JIKA SOKONGAN 114 TIDAK PALSU, TIADA SEBAB ISMAIL SABRI PERLU TAKUT BERDEPAN UNDI PERCAYA

Sebagaimana kita semua sedia maklum, Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Perdana Menteri berdasarkan sokongan 114 Ahli Parlimen yang dimilikinya.

Dikira daripada 220 Ahli Parlimen yang ada sekarang, jumlah 114 itu adalah lebih tiga undi daripada majoriti paling minimum sebanyak 111.

Dengan sokongan 114 itu, jika benar ia asli dan diperolehi dengan cara betul, tidak ada sebab untuk beliau takut membentangkan usul undi percaya di Parlimen bagi memastikan kedudukan tidak lagi menjadi pertikaian.

Lagi pula, mengikut kiraan hari ini, termenjadinya beliau sebagai Perdana Menteri baru memasuki hari yang ke-19.

Amat mustahil sebenarnya dalam tempoh sesingkat ini sudah timbul ketakutan dalam diri Ismail Sabri tentang kemungkinan berlaku perubahan sokongan terhadapnya.

Apabila Yang Dipertuan Agong sebelum ini menitahkan agar Perdana Menteri baru yang dilantik baginda selepas perletakan jawatan Mahiaddin Md Yasin perlu membentangkan usul undi percaya, ia tidak lain adalah untuk mengesah dan mengabsahkan sokongan majoriti yang dimilikinya.

Dengan adanya keabsahan itu, kedudukan Perdana Menteri tidak lagi menjadi pertikaian dan membolehkannya mentadbir negara dengan selesa serta aman.

Lainlah jika mandat menubuhkan kerajaan itu cukup besar dan ia benar-benar diperolehi melalui pengundian dan kemenangan dalam PRU, maka mengabsahkan kedudukan Perdana Menteri di Parlimen tidak lagi bukan lagi menjadi suatu keperluan.

Begitu pun, Tun Hussein On dan Tun Abdullah Badawi telah menunjukkan jiwa besar mereka, di sebalik mandat besar yang sedia dimiliki kerajaan ketika itu, tetapi membenarkan usul undi percaya dibawa di Parlimen.

Dalam kes Ismail Sabri, sudahlah UMNO kalah PRU14 lalu, bersama sokongan 114 Ahli Parlimen terhadapnya itu, Agong sebenarnya adalah berniat amat suci apabila menitahkan perlunya usul undi percaya dilaksanakan dengan secepat mungkin.

Ia agar Perdana Menteri selepas itu selesa mentadbir negara dan tidak menerima nasib seperti Mahiaddin yang berterusan dipertikaikan kerana sikapnya yang bukan saja enggan membenarkan usul undi percaya, malah menggantung Parlimen juga.

Tambahan lagi, yang dititahkan Agong ialah usul undi percaya, bukannya usul undi tidak percaya.

Ismail Sabri mungkin wajar berasa bimbang tentang nasib masa depannya jika Agong bertitah mahukan usul undi tidak percaya dikemukakan terhadapnya.

Bermakna dengan titah usul percaya itu, Agong lebih mempercayai dan meyakini Ismail Sabri, cuma kedudukannya itu perlu diabsahkan di Parlimen sebagai sebahagian proses demokrasi dan bagi memenuhi kehendak Perlembagaan.

Lantaran itu, dengan sokongan majoriti sedia ada 114 yang dimilikinya, tidak ada sebab sama sekali Ismail Sabri jadi takut dan tidak berani berdepan usul undi percaya.

Takkan Perdana Menteri dengan segala kuasa yang ada bak Maharaja tidak mampu menjaga 114 orang cuma?

Kalau 114 pun tak mampu dijaga, bagaimana mahu menjaga puluhan ribu pengundi di kawasan Parlimen dan jutaan rakyat lagi bagi memastikan parti mampu menjadi pilihan dalam PRU akan datang?

Atau mungkinkah angka 114 itu merupakan sokongan palsu, paksaan dan diperolehi melalui tekanan?

