PM DIINGATKAN MOU TERBATAL JIKA ASAS PERLEMBAGAAN TERJEJAS

DAP ingin menyatakan kebimbangan terhadap keputusan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) memilih Zamri Yaakob, abang kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, sebagai Pengerusi baru mereka.

Walaupun Memorandum Persefahaman (MOU) bagi Transformasi dan Kestabilan antara Perdana Menteri dan PH tidak menyebut sebarang perkara mengenai pelantikan Kabinet atau GLC, tidak ada keraguan bahawa pelantikan yang berbentuk habuan politik sebagai pertukaran untuk sokongan, konflik kepentingan atau nepotisme akan meningkatkan pengawasan atau keraguan yang lebih besar mengenai komitmen kerajaan terhadap reformasi institusi yang disebut di dalam MOU.

MOU berkenaan tertumpu pada Pelan Reset COVID-19 Negara untuk mengatasi kegagalan masa lalu bagi mengurus pandemik COVID-19 dengan lebih baik supaya membolehkan ekonomi dibuka semula dan Rancangan Pemulihan Ekonomi RM45 bilion untuk mengeluarkan ekonomi daripada kemelesetan serta bidang-bidang reformasi institusi yang dipersetujui oleh kerajaan dan PH.

Walaupun MOU berkenaan tidak meliputi bidang-bidang lain yang tidak disebutkan, izinkan saya menyatakan dengan tegas bahawa jika hak-hak asas perlembagaan terjejas, MOU berkenaan juga akan berhenti berkuat kuasa dan terbatal.

Hak-hak asas perlembagaan ini akan merangkumi sebarang percubaan untuk menggugat hak orang Islam dan status agama Islam serta hak orang bukan Islam dan kebebasan beragama bagi mengamalkan agama mereka sendiri di kalangan orang bukan Islam.

Kumpulan rasis dan ekstremis dalam kerajaan perlu menghentikan niat untuk melaksanakan undang-undang Syariah kepada orang bukan Islam atau menyekat amalan agama mereka berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Menyentuh hak perlembagaan rakyat Malaysia, sama ada orang Islam atau bukan Islam, bukan cara “Keluarga Malaysia” yang didukung oleh Perdana Menteri.

LIM GUAN ENG

Setiausaha Agung DAP.

5 2 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 18 September 2021 — 7:44 pm
Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Wau bule
Wau bule
19 September 2021 12:10 pm

One thing I cannot help but to advice Anwar’s bootlicker in all honesty
Anwar should be truthful instead of indisgenuous in his sodomy activity
All rumours of him a criminalised victim of a dictator is conjecture
To improve his rating and carryout damage repair on his stature

For the Statesman, you can choose to forget and deride
As you have considered him a has been, better drop dead
But day of retribution is not for you and him to decide
He will haunt you even to your last breath on your death bed

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 11:53 am

PH tak mungkin menang walaupun ada Khemah besar
Dan mereka pun tak hingin join khemah besar PH
Selagi PH dipengerusikan dan calon PMnya Anwar
Beranganlah bermimpilah PH could never has the edge

zunnun
zunnun
19 September 2021 9:26 am

i pray to god, so that dinyanyuktua, syed & warisan will not join pN

that the kind of prayer made by many, wanting their desire fulfilled

zunnun has been trying to gasp for fresh air since by these kund of desires, need fullfilling

..instead, their God has long been enslaved to fullfill their desired masters

religion & dogmatic absolute

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 8:54 am

Sangat bersyukur pada Allah Subha nahu wataala
Kita dikurnia Si Nyanyuk Tua yang besar jasanya
Dikutuk dihina dicaci di maki, namun sihat wal’fiat hendaknya
Itulah tandanya Allah Maha Mengetahui segalanya

Alhamdulillah [email protected] ditolak Pejuang Warisan dan Muda
Mungkin ada hikmah yang tak nampak disebalik ini semua
DAP dah buka mulut [email protected] boleh terbatal dengan sendirinya
Jika hak asas perlembagaan terjejas dan dinoda

Apakah ini semua adalah wayang?
Belum apa2 lagi dah bergoyang
Nampak sangat ada keraguan
PH mungkin boleh berantakan

zunnun
zunnun
19 September 2021 8:25 am

zunnun amat sedih melihat sinyanyuktua dgn usia mengangkau umur kura2, terketar2 mengigil2 mencari kata2 utk berkata..

seperti kura2 yg mampu hidup mengangkau 100 tahun, bergerak dgn perlahan2 tak berdaya dan serba terasing dari kehidupan2 yg ada….

kini dgn runah yg dibekalkan oleh crony satu ketika dahulu, Lee, seketika2 didatangi oleh mereka utk menziarah nya agar tak terlambat mengucapkan takziah mereka, takut bila2 masa mati mengejut …

zunnun
zunnun
19 September 2021 8:14 am

kesian sinyanyuk yg lahur sebelum independrnce, masih tak independence kerana terlalu dependence dgn #sinyanyuktua aka penjenayah2 hall of fame aka stateman taraf estate manager..

