua bahawa cara sedemikian pilihan bingai sj…

    apekah #sinynayuktua kini setaraf bingai2 kepimpinan omNO di Melaka yg diterajui oleh rauf sifat beruang nya…

    1. Woww… Bro Zunnun…

      Ha ha ha.. hebat & terbaik Bro…

      Bravo!

      ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
      KAH KAH KAH KAH

      1. Adakah yg Bro maksudkan tu, begini?๐Ÿ‘‡:

        1. “sample darah yg diambil dari Anjing TN”

          1. “penyakit sawan idiopathic nya tidak menggangu gugat blog budin”

            1. “kegilaan Anjing TN terus menyalak”

              1. “Anjing yg terdahulu di dera oleh ronnie lui raub”

                1. “di tinggalkan pula oleh bang aliโ€ฆ.”

                  1. “agar Anjing TN cepat mengenal diri,”

                    1. “bayang yg terbit dari cermin bukan Jin tapi kebenaran diri sendiriโ€ฆ.”

                    2. Ha ha ha…

                      Bukan Kejora kata yer.. Zunnun yg kata, ok!

                      Kejora cuma tanya dgn meletakkan gambar jer…

                      ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜†๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ
                      KAH KAH KAH KAH

                    3. HA HA HA

                      ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
                      Seronok juga melihat Bro Zunnun beraksi kat sini
                      Dulu tu, tindakan Zunnun tak lah sampai sebegini
                      Tapi nampaknya Bro Zunnun dah semakin berani
                      Gaya nya..Zunnun ler pulak jadi penghulu blog ini
                      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

                      ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

                      KAH KAH KAH

  7. DINDA๐ŸŒท DEWI๐Ÿฅ€ PUTERI๐ŸŒน,

    ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
    ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
    Kesetiaan di hati abg, langsung tk pernah goyang
    Setiap ketika..diri dinda tu di mata abg terbayang
    Sambut lah salam rindu dari abg buat mu sayang
    Sekuntum dahlia abg utus..iringi warkah dilayang
    ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  8. when one use to cause an effect to create opportunity, there will be another equal and opposite when one use an effect to create cause….

    the world we live in, is all about creating opportunity, between the causal and its quantum ….

    its there in every spectrum of belief, in every movement of making money….

    ape yg zunnun ingin perkatakan, ‘permasaalahan’ akan sentiasa dijadikan asas utk memberi pulangan dan keuntungan jika pandai dan mahir mengunakan keduaan masa dan kejadian melalui Tuhan (Zat) dan Ketuhanan (Sifat) Nya…

    Kekayaan & Kebesaran itu terbit dari kedua2 Nya, between Essence & Attributes to manifest Names & Forms…

    maka tidak hairan jika kerajaan Melaka tumbang, kerana peluang yg dimiliki membolehkan perkara sedemikian berlaku….

    idris dgn latar belakang kejuruteraan merasakan kepimpinan seperti ‘beruang’ Rauf yg serba bingai memeulakan kerjaya hidup sebagai office boy lalu di angkat sebagai Setiausaha kerja omNO #sinynayuktua dan tok mAt serta dgn Chan Ah Chai, Larut & Talam Nya naik mendadak hingga setiap pilihan raya, bunting/banner di sapu Nya …

    dan bila menjadi Speaker, bingai ini merasakan terhebat ini dgn sibingai sulaiman yg dirasakan tidak secerdik nya…

    menyebabkan Idris perlu terbitkan sesuatu ‘effect’ utk menzahirkan ’cause’ yg menzahirkan peluang….

    hanya yg zunnun rasakan, ngape pH sanggup melibatkan Diri mereka, utk dijadikan alat ketidak puasan idris …..

    baik jika pH tidak melibatkan diri mereka dgn membiarkan percaturan kuasa melaka membinasakan bersatu & omNo sesama mereka sehingga pru 15 tiba…

    seperti ‘Toyol’ di Selangor jatuh tersungkur membuka jalan pR dan kemudian pH memerintah, kejatuhan idris di melaka bukan kerana nya tapi dari ‘effect’ tsunami politik yg mula melanda menjelang pru 13, membesar pd pru 14 dan akan berterusan pd pru 15 pula….

  9. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
    Sulaiman Md Ali kini dah tiada sokongan majoriti
    Maka jwtn Ketua Menteri Melaka kena lah diganti
    Kejora ni pula hanya ingatkan si dara idaman hati
    Buat si dia, salam diutus diiringi setangkai melati
    ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ๐ŸŒผ
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

    1. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
      Dlm situasi covid, PRN Melaka adalah tidak perlu
      Kita tk nak berulang ‘bencana’ PRN Sabah dahulu
      Tanpa hadir nya si dara..hati ini dihimpit hiba pilu
      Buat si dewi..salam rindu diutus di angin nan lalu
      ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  10. goyang berayunan di atasnya dahan
    mengapakah tempua besarang labuh
    melepas torpedo panjang calangan
    saja dirancang,style simpan tangguh

    apa boleh buat,kat rumah tak sesuai
    ya tak ya jua,sarang tempua cecah air
    itulah sebabnya, kat dahan selalu mai
    tak jatuh punya,pasal meniti dah mahir

    1. Bg Riani Auw Auw @ Kera๐Ÿ’ Kongkang Bapok,

      ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
      Naper Bg Riani ini suka sgt cari publisiti murahan
      Mmg le semua org tau Bg Riani berak atas dahan
      Ingat tk hari tu, torpedo keras keluarnya perlahan?
      Bg Riani meneran, sampai muka jadi kemerahยฒan
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

  11. Firdaus Wong Pengedar Film Lucah Dengan Izin Ulama

    Manyak langsi Melayu tumbang tatak pakai film lucah. Walaowei. Wa bankerap woo..

Leave a Reply

Your email address will not be published.