Selebihnya, lekeh sangatlah Ismail Sabri jadi Perdana Menteri, jika belum sampai sebulan memegang jawatan penuh kekuasaan, tetapi tiada kewibawaan dan kecerdikan untuk menjaga hanya 114 Ahli Parlimen yang menjadikannya sebagai orang paling berkuasa dalam negara. – ShahbudinHusin 08/09/2021.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 September 2021 — 8:41 am
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Wau bule
Wau bule
9 September 2021 7:51 am

Terima kasih persenda Si Nyanyuk Tua, kepalai PH Pru15 Dah 2 kali PM, Satu kali Sementara dah dirasai dengan jelas Hanya orang gila kuasa sekarang tak malu2 konon ada majoriti Bermimpin terus bermimpi siang dan malam, namun masih PM Tepi Ada hati nak Si Tua Nyanyuk jadi timbalan bekas banduan sodomi Tandanya betapa teruk mentaliti manusia yang kuat sakit hati Fikiran berkecamuk hidup dalam dunia hayalan langsung tak realistik Dalam dunia kesihatan mungkin dipanggil seorang psychotic Nampaknya bukan seorang tapi dua orang termasuk seorang Anon Setara those living in the alternate reality like a US group called QAnon Kutuk Si… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 10:06 pm

RAKANยฒ BLOG,

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Bg Riani tu kebodohan darinya tak pernah lekang
Asyik saja dgn Kejora ni, dia kena sebat belakang
Mcm sepupunya si anjing dah lari lintang pukang
Itulah klau nk tau..Bg Riani bapok Kera Kongkang
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

KAH KAH KAH

gettyimages-628484704-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 10:13 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
Bg Riani @ Kera Kongkang mmg lah kuat merapu
Kandungan tajuk ‘post’, langsung dia tidak tumpu
Masuk ke blog, hanya nk bantu dia punya sepupu
Sering, depa berdua, tangkap belalang dan kupu2
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

gettyimages-1334237458-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 10:23 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Dgn Kejora ni, Bg Riani tak kan terdaya nak lawan
Dia tu kera bangsat, sdgkan Kejora ni bangsawan
Kejora sekel kepala dia sampai jadi sasau sawan
Kini..Bg Riani lari pegi mngadu dgn kawan-kawan
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

gettyimages-1209496952-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:04 pm

hari ini Wak bawa Zunnun naik dahan
Katanya lepas torpedo secara bergu
lepas memanjat,zunnun ni keletihan
sambil bertenggek dia tongkat dagu

takut panjat,dari awal zunnun x teringin
dia lain la ,hari-hari memang dah rutin
tiba-tiba protttttt pet pet wak lepas angin
bergoyang dahan,rasa nak tepelanting

dua-dua ready bertenggek macam berok
sarang tempua tjuntai hampir sama laboh
giliran zunnun lepas angin bau petai jerok
dia ada sembelit,berubat belum sembuh

lobang torpedo wak dah mula ternganga
bila-bila masa saja peluru akan dilepas
“ready..ha..ha.” wak bilang 1,222222223
erggghhhhhh,torpedo meluru terhempas

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:38 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Bg Riani tak tahu malu asyik2 ulang citer torpedo
Dia terus pamirkan diri sebagai nyah bapok bodo
Tak kan terlawan dia dgn Kejora yg gagah & sado
Sbb..Bg Riani hanya taraf seekor biawak komodo
๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

gettyimages-637650476-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:47 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ๐ŸฆŽ
Bg Riani munafiq, lidah biawak, bercabang terjelir
Tak da kerja..dia mundar-mandir ke hulu dan hilir
Dia & sepupu Anjing..dgn Bg Ali selalu sja bergilir
Giliran apanya lagi, klau bukan dapat batang pelir
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:48 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Bg Riani mari ke blog hnya cari publisiti murahan
Asyikยฒ, diulang bawa, cerita berak kat atas dahan
Hari itu, Bg Riani rasa nak terberak tidak tertahan
Torpedo keras muka Bg Riani sampai kemerahan
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

gettyimages-591075066-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:54 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
Bg Riani @ Kera kongkang, nak beraksi jadi singa
Tapi dgn Kejora ni, dia asyik je kena pulas telinga
Pungkoq dia hitam serupa dngan bontot belanga
Meneran torpedo keras, mulut sampai ternganga
๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

gettyimages-1195225560-170667a.jpg
zunnun
zunnun
8 September 2021 7:00 pm

rakyat tertanya2 blh ke sinyanyuktua mengetuai pH jika menang pru 15 kelak…

lalu zunnun menjawap, blh, tapi #sinyanyuktua perlu dibersihkan dulu….

klu diberi kpd hadi awang, hadi akan asap kemayan, beratip dan berjampi…

tapi zunnun ada cadangan…

jadikan #sinyanyuktua timbalan kpd anwar…

tidak kah ini satu penghormatan berdasarkan kpd 4 Pejuang nya..