hingga terlalu agongkan sinyanyuktua nya, terlupa bahawa dah Mighty dgn prasangka mengatasi Al Mighty Sang Dewata Semesta

kesian, kini dgn sisa2 hidup dikelilingi dgn 4 Pejuang separa Kayu Mati selain sibingai dgn sabah 4 sabahan nya…

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 7:43 am

Anwarism became PKR dogma said the gullible
PKR steadfastly believes Anwar is infallible
Hoping it would become PH dogma as well
But PH members have other things to tell

When PH members sounded Anwar is a bane no longer a boon
Many were not surprised for tell tale signs were obvious and aplenty
Anwar refused and only him could lead, in style of Trump, a goon
Time would tell PH under his charge could never smell victory

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 7:16 am

But look at PM in Waiting, what has he got and his contribution Other than reformasi now reforbasi and student demonstration He thinks the rakyat owe him PM seat and his right to that position When in reality he has sown more controversies and confusion Anwar’s was charged, tried in the court of law for a very long time Testimonies based on facts with no room for conjectures and lies Even allegations of criminalised victim by a dictator do not chime Truth, nothing but the truth taken under oath when the judge tries So there is a clear distinction between… Read more »

Anonymous
Anonymous
19 September 2021 7:05 am

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Wow, keadaan blog kini, dah tidak lagi spt dahulu
Nampaknya, Zunnun pula yg tampil jadi penghulu
Kemain lagi komenΒ² Zunnun..melandaΒ² & bertaluΒ²
KomenΒ² dia pula, tak diterjah org lagi mcm selalu
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 6:51 am

You condemn The Old Statesman out of jealousy and hate
The one and only twice PM once Interim, a record till to date
In reality, purely facts albeit his many weaknesses no conjectures
Hard to contest and dismiss when truths prevail that matters

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 6:44 am

Hadi and PAS are religious peddlers in their political outlook
For as long as material reward are in place, everything is okay
What are the contributions of the party in current playbook
Zero, not visible anf not relevant till to this very day

Wau bule
Wau bule
19 September 2021 6:34 am

This blog reveals a stark contrast between falsities and truths
Falsities would never stick out but binned in the pail
I realiize facts are countered with mere conjectures
But facts and truths undoubtedly stand out and prevail

I am not entirely surprised Nyanyuk Tua were given titles and hated
But none stuck as many considered it as child’s play and self elated
Based on sheer conjectures macai lapdogs, barking dogs love to spin
Hoping weak brains get sucked and made to believe the lies therein

zunnun
zunnun
18 September 2021 9:29 pm

zion satu golongan yg mengunakan helah agama utk berkuasa

sepertimana juga

isle-suku politik-suku, kapir, satu ciri zionisma

hanya zunnun tertanya2, apekah tuhan juga berpolitik dan berhelah2 menegakan agama nya..

kesian babi belaan hadi terkedu2 mengadu kpd pendeta hadi

Last edited 1 month ago by zunnun
Anonymous
Anonymous
18 September 2021 9:22 pm

Dua ekor keldai sedang bermaya

lain-lain idolanya..tapi ditemukan atas roh zionisme

aku bakal belasah mereka berdua sampe tetiarap

mreka ni tak lulus SRP dulu..,,lelaki tua lembut!!

Anonymous
Anonymous
18 September 2021 9:26 pm
Reply to  Anonymous

ciritlah dua eko ni

kih kih kih

zunnun
zunnun
18 September 2021 9:21 pm

apekah asas perlembagaan tercemar bila hadi mengunakan slogan

isle-suku politik-suku, jatuh kapir

dgn membiarkan babi2 peliharaan pAs memerintah Kementerian Hal Ehwal Agama

sekadar beri bayangan jgn pulak Anjing TN menyalak2 ketakutan dgn bayangan zunnun …

kesian, mlm dibalun oleh Anjing bang ali, pagi menyalak2 ketakutan pula…🀣

Anonymous
Anonymous
19 September 2021 12:19 am
Reply to  zunnun

Woww.. Bro Zunnun…

Ha ha ha.. terbaik Bro.. hebat!

Bravo!

πŸ˜€πŸ˜ƒπŸ˜„πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜‚πŸ€£
KAH KAH KAH KAH.

zunnun
zunnun
18 September 2021 8:27 pm

bila MRR & YDPA enggan melayan permintaan Megeran #sinysnyuktua, apekah asas perlembagaan tergugat bila penyokong2 tegar #sinyanyuktua masih meminta2 Mageran

…agar #sinyanyuktua dilantik mengetuai nya….

dari laluan tebuk atap ke laluan backdoor pula ke…

zunnun sj bayangkan, merangsang. Anjing TN utk menyalak2 melihat bayangan zunnun

Anonymous
Anonymous
18 September 2021 8:43 pm
Reply to  zunnun

Woww.. Bro Zunnun…

Terbaik Bro.. hebat!

Bravo!

πŸ˜€πŸ˜ƒπŸ˜„πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜‚πŸ€£
KAH KAH KAH KAH.

zunnun
zunnun
18 September 2021 8:20 pm

tapi bukan kah asas perlembagaan kerap dinodai oleh #sinyanyuktua dgn menggangu badan kehakiman & mengugut pegawai2 kerajaan utk taat kpd nya…