Wau bule
Wau bule
8 September 2021 4:48 pm

And raise A Leader, among pH to cleanse the country
When cleansing is required within pH coalition party
From the boon to bane of an ex convict of sodomy
If pH has any slightest chance of achieving a victory

Resetting Malaysial is important as a cooling factor
Credible leaders with integrity must get the higlight
No traitor, no robber, no sodomist or religious peddler
To move forward the country to greater height

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 8:54 pm
Reply to  Wau bule

Atok Saka had blew it big time when first time he had despatched his Sodomy Mr. Fixit, Khairuddin Abu Hassan marching the gate of Istana Negara handing memo for NOC to YDPA, the negative perceptions werenโ€™t just the spectre of having the Saka a third bite of the cherry but the prospect of Mr. Fixit getting back his most sought-after International Commodity Licence. previously rewarded but unfulfilled during PH time. So enter Reset Malaysia, a smoking-gun NGO with 2 greenhorn rookies despatched by Atok Saka quickly to Istana Negara again with more memo but forgetting to take off their name… Read more »

zunnun
zunnun
8 September 2021 2:11 pm

war of the 3 Kingdoms… the one that eventually prevail will be the rakyat & negara, choosing a leader untouched by a contagious #melayu2isle hadi… ..and sinyanyuktua is no exception, affected by inviting the religious peddler to dine in his house…. among the 3, one with a deadly #melayu2isle virus after close proximity from a marriage of convivence, mua”FUCK”at while the other, deadly infected, needs to call for darurat…. this leave a free & clean choice for the Rakyat to choose come PRU 15 expected Mid 2022….. ..and raise A Leader, among pH to cleanse the country from the dreaded… Read more »

Wau bule
Wau bule
8 September 2021 1:17 pm

Truths unexpectedly do reveal themselves albeit slowly but surely As long as power of the 3 perceived blocks get entangled so said he ๐Ÿ™‚ Disregard advice political impasse is reason for instability and uncertainty Covid19 pandemic would remain unresolved indefinitely When rational thinking Statesman proposed NOC instead of a new PM Many got riled up unintelligently and spoke of the need for democracy Hatred for the proponent alleging him trying to get back at the helm Due to sheer arrogance, ignorance, idolisation of ex convict of sodomy Given all the opportunity to garner the support of 6 or more lawmaker… Read more »

zunnun
zunnun
8 September 2021 10:39 am

loh, kok. covids bisa jadi Raja deh ?

kok pemain2 politikus negara dijadikan hamba lalu rasa takut deh…

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 11:23 am
Reply to  zunnun

Kalau kok banyak sangat nanti masuk mulut kamu.

Utuh Pengulir
Utuh Pengulir
8 September 2021 6:32 pm
Reply to  zunnun

1 jawatan menteri telah kosong, maka dipanggil 3 orang calon untuk ditemuduga :-

Soalan : 2X2 berapa pak?
Calon i : Oh gampang pak, 2X2 mesti jawabnya 4, itu kan kenyataan yang tidak bisa diubah.

Soalan : 2X2 berapa pak?
Calon ii : 2X2 pastinya 4, tetapi kalau bapak mahu jawapan math. politik 3,5 atau 6 bisa saja diatur.

Soalan : 2X2 berapa pak?
Calon iii Menjawab, yaa terserah pada bapak, bapak maunya berapa?

Maka keputusannya calon iii trpilih menjadi menteri.

zunnun
zunnun
8 September 2021 6:46 pm
Reply to  Utuh Pengulir

kok bisa bagitu aja blh jadi menteri…

bagini sj deh,

ngape tanyakan 2×2 utk kita jawap pak…

ya, kok mungkin aja sama kita berdua…

zunnun
zunnun
8 September 2021 10:37 am

selagi kekuasaan ketiga2 blok pemain persepsi negara tidak dapat cari penyelesaian ‘cinta & ketakutan’ mereka…

selagi itu covids yg kecil itu bermaharajalela…

zunnun
zunnun
8 September 2021 10:34 am

pemain2 & peniaga2 jual beli persepsi kekuasaan negara kini berkisar dlm 3 blok. terbesar, pN, bN & pN selain di sertai oleh nyamok2 bernama Pejuang, Putra & Warisan

Oops, ngape kok kamu mengelar Pejuang & Warisan Nyamok si…

bisa, bisa, bisa…

senang aja zunnun terus terang katakan, nyamok2 yg kuat ganggu dan dahagakan Darah2, kerna sinyanyuktua sampe mau 1 juta darah rakyat perancis deh… ๐Ÿ˜‚

zunnun
zunnun
8 September 2021 10:20 am

jika cinta di dusta, hati mail jadi resah…..

ape kah mail terlalu mencintai kedudukan perdana menteri nya hingga meresap rasa ketakutan akan kehilangan nya….

mail oh mail, let go, let go, let go, jawatan itu bukan kepunyaan kamu, iya kepunyaan “kesedaran2” yg meliputi pemain2 politik negara….

di awasi oleh Singgahsana & Rakyat jelata…

jika kamu mencintai keperluan Rakyat & lestarikan kegawatan permasaalahan negara, kamu akan di cintai oleh mereka…

Wau bule
Wau bule
8 September 2021 10:17 am

Ada macam-macam gila
Gila terkini gila kuasa
Sekarang majoritiku ada
Nak jadi PM Malaysia

Barking dogs make noises
Lapdogs promote the boss
All others they complain
But forgot boss is now a bane

zunnun
zunnun
8 September 2021 10:11 am

jika cinta itu tiada kepalsuan, tiada sbb berasa ketakutan…. jika ada keyakinan, tiada sbb perlu berpandu dgn kepercayaan…. cinta & ketakutan keyakinan & kepercayaan there is saying… those who love will always be fearful… fearing loosing the love… then again, why the fear ? is it becsuse loving oneself dominate more than loving another… hadi awang & lebai2 serban jubah kerap berkata ketika kemabukan menunggang tuak todi chap isle-suku politik-suku kami cinta ‘allah’ dgn tatacara politik ISLE NYA… zunnun tersenyum lalu bertanya, ngape dhaif sgt ‘allah’ yg para2 lebai & hadi sembah hingga memerlukan tatacara persepsi2 utk menguruskan Alam Semesta… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:32 am

DINDA๐ŸŒท DEWI๐Ÿฅ€ PUTERI๐ŸŒน,

๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ
Entah kenapa, jiwa ini, tidak henti-henti meruntun
Asyik saja teringatkan dara ayu bersopan santun
Madah dari abg ini, sudi lah kiranya dinda tonton
Sejambak bunga abg utuskan, mengiringi pantun
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ๐Ÿ’˜
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

gettyimages-1207927233-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:33 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน
Jelmaan diri mu dara setiap masa dtg terbayang
Sesungguhnya hasrat suci tak pernah bergoyang
Doa dari abg, sentiasa mengiringi diri mu sayang
Sejambak bunga abg iringi warkah yang dilayang
๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐Ÿ’ฎ๐Ÿ’๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒบ๐ŸŒธ๐Ÿต๏ธ๐ŸŒน๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’™๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

gettyimages-1289216554-594x594.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:34 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Kita hadapi saja lah, segala takdir dan keputusan
Pak Long Mail akn teruskan, abah pnya wawasan
Bersabarlah duhai dara dan hentikanlah tangisan
Sejambak mawar..abg utus, mengiringi bingkisan
๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน๐Ÿฅ€๐ŸŒท๐ŸŒน
๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ๐Ÿ’˜
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

gettyimages-171591195-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:30 am

DINDA๐ŸŒท DEWI๐Ÿฅ€ PUTERI๐ŸŒน,

๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ
Mmg lah teramat sepi rasa hidup ini bersendirian
Rindu lara pulak asyik hadir menambah kesepian
Namun, abg tk putus asa mengharungi penantian
Terimalah bunga ini, dari abg, sebagai pemberian
๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน
๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ๐Ÿ’˜
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

gettyimages-1225652780-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ
Nak buat mcm mana..dari kabinet abah terkeluar
Tapi lega lah juga rasa kita tak berโ€™PMโ€™kan Anwar
Lebih lega lagi bila DS Ismail tampil jadi penawar
Buat dinda..terima lah dari abg sekuntum mawar
๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน๐ŸŒน
๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ๐Ÿ’˜
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

gettyimages-157330341-170667a.jpg
Anonymous
Anonymous
8 September 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
PN tetap memerintah, keadaan politik tk berubah
Tak perlu lah dik Nadia nak runsing atau gelabah
Syukulah juga, pengerusi MPN diberi kpada abah
Buat Dik Nadia..sekuntum bunga abg persembah
๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

โค๏ธ๐Ÿงก๐Ÿ’›๐Ÿ’š๐Ÿ’œ๐Ÿคโ™ฅ๏ธ๐Ÿ’˜๐Ÿ’๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’“๐Ÿ’ž๐Ÿ’•๐Ÿ’Œโฃ๏ธ๐Ÿ’™โค๏ธ๐Ÿ’˜
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ๐Ÿคฃ

gettyimages-89619250-170667a.jpg